Postuar mė parė nga
neptun
Zoti baptist,
mė vjen mirė qe je duke dialoguar me logjikė "ke thėnė..., ka thėnė...etj" dhe mė tepėr mirė po mė vjen kur nuk mė ke quajtur "jaran". Mė beso se kėtu mu kujtua fjala jaran (nga letersia popullore-e vertete ose jo=?), kur nje njeri e therret njė kalores te panjohur nė fshatin e tij me fjalen "jaran" dhe i lutet atij t'ia japė kalin pėr njė kalurim tė vogėl. Me deshirė i panjohuri ia jep kalin pėr njė ngasje te vogėl ( pa e ditur se ky i panjohur i kishte ditet e numruara sepse ishte dėnuar me vdekje-nė litar pėr njė krim qė e kishte bere), ky e nget kalin me aq fuqi sa e hjek merakun dhe ia kthen tė zotit. Kur tė tjeret i tregojnė se ky jarani yt pas disa ditesh ka pėr tė dalur nė litar, ky habitet aq fort, sa nuk di se ēka tė bėjė, por sipas zakonit se" jarani pėr jaranin e lė kokėn" dhe ky pra nuk i bie prapa kėtij zakonit: shkon nė vend tė "jaranit" tė tij pėr t'u egzekutuar. Kur te "fuqishmit" kuptojnė se ē'kishte ndodhur, atij tė parit ia falin jeten. Jarania u rrit dhe u shtua pa pritur dhe pa kujtua.... Nga unė mos ke frikė, nuk tė qes ne konop dhe mund tė flesh rehat.
1) Pikėn e parė te mesipėrme e mbroj ku tė duash. Nė fjalet nė thonjėza, mos bėn aludim tek personi im, sepse as unė nuk kam aftėsi te sjell mrekullira nė kete botė. Kėtė ta kam thene qe mė pare. Unė, si person , qytetar i thjeshtė kosovar do ta mbroj ēdo vendim qe mirret nga organet kulturore mbarekombėtare shqiptare. Deri ne kongresin e ardhshem, me fanatizem do tė mbroj 72-shin.
2)Normalisht qe nuk e njeh dialektin geg. Tregomė njė veper tė migjen kelmendit per dialektin geg, njė studim tė tij per kėtė dialekt. Unė deri tash nuk kam degjuar se zotėria m. kelmendi e ka te botuar ndonjė liber tė tillė.
3
Kėtu kemi ndrrimin e tezave. Unė ketė fjali e kam thėnė pėr z. migjen kelmendin e ju ma drejtoni mua. Mė duket shume naive dhe paradoksale. Mos mė keni pare vallė mua ndonjėhere ne tv duke folur kunder standartit shqip? Mos me keni pare apo degjuar se zotria im (neptun) ka thene ndonjėher se nuk ėshtė shqiptar, se ėshtė kosovar etj? Jo zoti baptist, nuk pranohet shpifjet e juaja. keto mund t'ia drejtoni atij qe i ka thene dhe i thot vazhdimisht.
4)
Gabim e ke. Gjuha e tij eshte plot me barbarizma dhe lokalizma. kėte gjuhe nėna e tij nuk ia ka mėsuar. Ai gjuhėn e nenes sė tij e ka bastarduar.
5)Po. ai shpesh flet nė emer te te gjithe gegefolėsve. Unė nė tv e kam degjuar tė thot kėshtu (pėrafersisht): Nxenesit e shkollave te mesme nė kosovė nuk dinė mirė tė shprehen nė gjuhėn standarte sepse nuk e kuptojnė atė! . Merrni me mend, sa qesharake qe ėshtė. Nxenesit nuk po e kuptuakan gjuhen standarte shqipe. Unė kam pasur rastin te pyes disa voglush ne rrugė pas kėsaj deklarate te tij, nė gjuhen standarte ne kosovė. Besoni ju apo nuk besoni tė gjithe mė kanė kuptuar shumė bukur edhepse kėta vogėlush kanė qenė 7,8 ose 9 vjeq! Tė shprehurit jo bukur ėshtė pasojė e mosleximit tė literatures apo te teksteve tjera ne gjuhen tonė dhe jo mungese e moskuptimit.
6)
Sipas mendimit tėnd e folmja nuk ėshtė e thėnė dhe e kunderta? Apo mos doni tė thoni se me ato qė kam "thene" kryekėput janė llomotitje pa asnjė vlerė? Sigurisht se nuk kanė vlerė shkencore. Unė kam bėre dialog, muhabet dhe ky muhabeti im nuk mund ta frikojė askė, sepse ėshtė pa fuqi shkencore. Unė nuk e lodhi kokėn kot pėr ate qe nuk jam i zoti. Ka zotėri njerėz kosova, shqipėria, maqedonia dhe trevat tjera qė i dalin zot gjuhės sonė, por pėrsėri qellon njė migjen kelmend tjeter qe do tė thot " jo, unė s'e pranoj kėte gjuhė, se nuk ėshtė e mire, se nuk e kuptoj", se nuk ėshtė e nėnės sime e pastaj ēka tė bėjmė?
Krijoni Kontakt