Close
Faqja 4 prej 53 FillimFillim ... 2345614 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 529
    Hands up! Maska e Jack Watson
    Anėtarėsuar
    30-04-2007
    Vendndodhja
    Tiron'
    Postime
    4,549
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Meqenėse po insiston nė arrogancė lokaliste, dhe ke marrė ngjyrėn e tė huajit qė futet kėtu pėr tė na pėrēarė, jam i detyruar tė tė injoroj. Nejse nuk po tė fus nė ignore list, por thjesht s'po tė pėrgjigjem.
    Ahaa, kuptoj, kuptoj. Me ke bind me keto argumenta.

P.S. Mos me fut ne ignore list, se nuk m'ze gjumi masanej.

------------------------------------------------------------------------------------

Citim Postuar mė parė nga dodoni Lexo Postimin
    Ketu qendron edhe gjithe problemi i kesaj pune. Juve kerkoni nga ne kosovaret e geget qe ti mesojme edhe fjalet tuaja qe nuk i perdorim ne, kurse fjalet qe i perdorim ne, ju nuk deshironi ti mesoni dhe as kuptoni. Standardi i dyfishte dhe diskriminimi nuk eshte ndryshe.
    Per shembull more Dodon? Vazhdo nje here, te marrim vesh se cfare fjalesh ju "detyrojme" te mesoni?

Pastaj, na thuaj, cfare fjalesh perdorni ju, qe ne nuk duam t'i mesojme? Fjale shqipe kuptohet, jo serbizma e turqizma se sna hyjne ne pune ato.

Nuk eshte e vertete qe kosovaret i kane gjysmen e fjaleve joshqipe. Pervec atyre qe jane mbi 70 vjecare ne Kosove qe kane mbaruar gjithe shkollen ne gjuhe tjera, tjeret qe te gjithe flasin shqipe hic me pak te paster se shqipja qe flitet ne cilendo krahine tjeter.

Dodon, une nuk them per gjuhen e librave e gazetave, po per gjuhen e perditeshme, dmth ate qe flet nje fshatar nga ndonje fshat X me bashkefshatarin e tij, apo nje qytetar i thjesh me nje bashkeqytetar tjeter. Dhe ne kete drejtim ju perdorni shume fjale te huaja, pa qellim kuptohet, po qe i keni pjese te fjalorit tuaj te perditshem. Pikerisht keto duhet te ndryshoni.

P.Sh. gjate veres ne Velipoje, nje grua nga Kosova, rreth te 40, i thote shitesit: -A ka sok dardhe?

Po ashtu ne nje titull kryesor te nje gazete nga KS, qe e pashe ne lajme, lexohej" "SUPSENDOHET filani", apo "ekipi i juniorve" etj...

Allahile perdoret edhe ne veriun e Shqiperise e jo vetem ne Kosove. Allahile eshte fjale poaq shqipe sa edhe budalla, muhabet, haber, psonis, honeps, gjitone, komshi, etj.
    Allahile ne Shqiperi perdoret kryesisht vetem ne Kukes e Tropoje, gjithmon e me shume ne rrallim. Mirdita, Malesia, Shkodra e pjesa me e madhe e Veriut nuk e njohin fare kete fjale.

Kurse fjala "pernjemend" eshte puro shqiptare, por vetem pse eshte gege nuk eshte futur ne fjalorin e gjuhes se komunisteve shqiptare nga toskeria. Poashtu, edhe fjalet "Trano", "N'atje", e shume tjera.
    Sic e kam thene edhe ne postimet e tjera, stadarti duhet pare dhe duhen futur ne te me shume fjale nga gegerishtja. Psh me shqip eshte 'tambli", se "qumeshti". apo edhe shume fjale te tjera, quhen duhen zevendesuar.

Pastaj ana tjeter eshte teper e "thjeshte":

O do themi "kam per te punuar", o do themi "kam me punu". Nuk mundemi qe si standart te bejme formen "kam me punuar", qe te kenaqinim edhe veriun edhe jugun. O njera forme e o forma tjeter, shartimi, si ne shembullin e mesiperm, del qesharak.

Kedo qe te zgjedhim, njere pale do t'i ngeli "hatri".

Tung
    Life's too short to remove USB safely.

Anėtarėsuar
    30-04-2007
    Vendndodhja
    Tiron'
    Postime
    4,549
    Citim Postuar mė parė nga shehrezade Lexo Postimin
    me fjal te pista ka shkru edhe FIshta, Camaj ,Pipa E PATER Zef Pllumbi ETJ.Gegnishtja pra na keka e pist. A e shef pra dodon se vertetohet ajo qi that migjeni GHEG IS BEAUTIFUL RIMARRJE e black is beautiful (kunderpergjegje ndaj rracizmit)gegnishtja dhe ai QI e flet trajtohen si zezaku,te pist...
    Pse mer, tha njei anetar dicak, se ashtu ju tek, dhe ti dole ne perfundimin se geget trajtohen si zezak! Futja kot i thone kesaj.

Mos harro pastaj, se gjysma e popullsise ne Shqiperi eshte nga Veriu, ose me origjine nga veriu, pra gjysma te zi, gjysma te bardh, lol.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    11-04-2007
    Postime
    16
    [QUOTE=Lioness;1790417]Po de, se ti qe ia ke haberin po e kenaq shume. Tani me thuaj cilin dialekt geg do perdoresh ti dhe ai "brilanti" me lart ta gershetosh me toskerishten qe ta marrim vesh cfare corbe do dale.

un kam mbaru gjuh-letersi shqipe dhe kam lexu aq shum libra ne "standartin tosk te krypun me gegnishte" sa ti me u ul deri ne fund te jetės tande s'arrin as me i lexu as me i kuptu...arsyja pse nuk po e pėrdori ket standart pėrēars? Ti ban sikur s'po kupton.
    Dodon un shpresoj qe sa ma shpejt Kosova te marr pavarsin e meritume dhe me nji "gjuh tė re"... E di qi gegnishtja do ket status te denj nė KS...

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    14-11-2007
    Vendndodhja
    ne kabul tu bo plazh
    Postime
    784
    me sa di un esht ber nje konferenc me njerez me te zgjuar se ju i i bini fyellit ne nje vrim dhe pranuan abetaren e pare shqipe dhe te vetmen.ata ishin nga veriu dhe jugu keshtu qe sja vlen te llapni kot sepse gjuha e shkruar dhe ajo letrare ekziston.esht ajo gjuh dhe abetare te cilen e shkruajten vellezerit frasheri(do dali nonji kungull te thot se ishin komunista ene vellezerit frasheri se njeri pak me siper keshtu tha)

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    11-04-2007
    Postime
    16
    un i pranoj tana llojet e abetareve qi jan shkru ne shqipe,pse keqkuptoni, po un si tan gegt dum nji standart te perbashkt edhe vet Kadare ka deklaru se diktatura ka kerku qi standarti te bazohej ne toskėrishte.Kaq nuk lodhem ma kur ti kuptoni do gjana kam frik se ka me ken von edhe asht vone pasi ks do ket nji standart tjeter dhe njifar pengese komunikimi per brezat e ardhshem ka me ken pasi duhet me ken elit qi me u interesu per shkrimet ne nji dialekt tjeter.Un si geg kur kam marr me lexu nji pjes nga "Jarina apo mretnesha e luleve" e Fishtes e kisha te huj at gjuh.Ishte gjuha qi un e shqiptojshe me thekse e tana, tamam gegnisht,po nuk ishte gjuha qi isha msu me e "lexu".Kurse me Naimin nuk kam problem me e lexu.shumica e gegve e kan te vshtir me artikulu standartin si nji tosk,normal asht njilloj si nji prej jugu me artikulu gegnisht...

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Ahaa, kuptoj, kuptoj. Me ke bind me keto argumenta.
    S'kam ēka tė bindi ty Brahimooo, se nuk ia ke haberin Kosovės, e veē flet pėrēartė.
    Cilat janė ato fjalė serbe?
    Pastaj, na thuaj, cfare fjalesh perdorni ju, qe ne nuk duam t'i mesojme? Fjale shqipe kuptohet, jo serbizma e turqizma se sna hyjne ne pune ato.
    Cilat janė ato serbizma e turqizma???

P.Sh. gjate veres ne Velipoje, nje grua nga Kosova, rreth te 40, i thote shitesit: -A ka sok dardhe?
    O Brahim, a gratė 40 vjeēare do me i mėsue a?
    Mė duket se ėshtė rregull natyre qė njeriu tė mėsojė sa ėshtė fėmijė. Lėri ti gratė 40 vjeēare e pėrralla tė kota, hehe kodra mbas bregut po na kallėzon ti.

Allahile ne Shqiperi perdoret kryesisht vetem ne Kukes e Tropoje, gjithmon e me shume ne rrallim. Mirdita, Malesia, Shkodra e pjesa me e madhe e Veriut nuk e njohin fare kete fjale.
    Bravo bre, ashtu nxjerre gjoksin, bre burrė i dheut. Ashtu nxjerre gjoksin lėvdohu se e ke ba namin.
    Ku po lė kėto: psonis, jeshil, blu, gri, etj,

O do themi "kam per te punuar", o do themi "kam me punu". Nuk mundemi qe si standart te bejme formen "kam me punuar", qe te kenaqinim edhe veriun edhe jugun. O njera forme e o forma tjeter, shartimi, si ne shembullin e mesiperm, del qesharak.
    Nuk ėshtė fare nevoja qė tė shartohet e as tė zgjedhet nj'ėra.
    Bėjnė qė tė dyja, dhe veēsa e pasuron gjuhėn e poezisė. Se aty ku s'pėrshtatet rima "me punue" mund tė pėrshtatet "pėr tė punuar"

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    pasi ks do ket nji standart tjeter dhe njifar pengese komunikimi per brezat e ardhshem ka me ken pasi duhet me ken elit qi me u interesu per shkrimet ne nji dialekt tjeter
    Kosova nuk ban me pasė kurrfarė standardi, nėse bahet nji rishikim i standardit, ka me u ba pėr tė gjithė shqiptarėt.

Anėtarėsuar
    30-04-2007
    Vendndodhja
    Tiron'
    Postime
    4,549
    S'kam ēka tė bindi ty Brahimooo, se nuk ia ke haberin Kosovės, e veē flet pėrēartė.
    Cilat janė ato fjalė serbe?
    O Aqifbaba, mos u gėnje nga vendndodhja. Fjalė serbe, turke, kamboxhiane qe ju i pėrdorni pėrditė tė gjejė unė sa tė dush. Bie fjala:

Vic, fore, m’ke zajebat, evlat, t’zezata, struj, frizur/frizer, berllog, kallabllek, selam, dost, haver, frajer etj…

Po qe se do fjale te tjera, sidomos teknike, me thuaj se ta mbush nje faqe, Po kėrko ne forum, se gjen tema plot nė lidhje me kėtė ceshtje.
    O Brahim, a gratė 40 vjeēare do me i mėsue a?
    Mė duket se ėshtė rregull natyre qė njeriu tė mėsojė sa ėshtė fėmijė. Lėri ti gratė 40 vjeēare e pėrralla tė kota, hehe kodra mbas bregut po na kallėzon ti.
    O Aqif, po qe se te duken femrat 40 vjecare, si 70 vjecare atehere ėshtė punė tjetėr. Ti, besoj, se nga vėshėt degjon mirė, dil e bėj njė shėtitje pėr tė parė sesi flet brezi i ri i Kosovės, kullerat e haverat, e pastaj hajde ankohu prap kėtu. Meqė rregulli ėshtėqė njeriu tė mėsojė sa ėshtė fėmijė.

Bravo bre, ashtu nxjerre gjoksin, bre burrė i dheut. Ashtu nxjerre gjoksin lėvdohu se e ke ba namin.
    Ku po lė kėto: psonis, jeshil, blu, gri, etj,
    O trim, mė paske keqkuptu me duket. Nuk tha kush, se ne tė Shqipėrisė e flasim gjuhėn nė mėnyrė tė kulluar. Edhe ne kemi problemet tona me gjuhėn.

P.S. Psonis pėrdoret vetėm nė libra, dhe jo nė jetėn e pėrditshme. Tė paktėn unė se kam hasur.

Nuk ėshtė fare nevoja qė tė shartohet e as tė zgjedhet nj'ėra.
    Bėjnė qė tė dyja, dhe veēsa e pasuron gjuhėn e poezisė. Se aty ku s'pėrshtatet rima "me punue" mund tė pėrshtatet "pėr tė punuar"
    Ja pra kėtu nuk jam dakort me ty. Se po tė behet kėshtu si thua ti, dmth tė lejohen tė dyja, atėherė c’gjuhė do tė pėrdorė masmedia? Njė gazetė do pėrdorte X dialekt, tjetra Y dialekt, meqė janė tė lirė tė zgjedhin, e atėherė do bėhej njė mishamash. Poezia, qė ke kap ti, ėshtė gjė e lehtė fare, po me fletoret zyrtare, me televizionet, me shkresat e shtetit si do tja bėjmė? Apo si t’ia kėtė qejfi nėpunėsit?

Vllajo, ta thashė mė sipėr, s'do e bejme standartin "me punuar", ne menyre qe te kenaqim te dyja palet.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    01-08-2007
    Postime
    1,281
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Meqenėse po insiston nė arrogancė lokaliste, dhe ke marrė ngjyrėn e tė huajit qė futet kėtu pėr tė na pėrēarė, jam i detyruar tė tė injoroj. Nejse nuk po tė fus nė ignore list, por thjesht s'po tė pėrgjigjem.

Fjalė serbe ka, ėshtė e kuptueshme, 100 vite sundim serb, kurse knej popullata pa shkollė, por nė pėrgjithėsi populli ka tendenca qė vazhdimisht fjalėt serbe t'i zėvendėsojė me fjalė tė standardit, qė kryesisht i dėgjon nė media, TV, radio etj
    Pėr fjalė teknike mbizotėrojnė fjalėt gjermane, kurse pėr pjesė tė automobilit kryesisht fjalė serbe.
    Me rėndėsi ėshtė se fjalėt burimore shqipe nuk janė zhdukur, ato qė kanė tė bėjnė me natyrėn, shoqėrinė etj, qė ne i kemi pasur, kurse fjalėt teknike sado kudo pėrsėri do jenė tė huajat, pėrderisa nuk vendosim qė "biēikleta" tė bėhet "dyrrotėsh".
    Pajtohem me ty alibaba. Po shtoj se edhe serbėt e malazezėt kanė marrė mjaft fjalė nga shqipja. Ėshtė normale qė fqinjtė tė huazojnė nga njėri-tjetri. E mira ėshtė se ato fjalė sllave, dita-ditės po hidhen nga fjalori ynė.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    11-04-2007
    Postime
    16
    o shoke po shqiptaret e shqipnis dhe un jam prej tyneve fjalet e huja si turqizmat italianizmat apo edhe serbizmat e "veta" nuk i vene re se jane jokoshient se i perdorin ne pergjithsi edhe shum jane STANDARTIZU ,kjo a me ironike...po psh ne perdorim fjalen kanatjere(italisht) ulqin maqedoni ks perdorin maic(serbisht),po enet e shpis tana jan turēe, po sa objekte shpie turēe dhe italisht po ju bajn ēud serbizmat si fjala shminkat -tualet apo makiazhi i femnave sikur te lartepermendurat te ishin shqipe....

Faqja 4 prej 53 FillimFillim ... 2345614 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Gjuha Shqipe dhe mediat
    Nga Davius nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 11-03-2018, 13:32
  2. Debati i Knusve (gjelave)
    Nga Brari nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 09-11-2010, 05:15
  3. Shtate Fjalet e Fundit (Porosia nga Kryqi)
    Nga NoName nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 29-04-2006, 19:21
  4. Tragjedi tjetėr nė det, 21 tė mbytur e 7 tė humbur
    Nga ALBA nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 162
    Postimi i Fundit: 24-05-2004, 15:03
  5. Permbysja e rregjimit ne 97, Revolucion komunist?
    Nga Seminarist nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 66
    Postimi i Fundit: 28-05-2003, 23:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •