Shkaku i njėzetepestė: Durim i bukur
Te stolisesh me durim ėshtė veti morale e te pashoqeve te cilėt gjerat e pakėndshme i presin me gjoks te hapur, me fuqi ambicioze dhe imunitet te forte. E nėse nuk duroj unė dhe ti ētė bėjmė atėherė pra? A ke ndonjė zgjedhje tjetėr pėrveē durimit? A di furnizim tjetėr pėrveē tij?
Njė prej njerėzve te mėdhenj ishte teatėr ne te cilin vraponin fatkeqėsitė dhe mejdan ne te cilin bėnin gara telashet, ēdo here kur dilte nga ndonjė telashe, e vizitonte tjera, e ai ishte mbrojtur me durim dhe me besim ne All-llahun, ai i thuri vetes:
Me mohon mua koha ime e nuk e dine qe unė
jam krenar gjersa telashet e kohės e konsideroj te lehta
Ngulmi koha tė mė tregoje mua se sa e dhunshme ėshtė
E unė ngulma ti tregoj asaj se si ėshtė durimi
Ketė e bėjnė dinjitozet, ballafaqohen me telashet dhe fatkeqėsitė i hedhin pėr toke. Hyrėn tek Ebu Bekri gjersa ishte i sėmure e i thane: A ta thėrrasim njė mjek? e tha: Mjeku me ka pare. I thane: E ētė tha? U pėrgjigj: Unė veproj ētė dua.
U sėmur njeri prej te mirėve e i thane: Ētė dhembe? Tha:
Me sėmundjet e tyre vdesin shpirtrat
e vizitoret e tyre nuk dine se nga ēka ata rėnkojnė
Nuk ėshtė tregua i drejte njė shpirt
kur pėr dhembjen e tij i ankohet jo te dashurve te tij
Duro e durimi le te jete vetėm pėr All-llahun, duro duke qene i bindur ne rrugėdalje, i vetėdijshėm pėr pėrfundim te mire, duke e kėrkuar shpėrblimin nga All-llahu, faljen e mėkateve, duro sado qe vėshtirėsitė te kane kapluar dhe rrugėt para teje te janė ngushtuar, sepse fitorja vie me durim, rrugėdalja vie pas brengave, pas ēdo vėshtirėsie vie lehtėsimi.
Kam lexuar peripecitė e te mėdhenjve te cilėt kaluan ne ketė bote e unė u habita para durimit te hekurte te tyre dhe para fuqisė se bartjes se tyre. Fatkeqėsitė binin mbi koket e tyre sikur te ishin pika te ujit te ftohte, e ata te forte si malet, te pėrqendruar ne te vėrtetėn e nuk kaloi kohe e gjate kur fytyrat e tyre shndėrritėn ne vezullimin e agimit te rrugėdaljes ne gazimin e fitores. Bile dikush prej tyre nuk u mjaftuar vetėm me durim, po u kacafyt me telashet dhe i sfidoi fatkeqėsitė duke bėrtitur para tyre e duke recituar:
Nėse ti oj kohe ke diēka
me te cilėn do ti mposhtesh fisniket
Ma jep pra!
Krijoni Kontakt