Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 26
    i/e regjistruar Maska e Xhuxhumaku
    Anëtarësuar
    19-11-2003
    Vendndodhja
    sopr'un'curva
    Postime
    13,379

Ambasada greke i refuzon vizën 40 çamëve

Friday, 30 November 2007

Ambasada greke i refuzon vizën 40 çamëve. Pasi kishin tre muaj që kishin aplikuar për vizë në ambasadën greke, 40 shqiptarë me origjinë çame nga qytete të ndryshme të vendit, me qëllimin që të vizitonin trojet ku kishin lindur, ambasada greke iu refuzon vizën. Bllokimi i marrjes së vizave nga ambasada greke u bë nën pretekstin e mosplotësimit të dokumentacionit. Këta persona kishin aplikuar dhe plotësuar të gjitha dokumentacionet e nevojshme për të bërë të mundur marrjen e vizës greke para tre muajsh. Pas plotësimit të kritereve që ambasada greke iu kishte kërkuar për të realizuar marrjen e vizave, para një jave këtyre personave iu kërkuan dokumentacione shtesë dhe një shumë prej 40 euro që duhej paguar në bankën greke Alfa Bank. Megjithëse i gjithë dokumentacioni u dorëzua ditën e 23 nëntorit pranë ambasadës greke në tiranë bashkë me mandatin e pagesës së 40 eurove në Alfa Bank. Zyrtarët e ambasadës iu premtuan këtyre personave se në datën 30 nëntor do të pajiseshin me vizën greke. Ndërkohë që dje këta persona kanë marrë në pasaportën e tyre vulën e refuzimit të vizës pa i dhënë asnjë sqarim për këtë refuzim. Për më tepër në pasaportën e tyre mungonte kthimi mbrapsht i 40 eurove të paguara pranë kësaj ambasade duke iu bërë një grabitje të hapur në mes të ditës. 40 personat e lartpërmendur ishin persona të përzënë në mënyrë të dhunshme nga Greqia në vitin ’44 në moshën 3-10 vjeç, ndërkohë që mosha aktuale e tyre sot është 60-70 vjeç. Kjo vizitë bëhej nga dëshira e tyre për të parë trojet ku kishin lindur si dhe njohjen me origjinën e tyre. Me këtë veprim ambasada greke tregon se shteti i tyre po vazhdon akoma të bëjë përndjekjen e popullsisë çame duke mosreflektuar ndaj gjenocidit dhe grabitjes së pronave të tyre. Gjithashtu kjo vjen edhe si rezultat i neglizhencës së shtetit shqiptar për të kërkuar të drejtat e mohuara të shtetasve të tyre. Vlen të theksohet se çështja çame nuk është trajtuar asnjëherë seriozisht nga politika shqiptare. Fakti që popullsia vazhdon të ketë probleme me pronat dhe të drejtat e tyre në Greqi si dhe heshtja e turpshme e shtetit shqiptar në mbrojtje të këtyre pronave tregon se politika shqiptare vazhdon të mbetet një vasale e bindur dhe një shërbëtore e përulur e interesave greke në Shqipëri. Nuk është e nevojshme të shkojmë më larg se sa vizita e presidentit të Republikës, Bamir Topi i cili nuk pati kurajën e duhur të ngrinte zërin për të drejtat e mohuara të komunitetit çam, duke konfirmuar qëndrimin e mbajtur me rezolutën e hedhur poshtë nga parlamenti shqiptar para dy vjetësh. Duke u ndalur tek kjo e fundit konstatohet se askush nga politika shqiptare nuk i rezistoi presionit të ardhur nga diplomacia greke për hedhjen poshtë të kësaj rezolute. Refuzimi që grekët i bëjnë vizave për 40 qytetarët shqiptarë nga Çamëria tregon qartazi se ky shtet nuk ka ndërmend të respektojë të drejtën e komunitetit çam për të marrë pronat e tyre, kërkesë kjo edhe nga Departamenti Amerikan i Shtetit dhe komuniteti Evropian. Ndërkohë që në vizitën e fundit me presidentin Topi pala greke ka kërkuar pronat e grekëve në Shqipëri si dhe ngritjen e një varreze gjigande të dhjetëmijë ushtarëve grekë sipas pretendimeve të kancelarisë helene. Kur dihet që kjo kërkesë absurde e palës greke për varrezat e dhjetëmijë ushtarëve është inekzistente dhe shton pretendimet e tyre për vorioepirizimin e Shqipërisë. Ndërkohë që Presidentit të Republikës iu bë thirrje edhe nga politika shqiptare që në takimin e tij me palën greke të ngrinte për zgjidhje çështjen e komunitetit çam.

sot.
    --- La Madre dei IMBECILI e sempre in cinta...

---voudou.. ---

i/e regjistruar Maska e Ali Baba Tepele
    Anëtarësuar
    15-03-2007
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    1,972
    PËRSE MË URREN VËLLA ?
    shkruar nga Danel Cana 2006
    (Shkak bëhet një bisedë e lirë midis një greku dhe një shqiptari )
    E kam të vështirë ta filloj të shkruaj këtë që dua të tregoj, por duhet shkruar sepse ka shumë rëndësi të kuptojmë kush jemi, çfar kërkojmë, çfar na duhet dhe si duhet të veprojmë ! Me këtë temë mund të bëhet një roman i tërë voluminoz, por çfardo romani që të shkruhet, asnjëherë nuk do të arrij të zëvëndësoj atë rëndësi që kishte për momentin, një bisedë e lirë midis dy të njohurve, njëri grek e tjetëri shqiptar. "Atë që bie minuti nuk bije viti " thotë një fjal e urtë. Kështu ndodhi vërtet. Ngjarja nuk është ndonjë krijim artistik, por ju siguroj dhe betohem për gjënë më të shtrënjtë të jetës se nuk do fsheh asgjë.Kërkoj falje vetëm sepse më duhet të mos tregoj emra, kjo për arsye spse biseda nuk u tregua me qëllim të botohej, prandaj edhe ne do ruajmë konspiracionin.
    Greku ishte një fotograf i zoti dhe shum komunikues. Atij i pëlqente të diskutonte për tema të ndryshme dhe të çlironte mendimin e tij, por gjithmonë në këto raste nuk pranon kollaj greku të bëj hap mbrapa.Sebep që të hapej biseda u bë botimi i një sondazhi për ksenofobinë në Evropë, i cili botohej nga gazeta e madhe në Athinë " KATHEMERINI". Sipas këtij sondazhi, Greqia mbante vëndin e parë me 87 %.Po të krahasohej me vitn 2001 sipas një sondazhi të "DW" Greqia ishte me 67 %.Nuk ishte e para bisedë që bënin ndaj bisedonin lirshëm por rëndësija e shkrimit tonë del tek ajo që, nganjëherë e nënvlerësojmë duke mos i dhënë rëndësin e duhur, sepse një bisedë e lirë ka shumë vlera kur ajo trajton vlerat njerëzore të shoqërisë në të cilën jetojmë.Për të shuar kureshtjen e lexuesit, pa e lënë të mërzitet po trajtojmë bisedën ashtu si u zhvillua.Shqiptari ishte amator i rregullt i fotografisë dhe kishte gjetur, si i thonë, karar tek ky fotografist.Edhe në rrugë përshëndeteshin si shokë, por gjithmonë ka një diçka që shum nuk mund ta shprehin! Nuk munden? Nuk duan? Ku ta di unë se çfarë! E pra, ai nocion, ajo brengë si mund ta quajmë ndryshe, na shtyjti ta trajtojmë këtë temë.Do doja shumë që këto mendime që u konsumuan, ashtu si pa teklifë, si pa drojtur, si rastësishtë, ti shkruante edhe shtypi vëndas sepse gjithmonë ne njerzit kemi nevojë për mësim.
    Shqiptari -Mirdita !
    Greku - Mirëserdhe.
    Sh - Solla dy filma.Ke ndonjëçik punë?
    G - Gjynah të qahem.Ka zoti për të gjithë.
    Sh - More zoti i ka mbaruar punët e ka dal në pension, ne njerzit si të bëjmë?(Qeshin të dy)
    G - Edhe ne duhet të punojmë për të dal në pension,qesh...! Dëgjo ore mik.Ju shqiptarët ini ca si të çuditshëm. Erdhët këtu në Greqi, ju dhamë bukë, ju dhamë punë dhe pastaj kërkoni të na mësoni !
    Sh - Ca gjëra i kemi thënë edhe herë të tjera, e të mos i përsërisim. Por nuk më thua ore mik, e lexove KATHIMERINI ?
    G - Jo. Pse çfar shkruan?
    Sh - Shkruan një sondazh që është bërë në gjith Evropën për ksenofobinë dhe rracizmin.
    G - Edhe?
    Sh - Edhe, si zakonishtë Greqia mban vëndin e parë me 87 %.
    G - Nuk e besoj. Atë e shkruajnë ata që nuk kan punë dhe që duan të fundosin Greqinë.Mos kujto ti se të gjith ata që punojnë në KATHEMERINI e duan Greqinë! Po të kishte racizëm këtu, nuk do ishje këtu ti dhe këta mijra të tjerë që punojnë dhe jetojnë në Greqi.
    Sh - Na doni për punë zotëri dhe në darkë na dorzoni në polici si të pa ligjshëm, pa paguar as merokamën, (ditën e punës).
    G - Këtë përshtypje kini ju shqiptarët për grekët?Ju nuk doni Greqinë, por doni Italinë që ju mbyt në det.E kam parë me syt e mi kur fundosi anijen në det Italiani, mafiozi.
    Sh - Italiani 84 persona mbyti, po në malet e Greqisë, e di sa kanë mbetur? E di sa kanë rënë viktim e fshesave të famëshme tuajat? E di sa familje kini shkatërruar e ndarë? Këto i di ti?
    G -Jo.
    Sh - E, prandaj flet kështu. Këto e të tjera si këto.
    G - As i di dhe as dua ti di.
    Sh - Jo ore mik, nuk flitet kështu.Po nuk mësuam se kush jemi e çfar jemi, nuk mund të ecim përpara!
    G - E di si është puna ore mik? Sido që të sillemi ne me ju shqiptarët, sado t'ju duam, ju përsëri kështu do thoni.Doni të shisni edhe mënt pa le!Nuk keni as 15 vjet që shkelët këtu dhe qeverija ju ka dhënë të gjitha të drejtat. Të punoni, të jetoni si qytetar të lirë dhe ju kini pretendime.Por nuk më thuaj, pse nuk i shikon qeverija juaj edhe ata vorio-ipiriotët që jetojnë në shqipëri? Përse nuk ju jep të drejtat që ju takojnë?
    Sh - Të drejtat po i shikojmë për ditë.Na këputën shpyrtin për një cop letër! Paguajmë tre herë, për të marrë një vit adhje-paramoni,, ( leje qëndrimi) Dhe në fund e marrim të mbaruar! Na presin tamio-anergjias! ( asistencën sociale ) Nuk na lejojnë të hapim një aktivitet privat! Edhe ata që e hapin në emër të grekut, i gjuajnë ditë për ditë, ose do jesh servil e kameleon që të hash bukë.Nuk na lejojnë të lëvizim jasht Greqisë, me arsye të ndryshme.Sa për vorijo-ipiriotët e tu..! Ku e di ti se nuk kanë të drejta ata?
    G - E di unë e di, jam i sigurt për këtë!
    Sh - Këto janë shpifje.Këto dhe të tjera shpifje, na kanë mbajtur në armiqësi për kaq shum kohë dhe vazhdojnë disa keqdashës ti ushqejnë, ndaj një ditë duhet të sqarohen.
    G - Që Vorio-Ipiro është e Greqisë, e shkruan historija!
    Sh- E di ti çfar është historija: Kush e shkruajti historinë?Varet edhe se si e ke lexuar! Unë e shoh se ka shum arsye ta kuptosh si duhet.Historija nuk shikohet nga një pikë e vetme. Ti më fletë për Vorio-Epir ( Epiri i veriut ),po Notio ( jugu ) ku është?
    G - Notio është nga Arta e deri në kufi.
    Sh - Po a e di se Ali pashë Tepelena ishte pasha në gjith Epirin?
    G - E di por, atë e kishte vendosur Turku.Ai ishte turk!
    Sh - Po mirë more mik, pavarsinë kur e mori Epiri jot i jugut?
    G - Më 1821, me gjith Greqinë !
    Sh - Po Ali pashë Tepelana ishte gjallë atëherë, si u bë i pavarur Epiri bashkë me Greqinë?Kështu e dini historinë?
    G - Nuk e di unë, por di se Ali Pashai e ka ndihmuar Greqinë për pamvarsin e saj.
    Sh - Po. Ali Pashai ndihmoj, por Jorgua juaj dërgoj e preu kabllot në Vlorë,kur erdhi radha e pamvarsis së Shqipërisë më 1912, për të mos u lidhur delegacioni me vëndin.Patriakana e shenjtë nga ana e saj u ngrit e u bashkua me turkun për të mos i dhënë pavarsi Shqipërisë. Me forma e mjete të ndryshme kini luftuar gjuhën dhe kombin shqiptar. Tani vjen një ditë që na akuzoni se nuk e ditëkemi të mirën e Greqisë. Po çfar të mire? Ne prapë nuk po duam të gërmojmë historinë, por ama edhe ta mohojmë apo ta ndryshojmë nuk kemi të drejtë. Historija duhet të mësohet ashtu siç është.Dëgjova një ditë në televizion se Greqia kishte pretendime që të mos jepej më filmi shqiptar " Udha e shkronjave" Ajo është një e vërtetë që ka ndodhur, si mund të fshihet?D.m.th. ne shqiptarët duhet të bëjmë ashtu si thotë Greqia? E drejtë të duket kjo?
    G - Jo. Kjo është historia që shkruajti ai Hoxha i juaj!
    Sh - Historinë nuk e shkruajti Hoxha, por baballarët tanë, nënat tona, ata që i shkoj në thikë greku më 1914 pa faj. E ne erdhëm këtu për një copë bukë nga halli, sepse kështu erdhi koha dhe ju doni të na gjunjëzoni për këtë? Doni që të mos dëgjoni emrin shqiptar, gjuhën shqipe sepse ju bën alergji! Nga kjo u detyruan shum shqiptar, për të gjetur punë nën presionin e racizmit, u detyruan të ndërrojnë identitetin e të quhen Vorio - Epiriotë, u detyruan të ndërrojnë emrat, fenë e ku ta di unë se çfar! Dhe ti më thua mua se ne nuk qënkemi mirnjohës? Turp.
    G - E ti çfar pret tani? Që të ndryshoj Greku?
    Sh - Pa tjetër që duhet të ndryshojë! Edhe Greku, edhe Shqiptari, edhe Sërbi, edhe Italiani, të gjithë duhet të ecim me kohën i dashur!
    G - Për të tjerët nuk e di, po sa për Grekun...as mos e prit.
    Sh -E di që pikërishtë kjo është gabim?
    G - A di ti se, para se të vinit ju shqiptarët, ne flinim me porta hapur, e tani ju vëmë kyçin?
    Sh - E di. Dje linit portën hapur dhe sotë lini çelsin në dritare ose tek vazua me lule!
    G - Tallesh tani?
    Sh - Po pse shqiptarët e kanë fajin për këtë?Mos ti egzagjerojmë gjërat! Ndryshoj koha zotëri, ndryshuan njerzit.Edhe në Shqipëri flinin me porta hapur, kurse tani mbajnë kallashin nën jastëk! Po atje që s'ka emigrantë, kush e ka fajin?
    G - Nuk e di por, prandaj edhe qeverija nuk nxjerr ligjin e duhur, sepse nuk ka besim.
    Sh - Kjo nuk është e vërtetë.Kështu të thonë ty, e tjetërit! Por e vërteta fshihet gjetkë.Mos kujto se shkuan në Trojë Minella me Agamemnonin, e me të tjerë për sytë e bukur të Helenës?
    G - Atë e di. Ishte politika e tillë.Po kur paskeni kaq pretendime përse nuk ikni?
    Sh - Edhe sot ore mik, politika na armiqëson. Pse duhet të urrejmë njëri tjetërin? Ne si gjitonë, si dy popuj vëllezër, duhet të shkojmë mirë, e të mos themi se Greku duhet të jetë më lartë e Shqiptari më poshtë. Sot kohët kan ndryshuar.Atdheu im është atje ku jetoj e punoj.Edhe ju kini një fjal të urtë " O pu gjis qe patris". Greqia duhet të mësohet të bashkjetoj me të huajt. Atëherë them se vërtetë është Evropianizuar, si vënd i Evropës së bashkuar që është.

Veritas liberatis Vos
    Anëtarësuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204
    Ne nje gazete tjeter, ishin vetem 20 vete.... nejse, nuk ka rendesi.... po keto jane budalleqe me oke.... Gjate gjith ketyre viteve te "demokracise", keta jane te paret apo te fundit qe nuk paskan mare vize greke??
    Do te ikesh me patjeter ne greqi? Mer nje vize shengen, nuk te dalon njeri. Pse te ha b...tha ne greku , kur e dini qe nuk kini per ta mare?

Për më tepër në pasaportën e tyre mungonte kthimi mbrapsht i 40 eurove të paguara pranë kësaj ambasade duke iu bërë një grabitje të hapur në mes të ditës
    Nuk e di si eshte ne ambasada greke, por te pakten ne ate amerikane, paguan 100$ dhe nuk ka rendesi ne e mer apo jo vizen. Atyre 100$ u thua lamtumire.

Perse nuk shkruhet nje artikull per gjith shqiptaret qe e kane sh veshtire te marin viza nga cilado ambasade.... pfffff

@Ali Baba Tepele , na kenaqe me kete tregimin, paske memorje fantastike, sikur ta kishe te regjistruar ne ndonje kasete.
    Shqiperia ka rreshtur se ekzistuari qe kur jevgjit i thane vetes "shqiptar".
    xfiles

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    14-11-2007
    Vendndodhja
    ne kabul tu bo plazh
    Postime
    784
    posht greket e felliqur gjithashtu ene serbet.shkon bamir topi ne greqi per vizit dhe kta plerat bejn keto veprime.po si nuk proteston te pakten presidenti meqe esht ne greqi

i/e regjistruar Maska e samer
    Anëtarësuar
    21-09-2003
    Vendndodhja
    atje ku ka ere te paster dhe qiell te kalter
    Postime
    129
    Citim Postuar më parë nga bar/bunja Lexo Postimin
    posht greket e felliqur gjithashtu ene serbet.shkon bamir topi ne greqi per vizit dhe kta plerat bejn keto veprime.po si nuk proteston te pakten presidenti meqe esht ne greqi
    Nuk e kane fajin ata, i kemi ne qe mund ti japim te drejta neve qe na sillen keshtu mos e merr me larg, pre cfare arsye ne shqiptaret qe te marrim nje certifakate nga bashkia jone duhet te shkojme ne ambasaden e grekut ne Shqiperi qe ta vulosim, nders ne te gjitha vendet e tjera shkon ne ministrin e jashtme te vendit ten qe ta vulosesh, cpune kane ata me certifikatat tona?
    kush i dha te drejten atyre dhe pervec asaj ne qofte se ne certifikate te thote se je came nuk ta vulosin, nuk ka rendesi qe ajo certifikate mund te jete shume e rendesishme ose per dicka shume te thjeshte, rendesi ka qe na kane neve si plerat dhe na bejne si i do qefi. kush jane ata qe na mbrojne ne si shqiptare politikantet tone? ku jane ata perse nuk jane atje ku une i kam nevojen e tyre? Bene takime me papuljen dhe si perfundimisht nuk fituam asgje. Ku jane ata tani m 40 camet donin te shkonin tokat e tyre te puthnin dheun e tyre ashtu si kerkoj gjyshi im dhe nuk patem mundesi ta conim atje
    Fajin e kemi ne vete qe lejome dicka te tille te ndodhi
    Fajin e kemi ne vete qe nuk kapim njerzit qe bene kontrate me Grekun te me kontrolloje certifikaten time

i/e larguar Maska e Honezmi
    Anëtarësuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    287
    Nuk me cudit fare vendimi i ambasades Greke, dihet qendrimi i tyre, por ajo qe me cudit eshte heshtja e qeveritarve dhe politikanve shqiptare. Qeveria Shqiptare eshte nje qeveri vasale, nje qeveri qe nuk perfaqson dhe mbrone interesat e shtetasve te saj, por mbrone interesat e Greqise. Camerit bene shum mire qe e denoncuan nje rast te till, ky raste nuk eshte as i pari e as do te jete i fundit. I duhet cjere maska si Greqise, ashtu dhe sherbetorve te tyre, ne kete raste Presidentit tone qe mori guximin te na tregonte perrallen e "fqinjesis se mire" . Greqia eshte dhe do te ngelet fqinji tone me arrogant dhe hipokrit, kush mendon te kunderten e genjen mendja, ose ai eshte nje nga ata dobicet e shumte te kuckesh Greqi te leshuar mes neshe qe si ata minjte e gjirizeve felliqin gjith vendin me eren e tyre te qelbur. Cameria ka qene dhe do te ngelet Shqiperi. Qe do te vij dita dhe camerit do te kthehen ne vatrat e tyre, kjo as qe diskutohet. Shqiptaret e cameris duhet te jene me agresiv ne kerkesat e tyre, nuk munde te flitet me grekerit me gjuhen e mirkuptimit, ata nuk e njofin kete gjuhe.

Kurse sa per ti o "Korca 1" te jeshe i sigurt se camerit do te ktehen ne vatrat e tyre dhe kjo dite nuk eshte shum e larget. Kerkesa e camerve ndryshone nga kerkesa e nje emigranti qe kerkon te shkoi ne Greqi per te nxjere buken e gojes, ne kete raste ata ishin nje grup te moshuarish qe kerkonin te shifnin trrojet e tyre, ato trroje ku prehen perjetesishte te paret e tyre per mijera vjetesh. Eshte pikerisht identiteti i tyre Epiroto- Shqiptar arsyeja e mos marjes se vizave, eshte pikerisht ky identitet i paster shqiptar i camerve ajo qe ja u bene grekeve mishin e trupit mornica mornica. Ti "korca1" kete gje e kupton fare mire, por si nje sherbetor i denje i sillogjeve vorjo-epirote qe je, mendone se me ato gece-mecet e tua mund tu hedhesh hy syve te shqiptarve. Te ka genjier mendja o fanariot.

Veritas liberatis Vos
    Anëtarësuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204
    Kurse sa per ti o "Korca 1" te jeshe i sigurt se camerit do te ktehen ne vatrat e tyre dhe kjo dite nuk eshte shum e larget. Kerkesa e camerve ndryshone nga kerkesa e nje emigranti qe kerkon te shkoi ne Greqi per te nxjere buken e gojes, ne kete raste ata ishin nje grup te moshuarish qe kerkonin te shifnin trrojet e tyre, ato trroje ku prehen perjetesishte te paret e tyre per mijera vjetesh. Eshte pikerisht identiteti i tyre Epiroto- Shqiptar arsyeja e mos marjes se vizave, eshte pikerisht ky identitet i paster shqiptar i camerve ajo qe ja u bene grekeve mishin e trupit mornica mornica. Ti "korca1" kete gje e kupton fare mire, por si nje sherbetor i denje i sillogjeve vorjo-epirote qe je, mendone se me ato gece-mecet e tua mund tu hedhesh hy syve te shqiptarve. Te ka genjier mendja o fanariot.
    Nuk e di se ke po genjen mendja ?! Ne akoma nuk po marim tokat qe na takojne , ketu ne Shqiperi, dhe ti fluturon me presh........... per tokat ne greqi pfff

Ti kur e di qe greku nuk te jep vize, perse vete atje? Perse nuk vete ne nje ambasade tjeter per te mare nje vize shengen? Nqs vertet duan te vene atje (cameri), njeriu ja gjen anen, apo mos do te thuash qe asnje cam nuk ka vajtur ne Greqi deri me sot??
    Nuk eshte vetem greku, sa nga ambasadat e tjera te japin vize pa kokcarje??? Nuk do kish ngel shqiptar ne shqiperi.
    Shqiperia ka rreshtur se ekzistuari qe kur jevgjit i thane vetes "shqiptar".
    xfiles

i/e regjistruar Maska e elen
    Anëtarësuar
    07-01-2005
    Vendndodhja
    United States of Albania
    Postime
    919
    Sdo mend qe po e kuptuan se je cam nuk te japin vizë.
    Se besoj se e fshehin dhe ata vete.
    Ata kanë ligj që kush ka lindur ne Greqi merr direkt pashaportë greke po paraqiti dokument i afërmi.
    Po deri tani asnjë cam i lindur ne Greqi nuk ka arritur ta marri pashaporten.

Paratë e vizava nuk jane kthyer ndonjehere.Parate e intervistës nuk kthehen, po nuk more vizën nuk e paguan vizën pra jane 2 pagesa ..
    Korcari you are right.
    Ndryshuar për herë të fundit nga elen : 02-12-2007 më 14:37
    Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway

i/e regjistruar Maska e Xhuxhumaku
    Anëtarësuar
    19-11-2003
    Vendndodhja
    sopr'un'curva
    Postime
    13,379

Çamët rrëfejnë kalvarin e vuajtjeve në Ambasadën Greke

Çamët rrëfejnë kalvarin e vuajtjeve në Ambasadën Greke

Saturday, 01 December 2007

Çamët kanë reaguar lidhur me mohimin që ambasada greke iu ka dhënë si përgjigje për kërkesën e tyre për vizë. Pjesëtarët të këtij grupi prej 37 vetësh që kanë paraqitur kërkesë për të marrë vizë turistike për të vizituar Greqinë, shprehen se me këtë veprim shteti grek edhe pas më shumë se 50 vjetësh vazhdon t’i persekutojë. Dy ditë më parë pas tre muajsh vajtje ardhje në ambasadën greke të moshuarve me origjinë nga Çamëria iu është mohuar e drejta për të vizituar shtetin helen. Duke u shprehur për gazetën përfaqësues të tyre bëjnë të ditur se vizita kishte për qëllim një njohje me vendlindjen të anëtarëve të këtij komunitetitë cilët nuk kanë shkelur më në Krahinën e Çamërisë që prej vitit 1944 kur janë dëbuar nga vendlindja e tyre. Grupi prej 37 vetësh ka pasur si synim të kryejë një vizitë turistike në shtetin grek me një itinerar të përcaktuar që nuk linte pa përshkruar as Gumenicën dhe fshatrat për rreth Janinën, përfshirë edhe kryeqytetin grek. Duket se në plotësimin e formularëve të nevojshëm për aplikimet për vizë ku shënohet edhe vendlindja ka qenë faktori kryesor i refuzimit të kërkesës së tyre për ta marrë vizë edhe pse sipas tyre dokumentacioni i plotësuar ishte krejtësisht i rregullt. Të gjithë pjesëtarët e grupit kanë lindur në shtetin grek dhe janë dëbuar prej andej në moshë të mitur. Punonjësit e ambasadës kanë refuzuar t’ju japin këtyre të moshuarve të drejtën për të riparë vendlindjen.
    Reagimi
    Abdyl Hajrulla është 79 vjeç. I dëbuar nga bandat e Napolon Zervës në moshën 16 vjeçare u shpreh për gazetën se veprimi i ambasadës greke ishte tërësisht i gabuar. “unë i mbaj mend të gjithë fshatrat e Krahinës së Çamërisë. Madje në Glikohor mbaj mend edhe shtëpitë dhe familjet që kanë qëndruar në to. Unë kam pasur fatin të vizitoj Krahinën e Çamërisë në vitin 1999 me ndihmën e fëmijëve të mi. Ky grup më ftoi që si më i vjetri që jam t’ju tregoj se ku kanë lerë pasi ata janë dëbuar që fëmijë dhe nuk mbajnë mend por ambasada u soll shumë keq”. Më tej Hajrulla shton se shteti grek është duke i trajtuar ende padrejtësisht çamët si të ishin italianë dhe gjermanë që kanë luftuar kundër Greqisë. “Dhuna që kanë ushtruar grekët kundër çamëve ka qenë e njëjtë me atë që ka ushtruar Milosheviçi kundër Kosovës, por për Kosovën ndërhyri NATO dhe ne në atë kohë kemi qenë më pak se populli kosovar dhe nuk mund t’i bënim ballë Napolon Zervës”shprehet Abdyl Hajrulla. Edhe përfaqësuesi tjetër i këtij grupi të komunitetit çam Ahmet Taipi, i cili do të shkonte në shtetin grek për të parë vendlindjen, shtëpitë e varret e të parëve shprehet se “unë e kam shënuar vendlindjen në dokumentacionin që plotësova dhe po kështu edhe të tjerët. Kjo ka qenë arsyeja që pasi na mbajtën varur për tre muaj na refuzuan kërkesën për vizë si persona të padëshirueshëm se nuk kemi dokumentacionin e nevojshëm”. Sipas tij është e pa pranueshme që një shtet si Greqia i cili bën pjesë në Bashkimin Evropian nuk respekton të drejtën e këtij komuniteti të shohë tokën dhe pronën e tij.
    Faktet
    Që prej 1944 një pjesë e komunitetit çam me kombësi shqiptare e me shtetësi greke u dëbua me dhunë nga Krahina e Çamërisë me pretendimin se ky komunitet ishte bashkëpunëtor i fashizmit dhe nazizmit ndonëse ndër të dëbuarit shumica kanë qenë gra fëmijë dhe të moshuar. Të vendosur në shtetin shqiptar i cili shumë shpejt u vu nën thundrën diktatoriale këtij komuniteti iu ndërrua sërish me dhunë nënshtetësia nga ajo greke në shqiptare. Nga ana tjetër të dëbuar nga vendlindja çamët kanë lënë të gjithë pronat e tyre brenda kufirit grek duke mos pasur asnjë lloj mundësie përveç arratisë të shkonin në shtetin grek si pasojë e izolimit absolut të diktaturës komuniste. Edhe sot pas më shumë se gjysmë shekulli ndërkohë që shteti grek aderon me të drejta të plota në BE këtij komuniteti i është mohuar e drejta për të shkelur sërish në trojet e tyre qoftë edhe përkohësisht. Greqia nuk ka pranuar asnjëherë që shteti shqiptar të shtrojë për zgjidhje çështjen e komunitetit çam si edhe ka ushtruar presione të ndryshme në mënyrë që kjo çështje të quhet e mbyllur. Një sërë ligjesh për kadastrën janë miratuar në këto 63 vjet për regjistrimin e prona ve në shtetin helen por duke mos pasur mundësi për të shkuar krahinën e Çamërisë ky komunitet rrezikon që me këtë artificë të ketë humbur të drejtën për të kërkuar pronën që i përket. E drejta e pronës e cila është e patjetërsueshme si edhe ri vënia në vend e dinjitetit të të gjithë pasardhësve të atyre që u vranë nga genocidi grek janë dy shtyllat e kërkesave që komuniteti çam ka 17 vjet që iu kërkon përgjigje por politika ka dhënë prova që e shikon këtë si një çështje të papërballueshme prej saj.

Abdyl Hajrulla 79 vjeç
    Nuk jam i kënaqur nga ambasada. Veprimi që bënë ishte shumë i gabuar duke na lënë në harresë për 3 muaj. Ne që jemi me origjinë çame nuk na i dhanë vizat për të shkuar në shtetin grek. Ky është një gabim shumë i madh dhe i rëndë pasi na kanë mohuar të drejtën për të parë vendlindjen. Ne do të shkonim në Greqi si turistë dhe jo si luftëtarë pasi ne nuk jemi as italianë që luftuan me grekun dhe as nazistë. Mua më kanë dëbuar nga Çamëria kur kam qenë 16 vjeç dhe unë i mbaj mend të gjithë fshatrat madje edhe familjet që kanë jetuar atje. Dhuna që kanë ushtruar grekët kundër çamëve ka qenë e njëjtë me atë që ka ushtruar Millosheviçi kundër Kosovës por ne kemi qenë më pak se populli kosovar dhe nuk i bëmë dot ballë Napolon Zervës. Meqenëse një pjesë e grupit që do të nisej për në Greqi, nuk kishte qenë asnjëherë në Krahinën e Çamërisë më ftuan që edhe unë të shkoja me ta e t’ju tregoja se ku i kishin pasur shtëpitë e tyre në Gumenicë dhe në fshatin Glikohor pasi ata janë rreth të 55-60-tave dhe nuk i mbajnë mend se ku i kanë pasur shëpitë e tyre. Ne na i mohuan përsëri të drejtat duke mos na e dhënë vizën.

Ahmet Taipi 67 vjeç
    “Kemi më shumë se tre muaj që vazhdojmë me këtë çështje. Vajtëm një herë nuk na futën fare. Vajtëm herën e dytë u futëm një pjesë dhe unë kam qenë ndër të parët nga grupi që kam hyrë në ambasadë. Pastaj pashë në pasaportë që kam një vulë që do të thoshte se ky person u paraqit pasi hymë nja pesë vetë nga grupi ynë na u shty takimi dhe unë e dija që do të shkoja për të marrë një vizë pas një jave. U paraqitëm sërish më datën 23 me dokumentacionin prapë në rregull na e shtynë për në datën 30. Vajtëm dje përsëri. Mund të jenë marrë 100 pasaporta me viza nga të tjerët por ne të minoritetit çam na kthyen pasaportat me një letër që thoshte se për efekt të mos plotësimit të dokumentacionit jeni i padëshirueshëm”. I pyetur nëse ambasada e dinte që ishin çamë kërkuesit e vizave Taipi u shpreh se “Unë e kam shkruar në dokumentacion vendlindjen dhe na kishin premtuar që do të na i jepnin. Megjithatë unë kam këtë si mendim, një shtet si Greqia që merr pjesë në Bashkimin Evropian që flasin për të drejtat e njeriut si ka mundësi që të mos i japë minoritetit çam vizën për të parë trojet e veta, vendlindjen e vet, më mohon të drejtën për të parë varret e babait apo të gjyshërve të mi. Shtetasit grekë hyjnë e dalin në Shqipëri sa herë të duan pse ne nuk e kemi këtë të drejtë? Ku është zbatimi i të drejtave të njeriut? Pse ne duhet të jemi gjithnjë të persekutuar? Ku është parë kjo? Unë doja që të shihja tokën ku kam lindur. Vëllai im që vdiq para disa vjetësh, vdiq pa shkuar asnjëherë në vendlindje pse duhet të më ndodhë edhe mua kjo”.

37 çamët që nuk morën vizën greke
    1. Ahmet Taipi
    2. Abdyl Hajrulla
    3. Hatixhe Myftari
    4. Mevludie Hoxha
    5. Mensure Dako
    6. Neko Taho
    7. Fiqiret Zeqiri
    8. Hilmi Saqe
    9. Nadire Saqe
    10. Namik Emini
    11. Hedo Ademi
    12. Servet Abazi
    13. Shaban Hajrullai
    14. Ilias Hasani
    15. Bije Hasani
    16. Hajrie Karameto
    17. Shuaip Karameto
    18. Behie Memko
    19. Myeser Merxhushi
    20. Muharrem Mezani
    21. Vasil Ajdhoni
    22. Rasmi Halimi
    23. Fejzo Fejzullahu
    24. Namik Alimani
    25. Aliko Sulejmani
    26. Saqo Shtaro
    27. Idris Taka
    28. Xhelo Zeqiri
    29. Jasim Gaxheli
    30. Sako Aliko
    31. Petref Rexho
    32. Halil Shtaro
    33. Hilda Abazi
    34. Durro Brahimi
    35. Ibrahim Karameto
    36. Mamo Karameto
    37. Makbule Karameto

sot.
    --- La Madre dei IMBECILI e sempre in cinta...

---voudou.. ---

i/e larguar Maska e Honezmi
    Anëtarësuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    287
    Ja dhe nje shejtan- budalla fanariot kerkon te griset ! Po mir mo "Korca 1".
    Sic ta thashe me pare, po ta perseris prape; kthimi i popullates came ne tokat e tyre nuk eshte i larget. Shqiperia nuk eshte me si dikur, pa miqe e te mbyllur. Sot komuniteti came po punon per mbrekulli per ta popullarizuar kete problem dhe rasti i me siperm qe beri buje ne shtyp nuk qe i rastesishme. E gjith kjo qe ndodhi eshte ne favorin e camerve. Tani ata kane nje prove ne dore e tyre per ti c'jere masken Greqise "evropjane" qe pretendon se eshte e hapur. Greqia nuk munde te genjeje perseri e te thote se: "sipas ligjeve greke camerit jane te lejuar te vine ne Greqi dhe te hapin gjyq ne gjykatat greke"?! Si mund te vene ata aty, kur ambasada greke nuk ju jepe viza kalimi per ne teritorin greke? Si mund ti kerkojne ata pronat e tyre kur Greqia ne tokat shqiptare te pushtuara te Camerise mban akoma ligjin e luftes dhe nuk lejone asnje came qe te shkoje aty. Ka me dhjetra fakte qe tregojne, se camerit, kur jan pare ne zonen e Camerise, jan arrestuar, burgosur dhe larguar si te pa deshirushem. Po thuajse qe te gjithe camerit qe bene kerkesen ne ambasaden Greke, kishin ne pashaporten e tyre dhe vizen "shengen", po ja qe "dashuria" e fanariotve anadollak nuk e quajti te mjaftushme. Prandaj i "dashur"- Korca 1- leri gec- mecet . E kuptove tani perse camerit vajten dhe kerkuan vize ne ambasaden Greke? Sa per dijeni ata as qe e prisnin se mund te mernin vize nga fanariotet e ambasades dhe as nuk ju hapet barku per vize Greke. Kuptohet qe ne Greqi mbase ka dhe camer, por ata atje jane si emigrante dhe me identitet te rreme, keshtu qe ata s'mund te kerkoin asgje. Ne qofte se ndonje nga keta mund te c'faqi nje deshir te tille, atehere hyne ne pune astinomia qe e masakrron dhe e perze nga territori greke. Kaq sa per kete problem.

Kurse sa per tokat qe pretendone ti dhe qe te "takojne", as qe mos te te veje mendja. Ju greket e Shqiprise jeni ardhacake ne trrojet tona dhe asnjehere s'keni pasur dhe as nuk keni per te patur prona. Per c'far prona po na flet dhe kerkone ti??? Ju shpetuam nga litari i turkut, ju ftuam mes neshe dhe tani na hidhni dhe vickela, duke na treguar se jeni dhe "autoktone". Ju ishit dhe do te mbeteni hysmeqaret tane. Hern tjeter o fanarjot, beju burre dhe dil me suratin tende te vertet (te nje greku) dhe mos u fsheh mbas maskes"Korca1" . Korca i ka dhene shume ketij kombi, prandaj mos u mundo ta flliqesh emrin e saj me ate gjuhen tende te flliqur. Dhe kujdes me ato pefff...pefffet e tua, se heren tjeter, do te ta prese bishtin po fole prape me kete gjuhe. Hajde keput qafen tani.

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Grekët tregojnë... Çamët myslymanë të Epirit (1923 – 2000)
    Nga Arrnubi në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 02-04-2010, 10:33
  2. Një tezë greke: Problemi i çamëve myslimanë
    Nga DYDRINAS në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 11-05-2006, 18:19
  3. Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 28-04-2006, 17:57
  4. Ambasada italiane refuzon vizat per studentet
    Nga zeus në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-07-2005, 04:25
  5. Gramoz Ruci, viziton SHBA edhe pse ambasada i refuzon vizen
    Nga Albo në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 30-08-2004, 11:55

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •