Close
Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 27 prej 27
    i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Citim Postuar më parë nga ABytyqi Lexo Postimin
    Duhet te qitet nje kufi dhe shqiptareq qe mbesin andej duhet ti shesin tokat ,shtepit,dhe banesat dhe dueht te dalin kendej kufirit.
    cfare flet? sjellja jote eshte taman si atyre serbeve pse nuk e shite ti token tonde e nuk ike dikun tjeter? sikur te kishin bo shume shqiptar ne Kosove ashtu sot Kosova kishte me qene me shumice serbe...sllavomaqedonset menzi presin me nda maqedonine per momentin sic eshte e lere ti shitin tokat do cmendeshin fare prej gezimit.

Sa i perket Dibres, aty jane mbi 70% shqiptar dhe 30% jane Turq dhe sllavmaqedon (keta sllavmaqedon jane kryesisht torbeshet, qe jane sllav musliman te cilet nuk e quajne veten maqedon por jane detyruar mu quajt si sllavomaqedons ne leter ose statistikat zyrtare).

i/e regjistruar Maska e Shkupi
    Anëtarësuar
    14-05-2002
    Vendndodhja
    Shkup/Iliri
    Postime
    758
    Ndarja paqesore teritoriale shqiptaro-maqedone per momentin eshte pothuajse e pamundur per shkak te perzierjes se madhe te popullates ne cepet e ketij kufiri etnik si ne Kumanove,Shkup, Manastir e Resnje.Ish kryeministri i Maqedonise para 7 viteve kerkoi ndarje dhe ofroi nahite e Tetoves,Gostivarit dhe Dibres ne shkembim te Prespes se vogel ne Shqiperi.Natyrisht ai e kerkoi maksimumin maqedon dhe nje ndarje e tille as qe vjen parasysh sepse po te ndodh ashtu mbi 50 perqind te shqiptareve te Maqedonise mbesin jashte e ne numer kjo eshte rreth 400 mije ne mos edhe me teper.Ne anen tjeter maqedonasve ju ngutet sepse sipas statistikave te tyre zyrtare deri ne vitin 2020 shqiptaret do te jene komb dominues ne shtetit e Maqedonise.Me kete ne fakt rrumbullaksohet edhe shtetesia e trete shqiptare ne keto hapesira.13 vite sjane asgje per historine.Te rrime urte dhe te luftojme ne integrimin tone kulturor-ekonomik-politik e shpirteror ne trekendeshin Tirane-Prishtine-Shkup.Kjo per mua eshte synimi yne.Ne tashme jemi bashk ketu e gjekundi dhe ska me mure mes neve.Ti bejme kufijt te kalueshem dhe te komunikojme mes vehte.Te apelojme qe shteti Shqiptar ti heq kufijt dhe kontrollet komuniste ne trojet shqiptare.Me lehte nje shqiptar hyn e del ne kufi me Serbine sesa me Shqiperine per shkak te stupiditeteve administrative e taksave shqiptare (korrupcionit ashiqare) Ky eshte interesi yne.Shqiperia normale do behet dhe eshte ceshtje e kohes dhe strategjise.

i/e larguar Maska e dibrani2006
    Anëtarësuar
    29-01-2006
    Vendndodhja
    Europe
    Postime
    2,693

Exclamation

Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Dibra e madhe ka sllave sipas te dhenave...nuk e di se nga e nxorre ti qe ska as 2 familje...mund te jesh me i qarte
    Nga e nxora, une jam Dibran dhe di gjithçka per Dibren.......sipas te dhenave thash qe ka dy kokra sllave te tjeret jane torbesh turk qe flasin maqedonisht

90% SHQIPTARE DHE 10%TE TJERE.

i/e regjistruar Maska e kepi
    Anëtarësuar
    30-07-2007
    Vendndodhja
    Në USA . Për kontaktim ,mund të më kontaktoni nëpërmjet EMail -it :- DuarArti@gmail.com ose RoyalGBConst@gmail.com
    Postime
    1,389
    Eh Dibra e Madhe e ime .

Epo ,realiteti mbi Dibrën është ky .

Deri diku nga viti 1987-88 , Dibra ishte gati qyteti më i pastër Shqiptar në ish maqedoni , sëbashku me Gjakovën në Kosovë .

Pakicat - minoritarët ( maqedonët, torbeshët ,turqit ) sëbashku nuk i kalonin as 8% të popollsisë .Saqë torbeshët kur migronin nga fshatrat në qytet e mësonin Gjyhën Shqipe për komunikim shum shpejt ,poashtu edhe shummaqedonas e din Gjyhën Shqipe shum bukur edhe përse nuk komunikonin kurrë në Ship.
    Unë pëe vete kam pasur Ars. e Ertit maqedon ( njëfar Zhifko ) që e fliste Gjyhën Shqipe shum shum bukur ,poashtu edhe Prof. e poleteknikës maqedon ( njëfar Lefko ) që e fliste Gjyhën Shqipe shum shum bukur .

Nëse nuk e dinte kush se këta të dy ishin maqedonas ,mund të kalonte në bisedë politike ( lexo kombëtare ) sikur me bisedu me Ismail Qemalin , Ahmet Zogun apo dikën tjetër.

Hë.
    Më kujtohet ,kur dilnim në korzë-xhiro në Dibër ,maqedonët krejt ishin nja tre apo katër maqedonë edhe ate policë të shtetit ,të cilit mblidheshin ( strukeshin ) tek një kioskë aty tek parku - Ibe Palikuqës , dhe nuk kishin b-thë të shëtisin të lirë nëpër korzo ,edhe përse kërkush nuk i ndote duart në ta .
    Për pakacit e tjera ( për shëtitje në korzo ) as të mos bëjmë fjalë fare.

Por më habiti fakti me Dibrën time ,kur ktheva nga emigrimi për radhë të parë ( kuptohet për vizitë ),kur dali në mbramje në korzë u çmenda fare .

Së pari ,pashë shum shum pak ( mos them fare ) shokë e miqë të gjeneratës time ,në korzë .
    Gati të gjithë ishin larguar ( migruar )jashtë ,kush për gjithmon e kush për kohësisht .

U ndala si nja 15 minuta mu në mes të korzos, aty para kinemasë ,merkatës përballë barnatores e filloj ti numëroj njerzit që endeshin në korzo .

Numërimi më dual kështu :-

Një Shqiptar, dy maxhupë/jevgji dhe tre torbeshë .
    Mu mbushën sytë me lotë dhe menjëherë ika për në shtëpi .

Prindët më panë se isha përlotur dhe më pyetën për përsenë.
    Iu thashë ,po nuk paskan mbetur më Shqiptar në Dibër,se në korzo i njohta dhe kështu më dual numërimi .

Baba ,ndjesë pastë më tha :-
    Faji është i juaji ,se lakmoni vendet e huaja e vendin tuaj ua leni të tjerëve .
    Për të zotuar vendin tën , vendi don edhe sakrica dhe jo të hikni me bishtin ndër shalë e të leni të tjerët të livadhisin lirshëm .

Por suma sumaris , Dibra përsëri është Shqiptare dhe gati qyteti më i pastër Shqiptar në Iliridë .

Dibër,dhae Gjergj Kastriotin ,trimin e trimit
    Dibër, e nise Kongresin e drejtshkrimit ,
    Dhae Ilaz Pashën ,kryetarin e Lidhjes së Prizrenit ,
    dhae dhe Bajram Markun ministrin e arsimit ,

Dibër ,kuvendi i burnisë ,
    Dibër, votra e urtisë ,
    Dibër, sofra e bujarisë ,
    Dibër, pishtare e Shqiptarisë .

Mbahu Dibra ime,Dibër ashtu siç din ti ,
    mi ri hasmit Dibër ,gjimon halë në sy ,
    hala jote Dibër ,hasmin e verboftë ,
    bekim do e marish Dibër ,me Shqipërinë e plotë.

i/e regjistruar Maska e Shkupi
    Anëtarësuar
    14-05-2002
    Vendndodhja
    Shkup/Iliri
    Postime
    758
    Dibra sipas regjistrimit te fundit zyrtar ne vitin 2002 ka 19 542 banore. shqiptare jane 11 348, maqedonas 3 911, turq 2 684, rome (magjup)1 080, vleh 2, serb 22, boshnak 3 dhe te tjeret jane 492 banore.

Shenohet nje renie te numrit te shqiptareve nga regjistrimi i vitit 1994 por megjithate shqiptaret jane popullate shumice ne Dibren e madhe ne rreth 70 perqind.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Shkupi : 27-12-2007 më 06:55

Kam frike mos i ka kaluar radha Ilirides sone, se Ilirida e pati radhen kur u shperbe Jugosllavia, kur te tjeret fitun Republika si serbet ne Bosnje,kur u be referendumi 1992, por ne e humbem edhe shansin kur u be Lufta me 2001,u pajtum me nje Sorogat Mareveshje te Ohrit.
    Kshtu si jemi te percare, as Iliride as Marveshja Ohrit nuk do behen realitet.
    Sa vite u bene dhe kjo marveshje nuk jetesohet, llogarisni gjith keto vite ndoshta vetem te bashkuar po te ishin partite Shqiptare dhe me nje bojkot si Kosova qe i bente Serbise ne do te realizonin kto pak te drejta te cunguara qe kemi aritur qe pas 2001.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-07-2006
    Postime
    82
    Mos i mbivleresoni gjerat!

Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123

Tema të Ngjashme

1. Dardani apo Kosovë
    Nga Statovci në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 167
    Postimi i Fundit: 15-06-2018, 11:31
  2. Kombin shqiptar 7 milionësh në Ballkan e kanë mbuluar retë e zeza
    Nga Davius në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 29
    Postimi i Fundit: 01-08-2010, 13:18
  3. Kosova: unjust politics
    Nga bqato në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 08:07
  4. Platform For The Resolution Of The Albanian National Question
    Nga saimiri-uk në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 06-02-2003, 15:52

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •