Une po shkruaja zoterote ne gjuhen e unisuar angleze aty siper mos te mbeti dicka pa kuptuar?
Une po shkruaja zoterote ne gjuhen e unisuar angleze aty siper mos te mbeti dicka pa kuptuar?
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
nji e para ajo gegnishtja e migjenit eshte e bastardume. e dyta duhet me shėtite pak nga veriu i Shqipnise me e mesue gegnishten
Babtist daja im e ka krye gjimnazin ne Prizren ne vitin 1940 dhe baba im eshte nga Korēa,dmth.tosk.kurrė nuk kemi pasur probleme me dialektin ne familje .Desha me thėne nena ime eshte gege dhe baba toske
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 05-03-2008 mė 21:43
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Gegė ėshtė bukur , po aq sa Toskė!
Kur tė dya gėrshetohen , ska mė bukuri mė tė madhe nė botė!
Kili
SHQIPĖRIA ĖSHTĖ GJAKU IM QĖ NUK FALET!
Nė dreq tė mallkuar tė gjithė antishqiptarėt dhe tradhtarėt e kombit!
O Bape,mendoj se brenda teje vlon nje mllef qe nuk e di se nga buron te them te drejten?????????!!!!!!!!!!!!!!!
Po gjithesesi mu nuk me intreson fare nese qellimet e tua jane te mira apo jo per ate cka po perciell ketu,por per nje gje bindem qe po mundohesh te futesh nje fryme thellesisht percarese!
Sa per dialektin geg e ate tosk ata jane qe te dy po aq te vjeter sa kombi yne,pasi iliria ne veri ne zonen alpo-dinarike kishte kontakte me shume me latinet ndersa iliria jugore(epiri) me greket dhe eshte normale qe te ndodhin diferencime dialektore te se njejtes ghuhe duke patur kontakte me shume me nje komb apo me nje tjeter.
Kjo eshte edhe nje nga ato prova qe studiuesit e marin edhe si nje vertetim per lashtesine e kombit tone dhe faktit qe kemi qene gjithmon ketu te kufizuar me latinet dhe greket,e po te mos ishte keshtu atehere kush e di se si do ishin dialektet e shqiptareve dhe si do shperndaheshin,jug-veri apo lindje-perendim!
Prandaj te mos krijojme nacionalizma percares brenda llojit ton ketu duke mburur njerin apo tjetrin se s'ka ketu merite as babai jot e as i imi per keto gjuhe qe flasim por jane procese mijra vjecare.
Geg+Tosk=Shqip(ilirisht) is beatiful.
Sa per Migjenin,une nuk e di se cfare dialekti,sllav,german,anglez apo arab do ti japi ai gegerishtes se ai vetem shqip nuk flet........ me njerez si ai do ishte saimiluar me kohe gjuha jone.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga labi i maleve : 07-03-2008 mė 07:21
LABERI O MAL ME THIKA , DJEMTE E TU TRIMA ME CIKA.
gegerishtja i shtrengon pak fjalet e shqipes,toskerishtja i zanorizon me teper se c'duhet...
gegerishtja ruan disa forma me te vjetra,toskerishtja i ka modifikuar me kalimin e kohes....
Nje perplasje e te dyjave jep shqipen e sakte,per momentin gjuha e njehsuar,e shkruar duhet te marre elemente te tjera gege per t'ju afruar shqipes vertet te njehsuar...
Kjo per gjuhen e shkruar,se ajo e njehsuara ne te folur eshte e pamundur dhe mbase e padobishme....
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
Me ba ,perdoret si tek 'du me ba' si tek 'shkoi me ba' apo 'me ba ket pun'
Kurse kemi du me ba - dua te bej , shkoi me ba- shkoi te beje apo shkoi per te bere ; me ba ket pun - per te bere kete pune
Pra 'me ba' ne forma e ndryshme jep 'te bej' + 'per te bere'
Pra kjo do te thote se kemi zgjerim te gjuhes,te cilen nuk ta lejon 'me' ....
Ne fund te fundit si 'me' si 'te' apo 'per te' jane shqip e ndodhen si fjale ne te dyja dialektet,puna eshte se kur behet pjese e gramatikes ,njera e thjeshton gjuhen tjetra e zhvillon...
T'amel do te thote gje e embel pra e amel(t) e kjo nuk i shkon shume per mbare kjumshtit-qumeshtit...kuptohet qe eshte forma me arkaike e shqipes,por nevojat ishin qe te lindte fjala kjumsht -qumsht meqe tamel nenkupton gjene e embelt(amelt)
Tani nuk mund te hedhim poshte nje fjale me specifike kjumsht per ate me arkaiken,pasi kjum(a)sht eshte po shqip e ka lidhje me fjalen uj.... Nese kjumsht do ishte e huaj atehere jam i pari qe e hedh poshte....
Gjuha zhvillohet kur nga fjalet me arkaike te cilat jane me te pergjithshme lindin forma me specifike e jo e kunderta,te eliminojme specifiket (shqiptare) per format me arkaike....
'Qepare takova' nuk eshte perbindesh,formohet nga qe+pare dmth qe perpara (sensi i kohes) jep qepare....Pares takova nuk di te perdoret me shumice,ne fund te fundit mund te ngelin si sinonime meqe jane te dyja zhvillime te shqipes....
Rere-ranisht ke te drejte,eshte jashte cdo llogjike...standarti duhet te mbaje rane-ranishte.... Tek rotacioni une per vete jam me gegerishten ne pjesen me te madhe te fjaleve....Kthimi i n-r ka ardhur si nevoje por eshte ekzagjeruar me kete rotacion....Vete psh Arberi,rotacioni eshte krejt jashte ilirishtes...Alban jep arb(a)n e keti kemi kalimin e l-r por ti futesh edhe rotacionin n-r e ben fjalen te largme... Arb(a)n eshte forma me dinjitoze e ilirishtes e jo arber...
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
Krijoni Kontakt