Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 26
    Veritas liberatis Vos
    Anëtarësuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204
    kush te tha ty qe jam grek une o rot gajdeje

Te kesh vize shengen, nuk te duhet vize greke. po ti tani dole nga bebelinat dhe te duket sikur di dicka. Qe nga amerika te tera te nderlikuara te duken o tutkun

u shpetuam nga litari i turkut, ju ftuam mes neshe dhe tani na hidhni dhe vickela, duke na treguar se jeni dhe "autoktone". Ju ishit dhe do te mbeteni hysmeqaret tane
    ore djalka... po shqiperia 10 bejlere kishte gjithesej, nga keta greket yzmeqaret tend? hahah ik o analfabet, ik lexo pastaj ec ketu e na tregon tokat e cameve dhe timet bashke.

Camet, jo me vize te vene, por dhe me pashaporte greke te jene, nuk i pierdh njeri neper gjykata..... atje po rine greket vete me vite te tera, per te bere nje cope gjyq, kurse ti fluturon me presh ne b.yth.

Camet, shpresoj tja arijne dites te kene te drejte te hedhin ne gjyq shtetin grek, se per te tjerat ka vite sa te duash......

PS. Ku ma gjen te isha fanariot, nuk do isha ketu te harxhoja kohen me tipa langaraqe si ty, po te beja qef ne ndonje ishull te paqesorit e do te lija ty te mereshe me problemin cam. Ik gris veren tani , se boll u mora me ty
    Shqiperia ka rreshtur se ekzistuari qe kur jevgjit i thane vetes "shqiptar".
    xfiles

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    O ti qe me demek je korcar, po pse nuk ben ndonje kerkese qe te fillosh pune si avokat i grekut. Pse e ben falas "ate pune" qe quhet ashtu

Ne nje gazete tjeter, ishin vetem 20 vete.... nejse, nuk ka rendesi.... po keto jane budalleqe me oke.... Gjate gjith ketyre viteve te "demokracise", keta jane te paret apo te fundit qe nuk paskan mare vize greke??
    Do te ikesh me patjeter ne greqi? Mer nje vize shengen, nuk te dalon njeri. Pse te ha b...tha ne greku , kur e dini qe nuk kini per ta mare?

20?? po shih mire bre...se mos ke ca 4-5 zero pas. Pse vetem keta 40 kane aplikuar? Keta ishin te paret fare? Uaaaa...cfare risie. Ke te drejte qe irritohesh qe e dyfishojne nr nga 20 ne 40..eshte super skandal.
    He pra kush i ndalon camet!!! Dhe kane edhe goje e ankohen. Le te shkojne te bejne nje aplikim per dokumente te Zelandes se Re. Ti marrin per tre vjet dhe te kthehen ne tokat e tyre ne Cameri e te jetojne si neozelandez ne Preveze.
    E ..sa per b..then, or ti, shqiptaret nuk kane te njejten shprehje preferiencale krahasuesi si e ke ti..ate kryeje ne ndonje vc greke se gjen "palikare" me shumice. Ne na ha t|R|api kur na duhet vize

Perse nuk shkruhet nje artikull per gjith shqiptaret qe e kane sh veshtire te marin viza nga cilado ambasade....
    Eshte shkruajtur, po nuk kuptohet pse pergjigjesh ti kur kritikohet ambasada greke...ti sikur je ambasadori Kokoshi o tu mbyllte

ore djalka... po shqiperia 10 bejlere kishte gjithesej, nga keta greket yzmeqaret tend? hahah ik o analfabet, ik lexo pastaj ec ketu e na tregon tokat e cameve dhe timet bashke.
    Ne fakt mire e ke greke s kishte fare, jo me te ishin hysmeqare...kishte vetem shqiptare, se "greket" i sollen nga Azia me pampor

Ku ma gjen te isha fanariot
    je akoma ne kohe...o burra nxito dhe ha ndonje kafshate edhe ti

ps
    jam kurioz te di si u themelua dhe nga kush, Korca

Cool

Nuk do shume mend te kuptohet qe viza iu mohua ketyre 60-70 vjecareve me origjine nga Cameria per vete faktin se ishin cam. E c'pune do u prishnin keta pleq shqiptar qe ne fund te fundit kane lindur ne Greqi?!!. Rudina Xhunga ishte nje gazetare e thjeshte dhe vajti ne Cameri per te bere emision dhe u mobilizua Asfalia greke per ta ndjekur hap pas hapi kudo ku shkonte (shih dokumentarin e fundit per Camerine ) . Jo me t'ju jepnin 30 apo 40 cameve vize qe te shkonin ne menyre zyrtare ne Cameri. Po hajd mo, politike e ndyre hesapi.....
    Ndryshuar për herë të fundit nga brooklyn2007 : 02-12-2007 më 21:59
    ABCÇDDhEËFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gërma)

Veritas liberatis Vos
    Anëtarësuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204
    jam kurioz te di si u themelua dhe nga kush, Korca
    Kuriozitetin, shuaje duke lexuar vetem, po te ndihmoj duke te te thene se nuk ka qene ndonje Bej ......

Une nuk bej avokatin e grekut, por dhe kjo qyravitje keshtu...nuk durohet... ty spo te pjerdh shteti shqiptar...pret nga greku?!

O ti qe me demek je korcar
    Une korcar jam, ....ty, me demek nga te kemi , Tirana?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Korcar-L1 : 02-12-2007 më 23:54
    xfiles

i/e regjistruar Maska e skipetar
    Anëtarësuar
    07-12-2006
    Postime
    719
    Çamët duhet sa me pare te gjithe pernjeheresh me ngrite padi ne Gjykaten Evropiane kunder shtetit Grek me kerkes per kthimin e pronave te tyne dhe me kerkes per demshperblim per vrasjet e dhunen qe ka ushtru Greqia ndaj tyne dhe te afermive te tyne.. pra.. duhet me kerku drejtsi edhe per te afermit e tyne te cillet nuk jane me ne jete..

nese Evropa nuk pergjigjet me drejtsi.. ateher.. cashtja duhet me u ngrite ne Gjykate te Kombeve te Bashkuara..

Çamët duhet me zgedh njerz te besushem n'mesin e tyne per me mledh mjete per me i pagu avokatet.. dhe per me i pagu mjetet e informimit per me e ba t'njoftne botnisht cashtjen e tyne..

sidoqofte.. nuk vonon dita kur do te largohen kukullat greko-shkavelle qe i qeverisin Shqiptaret.. ateher.. do ta marrin pergjigjen e duhun greket per ligjin e luftes me Shqipni..

ne cdo rast.. nuk do te vonoje dhe Shqiptaret/Çamët do ta cojne drejtsine ne vend duke u kthy ne vendin e tyne..

nuk kem gjak e as toke me shite.
    "Që t’i çqitësh këta . . . duhet t’u preç jo vetëm duart e kokën, po edhe këmbët e trupin." Fan Noli

Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Postime
    2,565
    Kuriozitetin, shuaje duke lexuar vetem, po te ndihmoj duke te te thene se nuk ka qene ndonje Bej ......
    Une kam lexuar po ti nuk ditke asgje...Shiko kush ishte dhendri i Sulltan Bajazitit...pastaj shiko edhe ca me tutje e gjej Iljaz beun e stergjyshet e frashellinjve.

Une korcar jam, ....ty, me demek nga te kemi , Tirana?
    Po te kishte rendesi per mua se nga jam do e vija edhe une emrin "Tirons" BOB sic e ke vene ti Korcar- L1

Veritas liberatis Vos
    Anëtarësuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204
    Une kam lexuar po ti nuk ditke asgje...Shiko kush ishte dhendri i Sulltan Bajazitit...pastaj shiko edhe ca me tutje e gjej Iljaz beun e stergjyshet e frashellinjve
    sa fodull dhe sa i sigurt per injorancen qe ke....... Iljaz beu, ndertoi xhamin, duke prishur kishen e shen-epremtes..... ska lidhje me temen... po keshtu i do mushka drute...

Po te kishte rendesi per mua se nga jam do e vija edhe une emrin "Tirons" BOB
    eshte me se e vertet... nuk ke ndonje te shkuar qe mund te krenohesh.....
    xfiles

i/e larguar Maska e Honezmi
    Anëtarësuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    287
    O "Korca1"!
    Ti jo vetem qe paske qene nje copez injorant, por dhe gojen e ke kthyer ne prapanice. Me kesi lloi kafshes si puna tende, s'mund te perdoret me llogjike, por vetem kerrbaci. E vetmja pergjigje per lloin e soit tende, do te ishte sikur te te kisha ketu prane, se do te ta tregoja mire qejfin, do te ta thyeja me dyshe ate kerrbishten tende o kafshe me dy kembe, o prrovokator i ndyre. Kjo race e ndyre bastardesh, eshte si ajo puna e cimkave, edhe kur ja u shtyp koken, ato perseri te flliqin e te qelbin me ate eren e tyre te shpifur.Qe te shpetojme nga kjo fare e lige dhe e piset, ne shqiptarve na duhet patjeter ta dizifektojme vendin me farmake te forte, vetem keshtu mund te shpetojm nga kjo fare e lige dhe e shpifur. Nuk mendoj se per ti o fanarioti "Korca1" jane te mjaftueshme keto pakez fjale, me mire po ndalem ketu se nuk dua qe ti jap shance "djalit te beut" te me beje "bame" nga forumi, por njekohesishte nuk ja vlen dhe qe te merem me nje qene si puna tende qe di vecese te lehi e prrovokoi.

Sa per ate qe thote "Korca1", ky "gerxhua i pa gdhendur", se viza -shengen- mund te te hapi dyert per te vajtur ne Greqi, eshte vecese nje mashtrim. Ti mund te keshe nje vize -shengen- te nxjere ne ambasaden Gjermane ose Italjane, por kjo nuk eshte e mjaftueshme qe ti te qendroshe si turist ne teritorin greke dhe aq me keqe ne Camerin e pushtuar. Nje vize e tille eshte e mjaftueshme vetem per te kaluar tranzite nepermjet teritorit te Greqise dhe jo te qendroshe aty si nje turist. Ne Camerine e pushtuar greket aplikojne rregulla te tjera, ato te ligjit te luftes dhe nje came me nje vize -shengen- te nxjere ne ndonje ambasade te huaj nuk e bene te mjaftueshme qendrimin e tij, aqe me keqe kur pjestaret e kesaj popullsi te martirizuar ligjet greke akoma i cilesojne si armiq. Beseoj se e kupton tani punen e vizes -shengen- o kellef kazmai.

Ti "Korca1" nuk ke pse ben "duva" qe te jeshe nje bastarrd fanariot, ti je nje i tille, dukesh qe nga menyra tende e mjerueshme qe mese "marifeteve" perpiqesh se si te provokosh dhe te hedhesh balte mbi shqiptaret. Ju skupira te anadollit, ju gjake prishur te piset, ju pranuam mes neshe dhe ja tani se si na e paguani. Me pabesi, poshtersi, mosmirenjohje, ne fakte ky eshte ai karakteri tuaj i vertete, i piset. Beju burre dhe hiqe masken, zbuloje suratin tende te vertete, suratin e shpifur te nje bastardi greke. Po ku keni ju burreri, ju vetem kurrthe e pabesira dini te ngreni.

ps: Po s'ke me ndonje fjale per teme qe po diskutojme, atehere qepe ate hale se nuk ta kame "ngene", shume shpejte do ta gjeshe ate qe kerkone.

Veritas liberatis Vos
    Anëtarësuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204

pi dhe ca uthull se ndoshta te qartesohen mendimet.....

greket shai mbare e prape se aq me ben... ashtu gerthit, vetem kaq di te inatosesh, pse shqiptar je ti?? shqiptaret thyejne PC nga inati !!
    ore gjizke, ja mire une jam provokator..... po ti kush je? Hajvani ,ne kete mes?? qe i ha te gjitha??
    Ca si puna tende, i kam shum qef une (sjam si ty qe me ke inat hahah)...

Greqia , ka ne dore dhe ben ci do qefi, ti qe ske ne dore therrit nate e dite... nuk te degjon njeri...... bjeri legenit tani......

ps. hai tani, bej nje hartim kafsheror.. te qesh dhe pak .....
    xfiles

Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Postime
    2,565
    sa fodull dhe sa i sigurt per injorancen qe ke....... Iljaz beu, ndertoi xhamin, duke prishur kishen e shen-epremtes..... ska lidhje me temen... po keshtu i do mushka drute...
    Mire une mushke, po perse i thua vetes dru, o dele e perendise?

eshte me se e vertet... nuk ke ndonje te shkuar qe mund te krenohesh.....
    Ti ke qene gjithnje nje individ nga i cili ke c'te mesosh kur e lexon. Edhe kete rast nuk me zhgenjeve. Fjalet qe thua me kujtojne historine e lumit qe kalonte prane kenetes. Keshtu i tha edhe kjo e fundit.."-Ti nuk ke te shkuar qe mund te krenohesh, shiko mua e shkuara ime duket sheshit".
    Me behet qejfi qe ti serish e njeh veten
    Besoj ti do kesh ndonjefare te shkuare sepse me kujton nje rafmetli te forumit i cili dha "doreheqje"..hauz-keneten

Qe iliret nuk kane qene bejlere jam plotesisht dakort, po une nuk te pyeta as per varre tumulare, as per princa shqiptare te bzantit...por te pyeta i shtyre nga deshira qe te dija nese qyteti jot ka pasur ndonjehere bejlere se duke cituar ty "Kuriozitetin, shuaje duke lexuar vetem, po te ndihmoj duke te te thene se nuk ka qene ndonje Bej ", i bie te mos kete pasur kemebe beu ne Korce. Ti thua ay, Iljazi, prishi kishen? Po vete kishat a nuk prishen tempujt pagane dhe u ndertuan siper tyre... Epo keshtu e kane keto punet e qishes, ato maja ripa ripa-hypja zdrypja.
    Ketu me poshte ke ca histori me bejlere meqe te dilnin manget aty nga anet e tua.Do s do ata jane pjese e historise se Korces

Mytevelinjtë - bejlerët që hodhën themelet e Korçës

( Dhëndëri shqiptar i Sulltan Bajazitit, ishte korçari i cili nëne
    komandën e Portës së Lartë, zhvilloi qytetin e njohur jug-lindor )

Nga Raimonda Moisiu - Hartford, USA
    ? Duke u nisur nga ndjenja e qytetarisë, e atdhetarisë, si edhe për
    t'u lënë brezave të ardhshëm elemente historike me vlera kombëtare,
    por edhe si e lindur dhe e rritur në një nga lagjet e dëgjuara të
    myslimanëve të qytetit tim mondan dhe të bukur, Korçës, kam ëndërruar
    dhe kam pasur dëshirë për të hedhur disa fakte historike me vlera
    kombëtare, me shkrim, për pinjollët e parë të familjes së
    Mytevelinjëve, familje 600 vjeçare.

Pinjolli i fundit i kësaj dere, i cili rron edhe sot e kësaj dite
    është në moshën 74-vjeçare. Ai eshte djali i Hysen Beut, Rustem Hysen
    Myteveliu ( junior ), me profesion ekspert në Zyrën e Urbanistikës së
    qytetit të Korçës. Duke qenë gjithmonë e mirëpritur në këtë derë
    bejlerësh, e njoh zotin Rustem Myteveliu ( i riu ) qysh ne femijenine
    time, pasi ai ishte shok fëminije dhe shkolle i nënës sime.
    Interesimit tim për të më treguar rreth derës së Mytevelinjve, ai iu
    përgjigj me një ndjenjë qytetarie, repsekti dhe mirënjohjeje të
    veçantë.

Historia e fisit së Myteveliut, ku stërnipër janë vëllezërit Frashëri

Tregimin e tij, zoti Rustem Myteveliu ( i riu ), e filloi me të parin
    e kësaj dere, rreth 600 vjet më parë, duke u bazuar edhe në pemën
    gjeneologjike të familjes, pra me ate te Iljaz bej Mirahorit (
    Myteveliu ). Rustemi është brezi i 16-të dhe fëmijët e tij janë brezi
    i 17-të i këtij fisi të dëgjuar. Iljaz bej Mirahori lindi aty rreth
    vitit 1408 në Panarit të Korçës. Ai ishte biri i priftit të
    Panaritit. Kishte trup të bëshëm, ishte 2 metër i gjatë dhe jetoi 104
    vjet. Mësimet e para i mori në trevat e Panaritit. Gjatë kësaj
    periudhe Shqipëria ka qenë nën sundimin e dinastisë otomane turke dhe
    Iljazi merret peng, nizam, si jeniçer, nga Porta e Lartë. Në Stamboll
    ai mori mësimet e para në gjuhën osmanishte turke dhe më pas, vazhdon
    edhe shkollën. Shkallë mbas shkalle, ai ngrihet në poste të
    rëndësishme, ku edhe emri nga Ilia, i kthehet në Iljaz bej. Në vitin
    1457 ai ishte pjesëmarrës në luftën për çlirimin e Stambollit; më pas
    si komandant në luftën e Konstandinopojës dhe gradë pas grade mori
    titullin "Mirahor", që do të thotë gjeneral i gjeneralëve,
    kryegjeneral. Rreth Iljaz bej Mirahorit ka shkruar edhe Sami Frashëri
    si stërnip i tij, nga dera e nënës së Frashërllinjve, Emineja.

Iljazi, shqiptari që i shërbeu Sulltan Bajazitit të Dytë.

Iljaz bej Mirahori i ka shërbyer Sulltan Bajazitit të Dytë, i cili i
    dha gradën "LALE" dhe titullin e "Profesorit të dinastisë turke" të
    asaj kohe. Iljazi u martua me të bijën e Sulltan Bajazitit të Dytë
    dhe nga kjo martesë pati edhe tre djem: Muhamet bej, Mehmet bej dhe
    Sefer bej. Mehmet bej, djali i dytë i Iljaz bej Mirahorit, i quajtur
    ndryshe edhe Ine beu, u vra në luftën për marrjen e Bagdadit, betejë
    në të cilën ishte komandant i ushtrisë turke dhe u shqua për trimëri.
    Më pas, Iljaz bej Mirahori u zhvendos në Shqipëri, në trevën e
    Korçës, ku me nënshkrimin e 4 fermaneve nga ana e Sulltan Bajazitit
    të Dytë, i falin disa fshatra si: Panaritin, Treskën, Trebickën,
    Katundin, Drenovën, Boboshticën dhe Vithkuqin. Duke bërë martesë me
    vajzën e Sulltanit, ky i fundit bën shkëmbimin e Panaritit me
    Leshnjën, dhe Vithkuqit me Korçën, që në atë kohë quhej Peshkëpi. Ai
    jetoi gati 70 vjetët e jetës së tij në Korçë. Iljaz bej Mirahori
    ndërtoi xhaminë e Korçës, aty rreth vitit 1496. Më pas ai ndërtoi
    medresenë, shkollën afër saj, hanet dhe hodhi hapat e para të tregut,
    d.m.th., ndërtoi Pazarin e Korçës. Në vitin 1504 ai krijoi Imaretin,
    që do të thotë Vakëf ose në shqipen e sotme, Mision Bamirësie. Dy-tri
    herë në javë, të varfërit shkonin dhe hanin falas në Imaret.
    Gjithashtu, gjithë tregtarët që shkonin e vinin për tregti nga Janina
    e Follorina, nëpërmjet Bilishtit, qëndronin dhe hanin në këtë Imaret,
    falas.

Një lagje e Stambollit mban emrin e Iliaz Mirahorit, themeluesit të
    Korçës

Iljaz bej Mirahori, duke ardhur nga Stambolli, ku mori një kulturë të
    gjerë në të gjitha fushat nga njohja e mirë e qytetit të Stambollit,
    qytet model i periudhës mesjetare (ku edhe sot një lagje e tërë mban
    emrin e Iljaz bej Mirahorit, vetë ky i fundit diti me mjeshtëri të
    shfrytëzojë territorin për zhvillimin e qytetit të Korçës, si nga ana
    gjeografike, ekonomike, tregtare dhe për lëvizjen e lirë të
    tregtarëve dhe tregtisë, veçanërisht me Janinën. Ai krijoi bazën
    social-kulturore të Korçës dhe hodhi themelet e këtij qyteti. Në
    shpirtin e karakterin e Iljaz bej Mirahorit kishte shumë bamirësi, aq
    sa këto nuk njihnin kufij. Për këtë arsye, atij i jepet edhe
    titulli "Myteveli", që në greqisht do të thotë Epitropos e në shqip
    Kujdestar, ndërsa, përshtatur me shqipen e sotme, përkthehet Bamirës.
    Edhe sot dera dhe pasardhësit e Mirahorit të madh njihen me mbiemrin
    Myteveliu. Këtë titull e trashëgonte djali dhe në rast se nuk kishte
    trashëgimtar për ta trashëguar, për të drejtuar administratën e
    Imaretit, e merrte Sulltani, dhe kjo pronë nuk shitej, por mbetej,
    Vakëf. Martesa e tij me vajzën e Sulltan Bajazitit të Dytë ndikoi
    shumë në zhvillimin e rajonit të Korçës, duke e përjashtuar këtë
    rajon nga taksat e dinastisë turke deri edhe në përjashtimin e të
    rinjve nga detyrimi ushtarak, por edhe për vakëfet, nuk donte taksë.

"Filantropia" e Korçës, e para në Evropë

Pjesën më të madhe të pasurisë Iljaz bej Mirahor Myteveliu e bëri
    Imarete, Vakëfe. Në dokumente që kanë mbërritur deri në ditët tona,
    del qartë ideja e tij, për të qenë njeriu një filantrop i madh.
    Madje, në testamentin e tij, testament që ekziston edhe sot, dhe
    ruhet me shumë fanatizëm nga Rustem Myteveliu (i riu), ai është
    shprehur: "Pjesën më të madhe të pasurisë sime e bëra Imaret, se
    është pjesa me jetëgjatë dhe ndikon në zhvillimin e rajonit. Ky
    Imaret, Vakëf, vazhdoi për 500 vjet dhe drejtohej brez pas brezi nga
    dera e Mytevelinjve, pasardhësit e Mirahorit të Madh. Deri në vitin
    1933, kur drejtohej nga Rustem Myteveliu (i vjetër), d.m.th., gjyshi
    i Rustem Hysen bej Myteveliut (i riu), nga i cili ka marrë edhe
    emrin. Format dhe rrugët për të ndihmuar të varfërit kanë ekzistuar
    në shekuj në Shqipëri dhe ato e kanë zanafillën e tyre që me Iljaz
    bej Mirahor Myteveliun, që tregon fare mirë se për bamirësi jemi të
    parët, jo vetëm në Evropë, por edhe në botë. Iljaz bej Mirahor
    Myteveliu vdiq më 1512.
    Varri i tij, i gruas dhe djalit të vogël, Sefer beut, ndodhen në
    tyrben ngjitur me xhaminë e ndërtuar prej tij në vitin 1496.
    Pinjollët e ardhshëm të derës se Mirahorit të Madh, nipër, mbesa,
    stërnipër dhe stërmbesa, do të vazhdonin rrugën e bamirësisë të nisur
    nga Iljaz bej Mirahor Myteveliu. Ata do të shkëlqenin si atdhetarë
    dhe patriotë, por edhe si bejlerët e Korçës. Babai i Rustem
    Myteveliut (junior), Hysen beu, si një atdhetar dhe patriot i
    ndershëm, mori pjesë në jetën social-kulturore të qytetit të Korçës,
    si anëtar i grupit "Lira". Gjyshja e Rustem Myteveliut (i riu) vjen
    nga dera e Frashërllinjve, rilindasve tanë të shquar, Sami, Abdyl dhe
    Naimi. Ajo është kushërirë e parë me nënën e Frashërllinjve, Eminenë.
    Gjylistania, duke ardhur nga kjo derë rilindasish, ndikoi shumë në
    edukimin dhe formimin e tyre patriotik. Gjatë viteve të pushtimit
    fashist dhe nazist, kjo derë e bejlerëve të Korçës, pra,
    Mytevelinjtë, u vunë në shërbim të Luftës Nacional-Çlirimtare, për të
    cilën shkrinë, po ashtu, edhe pasurinë e tyre. Ata i kanë dhënë
    luftës pesë partizanë, ku midis tyre, edhe dëshmoren e Atdheut,
    Floresha Myteveliu, bija e Ruzhdi bej Myteveliut. Dy rrugë, shumë
    ngjitur me njëra-tjetrën, rrotull xhamisë së ndërtuar nga Mirahori i
    Madh, mbajnë emrin Iljaz bej Mirahori dhe Floresha Myteveliu. Por
    gjatë regjimit komunist, dera e Mytevelinjve u godit në heshtje, ku
    në një mënyrë apo në një tjetër, u konfiskohet pasuria, duke filluar
    me shtetëzimin e malit të Rungajës, prishjen e disa shtëpive,
    Imaretin, furrat e pjekjes së bukës dhe gatimit.
    Varrezat e pinjollëve të Mytevelinjve, pasardhësit e Mirahorit të
    Madh, ndodhen prapa tylbes, ngjitur me xhaminë 600-vjeçare. Aty
    ndodhet edhe varri i Rustem bej Myteveliut (i vjetri). Por shumica e
    varreve të Mytevelinjve do të sheshoheshin nga regjimi komunist dhe
    mbi eshtrat e tyre do të ngriheshin vendstrehimet në rast lufte, pra,
    bombardimit të aviacionit armik. Sheshimi i këtyre varreve, jo vetëm
    ishte shkatërrimi i elementit historik me vlera kombëtare, por do të
    lëndonte edhe ndjenjat shpirtërore, shqiptare dhe kombëtare të
    Mytevelinjve. Rustem Hysen Myteveliu (i riu), me profesion ekspert në
    urbanistikën e qytetit të Korçës, si një nga stërnipat e Mirahorit të
    Madh, duke atribuar nga i pari i fisit të tij anët me të mira,
    shprehet kështu për qytetin e Korçës, të themeluar nga Iljaz bej
    Mirahor Myteveliu: "Korca ka një truall me një pjerrësi të favorshme
    dhe të përshtatshme, për zhvillimin dhe ndërtimin e infrasrtukturës
    së rrjetit rrugor, të lagjeve të banimit, shpërndarjen e zonave
    ekonomike, industriale apo për çlodhje dhe të gjitha këto, janë të
    lidhura në mënyrë organike, që i japin qytetit një komoditet, të
    mjaftueshëm dhe në përshtatje me klimën. Kodrat e qytetit formojnë
    një kurorë të larmishme ku mbi to ngrihet mali i Moravës, që mbron
    qytetin nga përmbytjet dhe erërat e forta. Duke shfrytëzuar këto
    elemente të pozitës gjeografike, Iljaz bej Mirahor Myteveliu i
    famshëm, hodhi themelet e Korçës sonë". Duke u ndarë nga Rustem bej
    Myteveliu (i riu) me këtë histori me shumë vlera kombëtare për
    popullin tonë, për derën e bejlerëve Mytevelinj, si hedhës të
    themeleve të qytetit tim, Korçës, në shpirtin tim vlonte krenaria
    kombëtare, mirënjohja, respekti, nderimi dhe përjetësimi për këtë
    derë bejlerësh patriotë dhe për Mirahorin e Madh.
    Duke ecur nëpër rrugët me kalldrëm të lagjes sime, të lagjes së
    Mirahorit të Madh, në mendjen time ishin të ngulitura 600 vitet e
    themelimit të qytetit të Korçës, m'u kujtuan vargjet e Mihal
    Gramenos: "Lumja ti moj Korçë, o lule/që le pas shoqet e tua/si trimi
    në ballë u sule/ta paçim përjetë hua". Nuk do rresht së shkruari për
    historikun e qytetit tim, Korçës, të bukur, mondan, modern, historik,
    antik, të tolerancës fetare, të dijes e të kulturës, të arsimimit, të
    ëndërrave të mia, të serenatave, të dashurive të pastra. Përkulem dhe
    puth me respekt varrin e Mirahorit të Madh për këtë qytet që themeloi
    dhe na la pas.
    Ndryshuar për herë të fundit nga BARAT : 03-12-2007 më 18:22

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Grekët tregojnë... Çamët myslymanë të Epirit (1923 – 2000)
    Nga Arrnubi në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 02-04-2010, 10:33
  2. Një tezë greke: Problemi i çamëve myslimanë
    Nga DYDRINAS në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 11-05-2006, 18:19
  3. Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 28-04-2006, 17:57
  4. Ambasada italiane refuzon vizat per studentet
    Nga zeus në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-07-2005, 04:25
  5. Gramoz Ruci, viziton SHBA edhe pse ambasada i refuzon vizen
    Nga Albo në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 30-08-2004, 11:55

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •