Gruaja e cila dėshiroi gruaja ime tė dalė me tė dhe tė kalojė njė kohė me tė, ishte nėna ime
Pas 21 vitesh martesė gjeta njė ndriēim tė ri tė dashurisė nė zemrėn time
Para njė kohe fillova tė dal me njė grua tjetėr dhe ky ishte edhe mendimi i gruas sime e cila njė ditė mė tha: “E di fare mirė sa e do ti atė.”
Gruaja e cila dėshiroi gruaja ime tė dalė me tė dhe tė kalojė njė kohė me tė, ishte nėna ime tė cilėn e kishte lėnė tė ve qysh para 19 viteve. Por, angazhimi im me punė, jeta e pėrditshme me angazhime, po ashtu tre fėmijėt dhe pėrgjegjėsi tė tjera, mė bėnė qė ta harroj dhe mos ta vizitoj pėr njė kohė tė gjatė.
Njė ditė prej ditėsh i telefonova dhe e thirra pėr njė darkė ajo mė pyeti e habitur: “Biri im, a je mirė me shėndet?” sepse ajo nuk ishte e mėsuar qė t’i telefonoj nė kėtė kohė dhe mendoj se nuk jam mirė. I thashė: “Unė jam mirė nėnė, por dėshiroj qė ta kaloj njė kohė me ty, nėna ime.” Mė tha: “Dėshiron vetėm ne tė dy?”. Mendova pak, pastaj i thashė: “Mė ka marrė malli shumė tė ulemi pak sė bashku.” Ditėn e enjte, pasi pėrfundova punėn shkova te shtėpia e saj dhe e mora. Isha pak i luhatur, por kur arrita aty e gjeta edhe nėnėn tė mėrzitur dhe tė brengosur.
Nėna priste para derės sė shtėpisė, kishte veshur rroba tė bukura, si duket ishte fustani i fundit tė cilin ia kishte ble babai im, para sė tė vdiste. Nėna qeshi ime si njė egjėll dhe tha e gėzuar: “Ju kam thėnė tė gjithve se unė sot do tė dalė me birin tim dhe tė gjithė ishin tė gėzuar dhe po mė presin me padurim pėr lajmet qė do t’ua sjell kur tė kthehem nė shtėpi.”
Shkuam nė njė restorant, jo tė thjeshtė, por i mirė dhe i qetė. Nėna ime mė kapi pėr krahu dhe e gėzuar i dukej sikur ajo ėshtė zotresha e parė.
Pasi qė u ulėm, fillova ta lexoj listėn e ushqimeve, sepse ajo nuk mund tė lexonte mė, pėrveē me shkronja tė medha. Ndėrkohė qė lexoja listėn ajo mė shikonte me njė buzėqeshje tė ėmbėl dhe mė ndėrpreu duke thėnė: “Unė tė lexoja ty kur ti ishe i vogėl”. Atėherė unė iu pėrgjigja: “Tani ka ardhur koha qė tė paguaj dicka nga borxhi im ndaj teje. Pusho tani, oj nėna ime.
Biseduam gjerė e gjatė sa ishim duke ngrėnė darkėn dhe e gjithė koha ishte tregime tė reja dhe tregime tė vjetra, derisa e harruam edhe kohėn dhe mbetėm ulur deri nė mes tė natės. Kur u kthyem, pas mesit tė natės dhe kur arritėm para shtėpis sė saj, mė tha: “Dėshiroj tė dalim sė bashku edhe njė herė tjetėr, por nė llogari time.” E putha dorėn e saj dhe e pėrshėndeta. Pas disa ditėsh nėna ime vdiq prej infraktit nė zemėr. Kjo ndodhi nė njė shpejtėsi tė madhe sa qė nuk pata mundėsi tė bėj asgjė pėr tė.
Pas disa ditėsh mė erdhi njė letėr nga posta, njė letėr prej restorantit nė tė cilėn e kishim ngrėnė darkėn sė bashku me nėnėn time, ku kishte tė shkruar disa rreshta me shkrimin e saj: “Kam paguar njė faturė paraprake, sepse e di se unė nuk do tė jem me juve, prandaj tė shkosh ti me gruan tėnde ta hani njė darkė me atė faturė qė kam paguar, sepse ti, o biri im, nuk mund ta kuptosh se sa rėndėsi ka pasur pėr mua ajo natė qė u takuam sė bashku. Tė dua, o biri im!
Nė kėtė moment e kuptova se ēfarė do tė thotė fjala dashuri apo tė dua.
Nuk ka diēka mė tė shtrejtė se prindėrit e nė veēanti nėna. Jepjani atyre kohėn tė cilėn e meritojnė se pse ky ėshtė e vėrteta e Allahut dhe e drejta e tyre dhe kėto gjėra mos i vononi asnjė here, sepse vdekja nuk pret.
(pra motra Allahu subhaneveteala e ka bere obligim respektimin e prinderve duke thene ne kuran: Dhe Ne kemi kėrkuar nga njeriu tė jetė i pėrkushtuar e i dėgjueshėm ndaj prindėrve tė tij. Nėna e tij e mbarti atė me mundime pas mundimesh e vėshtirėsi pas vėshtirėsish dhe dhėnia e gjirit ėshtė dy vjet-mė falendero Mua dhe prindėrit e tu-tek Unė ėshtė kthimi i fundit.” [Lukman, 14].
pra na nuk kemi obligim vetem para vdekjes per ta po kemi edhe mbas vdekjes:Njė burrė prej ensarėve erdhi tek i Dėrguari i Allahut (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!) dhe i tha: O i Dėrguari i Allahut! A ka mbetur ndonjė gjė nga bamirėsia ime ndaj prindėrve tė mi, pas vdekjes sė tyre? -“Po, katėr gjėra: Lutja dhe kėrkimi falje pėr ta, pėrmbushja e marrėveshjeve tė tyre, nderimi i shokut tė tyre dhe mbajtja e lidhjeve farefisnore nga tė cilat ti nuk ke lidhje farefisnore tjetėr veēse nga ana e tyre. Kjo tė ka mbetur ty nga bamirėsia ndaj tyre pas vdekjes sė tyre.” E transmeton Ebu Daudi. Hadithi ėshtė i dobėt, siē e ka konsideruar tė tillė shejh Albani.
Ndėrsa Abdullah ibėn Mesudi (Allahu qoftė i kėnaqur me tė!) ka thėnė: Pyeta tė Dėrguarin e Allahut (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!): Cila ėshtė puna mė e dashur tek Allahu i Lartėsuar? Ai (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!) tha: “Sjellja mirė me prindėrit.” -Po pas kėsaj? -Xhihadi nė Rrugė tė Allahut.” -Pastaj aty erdhi njė burrė i cili i kėrkonte leje tė Dėrguarit (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!) pėr tė shkuar nė xhihad dhe ai (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!) i tha: “A i ke gjallė prindėrit? -Po, -tha ai. -Atėherė tek ata bėj xhihad (pėrpiqu tė kujdesesh pėr ta)MOTRA PRA ALLAHU JA NA E KA OBLIGUAR RESPEKTIMIN E PRINDERVE MIRPO RESPEKTIMI KU ATO SI KUNDESHTOJNE LIGJET E ALLAHUT JO ME NDERHY TU ME THENE A KEMI OBLIGIM ME NDEGJU PRINDERIT SIPERSHEMBULL SI NDODHEN SHPESH TE DISA NJERZ ALLAHU THOT NE KURAN:Por nėse ata tė dy pėrpiqen me ty, qė ti tė mė shoqėrosh Mua tė tjerė pėr tė cilėt ti nuk ke asnjė dije, atėherė mos iu bind atyre, por sillu me ta nė dynja me dashamirėsi dhe ndiq rrugėn e atij i cili mė kthehet Mua me pendim dhe nėnshtrim.” [Lukman: 15].
Ndėrsa i Dėrguari i Allahut (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tė!) ka thėnė: “Bindja ėshtė nė tė mira e tė ligjshme.” Dhe ka thėnė: “Nuk ka bindje ndaj krijesės nė kundėrshtim tė Krijuesit.”)
Krijoni Kontakt