Close
Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 41
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga drity Lexo Postimin
    çeshtja qenka shume e thjeshte, duhet me zgjedh patjeter moralin e krishtere sepse ky paska vetem te mira, ndersa moralet e tjera vetem te keqia. Me te poshtrit qekan morali ateist me ate pagan, qekan ibret fare, me keq se islami. Ndersa per moralin bizantin s'na the gje fare, çudi!

Pike se pari feja nuk e krijoi moralin!

-Jane shqiptaret ata te cilet ia falen moralin fese dhe jo e kunderta.
    Kurse fete ne te cilat shqiptaret nuk paten ndikim, jane rregullisht e pergjithesisht te pamoralshme.

8
    cit.: Përse gjithë kjo urrejtje për njëri-tjetrin?

Ndersa ky konstatim eshte - genjeshter! Nuk ekziston dicka e tille....
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 03-01-2008 më 07:56
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Shqiptaret nuk e urrejne njeri-tjetrin!
    Urrejtja mbreteron ne ato zemra te ftohta qe nuk njohin dashuri. Pyetja dhe tema qe ai ka hapur me lart nuk ka te beje shume me "urrejtjen" por me mungesen e dashurise dhe mirekuptimit midis shqiptareve. Kur dashuria mungon, urrejtja mbreteron.

Dhe te thuash qe ne shqiptaret nuk e urrejme njeri-tjetrin nuk nenkupton qe ne shqiptaret e duam njeri-tjetrin sa duhet.

Une nuk kam degjuar ende deri me sot se shqiptaret kane urrejtje mes veti!
    Me sa duket te pelqen vetem te shkruash e te mos lexosh ne forumin shqiptar pasi sikur vetem te kishe lexuar ne kete forum ne temat e mendimet e shumta do te kuptoje shkallen e dallimeve, tensioneve, urrejtjes qe ekziston midis shqiptareve te krahinave te ndryshme, te besimeve te ndryshme.

Kete qendrimin tend une e quaj nje qendrim naiv te shqiptareve qe kujtojne se duke mbyllur syte perballe realitetit dhe duke shpikur nje realitet roze ne mendjet tona, problemet shoqerore te shoqerise shqiptare do te zgjidhen vetvetiu. Prandaj shqiptare si ty shokohen kur lexojne observime nga shqiptare si une qe e shohin realitetin ne sy per ate qe eshte, mundohen te kuptojne shkaqet e pasojat e problemit, ne menyre qe te keni edhe nje ide se cila eshte rruga me e mire per ti zgjidhur. Une nuk besoj se keto probleme zgjidhen vetvetiu.

Nder shkaqet kryesore qe shqiptaret kane paragjykime ndaj njeri-tjetrit jan:

- terreni gjeografik i veshtire, gje qe ka bere qe ne te mos kemi komunikim mes veti;

- pushtimet e huaja, te cilat kane lene plage te thella ne vetedijen kombetare;

- moszhvillimi ekonomik;

- infrastrukture e dobet rrugore, telefonike etj;

- gjendjen ne kohe te njejte nen sisteme te ndryshme politike, per shkak te vendosjes se kufinjve nga te tjeret ne menyre te dhunshme;

- propaganda dhe fryma antishqiptare e perhapur me shekuj nga pushtues te ndryshem, me qellim mbajtjen e tyre nen sundim;
    Kanuni i Leke Dukagjinit vriste ne kohen e Gjergj Kastriotit, ne kohen e Sulltanit, ne kohen e Ismail Bej Vlores, ne kohen e Mbretit Zog, ne kohen e Enver Hoxhes, ne kohen e Sali Berishes, ne kohen e Fatos Nanos, vret edhe sot e kesaj dite ne vitin 2008 jo vetem ne ato zonat e thella te Malesise por edhe ne mes te Evropes e Amerikes.

Ideja se "komunikimi" apo "zhvillimi" do ti japi fund nje morali te tille, eshte kryekeput i gabuar pare ne nje kontekst historik pasi nuk jemi duke folur per probleme te thjeshta shoqerore, jemi duke folur per probleme morali: një grup shoqëror ka një moral krejt ndryshe na grupet e tjera shoqërore.

Apo kujton se ai 60 vjecari shqiptar që u lind e rrit nën komunizëm si ateist ka për të mësuar të respektojë lirinë e shqiptarëve për të besuar në Zot? Jo vetëm që nuk ka për ta bërë një gjë të tillë, por po të observosh me kujdes në këtë forum edhe fëmijët e tyre dhe nipërit e mbesat e tyre po ecin në hapat e baballarëve ateistë: ky është morali familjar që ata morën, ky është shembulli i jetës së prindit tek ta.

Dhe ajo që je ti duke bërë me këto justifikime të kota është se je duke e larguar komplet vëmendjen nga realiteti i sotëm dhe nga zgjidhja e problemit: të gjitha ato që ndodhën në të shkuarën të ndihmojnë të kuptosh shkaqet por nuk të ndihmojnë të japësh zgjidhje. Zgjidhja kërkohet nga çdo shqiptar dhe nuk është një zgjidhje e përgjithshme që mund t'ia veshësh gjithë shqiptarëve me një të rënë të lapsit apo me një fjalë goje, është një zgjidhje personale që buron nga ndërgjegjësimi se cili moral është morali më i mirë ndër shqiptarë. Pra secili nga ne zgjedh.

çeshtja qenka shume e thjeshte, duhet me zgjedh patjeter moralin e krishtere sepse ky paska vetem te mira, ndersa moralet e tjera vetem te keqia. Me te poshtrit qekan morali ateist me ate pagan, qekan ibret fare, me keq se islami. Ndersa per moralin bizantin s'na the gje fare, çudi!
    Pyetja që duhet ti bësh vetes kur lexon atë që une kam shkruajtur më lart është: Po unë, cilin moral kam përqafuar në jetën time dhe në cilin grup bëj pjesë?

Me sa e kuptova un kete, ky eshte duke kerkuar pavarsi nga Shqipria, ne Shqiprin e Jugut don te krijoj nje shtet te ri, apo ndoshta edhe te ja bashkangjit nje shteti tjeter. Pasi ata ne Shqiprin e Jugut qenkan te civilizuar e te shkolluar engjuj fare, e ata tjert te mbrapambetur te pashkolluar egersira e mos me keq.
    Kur unë takoj një shqiptar apo një të huaj dhe filloj e komunikoj me të, nëse ai shqiptari apo i huaji ka një kulturë, një traditë që mua më pëlqen pasi është e bukur dhe e mirë dhe mua vetë më mungon, unë mundohem që atë kulturën e tij ta bëj për vete pasi kështu unë zgjeroj bagazhin e kulturës sime. Dhe nëse gjithë shqiptarët do të kishin të njëjtën etje për të bukurën dhe të mirën, shoqëria shqiptare do të ishte emancipuar me kohë.

Por për aq kohë ti do të shkosh me mendimin se nuk kam se cfare mësoj unë nga të tjerët por ata të tjerët mund të mësojnë nga unë, jo vetëm që ke për të ngelur si një dru i pagdhendur, por do të bëhesh shkak që ti thellosh e jo të mos i sheshosh dallimet e thella në aspektin moral e kulturor midis shqiptarëve.

Albo

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    26-10-2006
    Postime
    992
    Citim Postuar më parë nga Albo
    Kur unë takoj një shqiptar apo një të huaj dhe filloj e komunikoj me të, nëse ai shqiptari apo i huaji ka një kulturë, një traditë që mua më pëlqen pasi është e bukur dhe e mirë dhe mua vetë më mungon, unë mundohem që atë kulturën e tij ta bëj për vete pasi kështu unë zgjeroj bagazhin e kulturës sime. Dhe nëse gjithë shqiptarët do të kishin të njëjtën etje për të bukurën dhe të mirën, shoqëria shqiptare do të ishte emancipuar me kohë.

Por për aq kohë ti do të shkosh me mendimin se nuk kam se cfare mësoj unë nga të tjerët por ata të tjerët mund të mësojnë nga unë, jo vetëm që ke për të ngelur si një dru i pagdhendur, por do të bëhesh shkak që ti thellosh e jo më ti sheshosh dallimet e thella në aspektin moral e kulturor midis shqiptarëve.

Albo
    Megjithate, varet se cilat kultura dhe tradita ti i konsideron te mira dhe te kqia, ndoshta ktu eshte pika ku nuk pajtohemi.
    Nese mendon se Shqiptaret e veriut duhet te kthehen ne ortodoks si ata te jugut per tu bere me te kulturuar e me te shkolluar, je shum gabim.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 03-01-2008 më 17:32

DR-GR Maska e oliver55
    Anëtarësuar
    07-09-2007
    Vendndodhja
    Europa
    Postime
    666
    Ata Njerez Qe Kane Paragjykime E Kane Te Veshtire Ti Heqin Ato Nga Mendja E Tyre. Duke E Ditur Qe Dicka Eshte E Vertete,
    Ata Prap Se Pranojne
    Mirepo E Verteta Edhe Pse Shume Here Vonon, Ajo Gjithmon Del Ne Drite.
    Albo, Te Pergezoj Per Mundimin Qe Ke Mare Ne Kete Teme,mirepo Shume Njerez Nuk Duan Ta Pranojne Te Verteten
    Megjithate Cdo Njeri Ka Detyren E Vet.
    Nuk Te Pergezoj Per Perkrahje, Por Dhe Une Bej Detyren Time.
    PARA KOMBIT DHE KOMBESISE. VE NJERIUN;

zhapik buster Maska e drity
    Anëtarësuar
    11-01-2006
    Postime
    1,237
    Pyetja që duhet ti bësh vetes kur lexon atë që une kam shkruajtur më lart është: Po unë, cilin moral kam përqafuar në jetën time dhe në cilin grup bëj pjesë?
    Jam formuar me nje moral qe nuk ben pjese ne grupimet e tua. Moralin Shqiptar.
    When you are in it up to your ears, keep your mouth shut.

[QUOTE]
    Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Urrejtja mbreteron ne ato zemra te ftohta qe nuk njohin dashuri. Pyetja dhe tema qe ai ka hapur me lart nuk ka te beje shume me "urrejtjen" por me mungesen e dashurise dhe mirekuptimit midis shqiptareve. Kur dashuria mungon, urrejtja mbreteron.
    Dhe te thuash qe ne shqiptaret nuk e urrejme njeri-tjetrin nuk nenkupton qe ne shqiptaret e duam njeri-tjetrin sa duhet.
    Shqiptaret nuk e urrejne njeri-tjetrin!
    E kunderta eshte nje perpjekje e deshtuar per te krijuar dicka qe nuk ekziston pra qe nuk eshte fenomen.
    Kam vite jete me shume se ti, kam pervoja shume here me te medha se ato qe mund te kesh ti (apo hapesi i kesaj pseudoteme) dhe ende deri me sot nuk kam arritur te jap nje percaktim si ai qe ben hapesi i pseudotemes dhe ai qe desheron te injektosh ti.
    Eshte me te vertete naive nje pyetje e tille.
    Nuk ka popuj ne bote qe nuk kane paragjykime per njeri-tjetrin, por kjo perceptohet gabimisht ose me qellim si urrejtje.
    Bie fjala, shteti ku jeton ti, pra SHBA, eshte e perbere nga qindra kombesi, nga disa kultura, nga shume besime fetare, nga njerez me formime nga me te lartat deri tek ato me te ultat dhe ende nuk kam lexuar se amerikanet e urrejne njeri-tjetrin.

Me sa duket te pelqen vetem te shkruash e te mos lexosh ne forumin shqiptar pasi sikur vetem te kishe lexuar ne kete forum ne temat e mendimet e shumta do te kuptoje shkallen e dallimeve, tensioneve, urrejtjes qe ekziston midis shqiptareve te krahinave te ndryshme, te besimeve te ndryshme.

Kete qendrimin tend une e quaj nje qendrim naiv te shqiptareve qe kujtojne se duke mbyllur syte perballe realitetit dhe duke shpikur nje realitet roze ne mendjet tona, problemet shoqerore te shoqerise shqiptare do te zgjidhen vetvetiu. Prandaj shqiptare si ty shokohen kur lexojne observime nga shqiptare si une qe e shohin realitetin ne sy per ate qe eshte, mundohen te kuptojne shkaqet e pasojat e problemit, ne menyre qe te keni edhe nje ide se cila eshte rruga me e mire per ti zgjidhur. Une nuk besoj se keto probleme zgjidhen vetvetiu.
    Me vjen keq, por mesa duket ke nje formim te manget dhe dogmatik.
    Demokracia eshte sistemi i lirive me te larta njerezore, qe nga koha e formimit te tij deri ne ditet e sotme.
    Mospajtimi me idene, mospatja e te njejtit besim, mopranimi shabllon i opinionit te tjetrit, etj jane nje gje pozitive per nje shoqeri demokratike dhe ne vecanti per shoqerine shqiptare.
    Pluralizmi i bindjeve dhe ideve, nuk eshte nje faktor pengues, por ne te kundert nje faktor zhvillues i lirive njerezore.
    Sa per forumin, me duhet te them se i bej nje lexim selektiv dhe zgjedhi per te lexuar me kujdes temat qe kane permbajtje dhe shkrime te anetareve qe mbartin vlera.
    Ne te njejtin kohe i hedh ne koshin e mbeturinave shkrime qe jane nje perpjekje e shtire per te sajuar probleme me cdo kusht dhe ne kete rast kjo teme synon te sajoje probleme te paqena.
    Sic kam cituar ne shkrimin e meparshem, paragjykimet jane pjese e pandashme e te gjithe popujve. Psh gjermanet e veriut kane paragjykime per ata te jugut dhe anasjelltas, por kjo nuk i ben ata qe te ndjehen me pak ose me shume gjermane.
    E njejta ndodh dhe ne Itali apo ne te gjitha shtetet e tjera.
    Ndryshuar për herë të fundit nga DYDRINAS : 04-01-2008 më 10:02

Shkodrani Maska e fiso
    Anëtarësuar
    31-10-2003
    Vendndodhja
    Albania
    Postime
    187
    eshte diçka qe ka ekzistuar e do te egzistoje, nuk eshte çeshtja fetare, ne jemi te tundueshem, per pare kemi prirje drejte se keqes se se mires, çdo veprim ka kunderveprim, ne jemi te prirur drejt kunderveprimit.
    RRofte Sqipetaria
    Feja e SHQIPETARIT A SHQIPETARIA

Perjashtuar Maska e Dragut
    Anëtarësuar
    14-06-2006
    Vendndodhja
    Përtej Gramozit, gati për luftë
    Postime
    535
    Me te poshtrit qekan morali ateist me ate pagan,
    Mmmm kët spo e kuptoj mirë. Unë jam ateist dhe jam njeri me parime. Jam antikomunist dhe ateist njëkohësisht.

Të ishin fetë mbartëse morali, nuk do kishim sot priftërinj pedofilë e terroristë me gishtin tek bomba.

Sa i përket bashkëpunimit. Nëse do vinte puna të isha në llogore me një shqiptar myslyman e me një të krishterë, kundër ndonjë armiku, do luftoja dhe kisha për ta bo me besim të plotë.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Dragut : 04-01-2008 më 16:20

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Nuk ka popuj ne bote qe nuk kane paragjykime per njeri-tjetrin, por kjo perceptohet gabimisht ose me qellim si urrejtje.
    Bie fjala, shteti ku jeton ti, pra SHBA, eshte e perbere nga qindra kombesi, nga disa kultura, nga shume besime fetare, nga njerez me formime nga me te lartat deri tek ato me te ultat dhe ende nuk kam lexuar se amerikanet e urrejne njeri-tjetrin.
    Meqe zure ne goje SHBA, 90% e amerikaneve besojne ne nje Zot dhe 80% e tyre e identifikojne veten si te krishtere. Politikanet amerikane i degjon te flasin per nje moral "judeo-kristian" dhe kjo eshte esenca e perbashket e amerikaneve qe sheshon cdo lloj dallimi skizmatik brenda mijera sekteve protestante te krishtera, ashtu sic sheshon edhe dallimet filozofike e politike midis amerikaneve.

Kur shqiptaret flasin per esencen e tyre te perbashket, ata zene ne goje "gjuhen shqipe" qe eshte nje karakteristike e nje populli dhe jo nje esence e tij.

Demokracia eshte sistemi i lirive me te larta njerezore, qe nga koha e formimit te tij deri ne ditet e sotme.
    Mospajtimi me idene, mospatja e te njejtit besim, mopranimi shabllon i opinionit te tjetrit, etj jane nje gje pozitive per nje shoqeri demokratike dhe ne vecanti per shoqerine shqiptare.
    Mos e kthe diskutimin ne nje diskutim "filozofik" pasi nuk eshte aspak i tille. Demokracia nuk eshte nje "fe" ne vetvete, ajo eshte fe vetem per nje te pafe. Dhe ashtu si cdo sistem politik qe ka njohur njerezimi, demokracia lulezon vetem ne ato shoqeri qe kane nje themel te sheshte moral e vlerash. Fara e demokracise nuk mbillet ne shpatin e nje mali por ne nje fushe te sheshte ne menyre qe te marri krahe e japi fryta.

Dhe po do ta cosh diskutimin ne aspektin filozofik, une te ftoj te reflektosh pak edhe me nocionin e "lirise", esencen e vete demokracise. Shko pyet nje malesor shqiptar qe jeten e tij e jeton me Kanun se cfare eshte liria e ai do te pergjigjet: "qe ta jetoj jeten time te lire me nder sipas Kanunit te Maleve". Shko e pyet nje besimtar mysliman shqiptar se per lirine individuale ne demokraci dhe do te marresh nje pergjigje: "demokracia eshte e qafirave, sheriati eshte ligji i myslimaneve". Shko pyet nje ateist se cfare eshte liria dhe ai ka per te te thene "liria eshte menyra per tu cliruar njehere e pergjithmone nga skllaveria e feve". Shko pyet nje shekullarist se cfare eshte liria dhe ai ka per te thene: "liria eshte menyra qe une ta jetoj jeten time sic me pelqen mua pa marre fare parasysh mendimin e askujt tjeter, as shoqerise, as familjes."

Kjo eshte arsyeja perse demokracia ka lulezuar brenda kuadrit te shoqerive me nje trashegimi dhe moral te krishtere dhe po has nje rezistence kaq te madhe ne boten islamike. Pengesen kerkoje perseri tek perkufizimi i lirise dhe aplikimi i tij ne fene Islame dhe kjo fe ne shekuj ka brumosur moralin islamik ne popujt me trashegimi islamike.

Sic kam cituar ne shkrimin e meparshem, paragjykimet jane pjese e pandashme e te gjithe popujve. Psh gjermanet e veriut kane paragjykime per ata te jugut dhe anasjelltas, por kjo nuk i ben ata qe te ndjehen me pak ose me shume gjermane.
    Ti akoma nuk di te besh dallimin midis paragjykimeve ne mentalitet apo stilin e jetes, me dallimet e mprehta morale midis shqiptareve. Paragjykimet rrezohen shumë kollaj me kohën por unë po të jap shembuj më lart të dallimeve morale që nuk janë shekullore dhe të gjalla edhe sot e kësaj dite.

Eshtë shume e lehte te rritesh kontaktin midis shqiptareve: mjafton te ndertosh dy autostrada veri-jug e lindje-perendim dhe per 1 dekade problemi i komunikimit u zgjidh, izolimi mori fund.

Eshte shume e lehte te sheshosh disnivelin kulturor: mjafton qe shteti shqiptar te ndermarri nje politike dhe te investoje rendshem ne arsimin e brezave te rinj dhe per 20 vjet u zgjidh edhe ky problem.

Eshte shume e thjeshte te luftosh varferine: mjafton qe shteti shqiptar te ndermari politika te tilla qe stimulojne investimet e huaja dhe inisiativen e lire dhe vendet e punes do te hapen, mireqenia do te vije gjithmone duke u ngritur, ata qe jetojne nen pragun e varferise do te ngrihen mbi te.

Por si ndalet gjakmarrja, si ndalet prostitucioni, si ndalet korrupsioni, si ndalet krimi ne familje, si ndalet degjenerimi krejt i hapur i shoqerise shqiptare?

Prandaj meso te besh dallimin midis problemeve shoqerore dhe problemeve morale. Qeveria dhe shteti mund te adresojne vetem problemet e pare por jo problemet morale pasi nuk ka ligj qe mund ti diktoje nje qytetari moralin e jetes se tij.

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 04-01-2008 më 16:34

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Jam formuar me nje moral qe nuk ben pjese ne grupimet e tua. Moralin Shqiptar.
    Pa na e shtjello pak kete "moralin shqiptar" qe ta mesojme edhe ne te tjeret?

Albo

Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Sabit Idrizi
    Nga shigjeta në forumin Shkrimtarë shqiptarë
    Përgjigje: 137
    Postimi i Fundit: 22-06-2022, 01:35
  2. Shërbesa dhe lutje kishtare
    Nga Kryeengjelli në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 23-12-2006, 17:16
  3. Mbi dashurine
    Nga ani-ani80 në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 05-03-2006, 12:05
  4. Islami dhe Nacionalizmi
    Nga Klevis2000 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 16-05-2005, 15:50
  5. Janullatos: Nuk ka përparim me djegien e kishave dhe xhamive
    Nga Jesushaus në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 157
    Postimi i Fundit: 08-04-2004, 07:40

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •