Close
Faqja 0 prej 7 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 65

Itali: Nuk duam Papën në Universitetin "La Sapienza"

Sot do te bente vizite papa Benedikti XVI, por ...

Me rastin e hapjes se vitit te ri akademik dhe pas fteses qe i eshte drejtuar papa Benedikt XVI ,
    nga ana e studenteve dhe profesoreve te universitetit “ La sapienza “, universitet ky i themeluar nga papa Bonifacio VIII, nje pjese e studenteve dhe rektoreve te po ketij universiteti kundershtojne viziten e papes dhe ne te njeten kohe mirepresin nje nga kreret e komunizmit italian…
    Nje here ky universitet u quante universiteti i papes, sot eshte nje universitet laik dhe ne kempleks autonom, por si i tille duhet edhe te pasqyroje dhe te mbroje te drejten e se vertetes dhe lirise se debatit. Papa ne rradhe te pare eshte peshkop i Romes dhe gjithashtu nje profesor universitar ( Ratisbones ), pra nderhyrja qe do te bente ishte ne dy klasifikime… edhe pse kapo i kishes katolike dhe me te drejte i takonte kjo vizite, pasi nuk duhet harruar qe ne origjine te universitetit ne fjale, ishte nje institucion i mvarur direkt nga Autoritetet Ekleziale, pra Papa i Romes, me pas edhe kur Studium Urbis u zhvillua si institucion shteteror, perseri papes si professor i takonte kjo vizite dhe mbi te gjitha ishte i ftuar nga nje pjese e vet universitetit.
    Por ngjarjet rrodhen ndryshe…, dhe nje konflikt i forte me reagime nga me te ndryshmet, bene qe kjo vizite te “ shtyhet “. Kjo ngjarje ka bere shume tension si ne media, ashtu edhe ne qeveri dhe ne opozite.
    Per mendimin tim ne ate universitet, mendimi i lire demokratik dhe liberal eshte mbytur nga idete “ perparimtare “ dhe humaniste qe pershkojne pothuaj nje pjese te mire te Italise dhe po ashtu edhe te Eurpoes. Ky fakt le te kuptoje se sa e rende behet gjendja, kur neper katedra universitare mbizoterejne idete iluministe dhe idealiste. Fakti qe ne te njejten kohe kur i mohoej e drejta papes, shume profesore dhe student priten si “ shpetimtar “, nje nga figurat me snobiste te politikes se majte italiane, eshte fjala per nje nga kreret e komunisteve qe shume flet per proletariatin dhe vet vishet me moden e fundit te koleksioneve ekskluzive ne puro kashmir…, Bertinoti.
    Fakti qe sot me tullembacen e “ GLOBALIZIMIT “ ne çdo drejtim, pra edhe te kultures dhe ideve te reja te cilat nisen qe ne bankat e shkolles per pastaj te perhapen deri tek politika e vendit.
    Shqiperia nuk mbetet jasht ketij globalizimi te forcuar, çmendime keni per te ardhmen ne kete drejtim. Mund te emertohet perparim nje mohim i nje te drejte si kjo, liria e te shprehurit te nje personazhi kaq potent si çeshte papa, nuk eshte kjo nje prevalence e forcave oskurantiste e te majteve…?
    Mund te justifikohen te tilla gjera ne emer te laicitetit, kultures dhe demokracise?

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    triumfon ..kurvalliki komunisto fashistomafioz rrugaco drogaxhi.. ne kete universitet..

turp te kene ata qelbaniker..

Citim Postuar më parë nga Brari Lexo Postimin
    triumfon ..kurvalliki komunisto fashistomafioz rrugaco drogaxhi.. ne kete universitet..

turp te kene ata qelbaniker..
    Po politika ku eshte???
    he he tani e kuptova, me qelbaniker nenkuptojme politikantet.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    22-06-2002
    Postime
    278
    Nje here, pyeta nje shokun tim italian student i shkelqyer ne Universitetin Katolik te Milanos:
    -Si shpjegohet qe, universiteti Katolik, nuk publiçizon faktin se ketu ka studiuar Prodi, kryeministri aktual i Italise, e shume te tjere politikane ne ze.
    Ai mu pergjegj:
    - Asnje nuk krenohet me politikanet.....

Ps. Tek ne, ne Shqiperi, NJEREZIT JANE GATI TE SHKOJNE NE BARRIGADA NJEREZORE PER POLITIKANET E NDRITUR.......................!!!!!!!!!!!!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Kishin hapur dhe nje teme ne lidhje me kete çeshtje tek forumi i fakultetit tim, dhe shumica e studenteve jane kunder papes.
    Jam pak asnjeanes ne kete drejtim, ne nje ane me gerryejne zorret nga hipokrizia fetare te cilen kisha katolike e perfaqeson mire, dhe nga ana tjeter urrej komunistet italian meqe ka shkuar ai komunisti atje. Ne nje fare menyre i urrej te dyja palet, si universitetin Roma 1 si vatikanin, dhe them "kokat te hane".

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    nga divjaka je ti mo xfil..

aha..

dashuro arte daden mo .e ate.. dondollakun..

ka kush e do Papen..
    ska mbet per ju zhuka-taret..

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar më parë nga Brari Lexo Postimin
    nga divjaka je ti mo xfil..

aha..

dashuro arte daden mo .e ate.. dondollakun..

ka kush e do Papen..
    ska mbet per ju zhuka-taret..
    nuk e kuptova ironine,
    une jam demokrat, dhe une si person i vetem nuk mund te perfaqesoje nje vend te tere, per fat te keq ne fakt kemi arten si deputete, por kryetarin e bashkise e kemi demokrat. Po gjithsesi se ça hyn arta me dondollakun ne kete teme nuk e kuptoj. Apo kot sa per te thene.

Sa per papen, kush po e rruan per ate, une e respektoj si njeri te ditur, por e njoh edhe si kryetarin e nje feje, qe si te gjitha fete eshte hipokrizi e gjalle. Nuk ka ndonje privilegj as ai.
    Revoltimi i studenteve bazuar dhe ne mendimet e tyre eshte i qarte, kisha ishte ajo qe per shekuj, apo te themi per mijvjeçare, e mbajti evropen ne erresire, vrau e preu ata qe kerkonin dijen, lere me me skandalet e gjuetise se shtrigave, mashtrimit te indulgjencave etj etj. Dhe tani ata qe e duan dijen nuk e kane perzemer nje njeri qe perfaqeson armikun me te madh te saj.
    Jane te revoltuar sepse papa fut hundet kudo, me ate moralin fetar, kisha eshte kishe, shkolla eshte shkolle, te jete e qarte kjo.

Nga ana tjeter, megjithse justifikoj reagimet e tyre, nuk i duroj dot per shkak se jane komunista, dhe i kam pak hale ne sy, prandaj jam edhe kunder tyre.

Sa per zhukat, nuk e ke provuar ndonjehere kenaqesine e te mbledhurit dhe zhulaturit te zhukave, perveç se e dobishme edhe e bukur.
    Ndoshta ty te kane shpuar ato qe i paske kaq problem.
    Ndryshuar për herë të fundit nga xfiles : 18-01-2008 më 02:08

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-04-2002
    Postime
    876
    Citim Postuar më parë nga xfiles Lexo Postimin
    Dhe tani ata qe e duan dijen nuk e kane perzemer nje njeri qe perfaqeson armikun me te madh te saj.
    Jane te revoltuar sepse papa fut hundet kudo, me ate moralin fetar, kisha eshte kishe, shkolla eshte shkolle, te jete e qarte kjo.

Nga ana tjeter, megjithse justifikoj reagimet e tyre, nuk i duroj dot per shkak se jane komunista, dhe i kam pak hale ne sy, prandaj jam edhe kunder tyre.
    Ato qe e duan e armiqte e dijes???
    Ne Univ. La Sapienza jane 150 000 studenta te rregjistruem - njizet-tridhjete ishin protestuesit.
    Profesorat jane 4000 - firmuesit e letres ishin 67 e edhe keto me bisht nder shale filluen menjihere justifikimet kur e kuptuen se ç'figure prej armiqve te dijes po luejshin.

La Sapienza asht e themelueme prej nji Pape. Ratzinger gjate gjithe jetes se tij ka qene profesor ne universitete. Ne ate rrjesht (çudi se si disa profesora u kujtuen mbas 18 vjetesh) ishin citue fjale prej nji filozofi laik, prej te njajtit krah te ketyne profesorave e jo prej nji njeriut te Kishes.

Armiku ma i madh i dijes ishin ata pak rrugaça, injoranta deri aty sa nuk e dijshin as per çka protestojne e si te tille imponuen vullnetin e tyne shumices dermuese qe u terhoq vetem per mos me pase trazina.
    Parulla e tyna "Ma shume Maria(mariuana) e ma pak Krisht" deshmon se sa nalt ishte niveli i tyne intelektual e per cfare idesh po protestojshin.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    E lexove mire ate qe thashe, jam kunder protestuesve , se ata ate pune kane gjejne vetem raste per protesta, jo se protesta e tyre eshte e gabuar ne vetvete, por thjesht sepse ata ate pune kane, siç e thashe, barin ne goje, shamiat me simbolin e marjuanes ne koke, ca flamuj paqe(standart pa dallim nga arsyet e protestes), si dele pa bari.

Sa i perket numrit te profesoreve qe nuk paskan firmosur, duhet ta dish se pushteti dhe autoriteti i papes eshte i madh, ia kane friken akoma.

Qe papa nuk eshte mik i dijes kjo nuk do shume mend, pavaresisht se tani ai po perpiqet te afrohet me shkencen kohet e fundit, dhe kjo per arsye politike sepse e di qe nuk mund ta perballoje te jete kunder saj.
    Une nuk jam kunder shpirterores, por jam kunder hipokrizise se institucioneve qe e perfaqesojne.

Emathia Maska e MaDaBeR
    Anëtarësuar
    20-05-2003
    Vendndodhja
    Në çdo vend ku ka jetë
    Postime
    5,321
    Papa humbi shume pike, dhe irritoi akoma me shume, sidomos studentet me pririje shkencore, me fjalimin e tij kur deklaroi pas shume vitesh se denimi qe i dha Kisha Katolike Galileo Galileit ishte i drejte.

Kjo besoj se eshte nje arsye me shume perse studentet jane kundrap Papes dhe kane te drejte. Kisha Katolike eshte munduar tu mbylle syte njerezve dhe te mos i le te mesojne te verteten, duke denuar shume shkencetar si Giordano Bruno, Galileo Galilei etj etj. Jane veprime qe irritojne me se shumti studentet dhe me te drejte.
    Për inad të Djallit dhe Shqyptarëvet, Zoti ka me mbajtë Shqypninë më kambë me nder e me lumni

Faqja 0 prej 7 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Kino-ditari 2009!
    Nga korçar në forumin Kinematografia dhe televizioni
    Përgjigje: 301
    Postimi i Fundit: 29-08-2011, 14:55
  2. Kino-ditari - Filma të rinj në 2006
    Nga autori në forumin Kinematografia dhe televizioni
    Përgjigje: 339
    Postimi i Fundit: 05-01-2007, 06:49

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •