Close
Faqja 10 prej 53 FillimFillim ... 8910111220 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 529
    Citim Postuar mė parė nga Kreksi Lexo Postimin
    Koha e kryer e tejshkuar: pata bere, pate bere, pati bere, patem bere, patet bere, paten bere

A ka mundesi qe te jete edhe keshtu ne dialektin e fshatarve ?

Koha e kryer e tejshkuar: kam pas bėrė njė...plan te bukur, pra ne vend tė; pata a ka mundesi te thuhet edhe keshtu ; kam pas bere ?
    Nese jo, na spjegoni ju lutemi pse.

falemnderit

Djale, kam pas bere nuk i takon ketij rasti por i takon lakimit te foljes "kam". Me konkretish "kam pasur" (koha e kryer). Ne rastin me lart nuk mund te thuash kam pas bere por kam bere. Kam bere shpikje ne te shkuaren eshte me e sakte sipas gramatikes sesa Kam pas bere shpikje ne te shkuaren. Keto qe permend ti jane vetem forma te perdorimit te perditshem popullor te gjuhes por jo gramatikisht te sakta.
    Koha e kryer e tejshkuar formohet perhere nga e shkuara e foljes "kam" pra qe eshte "pata" dhe pjesorja e nje foljeje te caktuar, qe ne rastin konkret eshte "bej" pra "bere".
    ABCĒDDhEĖFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gėrma)

Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Citim Postuar mė parė nga brooklyn2007 Lexo Postimin
    Do behej gjuha lemsh more djale. Ky eshte problemi potencial. Sepse ka kohe qe breza te tere rriten me gjuhen zyrtare e cila eshte krijuar ne menyre te tille qe te gjitha fjalet ne fjali te shkojne ne harmoni me njera tjetren. Nuk mund te vesh 4 fjale gege dhe 4 fjale toske ne nje fjali per hir te barazise midis ketyre dy dialekteve. Eshte natyrshmeria e gjuhes qe se lejon nje gje te tille. Krijohet nje gjuhe komplet artificiale. Dicka e ngjashme me Esperanton. Qe pak veta do te kishin mundesi ta pervetesonin qofte edhe 80%. Eshte dicka qe s'behet, pavaresisht deshires se mire qe mund te kesh. Nuk ka as kuptim pse te behet ne fund te fundit. Gjuha gege nuk eshte se eshte ne rrezik zhdukje si pasoje e aplikimit te gjuhes se sotme zyrtare. Fakti qe ne veri te Shqiperise ende flitet gegerishtja me se miri, e verteton kete gje. Madje kjo gje verteton dhe dicka tjeter. Qe gjuha e sotme zyrtare ka me teper qellim te bashkoje shqiptaret anembane dhe tu lehtesoje komunikimin midis tyre dhe jo te asimiloje dialektet.
    Na jep ndonje kontekst fjalie ku nderrimi i kesaj foljeje nga Bera ne Bona do shkaktonte ngaterresa ne komunikim se keto qe shkruajte ti ketu, mua me duken vetem filozofira. Sa i perket shprehjes habitore Bo bo bo qe perdoret vetem ne jug, kjo eshte vetem tallje sepse nuk shoh kurrfare ngaterrese ketu. Kjo Bo bo bo edhe ne baze te tonalitetit mund te dallohet nga folja Bo ose Bona.

Sidoqofte, sic e thashe edhe me siper disa here, une nuk jam gjuhetar. Mirepo, une jam thellesisht i bindur qe nje modifikim i gjuhes letrare duke futur edhe elemente gege, do e bente me te pranueshme dhe me te perdorshme gjuhen letrare nga te gjithe, jo vetem ne letra e media, por edhe ne familje. Ky do ishte nje element me shume i bashkimit te kombit, toske e gege, shume i rendesishem.

Nese themi qe gjuha e sotme letrare ka pasur sukses dhe ka gjetur perdorim te shumica shqiptare, gabohemi rende, sepse deshmi te gjalle kemi faktin se qe nga Tirana e Elbasani e deri ne Ulqin, Mitrovice, Presheve, e Shkup, shume pak njerez kane arritur ta pervetesojne ashtu sic eshte pritur nga anetaret e Komisionit te Standardit te 1972-tes.
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

Dodon djali. Une nuk kam per qellim te tall askend. Ajo qe po mundohem te them eshte se iniciativa te tilla per ndryshimin e gjuhes me duken absurde, sidomos ne ditet e sotme. Shiko dicka psh. Gjuha shqipe e folur sot ka ndryshuar shume me kalimin e viteve e shekujve. Dhe kjo jo vetem per gjuhen shqipe, por edhe per shume te tjera te botes. Pra gjuha evoluon dhe ne ditet e sotme, si pasoje e rritjes se komunikimit te ngushte midis vendeve te botes (fale teknologjise ne rradhe te pare), kemi shume shkembime fjalesh. Pra gjuhet jo vetem po evoluojne ne vetvete, por edhe po huazojne nga njera tjetra. Do vije nje dite, ndoshta brenda 2 shekujve, ku shume kombe te botes do te flasin nje gjuhe te perafert. Dhe kjo nuk eshte aspak fantastiko-shkencore. Me formimin e nje ideologjie te perbashket midis shteteve, me bashkimin e tyre politik, me shkembimin e ngushte nderkulturor, me levizjen e lire te njerezve, ne menyre te paevitueshme edhe gjuhet do te shkoje me prirje drejt unifikimit. Shiko vetem sa e sa fjale nga fusha e politikes, mjekesise, juridiksionit, biznesit etj etj, kane hyre ne perdorimin e jetes se perditshme. Prandaj nuk eshte me koha sot per te bere te tilla akrobacira ne fushen gjuhesore. Anglishtja sot eshte gjuha e pare me te cilen komunikon bota. Edhe kjo gjuhe pati rrethanat e veta shoqerore, politike apo ekonomike qe morri avantazh nga te tjerat. Askush sot nuk merr iniciativen ne bote qe ta ndryshoje kete gje pasi ne fund te fundit c'te mire do kishte njerezimi sikur te ndryshonte kete menyre te konsoliduar komunikimi. Ne te njejtin prizem duhet pare dhe perdorimi i sotem i gjuhes zyrtare shqipe. Sa me mire te mesohet kjo gjuhe ne gjithe hapesiren mbareshqitare ne Ballkan por edhe ne Diaspore, aq me cilesor do te jete komunikimi midiss shqiptareve dhe aq me shume do ti mbaje ata te bashkuar dhe larg urrejtjeve krahinore. Ne rast te kundert, sa me shume konservatore te jemi ne kete drejtim aq me shume probleme dhe telashe mund te na hapi ne te ardhmen.
    ABCĒDDhEĖFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gėrma)

i/e regjistruar Maska e ZANOR
    Anėtarėsuar
    25-09-2002
    Postime
    1,114
    vie koha e bohet vet
    e bon zoni i zotit

- drita e dillit e rrezja e honės e
    i gzohet zemra nonės

guha e zonit tė nonės

bohet more bohet mirė e ma mirė

e mira nuk ka skaj

gjithēka bohet sa zall e mall

duhet me bo mirė

gzim o gzim

guha n'gojė bon ēudi

me bo me shku ti
    mozomakeq

bona e hina n'to

.... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Citim Postuar mė parė nga rrezon Lexo Postimin
    vie koha e bohet vet
    e bon zoni i zotit

- drita e dillit e rrezja e honės e
    i gzohet zemra nonės
    Po kapem me ty, se pertoj te zgjedhoj foljet me lart lol.

Si i behet/bahet/bohet per ata/ato qe thone:

-vje koha e bahet vete
    e ban zani i Zotit
    -drita e dillit (po ta bajme qejfin me kete germezim) e rrezja e hanes e
    i gzohet zemra e nanes.

...etj etj etj

Dmth .... ?

i/e regjistruar Maska e ZANOR
    Anėtarėsuar
    25-09-2002
    Postime
    1,114

zoni i zotit zonon

Citim Postuar mė parė nga Lioness Lexo Postimin
    Po kapem me ty, se pertoj te zgjedhoj foljet me lart lol.

Si i behet/bahet/bohet per ata/ato qe thone:

-vje koha e bahet vete
    e ban zani i Zotit
    -drita e dillit (po ta bajme qejfin me kete germezim) e rrezja e hanes e
    i gzohet zemra e nanes.

...etj etj etj

Dmth .... ?
    ani, se as ata s'i kan bo mirė zgjedhimet e foljes

kapu me mu e mos ki gajle lol se nuk t'lo vetėm dej n'dekė

ku dham dhomi shkon guha

zoni i zotit - bon kshtu ma mirė

vje koha e bohet vet
    syni bohet zemėr

nona si hona

zoni i zotit (a nuk tė duket gėrmzim origjinal? jo: dielli yelli qielli po: dilli, qilli, ylli

Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ZANOR : 09-02-2008 mė 02:56 Arsyeja: teknike+

Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Meqenese, pothuajse asnjeri nga ne nuk eshte gjuhetar, t'ia leme kete punen e gjuhes atyre se edhe eshte profesioni i tyre. Ata me mire se te gjithe e dijne se si mund te behet modifikimi dhe nese vertete duhet ta bejme kete modifikim.

Tani, per mbyllje te temes, ju pershendes me nje kenge nga Migjeni te shkruar ne gjuhe letrare lol:

http://youtube.com/watch?v=2NecknT3dl8

PS: Une them qe me mire do ishte te mbyllej kjo teme.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dodoni : 09-02-2008 mė 03:28
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Koha e tashme: boj, bon, bon, bojme, boni, bojne
    Koha e pakryer: boja, boje, bonte, bonim, bonit, bonin
    Koha e kryer e thjeshte: u bona, u bone, u bo, u bome, u bote, u bone
    Koha e ardhshme: do te boj, do te bosh, do te boje, do te bojme, do te boni, do te bojne
    Koha e kryer: kam bo, ke bo, ka bo, kemi bo, keni bo, kane bo
    Koha mese e kryer: kisha bo, kishe bo, kishte bo, kishim bo, kishit bo, kishin bo
    Koha e kryer e tejshkuar: pata bo, pate bo, pati bo, patem bo, patet bo, paten bo
    Koha e ardhme e perparme: do te kem bo, do te kesh bo, do te kesh bo, do te kete bo, do te kemi bo, do te keni bo, do te kene bo
    Kjo "bon" "Bohet", ėshtė dialekti i shqiptarėve tė Nishit e Toplicės, qė u dėbuan nga Serbia mė 1878.

Origjinali geg ėshtė Baj, Bana, u ba etj

Koha e tashme: baj, ban, ban, bįjna, bani, bįjnė
    Koha e pakryer: bajsha, bajshe, bajke, bajshim, bajshi, bajshin
    Koha e kryer e thjeshte: bįna, bįne, bįni, bįm, bįt, bįn
    Koha e ardhshme: kam me bį, kķ me bį, kį me ba, kéna me bį, kini me bį, kan me bį
    Koha e kryer: kam bį, ke bį, ka bį, kena bį, kini bį, kan bį
    Koha mese e kryer: pata bį, pate bį, pat bį, patėm bį, patėt bį, patėn bį
    Koha e kryer e tejshkuar: kam pas bį, ke pas bį. ka pas bį, kena pas bį, kini pas bį, kan pas bį
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga alibaba : 09-02-2008 mė 08:11

Hands up! Maska e Jack Watson
    Anėtarėsuar
    30-04-2007
    Vendndodhja
    Tiron'
    Postime
    4,549
    Citim Postuar mė parė nga dodoni Lexo Postimin
    Ja po e provoj njehere une. lol

Koha e tashme: boj, bon, bon, bojme, boni, bojne
    Koha e pakryer: boja, boje, bonte, bonim, bonit, bonin
    Koha e kryer e thjeshte: u bona, u bone, u bo, u bome, u bote, u bone
    Koha e ardhshme: do te boj, do te bosh, do te boje, do te bojme, do te boni, do te bojne
    Koha e kryer: kam bo, ke bo, ka bo, kemi bo, keni bo, kane bo
    Koha mese e kryer: kisha bo, kishe bo, kishte bo, kishim bo, kishit bo, kishin bo
    Koha e kryer e tejshkuar: pata bo, pate bo, pati bo, patem bo, patet bo, paten bo
    Koha e ardhme e perparme: do te kem bo, do te kesh bo, do te kesh bo, do te kete bo, do te kemi bo, do te keni bo, do te kene bo

Kur e kemi vullnetin dhe deshiren edhe mund te bohen keto gjona. Kur nuk e kemi vullnetin dhe deshiren, normalisht qe jane te pamundura.

Sidoqofte, fjalen e fundit duhet ta thone gjithmone vet gjuhetaret.
    Ups! Per ate qe kam nxire e kam fjalen. Pikerisht ajo qe ke bere ti eshte nje nga ato format hibride qe s'kane kuptim askund, forme te cilen nuk e perdor asnje treve. Eshte e ngjashme me ate qe kam thene me pare: s'mund te themi "me bėrė".

Ti ke thene "do te kem bo", une te pyes: Cila treve, cila krahine apo cili fshat e perdor kete lloj forme? Mos u lodh, ta them une pergjigjen: ASNJE. Sepse eshte nje forme artificiale, tipike e gjuhes esperanto. O do te themi sipas toskerishtes "do te kem bere", ose sipas gegerishtes "kam pas ba", rruge te mesme, si kjo qe krijove ti, nuk mund te kete, asnje shtet nuk ka gjuhe teknike.

Gjuhen shqipe letrare s'do ta kthejme ne gjuhe te vdekur Esperanto, me forma artificiale.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Citim Postuar mė parė nga anthem Lexo Postimin
    Origjinali geg ėshtė Baj, Bana, u ba etj

Koha e tashme: baj, ban, ban, bįjna, bani, bįjnė
    Koha e pakryer: bajsha, bajshe, bajke, bajshim, bajshi, bajshin
    Koha e kryer e thjeshte: bįna, bįne, bįni, bįm, bįt, bįn
    Koha e ardhshme: kam me bį, kķ me bį, kį me ba, kéna me bį, kini me bį, kan me bį
    Koha e kryer: kam bį, ke bį, ka bį, kena bį, kini bį, kan bį
    Koha mese e kryer: pata bį, pate bį, pat bį, patėm bį, patėt bį, patėn bį
    Koha e kryer e tejshkuar: kam pas bį, ke pas bį. ka pas bį, kena pas bį, kini pas bį, kan pas bį
    Anthem, je quan ti forme origjinale gege? Ate te Shkodres, Burrelit, Tirones, Prishtines, Pejes apo Tetoves? Cila na qenka kjo treve nga e cila rridhka gegerishtja origjinale?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Jack Watson : 09-02-2008 mė 11:17
    Life's too short to remove USB safely.

i/e regjistruar Maska e Preng Sherri
    Anėtarėsuar
    19-02-2007
    Postime
    1,274
    Nė fillim dua tė vė nė pah qė, nė tė vėrtetė gjermanofolėsit kanė dialektet e tyre tė shumta ose gjuhėn popullore siē shprehet dkush por ajo e shkruamja ėshtė vetėm njė: Gjuha standarde apo ajo letrare. Pra, nė tė githa shkresat zyrtare, botime publike si dhe mediume, si gjuhė e vetme e shkruar ėshtė; gjuha standarde!
    Tashti, qė tė mos ketė ndėrhyrje pa lidhje si dhe argument tė pa-nevojshėm mos mė merrni si shembul disa mediume Publike ( TV) ngaqė ato janė lokale pastaj rajonale dhe flitet gjuha e regjionit tė cilit i drejtohen. KJo ėshtė po njėsoj sikur ēdo qytet nė trojet shqiptare tė ketė TV-en e vete lokale. Por nė tė githa stacionet shtetrore ka vetėm njė gjuhė; Ajo standarde!
    Sa i pėrket gazetės Java dhe PIZEVENGUt Migjen Kelmendit s'duhet marrė ata si serioz por nė vazhdimėsi duhet tė injorohen ngaqė atyre u pengon gjuha standarde duke favorizuar gegnishten dhe qė pastaj ironia tė jetė mė e madhe, kur u mungon ndonjė shprehje pėr njė dukuri nė gegnishte ( gegėrishte) e zėvendesojnė me njė pėrdorim tė njė termi nga gjuha angleze: A ky ėshtė krim i madh qė i bėjnė gjuhės ata qė thirren nė gjuhė dhe flasin pėr dhe rreth gjuhės.
    Tashti mė lejoni vetėm pak spjegime nė kėtė Temė, nė tė cilėn po kyqem pak me vonesė dhe mė duhet tė pranojė qė afishimet e mėhershme nuk i kam lexuar por vetėm kėto tė faqes sė fundit.
    Para se tė bėnim gjuhėn standarde pjesa dėrrmuese e popullsisė pėrdorte vetėm gjuheØn e vet amtare nė trajtėn e folur dhe nuk e kuptonte aspak " gjuhėn e huaj" qė pėrdorej si gjuhė shkrimi, si gjuhė zyrtare. Vėshtrimi i fazave nėpėr tė cilėn ka kaluar gjuha shqipe, si gjuhė e folur dhe si gjuhė e skruar, na jep mundėsi tė shihet qartė se ajo ėshtė e karakterizuar nga vitaliteti e panderprerė dhe gjithnjė nė rritje.
    Nė vazhdim nėse do tė ketė biseda dhe shkrime serioze nė kėtė Temė varesishtė interesave dhe kohės do tė jem i hapur pėr secilin dhe gjithėsecilin...

Me nderime nga Prengė Sherri

Faqja 10 prej 53 FillimFillim ... 8910111220 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Gjuha Shqipe dhe mediat
    Nga Davius nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 11-03-2018, 13:32
  2. Debati i Knusve (gjelave)
    Nga Brari nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 09-11-2010, 05:15
  3. Shtate Fjalet e Fundit (Porosia nga Kryqi)
    Nga NoName nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 29-04-2006, 19:21
  4. Tragjedi tjetėr nė det, 21 tė mbytur e 7 tė humbur
    Nga ALBA nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 162
    Postimi i Fundit: 24-05-2004, 15:03
  5. Permbysja e rregjimit ne 97, Revolucion komunist?
    Nga Seminarist nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 66
    Postimi i Fundit: 28-05-2003, 23:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •