Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 12
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-09-2005
    Postime
    11

Sistemi i rekomandimit (Recommender System)

Jam nje student i shkencave kompjuterike, dhe kam nje projekt per te bere ne "Recommender System" sic ato qe perdor Amazon.com etc..

Per me shume informacion ne kte ju lutem shikoni lidhjen me poshte.

http://en.wikipedia.org/wiki/Recommender_systems

Me duhet te krijoj nje web based system qe te mund te propozoj gjera si (musik, filma, food(ushqime) etc.) personave, duke u referuar tek gjerat qe kto njerez pelqejne.

1) Do te doja te dija se ne cfare gjuhe mund te krijohet, dhe si mund te krijohet?

2) Dhe neqofte se ndokush ofron te me ndihmoje me kte problem do tu isha shume mirnjohes .

Faleminderit
    Floriani
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga edspace : 26-09-2007 mė 22:35 Arsyeja: perkthime te fjaleve anglisht

Programues Softueresh Maska e edspace
    Anėtarėsuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    Florian,

Ka shumė mėnyra se si mund ta krijosh nje sistem tė tillė. Nuk e di sa i sofistikuar tė kėrkohet sistemi, por mendoj se duhet tė kombinosh dy-tre algoritme tė ndryshme qė artikujt e rekomanduar t'i afrohen shijes sė vizitorit.

Le tė marrim disa shembuj pėr metodat e pėrmendura nė Wikipedia dhe tė shqyrtojmė se si mund ti programojmė ato.

I. Rekomando artikujt mė tė shitur, vizituar

Pėr kėtė rregull mjafton tė mbash disa statistika nė tabelėn e artikujve nė databazė.

Tabela: artikulli
    Kolonat: artikulli_Id, emri, cmimi, nr_shitjeve, nr_vizitave

Sa herė qė vizitori hap faqen http://....shikoArtikullin?id=X ti do rritėsh numrin e vizitave pėr atė artikull me 1. Sa herė qė vizitori hap faqen http://...bliArtikullin?id=X ti do rritėsh numrin e shitjeve me 1.

Kodi:
    SQL: 
    update artikulli 
    set nr_vizitave = nr_vizitave + 1 
    where artikulli_id = X

update artikulli 
    set nr_shitjeve = nr_shitjeve + 1 
    where artikulli_id = X
    Kur njė vizitor hyn nė faqe, ti do i rekomandosh mallrat mė tė shitur, mė tė vizituar, ose njė kombinim tė tyre. Pėr shembull, mund tė zgjedhėsh 5 artikuj tė rastėsishėm nga 10 mė tė vizituarit:

Kodi:
    select a.id, a.emri from (
          select b.id, b.emri 
          from artikulli b 
          order by b.nr_vizitave desc limit 10) a 
    order by rand() limit 5
    ose kombinimin e 3 tė rastėsishėm nga 10 mė tė shiturit dhe 3 tė rastėsishėm nga 10 mė tė vizituarit.

Kodi:
          select b.id, b.emri 
          from artikulli b 
          order by b.nr_shitjeve desc limit 10) a 
    order by rand() limit 3
    union distinct
          select b.id, b.emri 
          from artikulli b 
          order by b.nr_vizitave desc limit 10) a 
    order by rand() limit 3

II. Rekomando artikujt me vlerėsimin mė tė lartė

Pėr kėtė rregull duhet tė mbajmė nė databazė dy vlera: numrin e vlerėsimeve, dhe numrin total tė pikėve. Nėse pjestojmė numrin total tė pikėve me numrin e vlerėsimeve, gjejmė numrin mesatar tė pikėve pėr ēdo artikull.

Atėherė, duke vazhduar me tabelėn e mėsipėrme, shtojmė edhe dy kolona tė tjera.

Tabela: artikulli
    Kolonat: artikulli_Id, emri, cmimi, nr_shitjeve, nr_vizitave, nr_vleresimeve, nr_pikeve

Pėr ēdo artikull mund tė shfaqim 5 yje: ***** . Ylli i parė ka 1 pikė ndėrsa ylli i pestė ka 5 pikė. Kur vizitori klikon njė prej kėtyre yjeve faqja qė do hapet do dėrgojė numrin e pikėve nė server me njė adresė tė tillė: http://...vlereso?id=X&nrPikeve=N

Faqja qė do procesojė vlerėsimet do azhurnojė rreshtin e artikullit X duke rritur numrin e vlerėsimeve me 1 dhe duke shtuar numrin e pikeve (N) nė numrin total tė pikėve.

Kodi:
    update artikulli 
    set nr_vleresimeve = nr_vleresimeve + 1, nr_pikeve = nr_pikeve + N 
    where artikulli_id = X
    Kur njė vizitor hyn nė faqe, ti mund t'i rekomandosh 5 artikuj tė rastėsishėm nga 10 artikujt me vlerėsimin mesatar mė tė lartė:

Kodi:
          select b.id, b.emri 
          from artikulli b 
          order by b.nr_pikeve / b.nr_vleresimeve desc limit 10) a 
    order by rand() limit 5

Besoj se mėnyrat mė lart janė nga mė tė thjeshtat pėr t'u programuar, prandaj dhe pėrdoren nė shumė faqe. Me pak mundim mund tė krijosh mėnyra tė tjera mė tė sofistikuara; varet ēfarė kėrkesash ka profesori dhe ēfarė note do tė marrėsh

Ēfarė gjuhe tė pėrdorėsh?

Do pėrdorėsh me patjetėr HTML pėr prezantimin e faqeve. Nė server mund tė pėrdorėsh PHP, ASP, JSP, PERL pėr procesimin e tė dhėnave dhe nxjerrjen e HTML-sė. Zgjidh atė qė di mė mirė. Nėse nuk di asnjė prej tyre, do tė rekomandoja PHP si njė nga mė tė lehtat pėr tė mėsuar.

Pėr databazė mund tė pėrdorėsh SQLite, MySQL, Microsoft Access. Mė e lehta pėr tė vėnė nė punė ėshtė SQLite. Sigurisht qė duhet tė dish edhe SQL pėr tė punuar me databazat.

Nėse ka mundėsi, hidhe nė forum kodin kur ta mbarosh qė tė shikojmė rezultatin dhe tė jetė shembull pėr tė tjerė qė duan tė mėsojnė.

Suksese me projektin!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga edspace : 27-09-2007 mė 23:27
    Edi

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-09-2005
    Postime
    11

Faleminderit shume per pergjigjen.

Desha tu falenderoj shume zoteri edspace per pergjigjen dhe keshillat.

Ky projeckt eshte ne fact projecti final, i cursit tim, dhe sic mund ta dini te drejtat e projectit nuk jane te miat, jane te Universitetit. Por do te bej cmos te hidh koding ne forum, te pakten pjeset kryesore, si comunicimmin me servering dhe algorithms.

- Gjithashtu mendoja te perdorja ndonje Java tool per ta implimentuar kte project, por me duket se recomandimi juaj eshte me realistik.

- Rekomandimi i juaj per te perdorur PHP per Komunikim me servering eshte shum i drejte.

- Jam komplete fillestar ne PHP, por doja te pyesja ne qofte se ka problem te implimentosh SQl me PHP ne te njejtin project.

Faleminderit
    Florian

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-09-2005
    Postime
    11

Kam nevoje per ndihme ne PHP me projecting e Universitetit

Faleminderit per pergjigjet me se pari.

- Jam duke ndertuar nje Recommender System Web Application, jam ne vitin e trete ne Queen Mary University - Londer.

Nuk kame kurre punuar me asnje web script languages, Jam komplet fillestar ne Programiming e web it. Kam perdorur disahere Dreamweaver por jo ne thellsi.

Doja te gjeja ndonje njeri qe ka experience ne fushen e web programmimit te me ndihmonte ta mbaroja kte project.

Kush do qe eshte i enterresuar, ju lutem me kontaktoni ne floriansmakaj21@hotmail.com, sepse kam shume nevoje, projecti ashte i vlefshem per 2 subjects dhe nuk mund ta fail.

Kush do qe me ndihmon do te mundohem tja shperblej me dicka, para, ose thjeshte shoqeri.

Me falni, per topikun, por kam shume nevoje per dike qe dine ose munded ta krijoj nje gje te tille.

Faleminderit

Heavily Equipped Maska e Force-Intruder
    Anėtarėsuar
    04-11-2002
    Postime
    4,910
    Cfare supozohet te beje ky aplikacioni web i joti sepse nuk po te kuptoj. Sqaroje se ndoshta te ndihmojme.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-09-2005
    Postime
    11
    Aplikacioni im duhet ti,
    lejon users te Login,
    lejon users te regjistroje recipes (ushqimesh) dhe resorante te ndryshme me ushqimet e tyre.
    te lejon users te Rate (vleresoje) keto recipes (ushqimes) ne base te experiences se anetareve me kto ushqime, dhe kto vende (restorante).
    Ne basen e vleresimeve te bera nga useri (anetari), ose ne ngjashmerine e ushqimeve, aplikacioni u recommandon anetareve recipes (ushqime) si ti pergatise ata, dhe restaurante se ku mund ti shijojne ato ushqime qe mendohet te jete dicka qe anetaret mund te pelqejne.

Recommender System
    http://www.uie.com/articles/recommendation_systems/

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-09-2005
    Postime
    11
    Desha te shtoja qe aplikacioni vete automatikisht, duhet ti rekomandoje kto, ushqime ose Restorante tek antari, ne profiling e anetarit.

Faleminderit Shume
    Floriani

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-09-2005
    Postime
    11
    Kjo ashte nje tjeter link Per programuesit e PHP, une kam nevoje qe ne website te kem dicka si ky funksion.

http://www.daniel-lemire.com/fr/abstracts/TRD01.html

Faleminderit
    Floriani

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-09-2005
    Postime
    11

Unhappy WEIGHTED SLOPE ONE algoridhem ne PHP edhe MySQL

Jam duke krijuar nje project shkolle the me duhet te bej Recommandime te useri nga MySQL databejsi.

Nje nga menyrat me e be kte gje eshte te (predict), me falni per shqipen, se cfare userat do te vleresojne (rate) produktet qe jane ne database.

Ne qofte se ndokush mund te me ndihmoje me shpjegiming e formules dhe ndonje ide te menyres se krijimit qe eshte te ky linku, dhe shpjegoj ne shqip ose anglisht. Do tu isha mirnjohes.

Faleminderit
    Flori

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Sistemi politik i Shqiperise dhe sistemi politik i Kosoves
    Nga Ibrahimfeimi nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 25-11-2008, 15:13

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •