Drejtshkrimi i sotem, megjithese me te meta, paraqet nje vlere thelbesore per kulturen dhe gjinine shqiptare. Ndryshimet qe duhen bere ne te, duhen bere te studjuara, dhe pa prishur ate qe megjithe kufizimet e saj, eshte dashur mund dhe djerse per ta ngritur. Nuk jam i mendimit se drejteshkrimi duhet te pesoje nje reforme radikale, por gradualisht te instalohen ne te, gjerat me te qenesishme te dialektit geg. Pra mendimi im, eshte, qe gjuha standarte, te perfaqsoje nje harmoni te natyrshme te te dy dialekteve. Kjo eshte e veshtire per tu arritur, por jo e pamundur, e rendesishme eshte qe gjithe shqiptaret, jane dakord qe ne duhet te mbrojme te dy dialektet(duke i misheruar ne standart), qe jane dhe shpirti nga ze fill kultura jone.
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Ku bre i ka tejkalu, a je normal ti, ku po jeton kshtu. Kush osht tuj ia rras kot?? Ti je tuj ja rras kot.Unė fjalėt e moēme nuk i kam tejkaluar z. alibaba, por i ka tejkaluar vetė populli jonė. Unė asnjė fjalė nuk e kam shpikur. Pse ia rras kot sė koti?
Unė nė jetoj nė kontinetin Evropė, regjioni Ballkan, shteti Kosovė, qyteti Prishtinė, pėr ēdo ditė jam nė Prishtinė edhe pėr ēdo natė 24/7 se ktu jetojn, veē nuk po nij kurkun gjuhė letrare. Unė nuk po shoh kurrfarė tejkalimi tė gjuhė sė vjetėr.
Edhe ēa po doket kaq mirė mi tejkalu fjalėt origjinale? A je normal ti? Ēfarė t'mire na paska kjo forma e re e gjuhėve? Ti po e don ni gjuhė e cilla nuk ka kurrfar lidhje me ilirishten.
A e sheh qė i je njė dėshmi e gjallė se njeriu e ka prejardhjen prej majmunit, o idiot, kujt po ia pėrmen diktaturėn, kur ti vetė je duke e mbrojt. Ti je atavizėm nga homo erektusi.Nga kush tė ul kokėn? Mos vallė dėshiron tė imponosh dhe kėtu nė forum forcen e diktatures?
Po pse po lu rolin e snobit ktu, "na qenka tejkaluar kjo fjalė", e ti na qenke shum i pėrparum e po fol gjuhė moderne. Po duhet tė kėrkosh ndjesė, se u sille me racizėm kundrejt dialekteve tė lashta shqiptare.Njeriu ul kokėn kur bėn ndonjė marri padashje dhe detyrohet te kėrkojė ndjese, porse tė shtrosh mendimin tėnd dhe tė mbrosh poashtu mendimin tėnd, ėshtė e drejtė e gjithkujt.
Shih ti, bane ti gjuhėn atje qysh t'u teket ty, e un em ta respektu. O ti njeri a i ki dy fije men, aq sa tė mjaftojn me ba ni debat qysh duhet???Askush askujt nuk i kėrkon tė ndėrrojė gjuhen e tij, a kupton, dhe le ta flasė si tė dojė, por standarti gjuhėsor ka pėr t'u respektuar kudo qė gjuha ėshtė e lidhur me shtetin (kosovė, shqipėri, maqedoni etj) deshte ti, unė apo tjetri. Ēdo gjuhė ėshtė e standartizuar, prandaj ashtu vlen edhe pėr shqipen.
Ndėrkohė qė unė' e kam shpellėn e piratėve si njė tallje, ti e paske pėrnjėmend, andaj qėndroni aty nė shpellėn e piratėve, me standardin e Enverit.Gjuha nuk ndryshohet pse njė grup prej 10 vetave kėte e kerkon dhe sigurisht se nuk ka pėr tė mė shkuar muhabeti me ta. Edhe po ta kerkojnė 100, edhe 1000, pėrseri janė pak nga tere popullata jonė mbareshqiptare prej milonave banorė . Duhet gjithashtu ta kuptosh se gjuha ndryshohet vetė, me vetė jeten dhe pėrvojen e popullit dhe sado qė dikush mundohet ta pengojė ketė, nuk ia arrin fare. Grupi prej 10 vetave mund te ndryshojė vetem ku ata mund tė komunikojnė ne mes vedi:
Huuuuuu i marrė???Jam pėr atė qė tė futen pika shtesė pėr shumė ēėshtje tė gjuhės, por qė tė rrezohet teresisht ky drejtshkrim, ma merr mendja se nuk eshte i marr askush ta bėjė kėtė, kėtė mundim dhe lodhje prej gti 4 dekada.
Po ti qenke fare Majmun, s'paske evolvu fare, more ti. Po pse more i marrė na qenka dikush qė do tė ndryshojė standardin veē pse s'tė pėrshtatet ty ky ndryshim.
Po qe bre shoq, un du me pru gegnishte tė pastėr, ndėrkohė qė i marri je ti qė po kundėrshton.
Kjo gegnishte do tė jetė edhe gjuhė standarde e Janinės, edhe e Vlorės, etj etj, kudo ku ka shqiptarė, dhe pėrsėri i marri je ti qė po kundėrshton.
Unė nuk besoj se ka njeri tė marrė qė kundėrshton ndryshimin e standardit me pjashtim tėndin.
Une vet thash qe do te duhej te kriojohej nje gjuhe standarte nga te gjitha dialektet shqiptare, ama tash po mendoj qe ndoshta nje gjuhe e tille standarde do ti zhdukte me leht dialektet tona dhe kjo nuk bene te ndodhe kurre.
[[[[[[Proudly to be a son of the Eagle]]]]]]
Po shifet qė je rrugaē i dorės sė parė dhe nuk ke haber nė dialogim. Duhet pėr ta shkrue njė hajmali te hoxha mė i mirė i prishtinės.Unė nė jetoj nė kontinetin Evropė, regjioni Ballkan, shteti Kosovė, qyteti Prishtinė, pėr ēdo ditė jam nė Prishtinė edhe pėr ēdo natė 24/7
Jo, unė nuk jam normal, ti je normal! Po mė duket se nuk i paske as dy sahat shkollė dhe nuk je nė gjendje tė kuptosh dialektikėn e gjuhes. Lexo pak ma shumė e kėtu mos i msho tupanit tė shpuarA je normal ti?Shihe linguistin qė flet pėr ilirishtėn thuase kjo gjuhė eshte folur para tre muajve!Ti po e don ni gjuhė e cilla nuk ka kurrfar lidhje me ilirishten.
Fjalor tė fėlliqur dhe pis nuk kanė pėrdorur kurrė as ata qė ju thoni se janė tė enverit. Mė vjen keq qe perendia nuk tė paska krijuar pėr 4 kėmbė.njeriu e ka prejardhjen prej majmunit, o idiot, kujt po ia pėrmen diktaturėn,
Gjeje argumentin apo proven pėr kėtė fjali! Jam gati tė tė pėrgjigjem.u sille me racizėm kundrejt dialekteve tė lashta shqiptare.
Nuk e ke shpellen pėr tallje, por e ke tė vertetė e sa te gjuha e enverit, me vjen keq qe edhe kėtu po ja rras kot: nuk ėshtė as ka qenė e enverit, ka qenė e popullit. Tė deshiroj tė dalesh nga shpella ku je ngujuar sa nuk ėshtė vonė.Ndėrkohė qė unė' e kam shpellėn e piratėve si njė tallje, ti e paske pėrnjėmend, andaj qėndroni aty nė shpellėn e piratėve, me standardin e Enverit.
PER Z: GASHI Duhet gjithashtu ta kuptosh se gjuha ndryshohet vetė, me vetė jeten dhe pėrvojen e popullit dhe sado qė dikush mundohet ta pengojė ketė
Jo zoti gashi, nuk biem ndesh me mendimin tim. Gjuha nuk ndalet kurrė. Ajo gjithnjė pasurohet. Fjalet e vjetra vdesin, tė rejat lindin. Fėmijet e qytetit nuk i dinė fjalėt blegtorale ose bujqesore tė fshatit dhe e kunderta: fėmijet fshatarė e kanė veshtėrsi tė kuptojnė fjalet kino, trotuar, shesh, lokal, inspeksion etj. sepse nuk i kanė dėgjuar ose i kanė degjuar shumė rrallė. Tė gjitha fjalet e veglave te vjetra profesioneve tė ndryshme dhe veglave bujqėsore gati te femijet tanė janė zhdukur. Disa nuk e dinė se ēka ėshtė saēi, furka, shtiza, zgjedha etj.keto fjale bien ndesh me qendrimin tuaj ?
Pse kėto fjalė "vdesin"? -sepse nuk perdoren dhe harrohen. Lindjen e fjaleve tė reja e imponon jeta, shkenca dhe teknika. Tash degjohen fjalėt digjital, flesh, video, laptop etj. mos tė lodhi mė shumė. te pėrshendes
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga neptun : 09-06-2009 mė 15:08
neptun tė ka lodhur pak konflikti me tė gjithė anėtarėt pėrnjėherė, bėn mirė tė pushosh pak. Hape njė birrė, ulu dikund, pi dhe pusho.
Pėr atė hajmalinė, faleminderit, po nuk i besoj ktyne bestytnive aziatike.
neptun, tė kam thėnė se je larg realitetit, jovetėm si nofkė. Mbase gjuha nuk ndalet kurrė, e pasurohet, si mund tė vdesin fjalėt e vjetra, to po paraqet njė arrogancė, thuase fėmijėt e qytetit, nuk po dijka fjalorin blegtoral, mendoke se po vdiska fjalori blegtoral? Jo mos u ban vėrtet rrugaē, kur flet pėr gjuhėn, se populli nuk ta rrasė bash hiē pėr normat tua, po flet gjuhėn e vet, kur nuk ka njė mbikėqyrje dhe del arrgant kur thua se fėmijėt e fshatit, nuk po kuptojkan fjalorin e qytetit, nuk po flitet kėtu pėr fjalorin nė moshė fėminore, por pėr Shqipen e ngritur nė nivel kombėtar! E fjalori shkencor ėshtė tjetėr, qė askush nuk mund ta abstrahoj, largoj nga gjuha, e pse po u ndijkan (dėgjojkan) fjalėt: digjital, flesh, video, laptop... po vdiskan fjalėt e vjetra shqipe, sepse nuk po u folkan ato fjalėt e qytetit nė fshat e anasjelltas? E sheh ēfarė arrogance paraqet?
Vdes ti e jo fjala!
Na po flasim pėr gjuhė unike shqipe, e ti paraqet relacion fjalor qyteti me atė tė fshatit, ato nėse nuk fliten nė njerin, fliten nė tjetrin, e nuk vdesin asnjera fjalė. Ti je shumė i cekt! Edhe atje thua: nuk ėshtė gjuha e enverit por e popullit, po e cilit popull, kush popull, sa popull? Lėre arrogancėn e fol me fakte, se kjo ėshtė ēėshtje shumė serioze, se mirė e mka xh.gashi, kur thot: Duhet gjithashtu ta kuptosh se gjuha ndryshohet vetė, me vetė jeten dhe pėrvojen e popullit dhe sado qė dikush mundohet ta pengojė ketė ! Populli nuk ta rrasė bash hiē pėr normat tua - pėr atė po flitet tė ndėrmerret diē e vėrtetė, qė populli t'i gjejė fjalėt e veta oprigjinale nė FJALORIN SHQIP, ku mungojnė mbi 100mijė fjalė gegėnishte!
Kuptoni ose doni tė lėvrini zvarrė!?
HISTORIA NUK SHKRUHET ME SHKROLA E SHKOKLA!
Krijoni Kontakt