Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 12
    Pasioni pėr shkencėn Maska e Qendi
    Anėtarėsuar
    07-09-2007
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    2,102

Shqipet Nga Presheva

Shqiptaret Ne Presheve Ndoshta Jane Shqiptaret Me Te Harruar Qe Nuk Jetojne Ketu , Nuk Di Nese Ka Ndonje Anetar Te Forumit Nga Presheva , Bujanoci Apo Metvegja , Por Duhet Te Them Se Edhe Ata Meritojne Respekt Pasi Qe Ata Jetojn Ne Nje Vend Si Ēėshtė Serbia Dhe Ata Per Kaq Shume Vita Kane Arritur Ta Ruajne Kulturen , Traditen Dhe Gjuhen.

i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i! Maska e biligoa
    Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216

Presheva - Njė Prush Amė

Ese me poetin nga Presheva, Mexhid Mehmetin

PRESHEVA - NJĖ PRUSH AMĖ

( Sa shpesh na shkuan ardhjet e u kthyen shkuarjet s’ ka tė numėruar.Pėrsėritjet
    pėrherė po na bėjnė tė vendnumėrojmė. Unė nuk e dua as vrasėsin as tė vrarin.
    Alfabetin e lirisė dhe tė gjuhės nuk e kam ndėrruar, jam ai moēmi. Arti im nė
    plot vargje kullon gjak. Mė kot dihati tė shkurtoj udhėn, por udhė tė tjera tė
    pafund ma mbyllin udhėn , shprehet poeti nga Presheva, Mexhid Mehmeti )

Jo rrallė tė mėdhenjtė kanė etje pėr gjak, pėr luftė, pėr interesa tė tyre. Ky fat tragjik po e ndjek vazhdimisht popullin tonė. Ende pa u tharė gjaku i ‘ 99- tės , Kosova sėrish rrezikon tė pėrgjaket pėr luftat e pakryera, pėr pjesėt e betejave tė pafituara. Ata qė aktualisht bėjnė urdhėrin e kėsaj kohe, gjakun e kanė lėndė larėse nėpėr fushat e betejave, shkruan poeti Mexhid Mehmeti nė librin e tij, “ Trungu i pikėllimit”. Poezia tek unė shprehet Mexhidi, nuk di tė flė, nuk di tė hesht, se gjak mė kullon shpirti, thotė autori i17 veprave, Nė dramėn e Kosovės , nė dramėn e popullit tim, ne vazhdimisht jetojmė me dhimbjet e Aborteve banale tė historisė. Kosova po e jeton dramėn mė tė rėndė shpirtėrore, dramėn e dėshtimit dhe tė abortit historik. Njerėzit duhet tė flasin, tė flasim duhet tė gjithė.Nuk di pse mė shfaqet (njeri- ngrėnėsi i baladave, ajo fytyrė e pafytyrė nė mes tė epizodave tė kinemasė sime.Sepse, shumė kemi jetuar me “lirinė” e tė tjerėve, me lirinė e pa liri.Nėn qiellin tonė jo rrallė, padrejtėsia vret me egėrsi. Nėn prangat e huaja “drejtėsia”ėshtė mė e padrejta.I huaji nuk tė lė kurrė tė zhvillohesh e tė ecjesh pėrpara.Shpirt, zemėr, tokė, nuk bėra gabim qė tė desha, ai pėrqafim ishte i domosdoshėm, njė urdhėr i zemrės.Unė pyes, po i pyeturi s’ pėrgjigjet.Muret kudo nė kėtė nėn qiell mė kėrcėnojnė, andaj, sado qė e dua lirinė, unė druaj nga ata qė kanė nė duar Urdhėrin e tyre pėr historinė. Plani i Athisarit nuk mė pėlqen, se fsheh asimilimin dhe zhbėrjen e emrit tė popullit tim, asimilimin e gjuhės, dhe simboleve, kėto nuk janė shqetėsime tė vogla, shprehet poeti, por, unė kujtoj se Kosova ėshtė e menēur, se nė Kosovė ka shqiptar e shqiptar.
    Ndėrsa nė vendin tim shprehet poeti, Mexhit Mehmeti, dhimbjes i ka humbur kuptimi. Poezia e Mexhid Mehmetit, ėshtė poezi e fortė, poezi e gjakut tonė tė fisėm. Shkrimtarėt e Kosovės Lindore ( Bujanovc, Preshevė, Medvegje ) bėjnė punėn e tyre prej poeti. Presheva ėshtė qytet i zemrės sime. Hireve tė Preshevės shumė i shkon poezia. Poetėt e talentuar tė Luginės, si Jonuz Fetahu, Qerim Arifi, Feime Selimi, Dashnim Hebibi, Xhemė Karadaku, Nerimane Kamberi e tė tjerė, janė tė pagjumtėt e kėsaj peme tė gjakut.Ata dhe vetėm ata shkruajnė dhe lexojnė plagėt e tokės, zjarrin amė tė dhimbjes. Unė s’di tė nėnshtrohem mė thotė poeti, se i nėnshtruar nuk bėj dot asgjė. Arti i Mexhit Mehmetit dashuron me forcė dheun dhe atdheun e tij : Mėsimi i jetės, shtatė dhimbjet, fija e lėmshit, trungu i pikėllimit, duart e bukura, fjala e vullkanit, dhe qindėra poezi tė tjera tregojnė fuqinė dhe angazhimin e tij prej poeti. Pėr lirinė kurrė nuk mund tė bėjmė sa duhet, pėr vlerat e saj duhet tė punojmė gjithė jetėn, ėshtė mesazhi i poetit, Mexhid Mehmetit,tė cilin e uroj pėr angazhimin e tij letrar e patriotik, me njė Kosovė dėshirash!..

Rrustem G e c i - Dortmund
    Nese eshte e bere me dashuri, asgje nuk eshte mekat.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-03-2008
    Vendndodhja
    Gjermnani Vendlindja Presheve
    Postime
    2
    Une jam nga Presheva.Tash per tash nuk jetoj ne Presheve po ne Gjermani.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    23-06-2005
    Postime
    34
    Pershendetje...
    Une jam njeri prej banoreve te qytetit te Presheves...
    Ndoshta do t'a teproja shume nese do te shtoja dicka me teper...sic e dime nga vete fakti se tani vetem se jemi harruar...ndoshta do te vije koha kur vetem emri do te na kujtohet e asgje me teper...thjesht edhe ne jemi bije te shqipes...pse na harrone Kombi ashtu nuk e kuptoj...

i/e regjistruar Maska e embelsiraa
    Anėtarėsuar
    06-06-2009
    Vendndodhja
    MEDVEGJE-KOSOVE
    Postime
    35
    jam nga MEDVEGJA pershendes Kosoven Lindore complet ku jan
    Ti je Bota ........

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    03-10-2009
    Vendndodhja
    larg
    Postime
    1,011
    Sa me permalluat, me kujtua java e drames amatore ne preshev e ,kam harruar si quhej saksisht ky fetival po ka qene shum shum mire
    pershendetje

Follow the Light Maska e presHeva-Lee
    Anėtarėsuar
    24-11-2008
    Vendndodhja
    toka e shqiponjave
    Postime
    1,019
    pershendetje dardania lindore
    qka me bo kshtu mduket esht fati jon qe tjemi t harruar
    Krenohem qi jom Shqyptar e Musliman

Muslim Maska e Argjendii
    Anėtarėsuar
    18-03-2009
    Vendndodhja
    Lugin
    Postime
    123
    pasi qe nuk ka nenforum me emrin Kosov Lindore spaku lene deni tem ngjites admina e moderator te nderuar

Pershendetje te gjith Shqiptar kudo qe jan ne vecanti ju te Lindjes

i/e regjistruar Maska e pa-emer
    Anėtarėsuar
    26-09-2009
    Vendndodhja
    ne parajse--aty ku sje Ti
    Postime
    257
    pershendetje edhe nga une Kosoven Lindore qe e dua shum
    fotografia-hobi im

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    09-01-2008
    Postime
    65
    dua nje harte etnike te serbise ne 1830,1878,1913 bashkangjitur me te dhena statistikore etnike per secilin vit

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Gjergj Kastriot Skėnderbeu
    Nga Arbushi nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 434
    Postimi i Fundit: 18-09-2022, 06:57
  2. Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-05-2005, 10:22
  3. In Memoriam: Hasan Kadriu - Presheva, menaxher shqiptar i FIFA-s. Mė
    Nga Irfan nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 19-02-2005, 15:12
  4. Tung pershendetje nga Presheva ;-)
    Nga MaTr|xX nė forumin Prezantoni veten nė forum
    Pėrgjigje: 16
    Postimi i Fundit: 28-09-2004, 15:59
  5. Per te gjithe shqipet
    Nga kulla nė forumin Letėrsia shqiptare
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 31-03-2004, 00:48

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •