kam tre dit pushim tani fle gjum ne oren 11pm edhe cohem ne 12:30am
kui ta gjej pushimin
se kur iki ne pun ne oren 7am jam ne kemb :P
kam tre dit pushim tani fle gjum ne oren 11pm edhe cohem ne 12:30am
kui ta gjej pushimin
se kur iki ne pun ne oren 7am jam ne kemb :P
Partizoni
Postuar mė parė nga mario_kingu
Shume e demshme per shendetin kjo lloj pagjumesie dhe po nuk ndryshove ritmin do ndjesh pasojat gjithmone dh me kalimin e moshes mund te te behet dhe kronike...
"Carpe Diem"
Teme interesante por, smund ta mbaj dot te qeshurin edhe te mos shkruaj dicka ne lidhje me super marion me larte hahahaPostuar mė parė nga mario_kingu
Diana me larte ka dhene pergjigje por sinqerisht nuk mund ta lidh dot pergjigjen me ate qe shkruan marioni me larte, ose anasjelltas. Mariua thote qe ka tre dite pushim, OK that's 72 ore pushim. Mariua thote qe fle gjume ne 11pm dhe zgjohet ne 12:30 am. Mariua fle 1.30 ore ose me qarte nje ore e gjysem ne kete periudhe. edhe te gjitha te dhenat me larte i formulon ne nje pyetje per Eksperten e gjumit Diana; Ku pyet: Ku ta gjej Mariua pushimin?
Tani eksperti'a ne fjale i jep kete pergjigje pyetjes se Marios, Pak a shume thote, kjo gje eshte e demshme per trurin> C'fare eshte? the crack that he is on? Maybe, I don't know?? shit and after all this Mariua shpjegon qe kur iken ne pune ne mengjes ne oren 7am eshte ne kembe? hhahahahaaa This chit is to funny.
Be peacefull in your pursuit of a beautiful life.
Nje keqkuptim nga ana jote Albioni ose nga une me marion..Per eksperte ne fushen e gjumit nuk mbahem,thjesht kam ca njohuri!
respekte
"Carpe Diem"
Pse nuk fleme dot?
Perse gjumi na iken me kalimin e kohes dhe me plakjen tone?
A njihni ndonje gje me te bezdisshme se sa te kalosh nje nate te tere pa gjume,duke degjuar tik_takun e ores,qe ne ato ore te heshtura e te vona u ngjan te shtenave me top?
Netet e pagjuma ua shterin njerezve deshiren per jeten.Nese nuk jeni shplodhur aq sa duhet,do te shihni qe me kalimin e kohes do te filloni te harroni,nuk do te mund te perqendroheni aq sa duhet,do te jeni me te predizpozuar per incidente dhe ne pergjithesi do te ndjeheni te irrituar dhe te acaruar.
Kur jemi te rinj,te gjithe e kemi shume te qarte se nuk kemi ndonje veshtiresi te madhe per te fjetur dhe ne pergjithesi fleme shume mire dhe me shume.
Ne pjesen me te madhe te rasteve,moshat e reja flene rreth 8 ore gjume ne nate.Me kalimin e kohes kjo shifer fillon e te behet gjithmone e me e ulet.
Nje nder faktoret qe shkakton pagjumesineme kalimin e kohes eshte edhe marrja e ilaceve te ndryshme.
Cfare ndodh gjate gjumit?
"Gjumi eshte nje nevoje fiziologjike"_thote Margaret Molin,mjeke dhe studiuese te crrrgullimeve te gjumit."Ai eshte nje pjese plotesuese e nevojave te trurit dhe te trupit.Te flesh aq sa duhet,eshte nje luks dhe nje shanc i mire qe te ofron jeta.Gjumi nuk ka te beje me te mos qenit koshient",_vazhdon Molin."Gjumi eshte thjesht dobesimi i sensit rreth gjerave qe ju rrethojne.Cdo nate ata qe flene,qarkullojne neper endrra apo ndiejne ate qe ndodh perreth.Keshtu,ka nga ata qe flene nje gjume te thelle dhe nuk marrin vesh se cfare ndodh.Ka te tjere persona qe ndiejne cdo gje,si nje qen qe leh diku jashte,ashtu edhe partenerin qe leviz apo ngrihet nga shtrati".
Pse gjumi na largohet?
"Me kalimin e moshes,gjumi fillon te na largohet dhe behet me i lehte,shpjegon Molin,prandaj ,te moshuarit zgjohen menjehere nga zhurmat".
Faktoret qe prishin gjumin jane.....
1_Dhimbjet
Njerezit qe vuajne nga artritet mund te kene veshtiresi ne fjetje apo te mos i zere gjumi per shkak te dhimbjes se kockave.Nje studim i 1996-es,ka arritur ne perfundimin se te semuret me artrit,ne 30% te rasteve,dhimbjet i ndiejne naten.
Shifra kalon ne 60% kur behet fjala per persona mbi 50 vjec.
Nese vuani nga artriti,duhet te kerkoni mjekun tuaj dhe te kuroni semundjen.
Persona te tjere qe nuk arrijne te flene naten,jane nga ata qe vuajne nga dhimbjet e shpines,dhimbja e kokes,muskujt,kembet...
2_Urthi
Urthi i nates ben qe here pas here ju tju dale gjumi e te mos flini te qete.Keshilla me e mire eshte qe te merrni mjekimet perkatese.
3_Semundjet e mushkerive
Azma,semundjet e mushkerive dhe nje sere semundjesh te tjera neuromuskulore,mund te jene nje shkak i fuqishem i pagjumesise.Nga nje studim rezultoi se 74% e te semureve me azem,mbeten pa gjume cdo dite te javes.
4_Menopauza
Problemet e frymemarrjes,te kombinuara me ato te menopauzes,mund te jene shume shqetesuese gjate nates e tju lene pa gjume.
5_Mjekimet
Konsultohuni me mjekun apo farmacistin tuaj nese po merrni ilace dhe keshillohuni me te per dozat e duhura.Pyeteni gjithashtu nese ka ndonje ilac qe tju ndihmoje te flini.
"Te moshuarit duhet te zgjohen disa here naten e te shkojne ne wc",-thote dr Molin."Kjo ben qe edhe tju kaperceje gjumi."
6_Ndryshimet ne reaksionet kimike
Prodhimi i hormonit melatonin,qe ndikon ne gjumin dhe pagjumesine,bie me kalimin e kohes,pikerisht atehere kur ju filloni te keni probleme me gjumin.
Crregullimet e gjumit.............
Ne nje studim te bere ne Amerike,eshte arritur ne perfundimin se 40 milione amerikane vuajne nga me shume se 80 lloje te ndryshme crregullimesh te gjumit.Disa nga llojet me te perhapura te ketyre shqetesimeve jane....
Insomnia_
Me shume se gjysma e te rriturve kane probleme me fjetjen shume vone,apo te zgjuarit shume shpejt ne mengjes.
Apnea e gjumit_
Frymemarrja e zhurmshme mund te behet shkas per pagjumesine.Ne rastet me te keqija,personi zgjohet disa here naten.
Te flesh mire?!
Si thoni per nje gote qumesht te nxehte?
Ky zakon i vjeter shtepie,mund tju ndihmoje qe te flini te qete.Eshte shume e rendesishme qe ta provoni per te vetmin qellim..."Ajo qe eshte e rendesishme,eshte se ju jeni te zgjuar dhe aktive,e keni thyer rutinen e zakonshme,nuk ka per tju zene gjumi.Nese do te merrni nje liber ne dore e te nisni te lexoni,te pini nje gote qumesht,te relaksoheni ne nje vaske te nxehte etj....,te jeni te sigurte se me pas do te flini te qete per tere naten.
Gjithashtu per te bere nje gjume te rehatshem,mos harroni....
_Mundohuni te flini cdo nate ne te njejten ore.
_Shtratin kijeni vetem per te fjetur e per te bere dashuri.Nese doni te shihni televizor apo te lexoni,zgjidhni nje ambjent tjeter.
_Shmangni kafeinen,alkolin dhe cigaretnsidomos pasditeve dhe ne mbremje.
_Mos u shtrini ne shtrat duke pare oren.Nese nuk ju ze gjumi per 30 mn,mundohuni te coheni dhe te degjoni nje muzike shplodhese ose te lexoni.
_Beni ushtrime gjimnastikore 20-30mn te pakten 3 here ne jave,por jo te lodheni.
"Carpe Diem"
Nuk e di nqs kjo teme eshte trajtuar here te tjera apo jo, po e hapa me shum se me eshte kthyer ne problem kohet e fundit pagjumesia. Gjate dites lodhem si me punen dhe me shkollen, dhe nuk me del koha per tu qetesuar shum. Epo nje njeri qe lodhet duhet ta zeri gjumi shpejt ... krejt e kunderta. Kur vjen koha per gjume, me te ven koken ne jastek ... booooo sikur kam pire gjithe esspresot e botes ... nuk me ze gjumi per qamet. Nuk eshte problem qe e kam pasur gjithmon vetem tani kohet e fundit po me merzit sa vet e di.
Dini dicka qe vjen ne ndihme, perjashto ilacet?
Kam te njejtin problem, me kane keshilluar Camomile tea dhe mjalte por te them te drejten nuk e kam provuar, mbase te ben mire
![]()
- The rest is silence.
Faleminderit per keshillen, e kam provuar dhe per me teper me qumesht te ngrohte ( thane se ishte me mire) po deri tani hic gje, njelloj sikur te pi uje me akull.
engjell te keshilloj nje ose dy gota vere te kuqe para se te fleshe![]()
There is no never ending banquet under the sun. All good things must come to an end.
Ti thua behu spat se te ze gjumi me lehte pastaj ncncnc goxha keshille ... nejse ti FLM po un s'konsumoj alkol.
Krijoni Kontakt