Close
Faqja 6 prej 8 FillimFillim ... 45678 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 79
    Inxhinier Maska e albani1
    Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

Smile Psr lodheni kot

Jezusi tha qe do te gjykoje gjithsecilin dh gjithsecili do te jape llogari per veten e tij nuk ka thne Ai se ortodokset do ti marr me vete dhe te tjret do ti le ne ferr
    Por ka thne qe kush pendohet per mkatt e veta dhe beson tek Jezus Krishti do te shpetohet dhe sigurisht qe do te jete me te perjete ashtu sic i tha atij kriminelit ne kryq ai nuk ishte as ortodoks as katolik as mysliman as bektashi as protestant por ishte nje kriminel hebre sigurisht por qe u pendua dhe ja dha jeten e tij Krishtit dhe Krishti nuk i tha shko bej vepra te mira as i tha qe behu ortodoks apo te behej ndonje fetar tjeter por i tha direkt ti qe sot do te jesh me mua
    Perendia eshte aq i madh, saqe ne na duhet perjetesia per ta njohur Ate plotesisht.

angelfire Maska e ardit 2
    Anėtarėsuar
    09-08-2002
    Vendndodhja
    where I wasn't before
    Postime
    31
    akoma se keni kuptuar? keto po me nje vend i bien. ortodoksi me i mire se katoliku edhe myslymani.tosket me te mire se geget a ku ta di une se cfare do nxjerri neser ky. qellimi ndarja e shqiptareve sipas feve,sipas krahines ne dobi dhe interesat e dikujt .

p.s. hidhni i sy statistikave te policise edhe listes se interpolit.a njeh krimi fe ? ti po te ishe besimtar s'duhet te besh krim.ne pakten ne fene tone ashtu thuhet.nuk e di per te juajen.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,400
    Postimet nė Bllog
    22
    Per cilin realitet aktual shoqeror e ke fjalen?!
    Ate realitetin e krimit qe pasqyrohet perdite ne faqet e shtypit shqiptar dhe qe debatohet perdite tek faqet e forumit te aktualiteve shoqerore ne forumin shqiptar. Per ate realitetin e krimit qe ka depertuar tashme jo vetem ne shoqerine shqiptare, por edhe brenda familjes shqiptare.

Ne lidhje me krahinat. Eshte e vertete qe cdo krahine ka gjera te vecanta nga krahinat e tjera. Por ama nje diversitet i tille nderkrahinor vetem sa behet pjese komplementare e njera tjetres duke krijuar ate qe quhet kulture kombetare e nje kombi. E theksoj "KOMBETARE", jo fetare.
    Kombi ne gojen e nje shqiptari tingellon njesoj si rraca ne gojen e nje mulati! Ashtu si mulati duhet te beje paqe brenda vetvetes se ai eshte "rrace me vete", edhe shqiptarit i duhet te beje paqe me vetveten se ai eshte "komb me vete", jo komb si gjithe popujt e tjere.

Nje shoqeri qe te ece perpara nuk ka nevoje per procese apo ide qe vetem sa katalizojne ne menyre negative reaksione qe e corodisin ate duke e futur ne nje konfuzion etno-kulturor dhe etno-fetar.
    Kur une kam qene ne 8-vjecare, kam patur dy mesues me dy stile te ndryshme mesimdhenie. Mesuesi i pari kish parimin "puno me ata nxenes qe mesojne, mos harxho kohe me ata qe nuk mesojne." Kurse mesuesi tjeter kish parimin: "nxenesit qe nuk mesojne duhet t'ua le ne patronazh atyre qe mesojne." Mesuesi i pare gjithmone ia ngrinte vlerat vetes sa here qe ata 4-5 nxenesit e mire te klases shkelqenin ne olimpiada, kurse kur ai mesuesi i dyte gjithmone kenaqej kur nuk duhej te linte asnje ne klase pasi te gjithe merrnin nota kaluese.

Ti mund te dalesh e te thuash sot se te dy mesuesit ishin diskrimues duke i ndare nxenesit e tyre ne grupe. Por ne fakt, ata nuk po diskriminonin, ata po vleresonin studentet ne baze te aftesive dhe gadishmerise qe ata tregonin per te mesuar.

Nuk mund te ecet perpara me mentalitetin e llojit bizantin. Shoqeria sot kerkon ato ndryshime brenda saj qe vertet e cojne ne rruge te drejte e ndihmuar kjo gjithmone me ide krijuese te individeve me energjik dhe me intelektual te saj.
    E di cili ishte sekreti i suksesit te atij stilit te mesuesit te dyte me lart? Gadishmeria e nxenesve te mire qe te shpenzonin kohe me nxenesit qe nuk mesonin sa duhet dhe gadishmeria e studenteve qe nuk mesonin sa duhet qe te mesonin prej nxenesve te mire. Dhe ai profesor pa shume nxenes qe e moren veten dhe dolen mire me mesime, ashtu sic pa plot te tjere qe e lane fare shkollen. Kjo jo per faj te profesorit, por per faj te perzgjedhjes se gjithesecilit prej nxenesve dhe rolit te vete familjes dhe prinderve te tij.

Dhe here tjeter, mos perdor fjale si "bizantin" kur nuk u di kuptimin, por pyet qe te mesosh. Mbi principin bizantin te "Unitetit ne Diversitet", qe origjinen e vete e ka tek Tradita e Shenjte Kishtare Orthodhokse, u ngrit jo vetem qyteterimi me jetegjate dhe me i lavdishem ne historine e Evropes, qyteterimi bizantin qe u ngrit si kontribut i shume popujve, por eshte ngritur edhe shoqeria amerikane sot, kerkon te ngrihet edhe Evropa e Bashkuar neser.

- komuniteti orthodhoks nuk ka traditen me te lashte fetare (te krishtere) ne vend. Kete tradite e ka komuniteti romano-katolik.
    Ky insistimi tend eshte si puna e atij fshatarit qe i mburrej bashkefshatarit te tij teksa hante fiqte e keputur ne oborrin e bashkefshatarit:

- Te mire i ben fiqte edhe fiku tend, por vec fiqte e fikut tim!

E kish fjalen per ate pemen e fikut qe kish patur dikur ne oborr por qe i ishte tharre e nuk jepte me fruta.

Serish, nqs qetesia apo ajo qe e quajtem 'butesi ortodokse' buron vetem si rezultat i qetesise shpirterore qe vjen nga perjetimi edhe trashegimi i besimit te krishtere, perse atehere tiparin e 'butesise ortodokse' e trashegojne edhe ato familje qe kane hequr krejtesisht dore nga besimi prej se paku tre brezash, mos te themi me shume?!
    Nje pyetje te tille nuk e prisja nga nje "seminarist" por megjithate ben mire qe pyet se duke pyetur meson. Morali i njeriut eshte derivat i besimit te tij dhe ky moral ushqehet ne "Kishen e Madhe" dhe ne "Kishen e Vogel", te dyja njesoj te shenjta. Kisha e Madhe eshte Kisha ku degjohet fjala e Perendise per mbare njerezimin me anen e gojes se atij priftit, sherbetorit te Perendise qe lexon Ungjillin e Shenjte cdo te diele. Ne Kishen e Vogel, familjen, ai prindi e merr ate Fjalen e Perendise dhe ia perserit dhe meson femijes se tij ne dy menyra: me fjale, duke ia shpjeguar llogjikisht dhe me vepra, duke i dhene shembullin e jetes se tij si prind femijes.

Kur xhaxhi Enver mbylli kishat dhe u mohoi shqiptareve besimin, u mbyll Kisha e Madhe por nuk u mbyll dot Kisha e Vogel. Kisha e Vogel vazhdoi punen e saj qe ti ushqente femijeve te njejtin moral e virtytet qe kishin trasheguar nga brezi ne brez. Njerezit mund te mos shkonin ne Kishe apo te luteshin apo te zinin ne goje emrin e Perendise, apo te benin kryqin, por ata trashegonin moralin e krishtere qe ishte nje me moralin familjar, moralin e trashguar nga gjyshi tek babai dhe nga babai tek biri. Ashtu si gjithe brezi i ketyre shqiptareve te lindur e rritur larg gjirit te Kishes se Madhe, hedhin poshte moralin fetar, kur ne fakt ajo qe jane duke deshmuar eshte verberine e tyre shpirterore: nuk arrijne te shohin qe morali familjar qe ata moren nga familja e ka origjinen tek besimi orthodhoks dhe Kisha.

Pasja e tre te ashtuquajturve myslimane ne krye te KOASH me teper se sa domosdoshmeri ka qene ZGJEDHJE! Pra, nuk kemi te bejme me rastesi. Kaq mjafton. Une nuk di qe te pakten DY prej tyre te treve te jene LINDUR e RRITUR si myslimane.
    Nje bindje e tille buron vetem nga shpjegimi social-kulturor qe i kam dhene une kuptimit te Fese nga shume anetare te komuniteteve fetare sot ne vend, por qe s'ka te beje aspak me Fene ne burimin e vet, Shkrimin e Shenjte edhe Traditen.
    Nje njeri ziliqar, kur nuk mori dot konkursin per te vazhduar shkollen e larte ne Tirane dhe shoket e tij kaluan, kur njerezit e pyesnin se pse nuk vazhdoi shkollen, nuk u thosh qe nuk e mora dot por u thosh: ata qe fituan kishin futur miq e une nuk kisha miq. Keshtu edhe puna tende, vjen e me tregon mua se ata "u zgjodhen". Keshtu si ty mendon edhe ai fshatari i anesdetit qe tani sulmon Kryepeshkopin Anastas jo me se po "helenizon KOASH" por se po e "myslimanizon KOASH".

Kryepeshkopi Anastas nuk kish se si te zgjidhte Mitropolitin e Korces Joan Pelushi, pasi Mitropoliti e kish perqafuar Krishtin qe ne vitet 70 kur Shqiperia ishte ende vendi i vetem ateist ne bote. Dhe po te kesh lexuar e degjuar me vemendje prononcimet e Hiresise se Tij, ai nuk e lidh te qenit e tij orthodhoks vetem me nje "perzgjedhje personale" por e sheh edhe si nje "kthim ne identitetin e te pareve", dhe e lidh kete me historine e fshatit dhe krahines se tij qe u konvertua ne mysliman bektashi 200 vjet me pare.

Dhe kur shprehesh per "aspektin social-kulturor" je duke minimizuar rolin e besimit ne jeten e njerezve dhe mbare shoqerise, tipike kjo jo per nje seminarist por per nje shekullarist.

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 22-01-2008 mė 05:18

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Kur une them qe tradita me e lashte fetare (e krishtere) nder shqiptare eshte romano-katolicizmi e bej kete pasur parasysh ate qe na thone historianet edhe deshmite historike.
    Pervec kesaj lloj mbeshtetje shkencore, ti dhe kushdo jeni te lire te perzgjidhni cfaredo arsyetimi tjeter, eshte puna juaj personale por qe s'ka te beje me realitetin.

Nqs Krishterimi ka 2000 vjet ne Shqiperi, QENDRA e vetme patriarkale nga pese patrikanat (pentarkia) qe ka 2000 vjet prezence eshte ROMA dhe krishterimi i varur prej saj - romano-katolicizmi.
    Krishterimi konstantinopolitan (ajo qe njihet si Ortodoksia) nuk ka se si te jete ne Shqiperi 2000 vjecar, kur vete Konstantinopoli eshte themeluar 1600 vjet e jo 2000 vjet me pare.

Kur xhaxhi Enver mbylli kishat dhe u mohoi shqiptareve besimin, u mbyll Kisha e Madhe por nuk u mbyll dot Kisha e Vogel. Kisha e Vogel vazhdoi punen e saj qe ti ushqente femijeve te njejtin moral e virtytet qe kishin trasheguar nga brezi ne brez. Njerezit mund te mos shkonin ne Kishe apo te luteshin apo te zinin ne goje emrin e Perendise, apo te benin kryqin, por ata trashegonin moralin e krishtere qe ishte nje me moralin familjar, moralin e trashguar nga gjyshi tek babai dhe nga babai tek biri. Ashtu si gjithe brezi i ketyre shqiptareve te lindur e rritur larg gjirit te Kishes se Madhe, hedhin poshte moralin fetar, kur ne fakt ajo qe jane duke deshmuar eshte verberine e tyre shpirterore: nuk arrijne te shohin qe morali familjar qe ata moren nga familja e ka origjinen tek besimi orthodhoks dhe Kisha.

Ky pretendimi i kuotuar eshte nje pretendim bosh edhe i rreme. Realiteti nuk na e tregon kete.
    Ato familje me tradite sociale-kulturore te ashtuquajtur ortodokse, qe funksionuan si Kisha te vogla pas ndalimit te Fese, pra qe jetuan nje jete te krishtere ortodokse, jane aq pak sa mund te thuhet se, ne krahasim me vete komunitetin social-kulturor te ashtuquajtur ortodoks qe as qe e praktikon e as qe ia ka idene per besimin ortodoks, jane INEKZISTENT, nqs ka pasur sadopak. Edhe kjo qe po te them une eshte realiteti.
    Madje une mund te them se ne fakt shkeputja me praktikimin e besimit te krishtere nuk e ka zanafillen me ndalimin e fese ne 1967-ten. Nje shumice familjes mund te kene jetuar ne afetari prej brezash, edhe megjithate trashegojne 'butesine ortdokse' sepse ky eshte vecse nje tipar i perftuar fizikisht nga nje mentalitet i paster social-kulturor ne kushte te caktuara historike.

Kryepeshkopi Anastas nuk kish se si te zgjidhte Mitropolitin e Korces Joan Pelushi, pasi Mitropoliti e kish perqafuar Krishtin qe ne vitet 70 kur Shqiperia ishte ende vendi i vetem ateist ne bote. Dhe po te kesh lexuar e degjuar me vemendje prononcimet e Hiresise se Tij, ai nuk e lidh te qenit e tij orthodhoks vetem me nje "perzgjedhje personale" por e sheh edhe si nje "kthim ne identitetin e te pareve", dhe e lidh kete me historine e fshatit dhe krahines se tij qe u konvertua ne mysliman bektashi 200 vjet me pare.

E ke gabim! Kryepeshkopi nuk kishte si ta perzgjidhte Pelushin te behej i krishtere, sepse, sic thua edhe ti, Pelushi u be i tille dekada me pare, POR kjo nuk ka te beje me perzgjedhjen e Pelushit per Metropolit, per te cilen po flasim. Ne kete rast Pelushi u ZGJODH.
    Por akuza qe Cici ben ne lidhje me 'myslimanizimin' e KOASH i ka fillesat jo me Pelushin, por me dy te tjeret, me te cilet Pelushi dhe rasti i tij dallon RRENJESISHT dhe dallueshmerisht.
    Pergjigja ime ndaj teje edhe Cicit, me te cilin te lidh parafytyrimi se psh Pelushi eshte LINDUR + RRITUR si mysliman, eshte se, e pare nga nje kendveshtrim i paster ortodoks, se si ortodoksia e cileson identitetin fetar te nje personi, pra ashtu sic duhen pare realisht gjerat nga te krishteret ortodoks, Pelushi as eshte lindur mysliman (nje parafytyrim i tille eshte madje BLASFEMI) e as eshte rritur si i tille. Ajo qe mund te thuhet eshte se Pelushi, po, eshte lindur ne nje ambient jo ortodoks dhe eshte rritur jo si ortodoks.
    Mirepo te lindurit ne ambiente jo ortodokse edhe te rriturit si jo ortodoks (dmth i papagezuar edhe i pamesuar ne nje jete praktike sipas ritualeve edhe mesimeve ortodokse) ka ekzistuar me shumice edhe ne familjet e grupimit social-kulturor te ashtuquajtur ortodokse. Vete Cici, nuk e di, por ka shume mundesi qe te kete pasur kete fat, pra qe te mos jete edukuar ne familjen ku lindi me edukaten e praktikimit te besimit ortodoks qe ne femijeri edhe qe te jete pagezuar kur ka qene i rritur ne moshe. Ne kete sens, Cici, TI vete apo kushdo qofte eshte po aq i konvertuar ne ortodoksi sa c'eshte edhe Pelushi.

Edhe kur Pelushi flet per 'kthim' ne identitetin e te pareve, e ka fjalen pikerisht per ate identitetin e nje feje te kthyer e shnderruar ne nje dukuri socialo-kulturore.
    Mirepo, arsyeja se pse Pelushi u be ortodoks, me siguri, ta garantoj une, nuk ka qene thjesht per hir te te pareve (edhe sikur keta te kishin qene me te vertete ortodokse te shkelqyer), por sepse per Pelushin Krishterimi (ortodoks) eshte e verteta e paster fetare (pra eshte nje bindje personale ne lidhje me nje parim mbi qellimin e ekzistences se njeriut) qe eshte mbi madje s'ka te beje me perkatesine sociale-kulturore.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 22-01-2008 mė 09:52

Per korēarin…
    Per mendimin tim pohimi qe ortodokset e Shqiperise jane me te mire, me te bute, ose me te bukur e ku ta di une tjeter…, eshte i gabuar dhe tendencioz. Shqipetaret jane tere njesoj…, nuk jane kafshe te rralla dhe ne rezik zhdukje ortodokset, nuk ka asgje per tu himnizuar per kete.
    Ne Itali, kam njohur nje here dy djem qe ishin ne burg…, dhe ishin femije prifti. Seriozisht !
    Kur pagezohet nje i rritur , shpesh prifti thote; mund te te zhgenjeje nje ortodoks, por kurre ortodoksia…, nuk te duket dmth-se?
    Shpesh eshte gjendja ekonomike qe ben edhe diversitetin midis grupimesh njerezore, per vete faktin ku jetuan ( ne origjine ) ortodokset e Shqiperise ishin te avantazhuar, ki para sysh mergimin, lidhjet kulturore me ane te shoqatave ne vendet fqinje ku per faktin qe ishin te lire, meshteten dhe kotribuan ne ngritjen e nivelit kulturor dhe ekonomik.
    Te njejtin rol beri edhe perendimi Italia, Austro-Hungaria, etj, por gjithnje me pak e theksuar.
    Po sikur tendenca te ndryshoje? Ēdo te thuhej me pas?

Veritas liberatis Vos
    Anėtarėsuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204
    Kur pagezohet nje i rritur , shpesh prifti thote; mund te te zhgenjeje nje ortodoks, por kurre ortodoksia…, nuk te duket dmth-se?
    Jo mua sh.mire me duket.....te themi,1, 2 vete (si rasti i atyre djemve te priftit) por jo me 100-ndra
    Per mendimin tim pohimi qe ortodokset e Shqiperise jane me te mire, me te bute, ose me te bukur e ku ta di une tjeter…, eshte i gabuar dhe tendencioz.
    personalisht, nuk kam bere pohime, por kam shtruar nje pyetje...
    Niko...ne nuk jemi kafshe ne zhdukje sic paralelizon ti, gjithmone kemi mbijetuar dhe do mbijetojme.

Per mendimin tim pohimi qe ortodokset e Shqiperise jane me te mire, me te bute, ose me te bukur e ku ta di une tjeter…, eshte i gabuar dhe tendencioz
    perse eshte i gabuar dhe tendencioz?
    Shqiperia ka rreshtur se ekzistuari qe kur jevgjit i thane vetes "shqiptar".
    xfiles

ne serbi, greqi dhe bullgari shumica derrmuse e krimineleve jane ortodokse, si shpjegohet kjo?

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,400
    Postimet nė Bllog
    22
    Citim Postuar mė parė nga proscriptor Lexo Postimin
    ne serbi, greqi dhe bullgari shumica derrmuse e krimineleve jane ortodokse, si shpjegohet kjo?
    Tema nuk ka per qellim te thote "orthodhokset nuk bejne krime" pasi edhe orthodhokset jane njerez e ka kriminele sa te duash. Tema ka per qellim te diskutoje nje trend qe hasim ne shoqerine shqiptare: perse ne raport me komunitetet e tjera fetare, numri i krimineleve brenda komunitetit orthodhoks eshte me i vogel. Cilat jane arsyet per kete? Kjo eshte ceshtja per diskutim.

Albo

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,400
    Postimet nė Bllog
    22
    Ky pretendimi i kuotuar eshte nje pretendim bosh edhe i rreme. Realiteti nuk na e tregon kete.
    Jo pak here te kam terhequr vemendjen qe te pakten kur diskuton me mua mos diskuto me pergjithesime por me fakte konkrete. Asnje shqiptar nuk mund te pretendoje se "e njeh realitetin" plotesisht dhe ca me pak te pretendoje se njeh vazhdimesine e realitetit historik. Ajo qe ti e une mund te bejme ne nje debat si ky eshte te japim shembuj nga jeta jone personale, familjare apo shoqerore ne te cilen jemi rritur e kemi deshmuar nga afer.

Ato familje me tradite sociale-kulturore te ashtuquajtur ortodokse, qe funksionuan si Kisha te vogla pas ndalimit te Fese, pra qe jetuan nje jete te krishtere ortodokse, jane aq pak sa mund te thuhet se, ne krahasim me vete komunitetin social-kulturor te ashtuquajtur ortodoks qe as qe e praktikon e as qe ia ka idene per besimin ortodoks, jane INEKZISTENT, nqs ka pasur sadopak. Edhe kjo qe po te them une eshte realiteti.
    Ajo qe ti deshmon eshte realiteti i Seminaristit, rrethanat familjare dhe personale qe ti je lindur e rritur brenda shoqerise shqiptare. Realiteti qe une kam deshmuar brenda familjes time me tradite orthodhokse eshte nje realitet krejt tjeter. Gjyshja ime ka bere vetem 4 klase shkolle ne nje fshat malor te Permetit por e di kalendarin orthodhoks permendesh, i mban te kremtet e ditet e shenjta jo vetem sot por edhe ne kohen e komunizmit. Keto gjera i mesoi duke shkuar ne kishe, i mesoi edhe duke i festuar e mbajtur ne familjen e vete, i mesoi nga nena e vete. Gjyshi im mban mend edhe sot e kesaj dite edhe pse ne moshe te thyer te psallurat qe bente ne Kishe kur ishte femije per ti ardhur ne ndihme priftit. Nena e tij qe e bente jeten pa burrin qe e kish ne mergim lutej per te ne kishen e fshatit, sa here qe i shoqi i vinte shendoshe e mire nga kurbeti per te pare familjen, do te sillte edhe nje dhurate te vecante per kishen, do te ndihmonte me te holla per riparimin e Kishes. Ka patur emigrante te hershem shqiptare ne Amerike qe benin ne plan te vinin ne Shqiperi qe te festonin Diten e Shen Gjergjit apo Shen Joan Theologut ne fshatin e tyre, pasi kjo dite ishte jo vetem dite e shenuar per kalendarin orthodhoks, por ishte edhe dite panair per fshatin e mbare zonen qe mblidhej per te festuar ne ate vend.

Dhe qe te kuptosh se pse nuk qendron aspak mendimi qe ke shprehur me lart mbi "traditen social-kulturore": nese besimi orthodhoks per shqiptaret do te ishte vetem nje "identitet shoqeror" apo nje "identitet kulturor" dhe jo nje perjetim shpirteror, sot nuk do te kish asnje shqiptar te besimit orthodhoks ne bote, e jo me ne Shqiperi.

Madje une mund te them se ne fakt shkeputja me praktikimin e besimit te krishtere nuk e ka zanafillen me ndalimin e fese ne 1967-ten. Nje shumice familjes mund te kene jetuar ne afetari prej brezash, edhe megjithate trashegojne 'butesine ortdokse' sepse ky eshte vecse nje tipar i perftuar fizikisht nga nje mentalitet i paster social-kulturor ne kushte te caktuara historike.
    Nje nxenese ne fillore e shkelqyer ne mesime dhe ne sjellje, kish lene pershtypje shume te mira ne nje koncert qe kishin mbajtur femijet per prinderit e tyre. Ne fund te shfaqjes, kur femijet u bashkuan me prinderit, nje prind i thote te bijes: "Sa e mire dhe e sjellshme ajo vajza e filanit, te behesh edhe ti si ajo te keqen mami." Kurse nje prind tjeter nga xhelozia shkoi afer prinderve te asaj vajzes dhe i drejtohet femijes se saj: "U te marsha te ligat, me e mira nga te gjitha ishe sot, asnje nuk ta kalonte!" Kurse nje prind i trete, shkoi tek prinderit e asaj vajzes dhe pasi i takoi dhe u dha te njohur u thote: "Bravo, keni rritur e edukuar nje femije qe eshte per tu patur zili, cfare duhet te bej si prind qe edhe femija im te jete po aq i sjellshem sa i juaji?!"

Ta tregova kete episod pasi ti po insiston mbi "traditen social-kulturore", por harron qe femijet nuk i rrit shoqeria por familja, sidomos ne nje shoqeri shqiptare ku asnje grup nuk ka qene apo eshte me i privilegjuar se tjetri.

E ke gabim! Kryepeshkopi nuk kishte si ta perzgjidhte Pelushin te behej i krishtere, sepse, sic thua edhe ti, Pelushi u be i tille dekada me pare, POR kjo nuk ka te beje me perzgjedhjen e Pelushit per Metropolit, per te cilen po flasim. Ne kete rast Pelushi u ZGJODH.
    Nuk ta thashe kot ate historine e studentit qe nuk fitoi shkollen e larte dhe tha "nuk fitova pasi te tjeret e moren konkursin me mik". Pretendimi yt se gjoja Mitropoliti u "zgjodh" nga Kryepeshkopi si mitropolit eshte jo vetem kryekeput i gabuar, por me le edhe mua te kuptoj cmiren e xhelozine tende ndaj tij.

Ne kohen qe Mitropoliti i Korces u be prift e me pas peshkop, prifterinj nuk gjeje dot jo vetem ne Korce por as ne mbare Shqiperine po te kerkoje. Dhe ideja e "zgjedhjes" se dikujt nenkupton se ka patur 10 kandidate per peshkop te Korces, gje qe nuk eshte aspak e vertete. Bile ne ato vite kur Shqiperia sapo ishte ndare me epoken komuniste, besimi fetar dhe prifteria ishin nje forme persekutimi publik ne nje shoqeri te mbyllur ateisto-komuniste qe nuk kish pare nje prift me sy ne 4 dekada.

Mitropoliti Joan, ndryshe nga shume seminariste te tjere te kohes se tij, jo vetem qe mbaroi seminarin dhe akademine theologjike te Holy Cross ne Boston, por ZGJODHI qe te kthehet ne Shqiperi e ti sherbeje Kishes dhe grigjes se besimtareve atje. Edhe pse dioqeza shqiptare e Amerikes kish plot nevoja per prifterinj ne ate kohe, edhe pse kish njerez e familjare te tij ne Amerike, ai nuk zgjodhi qe te qendroje ketu por u kthye ne vendlindje dhe ka 1 dekade e gjysem qe i sherben Kishes ne misionin e saj te rilindjes shpirterore te popullit shqiptar.

Kryepeshkopi Anastas hirotonisi ata qe i solli Perendia, perzgjedhjen e beri Vete Perendia pasi shume fituan bursa studimi por shume pak u kthyen ne KOASH. Dhe kjo nuk deshmon vetem perzgjedhjen e gjithesecilit, kjo deshmon edhe doren e Perendise.

Albo

E dua letėrsinė Maska e eralni
    Anėtarėsuar
    01-10-2004
    Vendndodhja
    Roma
    Postime
    151
    O bijt e shqiperise vec 3milon dhe percaheni nga feja krahina dialekti e te thashe e me the.Po pse sthoni qe feja eshte vetem kontroll na ishin nje her njerzit .Rra rufeja mbi pem dhe zjari u vu mbi te ,ai qe zjarin kontrollonte i pari fisit behesh ,fiset filluan dhe u zgjeruan dhe nderkohe u mor vesh qe ai qe zjarin zoteronte vetem kontrodhin donte ,e kjo nuk mjaftonte dhe njeriu besoj ne shum zotra cdo njeri te vetin.Dhe ja nga izrailitet lindi nje ide pse mo e bejme zotin nje dhe ai na krioj ne (adamin even e kusurin) po nderkohe izraelin na e pushtoi barbari roman qe e kuptoi se paganizmi vet se mbante dot nje perandori (kte e mesuan nga filozofia greke qe per fe nuk eshte se shum ia ndiente) dhe beri nje mbledhje nje dit ky perandori i romes dhe tha kush fe na intereson me shum per kontrollin e masave (bingo) krishterimi po mi si eshte puna e ktij se i remuj me duket .Aty na mblodhi te gjith dhe i thote te gjith te dalin me nje version zyrtar te krishtere o mos dalin fare .Por ata dole se donin me dal a mkupton se sriet mren ter kohen dhe na lindi kisha romane . pastaj kusurin e dini vet Cdo fe njesoj i ka qellimet kontoll te masave . ndonse ndojne ka neveoj per debat per me siper me mire te lexoj historit e feve.

Faqja 6 prej 8 FillimFillim ... 45678 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Rrymat politike katolike shqiptare
    Nga ~Geri~ nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 74
    Postimi i Fundit: 30-04-2006, 04:33
  2. Pse erdhi ndarja me ortodokset?
    Nga Matrix nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 20-03-2006, 16:17
  3. Dy pyetje per Ortodokset?
    Nga Kryeplaku nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 14-01-2004, 21:18
  4. Parashijim i Lavdise. Per ortodokset adhurimi eshte Qielli mbi Dhe
    Nga Seminarist nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 07-11-2002, 20:33

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •