Uskanë e Ilirëve - as etja e uria s'të shporri
Çfarë meditimesh ke pasur , e cilën gjuhë flet?
Një hap e bën - të jehojë Tomorri
e të shembet nga jehona - çdo pushtues i shkretë !
Me keta vargje hap sofren Kercovare
Uskanë e Ilirëve - as etja e uria s'të shporri
Me keta vargje hap sofren Kercovare
A don, e s'din, a din e s'don !
BLIC : TËRËSIA TERRITORIALE E KËRÇOVËS
Uskana e dikurshme, sot Kërçova shtrihet në luginën e Kërçovës. Më 1996 , e ndanë në pesë Njësi të administrimit lokal :
1.NJVL. Komuna e Kërçovës
2.NJVL. Komuna e Zajazit
3.NJVL. Komuna e Osllomesë
4.NJVL. Komuna e Dërgovës
5.NJVL. Komuna e Vraneshticës
Arbëri të qofsha fal, të kam nënë e më ke djalë !
POZITA E KËRÇOVËS
Ndodhet në Lindje të Shqipërisë, e shkëputur prej saj, dhe në administrim të IJRM, në pjesën perëndimore.
I takon rrjedhës së epërme të lumit Ilirida ( Treska).
Në veri kufizohet në majëmalet e Bistrës me Gostivarin tek Kufiri ( Strazha).
Në jug lumi Ilirida kalon matanë, përskaj malit Maja e Shqipes (Ilinica ).
Në veri lindje tek malet e Qelojcës kufizohet me Poreqën !
Në perëndim bashkë me Dibrën , Ohërin dhe Strugën përbëjnë vazhdimësinë e shkëputur nga Shqipëria , ku edhe matanë kufirit edhe në këtë anë , që nga lindja dhe vaja e parë e deri në vdekje , veprohet, jetohet dhe vdiset shqip !
Vetëm administrata , dokumentet zyrtare , çertifikatat, fletëpagesat, tatimet, pasaportat... janë në maqedonisht !
STRUKTURA DEMOGRAFIKE
Tërësinë e strukturës demografike të popullsisë së Kërçovës, do ta sjellim pas rrumbullaksimit të treguesve dhe faktorëve të tjerë, që ndikuan fuqishëm me dhunë e tirani, ta zhbëjnë popullatën shqiptare, e cila, qyshkur ka qenë mbi 60 përqind në Kërçovë.
KLIMA E KËRÇOVËS
Klima është nën ndikimin e nxehtë kontinental dhe ndikimin e klimës malore.
Temperaturat mesatare arrijnë prej 10,7 deri në 40,5 gradë celsius.
Lagështia mesatare e ajërit arrin deri 74 %.
Kërçova shtrihet në brezin malor me 600 - 900 m lartësi mbidetare.
Ka mundësi për kultivime të ndryshme të kulturave të drithërave dhe pemëve. Ndërsa për perime ka mundësi të kufizuara.
te fala nga shkupi,,,,..
Jeni me te miret..
Te fala nga KosovaUskanë e Ilirëve - as etja e uria s'të shporri
Kosova është Zemra e Shqipërisë !
Nëpër shekuj ke qëndruar , nëpër histori
Nga Kalaja heronjt - ta shpërndanë dritën,
Maja e Shqipes si kreshnik rri
Zajazi zë pritat të flasë për rritën !
E KUJT ËSHTË KËRÇOVA ?
Sa hipotetike aq e domosdoshme është kjo pyetje ! E kujt është Kërçova ?
Sepse jo rastësisht në Kërçovë kanë ndodhur fushëbetejat . Edhe ato të luftës, edhe ato të pas luftës ! Janë nisur vargani i gjatë i pushtuesve për ta mbërthyer kërthizën e Atdheut të robëruar ! Me gurkufi e kanë ndarë Vilajetin nga Vilajeti ! Shqiptarët nga shqiptarët !
Ata që lindën dhe u rritën në Kërçovë e panë së çka bën stratofia e pushtuesëve !
Pas 1945 u zhvilluan shumë beteja që vendasit e Kërçovës të pësojnë disfatë.
Ardhacakët që i solli Kicevo, u vendosën nëpër pallatet që ngriteshin vargan. Edhe ''egejcit'' e sjellurit nga Greqia , edhe zyrtarët e federatës nga Sërbia dhe Mali i Zi, një qëllim e kishin ! Ta mbjellin Kërçovën me sorrollopin e tyre , që të mbijetojë Kicevo ! Dhe vendasit, veçmas shqiptarët, t'i bëjnë zap, e t'i shkulin !
Kishte edhe prej sojit që kishin lindur në Kërçovë por, që s'mendonin si Kërçova. Ata me yshtjet e Kicevos, për t'u bërë me pushtet, i krijonin plagë të mëdha Kërçovës! Kërçovës së brumosur me idetë e Rilindjes Kombëtare ! Ata që ishin me dinjtetin shqiptarë !
E KUJT ËSHTË USKANA ...
Nëpër këtë llahtar, shqiptarët e Kërçovës bashkoheshin me idetë që synomin pavarësinë për ta penguar gjithë hovin e Kicevos që ndrydhi çdo gjë. Dhe zhvilloj projektet e sjellura nga Komitetet e Beogradit dhe Skopjes që t'i godasë deri në shfarim orientimet e ideve të shqiptarëve që i kishin trashëguar nga të parët e vet.
Kërçova nuk e urren Kicevon ! Ajo u thotë jo vetëm projekteve djallëzore që e nëpërkëmbin zhvillimin e tyre.
Kicevo , ndërtoj gjithkah ku s'ishte shqiptare. Infrastrukturën e tërësishme e bëri edhe në fshatrat me dy banor e që s'ishin shqiptarë.
Në të kundërtën, për vendbanimet shqiptare , edhe kur kishte iniciativa për ndërtime me vetëkontribute, i vështirësonte procedurat !
Sot Kërçova është simboli i dërgesës së mesazhit për bashkëjetim !
Ajo me dashamirësi kërkon që të kthehen rrjedhat në rrugën e mbarë ! Sepse ajo është e vërteta ! Është obcioni i vetëm që u farkua në rrethana të jashtëzakonshme, në luftë , në burgje, në mërgim ! Vetëm për një qëllim :
- Ma pak vuajtje, s'kamje e tortura në Vatrat tona shekullore !
- Ma shumë gëzim, pasuri dhe lumturi për të gjithë ...
Krijoni Kontakt