Close
Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 41
    DR-GR Maska e oliver55
    Anëtarësuar
    07-09-2007
    Vendndodhja
    Europa
    Postime
    666

Përse gjithë kjo urrejtje për njëri-tjetrin?

Nje shok para disa diteve me tha "ne shqiptaret duhet te ndalemi e ta shohim
    veteveten,pse jemi keshtu per dy mi vjet luftojme e ende nuk kemi ate qe
    "duam " ta kemi.Une pajtohem me te plotesisht ,sepse eshte e vertet se ne
    kemi nje urrejtje mes vete.Nje urrejtje qe une them se nuk eshte faji yne
    .Mendo dy mi vjet te okupuar ,armiku gjithmon rrugen me te lehte e ka te
    percaj e te sundoj,te fus urrejtje mes nesh ,e kjo sot po na kushton ende

Por une
    mendoj ndryshe ,sepse propaganda fetare ndihmoi shperngulje e qindra mijrave
    shqiptare per ne turqi me preteksin se 'VETEM TURQIA ESHTE VENDI PER
    MUSLIMAN ,SE KY VENDE ESHTE I HUAJ. ESHTE VENDE I KRISHTEREVE"dhe qe pati
    ndihme dhe perkrahje te turqise se atehershme ,dhe ne te njeten kohe,
    dominonte thenja se "shqiptaret e krishtere nuk jan vellezerit tane". Keto
    i thoshin HOXHOLLARET tane, qe vetem e rriten urrejtjen mes nesh dhe kjo
    urrejtje u barte edhe ne familje.Por perderisa gjeneratat e reja nuk
    edukohen ne frymen kombetare se "ne jemi njerezz,parase te jemi te krishtere
    apo musliman"urrejtja nuk do te zvoglohet por do te rritet e qe bartet edhe
    ne familjet e tona.Ne duhet ta shikojme njeri tjetrin si vellezer.Ne funde te
    marrijm mesim nga IZRAELITET se si duhet ta duam njeri tjetrin.
    Ndryshuar për herë të fundit nga oliver55 : 31-12-2007 më 11:27
    PARA KOMBIT DHE KOMBESISE. VE NJERIUN;

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    12-12-2007
    Postime
    244
    Citim Postuar më parë nga oliver55 Lexo Postimin
    Nje shok para disa diteve me tha "ne shqiptaret duhet te ndalemi e ta shohim
    veteveten,pse jemi keshtu per dy mi vjet luftojme e ende nuk kemi ate qe
    .Mendo dy mi vjet te okupuar ,armiku gjithmon rrugen me te lehte e ka te
    percaj e te sundoj,te fus urrejtje mes nesh ,e kjo sot po na kushton ende

Por une
    urrejtje u barte edhe ne familje.Por perderisa gjeneratat e reja nuk
    edukohen ne frymen kombetare se "ne jemi njerezz,parase te jemi te krishtere
    apo musliman"urrejtja nuk do te zvoglohet por do te rritet e qe bartet edhe
    ne familjet e tona.Ne duhet ta shikojme njeri tjetrin si vellezer.Ne funde te
    marrijm mesim nga IZRAELITET se si duhet ta duam njeri tjetrin.
    pa te ofenduar

citimi juaj a nuk mbart urrejtje?

faleminderit

Veritas liberatis Vos
    Anëtarësuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204
    o oliver... me thuaj te lutem.... kur kemi qene ne iliro/arberore/shqiptaret te bashkuar??
    Te kishim qene te tille....gjec do ishim sot...do kishim histori te lavdishme, e tje historira me mbret per te treguar ...te tille jemi ne ne gen... secili per vete, perendia per te gjithe. Nuk na i ka fajin as turku as greku e as serbi...fajin e kane/kemi iliro-shqiptaret. Prandaj kot qe lodhesh....
    Shqiperia ka rreshtur se ekzistuari qe kur jevgjit i thane vetes "shqiptar".
    xfiles

i/e regjistruar Maska e Harudi
    Anëtarësuar
    08-09-2004
    Postime
    622
    oliver55
    Por une
    mendoj ndryshe
    Mendon ndryshe nga kush:
    Nga akademikët historianë shqiptar e të huaj,studiuesit e lëmive të ndryshme që u morrëm me shkaktarët e shpërnguljeve të shqiptarëve në Turqi?

Keto
    urrejtje u barte edhe ne familje
    E ke fjalën për hoxhë Vasa Cubrilovic-in dhe "tefterin"e tij "Përndjekja/shpërngulja e shqiptarëve"?
    Pijetoret janë vendet ku çmenduria shitet me shishe! (Uendell Filips)

Lista e injorimit: Llapi

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    11-08-2007
    Postime
    192
    OLIVER 55 te japim fjalen qe vitin e ri do te jemi me te dashur me njeri tjetrin.deri tani na ka munguar kultura kombetare(unifikimi kombetar)por besoj se vitin qe vjen do ta riparojme kete dobsi te vogel.

ps. beatles i uron te gjith antareve te forumit nje vit te ri te lumtur dhe te suksesshem.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    pse jemi keshtu per dy mi vjet luftojme e ende nuk kemi ate qe
    Pyetja jote eshte nje pyetje e pafajshme qe behet nga dikush qe a) deshiron te shohi popullin e tij ne paqe e mirekuptim b) deshiron te mesoje shkaqet qe kane diktuar realitetin qe jetojme qe nuk le shume vend per ate paqen dhe mirekuptimin qe te gjithe e duam. Per mendimin tim, dallimet mes shqiptareve jane shume te hershme dhe vazhdojne edhe sot e kesaj dite. Ashtu si perpjekja kombetare nen flamurin e shtetformimit eshte vetem 1 shekullore. E pare me kete kendveshtrim, nuk duhet te cuditemi aspak qe shqiptaret nuk e gjejne dot ende gjuhen e mirekuptimit me njeri-tjetrin por duhet te kuptojme se shume pune ngelet per tu bere ne kete drejtim.

Ku e ka burimin urrejtja mes shqiptareve?

Shumica e shqiptareve i japin pergjigje kesaj pyetje duke bere me faj historine, pushtimet, fete e ndryshme. Ne fakt, pergjigjia qe une besoj se eshte pergjigjia e vertete eshte se urrejtja buron ne zemren e cdo shqiptari. Dhe shkaqet e kesaj urrejtje mund te jene te shumta por ne nje epoke lirie si kjo qe ne po jetojme, gishtin e fajit duhet ta drejtojme nga vetja e nga askush tjeter. Pse duhet te bejme me faj veten e jo dike tjeter? Pasi sot cdo shqiptar eshte i lire qe te jetoje jeten e tij ashtu sic deshiron ta jetoje dhe cdo shqiptar eshte sot ambasadori i Shqiperise e shqiptareve ne bote. Nese secili prej nesh beson se "x eshte burimi i urrejtjes" atehere ne nuk duhet te ngelemi ne kuadrin e tregimit me gisht nga X si e keqe, (kuadrin e fjaleve) por duhet te zgjedhim Y qe ne mendojme se eshte burimi i dashurise e jo urrejtjes (kuadri i veprave).

Ka shume anetare ne kete forum qe jane nje misherim i asaj qe une e quaj "krize identiteti". Cfare kam parasysh me "krize identiteti"? Eshte nje krize e nje njeriu qe nuk e di se cili eshte, nga vjen dhe ku po shkon. Nje njeri jetim qe eshte rritur pa ngrohtesine dhe trashegimine familjare prinderore. Nje jetim qe ndihet keq kur vihet perballe ngrohtesise familjare te femijeve te tjere pasi tek kjo ngrohtesi ai shikon boshllekun e tij shpirteror. Dhe e pare ne kete kontekst, ne forum do te lexosh e degjosh shume shqiptare qe "tregojne me gisht popujt e tjere" apo mundohen te "mbrojne e ngrejne lart Shqiptarine" duke pergojuar popujt e tjere, por ne fakt ajo qe jane duke bere eshte duke shprehur xhelozine e tyre dhe keqardhjen e tyre qe ata popuj kane ate qe ne na mungon: nje esence te perbashket shpirterore.

Dhe ne kete pike dikush mund te pyesi se perse eshte e rendesishme te kesh nje esence te perbashket shpirterore, nje besim te perbashket fetar? Arsyeja eshte e thjeshte, pasi nje besim i perbashket prodhon nje moral te perbashket shoqeror, prodhon nje tradite te perbashket, prodhon nje kulture te pasur e te njehsuar, prodhon vlerat e nje qyteterimi. Por duke qene se populli shqiptar nuk e ka kete esence te perbashket dhe ne shoqerine shqiptare gjejme besime te ndryshme fetare, kjo ben qe Shqiperia te kthehet ne nje "kazan supe" ku perzihet morali pagan, morali i krishtere, morali islam, morali ateist dhe morali shekullar.

Moralin pagan e gjejme ne Veri te vendit ne ato qe njihen si "Kanune" te ngritura mbi parimin "sy per sy e dhemb per dhemb". Jane keto morale te trasheguara nga paganizmi qe u japin jete fenomeneve te hakmarrjes te cilat jo vetem sjelljen vdekjen e plot njerezve te pafajshem, por bejne qe keto krahina e keta njerez qe praktikojne kete moral te veteizolohen nga pjesa tjeter e shoqerise shqiptare. Shqiptaret e krahinave te tjera qe nuk praktikojne moralin pagan nuk kane asgje te perbashket me ata shqiptare qe e praktikojne kete moral, bile nuk duan as ta identifikojne apo shoqerojne veten me ta.

Moralin e krishtere "kur te godasin ne nje faqe ktheji edhe faqen tjeter" e gjejme te ruajtur kryesisht ne jug te vendit. Ky moral ka bere qe ata shqiptare qe e kane perqafuar ate te jene me pak te prirur per te luftuar e me shume te priruar per tu punuar e mesuar. Nese ai prindi shqiptar ne veri te vendit e rriti femijen e vete "me nderin e Kanunit", ai prindi ne jug e rriti "me nderin e dijes", qe te heqi dore nga lufta e nderit dhe te perqafoje luften e dijes dhe zhvillimit. Nese ai shqiptari ne veri ngujohet dhe veteizolohet nga cdo ndikim i huaj, shqiptaret e krishtere ne jug e kane kerkuar dijen dhe zhvillimin edhe pertej kufijve te Shqiperise duke emigruar ne vendet me te zhvilluar te botes ne kerkim te nje jete te re me te mire.

Moralin islam e gjejme te pasqyruar ne formen ligjit islamik kuranor te sheriatit qe mundohet ti imponohet me force gjithe shoqerise shqiptare edhe pse jo te gjithe shqiptaret jane myslimane dhe jo te gjithe myslimanet shqiptare jane myslimane sunite. Kjo shprehet ne formen e deshires se myslimaneve per ta shitur gjithe popullin shqiptar si "nje popull islamik", apo perpjekjeve per t'iu imponuar komuniteteve te tjera fetare ne vend duke i futur hundet ne punet e tyre te brendshme. Imponimi me force i Islamit e ka burimin tek bindja e shume myslimaneve se eshte detyra e tyre qe ta shperndajne Islamin me force ne cdo cep te botes pasi kjo eshte edhe vete vullneti i Allahut.

Morali komunist eshte morali i heqjes dore nga morali fetar per hir te ideologjise komuniste. Lenini na meson se "njeriu i ri komunist duhet te zhvishet nga morali fetar dhe duhet te rilinde me ideologjine komuniste." Per plot 35 vjet ky moral u aplikua ne Shqiperi ku njerezve iu imponua me force heqja dore nga besimi dhe morali fetar dhe indoktrinimi me "mesimet dhe veprat e Partise dhe shokut Enver". Per kete kategori shqiptaresh ateiste dashuria ndaj Atdheut fillon me urrejtjen ndaj besimeve fetare. Kjo ne vetvete behet shkak per perplasjen e kesaj kategorie me pjesen derrmuese te shqiptareve qe besojne ne nje besim te caktuar.

Morali shekullar eshte morali me i ri i importuar ne shoqerine shqiptare nga Evropa Perendimore. Shekullarizmi eshte morali post-komunist i ngritur mbi parimin qe "njerezit nuk kane nevoje te besojne ne Zot pasi vete njeriu eshte Zot!". Kjo eshte nje forme me e evoluar e moralit ateist pasi ndryshe nga ateistet, shekullaristet nuk i urrejne besimet fetare, ata thjeshte nuk e shohin te arsyeshme se pse njerezit duhet te besojne ne Zot kur sipas tyre fati i jetes se tyre eshte ne duart e vete njerezve. Shekullarizmi ka ardhur si rezultat i kohes qe jetojme ku zhvillimet teknologjike dhe shkencore kane krijuar bindjen tek njerezit se njeriu nga dita ne dite po kthehet ne Zot! Dhe ne kete aspekt, shekullaristet tregohen idiferente ne kulm karshi besimeve fetare dhe tradita shekullore fetare mes shqiptareve dhe misioni i tyre eshte zhveshja e shoqerise shqiptare nga cdo simbol apo tradite fetare.

Perse i zura ne goje te gjitha keto morale qe hasim ne shoqerine shqiptare? Pasi si shqiptare, secili prej nesh jemi te ekspozuar karshi ketyre moraleve, jetojme me to perdite edhe ne kete forum virtual ne mendimet e anetareve qe lexojme te cilet i perkasin moraleve te ndryshme. Por ajo qe shume nga ne nuk arrijne te kuptojne eshte se ne epoken e lirise qe jetojme, nje ndryshim i madh ka ndodhur. Ndryshimi i pare eshte qe askush nuk pyet me: "Cili eshte besimi apo morali i popullit shqiptar?" por te gjithe pyesin "Cili eshte morali yt si shqiptar i lire?". Dhe se dyti, ndryshimi akoma me i madh qe shume shqiptare ende nuk e kane kuptuar sic duhet eshte se ketyre pyetjeve nuk u japin me pergjigje perandoret, sulltanet, mbreterit, diktatoret ne emer te popullit shqipar, por ketyre pyetjeve u japin pergjigje vete shqiptaret, secili prej nesh, me jeten dhe zgjedhjet qe ne bejme ne jete.

E pare ne kete kendveshtrim, te gjithe ne kemi nje zgjedhje per te bere mes atyre moraleve qe une rendita me lart. Zgjedhja eshte e lire dhe e thjeshte por ajo dikton edhe fatin e moralit te perbashket shqiptar, prej te cilit varet edhe fati i ceshtjes sone kombetare. Kombi per shqiptaret nuk eshte nje realitet por nje aspirate, dhe kjo aspirate varet ne menyre te drejtperdrejte jo nga zgjedhjet e burrave te shteteve dhe politikaneve, varret nga zgjedhjet qe bejne ne liri te gjithe shqiptaret.

Per ti dhene pergjigje pyetjes tende: nese ti si shqiptar ke urrejtje ne zemer, kjo urrejtje do te manifestohet edhe ne qendrimet, mendimet, veprat e jetes tende; nese ti si shqiptar ke dashuri ne zemer kjo dashuri do te manifestohet edhe ne qendrimet, mendimet, veprat e jetes tende. Pra theksi ne liri vihet tek liria individuale e secilit prej nesh e jo tek populli shqiptar.

Albo

Shqiptaret nuk e urrejne njeri-tjetrin!

Nuk duhet te ngaterrohen paragykimet (ashtu sic kane te gjithe popujt e tjere) qe kemi per njeri-tjetrin.

Une nuk kam degjuar ende deri me sot se shqiptaret kane urrejtje mes veti!

Dhe ato shkaqe apo faktore qe ka renditur anetari Albo, nuk jane gje tjeter vecse spekulime me te verteten (per te mos hyre ne terma te tjere).

Nder shkaqet kryesore qe shqiptaret kane paragjykime ndaj njeri-tjetrit jan:

- terreni gjeografik i veshtire, gje qe ka bere qe ne te mos kemi komunikim mes veti;

- pushtimet e huaja, te cilat kane lene plage te thella ne vetedijen kombetare;

- moszhvillimi ekonomik;

- infrastrukture e dobet rrugore, telefonike etj;

- gjendjen ne kohe te njejte nen sisteme te ndryshme politike, per shkak te vendosjes se kufinjve nga te tjeret ne menyre te dhunshme;

- propaganda dhe fryma antishqiptare e perhapur me shekuj nga pushtues te ndryshem, me qellim mbajtjen e tyre nen sundim;

- vecanerisht e rende ka qene situata ne vitet e sundimit komunist, kohe kur paragjykimet moren nje kahje krejtesisht antishqiptare, kohe kur pushtetaret krijuan qellimisht nje hendek te thelle politik dhe ekonomik ndermjet krahinave shqiptare brenda kufinjve, pa folur per ato qe ishin jashte kufinjve;
    Nga komunistet dhe propaganda e tyre paraqitej ne menyre djallezore, banori i malesive te Mirdites, Pukes, Shkodres, Tropojes, Kukesit etj si nje njeri "i prapambetur", "regresiv", "bajraktar", "cub" etj, ndersa fshatari i Korces, Gjirokastres, Permetit etj paraqitej si "perkrahes dhe propagandues i se rese komuniste" etj; U arrit deri atje sa neper filma te paraqitej malesori i veriut si kriminel, sa tek shqiptaret e pjeses tjeter identifikohej ai me "Tuc Makun" etj;

- etj;

Kushti i pare per uljen e paragjykimeve eshte liria, e cila per fat e keq u fitua shume vone.
    Kusht i dyte eshte zhvillimi intensiv ekonomik, modernizimi i infrastruktures rrugore, telefonike, internetit etj;

i/e regjistruar Maska e Harudi
    Anëtarësuar
    08-09-2004
    Postime
    622
    oliver55:

Por une
    urrejtje u barte edhe ne familje
    Ti mirë që e ke hapë këtë temë,por do të ishte mirë nëse dëshirojmë të debatojmë seriozisht,at'herë të japësh edhe më tutje këndvështrimin tënd,si dhe të shkëmbejsh (kundër)mendime,të ofrosh fakte për debatuesit,sidomos rreth kësaj që po citoj nga shkrimi/mendimi yt!
    Dhe kur janë në pyetje këta qindra mijëra shqiptarë,e ke fjalën për shqiptarët në ish-jugosllavi?
    Shpërngulja e qindra mijërave shqiptarëve nga vendbanimet e tyre në ish-jugosllavi për në Turqi është një proces më i gjërë e më kompleksiv se sa një propagande hoxhallarësh apo propagandë fetare.
    Piksëpari shpërngulja e shqiptarëve për në Turqi,ishte bërë nga presioni i të gjitha institucioneve të shtetit të Jugosllavisë/Srbisë duke pasë për realizim programin e V.Cubrilovicit,program i cili parashihte që të gjitha pakicat në/nga Srbia të përndjekëshin e sidomos shqiptarët,hungarezët dhe shvabët (pakica gjermane në Vojvodinë) e për të vazhduar me pakicat tjera që kishin popullatë me numër më të vogël në Srbi.
    Nëse e kishe fjalën për këtë,le të vazhdojmë më tutje duke ofruar fakte nga koha kur ndodhën këto përndjekje/shpërngulje,në këtë rast të shqiptarëve në ish-jugosllavi për në Turqi.
    Pijetoret janë vendet ku çmenduria shitet me shishe! (Uendell Filips)

Lista e injorimit: Llapi

zhapik buster Maska e drity
    Anëtarësuar
    11-01-2006
    Postime
    1,237
    Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    çeshtja qenka shume e thjeshte, duhet me zgjedh patjeter moralin e krishtere sepse ky paska vetem te mira, ndersa moralet e tjera vetem te keqia. Me te poshtrit qekan morali ateist me ate pagan, qekan ibret fare, me keq se islami. Ndersa per moralin bizantin s'na the gje fare, çudi!
    When you are in it up to your ears, keep your mouth shut.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    26-10-2006
    Postime
    992
    Citim Postuar më parë nga Albo
    Moralin islam e gjejme te pasqyruar ne formen ligjit islamik kuranor te sheriatit qe mundohet ti imponohet me force gjithe shoqerise shqiptare edhe pse jo te gjithe shqiptaret jane myslimane dhe jo te gjithe myslimanet shqiptare jane myslimane sunite. Kjo shprehet ne formen e deshires se myslimaneve per ta shitur gjithe popullin shqiptar si "nje popull islamik", apo perpjekjeve per t'iu imponuar komuniteteve te tjera fetare ne vend duke i futur hundet ne punet e tyre te brendshme. Imponimi me force i Islamit e ka burimin tek bindja e shume myslimaneve se eshte detyra e tyre qe ta shperndajne Islamin me force ne cdo cep te botes pasi kjo eshte edhe vete vullneti i Allahut
    Me sa e kuptova un kete, ky eshte duke kerkuar pavarsi nga Shqipria, ne Shqiprin e Jugut don te krijoj nje shtet te ri, apo ndoshta edhe te ja bashkangjit nje shteti tjeter. Pasi ata ne Shqiprin e Jugut qenkan te civilizuar e te shkolluar engjuj fare, e ata tjert te mbrapambetur te pashkolluar egersira e mos me keq.

Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Sabit Idrizi
    Nga shigjeta në forumin Shkrimtarë shqiptarë
    Përgjigje: 137
    Postimi i Fundit: 22-06-2022, 01:35
  2. Shërbesa dhe lutje kishtare
    Nga Kryeengjelli në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 23-12-2006, 17:16
  3. Mbi dashurine
    Nga ani-ani80 në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 05-03-2006, 12:05
  4. Islami dhe Nacionalizmi
    Nga Klevis2000 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 16-05-2005, 15:50
  5. Janullatos: Nuk ka përparim me djegien e kishave dhe xhamive
    Nga Jesushaus në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 157
    Postimi i Fundit: 08-04-2004, 07:40

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •