Close

Rezultati i Sondazhit: A e flisni gjuhen letrare ne jeten e perditshme?

Votues
133. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • PO

50 37.59%
  • JO

83 62.41%
Faqja 16 prej 27 FillimFillim ... 6141516171826 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 151 deri 160 prej 265
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Jarigas, nuk përdora vetë thonjëza, po në qoftë se do t'i përdorja, thuhet nuk ka pse të jetë në thonjëza.

Ato të tjerat që ke bërë me të kuqe, nuk janë gabim.

Mos e vazhdo këtu këtë diskutim, se nuk është vendi i duhur!

Citim Postuar më parë nga D&G Feminine
    Edhe mua me bejne pershtypje keta te jugut kur perdorin "ke" ne vend te "pate" ose "te kesh"
    Po pate dyshim
    Po te kesh dyshim
    Nuk është gabim të thuash po ke dyshime.

Ti Dolçe, e ke dhënë mendimin tënd për temën? Ti rri në tesha t'Armanit apo t'Adidasit?

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anëtarësuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Gabim pra eshte, nuk ka asnje tekst ne gjuhe letrare qe te thuhet kushtorja "po ke". Nese ke qejf te flasesh gabim sepse kujton se po flet ne dialekt eshte pune per ty.
    Ato teshat gjeji me alnosen

Edhe korigjimi tjeter qe te ka bere Jarigasi eshte shume i sakte: thuhet "ta kuptoj kur tjetri tallet", eshte e panevojshme "se".

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    Citim Postuar më parë nga D&G Feminine Lexo Postimin
    Edhe mua me bejne pershtypje keta te jugut kur perdorin "ke" ne vend te "pate" ose "te kesh"
    Po pate dyshim
    Po te kesh dyshim
    Nuk e thone te tere te jugut, por normal gabime ne te folur bejne si te jugut dhe te veriut. Jo te gjithe i dine sic duhet rregullat drejtshkrimore.
    ''Ke'' perdoret p.sh ne kete rast.
    Nese ke dyshim.
    Feelings change - memories don't.

Anëtarësuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Fjalia kushtore me lidhezen "po" kerkon patjeter foljen kam ne te kryeren e tejshkuar "pate".
    Nuk eshte e thene ta dish si rregull po kur ke lexuar libra me shumice e di ne menyre instiktive qe nuk mund te thuash "po ke". Me lidheza te tjera mund te perdoret, si ne ne rastin "nese ke dyshim".

Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    Fjalia kushtore me lidhezen "po" kerkon patjeter foljen kam ne te kryeren e tejshkuar "pate".
    Nuk eshte e thene ta dish si rregull po kur ke lexuar libra me shumice e di ne menyre instiktive qe nuk mund te thuash "po ke". Me lidheza te tjera mund te perdoret, si ne ne rastin "nese ke dyshim".
    Fakti qe nuk e ke ndeshur ne liber nuk do te thote qe nuk ekziston si forme. Ka dhe forme qe perdoren shume rralle dhe mos i kushtosh shume vemendje dhe atehere kur perdoren.
    Pastaj nese e ke vene re, librat keto vitet e fundit kane shume gabime ne te shtypur.
    Nuk me kujtohet cfare libri artistik po lexoja vjet ne Shqiperi dhe me vrisnin syte gabimet drejtshkrimore qe nuk ishin te pakta.

Anëtarësuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    E kryera e tejshkuar

E kryera e tejshkuar e mënyrës dëftore përdoret më tepër nëper fjali të varura kushtore të ndërtuara me lidhëzën nënrenditëse po. P.sh.: Po e pati kryer detyrën mirë, do të shpërblehet. Në këtë kuptim, siç shihet, ajo është sinonim me më se të kryerën. Nga këto dy forma gramatikore, sinonime në gjuhën e sotme letrare, përdoret shumë më dendur më se e kryera, kurse e kryera e tejshkuar haset më rrallë.

Ja dhe me rregull Mia. Une s'po them librat qe lexon tani, po per mua qe kam lexuar qe 5 vjec gjuha letrare me vjen e sakte ne forme edhe kur s'jam ne dijeni si eshte rregulli konkret.
    Lexo libra cilesore Mia, ka plot botime te mira tani ne shqip, varet ca botuesi ka qene.

i/e regjistruar Maska e Endless
    Anëtarësuar
    17-08-2007
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    5,119
    e si me jeni ju te shqipris mesme si me jeni, tere rend e drejtshkrim me jeni. ne jugoret jena te zgjuar dhe pa keto njohuri, deng t'ja bej komshija.
    Without deviation from the norm, progress is not possible

Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    E kryera e tejshkuar

E kryera e tejshkuar e mënyrës dëftore përdoret më tepër nëper fjali të varura kushtore të ndërtuara me lidhëzën nënrenditëse po. P.sh.: Po e pati kryer detyrën mirë, do të shpërblehet. Në këtë kuptim, siç shihet, ajo është sinonim me më se të kryerën. Nga këto dy forma gramatikore, sinonime në gjuhën e sotme letrare, përdoret shumë më dendur më se e kryera, kurse e kryera e tejshkuar haset më rrallë.

Ja dhe me rregull Mia. Une s'po them librat qe lexon tani, po per mua qe kam lexuar qe 5 vjec gjuha letrare me vjen e sakte ne forme edhe kur s'jam ne dijeni si eshte rregulli konkret.
    Lexo libra cilesore Mia, ka plot botime te mira tani ne shqip, varet ca botuesi ka qene.
    Nuk po flas per veten o D&G, por per ata shqiptar qe nuk dine te korigjojne gabimet e nje libri. Normal qe nje qe nuk njeh gramatiken e drejtshkrimin e gjuhes shqipe nuk ka si te vere re gabimet ne libra artistik. Ka mundesi qe ate forme qe ty te vret veshin kur e degjon ta kene lexuar ne ndonje liber.
    Pastaj mos harro se ne Shqiperi veri-jug ka shume analfabete qe dhe 8-vjecaren mezi e kane mbaruar.

Anëtarësuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Citim Postuar më parë nga Endless Lexo Postimin
    e si me jeni ju te shqipris mesme si me jeni, tere rend e drejtshkrim me jeni. ne jugoret jena te zgjuar dhe pa keto njohuri, deng t'ja bej komshija.
    opo ike ike
    edhe ty ta kam vene re qe e perdor po ke
    Mua me vjen hanes ti

i/e regjistruar Maska e busavata
    Anëtarësuar
    22-10-2008
    Vendndodhja
    Gjilan
    Postime
    4,023
    jo , nuk e flas , e foli dialektin e fshatit tim , dialektin e Busavates ..

Faqja 16 prej 27 FillimFillim ... 6141516171826 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha shqipe po vritet pa mëshirshëm! A po shkojmë drejt humbjes së gjuhës?
    Nga projekti21_dk në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 168
    Postimi i Fundit: 28-05-2009, 17:57
  2. Gjuha Shqipe nga vjetersia e treta ne Europe
    Nga niku-nyc në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 239
    Postimi i Fundit: 11-02-2008, 06:39
  3. Rexhep Qosja: Të vërtetat e vonuara
    Nga ARIANI_TB në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 19-09-2006, 20:51
  4. Konkurset, programi dhe modeli i testit për gjuhë-letërsi
    Nga Davius në forumin Mentori akademik
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 21-06-2005, 06:47
  5. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •