Kryeministri fton studentët shqiptarë në vend dhe nëpër botë të aplikojnë për Fondin e Ekselencës
-Kryeministri shpreh mbështetjen e madhe të qeverisë për thithjen e trurit
Gjatë mbledhjes së sotme të qeverisë Kryeministri Berisha e vuri theksin në rëndësinë e jashtëzakonshme që ka për zhvillimin e shkencës dhe kulturës Fondi i Ekselencës.
Duke evidentuar thelbin dhe vokacionin natyral perëndimor të shqiptarëve, Kryeministri Berisha ftoi studentët shqiptarë që studiojnë në vendin tonë apo jashtë tij, të aplikojnë për këtë fond kundrejt kontratës për të shërbyer për një periudhë të caktuar në institucionet shqiptare.
“Ne dorëzuam sot 27 kontratat e para të ekselencave shqiptare, të cilët do të doktorohen në Universitetet më të mira perëndimore të mbështetura nga Fondi i Ekselencës. E konsideroj një çështje jashtëzakonisht të rëndësishme për vendin. Nuk ka asgjë më imperative dhe më të dobishme se sa softi perëndimor, i cili është në përputhje të plotë me vokacionin natyral perëndimor të kombit shqiptar. Gjej rastin që nga kjo sallë t`u bëj thirrje të gjithë studentëve shqiptarë kudo që ndodhen, pa përjashtim, të gjithë studentëve me origjinë shqiptare të aplikojnë në këtë fond për doktorimin e tyre kundrejt një kontrate për t`i shërbyer Shqipërisë për një periudhë të caktuar në institucionet e saj”, tha Kryeministri Berisha duke shtuar se përpjekjet e qeverisë për thithjen e trurit nuk do të njohin pengesa dhe kufizime.
Kryeministri shprehu gatishmërinë e qeverisë për t`i mbështetur aplikuesit e këtij fondi, për realizimin e ambicies së tyre pozitive për të bërë doktoraturën në universitetet më të kuotuara të Perëndimit.
“Përpjekja jonë për thithjen e materies së përhimët nëpërmjet programit‘brain gain’ nuk do të njohë kufizime dhe pengesa. U bëj thirrje të gjithë ekselencave shqiptare në universitetet private dhe shtetërore të aplikojnë në universitetet më të mira të Perëndimit”, deklaroi Kryeministri.
Duke shprehur sigurinë se me intensifikimin e programit “brain gain” gjatë muajve në vazhdim, Kryeministri Berisha theksoi se çdo personalitet i njohur shqiptar, të mundë të japë përfundimisht, përkohësisht ose online kontributin e tij në zhvillimin e shkencës dhe kulturës në të gjitha proceset e vendit.
“Projekti i parë nisi. Hapi i parë u bë me 27 ekselencat që firmosën kontratat me Ministrinë e Arsimit mbi bazën e një përzgjedhje tërësisht transparente”, u shpreh Kryeministri duke vlerësuar si pozitiv faktin që përfituesit ferma ishin dy herë më shumë se sa ata meshkuj.
Në përfundim të mbledhjes së Këshillit të Ministrave, Kryeministri Berisha, u përcolli edhe njëherë urimet e përzemërta për Vitin e Ri, përfaqësuesve të medias.
29/12/2007
Krijoni Kontakt