Close
Faqja 14 prej 37 FillimFillim ... 4121314151624 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 131 deri 140 prej 362
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Citim Postuar më parë nga korçar Lexo Postimin

Autor-o une e pashe sot. Sot doli ketu. Flasim njehere tjeter...
    Hehe, prisja ta shikoje dhe te flisnim diçka. Sepse vertet ja vlen. Per me teper qe per filmin kam edhe disa rezerva, sidomos te natyres "skaneristike". Konkretisht, per mua, pjeset më te mira te filmit jane kur De Palma filmon ushtarët qe merziten ne check-point. Do doja qe ato momente te zgjasnin ne infinit !! Jane te mrekullueshme. Per me teper qe, jam i bindur se, Iraku (nga pikeshikimi ushtarak) eshte pikerisht ajo, pritja me ore te tera duke bere roje ne check-point !
    Perdhunimin nuk do ta vija. Jo se nuk ka ndodhur nje diçka e tille (eshte fakt, per me teper !!), por une nuk do ta vija. Edhe fakti qe permendet shpesh se "Redacted" mund te shihet (pikerisht, per shkak te perdhunimit) si remake i Casualties of War (Outrages- 1989) i te njejtit regjizor, nuk me duket se i rrit vlerat filmit, per arsyen e thjeshte se, Iraku nuk eshte Vietnam i dyte (jam katerciperisht i bindur per kete). Dikush mund te thote se, po, nuk eshte Vietnam i dyte nga pikeshikimi gjeopolitiko-ushtarako-ideologjiko.... etj etj, por eshte nje Vitnam i dyte nga pikeshikimi i sjelljes (behaviour, comportement) i qenies njerezore (ne rastin konkret, ushtarit amerikan). Ok, por kjo nuk presupozon se de Palma duhej me patjeter te vinte ne skene (midis plot skenash te tjera, sigurisht !) edhe skenen e perdhunimit.

Pastaj, per sa i perket anes "formale" te filmit, per te jam shprehur ne mesazhin e pare dhe mbetem po aq admirues perpara kerkimit te vazhdueshem te nje artisti te tille si De Palma. Aferim i qofte !

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611

"There Will Be Blood" - film american nga Paul Thomas Anderson

Ne anglisht, i thokan wily, foxy; ne frengjisht, fjala ekzakt eshte roublard. Ne shqip, fjalori frengjisht-shqip propozon qerrata, finok, shejtan.

Por te treja keto fjale ne shqip, kane nje kuptim disi humoristik, pra paksa pozitiv, ndersa ne frengjisht (te pakten), fjala (roublard) ka puptimin finok, por dhe disi i pandershem, i pamoralshem, hilacak. besoj te jete i njejte kuptimi ne anglishten familjare : wily !

Keshtu kane qene gjithmone filmat e PTA-se, dmth te Paul Thomas Anderson-it ("Magnolia", "Punch drunk Love"...). Keshtu eshte dhe ky i fundit, qe nuk po e pate mendjen, ta hedh me lezet; ose siç thuhet ne frengjisht : "fausse chef d'oeuvre" (kryeveper-fallco).

Sinqerisht, duhet te jesh mazohist te pelqesh nje film te tille ! Shto ketu lojen super patetiko-histeriko-teatrale te Daniel Day-Lewis (tamam per çmim Osacar, sikurse dhe e fitoi, sikurse dhe Osacar-i i asaj debiles tjeter franceze, per "La vie en rose"), filmi ja rriti qellimit: ne fund te filmit, me filloi migrena !

Lind pyetja, po pse shkova ta shikoj, meqe nuk i dua filmat e PTA-së ?
    Pergjigja: per te kalitur vigjilencen ndaj filmave te tille !

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Postime
    90
    Citim Postuar më parë nga autori Lexo Postimin
    Sinqerisht, duhet te jesh mazohist te pelqesh nje film te tille ! Shto ketu lojen super patetiko-histeriko-teatrale te Daniel Day-Lewis (tamam per çmim Osacar, sikurse dhe e fitoi, sikurse dhe Osacar-i i asaj debiles tjeter franceze, per "La vie en rose"), filmi ja rriti qellimit: ne fund te filmit, me filloi migrena !
    ]

Autor, pi uje, merr fryme thelle, e pi uje prape se paske qene tape kur ke shkruajtur per kete film...

DDL eshte nje nga aktoret me te rafinuar, pasionante dhe me te kushtuar pas aktrimit ( qe jeton me personazhin) nga ata qe jetojne sot per sot... Ky film fitoi oscar vetem prej tij.. nese DDL i kthehet prape teatrit e hamletit do te jete bileta me e veshtire per tu gjetur e me e kerkuar ne evrope ..kjo per verejten tende, me vjen keq qe se njeh aspak DDL ...

per anderson s'me rreh shume, por kinematografia (shooting si i thone angl) e filmit arrin ate qe do: eshte omnipresente dhe te con atje ku do (qellimi i kinemase)

dhe pika e fundit, skenari i filmit eshte shume simbolik, po per kete te duhen njohuri per ameriken qe ti refuzon ti futesh ne ate rradaken tende

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Citim Postuar më parë nga ocean wave Lexo Postimin
    nese DDL i kthehet prape teatrit e hamletit do te jete bileta me e veshtire per tu gjetur e me e kerkuar ne evrope ..kjo per verejten tende, me vjen keq qe se njeh aspak DDL ...
    Ku e di ti qe se njoh aspak?! Po le ti kthehet teatrit ky DDL-ja yt, nje ore e me pare, se do shpetonte dhe kinematografine ! bej shakà...

Ok, te flasim me seriozisht. E kuptoj reagimin tend. Siç mendon ti, mendojne edhe treçereku i Akademise se Hollywoodit, dmth rreth 3000 hollywoodaxhinj, qe votuan dhe i dhane atij Oscar si aktori me i mire mashkull ne nje film.

Tani: Ka nja dy vjet, e kemi diskutuar edhe nje here tjeter ketu ne forum kete punen e optikes alla-holliwoodiançe te performances se nje aktori (ose aktoreje). Ja qe kjo e imja, pra optika ime dhe e disa te tjereve ne kete botë nuk eshte e njejte me te tyren. Ja qe per mua loja e DDL-se eshte grimasë e gjallë, eshte e ster-dramatizuar, super teatrale, a thua se donte te na bindte me zor qe "luan ultra" ! Ja qe une s'kam nevoje per gjithe kete sforcim; ja qe ti ke nevoje. Do nje shembull po nga filmi ne fjale dhe qe loja e aktorit me pelqeu ? Vellai i tij (qe ne fakt, del se nuk e ka vella, nejse...). Ai po !

Por e gjitha kjo ka pak lidhje me personalitetin artistik te Daniel Day-Lewis. Te siguroj qe ka lidhje më së shumti me dirgjimin (drejtimin) nga ana e regjizorit. Keshtu i ka thene regjizori, keshtu ben dhe aktori: "bej drama DDL !" - i ka thene Andersoni. Dhe DDL-ja ben drama e shkuar drames! Te thashe me lart, eshte pune te shikuarit te gjerave. Une preferoj lojen e te "vellait", ti preferon DDL-në (që më dha dhimbje koke). Por mua per shembull ai me ka pelqyer tek "My Beautiful Laundrette" te Stephen Frears, me ka pelqyer shume tek "The age of innocence" (Scorsese) dhe deri diku tek "Gangs of New York" (po i Scosese-s).

E shikon qe e njoh "nje çike" kete DDL-në ??!

per anderson s'me rreh shume, por kinematografia (shooting si i thone angl) e filmit arrin ate qe do: eshte omnipresente dhe te çon atje ku do (qellimi i kinemase)
    Omniprezente the ?? Po sigurisht, deri ne neveritje biles ! Te çon atje ku do ?? Te ka çuar ty, por jo mua. Ti mbroje me armët e tua; une e "luftova" me ato te mijat !

dhe pika e fundit, skenari i filmit eshte shume simbolik,

Me qafsh, per ç'simbolikë e ke fjalen ? Per ate te raportit midis ekstremizmit religiozo-biblik dhe obsesionit per t'u pasuruar materialisht ?? Apo qe paraja i ka duart ne gjak ?? Apo simbolika midis naftes dhe gjakut ?? Po ate dhe femijet e kuptojne ne film, ç'simbol zeza aman...pfff......(le pastaj qe filmi e thote qe ne titull, sikur do qe te na mbushi mendjen : titull, qe do perkthehej fare mire ne shqip : "Lumë do shkoje gjaku" ose ose, me mire, "Tokë e pergjakur" (e mban mend Margarita Xhepen : "Te vrane o Miti te vranëeee, oi, oiiiiiiiiiii" )

po per kete te duhen njohuri per Ameriken qe ti refuzon ti futesh ne ate rradaken tende
    Prap ky (kjo): Ku i di ti njohurite e mija per Amerikën aman ???! Ok, po i bie shkurt, hidhi nje sy nje postimi të nje tjeter anetari te forumit per kete punen e "njohjes se Amerikes" dhe zere se e eshte dhe pergjigja ime ( http://forumishqiptar.com/showpost.p...3&postcount=15 ).

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611

E qe mos më "akuzosh" (lol) qe i rashe shkurt me nje fjali ("filmi më beri me dhimbje koke") po deshe mund te flasim edhe me gjate per filmin dhe per arsyet pse eshte film i keq. Ja pershtypjet e mia:

U ula ne kolltuk te kinemase. Filloi filmi. Ok, njezet minutat e para jane te mira (biles më te mirat e të gjithe filmit). Biles thashe me vehte : "ngjaka me fillimin e filmit te Coen's borthers ("No country for Old Men"). S'ka fare dialogje. Fare, fare. Ne ekran, duken njerez qe bejne disa gjera, qe germojne token per te kerkuar ar, e qe gjejne nafte. Ok. Regjizori tregon vetem momentet "e forta", e megjithate ok, s'ka problem. Muzika eshte nje çike e "forte" (e "rende"), por edhe kete ja fal, prap s'ka problem. Shkurt, vazhdoj ta pranoj filmin siç eshte, me se shumti nje si pune sprove kinematografike, nje si fare salce e perzier, nje fare "spektakli", por s'ka gje. Ok deri ketu.

Pastaj filmi fillon te flasë. Personazhet shtohen. Temat qe trajtohen, shtohen : paraja, besimi fetar (religjioni), prindërllëku (te qenit baba), trashegimlleku i gjakut, i biri, i "vellai", prifti, shoqerite e naftes.... dhe hop, filmi mbaron ! Shikoj oren. Kane kaluar plot dy ore e gjysem. Kur hyra ne kinema, hyra me nje fare energjie. Ne fund, s'kisha fuqi te ngrihesha nga kolltuku (pikerisht, kjo eshte ajo puna e migrenës...). Filmi mi vodhi krejt energjite. Si nje vampir. A thua se kisha kaluar 2 ore e gjysem nën morfinë. 2 ore e gjysem duke shikuar nje aktor qe thua se ka per objektiv te vetem te na provoje se po te luante "Richard III", do ishte aktori me i madh ne bote (zaten, duket qe nga fotoja e mesiperme se si i sforcon turinjte: 2 ore e 30 minuta, me po keto turinj ! bejeni hesap vetë...)

Dola nga kinemaja, dhe pyeta veten : po ç'ere donte me na tregu ky PTA -ja (Paul Thomas Anderson-i ) me gjith' ket' hatà ?? Dhe i thashe vetes: hiç mër plak, asigjo, nothing, rien, nada. Dhe jo se nuk ja ka arrit qellimit qe donte, po sepse nuk ka pas asnje qellim ! Thjesht ka renditur disa skena filmike njona pas tjetres, ka kriju disa pseudo-raporte force (keto "forcat" ne film a thua se bien nga qielli, se nuk ka asnje shpjegim... ), dhe kaq.
    Shkurt, PTA i ka rà me dore (jerk off) dhe kaq.

Pse ?

Sepse PTA nuk e do kinematografine, filmin, movie-n. Sepse te berit kinematografi e merzit. Dhe ç'a ben ? Merr nje liber, merr nje aktor, dhe ne qofte se nje "x" skene filmike me dhune duket e pa-besueshme, hop, i fut nje skene tjeter "y" (te themi) ku personazhi shpjegon se ka qjef te vrasi gjithe dynjanë. Po prit, se s'kemi mbaruar. Ky personazhi, jo vetem qe eshte super-kapitalist, interesanxhi, i babezitur pas parasë, por na eshte dhe mizantrop (dmth qe urren qenien njerezore). Dhe qe te justifikoje shpullat qe i fut me kile te tjereve, ky personazhi duhet edhe ta thote me zë ne film qe "une jam mizantrop" (dhe e thote !!).

Shkurt, shto uje, shto oriz, dhe behet pilafi. Ose, qe une i kisha rene shkurt ne mesazhin tim te pare per filmin, duke e quajtur film hilacak.

Por medalja ka edhe nje anë tjeter. PTA-ja e di shume mire se 'ben. Por qe ben sikur nuk e di. Ose siç thote ajo batuta : "Partizani ishte veshur si ballist qe te dukej si partizan" . Dhe ç'a ben ? perpiqet te na beje te besojme tek ambiguiteti (ambigüity ). Na thote : " Kapitalistët ?? kapitalistet jane njere te semure nga trutë ! Besimtarët e Zotit ? Po aq te semure !! Unë (PTA-ja dmth) ? Unë po, une jam i paster (healthy) !".

Hehe, ne fakt eshte krejt e kunderta. PTA-ja i do dollarët $ po aq fort sa dhe "kapitalistët" e filmit te tij dhe i beson Zotit edhe më teper se personazhet e tij. Biles dollarët jane dora qe e ndihmon ti bjeri me dorë (to jerk off) dhe "Zoti" eshte sperma qe nxjerr. Po filmi ? Filmi eshte Kleenex-i pra mo, me te cilin fshihet

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    * korrigjim: ne mesazhin e mesiperm, nga fundi, kam dashur te shkruaj: PTA-ja e di shume mire se ç'bën.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Fiori, do te tregoj nje "histori" (per me teper qe ti i ke qejf "historite" lol) dhe do shkoj te flé, se eshte vone:

Ne vitin 1978, regjizori Michael Cimino beri nje film te mrekullueshem (qe zor se ka njeri qe nuk e ka pare, quhet The deer hunter, dhe qe eshte me Robert de Niro qe shkon ne lufte ne Vietnam, dhe qe eshte ajo skena ku Christopher Walken luan me revolver per te fituar parà). Filmi fitoi palmen e arte ne Festivalin e Kanes, korri sukses te jashtezakonshem ne publik etj etj. Kush nuk e ka pare ate film !
    OK.
    Vazhdojme.
    Dy vjet me vone, te njejtit regjizor, pra Michael Cimino-së (edhe sot e kesaj dite, regjizor i mallkuar !!- nuk ben mê filma), i japin nje dore para, shume parà biles, dhe i thone: bej nje film tjeter, po aq te mire sa te parin. Dhe Cimino ben "Heaven's gate", 3 ore e 30 minuta film, e qe rrefen nje episod pak te njohur ne USA: masakren ndaj emigranteve pokale, ne fund te shek XIX, nga nje bande mercenaresh, per llogari te disa pronareve tokash.

Filmi del asokohe ne kinema (jemi ne 1980), por ne ndryshim nga dy vjet me pare (me "The deer hunter"), kete rradhe publiku e injoroi keqazi filmin. Katastrofë ! Edhe kritika ishte shume negative (njesoj si me "REDACTED" !!!). Nga 3 ore e 30 minuta, filmi reduktohet ne 2 ore, ridel ne kinema javen tjeter, por prap... hiç ! Dhe kompania e Hollywoodit qe prodhoi (financoi) asokohe filmin, falimenton totalisht.

Pse ?

Arsyet nuk ishin tek kohezgjatja. As tek fakti se filmi "ishte i keq". Perkundrazi, "Heaven's gate" konsiderohet sot si nje nga perlat më te mrekullueshme jo vetem te ketij regjizori, por te gjithe kinematografise boterore. Biles per shumekush, eshte edhe me i hatashem se "The deer hunter". Por problemi ishte gjetiu. Amerika nuk kish shume kohe qe kish filluar te sheronte plaget e Vietnamit. (jemi ne 1980). "The deer hunter" ishte shikuar nga nje publik i madh, por siç duket, ky publik nuk mund te "mbante" më, nuk mund te shikonte nje tjeter faqe te erret te historise amerikane, ate te masakres se polakeve ne fund te shek XIX. Dhe çuditerisht ishte i njejti regjizor !! I njejti regjizor qe dy vjet me pare i solli fitime te hatashme kompanise filmike, po i njejti e beri te falimentoje !

Ja qe keshtu eshte nganjehere... Ja qe nganjehere publiku nuk eshte gati te shikoje "ca gjera", i duhet kohe, eshte "shume shpejt" per ti pare, dhe, siç shkruaje ti, "vendos te mos e shikoje filmin"...

Nga e gjithe kjo "histori", me vjen keq per nje gje: qe nuk ke shkuar per ta pare ! Se une jam pak ca si i marre, dhe besoj verberisht ne ate qe, edhe nje biletë e blere per nje film te mire, edhe nje shpenzim i bere per nje liber te mire, eshte nje tulle sado e vockel ne murin e veshtire te ngrehines se artit. Ja qe keshtu ma thote kjo rradakja ime ... (dhe kete e kam provuar duke postuar ne kete forum, qe prej 3-4 vitesh tashmë, apo jo ??!! ...)

per sonte, naten e mire.
    Cuditerisht njeriu i cili deklaron solemnisht se "nuk ia hedhin me dushk per gogla" del dhe deklaron se nje tentim-film si "Redacted" qenka kryeveper! C'kontraverze?!!

Regjisori i filimit i cili nuk eshte asgje me shume se nje "punetor fizik" ne kete lemi, me porosi nga producenti i cili nuk ka asnje lidhje me Film mendon se mund te keqperdoret Arti Filmik sic behet me lajmet propagandistike televizive pa asnje pike turpi. Kurse ti si artdashesi me i madh i forumit e lejon kete, e miraton madje edhe e mbrone me shpate te cveshur, duke thirrur "Perpara"!

Lere qe ky paralelizmi yt i farkuar nuk mund t'i qendroje asnje krahasimi, por ketu ke ngaterruar genjeshtra qe nuk kane te bejne me te verteten aspak.

E para qe s'do mend, eshte se ne mes te "Deer Hunter" dhe "Redacted" nuk ekziston asnje paralele. -"Deer Hunter" u pranua, u duartrokit dhe hyri ne legjende si nje film me vlere me nje varg meritash e shperblimesh, -pavaresisht plageve te medha te luftes ne Vjetnam.

E dyta: "Redacted" nuk i mbijetoi as pilot prezentimit. -"Redacted" nuk i ploteson kushtet elemetare per tu quajtur film. Ku qendron paralelja?

-Akund! (Perpos ne imagjinaten tende dhe as aty jo)

"Redacted" nuk eshte as histori e vertete, por saketesisht sic e ka emrin: nje redakture e perpunuar stereotipike e propagandes televizive antiamerikane, e farkuar nga nje rus i piset i cili per te qene i pranuar nga opinioni (si njeri neutral) prezentohet si hebre me origjine ruse. Nje redakture e stereoitipit sllav te propagandes e cila me vetedije te plote antiamerikane qellimisht fsheh faktin se akteret e botes reale te atij krimi, jane zene dhe jane sjellur para drejtesise, dhe se ne kete cast jane duke vuajtur denimin e merituar nga Ligji i shoqerise amerikane.

Pra Redacted, eshte redaktuar [i eshte amputuar e verteta] nga vet producenti.
    (akteret gjinden ne burg te denuar me nga mbi 100 vjet, njeri eshte ne cmendine dhe priten rezultatet pas te cilave mund te denohet me vdekje) por keto nuk i interesojne Cubanit, i cili nuk e harron dashurine e tij ndaj Nenes Rusi!

Pseudo-paralelet tjera qe ke farkuar mes personalitetit te Ciminos dhe Cubanit, te gjitha jane genjeshtra! -Cimino i humbi kontratat per shumicen e filmave per shkak te mosrespektimit te afateve, per shkak te kerkesave shtese per para dhe me se shumti per shkak te faktit se ai ne te vertete nuk ishte "autor i madh". (E ndoshta as autori i vertete i "Deer Hunter"). Filimi i radhes i metrazhit te gjate i deshtoi plotesisht, madje as pas shkurtimit prej 6 oresh pa disa minuta te premjes se tij regjisoriale, ne 3 ore e gjysme, e prej kesaj ne 2 ore e disa minuta nuk u vleresua nga publiku, -kurse kompania e cila e finansoi ate, bankrotoi plotesisht. -Per cfare paralelesh tjera kerkon te mihesh ti ketu me Cubanin te cilin asgje ne kete bote nuk e lidhe me boten e filmit? United Artists (atebote kompani e bazuar ne regjisore) asokohe Bankrotoi plotesisht me gjithe mundin per ta bere kete film te pranueshem e te shikueshem nga publiku. Per cfare censure po flet? Kurse cimino ne vazhdim edhepse iu ofruan projekte e projekte deshtoi t'i kryente ose ti permbahej kontrates dhe nuk e "varrosi" askush qellimisht e aq me pak UA.

Cuban i cili per dallim nga "fati i keq" i Ciminos ka llogari biliona dollareshe dhe keto para i shfrytezon per qellime te uleta politike kunder shtetit qe e beri te pasur nuk e ka as me te voglen paralele me Ciminon.

Nga cka u tha, perfundojme se jo vetem qe Cimino nuk ishte "regjisori i madh" i cili u "neperkemb" qellimisht, per nje shkak apo tjetrin, -por se thjeshte nuk dinte "cka quajme film?". Cili eshte ai regjisor gomar qe mendon se do te kete dikush nerva te shohe 6 ore film per je histori qe nuk na rrefen asgje per veten tone, po per ata atje dikund brenda ne boten e filmit.
    Askujt nuk i intereson fati i personazhit te cilin e shikon por fati i tij personal qe pasyrohet permes atij personazhi.
    (Ky eshte nje nder ligjet e artit te paraqitur)

Pastaj Mission Imposible tu te duket film meditativ i thelle dhe artistik? De Palma e ka bere edhe ate.

De Palma deklaron me gojen e vet se:
    Redacted is itself redacted, due to Magnolia Pictures owner Mark Cuban "being disturbed" by the ending montage's imagery.
    Mirepo aty lihet ne ambivalence cdo gje sebashku me arsyen e redaktimit (sepse pjesa e redaktuar e fotgrafive duhet te jene pikerisht viktimat amerikane te asaj corbe te cilat fundja japin permbylljen e arsyeve te ndodhise se atij krimi).

[Cuban shpreson se do te 100 fishoje ivestimin e tij ne kete kontraverze pas nje viti me lansimin e ri te po ketij filmi nen titullin "Unredacted" apo ndoshta Redacted - Unredacted version. Per arsye se Magnolia Pictures (pronari Cuban)nderkohe kishte kerkuar te riblente filmin edhe hisen e De Palmas plotesisht kinse per ta marre rrezikun mbi veten -por jo rastesisht, De Palma nuk pranoi!]

Une kam menduar se ti jeton ne France, dhe prandaj reklamon filmin e deshtuar francez te cilin nuk deshiron ta shohe askush. Kam menduar se je filmofil i madh dhe se lufton per te gjetur parime te vlefshme me ane te se cilave kultivohet arti i mire.

Por ti s'qenke asnjera.

Ti qenke nje politikan i thjeshte qe promovon antiamerikanizem!
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Postime
    90
    aman ???!).

ncncncncn. autor, secili i gjykon eksperiencat sipas lenteve te veta.

spo i hyj debatit tend, por komentet e tua (psh No contry...) e per filma te tjera, tregojne lente te mprehta evropiane; gjithshka tjeter qe nuk hyn ne shabllonin tend te kinemase se mire, ti e hedh si te pavlere thjesht se eshte prodhim hollywood dhe si i tille dmth duhet te jete ose i ekzagieruar (ne teknologji, drama, teatral, neveritje per ty) ose bosh e paraberes (no contry..) ose te dyja bashke.

une mendoj qe kritika jote nuk eshte e drejte (per hir te debatit te ndershem, une e vleresoj kritiken tende te shumices se filmave, por me vjen keq te humbasesh perspektiven kinematografike , jo thjesht ndaj ketij filmi (toke e pergjakur amerikane po, shume e vertete, dhe simbolika shkon pertej c'te ze syri, po syri yt (po them njeri se tjetri eshte duke lexuar manualin tend te optikes hollywodiane) ketu "do" dhe ze vetem siperfaqen, po te shohesh me shume, ka plot me shume) po ndaj filmave qe do mbeten ne histori e qe nuk mund ti diskualifikosh thjesht pse nuk thone qe lufta ne irak eshte e keqe.. gjithkush ka menyren e tij te politikes, po po vure syze te erreta per te gjitha ske per te pare gje.

nejse, doja te sqarohesha per kete piken vetem: nuk te njoh ty po per hir te kritikes sa me objektive te filmave hajde provojme lente te ndryshme para se te vjellim vrer apo te biesh ne gracken qe eshte me lehte ta flakesh kete film se sa ta shikosh te plote: te ulesh nja dy ore para filmit ne syte e mendjes te hapur, pasi ke lexuar Sinclair (librin OIL! ku eshte bazuar ky), di cfare pune dhe si e ka vene DDL dhe si ka evoluar PTA ne kete film ( jo se ky ka ndonje vlere kush e di se ce sidomos ne kete film, por eshte pjese e filmit), e di se cfare rendesie ka kjo menyre te menduari ne jeten amerikane (jo thjesht biznes, sociale apo fetare, por e pare ne kombinin, ne retrospektive) u zgjata dhe une merzitshem ne nje faqe, po vec kete here heren tjeter, thuaj cte duash
    Ndryshuar për herë të fundit nga ocean wave : 29-02-2008 më 14:33

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Postime
    90
    Dola nga kinemaja, dhe pyeta veten : po ç'ere donte me na tregu ky PTA -ja (Paul Thomas Anderson-i ) me gjith' ket' hatà ?? Dhe i thashe vetes: hiç mër plak, asigjo, nothing, rien, nada. Dhe jo se nuk ja ka arrit qellimit qe donte, po sepse nuk ka pas asnje qellim ! Thjesht ka renditur disa skena filmike njona pas tjetres, ka kriju disa pseudo-raporte force (keto "forcat" ne film a thua se bien nga qielli, se nuk ka asnje shpjegim... ), dhe kaq.

hahahaha car keqkuptimi kolosal...jo,me fal: ti ke te drejte, tamam ske marre gje vesh fare.

hahhahahhahaha
    Ndryshuar për herë të fundit nga ocean wave : 29-02-2008 më 14:33

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611

"TAKEN" - film franco-amerikan nga Pierre Morel

"TAKEN" eshte historia e nje amerikani, ish agjent i sherbimeve sekrete, qe vjen ne Paris per te çliruar vajzen e tij, turiste ne Paris, e marrë peng (per ta bere prostitutë) nga nje bandë mafiozësh shqiptarë, me origjine nga Tropoja (kjo thuhet dy-tre here ne film), ne mes te Parisit. Nese nuk do te ishte ky "detaj" (kisha muaj qe kisha degjuar se filmi po xhirohej), doemos qe nuk do kisha harxhuar 1 ore e gjysem me kesi lloj filmash aksioni qe s'vlejne dy lek, por meqe behej fjalë per shqiptarë...

Rolin e babait amerikan e luan i njohuri aktor amerikan Liam Neeson. Ndersa shqip flitet goxha ne film.

"Taken" eshte ne rastin me te mire nje film sadik i keq me aksion, i mbushur me cliché stereotipe te tipit "telefilm" me hakmarrje (eshte evidente se nje produkt i tille eshte i programuar per tu shfaqur pas dy-tre vjetesh ne kanale televizive, rreth ores 8 e gjysem te darkes), dhe ne rastin më te keq nje himn ndaj nje far politike sekuritare, ksenofobe (dmth anti-te-huajve) qe qarkullon aktualisht ne vendet perendimore.

Shkurt, nje film alla "Kill them all", por me nje doze te forte perversiteti.

web-site i filmit : www.taken-lefilm.com

Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga Fiori : 05-03-2008 më 10:16

Faqja 14 prej 37 FillimFillim ... 4121314151624 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Ditari im pa flete
    Nga ash në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 49
    Postimi i Fundit: 19-03-2010, 10:27
  2. Zekeria Cana: Ditari i luftës, 1999
    Nga Dita në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 09-06-2007, 02:51
  3. Pjese nga ditari qe s'mbaj - II
    Nga Henri në forumin Ditari i meditimeve
    Përgjigje: 34
    Postimi i Fundit: 23-08-2004, 07:44
  4. (Shkëputur nga ditari im) "Na ishte njëherë... Otranto '97"
    Nga Auloni në forumin Ditari i meditimeve
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 26-09-2003, 17:40
  5. Ditari I Një Adoleshenti
    Nga eris në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 31-08-2003, 23:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •