Close
Faqja 3 prej 11 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 108
    Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anëtarësuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nën hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Citim Postuar më parë nga Daja-GONI Lexo Postimin
    Nuk eshte qeshtja tek personi,por te grupimi qe thirret me emer te tije.Ndoshta personi ne fjale ka qene i mire,kjo gjithsesi eshte nje teme per tu diskutuar.Ne fakt nuk me intereson fare,pasi qe ne kemi pasur nje pejgamber mesimet e te cilit mundohemi ti perjetesojme.Problemi tek ne qendron tek personat qe ne 20 vjetshin e fundit kan shkaktuar nje perqarje ndervllazerore aq te madhe si kurre me pare.
    Me qindra vite populli yne lutej ashtu si lutej,falej ashtu si falej,dhe nuk doli kush te thot se qenka gabim.Tani krejt rastesisht "e zbuluam",se per tere ata shekuj e paskemi pase gabim.Tani po na del nje gjenerate e cila po mundohet te na mesoj "islamin e vertet".Dhe doemos duhet te pyesim:"Cfare paskemi bere qe sa shekuj ne?Jemi falur ne menyre te gabuar?Pse nuk na paskan treguar me heret se e kemi gabim?U desht te na vijne njerez anonim dhe te dyshimt nga lindja qe te na tregojne se si duhet te lutemi.Tani na mesojne se herojt dhe figurat patriotike shqiptare,qe lan jete,shendet,pasuri,familje e ne fund edhe jeten e vet per egzistencen kombetare,nuk na qenkan asgje.Aq me keq,na qenkan qafira na qenkan ksi e asi.
    Tani na mesojne se nuk duhet me te pershendetemi me "miredita" por me "selamualejkum",por edhe shume shprehje te tjera.A thua ky qenka caku i "fese se drejte"?Jo fisnik djali.Intelegjenca e ketije populli nuk lejon te manipulohet.Ju me siguri do te gjeni nje "toke pjellore"tek strukturat e caktuara ne popull(hajna,bandit,perdhunues,pijanec,spiun,tradh tare)por kurre nuk do ti gjesh tek ata qe kan nje tradite te paster shqiptare.Nuk mund ti gjesh as tek ata te cilet fen islame e praktikojne qysh nga mosha 6 vjeqare(sikur une p.sh.).

Dhe nje dite kur keto "hijena"ta ken shkaterruar popullin dhe vendin tend do te bie nder mend.Mirepo ne te tjeret do te mundohemi tua kepusim kembet,ne menyre qe ti edhe me tutje te keshe mundesi te komunikosh ne gjuhen shqipe.
    Por megjithat ia vlenë te diskutohet dituria ne kohë,d.m.th te diskutohet se cila vetedije dhe dituri islame ka qenë para lufte dhe pas lufte...

Po te merret parasysh fakti se ku qendron vetedija islame sot ne trojet shqiptare...
    Para ca kohesh (para lufte ne kosovë) Islami dhe dituria islame ka qen vetem tek udheheqeist musliman ,konkretisht tek Hoxhallaret...dhe tek populli burimi kryesor i dituris Islame ka qenë "Nje Takvim" ,asgje me teper ,prej ketij takvimi qka kan mundur te mesojn ,kan mesuar ,me shumë nuk eshte qen e mundur sepse nuk ka pasur literatur elementare islame dhe realisht po te behet krahasimi ndermjet asaj kohe dhe kesaj dinamike te kesaj kohe ,te lihet pershtypja se Islam para lufte ne kosov nuk ka pasur ,ai islam qe ka existuar ishte vetem tek te moshuarit dhe Hoxhallaret te tjeret kan qenë ne injorance fetare...

Qeshtja e perqarjeve qe ndohdin kohe pas kohe jan si pasoj poashtu e Injorances ne popull...akuzohet dikush se mjekrra nuk i perket muslimanit por "Mustaqet" ...Kur dihet se kultura turke e ka ndryshuar sa do pak islamin dhe kur osmanlinjet erdhen me mustaqe,shqipatret poashtu kete lloj islami e morren me mustaqe e jo me mjekerr...
    Eshte fakt se kultura turke ne Islamin shqiptar ka pasur ndikim evident...tash kur erdh islami original nga vendi ku lindi islami ,tash populli i befasur qe nuk shifnin muslimanet me mestaqe por me mjekrra dhe musliman te devotshem dhe zbatues te islamit me perpikeri...Ndersa Hoxhallaret te cilet ishin mesuar me burokracin e tyre ,u befasuan se si rinia dhe populli filluan te dijn gati sa hoxha per qeshtje Islame...normal keto jan kontrakse qe ndikojn te kenë mosmarrveshje muslimanet ,por besoj se ky problem do zgjodhet me kohë...besa ka filluar te zgjidhet ky problem ,tash ka filluar te vetedijesohet populli dhe te kuptoj te vereteten...
    Dikur para nje kohe ka pasur raste te ndryshme ,kur nje musliman i devotshem vetem se ka pasur nje mjekerr nuk ehste lejuar te fal namaz ne xhami...kesi absurditet ka pasur por elhamdulilah kan filluar te zhduken ...

Perfundimishte ia vlen te lavderohet me arsye ky Islam qe eshte tash ,sepse ka vetedije fetare me shume ne popull dhe se ka literatur dhe burime te dituris islame te mjaftueshme,e jo te burimi i vetem i dituris te jet nje takvim apo ne Mevlud (bidat)...

Hajr inshallah dhe behet mire per te gjithë...
    "Idea është Këshilltari më i mirë i Veprës"

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anëtarësuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    Citim Postuar më parë nga fisniku-student Lexo Postimin
    Por megjithat ia vlenë te diskutohet dituria ne kohë,d.m.th te diskutohet se cila vetedije dhe dituri islame ka qenë para lufte dhe pas lufte...

Po te merret parasysh fakti se ku qendron vetedija islame sot ne trojet shqiptare...
    Para ca kohesh (para lufte ne kosovë) Islami dhe dituria islame ka qen vetem tek udheheqeist musliman ,konkretisht tek Hoxhallaret...dhe tek populli burimi kryesor i dituris Islame ka qenë "Nje Takvim" ,asgje me teper ,prej ketij takvimi qka kan mundur te mesojn ,kan mesuar ,me shumë nuk eshte qen e mundur sepse nuk ka pasur literatur elementare islame dhe realisht po te behet krahasimi ndermjet asaj kohe dhe kesaj dinamike te kesaj kohe ,te lihet pershtypja se Islam para lufte ne kosov nuk ka pasur ,ai islam qe ka existuar ishte vetem tek te moshuarit dhe Hoxhallaret te tjeret kan qenë ne injorance fetare...

Qeshtja e perqarjeve qe ndohdin kohe pas kohe jan si pasoj poashtu e Injorances ne popull...akuzohet dikush se mjekrra nuk i perket muslimanit por "Mustaqet" ...Kur dihet se kultura turke e ka ndryshuar sa do pak islamin dhe kur osmanlinjet erdhen me mustaqe,shqipatret poashtu kete lloj islami e morren me mustaqe e jo me mjekerr...
    Eshte fakt se kultura turke ne Islamin shqiptar ka pasur ndikim evident...tash kur erdh islami original nga vendi ku lindi islami ,tash populli i befasur qe nuk shifnin muslimanet me mestaqe por me mjekrra dhe musliman te devotshem dhe zbatues te islamit me perpikeri...Ndersa Hoxhallaret te cilet ishin mesuar me burokracin e tyre ,u befasuan se si rinia dhe populli filluan te dijn gati sa hoxha per qeshtje Islame...normal keto jan kontrakse qe ndikojn te kenë mosmarrveshje muslimanet ,por besoj se ky problem do zgjodhet me kohë...besa ka filluar te zgjidhet ky problem ,tash ka filluar te vetedijesohet populli dhe te kuptoj te vereteten...
    Dikur para nje kohe ka pasur raste te ndryshme ,kur nje musliman i devotshem vetem se ka pasur nje mjekerr nuk ehste lejuar te fal namaz ne xhami...kesi absurditet ka pasur por elhamdulilah kan filluar te zhduken ...

Perfundimishte ia vlen te lavderohet me arsye ky Islam qe eshte tash ,sepse ka vetedije fetare me shume ne popull dhe se ka literatur dhe burime te dituris islame te mjaftueshme,e jo te burimi i vetem i dituris te jet nje takvim apo ne Mevlud (bidat)...

o shoku ca po flet?
    Si mund te injorosh gjith ate formimin arsimor islam te hoxhallareve tane? Para luftes ne kosove dhe pas luftes hoxhallaret kane pasur nje formim te plote arsimor islam dhe jo vetem, por ajo ka qene baze per zhvillimin e Islamit ne trojet shqiptare.
    Ti te ben per te qeshur,....si mund te thuash ndikimi turk ne nje ane dhe islami origjinal nga ana tjeter, ky islami origjinal qe ti perdor si term mua me vjen per te qeshur. Une jam nje nder ata qe kam studiuar ne tokat arabe por nuk po shoh se ku eshte ky islami origjinal i ndryshem nga ai turk.
    Por i dashur Fisnik, nese ti pretendon se ky Islam qe e indoktrinon Vehabizmi eshte ai origjinali, do te thote qe para 200 vjetesh s'ka pasur Islam por ardhja e Vehabizmit e solli ate, pra 1000 vjet muslimanet kane qene ne ajer.
    Dijetaret shqiptare kane studiuar jo vetem ne Turqi por edhe ne Egjipt por edhe ne Damask e ne Bagdad dhe s'kaen pare ndryshim mes ati turk dhe arab, nuk eshte faji i askujt qe sauditet ne Islam kane gati 50 vjet qe po bejne nje shkolle apo nje universitet islam - i thençin.
    POr po te levizesh pak mendjen do te shohesh se ky Takvim, nuk shkrohet badjava apo ne ajer por se ka baza fetare dhe te gjitha ato qe shkruhen kane baza, e sa per mevludin ke rastin te lexosh ne temen e tij me gjeresisht se çfare thone sauditet dhe cfare thone pjesa tjeter e botes islame.
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vënd, Ai është ashtu siç ka qënë" Hzr. Aliu r.a.

Besimtar Musliman Maska e eldonel
    Anëtarësuar
    07-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtina
    Postime
    1,219
    Citim Postuar më parë nga rapsod Lexo Postimin
    o shoku ca po flet?
    Si mund te injorosh gjith ate formimin arsimor islam te hoxhallareve tane? Para luftes ne kosove dhe pas luftes hoxhallaret kane pasur nje formim te plote arsimor islam dhe jo vetem, por ajo ka qene baze per zhvillimin e Islamit ne trojet shqiptare.
    Ti te ben per te qeshur,....si mund te thuash ndikimi turk ne nje ane dhe islami origjinal nga ana tjeter, ky islami origjinal qe ti perdor si term mua me vjen per te qeshur. Une jam nje nder ata qe kam studiuar ne tokat arabe por nuk po shoh se ku eshte ky islami origjinal i ndryshem nga ai turk.
    Por i dashur Fisnik, nese ti pretendon se ky Islam qe e indoktrinon Vehabizmi eshte ai origjinali, do te thote qe para 200 vjetesh s'ka pasur Islam por ardhja e Vehabizmit e solli ate, pra 1000 vjet muslimanet kane qene ne ajer.
    Dijetaret shqiptare kane studiuar jo vetem ne Turqi por edhe ne Egjipt por edhe ne Damask e ne Bagdad dhe s'kaen pare ndryshim mes ati turk dhe arab, nuk eshte faji i askujt qe sauditet ne Islam kane gati 50 vjet qe po bejne nje shkolle apo nje universitet islam - i thençin.
    POr po te levizesh pak mendjen do te shohesh se ky Takvim, nuk shkrohet badjava apo ne ajer por se ka baza fetare dhe te gjitha ato qe shkruhen kane baza, e sa per mevludin ke rastin te lexosh ne temen e tij me gjeresisht se çfare thone sauditet dhe cfare thone pjesa tjeter e botes islame.
    ti pasi po thua qe ke studiu ne arabi dhe s qenka origjinal ajt ti mu gjama ni hadith ose qfare do qofte argumenti qe thot se ti duhesh ti lshosh mustaqet e ta hekesh mjekrren ? edhe a perputhen keto bidate qe po quhen me hadith ? edhe a ka bidate mendimi yt pasi paske studiuar ne arabi ?

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anëtarësuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nën hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    rapsod shoku ca po flet?
    Nuk injorova arsimimin ne menyre pergjithsues te hoxhallareve te para luftes por pjesa dermuese nuk kan qenë te nivelit siq duhet te jenë...normal kjo arsyetohet me kushtet qe kan mbreteruar ne atë kohe dhe literatura ka qenë e kufizuar ne masë dhe kjo ka ndikuar qe te formohen ndryshe...

Allahu i shperbleft ka pas mjaft Hoxhallar te ditur qe kan dhene kontribut te veqnat ne mbajtjen gjall te islamit ne ato kohe te veshtira ...edhe Mevludi ne atë kohe disi eshte arsyetuar sepse ka qen menyra e vetme per tu mbledhur muslimanet dhe sado pak ka ndikuar pozitivisht...

Ti vazhdo qesh ,eshte punë e jotja...por nje gje eshte e kjart se kultura tradicionale turke ka pasur ndikim te madh ne Islamin qe eshte praktikuar ne trojet shqiptare,nje fakt qe mund te permendet eshte : Varrezat ne per xhamia dhe ne per oborre te xhamiave,te cilat jan shendrruar ne vend lutje "Tyrbe" ku akoma edhe tash behet shikru ne per keto tyrbe...
    Tani edhe qeshtja e mustaqeve edhe kjo rrjedh nga kultuar turke e ushtris turke qe ishte ne trojet shqiptare...

Dhe nje gje eshte e ditur se shkolla e parë qe ka arritur ne Ballkam ka qenë shkolla e medhhebit Hanefij...dhe medhhebi Hanefij ka arritur i pari ne trojet shqiptare dhe keshtu qe tash pas nje kohe,tash pas lufte kur erdhen literatura te ndryshme te 3 medhhebeve tjere.. kjo per popullin ishte nje risi sepse ishin mesuar ndryshe deri ateher dhe kur erdhen burime tjera qe praktikonin sunetet qe deri ateher nuk i ksihin praktikuar ateher kjo u keqkuptua si diqka qe nuk eshte ne islam dhe akoma quhen me terma injorues si "Selefi" tash besa edhe e kan shtuar nje term te cilin autoritet serbe e kan lobuar si Vehabizmin e shume shpifje ...

Une personalisht nuk i perkas asnje ideologjie per pos Islamit te cilin e praktikoj me logjik dhe deri tash elhamdulilah kam pasur sukses te vazhdueshem ne mirbajtje te imanin...
    Nuk jam vehabist dhe realisht kam deshire te dij me shum rreth akuzave qe i behen vehabizmit...thjesht jam kurreshtar...kam pak info..rreth tij mirpo ato inof qe i kam per të nuk jan kunder tij por jan per tu lavderuar...dhe ato vepra te mira qe i ka bere e kam per obligim te i perkrahi...per te tjerat qe jan kunder tij ateher me fol me shumë...

Ndersa sa i perket Takvimit as kete nuk e injorova por thash qe Takvimi ka qenë gati sa burimi i vetem i popullit ,dhe tash kur flasim per permbajtjen e tij sa ka mundur te ndikoj ajo permajtje te dhenash ne masen e popullit...une kam pas raste te lexoj Takvime mirpo zakonisht permbajtja e tij ka qenë: keshilla si te mirret abdesi,flaja e namazit ,disa Dua dhe sure dhe shumë pak material me permasa te gjera si shembull : tewhid ,fikh apo akide etj...une mendoj se ka qen i pamjaftueshem nje matrial i tillë...por nuk kisha dashur ti injoroj efektet pozitive qe ka pasur Takvimi...

Selam vllaqko dhe mos mu drejto ne ato menyra paraprake,sepse edhe une jam musliman si ti ,nuk jam as vehabist ,as nuk jam Hoxh me profesion(jurist jam),por thjesht mundohem qe te kontriboj ne islam dhe se me neverisin keto tema qe kan efekt perqarje ndermjet komunitetit musliman...sepse fundi i fundit vellazeria te mbahet ne islam eshte farz dhe nje farz aq domethenes siq eshte vellazeria ka rendesin e pakontestueshme...

Une prej ketij momenti terhiqem nga kjo temë e padobishme dhe ju ksiha lutur qe te permbaheni dhe te ruehni nag keqkutpimet e mundshme,siq u keqkuptova deri tash nga vellau Rapsod...
    Ndryshuar për herë të fundit nga fisniku-student : 29-01-2008 më 10:35
    "Idea është Këshilltari më i mirë i Veprës"

Perjashtuar Maska e Sabriu
    Anëtarësuar
    29-12-2005
    Postime
    1,283
    Citim Postuar më parë nga only truth Lexo Postimin
    Pse po i fshini postimet a ben dikush me treguar
    Sepse vepron klani "Musliman"

i/e regjistruar Maska e Daja-GONI
    Anëtarësuar
    21-03-2006
    Postime
    1,546

Shumicen e pergjegjeve ti ka kthyer rapsodi.Une dua tani vetem te them,se vet fakti kur ti thua "ky islam dhe ai islam",tregon mjaft.
    Edhe punen e mjekrres dhe mustaqeve paksa i ke ngaterruar.Shqiptaret kan bajtur mustaqe te gjithe.Te krishtere dhe musliman,biles edhe pa ardhe turk magjupi ne trojet tona.Dhe ne shqiptaret tani nuk e kemi problemin me mjekrrat e juaja,por me armiqsine qe tregoni ju ndaj vlerave tona kulturore,dhe me jotolerancen e juaj.Jotolerance jo vetem ndaj feve tjera por edhe ndaj fese islame kur nuk eshte"origjinale".
    Lexoje edhe njehere shkrimin tende dhe do te shofesh shkarravinat qe ke shkruar.

Po te citoj vetem ne nje vend:
    "Perfundimisht ia vlene te lavderohet me arsye ky islam..."
    E kupton tani se cfare dua te them? Ky islam ai islam...Kjo do te thot se ju jeni te ndryshem nga ne.Cili e ka me mire?Une per veten time e di.
    Ty dhe te tjereve si ty zoti ua ktheft mendjet!

i/e regjistruar Maska e Daja-GONI
    Anëtarësuar
    21-03-2006
    Postime
    1,546
    Citim Postuar më parë nga zzzz... Lexo Postimin
    O VELLEZER !

A e di kush pse po ju therras vellezer ? Jam animist. Jam i martuar me nje gaboneze. Atje kane fene e animizmit, fene e drureve dhe gjerave pa fryme. Zoti yne me i madh, qe i falem bashke me bashkeshorten, eshte nje baobab i madh. Sa i mire qe eshte baobabi !

Tani, me thoni diçka, a jam vella me ju apo jo ?

Dhe tjatra, ky Fisniku-student, me keto mend qe ka, ka per te ngelur ne klase nja dhjete vjet. Celyy, si Celyy, si hut pulash siç i themi ne andej nga fshati.

Nje pyetje per studentet e Amanit, Damaskut dhe Stofit :

Perveç kendimit te Kuranit, a kendonit ndonje gje tjeter ? Psh, a e kendonit ate kengen e atij pederastit, Freddie Mercury, "I want to break free" ?

Une po pergjegjem per veten time.
    Po rastisi te jeshe shqiptare pa marre parasyshe se ne kend dhe ne cfare ti beson,te kam vella e te shkuar vellai.

Rrofsh e shendet shume!

Perjashtuar Maska e Sabriu
    Anëtarësuar
    29-12-2005
    Postime
    1,283
    Vehabizmi fenomen botëror

"Të rinjtë, të cilët me pamjen e tyre na sjellin në mendje talebanët e ardhur nga kampet e Bin Ladenit në Afganistan, për disa janë sekt islamik, ndërsa për disa të tjerë janë fondamentalistë të rrezikshëm, që kërcënojnë institucionet ekzistuese të bashkësisë islame. Vehabitë ka sot në të gjithë Ballkanin. Ata janë me mjaft ndikim edhe mes myslimanëve në Evropën Perëndimore e Amerikë"
    Për ta çdo përmendje e njeriut në lutje, përfshirë dhe profetin Muhamet, paraqet formë të shumëbesimit (idhujtarisë), sepse myslimanët e vërtetë mund t‘i luten vetëm Allahut.

Drejtuesi i parë, Muhamed ibn Abdel Vahab (1703-1792), emrin e të cilit mori lëvizja, e quajti të ashtuquajturin islam turk të tipit sufij, si devijacion dhe largim nga feja e pastër. Abdel Vahabi thotë se Kurani është mjaft i thjeshtë dhe gjithkush mund ta kuptojë dhe shpjegojë vetë. Kjo do të thotë se gjithkush duhet të marrë vendime vetë për veten. Kjo ishte lëvizje revolucionare për të gjithë botën sunite, që atëherë jetonte e muruar në katër shkolla të pranuara juridiko-fetare.

Zgjidhja kryesore është ndarja e besimit nga dhuna. Vehabizmi, si lëvizje fetare, është legale dhe legjitime. Sipas Kushtetutës, ligjit për kishat dhe bashkësitë fetare, por dhe sipas dokumenteve ndërkombëtare, Deklaratës Universale për të Drejtat e Njeriut dhe Deklaratës së OKB të vitit 1981 për lirinë e besimit, atë nuk mund ta ndalojë askush. Liria e besimit është e drejtë e çdo njeriu, që do të thotë se është i lirë të besojë në çfarë dëshiron dhe si të dëshirojë. Ndërsa gjithkush që u drejtohet armëve për të realizuar synimet e veta është terrorist. Tigrat e Tamilit përdorin dhunën, sikurse dhe Al Kaeda, por askush nuk thotë se të gjithë hindutë janë kamikazë.

Vlerësohet se Arabia Saudite, ku vehabizmi është mësim shtetëror, në 25 vitet e fundit ka harxhuar gati 100 miliardë dollarë për propagandimin e kësaj lëvizjeje në botë. Pjesa më e madhe e mjeteve është drejtuar për ndërtimin e xhamive, shkollave fetare e zgjerimit të ndikimit në media. Nga kjo janë ndërtuar më shumë se 1700 xhami, 230 qendra islamike, 220 universitete islame e më shumë se 2000 shkolla në vendet jo islame. Ndërsa sipas vlerësimeve të Ambasadës Amerikane në Riad, vetëm në vitin 1994 organizatat saudite kanë dërguar në Bosnjë-Hercegovinë 200 milionë dollarë. Këtu nuk janë përfshirë donacionet financiare të shtetit saudit.

Lëvizja vehabiste është zgjeruar në disa valë në këtë rajon. Kështu, sot ka rreth 20% vehabitë në mesin e besimtarëve myslimanë në Bosnjë e Hercegovinë. Në fund të viteve ‘70 e fillim të viteve ‘80 të shekullit të kaluar, Husein ef. Xhozo dhe Ahmet Smajloviq përkthyen veprat e Muhamed abdul Vahabit "Libër për monoteizmin" dhe "Tri parimet themelore dhe dëshmitë e tyre".

Për rrezikun e vehabizmit, flet i pari Hasan Sushiq (1982-1983), kur në një këshill në Reka (Kroaci) tha se "vehabizmi përpiqet të keqpërdorë pozitën shoqërore ku ndodhen pakicat myslimane, për të arritur pranimin mes tyre". Zgjerimi befasues filloi me luftën qytetare në Bosnjë-Hercegovinë, kur erdhën muxhahedinët në mesin e të cilëve edhe një numër vehabitësh, si dhe kur u rrit numri i studentëve që shkojnë për shkollim në Arabinë Saudite, veçanërisht në Universitetin Islamik në Medinë.

Në një seminar të KFOR-it me drejtuesit e Shërbimit Policor të Kosovës, ekspertët amerikanë vlerësuan se vehabizmi është në rritje të madhe në Kosovë dhe për pesë vjet "Kosova do të bëhet vatra më e rëndësishme e këtij sekti islamik" në Evropë. Komiteti Saudit i Ndihmës për Kosovën dhe Çeçeninë dërgon çdo vit për shkollim dhe qëndrim në Arabinë Saudite 200 shqiptarë, studentë dhe nxënës të shkollës së mesme. Në Kosovë sot janë 30 shkolla vehabite.

Pasuesit e Muhamed ibn Abdel Vahabit e kanë përdorur depërtimin e Napoleonit në Egjipt dhe Palestinën si pikëmbështetje për zmbrapsjen e osmanllinjve turq nga Gadishulli Arabik. Për t‘u mbrojtur, turqve u duhej të sillnin forca nga Ballkani e Azia e Vogël. Largimi i këtyre forcave nga Ballkani krijoi hapësirë për kryengritje në Serbi e Greqi. Por që nga viti 1807, Turqia u konsolidua dhe i zmbrapsi me sukses vehabitët.

Nganjeher injoranca eshte fajtori i nje perqarje...
    I nderuari Fisnik_Studenti shume bukur e ke thene, pajtohem plotesisht me kete thenje, bile do te thoja se shpeshhere apo gjithmone injoranca eshte fajtori i nje perqarje.

Sot jetojme ne kohera shume te veshtira ku sundimi i injorances gradualisht po perhapet ane e mbare rruzullit tokesor.

Erresira e vete djallit buron nga injoranca. Injoranca eshte burim i te gjitha te ligave dhe gjerave mizerabel qe po ndodhin sot ne bote.

Injoranca eshte ajo qe ka fituar zemrat e shume njerzve dhe sundon me ta si me nje loje; Injoranca eshte ajo qe ia ka mbuluar njeriut driten hyjnore te sabrit e rahmetit dhe ne kete menyre po ua vershon syte me lote nenave e sidomos atyre muslimane per femijet qe po u vriten per cdo dite nga vellezerit e tyre, qe po ua vershon syte me lote femijeve qe po mbesin jetima e si te tille ne mjerim.

Qe te mos ngelet asnje cik injorance nga ana jone duhet te kuptojme ne thelb qellimin edhe te kesaj teme.

Perse u hap kjo teme?

Para se ne te mesojme historine e Muhamed ibn Abduluehhabit eshte mire te dime valle pse na intereson historia e tije?

Nga rrjedh ky interesim kaq i madhe?

Athua vall do te na interesonte kjo histori e tije po te mos kishte ndodhur ngjarja e 11 shtatorit 2001.

Athua vall do te na interesonte kaq shume historia e tije po te mos kishte ndodhur i gjithe ky horror ne Irak nga kamikazet qe nuk kursejne kokat e asnjerit qe mendon ndryshe nga ata?

Athua valle do te na interesonte historia e tije po te mos egzistone al-kaida ne krye me bin-laden?

Athua vall ka ndonje lidhje al-kaida me mesimet e Muhamed ibn Abduluehhabit?

Prandaj vella i dashur une mendoje se nuk mund te flasim vetem per historine e Muhamed ibn Abduluehhabit e te anashkalojme ne heshtje pa permendur fare kamikazet e al-kaides.

Po qe se duam te ia permirsojme imazhin kesaj figure atehere perderisa ne perkrahim Muhamed ibn Abduluehhabit njekohesisht duhet te distancohemi haptazi pa kurrfare ngurreshtje nga veprimet ekstremiste te al-kaides, perndryshe gjithmone do te egziston besimi se Vehabizmi eshte i lidhur me al-kaiden.

Une po shohe ketu nje ngurreshtje nga disa anetare per te bere kete dallim.

Po e perfundoje me nje shkrim te nje shkrimtari kushtuar injorances:

“Une nuk njohe asnje semundje tjeter te shpirtit perpos INJORANCES, shkaterrimtare e lige, ajo qe i nxin jeten njeriut, pengese e arsyes se tije, dhe ne pergjithesi turbulluese e se vertetes”

Paqja dhe Meshira e Allahut xh.sh. qofte me ne dhe ai na udhezofte nga e verteta.
    Pershendetje
    Ndryshuar për herë të fundit nga ocean : 30-01-2008 më 00:13
    "Koka duhet përkulur zemrës"

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    12-12-2007
    Postime
    244
    Po shikoj nje rremuj te qellimshme. Nderthuren ceshtjet sipas qefit.

Termi Uehabist eshte term i nje politike te deshtuar dhe ne nuk kemi pse te biem pre e kesaj politike.

Kush do te njohi Abdul Uehabin dhe rolin e tij si thirres ne Islam le te lexoj ketu

temat qe jane ne gjuhen angleze:

http://saaid.net/monawein/en/index.htm

Ate qe do te lexoni aty ate respektojme ne per kete njeri. Eshte nje dijetar me besim te paster.

Shpresoj qe pas leximit do te merrni informacin te duhur.

Nuk ka dhe nuk pranohet ne islam qe te themi Uehabista, apo ti idetikohemi ndonje dijetari.
    Ne marrim prej ketyre dijetareve dijen e tyre kur perputhet me Kuranin dhe Hadithet e Profetit. Kur kundershtohet Kurani dhe Hadithet i lem ata.

faleminderit

Faqja 3 prej 11 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Wehhabizmi sipas Ehl-i Sunnetit
    Nga Bani gjk në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 22-10-2009, 12:28

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •