Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 16 prej 16

Tema: Betania

...dhe jeta ime u fal Maska e Peniel
    Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    -|- Atje ku njeriu takohet me Perėndinė
    Postime
    1,257
    Shumė e drejtė vėrejtja jote vėlla Dėshmues. Por desha tė theksoj diēka shumė thelbėsore dhe tė rėndėsishme. Kishat janė tė ndryshme kudo nė botė nga ana organizative, mėnyra se si besojnė dhe praktikojnė besimin e tyre, interpretimi i Biblės etj etj. Ēfarė ndodh nė Amerikė nė disa kisha amerikane nuk do tė thotė qė ndodh kudo edhe nė kisha tė tjera nė Amerikė. Besoj se edhe aty ka kisha qė tė vetmen temė predikimi kanė Krishtin. Pa dashur ti justifikoj kėto kisha qė shikojnė buxhetin e kishės, dua tė rikujtoj qė ka kisha qė kanė dėrguar dhe dėrgojnė misionarė pėr Ungjillin nė gjithė botėn dhe nevojiten tė ardhura pėr ti mbajtur, japin ndihma tė ndryshme financiare nė drejtime tė ndryshme si psh nė jetimore, tė varfėrve, organizatave tė ndryshme qė merren me bamirėsi etj.

Nuk ėshtė e ēuditshme qė flitet hapur pėr dhėnien e tė dhjetės nė kishė. Ka shumė besimtarė qė nuk e fusin dorėn nė xhep dhe tė japin. Pastaj ti ke kapur vetėm njė anė tė thėnieve tė Palit sepse ai ka thėnė edhe kėtė: Mos ia mbyll gojėn kaut... e cituar nga Dhiata e Vjetėr dhe qė iu referohet nė Dhiatėn e Re punėtorėve qė shėrbejnė nė kishė. Pra nėse njė besimtar caktohet nga kisha tė shėrbejė dhe tė merret me punėt e kishės dhe tė shpėrblehet pėr kėtė a ėshtė kjo e keqe? Besoj se jo. Nuk flas kėtu pėr kishat qė janė katandisur si kishat ortodokse dhe katolike. Thjesht dua ti shmangem krahasimit tė kishave sepse kjo ka pasoja tė rėnda dhe tė papėlqyera. Nuk mund tė bėjmė njė gjė tė tillė dhe as tė gjykojmė.

Nėn Hirin e Tij,

ns
    קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ

I Shenjtė I Shenjtė...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Citim Postuar mė parė nga Peniel Lexo Postimin
    Shumė e drejtė vėrejtja jote vėlla Dėshmues. Por desha tė theksoj diēka shumė thelbėsore dhe tė rėndėsishme. Kishat janė tė ndryshme kudo nė botė nga ana organizative, mėnyra se si besojnė dhe praktikojnė besimin e tyre, interpretimi i Biblės etj etj. Ēfarė ndodh nė Amerikė nė disa kisha amerikane nuk do tė thotė qė ndodh kudo edhe nė kisha tė tjera nė Amerikė. Besoj se edhe aty ka kisha qė tė vetmen temė predikimi kanė Krishtin. Pa dashur ti justifikoj kėto kisha qė shikojnė buxhetin e kishės, dua tė rikujtoj qė ka kisha qė kanė dėrguar dhe dėrgojnė misionarė pėr Ungjillin nė gjithė botėn dhe nevojiten tė ardhura pėr ti mbajtur, japin ndihma tė ndryshme financiare nė drejtime tė ndryshme si psh nė jetimore, tė varfėrve, organizatave tė ndryshme qė merren me bamirėsi etj.

Nuk ėshtė e ēuditshme qė flitet hapur pėr dhėnien e tė dhjetės nė kishė. Ka shumė besimtarė qė nuk e fusin dorėn nė xhep dhe tė japin. Pastaj ti ke kapur vetėm njė anė tė thėnieve tė Palit sepse ai ka thėnė edhe kėtė: Mos ia mbyll gojėn kaut... e cituar nga Dhiata e Vjetėr dhe qė iu referohet nė Dhiatėn e Re punėtorėve qė shėrbejnė nė kishė. Pra nėse njė besimtar caktohet nga kisha tė shėrbejė dhe tė merret me punėt e kishės dhe tė shpėrblehet pėr kėtė a ėshtė kjo e keqe? Besoj se jo. Nuk flas kėtu pėr kishat qė janė katandisur si kishat ortodokse dhe katolike. Thjesht dua ti shmangem krahasimit tė kishave sepse kjo ka pasoja tė rėnda dhe tė papėlqyera. Nuk mund tė bėjmė njė gjė tė tillė dhe as tė gjykojmė.

Nėn Hirin e Tij,

ns
    Natyrisht qe te gjitha kishat nuk jaen njesoj, i dashur vella Peniel. Po keshtu e di dhe thenien qe Pali mer prej dhiates se vjeter ne lidhje me "kaun". Une nuk shoh vetm ne nje kendveshtrim dhe te foksuohem vetem ne te. Une jetoj prej shume vitesh ne amerike, po keshtu kam jetuar dhe ne Greqi, dhe mendoj se jam pak ne gjendje te shoh me ne realitet jeten brenda kishes. Nese do te ndalemi tek Pali, mesimet e tij ne lidhje me kete fakt, duhen mare ne kendveshtrimin e duhur, dmth ne Krishtin. Apsotulli Pal ne te gjitha rastet, na e jep veten e tij si nje shembull konkret te predikimeve te tij.
    Se pari, Pali thote se, une nuk i jam bere barre askujt, dhe nuk kam perfituar prej askujt, por kam punuar me duart e mia per te siguruar te ardhurat e mia. Bile, thote Pali, kam ndihmuar dhe te tjeret prems te ardhuarave te mia.
    Se dyti, Pali thote se, kur nje puntor punon mire, eshte si "kau", nuk duhet ti shikosh gojen. Pikerisht ky eshte dhe vargu ku shume gjera fshihen dhe mbulohen. Une jam i gatshem qe te roje prej ungjillit ai qe Ungjillin predikon dhe shperndan. Por kur shoh se te gjithe pastoret marin rroga te majme, dhe nuk jam aspak xhelos, atehere perpiqem te shoh se ku ata pajtohen me "kaun". Ajo qe mua ma preokupon ne kete problem eshte fakti se, pastoret jane disa njerez qe kane haruar te punojne dhe te dine se sa djerse duhet per te nxjere ato leke.
    Kur isha ne greqi, kisha ku shkoja ne Nikea, ishte nje kishe qe drejtohej me pleqesi, dhe aktualisht nuk kishte pastor.Ishte vertet nje kishe plot dashuri dhe qe me dha mundesine per te vene tallanten e Krishtit ne pune. Me kujtohet njeher nje prej pleqeve i cili me pyeti dhe me tha: si mendon ti deshmuesi, ne qe sherbejme ne kishe duhet te marim para per kete pune apo jo? Une i thashe: Perendia eshte doredhene dhe askend nuk e le borxh, por i jep pagen e tij. Nese ti kerkon te maresh nje page, kete dhe bibla e meson. Por une personalisht mendoj keshtu: Nese do te punosh ne kishe pa page ( flas ne monedhe), kjo tregon se besa jote ne Krishtin eshte e fuqishme. Tek Isaia thuhet se, barinjte nxjerin fitime te majme prej deleve te tufes. Po keshtu Jezusi kur mori shembull bariun dhe tufen tha: bariu rogetar e le tufen sepse nuk eshte e tija. Me kete nuk dua te gjykoj ata qe marin page ne kishe, por pelqej te punoj ne Krishtin jashte pageses. Une deshiroj qe te gjithe pastoret te punojne dhe te nxjerin te ardhurat e tyre me djersen e ballit, dhe keshtu sherbesa e tyre do te jete edhe me frytshme. Sepse vullentari nuk esht si rogetari. Ai qe sherben falas, nuk del e thote se, buxheti ka rene, sepse qellimi nuk eshte roga. Ateher plakui kishes me tha: Askush ne kete kishe nuk mer roge per sherbesen qe ben, dhe mua Jezusi me ka bekaur shumefish ne punen qe kam. Dhe une e pranoj se sherbesa vullnetare eshte me e fuqishme se ajo e rogetarit.
    Kete shembull e solla jo si nje fakt per te gjykuar rogetaret, por per te treguar supermacine qe kane ata qe sherbejne falas ndaj atyre qe jane me roge.
    Une konkretisht drejtoj nje bashkesi te vogel familjare ne shtepine time, dhe kete e kam nisur qysh ne momentin qe kam pranuar Krishtin. Vertet ndjehem i lire por dhe i bekuar, sepse me motivojne fjalet e Jezusit i cili tha: Falas moret ,falas jepni. Pra ungjillin dhe talentin per kete sherbese na e dha falas Jezusi, dhe duhet ta japim falas.
    Sa per ata qe jane misionare neper bote, natyrisht qe jam dakort qe te mbeshteten me te ardhura, dhe kisha ka detyre ti mbeshtese. Une e kam te veshtire te pranoj se, perse duhet titulli tek pastori, dhe pse pa kete titull nuk mund te jesh nje pastor ne kishen e Krishtit! Pikerisht kjo me duket si nje fare license, pa te cilen nuk mundet te ushtrosh profesionin e pastorit. A nuk eshte ky nje shembull i mare nga bota? "Licensen" te krishtereve ja u jep Krishti dhe jo shkolla teologjike e tjera. Keto praktika mendoj se nuk jane shembuj dhe mesime qe vijne nga kisha e hershme dhe bibla e Perendise. Jezusi ju tha: Dil dhe trego ate qe Perendia beri per ty; shkoni dhe predikoni ungjillin e shpetimit. Mendoj se ky eshte mtoivi qe motivon cdo te krishtere, per te punuar ne kishen e Krishtit. Nese dikush kerkon te rise njohurite teologjike, kjo eshte e drejta e cdo kujt. Por nese kjo shkolle eshte kushti qe te licesnon per pastor, ateher nuk mendoj se ky mesim vjen prej Krishtit dhe fjales se tij ne biblen e shejnte. Keto jane praktika te huazuara nga bota, te cilat perpiqen ta kthejne kishen ne nje institucion fetar, dhe jo si TRUPI i Gjalle i Krishtit. amin.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    22-05-2005
    Vendndodhja
    Duke shtegtuar ne Krishtin qe banon brenda meje
    Postime
    177
    Vėlla dėshmues,

Perėndia mė ka bekuar shumė me dy postimet tėnd nė kėtė temė. Ato qė thua janė kaq tė vėrteta dhe unė i kam pėrjetuar deri nė njė farė pike kur isha nė Shqipėri dhe tani qė jam kėtu (Greqi) por jashtė atij sistemi i shoh dhe nuk mė vjen mirė, sepse sa vjen gjėrat bėhen mė keq. (Po flas pėr kishėn pjesė e sė cilės isha nė Shqipėri.)

Kėto qė shkruan, vėlla, shumica e besimtarėve i shohin, por nuk arrijnė ti kuptojnė, sepse gjithmonė del dikush dhe i mbėshtet me vargje nga Bibla megjithėse shumica e tyre, siē e the edhe ti janė praktika tė huazuara nga bota.
    Fatkeqėsisht, Kisha (nė pėrgjithėsi) sot ėshtė larguar nga ajo qė Zoti gjithmonė e ka dashur tė jetė, dmth bashkėsia e atyre qė ulen nė kėmbėt e Tij dhe shijojnė sė bashku miqėsinė qė kanė nė Tė.

Dua tė tė rekomandoj njė material qė ka pėrkthyer njė vėlla kėtu nė forumi, i cili besoj se do tė tė ndihmojė tė shohėsh mė mirė disa nga ato qė thua nė shkrimet tėnd si edhe qėllimin e Perėndisė nė krijimin e njerėzimit. Titullohet Qėllimi i pėrjetshėm i Zotit pėr njeriun, e ka postuar Matrix dhe ndodhet nė faqen e dytė tė temave nė komunitetin protestant. (Fatkeqėsisht nuk munda tė postoj link-un.)

Zoti me ty, vėlla.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shtegtari : 13-12-2007 mė 04:42
    Sarayu, the one who is streaming.

...dhe jeta ime u fal Maska e Peniel
    Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    -|- Atje ku njeriu takohet me Perėndinė
    Postime
    1,257
    Gjithmonė ekziston tendenca e kritikės ndaj njė kishe apo ndaj kishave tė tjera. Problemi qėndron gjithmonė nė kuptimin e funksionimit tė njė kishe. Askush nuk detyron dikė ose mė saktė asnjė nė njė kishė nuk detyron njė besimtar tė bėjė diēka me zor. Ēdo besimtar ėshtė i lirė tė gjykojė dhe tė vendosė se ēfarė ėshtė mė e mirė pėr tė dhe nėse kisha ku ai shkon i pėrshtatet besmit tė tij.

Nėse nė Amerikė besmitarėt pranojnė tė paguajnė kjo ėshtė ēėshtja dhe e drejta e tyre tė vendosin. Nėse nė Greqi kjo nuk ndodh ose edhe ndodh pėrsėri kjo ėshtė njė ēėshtje e brendshme e asaj kishe. Ne qė jemi jashtė asaj kishe, nuk e gjykojmė dot kėtė kishė pėr mėnyrėn qė ajo ka zgjedhur tė jetojė pėrpara Perėndisė. Tė pėlqen shkon tek ajo, nuk tė pėlqen nuk shkon ose gjen njė kishė ku ti mendon se mund tė qėndrosh. Nuk e kuptoj pse duhet tė adoptojmė probleme qė i pėrkasin kishave tė tjera. Kjo ėshtė njė ēėshtje midis Perėndisė dhe asaj kishe. Gjėrat janė tė thjeshta dhe tė qarta. Nuk kuptoj pse duhet ti bėjmė kaq tragjike. Jemi tė lirė.

Nuk dua qė kjo temė tė mbushet me polemika dhe me postime qė do e degjenerojnė dhe mendoj ta mbyll kėtu diskutimin tim. Faleminderit.

Nėn Hirin e Tij,

ns
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Peniel : 13-12-2007 mė 19:57
    קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ

I Shenjtė I Shenjtė...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    22-05-2005
    Vendndodhja
    Duke shtegtuar ne Krishtin qe banon brenda meje
    Postime
    177
    Nuk dua qė kjo temė tė mbushet me polemika dhe me postime qė do e degjenerojnė dhe mendoj ta mbyll kėtu diskutimin tim.
    As unė nuk dua, Peniel, qė tė ndodhė ajo qė thua prandaj nuk po tė pėrgjigjem edhe pse ti e di qė nuk jam fare dakord me ato qė thua lart pjesės qė kam cituar nga postimi yt.
    Sarayu, the one who is streaming.

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Edhe ky asht nji libėr qi nuk duhet me e neglizhue asnji i krishter pa e lexue. Libėr plot zbulesė.

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •