Close
Faqja 4 prej 8 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 79
    Gone!
    Anėtarėsuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Citim Postuar mė parė nga Korcar-L1 Lexo Postimin
    Rina ...une po flas per shqiptaret
    Nuk eshte e vertete. Ti po flet per ortodoksine.

Sa shqiptare orthodhokse njeh ti?!

Une kam qene kater here ne Shqiperi, bile heren e fundit deri ne Sarande poshte, dhe shqiptaret qe kam pare ndoshta kane qene edhe ortodoks, nuk e di, por nuk jam lodhur fort ta di se cfare besimi kane dhe nuk ka pasur ndonje dallim fort te madh. Shqiptaret me te cilet kam biseduar une dhe familja ime kane qene shume te mire.

Bile derisa nuk jam hy ketu ne kete forum, te gjithe shqiptaret e Shqiperise kane qene vetem shqiptare te Shqiperise dhe jo te ndare sipas religjioneve, por ketu e kam pa se jeni ju vet nje pjese e shqiptareve te Shqiperise, qe beni dallime, duke emeruar dhe identifikuar veten me ortodoks, katolik, musliman etj., sic po ben ti ne kete teme.

Une personalisht nuk pajtohem se ti je me i mire si ortodoks se disa tjere qe i kam lexuar ne kete forum dhe qe nuk jane ortodoks.

Po hajt se behet mire, behet mire.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    13-05-2002
    Postime
    204
    Varibilet e krimit ne shqiperi jane po te njejtat si ne gjithe boten.
    Statusi shoqeror, niveli edukimit, fshat vs.zone urbane jane parametra me reale te lidhura me krimin se besimi fetar.

Sfidoj kedo te sjelli statistika zyrtare. Pershtypja ime eshte qe ortodokset mungojne ne listat e krimeve te renda.

Kjo nuk duhet te ofendoje myslimanet dhe katoliket shqiptare. Arsyeja qe nuk degjon emra ortodokse eshte se ky komunitet eshte tejet i perfaqesuar ne shtresen e mesme/siperme te popullsise. Krishti apo Shen Meria nuk kane ndonje rol.

Mund te behet nje debat konstruktiv pa u kacafytur se kush ka fene me te mire. Myslimanet shqiptare deri para 80 vitesh ishin laramane me emra islame e mbiemra te krishteresh.

Veritas liberatis Vos
    Anėtarėsuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204
    Arsyeja qe nuk degjon emra ortodokse eshte se ky komunitet eshte tejet i perfaqesuar ne shtresen e mesme/siperme te popullsise
    Ku bazohesh per kete, dhe nqs eshte e vertete, perse ndosh kjo?

ps. jo se nuk jam dakort me ato cka thua, por jam kurioz per arsyet qe mund te japesh.
    Shqiperia ka rreshtur se ekzistuari qe kur jevgjit i thane vetes "shqiptar".
    xfiles

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    13-05-2002
    Postime
    204
    Kam disa shpjegime perse ndodh kjo.

Ortodokset jane te perqendruar ne ekstremin jugor ku shkembimet kulturore kane qene me te lehta.
    Ortodokset jane te perqendruar ne zona fushore ku cilesia e jetes eshte e mire.
    Ortodokset jane te perqendruar ne zonen e bregut ku tregetia me vende fqinje, levizja e personave me e perhapur.

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Kur flasim per krim, me kete duhet te kuptojme vecanerisht krimin banal, qe mbart agresivitet. Sepse krime te llojeve te tjera, kane kryer edhe ortodokset sa te duash. Ne kete sens mund te thuhet qe, nga KATER komunitetet (suni, ortodoks, bektashi, katolik) e DY feve (Islam dhe Krishterim), ortodokset jane me te butet te pasuar nga bektashinjte.
    Arsyet se perse ortodokset kane kete cilesi lidhet shume me fene por me teper ne aspektin social historik te fese se sa me doktrinen, megjithese edhe doktrina ka rolin e vet te sadopakte.
    Aspekti social historik eshte ai, qe ne kushte te atilla prej afro 500 vjetesh ne sistemin otoman, si nenshtrimi, menjanimi, te qenit qytetar te dores se dyte, frika qe sjell servilizem e shume dukuri te tjera negative, por edhe mungesa e tiparit agresiv ne psikozen fetare, dha rezultate psiko-fizike duke krijuar 'butesine ortodokse' te sotme, ne kundershtim me poziten e suniteve, qe ishin kryenecisht ne mesymje, mbizoterim, percmim, si edhe yshtja e psikozes agresive fetare.

Me figura publike une do beja keto krahasime:

Sander Prosi vs Reshat Arbana.

Aleksander Meksi vs Sali Berisha

Spartak Ngjela (qe se identifikon veten me ortodoksine) vs Gramoz Ruci

Do thote ndokush qe keto paralelizma jane subjektive dhe ne fakt une nuk pretendoj ta rezauroj kete tme me te tille shembuj, por gjithesesi, pa hyre shume ne debat, mund te them me siguri se nje karakter me agresivitetin e Arbanes, Berishes e Rucit nuk mund te vije kurre nga nje person i grupimit social-kulturor ortodoks.

Persa i takon psikozes fetare, eshte pranuar se pikerisht me nenshtrimin ndaj turqve vet ortodoksia fitoi ne menyre te theksuar tiparin e vet meditativ-pasiv te besimit (jeta ne manastire mori hov, kishat humben madheshtine fizike e u bene me te ulta, me te erreta), te vetembylljes edhe pranimit te nenshtrimit ndaj muslimaneve si vullnet hyjnor, duke hequr dore nga agresiviteti i Lavdise se Bizantit, nderkohe qe me Islamin sunit ndodhte krejt e kunderta.

Ky eshte per mua ne menyre te pergjithshme faktori kryesor qe coi ne krijimin e kesaj dukurie. Eshte nje faktor me teper psikologjik se sa fetar, megjithese ne te njejten kohe eshte nje psikologji e lidhur me fene.

Ndersa ne rastin e katolikeve, agresiviteti i shoqerohet me shume natyres gjeografike qe zbeh faktoret e tjere. Ne nje kohe qe popullata ortodokse e jugut e ka njohur nenshtrimin (me gjithe dukurite e veta pozitive e negative) ne pushtet ne linje te panderprere nga bizanti ne otomanizem, verioret jo.

Eshte pikerisht rezultati psiko-fizik ajo qe ben te mundur qe nje nga nje familje te ashtuquajtur ortodokse, edhe pse bindjet e veta nuk i identifikon me doktrinen ortodokse, ai mbart tiparin psiko-fizik te grupimit te vete shoqeror e kjo nuk ka te beje aq shume me edukaten ne familje se sa me ate qe kam shprehur me siper.

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist Lexo Postimin

Eshte pikerisht rezultati psiko-fizik ajo qe ben te mundur qe nje nga nje familje te ashtuquajtur ortodokse, edhe pse bindjet e veta nuk i identifikon me doktrinen ortodokse, ai mbart tiparin psiko-fizik te grupimit te vete shoqeror e kjo nuk ka te beje aq shume me edukaten ne familje se sa me ate qe kam shprehur me siper.
    Seminarist, them se "butesia" e ortodokseve shqiptare nuk eshte vecse tipar etnik ose fisnor, sesa tradicional fetar. Nese kjo e fundit do ishte e vertete, serbet duhet te ishin shume me te nenshtruar si pasoje e doktrines, po ja qe kjo s'eshte e vertete, pasi karakteri etnik ka luajtur rolin thelbesor ne kete mes. Ne nje kohe qe shqiptaret ortodokse kane po ato tipare sociale si jugoret e tjere, qofshin myslimane suni apo bektashij.

Goxha statistike. "Me thuaj c'emer ke, te te them se cili je"

Ca po thonim?! Ah po, ishim tek kultura me paqesore e ortodokseve se pjesa tjeter. Ja ca foto ilustruese teper specifike:
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura   
    ABCĒDDhEĖFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gėrma)

Me lejoni te shtoj dhe dicka te fundit ketu ne kete teme te pakuptimte. Nese vendosen keto linja dhe konture te llogjikes ne debat, mos u habisni nese neser pasneser shikoni ne forum tema ku tosket jane me te mire se geget, ose ku tiranasit jane me superior se korcaret e permetaret etj.
    ABCĒDDhEĖFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gėrma)

Djali i fisit ASRA Maska e ardi_truss
    Anėtarėsuar
    15-06-2005
    Vendndodhja
    te rrapi ne Mashkullore
    Postime
    133
    Une per veten time e konsideroj gabim hapjen e kesaj teme nga Korcar-L1 sespe ai duhet te dije shume mire qe shqiptari eshte shqiptar dhe nuk mund prsh nje musliman ta ule veten perpara nje orthodoksi ose nje katolik perpara nje muslimani e anasjelltas duke pranuar qe eshte me kriminel se tjetri edhe sikur ta dinte qe skishte te drejte. Kete teme mund ta kishe hapur ne nje forum ku te kishte vetem besimtare orthodokse prsh. Nuk po jap pra pergjigje temes se dihet qe do te ta kthejne mbrapa me ndonje budallek si gjithmone..Ralle lexon komente me ketu qe ja vlen te pergjigjesh..lol
    Qente le te lehin, karavani shkon perpara..!

Faqja 4 prej 8 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Rrymat politike katolike shqiptare
    Nga ~Geri~ nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 74
    Postimi i Fundit: 30-04-2006, 04:33
  2. Pse erdhi ndarja me ortodokset?
    Nga Matrix nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 20-03-2006, 16:17
  3. Dy pyetje per Ortodokset?
    Nga Kryeplaku nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 14-01-2004, 21:18
  4. Parashijim i Lavdise. Per ortodokset adhurimi eshte Qielli mbi Dhe
    Nga Seminarist nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 07-11-2002, 20:33

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •