Postuar më parë nga
arbereshi_niko
Derjanso degjo ketu, Turqia eshte vendi qe na ka bere me shume te keqia ne apsolut.
Fakti qe jemi duke fol per temen “ martesat e serbeve me shqiptar “ na çojne pa dashur ne diskutime si kush eshte me i keq, greku apo turku…! Me thuaj ti ka aresye te diskutohet per greket dhe turqit, kur tema nuk eshte kjo?
Ja pra ç’na kane bere turqit, na kane ndare nje here e per gjithmone sa edhe kur flasim shqip, nuk merremi vesh fare! Jo me pak se 40-vjet, ne Shqiperi ne vend qe te te benin nje pyetje te tille si ; “ ç’fare je, musliman apo kristian ( kaurr ) “sipas kultures te atij qe pyeste, te drejtoheshin keshtu; “ ç’fare je, turk apo kaurr …”, mendohu pak pse!
Muslimanet deri vone ( jo te gjithe per fatin e tyre ), vetkonsideroheshin turq, kurse te krishtereve i’u drejtoheshin me nofken “ kaurr”, nje shtremberim me dashje i fjales “krishter”, me ofendim…!
Por ndersà keta kaurret ishin te krishtere, pra shqipo, muslimanet thonin se ishin turq, jo muslimane.
Ç’i thua ketij arsyetimi, pra deri ne vena shqiptarin e kthyen ne turk, nepermjet fese kuptohet, por nuk perjashtohen edhe rastet me ane te gjakut.
A eshte e mundur qe, po thuaj ne te gjitha temat, nga letersia deri ato te turizmit, nga aktualiteti nderkombetar deri tek problematikat e vendit, nga temat e kuzhines deri tek ato fetare, nga lojrat e robuset deri tek trafiqet e ndryshme, nga politika e vendit deri tek emigracioni, nga problemi çamerise deri tek Kosova, Maqedonia, Lugina e Presheves, Mali i Zi, nga tema idiote si ato te bukurise deri tek ato te agnosticizmit e ateizmit, a eshte e mundur te flitet keq vetem per greket???
Une nuk jam grek, une jam shqiptar dhe as me rruhet per greket, por qellimi i atyre qe diskutojne gjithnje per ta (greket), eshte te diskreditoje nje besim fetar te percaktuar, pa i’a arritur atij qellimi, pasi pame me larte qe orthodokset jane “kaurret” pra nuk jane turqit, atehere me pretekstin qe eshte grek, Kryepiskopi i Shqiperise vjellin vrere pa pushim duke dashur jo te sulmohet nje njeri ç’faredo, por gjithnje nje besim fetar, qe fati dhe historia e sollen qe te jete besimi i serbeve…
Ja pra une te them qe sa ka bere ai greku Janullatos, nuk kane bere Turqia ne te gjitha koherat …!
Kete gje, qe ne Shqiperi ka endè te krishtere ( dhe s’jane pak ), ju nuk e toleroni, pasi turku ju trodhi me ato zakonet dhe fene qe importuan edhe vete ata, sot ( edhe dje )me serbet keni patur probleme, por ato do te sheshohen…, puna eshte se si do te konsiderohen shqipetaret musliman, ne turq apo shqiptar, jo pse une e ve ne dyshim, por komuniteti nderkombetar. Per mua sulmet qe u behen grekerve dhe serbeve ( ketu ne forum ), gje tjeter s’jane veç’se nje mekanizem i grasuar fort mire me dhjetra e qindra vjet me pare nga xhandari afro-aziatik i Ballkanit. Shqiptaret musliman te perzier me faren e turkut dhe te arabit ( ç’te perzihen me, ka mbetur vetem te harrojne shqipen ), duke sulmuar indirekt besimin orthodoks ( qe kane braktisur dikur motit ), e kane hale ne sy nje gjendje te stabilizuar ne Ballkan, pasi automatikisht do te konsideroheshin si dele te zeza, pra magjypt dhe fara e turkut, duke i bere s’dredha plumbit, fshihen pas gaxhoit.!
Une u linda dhe u rrita ne Shqiperi, kam patur miq te mire dhe shoke te te gjitha besimeve fetare, por kurre deri me, nuk kam degjuar qe kishte kaq urrejtje, kete urrejtje na e serviren “ vellezerit” ne te folur, por qe as gjak dhe as tradita s’kane si ne, por thjesht i fryne zjarrit, duke perfituar nga situata e rende e Kosoves me Serbine.
Shqiptaret qe e ndjejne vehten te tille, nuk duhet te perzihen me funderrinat e hordhive qe mbeten shkurreve te Ballkanit, ato duhet te distancohen shpejt nga urrjetjet, qe sjellin vetem lufte dhe kaq!
Nderhyrja ime kuptohet, i’u drejtohet vetem atyre qe flasin shqip, por qe s’jane shqiptar, pra atyre qe jane te perzjere, qe ne ç’do koment si per te hedhur hi syve, perdorin greket dhe serbet apo e ampliojne me “sllavet” …, kunder fese se krishtere.
Kursè i gjithe stermullari eshte turku, pasi ai na ndau, ai nuk lejoi te flitej shqip, ai shduku ç’do dokument te historise tone, ai beri te copetohej Kombi, ai vriste patriotet dhe ata per ti shpetuar vrasjeve strehoeshin ne Greqi apo ne Rumani o Bullgari, pra per shqipot, nuk ishin greket dhe sllavet, por turku, ai edhe sot e kesaj dite, ka nderruar vetem rroben ( ne alla frenga ), dhe na prezantohet ne Tirane ( eshte fjala per kryeministrin Erdogan ), me pretendime apsurde, me nje paftyresi, me arrogance dhe prepotence ( qe karakterizon rracen e anadollakut ), na kerkon qe te rishikojme tekstet shkollore ( pasi i kemi shkrojtur keq dhe qe ata e njohin me mire historine e Shqipes…) ku turku na qenkerka trajtuar shume keq, ku heroi yne Gj. Kastrioti na ishte nje tradhetar!!! Hej o mendje, e shikoni qe edhe pse gati 100-vjet, vazhdojne te na “udhezojne” apo me diplomaci na kercenojne. Ku ishte e mira e turkut…, po shkollat, fabrikat, portet e medha, pallatet e kultures, akademite universitare, bankat, shtypshkronjat, per 500-vjet me rradhe do te kish ngele ndonje residuo, te pakten nje sit arkologjik, kane lene 1500-vjet me pare bizantinet, 2000-vjet romaket, 2500-vjet greket, 3000-vjet iliret, 4000-vjet pellazget…, po turqit? – vetem urrejtje midis nesh!!!!! Perçarje dhe kaq! Dikush me hipokrizi na servir ketu, ujkun (turkun) me qengjin, jo more!
Krijoni Kontakt