Close
Faqja 6 prej 53 FillimFillim ... 4567816 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 529
    Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Citim Postuar mė parė nga xani1 Lexo Postimin
    Kiniku
    Shume Kosovar, politikan, jane ftuar nga TV-te e Shqiperise dhe aty sheh se Kosovaret flasin me pauza, rrotullojne syte, nuk mund te mbajne frymen me shume se 5 sekonda, fillojne te belbezojne, te levizin me duar.

Pjatohem me ty Kiniku. Ja si fliste para dy-tri ditėsh njė drejtor i njė Drejtorati tė njė komune tė Kosovės nė njė emision tė radio Kosovės:
    Citoj: ...atu ne lagjen 2 korriki...
    Ti se pari, duhet te shkosh te mesosh se si shkruhet, Nuk eshte Pjatohem por Pajtohem, e pastaj ta korrigjosh dike.

Atu ne lagjen 2 Korriki, eshte dialekti, e folmja e vet lokale qe e kane fol babe e babgjyshi i tij. Njesoj sikur shkodrani qe thote ne TV, Nigjova e nuk thote Degjova, etj.

Ketu edhe eshte gjithe problemi i kesaj teme, se nuk mund ti kthejme kosovaret e shkodranet ne Gjirokastrita e Vlonjata.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dodoni : 06-02-2008 mė 16:43
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

.... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Citim Postuar mė parė nga dodoni Lexo Postimin
    Rina,

Nuk kemi nevoje ta bejme gjuhen standarde gjithekombetare sepse familja e Lionesses eshte gjithekombetare, kombinim geg-tosk, dhe kjo mjafton.

Poashtu, gjuha e sotme nuk eshte "puro" toskerishte sepse bazohet vetem 99% ne toskerishten.
    Ta marr vesh une, po bejme tentativa (perpjekje) te pasukseshme sarkazme, a si?

Kush te tha ty qe po detyrohen kosovaret te behen gjirokastrite e vlonjate? A jane bere elbasanllinjte? Shkodranet? Mirditoret? Tropojanet? Nejse, nejse, se ti si gjithmone e nis me te bute, dhe e "sajdis" muhabetin ne fund si te do qejfi.

Rina, komunizmi ka ndaluar shume shkrimtare (te jugut e te veriut) por nuk i zhduki dot edhe pse u mundua. Une ne shkolle e kam studiuar Gjergj Fishten, dhe ai vazhdon te mbetet ikone e letersise dhe historise shqiptare.

Nuk jam shprehur ne asnje vend qe gjuha e folur te mos i pershtatet dialektit lokal. Perkundrazi, si ne cdo postim insistoj per te kunderten. Ketu po flasim per gjuhen zyrtare, te shkruar. Ne US, e folura ne NY me ate ne Tulsa ndryshon si nata me diten. Por anglishtja standarte eshte nje. Ne Itali, sa ndryshim ka midis jugut dhe veriut? Apo nga Roma ne Sicili? Nje italian njehere me tha qe e flas italishten me theks Parme (qe s'kam qene ndonjehere atje, vetem ne Firence.)

Megjithate do te sygjeroja te rilexohet me kujdes postimi i murik, dhe implikimet qe mund te kete standartizimi i dialektit/dialekteve lokale/rajonale ne Kosove.

Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Lioness, edhe dialekti toske ka shume variante (vlonjat, gjirokastrit, korcar, etj.).

Une mendoj qe gjeja e pare qe duhet te kemi parasysh dhe kujdes shume te madh kur flasim per gjuhen zyrtare, eshte uniteti kombetar. Prandaj, nuk mendoj qe do ishte ide e mire sikur te kishim me shume se nje gjuhe zyrtare tani, sepse kjo do zbehte shume unitetin kombetar. Nese vertete duhet adresuar kete problem te gjuhes shqipe, atehere ky adresim do duhej te bente nje rishikim te standardit te sotem dhe futje edhe te elementeve gegnishte per ta baraspeshuar sadopak ndikimin e dy dialekteve dhe te kemi nje gjuhe zyrtare qe do ishte gjitheperfshirese dhe do i sherbente edhe me shume unitetit kombetar.
    Citim Postuar mė parė nga Lioness Lexo Postimin
    Po prandaj thashe dodon, qe gjuha zyrtare s'eshte "puro" toskerishte.

E njejta gje shkon per gegerishten, qe nuk eshte e njesuar, cilet element do marres e do lesh?

Sa per unitet kombetar, mamaja ime gege, babai toske. A ka "unitet" ne shtepine tone, lol, a s'ka ku te veje.

Shembull "mikroskopik" por qe me kupton besoj ku dua te dal.
    Lexo keto dy shkrime ketu, i pari nga une, ku une flas per unitetin kombetar qe duhet te perfaqesoj gjuha jone e njesuar sipas mendimit tim, kurse ti kete unitet e kthen ne familjen tende. Une nuk isha duke folur per unitetin kombetar brenda familjeve tona por brenda gjuhes se njesuar.

E dyta, ne shkrimin tend te dyte, thua se gjuha e njesuar nuk eshte puro toskerishte. Une nuk e di se si mund te jete me toskerishte se kaq.

Sa i perket Murikut, une nuk kam kohe te lexoj shkrime te tilla, sepse e njoh realitetin kosovar, Migjenin, dhe gazetaret e Javas, te pakten dhjete here me mire se ai.

Sarkazmat e tua antikosovare, normalisht qe duhet ti presesh me reagime nga ne kosovaret, se edhe nga ne ka qe dijne te sarkazmojne, nese nuk e ke ditur kete gje.
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

Pasioni pėr shkencėn Maska e KILI MERTURI
    Anėtarėsuar
    23-01-2008
    Vendndodhja
    evropė
    Postime
    1,838
    Tung!

Jam Nga Kosova , Shqiptarė Jo Kosovarė, Kurr Kosovarė .

Qėshtja E Gjuhės Letrare Nė Kosovė Nuk Ka Qenė Problem . Problemi Ka Lind Kur Shkinija Na Ka Mbyllė Shkollat Nė Kosovė Dhe Arsimi Ka Rėnė Nė Nivelin E Hiqit .
    Pra Problemi I Shqiptarėve Nė Kosovė Øshtė Niveli I Arsimimit I Cile E Dhe Sot E Kėsaj Dite ėshtė Mjaft I Ulėt . Kur I Shtojm Kėtu Edhe Rrymat Antishqiptare Qė Propagandojn Kosovari E Kosovarishte Problemi Vie E Zmadhohet Edhe Mė .

Njė Gjė Dua Tė Skjaroj , Jam Pėr Gjuhen Letrare .
    Nuk Jam Kundėr Pėrdorimit Tė Dialekteve Qoftė Edhe Nė Formen E Gazetės Apo Tė Ndonjė Kanali Radio Apo Tv Lokal , Por Jo Si Zavendėsim I Gjuhės Letrare .

Nuk Ka Mė Turp Se Tė Propagandohet Ndarja E Gjuhės Shqipe Nė Dy Tani Kur Ajo Me Shumė Sakrifica Dhe Nė Atė Kohė Pakohė ėshtė Bashkuar .

Nuk Mund Tė Quaj Ndryshe Pėrpjekjen Pėr Ndarjen E Gjuhės Vetėm Me Tradhėti Kombėtare . Ata Njerėz , Ajo Rrymė Duhet Tė Thirret Nė Pėrgjegjėsi .

Cfarė Ishte Qėllimi I Okupimit Tė Shkijeve Nė Kosovė: Dėbimi I Cdo Gjėje Shqiptare Nga Ky Dhe , Njėrzit , Varret , Kultura , Monumentet , Historia , Gjuhe , Gjaku Pasuria,dinjiteti Kombėtar , Besa ...

Cafrė Kanė Arritur Tė Bėjnė: Dėbuan, Shkatruan Varre E Kulturė , Zaptuan Monomente , Pėrvetsuan Historinė, Ndaluan Gjuhen(shkollimin) Prodhuan Gjuhen Kosovarqe Ndryshe Nga Shqipja , Asimiluan Gjakun Shqiptarė , Dhunuan Gruan Shqiptare , Uzurpuan Pasurin Disa Fish (uzurpo Me Dhunė Shit Shiptarzive Me Para , Uzurpo Prap Te Njejten , Shit Prap Te Njejten Shqiptarzive , Uz..shit... ) , Dinjitetin E Tė Qenit Shqipatrė (shikoni Se Cafrė Flamuri Po Na Prodhon Kosova, He Medet Pėr Ne) , Pabesin Dhe Mashtrimin Si Gjėnė Mė Tė "vlefshme" QeØkan Shumė Shqiptarė Nė Kosovė Sot (gėnjejn , Korrruptojnė , Mashtrojn , Tradhtojnė , Dexhenerohen Pa Turp Femra E Mashkuj , Politikan E "intelektual" )
    Me Fjalė Tjera Tė Gjitha Caqet I Kanė Arritur .
    Mendoj Se Shkijet E Kanė Pas Planin Tė Futen Nė Kėtė Antishqiptarizem Me Njė Optimizem , Duke Menduar Se Do Tė Arrijnė Sė Paku 50% E Caqeve . Cka Bėnė Shqiptaria , Jo Qė I Pėrmbushen Planet E Okupatorit Po I Tejkaluan Pėrtej Mases Dhe I La Shkijet Pa Fjalė Me Veprimet Vetshkatruese Tė Shqiptarėve .

Prandaj Tė Gjithė Larg Gjuhės Sė Shejt Shqiptare !

Kili

Shqipėria ėshtė Gjaku Im Qė Nuk Falet!
    Nė dreq tė mallkuar tė gjithė antishqiptarėt dhe tradhtarėt e kombit!

.... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Dodon, vazhdo sajdis muhabetin si te do qejfi.

Shembull "mikroskopik" por qe me kupton besoj ku dua te dal.
    E dhashe si shembull mikroskopik por ti s'e ke kapur se ku dua te dal. Dhe n'dac kape, se s'e kam problem. Gjuha zyrtare do jete aty ku eshte dhe s'e luan topi. Kur fola per unitet kombetar, e kisha fjalen nga ana e gjuhes. Sepse ne shtepine time, ashtu sic dime c'eshte flija dhe laknori (nga ana gjuhesore, por edhe e kuzhines), ashtu dime c'eshte edhe tave kosi.

Sarkazmat e tua antikosovare, normalisht qe duhet ti presesh me reagime nga ne kosovaret
    Ku i pe mo sarkazmat e mia anti-kosovare? Ti lexon shqip apo s'lexon? Interpretimin e fjaleve te mia beje si te te thoje kaptina, por ato "anti-t" leri per ndonje tjeter. S'ju vjen turp s'ju vjen. Nuk behet dot nje diskutim pa i kategorizuar kundershtuesit ne mendim si anti-shqiptar, anti-kosovare, grekofil, serbofil, apo te tjera sllogane qe te neverisin e ne fund te fundit te heqin deshiren per nje dialog te mirefillte.

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Liona nuk thuhet "sajdis" ne kete rast. Sajdis eshte kur i ben qejfin dikujt, e respekton etj. Mbase e ke fjalen per degdis.
    Me vjen keq qe flet me ate gjuhe me Dodonin, eshte nje shqiptar per t'u respektuar!
    Une jam me Dodonin, tosket nuk duhet te tremben nga ndyshimi i paevitueshem i shqipes standarte, perkundrazi duhet te gezohen qe gjuha zyrtare do te perfshije ate pjese te mrekullueshme te leksikut te lashte mijera vjecar geg te evituar deri tani per qellime politike.

Manitu Maska e kiniku
    Anėtarėsuar
    08-07-2005
    Vendndodhja
    Mos tė na vijė cudi se cdo frymor nga vete natyra priret tė kerkoj ushqim; Lukreci
    Postime
    869
    Prej kur kane fillu minoritetet kosovare (si ky ketu nalt) mu marr me gjuhen qe e fol Kosova, qetash skemi me pas probleme me gjuhe ma.
    Ju, shumica ne Kosove, te gjithe intelektual e mendjendritur, Agallar e Beg-ler, tregom kur ishte hera e fundit qe nje (te ia bej qejfin Kilit) SHQIPTAR nga Kosova ka perkthyer ne gangrishte nje liber nga autoret e huaj?

Sinqerisht, Univerzitete te panumert, ne cdo skute e probleme me gjuhe?

Sarkazmat e tua antikosovare,
    Kur vjen puna tek gjuha dhe shkenca, ne te Kosoves duhet te qendrojme anash, te shiqojme mos ka shpetuar ndonje shtepi pa ia vene zjarrin, te ndegjojme ndonj hit te Ilir Shaqirit e tjera.

Kemi fat qe kemi Digjit Albin dhe femijet tone mund te shohin, te marrin dicka nga "rebelat" e Shqiperise.

Citim Postuar mė parė nga Lioness
    marr vesh une, po bejme tentativa (perpjekje) te pasukseshme sarkazme, a si?
    A poe tutsh se nuk dijm se qa osht tentativa a?
    Where have all the good men gone
    & where are all the gods?

.... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Citim Postuar mė parė nga D&G Feminine Lexo Postimin
    Liona nuk thuhet "sajdis" ne kete rast. Sajdis eshte kur i ben qejfin dikujt, e respekton etj. Mbase e ke fjalen per degdis.
    Me vjen keq qe flet me ate gjuhe me Dodonin, eshte nje shqiptar per t'u respektuar!
    Une jam me Dodonin, tosket nuk duhet te tremben nga ndyshimi i paevitueshem i shqipes standarte, perkundrazi duhet te gezohen qe gjuha zyrtare do te perfshije ate pjese te mrekullueshme te leksikut te lashte mijera vjecar geg te evituar deri tani per qellime politike.
    "sajdis" me pare e kisha vene ne thonjeza. Per te mos e mare "verbatim". Harrova t'i vija thonjezat me tutje.

Gjuha qe i fola dodonit? Ia ktheva me te njejten monedhe, bile per mendimin tim, pak me e bute sidomos kur shoh akuza te tilla te tipit "anti." As nuk po diskutoj anetarin ne pergjithesi, kam respekt per te si anetar i fsh. Por ne kete rast specifik pergjigja eshte reciproke.

D&G, argumentin tim e kam dhene per kete ceshtje. Tosket nuk i tremben asgjeje, ashtu si dhe geget nuk i jane trembur deri me sot. Dialektet kane mbijetuar qellimet politike.
    Por meqe po i futesh asaj rruge, me thuaj konkretisht cila forme do futet ne gjuhen letrare: "kam shku" apo "kam shkue"?

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    E bute? Shpresoj mos te te shof ndonjehere te eger

"kam shku"

.... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Citim Postuar mė parė nga kiniku Lexo Postimin
    A poe tutsh se nuk dijm se qa osht tentativa a?
    Jo, nuk jam ka tutna lol. Kjo teme po me shtyn te beje vete "tentativa/perpjekje" per te lene jashte huazimet ne gjuhen shqipe. Sinqerisht qe s'ishte drejtuar askujt qellimisht.

Faqja 6 prej 53 FillimFillim ... 4567816 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Gjuha Shqipe dhe mediat
    Nga Davius nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 11-03-2018, 13:32
  2. Debati i Knusve (gjelave)
    Nga Brari nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 09-11-2010, 05:15
  3. Shtate Fjalet e Fundit (Porosia nga Kryqi)
    Nga NoName nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 29-04-2006, 19:21
  4. Tragjedi tjetėr nė det, 21 tė mbytur e 7 tė humbur
    Nga ALBA nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 162
    Postimi i Fundit: 24-05-2004, 15:03
  5. Permbysja e rregjimit ne 97, Revolucion komunist?
    Nga Seminarist nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 66
    Postimi i Fundit: 28-05-2003, 23:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •