Ah autor autor. Nganjehere me dukesh shume francez... (Ta kam pa te keq, se ti e di si perdoret shprehja "si francez" ne shqip! Apo jo?...)
Evropa eshte e zhytyr ne m.utin e saj, s'ke ç'i ben. Amerika eshte naive akoma, dhe kjo e shpeton nga gjithçka. Mbase jo per shume kohe...
C'te te them une per Zodiac dhe per No Contry... Per mua nuk i lidh asgje. Zodiac eshte film me Evropian se Evropa, vetem se zhvillohet ne Amerike. Zodiac, film i nje tjeter lloji, merret me psiko-patologjine e nje mendjeje (ajo e personazhit kryesor), nuk ka gje me letrare se kjo, imazhet jane konkrete kurse thelbi i filmit eshte "inland empire", ajo qe ndodh a s'ndodh ne mendjen e nje njeriu, aty ketu e perzjerre me ndonje "skene aksioni". Kurse No Country eshte e gjitha vrap trup vrap, s'ka gje me kinematografike se kjo, gje qe nuk e pengon aspektin letrar te shfaqet, gjithçka eshte aty. Me demek, apo pa demek, Zodiac (film i mire sidoqofte) mundohet te rruaje probabilitetin e ndodhise, shume mund e djerse per te bere ngjarjen te ngjashme. Kurse No Country... nuk i interesohet probabilitetit e ngjarjes se ngjashme. C'do film, ç'do skenar, permban nje forme kushtezimi, dhe kushtezimi normalisht eshte gjithmone nje prezantim. Zodiac ka 50% kushtezim, kurse No Country vetem 10%. Ore ç'ndodh more ne kete ngjarje? Kjo, kjo, kjo, kjo... No Country nuk ndalohet. Mbase ja fut kot une, po me duket mua kjo ka te beje me ate ç'eshte kinemaja. Ore ç'eshte kinemaja usta? Po ku di une. Ne fund te fundit na duhet t'i referohemi greqishtes... Aha! Po mire po ja qe jo te gjithe levizin! Po kurre o mos levizshin! Po ja qe neqofte se shikon mire, ç'do gje leviz ne fytyren e njerit apo tjetrit. Hidhu e filmoje. Ose shkruaj me mire po s'dite te filmosh dhe ndalo me aq! C'te te thote vellai... (Kur flisja pak me lart per letersine dhe kinematografine, e kisha llafin patjeter tek marrjet e dheniet por e kisha llafin mbi te gjitha te te qenit ne te njejten kohe "autor kinemaje e letersie". Prandaj dhe pata shkruar : "Coen Brothers jane artizanë te kinemase, por dhe diçka me shume.")
Autor-o, Apokalipsi eshte pjese e Bibles me duket, dhe si i tille eshte po aq spiritual, sa dhe spiritualiteti vete. Nuk e ve ne dyshim qe nje fare katoliciteti levron ne film. Po ç'rendesi ka. Bresson ishte katolik puro, mua qe s'jam i tille nuk me pengon t'i shoh filmat e tij.Por e kam fjalen vetem per formen, sepse thelbi (permbajtja) eshte e natyres apokaliptike, sikunder duhet te jete dhe romani, dhe jo i natyres spirituale (karakteristike e filmave te Bresson-it).
Tani kur flet per preferencen tende te Dumont, nisesh nga premisa (te behem pak teknik, do me falesh) se vellezerit Coen jane frymezuar nga Bresson. Une sot bleva No Country, lexova pak (e shkruar pothuaj si skenar) dhe te premtoj se nuk ka asnje fare Bressonizmi ne film, veçse McCarthizem. Nuk e kuptoj pse nisesh nga referenca te tilla? Kjo eshte pune franceze sa me s'ka me duket. Une per vete nuk nisem nga asnje reference, sepse jam i sigurt se ne zyren e tyre The Coen Bros duhet te kene me qindra parulla te tjeresh filma, si psh ata te Godard (te cilin e adhurojne me shume se Bresson me duket, apo jo?). Dhe neqofte se nisesh nga Godard, dhe e analizon filmin, dhe me te i gjen nje ndersjellje.
Thjesht No Country eshte kinema=levizje.
Diferenca midis Zodiac dhe No Country : ne Zodiac eshte spektatori qe e ndjen filmin, No Country eshte film qe te ben te ndjesh e ndjekesh. (Mbase!)
P.S. Mua kane filluar te me mersisin filmat "p.ordhe, p.ordhe" e hiç asgje ne fund te fundit. Ky eshte nje nga filmat me te mire qe mund te kem pare prej kohesh, dhe e fut ne te njejtin thes me "Paranoid Parc". Aq me shume qe ideoligjikisht e mbroj 100%. Paçka se filmi eshte dhe per ideologet e se kundertes, me rampo llaf ndonje biçim kapitalisti. Them biçim sepse ne fund te fundit te gjithe jemi te tille, ne 2008, kush me pak e kush me shume.
Krijoni Kontakt