Postuar më parë nga
coptic
Me vjen vertet keq qe perseri duhet te flasesh per gramatika dhe gjuhe e prekthime, se me pare kisha thene qe vete Bibla zbulon te verteten.
Ndersa me nje gje nuk pajtohem. Ate qe thua se Jezusin nuk mund ta njohësh nga Shkrimet. Si mendon, pse u frymëzuan katër ungjijtë për të treguar jetën dhe veprën e Krishtit? Është e vërtetë që një gjë është të lexosh dhe tjetër të praktikosh atë që lexon, por nuk mund ta njohësh as Perëndinë, Atin, dhe as Jezu Krishtin, Birin, pa Biblën. Dhe nëse nuk merr njohuri për këta të dy, nuk mund të keshë as premtimin e jetës së përhershme.
Gjoni 17:3
Dhe kjo është jeta e përjetshme, të të njohin ty, të vetmin Perëndi të vërtetë, dhe Jezu Krishtin që ti ke dërguar.
Deshmuesi- Pa Jezusin nuk mund te njohesh Perendine. Por une te ftoj te ndalemi ne fund te vargut, pikerishit tek fjalet:
" .....qe ti ke derguar"
Cfar kuptim kane keto fjale per nje besimtar te krishtere? Ju aktualisht "deshmitare", duke mos NJOHUR se ploteisht se kush eshte Jezusi, na thoni se Jezusi nuk eshte Perendi(a). Me poshte po te sjell te plote se kush eshte Personi Jezus Krisht.
Ketu ne fund te ketij vargu, Gjoni na tregon se Jezusi eshte i DERGUAR prej Atit. Pra ketu Jezusi na zbulon nje pjese te misionit te tij, por asnjehere nuk mund te thuash se Jezusi eshte vetem kaq. Le te vazhdojme me poshte.
Tek Gjoni peseri apostujt kerkuan prej Jezusit, qe te NJIHNIN Personalisht Atin Perendi. Ja si ju tha Jezusi:
" Kush me ka pare mua ka pare Atin."
Po keshtu tek gjoni, Jezusi per her te dyte ju deshmoi apsotujve:
" UNe dhe ATI jemi NJE."
Ketu shohim se Jezusi na zbulon nje pjese tjeter te Personit te tij, te qenit Perendi. Pra ai njekohesisht eshte i DERGUAR prej ATIT. Dhe po keshtu eshte NJE me Atin, dmth Perendi.
Gjoni vete ne refimin e tij te ungjillit, thote:
Jezusi eshte FJALA Perendi, qe u mishezua ne NJERI.
nuk po sjell vargje te tjere, pasi keto mjaftojne qe te pranojme se Jezusi eshte i DERGUAR, dhe eshte Perendi. Tani cfar dnodh me ju "deshmitaret". Ju filloni te luani me gramatiken e shkrimit, duke an treguar se ai eshte perendi por jo Perendia. Ky lloj mendimi rreth Jezusit, vjen tek ata qe nuk e njohin Jezusin, dhe njohin shkrimin qe lexojne. Pra kerojne nga shkrimi rrugen per te njohur Jezusin. Por une ju pyes:
A eshte shkrimi faktori vendimtar ai i cili te rrefen Jezusin?
Edhe pse ju ne natyren tuaj te "deshmitareve" ne plot raste e keqperdorni mendimin e dikujt, duke e denigurar ate ne interesin tuaj, ju them se, ato cka ju kam shkrojtur me siper ne shkrimin tim, jane plotesisht te verteta, por ju duhet ti kuptoni, dhe ti citoni ashtu sic une i kam shkrojtur.
Konkretish ju ripyes: apostujt e njohen Krishtin si rezultat i shkrimit dhe ligjit qe lexohej ne sinagoge?
Ju nuk jepni ketu pergjigje sepse e kini te pamudnur. Tani po ju rithem perseri. Kur Jezusit Pjetri i tha: Ti je Biri i Perendise, Jezusi nuk i tha se kete ta zbuloi shkrimi apo ligji. Jezusi i tha: Kete ta zbuloi Ati im qe eshte ne qiej.
Cfar ndodh me ju. Mosnjohja qe ju kini rreth Jezusit, ju nxjer ne perfundim krejt te gabuar. Lexoje shkrimin tim edhe njehere dhe do te bindesh se, une nuk dal ne ate perfundim qe ti ke dale. Une nuk kam thene se, shkrimi nuk ka mesazh dhe njohuri qe te na tregoje Jezusin. Perkundrazi kam thene:
"Te njohesh Jezus Krishtin, nuk eshte thjesht VETEM nje ATRIBUT i shkrimit te shenjte. Permes shkrimit marim informacion dhe mesimin, por kush eshte Jezus Krishti, kete ta zbulon Fryma e Atit qe banon brenda besimtaret te krishtere."
E gjitha kjo qe une ju them me pak fjale do te thote:
" Eshte njeriu i paafte qe te kuptoje shkrimin, dhe nuk eshte shkrimi i paafte per te shpallur Jezusin".
Kjo me beri qe tju them se, ju kerkoni te njihni Jezusin, thjesht duke u mbeshtetur VETEM ne shkrim. Edhe farisenjte edhe e gjithe prifteria e izraelit e lexonin shkrimin, por ne asnje moment nuk munden te dilnin ne perfundimin dhe te thoshin se Jezusi eshte Biri i Perendise, Zot dhe Perendi. Ja pra ky fakt, te cilin ju nuk e permendni ne verejtejt tuaja, tregon se cdo te thote te mbeshtetesh VETEM ne shkrim.
Me lejo te hidhem me popshte, dhe te ta shpjegoj kete fakt.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Luka 24:45
"Atëherë ua hapi mendjen, që të kuptonin Shkrimet"
Krishti i ndihmoi që të arrinin të kuptonin kë?! Shkrimin! Sepse për të Shkrimi nuk mund të ndryshonte kurrë. As të anulohej. (Gjoni 10:35)
2 Timoteut 3:16, 17
"I gjithë Shkrimi është i frymëzuar nga Perëndia dhe i dobishëm për mësim, bindje, ndreqje dhe për edukim me drejtësi, që njeriu i Perëndisë të jetë i përkryer, tërësisht i pajisur për çdo vepër të mirë."
Për apostujt, ishte Shkrimi, përsëri, ai që do t'i pajiste për të qenë të perëndishëm, duke përfshirë këtu edhe veprën e predikimit të ungjillit të krishtit. Po të ishte ashtu si thua ti, atëherë më kot silleshin vërdall apostujt dhe dishepujt e hershëm për të predikuar ungjillin, po të donte Krishti me anë të frymës së shenjtë mund t'ua zbulonte veten.
Hebrenjve 4:12
Deshmuesi- Vereje me kujdes se si thote Luka ne fillim te vargut:
" atehere Ai ( Jezusi) ju HAPI Mendjen.."
A e kutpon z. coptic se, nese Jezusi nuk do tju hapte emndjen, apsotujt kurre nuk do ta kuptonin shkrimin?
Pra ju qe bazoheni VETEM ne shkrimi, dhe VETEM prej tij kerkoni te zbuloni se kush eshte Jezusi, ju them se, kurre nuk do te kuptoni shkrimin, dhe kurre prej tij nuk do te njihni se kush eshte Jezusi. Kjo sepse se pari ju duhet te "hapurit e mendje".
Le te shohim tek Timoteu se cfar Pali thote. I gjithe shkrimi eshte i frymezuar nga Perendia. Pra Pali na tregon se shkrimi i Perendise nuk ka autor njeriun, por ka Perendine. Pali gjithashtu me poshte thote dhe arsyen se perse dhe kujt ju dha shkrimi.
Ju jeni krejt gabim kur si argument per te me kundershtuar mua, e sillni kete varg, duke mos e kuptuar qellimin dhe thelbin e ketij vargu. Pali na tregon se, qellimi per te cilin u dha shkrimi eshte: mesimi, bindja, ndreqja dhe edukimi me drejtesi. Pyetja eshte: i kujt? Ja si thote Pali: qe NJERIU i Perendise te jete i perkryer dhe i paisur per vepra te mira.
Pra shkrimi nuk sjell aspak dobi tek njeriu pa Perendi. Mos valle difekti eshte tek shkrimi? Aspak. Difetki eshte tek njeriu. Pra shkrimi i shenjte nuk eshte dhen per njeriun e botes, dhe kjo tregon se ne kete rast shkrimi nuk mund te beje ASGJE, edhe pse ti mudn ta lexosh, edhe pse ti mund te thuash jam i krishtere apo dicka tjeter.
Ju "deshmitaret", duke qene ne pozitat e njeriut pa Jezusin, pretendoni te njihni Jezusin nga shkrimi, dhe keshtu te besoni ne te. Jezusi ju tha farisenjve se, ju farisenj perpiqeni te kini jete permes shkrimeve, por ato flasin per mua. Pra Jezusi ju tegoi atyre se, PA MUA nuk kini JETE, dhe shkrimi nuk ju sjell aspak dobi.
A nuk e kuptoni arsyen se perse ju nuk e pranoni Jezusin Perendi, edhe pse ai kete ja u deshmoi apsotujve ne mjaft raste, te cilat une ti i solla me siper? Arsyeja eshte e thejshte. Ju jeni farisjte, pa Krisht, dhe ska kush tju hape mendjen qe te kuptoni shkrimet. Luka tha:
" Ai ju hapti mendjen qe ata te kuptonin".
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Sepse fjala e Perëndisë është e gjallë dhe vepruese, më e mprehtë se çdo shpatë me dy tehe dhe depërton deri në ndarjen e shpirtit dhe të frymës, të nyjeve dhe të palcave, dhe është në gjendje të gjykojë mendimet dhe dëshirat e zemrës."
Po të thuash që nuk mund ta njohësh Krishtin nga Shkrimet, pohon të kundërtën, që fjala e Perëndisë është e vdekur dhe pa asnjë vlerë, nuk mund të na mësojë rrugën e drejtë dhe nuk mund të ketë ndikim në mënyrën si e kuptojmë. Por kjo do të ishte në dëmin tonë.
Deshmuesi- Fjala e gjalle e Perendise do te thote: Jezusi te banoje ne zemren tende. Sepse Jezusi eshte FJALA Perendi, thote Gjoni. Fjala e shkrojtur ne bibel, eshte nje "mjet" qe Perendia e perdor per besimtarin, ne menyre qe ata te marin mesimin, ndreqjen, edukimin me drejtesi per te kryer veprat e Perendise. Fjala Perendi, permes shkrimit na jep mesazhin dhe mesimin, dhe keshtu mesazhi i saj vepron fuqishem tek i krishteri. Por pyetja eshte: A e kini Fjalen Perendi ju ne zemren tuaj ju "deshmitaret"? "Deshmitaret" e mohojne Fjalen Perendi. Ju nuk pranoni Jezusin Perendi, per te cilin gjoni flet ne fillim te ungjillit. Por ku mbeshtetet argumenti juaja? Eshte shume qesharake dhe tejet e rende per ju. Ju i tureni gramatikes, dhe haroni se vete Jezusi tha: kush me ka pare mua, ka pare Atin.. Une dhe Ati jemi NJE. ASnje gramaitke apo shkrim, nuk mudn te mohoje dhe te hedhe poshte kete fakt. Fakti qe uen e pranoj Jezusin Zot e Perendi, dhe e BESOJ dehsmine e tij thene pasotujve, eshte sepse, Eshte vete Jezusi brenda meje qe e HAP mendjen dhe zmeren time per te njohur Perendine dhe shkrimin e tij te shenjte. Pikerisht ketu dallojme ne te dy. Une nuk memrem me verifikimin e fjaleve te Jezusit, nese jane apo jo ato te verteta. Perse? Seps Ai qe eshte brenda meje e deshmon kete. Fryma, thote Pali, na deshmon brenda nesh, se ne jemi bij te Perendise. Shkrimi ma jep kete emsim, por Fryma ma deshmon. Ju duke mos pasur Frymen e tij, e kini krejt te pamundur qe te kuptoni fjalen e tij te gjalle, shkruajtur perrmes reshtave biblike. Po ju sjell vetem nje fakt, per tju treguar kendveshtrimet krejt te ndryshme qe ne kemi tek fjalet dhe deshmia e Jezusit theen aspotujve. Cfar kishte ne zbulese per apostujt kur Jezusi ju tha: kush me ka pare mua ka pare Atin tim?
Ju thoni: Jezusi kurre nuk kishte parasysh dhe te thoshte se Ai dhe Ati ishin NJESOJ. Dhe per ekte jepni nje shembull ku thoni: A mudn te thote nje bir se, une dhe babai im jemi NJE?
Shembulli qe ju sillni, tregon plotesisht kenveshtrimin tuaj te gabuar, i cili eshte jashte Zbuleses dhe deshmise qe Jezusi tha. E gjitha kjo ndodh tek ju, sepse mednja juaj eshte e mbyllur. Por si e shikon nje kristian, ne te cilin BANON JEzus.
JEzusi para se gjithash te krishterit i HAP mendjen, ne menyre qe ai te KUPTOJE shkrimin. Pra ky eshte faktori vendimtar qe na jep mundesin te njohim Jezusin dhe te pranojme se Kush ka pare Jezusin ka pare Atin dhe se Jezusi dhe Ati jane NJE. Po mar perseri shembullin e birit me babain, te cielt ju "deshmitaret" kini sjelle.
Une ju them se, nje bir mund te thote me plot goje se, kush me ka pare mua ka pare babain tim. Por ne cfar drejtimi? Ne faktin se, si biri po keshtu dhe babai, qe te dy jane NJERI, pavaresiht se ata jane dy persona. Ne thelb ata jane NJERI. Pra JEzusi ju deshmoi apsotujve se, Ati dhe Jezusi jane Perendi. A nuk e thote Gjoni kete ne fillim te ungjillit?
Por Jezusi eshte dhe NJERI, eshte dhe i DERGUAR, eshte dhe Perendi, eshte dhe SAKRIFICA, eshte dhe MESUES, eshte dhe MBREI pasardhes i fronit te Davidit. Pra te njohesh Jezusin thelbesisht se kush Ai eshte, duhet ta shohesh ate ne Zbulese te Frymes, dhe jo ne argumentin qe ti me mendjen e njeriut i ben shkrimit.
Pali na jep kete fakt tek filipianet kur thote:
"Jezusi edhe pse ishte ne FORME Perendie, nuk e quajti si nje dicka ku te barazohej me Perendine. Ai e ZBRAZI veten e tij, duke mare FORMEN e sherbetorit, dhe duke u bere i ngjashem me njerzit.....duke e perulur veten deri ne vdekje te kryqit."
Askush nuk mund ta kuptoje kete zbulese te shkrimit, nese nuk i eshte HAPUR mendja prej Perendsie. Por si e shohim te vertetuar kete fakt ne Personin Jezus Krishtit, dhene permes mesazhit te shkrimit te shenjte dhe zbuleses se Frymes?.
Jezusi tha: Ati eshte me i madh se une.
Ketu Jezusi flet ne POZITEN e sherbeses qe Ai kishte mare. Pali thote se ai u XHVESH nga POZITA Perendi. Pra ketu Jezusi na zbulohet i VESHUR ne NJERIUN sherbestar.
Jezusi tha: Une erdha nga Perendia.
Ketu Jezusi na zbulohet i DERGUAR me MISONIN e Atit.
Gjoni tha: JA Qingji qe heq mekatin e botes. Ketu Jezusi na zbulohet, SAKRIFICA qe do te behet ne altar, per mekatet e njeriut.
Jezui ju tha apsotujve: Mire thoni se jam Mesues dhe Zot.
Ketu Jezusi na dehsmon se eshte MESUES dhe Zot.
Jezusi tha: Une dhe Ati jemi nje, dhe kush me ka pare mua ka pare Atin.
Jezsi na zbulohet Perendi. Por si e verteton Ai qe me te vertete eshte NJE me Atin, dmth Perendi?
Ai doli para baarkes dhe i bertit detit NDAL. Dhe dalget ndaluan ne cast dhe u be nje qetesi e amdhe en det.
Ai i tha te verberit. Hapi syte, dhe syte ju hapen. ai i tha Llazarit Dil Llazar nga guva, dhe Llazari u ngjall nga vdekja.
ai i tha paralitikut : cohu dhe ec, dhe paralitiku vrapi duke u hedhur perjete nga gezimi.
Ai i tha Maries madalen: Mektet te jane falur, dhe ajo u fal.
Ja pra ky eshte Jezusi i VERTETE qe Ati dhe Fryma na Zbulon dhe deshon ne zemrat tona.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Duke folur për letrat e Palit, Pjetri shton edhe këtë të vërtetë jetësore për Shkrimin e Shenjtë
"Në to ka disa gjëra të vështira për t`u kuptuar, të cilat të paditurit dhe të paqëndrueshmit i shtrëmbërojnë, sikurse bëjnë me Shkrimet e tjera, për përhumbjen e tyre." - 2 Pjetrit 3:16
Pastaj vetëm të mendosh për apostullin Gjon, tek shihte vegimet e Zbulesës, çfarë i thoshte engjëlli të bënte. Rri aty shiko sepse këto gjëra do t'ua fus në zemër njerëzve me anë të frymës. Jo. I thotë shkoqur: SHKRUAJ! (Zbulesa 1:11)
Deshmuesi- Lexoje mire se si thote: " ..keto gjera do tja u fus ne zemer njerzve me ane te FRYMES. "
Pra e sheh se eshte Fryma, i cili na jep GJERAT e Perendise, ku natyrisht eshte edhe te kuptuarit e shkrimit.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kështu që kur lexon Shkrimet, kupton vetë se çfarë thonë ato për Fjalët e Perëndisë, psh.
2 Pjetrit 1:20, 21 Simon Filipaj
Para të gjithash dijeni mirë këtë: asnjë profeci që gjendet në Shkrim i Shenjtë nuk mund të shpjegohet sipas trillit të kujtdo, sepse askurrë nuk ndodhi ndonjë profeci me vullnet të njeriut, por njerëzit, të frymëzuar prej Shpirtit Shenjt, folën nga ana e Hyjit.
Mendoj se mjaftojnë, për më shumë lexo Biblën dhe e kupton se sa e gjallë është dhe çfarë fuqie ka, dhe jo intrepretimet e njerëzve. Nuk është mirë të akuzosh askënd kur njohurinë për të e ke marrë nga dikush që i urren, por më mirë studio për veten dhe shiko pastaj se çfarë do të besosh vetë. Jam i bindur, se Bibla ka fuqinë e mjaftueshme për të gjitha këto, dhe jam i bindur gjithashtu nga komentet e tua, i dashur, që ti e vlerëson jashtë mase, prandaj vazhdo të bësh njësoj. Mos i lexo komentet e mia po deshe as të dikujt tjetër. As Kullën e Rojës e botimet tjera të Dëshmitarëve të Jehovait, nëse ndërgjegja nuk të lejon, por mos pusho së lexuari Biblën, studioje sepse është ajo që të afron me Krijuesin. Nuk të them për t'u mburrur sikur di diçka, por sikur nuk di gjë, më mirë, që të gjithë ne së bashku të qëndrojmë të përulur nën dorën e fuqishme të Perëndisë tonë.
Studim të mbarë.
C0PT1C
Krijoni Kontakt