Close
Faqja 11 prej 26 FillimFillim ... 91011121321 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 101 deri 110 prej 260
    i/e regjistruar Maska e LOGIC
    Anėtarėsuar
    22-01-2006
    Postime
    730
    Kur tė rritem do tė bėhem si Ebu Bekri

--------------------------------------------------------------------------------

Njeri tha: "Unė dua tė bėhem polic". Tjetri zjarrfikės. Atėherė njė djalosh musliman nė grumbullin e fėmijėve bėrtiti,"Unė dua tė bėhem Sahaab!"

Kur tė rritem do tė bėhem si Ebu Bekri

Pasi qė njė grup i njerėzve kishin pranuar Islamin, Ebu Bekri, r.a., insistonte tek i Dėrguari s.a.v.s. qė muslimanėt ta shpallnin islamin nė publik e jo ta
    fshihnin mė tutje. Pejgamberi mė nė fund u pajtua dhe sė bashku hynė nė oborrin e Qabes, secili duke zėnė nga njė qosh dhe duke i thirrur njerėzit nė Islam.
    EbuBekri r.a. ishte i pari qė i ftoi ata tek Allahu dhe Pejgamberi s.a.v.s.

Turma qė ishte e ulur e dėgjoi Ebu Bekrin r.a. dhe tė tjerėt qė flisnin pėr Allahun dhe Islamin, u zemėruan dhe filluan qė t'i gurėzonin dhe mbytnin muslimanėt.
    Utbah hodhi mbi Ebu Bekrin sandalet e tij tė lėkurės, duke e goditur pa ndėrprerė nė fytyrė gjersa Ebu Bekri r.a. ra pėrtokė. Pastaj u vėrsul mbi Ebu Bekrin r.a. duke e grushtuar nė bark dhe nė fytyrė. Fisi i Ebu Bekrit mė nė fund tėrhoqėn Utbah dhe u betuan se nėse Ebu Bekri vdes, ata do ta copėtonin kokėn e Utbahs pėr hakmarrje. Ebu Bekri ishte i pėrgjakur, i pavetėdije dhe fytyra e tij ishte e padallueshme.

Kishte ra muzgu kur Ebu Bekri r.a. filloi tė tregojė shenja tė jetės. E dini se ēfarė ishin fjalėt e tij tė para? "Ēka ndodhi me Pejgamberin s.a.v.s.?

Nėna e tij i ofroi ushqim, por refuzoi qė ta merrte. "Nuk do ta prek ushqimin gjersa tė dėrgoni tek Pejgamberi s.a.v.s. dhe te jem i sigurt se ėshtė mirė."

E dėrguan nė Daar Al-Arqam dhe kur hyri atje, Pejgamberi s.a.v.s qau pėr gjendjen nė tė cilėn ishte Ebu Bekri r.a. dhe e pėrqafoi. E mbajti nė pėrqafim gjersa muslimanėt u bashkuan pėrreth.

Shembull:

Nė librin e tij Risaalat Al-Mu'allim, Xhemal Abiden na tregon qė nė moshėn dy vjeēare - ndoshta edhe mė herėt - djali apo vajza fillojnė zakonisht tė imitojnė gjithēka qė shohin. Pastaj kjo gjendje e imitimit fillon tė zbutet, por vazhdon tė luaj rolin thelbėsor nė edukimit e fėmijės.

Fėmijėt nuk mėsojnė kur ju thuhet, ata mėsojnė pėrmes shembullit. Sa do tė peshonte njė urdhėr tek fėmija, kur prindi apo arsimtari i vetėm han njė sandwich? Pėr kėtė arsye, ėshtė diē e urryer e pėrbuzur tek Allahu
    qė njė person duhet tė urdhėrojė pėr mirė, por ai vetė tė bėjė diē tjetėr nga ajo qė ka urdhėruar. Me tė vėrtet, fjalėt e tij do tė kenė peshė tė vogėl kur tė dyja - veprimi dhe urdhri - janė tė kundėrta.

Allahun e madhėrojnė ēka ka nė qiej dhe ēka ka nė tokė, e Ai ėshtė Mbizotėruesi, i Urti. O ju qė besuat, pse po e thoni atė qė nuk e punoni? Tek Allahu ėshtė shumė e urrejtur ta thoni atė qė nuk e punoni! (Es
    -Saff 61;1-3).

Dhe nė Sahihin e muslimit, Profeti s.a.v.s ka thėnė: "Nė Ditėn e Gjykimit do tė sillet njeriu dhe do tė hidhet nė Xhehnnem. Banorėt e Xhehnemit do tė mblidhen rreth tij dhe do t'i thonė: "O ti filan, ēfarė tė ka ndodhur? A nuk ke urdhėruar nė punė tė mira dhe ke ndaluar nga tė kėqijat? Ai do t'u thotė "Po, gjithsesi kam urdhėruar pėr vepra tė mira, por vetė nuk i kam kryer, dhe kam ndaluar nga tė kėqijat, por vet i kam punuar ato".

Ashpėrsia e kėtij mėsimi buron nga plagėt dėmtuese qė e presin brenda personalitetin e fėmijės kur sheh shembullin e tij duke bėrė gabime dhe duke mos bėrė ēka ėshtė e drejtė. Nga ne qė tė mos binden tė besojnė
    ēka kėrkojmė, ne mund tė shkatėrrojmė jetė tė tėra deri nė Ditėn e Gjykimit. Nė kėtė hulumtim duhet qė t'i kthehemi shembullit tė ndritshėm tė Ebu Bekėr Es Sidik r.a. Kur Pejgamberi s.a.v.s. pranoi shpalljen e parė, njeriu i parė qė ju afrua ishte shoku mė i mirė Ebu Bekri. Kur Ebu Bekri r.a dėgjoi qė Muhammedi a.s. ėshtė zgjedhur Profet, ai menjėherė deklaroi: "Kurrė
    nuk kam dėgjuar asnjė gėnjeshtėr nga ti. Dėshmoj se nuk ka Zot tjetėr qė meriton tė adhurohet pėrveē Allahut dhe ti je i Dėrguari i Allahut."

Pejgamberi mė vonė tha: "Nuk ka qenė askush tjetėr qė kam folur rreth Islamit qė nuk ka diskutuar ēėshtjen me mua pėrveē Ebu Bekrit."

Me pak ajete qė i dinte Ebu Bekri r.a. filloi qė tė thėrriste nė dinin Islam. Sė shpejti u shoqėrua nga duart e Uthmanit, Ez-Zubairit, Abdu Rrahman ibn
    'Owfit, Sa'dit, Abu 'Ubaidas dhe Talhas -gjashtė nga tė dhjetit tė cilėve u ėshtė premtuar Xhenneti gjersa ishin tė gjallė.

Nė ditėt e hershme tė Islamit Ebu Bekri r.a. ecte nėpėr dyqane dhe shtėpi qė t'i vėzhgonte tė gjithė robėrit muslimanė qė u keqtrajtonin. Ai e shikonte se
    si Umajah zvarrite Bilallin nė shkretėtirė nė mesin e ditės, momentet mė tė nxehta tė ditės. Umajah e shtypte Bilallin nė tokėn pėrvėluese dhe i vendosi njė gurė nė gjoksin e tij qė ta rriste mundimin. Bilalli nuk thoshte diē tjetėr "Ehad, Ehad (Njė, vetėm Njė)." Ebu Bekri shikonte Bilallin dhe i pėshpėriste, "YunJeeka AlWaahidul Ahad (I vetmi {Allahu } do tė
    shpėtojė."

Ebu Bekri shkoi tek Umajah dhe kėrkoi qė tė ja shesė Bilallin atij pėr 5 ukijje tė arit. Umajah u mahnit nga kjo shumė dhe me shpejtėsi pranoi ."Merre Bilallin. Nuk ka asgjė tė mirė nga ai."

Pasi qė marrėveshja u krye, Umajjah qeshte, "Po qė se do tė kundėrshtoje tė mė paguaje mė shumė se sa 1 ukijje, pėrsėri do ta shitja."

Ebu Bekri r.a. ia bėri me dije, "Edhe po qė se do tė kundėrshtoje tė ma shitje pėr mė pak se sa 100 ukijje prapė se prapė do ta blija! "Qėllim kėqinjėt, si gjithmonė, shpėrndanė pėrgojime rreth Ebu Bekrit qė ka
    liruar Bilallin, duke thėnė se e ka bėrė pėr shkak se ia kishte borxh njė tė mirė. Nė Kur'an nė vargjet qė do tė lexohen deri nė fund, Allahu e bėn tė qartė qėllimin e Ebu Bekrit: "Ai qė e jep pasurinė e vet e pastrohet. E jo pėr ta shpėrblyer ndokėnd qė i ka bėrė mirė mė parė. Por vetėm pėr tė fituar kėnaqėsinė e Zotit tė vet, mė tė lartit, Pėr Zotin, ai do tė gėzojė
    atė kėnaqėsi! (El-Lejl 92;18-21)

Lexojini sėrish vargjet e fundit. Allahu po i tregon Ebu Bekrit r.a. se do ta bėjė atė tė kėnaqur. Allahu Ekber (Allahu ėshtė mė i Madhi)! Imagjinojeni sikur Allahu t'ua thotė juve kėtė. A do tė kishte mė shumė vlerė diē tjetėr nė kėtė botė se sa ai ajet?

Ky ishte Ebu Bekri. Ky ishte Kalifi i tė Dėrguarit tė Allahut. Kur 'Amr ibn El-Aasi u bė musliman, Pejgamberi s.a.v.s. zgjodhi atė udhėheqės pėr njėrėn
    nga ushtritė muslimane. 'Amr besonte se kjo mund tė ishte vetėm pse Pejgamberi s.a.v.s. e donte atė mė sė shumti nga tė gjithė. Kėshtu qė pasi qė ushtria u kthye, 'Amri shkoi dhe u ulė afėr Pejgamberit s.a.v.s dhe ja bėri njė pyetje me zė tė lartė qė ta dėgjonin tė gjithė pėrgjigjen. Ai pyeti: "Kėnd e do mė sė shumti?"

Pejgamberi s.a.v.s. u pėrgjigj: "Aishen," gruan e tij.

I befasuar, 'Amr pyeti ,"Jo, jo, nga burrat kėnd?"

Ai tha: "Babanė e saj! "Ebu Bekrin r.a.

Pjesa e dytė: Cilėt janė shembujt tanė?

A jeni ulur ndonjėherė me fėmijėt tuaj apo me fėmijėt e fqinjėve musliman? Dhurojani njė top basketbolli dhe uluni me njė anė dhe dėgjoni se ēfarė thonė. Tė gjithė, me nga pak kundėrshtime, do tė thėrrasin emrat
    e basketbollisteve qafira, gjersa marrin nė shėnjestėr tė gjuajnė. Do ta dėgjoni emrin e Majkėll Xhordanit dhe tė tjerėve, emėr qė u vije nga zemra gjersa godasin topin nga gėzimi.

Dėgjoni me kujdes; tė pafajshėm u tregojnė botės: "Dua qė tė bėhem basketbollist qafir sikurse qafiri Xhordan." Mos u befasoni kur tė arrijnė nė
    Universitet, pasi qė e kanė humbur rininė e ēmuar, mund ta gjuajnė topin nė mėnyrė tė saktė nė kosh, po ende nuk mund ta lexojnė suren El-Fatiha, duke belbėzuar sikur fėmijė. Nė Ditėn e Gjykimit, kėto kėnaqėsi adhurimi do t'i mohojnė tė gjithė ata qė i kanė marrė si shembuj dhe i kanė kopjuar mėkatet e tyre. Interesante se si "Reebok" ka reklamuar njėrin
    nga kėta idhuj duke hedhur topin dhe nė fund tė reklamės afrohet tek kamera dhe thotė: "Vetėm pse e hedh topin nuk do tė thotė qė do t'i rrisė fėmijėt tuaj, "SubhanAllah, vetėm nėse fėmijėt dhe prindėrit
    ta kenė kuptuar se ēka ka dashur tė thotė.

Shikoni shembujt e vėrtet dhe fėmijėt qė i merrnin si shembuj. Aisha r.a. transmeton se si Pejgamberi s.a.v.s. i vizitonte nė mėngjes e mbrėmje. Por njė ditė erdhi nė kohėn e drekės -kohė e cila na bėri tė kuptojmė se diē po ndodhte. Ebu Bekri hapi derėn dhe Pejgamberi s.a.v.s. njoftoi se Allahu i ka dhėnė lejen qė tė bėjė udhėtimin pėr nė Medine. Ebu Bekri u gėzua
    pamasė. "Sė bashku, o i Dėrguar i Allahut, Sė bashku!"

I Dėrguari i Allahut s.a.v.s. i'u pėrgjigj: "Sė bashku".

Ebu Bekri r.a. filloi tė qajė. Aisha r.a. komenton: "Kurrė nuk e kam besuar se do ta shoh dikė duke qarė nga gėzimi, deri sa e kam parė babanė tim duke qarė kur e kuptoi se do tė udhėtonte me tė Dėrguarin e
    Allahut." Vėshtroni ngjarjen e udhėtimit dhe do ta shihni se shumica e pjesėmarrėseve, pėrveē Ebu Bekrit, kanė qenė fėmijė, Ajsha dhe vėllai i saj Abdu Rrahmani, Esma, e cila ėshtė goditur nė fytyrė nga Ebu
    Xhehli pėr shkak se ka refuzuar tė tregojė se ku gjendet babai i saj. Udhėrrėfyesi qė i udhėhiqte pėr nė Medine ka qenė gjithashtu njė djalosh i ri. SubhanAllah kėta fėmijė janė rritur qė tė jenė nė mesin e mė tė mirėve nė tėrė njerėzimin qė do tė shkelin nė kėtė tokė. Pse jo kur kanė pasur shembujt mė tė shkėlqyer si tė Dėrguarin e Allahut s.a.v.s dhe
    Ebu Bekrin r.a.

Pas rreth dhjetė viteve tė Davetit dhe Xhihadit nė Medine, kur Pejgamberi s.a.v.s. ndėrroi jetė, 'Omeri r.a. thirri tė gjithė popullin, mprehu shpatėn e tij
    dhe foli: "Muhammedi nuk ėshtė i vdekur, Ai shkoi tek Zoti i vet, sikurse Musa qė ka shkuar tek Zoti i vet dhe do tė kthehet po si ai. Dhe kur tė kthehet do t'i mbys tė gjithė ata qė kanė thėnė se ėshtė i vdekur."

Lajmi pėr vdekjen e Pejgamberit s.a.v.s. arriti tek Ebu Bekri r.a. Pėrgatiti kalin dhe u nis pėr tek shtėpia e tė Dėrguarit tė Allahut. Aty qėndronte i
    Dėrguari i Allahut i mbėshtjellur me njė pėlhurė.

Ebu Bekri ngriti pėlhurėn e puthi Pejgamberin s.a.v.s. dhe i tha: "Tibta Hayyan Wa Mayyitan (Je i bekuar nė jetė dhe nė vdekje). Doli jashtė gjersa 'Omeri r.a. u fliste popullit. "Ulu 'Omer" i tha Ebu Bekri. E Madhėroi Allahun dhe filloi tė flas: "Kushdo qė e ka adhuruar Muhammedin s.a.v.s. le ta dijė se ai ėshtė i vdekur, kushdo qė e adhuron Allahun le ta dijė se ėshtė i Gjallė dhe nuk vdes kurrė."

Pastaj lexoi ajetin: Muhammedi nuk ėshtė asgjė mė shumė se sa i Dėrguar i Zotit. Tė Dėrguarit kanė ardhur dhe kanė shkuar edhe para tij. Nėse ai vdes apo mbytet a do tė ktheheni nė gjendjen e mėparshme?

Omeri r.a. thotė: "Kur dėgjova kėtė ajet, gjunjėt mu zbuten dhe u rrėzova, e dija se Pejgamberi s.a.v.s. ka vdekur". Pak kohė pas kėsaj, Ebu Bekri r.a. dėrgoi ushtrinė e Usames. Usame nė atė kohė ishte vetėm 18
    vjeēar. E udhėhiqte njė ushtri tė tėrė muslimane. I luftuan romakėt dhe u kthyen nė shtėpi fitimtar, duke i ngjallur frikė tė gjithė atyre qė donin t'i sulmonin muslimanėt nė Medine.

Pasi qė Usame u largua nga Medina, Ebu Bekri r.a. shoqėronte me kalin e tij dhe ecte pranė. Usame i tha: "Ose do tė kalėrosh me mua ose do tė zbres tė ecė."

Por Ebu Bekri kundėrshtoi duke thėnė: "Ti nuk do tė zbresėsh e unė nuk do tė kalėroj, ēfarė tė keqe mė sjellė mua nėse pluhuros kėmbėt pėr hir tė Allahut nė njė orė tė ditės". Nė tė vėrtetė Usame arriti kėtė
    pozitė pasi qė kishte shembuj si Ebu Bekri r.a.

Muslimanėt kuptuan rėndėsinė e shembullit qė fėmijėt e tyre kishin, "Amr Ibn Utbah, Rahimahullah, kėshillonte mėsuesin e djalit tė tij: "Pėrmirėsimi i parė qė e bėn tek djali im le tė jetė pėrmirėsim i vetvetes, vėrtet sytė e tyre janė tė pėrqendruar nė sytė e tuaj. E mirė pėr ta ėshtė ēka do qė ju veproni, edhe nėse ėshtė e keqe. E keqe pėr ta ėshtė ēka do qė nuk e veproni,
    edhe nėse ėshtė e mirė."

Shumė prindėr e kanė kuptuar ēėshtjen se si ta gjejnė shembullin e vėrtetė pėr fėmijėt e tyre. Kemi njė shembull me tė cilin do ta pėrmbyllim kėtė temė: Nė foshnjore, njė mėsues jo musliman u ulė me nxėnėsit e tij dhe u bėri pyetje tė gjithėve se ēka do tė dėshironin tė bėheshin kur tė rriten? Njeri tha: "Unė dua tė bėhem polic". Tjetri zjarrfikės. Atėherė njė djalosh musliman nė grumbullin e fėmijėve bėrtiti,"Unė dua tė bėhem Sahaab!" Ēka?
    Kur erdhi koha e mbledhjes me prindėr, mėsuesi pyeti prindėrit pėr kėtė Sahaab qė djali i tyre dėshironte tė bėhej kur te rritet. Ata i thanė: "Kurdo qė kemi kohė tė lirė i lexojmė tregime rreth Shokėve tė Pejgamberit s.a.v.s. kėshtu qė i janė bėrė shembuj, dhe kur tė rritet dėshiron qė tė bėhet sikur ata".

A nuk ėshtė kjo se ēfarė ne ua dėshirojmė fėmijėve tanė?

Shkruar nga Muhammed el Sherif

Pėrktheu nga anglishtja: Luljeta Latifi

Burimi: Krenaria

forum-islamik
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga LOGIC : 14-04-2008 mė 17:43
    A known mistake is better than an unknown truth.

i/e regjistruar Maska e LOGIC
    Anėtarėsuar
    22-01-2006
    Postime
    730

Mbaroi!

Qė nga fėmijėria ju frikėsoja hapėsirave tė ngushta. Sikur tė ma mbyllnin gojėn, nuk mundja tė merrja frymė. Kėtė ma vėrtetoi edhe mjeku, kjo gjendje ishte njė sėmundje qė duhej tė trajtohej, nuk dija si t'i ndihmoja vetės. E tash...

Tash duhet tė mbyllem nė hapėsirė edhe mė tė ngushtė?

Mė mbėshtollėn me njė ēarēaf tė xhenazes dhe me kujdes mė vunė nė njė tabut. Zėrin e atyre qė ishin afėr meje e dėgjoja tamam. Edhe pse i kisha sytė e mbyllur, i shihja tė gjithė.

Ata ankoheshin: "Kaq i ri ka vdekur?"

Po, kaq i ri kam vdekur!

Kam pasur shumė punė pėr tė bėrė!

Kėstet mujore pėr televizionin dhe pėr automobilin nuk i kam paguar ende.

Djali ime nuk e ka pėrfunduar ende shkollimin.

Kam dashur ta themelojė njė ndėrmarrje, e tė gjithė ata qė i kam dashur, t'i vendosi atje.

Edhe vajguri nuk kam porositur, e dimri po afrohet.

Kur rashė nė kėto mendime, dėgjova njė zė tė ashpėr nė sfond, qė mė frikėsoi pa masė. Mė thoshte: "Mbaroi!"

Ah sikur mos tė kishte mbaruar...

Si ka mundur tė mė ndodhė kjo, si ka mundur tė vijė deri te ky aksident. Unė isha njė vozitės i mirė.

Pėrderisa merresha ende me kėtė aksident, vėra re se tė afėrmit dhe familja ime tuboheshin rreth tabutit tim, pėr tė mė parė pėr tė fundmen herė. I pashė vetėm katėr duar, qė e mbyllėn tabutin. U mundova tė bėrtas. "Mos! Mos!... Nuk munda ta qes as edhe njė zė pėrjashta. U bė terr! Vetėm dy rreze tė dritės i vėrejta krahas. Mė duket ishin vetėm vrima, kapaku i tabutit mė duket nuk u pėrshtatke siē duhet. "O Allah!... ? ka do tė bėhet tash me mua? ? ka do tė ndodh?"

Nuk isha mė nė gjendje tė mendoja. Mė vonė mė ngritėn lartė. E ndjeva ashtu, sikur tė isha nė kraharorėt e shokėve tė mi. Dukej se binte shi. Isha nė udhėtim pėr nė xhami, pėr faljen (namazin) e xhenazes.. Kurrė mė parė se kisha vizituar xhaminė...

Po kam dashur tė ndryshohem, po, kėtė kam dashur ta bėj me gjithė mendje. Tė gjitha zakonet e shėmtuara kam dashur t'i largoja. Kam dashur tė fillojė t'i fali tė gjitha kohėt e namazit, tė bėhem njė musliman i devotshėm. Si ndodhi ky aksident?

Prapė mu paraqit ky Zėri i ashpėr: "Mbaroi!"

Pastaj pėrfundoi edhe falja e xhenazes. Kur i pyeste hoxha si mė njihnin mua, disa nuk pėrgjigjeshin fare. Po, i kisha lėnduar disa nga ata.

Mos tė kishte ndodhur ky aksident, atėherė do ju kisha kėrkuar falje. Do i kisha rregulluar sigurisht kėto gabime.

Sėrish mė ngritėn lart, dhe e lėshuam oborrin e xhamisė. Pėrmes tabutit qė ishte nė anėn e shtrembėr, vėrejta qė ishim duke ecur drejt varrezave. Shiu u bė edhe me i egėr. Pikat e tij dėgjoheshin edhe me fort. Bisedat e jashtme mė me vėshtirėsi dėgjoheshin. Dy biznesmenė bisedonin pėr momentin e vėshtirė tė pazarit qė e kishin, dy kushėrinj ishin duke zgjedhur njė film pėr fundjavė. Njė njeri qė e mbante tabutin nė kraharorin e majtė i pėshpėriste njeriut matanė: Po, ku e qėlloi tė vdiste bash nė kėtė ditė, jam bėrė qullė deri nė kėmishėn e brendshme.

Si ėshtė e mundur?... Dėgjoj mirė? A nuk janė kėta tė afėrmit, shokėt e mi, pėr tė cilėt e kam sakrifikuar kohėn, gjumin dhe kurrė s'ua kam refuzuar ndihmėn time.

Mė denigruan, ndoshta kemi arritur tash tek varri. Kapaku i tabutit u hap. Unė pashė varrin tim, dhe me duket qė po gėzohet tė mė pėrpijė. Tash mė ra ndėrmend : Mbaroi!

Jo! Jo! Me ēehren e tyre tė mėrzitshme mė indinjuan shokėt e mi nė thellėsi. Mė duket ishin nė ngutje, shpejt ma mbuluan trupin tim me dėrrasa tė holla. O Allah, a nuk ka as ikje?

Njė mundėsi tė dytė, pėr tu bėrė njė rob siē e urdhėron Ti ? Sėrish mu paraqit ky Zėri i ashpėr: "Mbaroi!" Mbi dėrrasa hidhnin dhe, ēdo hedhje qė binte nė trupin tim kėrciste. Tėrė forcėn qė e kisha, mblodha qė tė drejtohem.

Befas, isha shtrirė nė shtratin tim, fqinji, i cili ishte mjek, pėshpėriste ngadalė: ,,Mbaroi!" "Mbaroi!" Isha lagur me djersė, krejt kjo ishte vetėm njė makth. Familja ime mė shikonte me njė shikim tė zhvendosur. O Allah, tė falėnderoj! Tė falėnderoj me ēdo qelizė timen!. ? ka kishte ndodhė nėse nuk do ma kishe dhėnė edhe njė mundėsi...!

Pėrktheu nga gjermanishtja: Sofije Bytyqi

04.04.2008.islamgjakova.net
    A known mistake is better than an unknown truth.

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Njė leter e njė nene pėr djalin e saj....

Biri im po tė shkruan nėna jote, gjatė oh sa gjatė jam menduar, te te shkruaj apo jo, dhe ja sot me nė fund vendosa. Ndala lotete mora lapsin, e nisa me te te hedh ne leter ato ē'ka me thotė zemra ime e coptuar.
    Sa kohe kanė kaluar more bir qe nuk jemi pare, oh sa vite vite qe nuk Mekke shkruar, te paktėn bir dy rrjeshta. Kam vetėm njė lutjee paktėn ta lexosh kėtė leter pastaj bėj si tė duash coptoje ne dac, edhe ne zemren time ėshtė coptuar e bėrė therrime o biri nenes, oh 25 vjete me pare kur ti erdhe ne jetė, gzimi im nuk kishte te treguar vetėm ato qe janė ere nėna e kuptojnė me mirė kėtė ndjesė. Tė mbarta nėntė muaj ngrihesha me veshtiresi, flija, haja, dhe merrja fryme me veshtiresi e siklet tė madh. Ti linde ne fun te guhtit bir uh cvape c'te nxehte bėri atė vit, eh cvuajtje me shtonte por kurren e kurres nuk mu zvogelua ...dashuria pėr ty. Mezi prisja momentin qe ti te dilje ne drite, oh ca vuajtje te patreguara e sa lapsi nuk I pėrshkruan dot, u peralla me vdekjen bir e jam nė fund , ti dole ne drite te qaren tendem perzie me lotete e gzimit oh c'gezim ishte ajo ditė, c'gezim me solli ne ai ēast te mbajata e lumtur ne kraherotin, preherin e bėra shtrat pėr ty bir gjirin ushqim, qendroja pa gjume , qe te flije ti. E ti u rrite u martove edhe sot ah sot te shoh se nuk je me ai oh ZOT I MADH.
    Po cishte valle ky shpreblim qe me bėrė djali I nenes, po a e meritoj bir kte ftohtesi kte sjellje tėnde, bir im s'po te kerkoj shumė bir vetėm vetėm te te shoh njė here vetėm njė here te te puth sytė e ballit te te ndjeje veē njė here pra te ndjeje arome e qenjes sime vetėm kaq bir, shumė ėshtė valle pėr ty kjo jeta mė ka lodhur shumė veēanėrisht mungesa jote , sot bir nuk desha te ta thom por kam zėnė shtratin , jam fill e vetme dhe s'ka kush te me njė gote ujė, po unė jam sjelle mirė me ty apo jo. Kam qenė vite me rradhė sherbetorja jote oh more bir. A e e meritoj valle kte shprelim pėr hirė te allahut , trego pak butesi pėr nėnėn tėnde , se ndryshe Allahu nuk do tė fale kurrė e nėna s'ta uron kurrė kte , ka ardhur koha bir qe zemra jote te zbutet e te ndjeje pak dhimbje pėr njė plak, qe e keputi malli, qe e mbyti merzia qe i ėshtė djegur zemra e i janė thare lotet mendohu bir im mendohu. Tė lutem shumė thirri zemrės thirri te paste nėna thirri biri im. Nėna s'do tė ankohet kurrė bir nuk do tė mallkoj asnjėherė kurren e kurres , se po ta bėj kte mallkimet e mia do tė arrine ne dyert e qiellit e do tė zinte haku im , e mby ty e familjen tėnde do tė zbrisnin fatkeqesira qe kurrė nėna nuk do ti dėshironte jo bir nėna s'do e beje kurrė kte ti pėr mua je im bire , je shpirt je gzim oh je pranvera e shkurter e asaj pak jetė qe mė ka mbetur, vetėm mos harro djali I nenes se do tė mlakesh edhe ti. Tė te pyes nėna a kanė zėnė te te dalin thijat mor bir mesiguri qe po , pra do tė bėhesh edhe ti prind. Do te mplakesh si unė po edhe larg qoftė largqofte mun ta pesosh si unė , se kjo botė biri im mos e harro kurrė kėtė ėshtė botė e proves kte mos e harro, tė gjitha tė shkruhen ne librin e qiellit biri im , krijuesi vėrtetė mun te te vonoj por kurrene e kurres nuk harron.
    Eja bir te te shoh te paktėn njė here te lutem shumė. Bir nėna kaq kisht. Tani bėj si tė duash letren dac grise veē nuk rri pa te thėnė nė fund se kush bėn mirė ne kėtė dynja e ka pėr veten e tij, e kush sillet pėrsėri pėr veten e tij e ka.
    Tė pėrqafon dhe te puth sytė e ballit me mall nėna jote.
    "Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"

Xp Maska e Vista
    Anėtarėsuar
    30-01-2008
    Vendndodhja
    Mbi dhe
    Postime
    582
    Hajduti dhe pronari

Parabolla ėshtė si njė trėndafil, esenca e tė cilit nuk ėshtė ngjyra apo aroma (Rumiu 1207-1273)

Ishtė njė herė njė njeri i cili shkulte nga pema pjeshkėt e i hante ato. Pronari i kopshtit i tha: "A nuk ke frikė Allahun?"

Ai iu pėrgjigj: "Pse duhet ta kem frikė?

Pema i pėrket Zotit, e unė jam njė krijesė e Zotit. Krijesa e Zotit ushqehet me atė qė i pėrket Zotit".

Pronari i tha: 'Prit pak se tani tė pėrgjigjem unė".

I dha urdhėr shėrbėtorėve tė tij qė tė sillnin njė litar, ta lidhnin hajdutin nė pemė, e ta rrihnin derisa ai ta kuptonte pėrgjigjen.

Hajduti bėrtiti: "Nuk ke frikė Allahun?".

Pronari iu pėrgjigj: "Pse duhet ta kem frikė? Ti je krijesa e Zotit, ky shkop ėshtė krijesa e Zotit. Unė po rrah krijesėn e Zotit me shkopin e Zotit".

Shkurtimisht: kjo botė ėshtė si njė eko qė dėgjohet nė mal. Ti je eko e asaj qė thua, si pėr mirė ashtu edhe pėr keq. Nėse thua: "Ja diēka e mirė" nuk ėshtė e mundur qė eko tė pėrgjigjet: "Ja diēka e keqe" . Ėshtė e pamundur qė nė mal ai qė kėndon tė jetė njė bilbil dhe eko ti pėrgjigjet me zėrin e njė korbi.

O njėri i mirė: nėse dėgjon ekon e njė pėllitje gomari, ji i sigurtė se je ti qė e ke lėshuar atė zė. (Rumiu: Fīhī-ma- fīhī, kap.40)
    E Verteta ėshtė e Perkryer,ajo nuk ka dy fytyra (anė)

Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    NJĖ MBRĖMJE QĖ MĖ SOLLI SHUMĖ VUAJTJE NĖ JETĖ!

Vėshtirė ėshtė tė shkruash pėr vuajtjet e tua ,kur ato i ke pėrjetuar gjatė jetės tėnde,por edhe duke menduar se ndoshta do tė jenė prekėse tek tė tjerėt ,mirėpo pasi kėtė nuk e bėjė pėr asgjė tjetėr vetėm e vetėm qė tė arrihet kėnaqėsia e Allahut nuk hezitoj aspak qė ti tregoj tė gjitha ato qė unė pėrjetova dhe e lus Zotin e Madhėrishėm qė kėto tė kenė dobi tek tė tjerėt.

Tani motėr e dashur po filloj tė tregoj pėr njė mbrėmje,njė mbrėmje qė ndryshe mund ta quajmė mbrėmje e maturės ku tashmė ėshtė duke u ofruar edhe koha e organizimit tė saj ,krahas sė cilės mendoja se do tė shijoj kėnaqėsinė time mė tė madhe gjatė tėrė jetės time .

Pra ,si ēdo maturant e maturante qė u pėrgatitej pėr kėtė mbrėmje edhe unė bėra njė pėrgatitje pėrmes sė cilės mendoja se do t’i arrija qėllimit tim qė ndoshta prej shumė vitesh e kam ėndėrruar.

Dėgjo motėr ,tashmė dua tė tregoj pėr pėrgatitjen time qė bėra pėr kėtė mbrėmje, pėrgatitje e cila ndoshta rrallė mund tė bėhet tek tė tjerėt .Po filloj tani qė nga veshja ime ku aq shumė shpenzova vetėm pėr njė mbrėmje ..Fustanin qė unė e bleva ishte me njė ēmim prej 235€,kėpucėt 38€,frizura me grim tė fytyrės 25€, tė gjitha kėto le ti bashkojmė me njė ēmim ku gjithsej 298€ pa shumen e paguar pėr mbrėmje .Tani motėr e dashur a thua vallė me ēfarė qėllimi i bėra tė gjitha kėto?Tė gjitha kėto i bėra me njė qėllim tė caktuar e ky qėllim i imi ishte : tė dukem gati mė e bukura ,mė tėrheqėse me njė fjalė tė mbetem nė qendėr tė vėmendjes.

Por si u shpagua i tėrė ky qėllim i imi?

Nė momentin kur filluam tė hymė ne hotel trupi im filloj tė dridhej ku me vete thashė :ēfarė po ndodh me mua ,duke hyrė nė hotel mė dukej vetja si njė princeshė ku tė gjithė tė tjerėt po hedhin shikim nė mua ,kjo motėr vetėm kishte qenė njė iluzion pėr mua .Pasi hynim nė hotel tė gjithė u ulėn njėherė qė tė pinė nga njė pije ,nga ky ēast filluan tek unė ngacmimet qė mė nxitnin tė bėjė ēmos vetėm e vetėm pėr ta arritur qėllimin qė e kisha mė parė dhe mendoja se ky ėshtė ēasti qė me vite e kisha ėndėrruar .Nuk kaloi shumė kohė u ngritėm qė tė vallėzojmė tė gjithė sė bashku ,nė momentin kur duart e mia filluan tė preken me shumė duar tė meshkujve tjerė tek unė epshet sa vinin edhe rriteshin sa qė kalova nė atė se nuk dija aspak tė kontrolloja vetėn time se qė ēdo gjė qė e bėja qoftė mirė apo keq mė dukej njėsoj .Pasi kaloi njė kohė e gjatė qė vallėzuam erdhi koha qė tė ulemi pėr tė ngrėnė mirėpo unė nuk ndieja uri edhe pse fillova qė tė ngrėj pasi si ushqim i imi kishte qenė arritja e kėnaqėsisė .

Kaloj koha e ngrėnės filloj koha e muzikės sė gjallė ku pas pak filluan tė vallėzojnė prapė njė pjesė ,ndėrsa unė pėr ēudi jo ,unė vetėm qėndroja duke i shikuar .Nė atė shikim qė po i hedhja tė gjithėve tek unė filluan tė dukeshin gjėra tė ēoroditura pėr tė tjerėt ,kurse pėr vetėn time qė kisha vallėzuar mė parė mendoja se a e kisha bėrė njė gjė tė tillė .Po ,unė po thuajse mė shumė . Duke pasur njė qėndrim tė tillė tek unė ēdo herė e mė shumė filloi tė dukej realiteti ,mirėpo nuk kaloi shumė kohė dashi Zoti i Madhėrishėm nė mendjen time kaluan fjalėt e shokut mė tė mirė tė klasės ,ku mė parė atė e kisha konsideruar si pengesė ndaj kėnaqėsive tė mia, fjalėt e tė cilit mė ndriēuan mendjen nga errėsira dhe dyshimet tė shumta. Dėgjo motėr,por tashmė edhe ti vėlla dėgjoi fjalėt e njė djaloshi qė Allahu i Lartėsuar i kishte dhuruar dituri e mendjemprehtėsi e shumė e shumė cilėsi tjera qė edhe pėr mua nuk kishin qenė realitet .Pasi filloi koha e organizimit tė mbrėmjes tek ne ēdo herė dėgjoheshin zėrat dhe preokupimet pėr pėrgatitjen e kėsaj mbrėmjeje. Papritmas ai vendosi dhe na u drejtua me kėto fjalė : ”Ju shokė dhe ju shoqe tė mia vallahin nuk ju dua pėr asgjė tjetėr vetėm pėr hir tė Allahut dhe ky qėllim mė bėnė tė fortė qė t’ia them disa fjalė pa hezituar fare edhe pse do tė ju duken ndoshta juve si prekėse duke e konsideruar atė si fyerje ndaj kėnaqėsive tuaja .

Siē po e dini edhe vet ėshtė duke u ofruar njė mbrėmje sa njė mijė mbrėmje tė tjera ku nė vete pėrmban plot vuajtje ,pakėnaqėsi qė ndoshta dikush prej jush do ti vėren mė vonė e ndoshta dikush pas hyrjes nė tė .Dikush pas vuajtjeve qė do ti pėrjeton do tė ketė dėshirė ta kthente edhe njėherė atė mbrapa pėr ti thėnė: Lamtumirė se nė ty nuk ndiej kėnaqėsi “,por kėtė nuk do tė mund tė arrij asnjėherė edhe nėse tėrė jeta e tij ose e saj shpenzohet nė kėtė.

Ju kuptojė tė gjithėve pėr arsye siē dėshiroj tė ndiej kėnaqėsi nė njė gjė ashtu kini dėshirė tė ndieni edhe ju kėnaqėsi, mirėpo kėnaqėsia ime ndryshon krejtėsisht nga ajo e juaja,unė dėshiroj kėnaqėsinė e Allahut, kurse ju dėshironi kėnaqėsinė e epsheve tuaja qė mė vonė ato shuhen dhe juve ju bėjnė qė tė vuani shumė .Mė thotė ndonjėri prej jush se cili ose cila ėshtė ajo qė doni tė shkoni pa pasur qėllim : zbukurimin ,veshjen tė gjitha ekstreme pėr tu dukur sa mė tėrheqėse ndaj gjinisė tė kundėrt,mė thoni? Mė vjen keq pėr kėtė qė po ua them ,por ėshtė realitet. Kėtė e kuptoj mė sė miri nga zėrat e juaj duke u preokupuar e ky preokupim tregon qė ju shkoni vetėm pėr atė qėllim qė e ceka mė parė .Pėr ju kjo ėshtė njė helm ,helm ky i cili do ti helmon edhe shumė zemra tė tjera,ndoshta,ku vėshtirė pėr ju do tė jetė nėse mundoheni ti shėroni ato.

Njėri prej shokėve qė nuk donte te dėgjonte me mllef i drejtohet:Pse ti e dinė se ēfarė do tė ndodhė sot e nesėr .Ky ia kthen ,SUBHANALLAH. Me ēfarė butėsie e urtėsi tashmė i drejtohet ky : Tė tashmen dhe tė ardhmen e dinė vetėm Allahu i Lartėsuar ,kurse ne dimė vetėm atė qė dėshiron Ai .

Atė qė unė ju them e lus Allahun qė tė mos jetė prej hamendjes sime, por ajo tė jetė prej Kuranit te Tij Fisnik dhe prej synetit tė Dėrguarit tė Tij ..Mirėpo njė mėnyrė e tillė e organizimit apo edhe e shkuarjes bėnė qė tė jetė rreptėsishtė e ndaluar ,kur themi qė ėshtė e ndaluar, bėnė tė kuptojmė se mos veprimi i saj sjellė vetėm dobi apo hajr ,mirėpo nėse ndodh e kundėrta e veprimit sjellė vetėm ndėshkim ,vuajtje pakėnaqėsi etj.

Ju mund tė bėni ēfarė tė doni atė pėr vetėn e juaj e keni qoftė mirė apo keq ..Kėtė e kuptojmė nga fjalėt e Allahut ku thotė: ”Nėse bėnė mirė ,bėnė pėr vete,nėse bėnė keq ,bėnė pėr vete”.Tani nė fund nuk dua t;ju them asgjė mė shumė vetėm se:“Kujtoni Vdekjen, kujtoni Ringjalljen,kujtoni daljen para Allahut (s.v.t)kujtoni Xhennetin ose Xhehenemin .Ashtu si do vdesėsh ashtu do tė ringjallesh ,atėherė mendoni njė natė tė tillė: me muzikė ,me pije dehėse ,me vallėzim ,me lakuriqėsinė ku kjo ėshtė gjėja mė e rrezikshme ,pra mendoni kėtė dhe kuptoni se vdekjen e kini mė afėr se sa damari i qafės qė ju rrah .Zgjidhni...”

Prej kėtyre fjalėve qė na atė moment mu kujtuan fillova tė qaja sa qė tė tjerėt mė vėrejtėn dhe mu afruan duke menduar se mos u sėmura apo u helmova nga ushqimi e pijet e ndryshme ,mirėpo sėmundja ime ishte mė e rėndė qė askush nuk dinte se ēfarė kam, edhe pse bėnin pėrpjekje tė mėdha .Tani u bėra nė qendėr tė vėmendjes me njė qėllim tė kundėrt .Me padurim prisja tė kthehem nė shtėpi pėr tu larguar nga mundimi qė kisha po njėherit mezi prisja tė shkoja edhe njė herė nė shkollė pėr tė takuar shokun tim qė mė kishte dashur pa interes tė kėsaj bote pėr tė biseduar me tė .Nga ky moment vendi, vendi nuk mė nxihej ,ku ēdo gjė mė dukej e idhėt ashtu si helmi ..Fjalėt qė mundohesha ti them nė vete ishin:O Zot mos mė merr shpirtin nė kėtė gjendje”Pas kėsaj fillova tė mendoja qė nėse arrij tė shkojė nė shtėpi ēfarė duhet tė bėjė pastaj, ku do tė jetė kthimi im ,brenda kėsaj mendoja se kthimi im i vetėm duhet tė jetė tek Krijuesi im .Tė gjitha fjalėt e shokut tonė kishin qenė realitet saqė tė gjitha u vėrtetuan nė praktikėn e jetės sonė.

Ndodhi ajo qė ndodhi tashmė e falėnderoj Zotin qė mė udhėzoi ,mė forcoi nė rrugėn e Tij edhe pse unė pėr vetėn time deklarojsha ēdoherė se jam myslimane, por nė esencė disa punė qė unė i bėra ,e posaēėrisht brenda asaj mbrėmje kishin qene tė ngjashme me punėt e njė pabesimtarje(kafire)Nganjėherė kur mė kujtohet kjo mbrėmje mė vije turp ,qė njė femėr ashtu siē isha unė qė pretendojsha se jam myslimane ndėrsa trupi im i zhveshur para qindra meshkujsh. Tashmė edhe unė nė fund dua tė pėrcjell njė mesazh tek ju motra dhe vėllezėr ,ju qė ndoshta deklaroni atė qė unė deklarova mė parė, ndalu dhe mendo pak ,kujto njė ditė tė madhe ku do tė japėsh pėrgjegjėsi pėr ēdo gjė qė ke bėrė qoftė sa grimca e atomit mire apo e keqe nėse ėshtė .Kėtė, jo vetėm qė ta them unė tani ,por kėtė e ka thėnė Zoti i Madhėrishėm nė Librin e Tij :”Kush punon mirė apo keq qė peshon sa grimca e atomit atė do ta gjejė “atėherė nėse mendon qė kjo mbrėmje ėshtė gjė shumė e vogėl pėr ty ,por nė realitet kjo peshon nė peshoren e saj shumė.
    Tė gjitha kėto qė i thash mos mendo se dua tė humbi kėnaqėsinė tėnde qė mendon se do ta gjesh brenda njė mbrėmje qė kėtė mezi e pret ,por dua qė tė ndalesh e tė mendosh se kėtė kėnaqėsi qė ti po pret brenda kėsaj nate pėr ty do tė jetė me gjemba .Kujto se nė atė vend nė tė cilin nuk pėrmendet emri i Allahut mund tė ndodh se zbret ndėshkimi i Allahut ,ndėshkim nuk kam pėr qėllim vetėm dridhje tokės apo diē tjetėr mė e madhe ,pėr ty mjafton ndėshkimi i Allahut nėse nė zemrėn tėnde ndien pakėnaqėsi .

Ndalu,mendo,vepro...!

E tėra kjo pėr ju ėshtė realitet nga njė motėr e juaj qė nuk ju donė pėr asgjė tjetėr vetėm, pėr hir tė Allahut.

Shkruar pėr shoqėn e saj tė klasės.
    (Kjo ndodhi ėshtė e vėrtetė)

L.T.

Gjimnazi "Aleksander Xhuvani" Podujevė
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga fisniku-student : 12-05-2008 mė 10:23

Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    FADLULLAH WILMONT, historian (Australi)

PĖRSE E PRANOVA ISLAMIN?

Religjioni nė shumė vise tė Australisė, ku unė kam lindur, nuk luan ndonjė rol tė rėndėsishėm nė jetėn e njerėzve. Shumica e banorėve tė saj janė ate*istė. Nė kėtė mjedis jam rritur.Kur i fillova studimet nė universitet lexova disa libra shken*corė. Njėri prej tyre ishte vepėr e autorit frėng, La Come de Llet, nė tė cilėn shtrohej njė ēėshtje jetėsore: A ėshtė e mund-shme qė jeta tė ketė filluar rastėsisht? Ky libėr mė vuri pėrballė kėsaj pyet*jeje: Si filloi jeta? Deri atėherė nuk besoja nė asnjė reli*gjion, por fillova tė mendoj se pėrveē krijimit duhet tė ekzis*tojė edhe njė fuqi e madhe, e kjo fuqi ėshtė ajo e Zotit.Mė vonė u detyrova tė largohem nga fshati dhe u vendosa nė kryeqytet, ku edhe fillova tė punoj nė njė bankė. Nė atė kohė ba*noja nė njė familje tė krish*terė, nė tė vėrtetė shpirtėrisht religjioze.Nė kėtė familje fillova tė mėsoj e tė ndiej se re*ligjioni vėrtet ekziston dhe se qenka e nevojshme qė njeriu tė jetė fetar. Feja e pėrmirėson njeriun, sjelljet e tij dhe njėkohėsisht e furnizon me kėnaqėsi psiko*logjike. Tė gjitha kėto ndikuan dhe u bėra i krish*terė. Pėrpiqesha tė isha i krishterė sa mė i mirė. Fillova tė shkoj nė kishė, tė lutem dhe isha shumė aktiv nė aktivitetet e krishtera. Fillova ta studioj thellėsisht krishtėrimin, por derisa lexova librin "Commen*taries on the Bible", i cili shpjegon ēdo gjė qė thu*het nė Bibėl. Gjatė leximit vura re shumė kundėrthėnie. Aq mė tepėr, shumė shkrimtarė tė krishterė qė kanė shkruar rreth ungjijve dyshojnė nė autenticitetin e tyre. Por, unė megjithatė e adhuroja Krishtėrimin dhe nuk u kushtoja rėndėsi tė veēantė kėtyre shkrimeve...Fati deshi qė tė fitoja njė bursė universitare, qė ta studioja his*torinė. Fillova me studimin e Rilindjes Evropiane, si hyrje e studimit tė Historisė Moderne Evropiane. Prej kėtij studimi mė*sova se sa i madh ishte ndikimi i mendimit arabo-islam nė men*dimin evropian. Por, si e pse? Cila ishte arsyeja e kėtij ndi*kimi? Kjo nuk shpjegohej nė hollėsira! Ky qe shka*ku qė unė fillova tė hulumtoj e tė kėrkoj prejardhjen e kėtij ndikimi.Me seriozitet fillova gjurmimet dhe hulumti*met shkencore. Si fryt i kėtij hulumtimi, zbulova se muslimanėt ishin ata qė e nxorėn Spanjėn nga errė*sira e Mesjetės. Po tė mos ishin musli*ma*nėt nė Spanjė, Evropa sot e kėsaj ditė do tė mbetej si nė kohėn e Mesjetės! Dijetari frėng Zhirardi, i cili kish*te studiuar nė Univer*sitetin Islam tė Kordobės, nė Spanjė, pasi u kthye nė Francė, ishte edhe kėshilltar i Papės nė Romė. Zhirardi, gjatė qėndrimit nė Kordo*bė i studioi numrat arabė, siē quhen nga evropianėt. De*ri nė atė kohė evropianėt pėrdornin numrat ro*makė, tė cilėt nuk ishin aspak praktikė, p.sh., nėse dėshironi tė shumėzoni 99 x 999 me numrat romakė, do t'ju duhej njė faqe e tėrė...!Mendja arabe e zbuloi zeron. Ky zbulim ishte guri themeltar i shkencės matematikore. Zhirardi ishte i pari qė i vuri nė zbatim zeron dhe numrat arabė, kuptohet, nė Evropė. Pa zeron dhe pa num*rat arabė nuk do tė ishte e mundshme tė zhvillohej ma*te*ma*tika moderne. Pra, sikur tė mos ishin zbuluesit muslimanė-arabė, ndoshta do tė ishim ende nė errė*sirėn e Mes-jetės...Algjebra ishte njė shkencė e pastėr arabe, siē ishte edhe shken*ca e llogaritjes, e zbuluar nga musli*manėt. Pra, duket qartė se matematika, algjebra e llogaritja janė zbulime islame.Edhe mjekėsia qė praktikohet sot nė Evropė, bazohet nė vep*rat e Ibn Sinasė dhe tė Raziut, tė cilat edhe sot e kėsaj ditė stu*diohen nė Universitetin e Sorbonės, sepse janė tejet tė dobish*me. Muslimanėt-arabė gjithashtu e zbuluan qarkullimin e gjakut rreth 400 vjet para Pėrėndimit!E gjithė ajo qė njihet me emrin Zbulime Shken*core tė Rilin*djes Evropiane ėshtė marrė nga pėrkthi*met latine qė kanė bė*rė muslimanėt. Prandaj, kėto nuk janė zbulime moderne, por janė rizbulime. Ro*xher Bekoni, i cili njihet si themelues i shken*cės empirike, tha: "Nuk keni mundėsi ta njihni shkencėn pėrderisa nuk e mėsoni gjuhėn arabe!" R. Bekoni e mėsoi meto*dėn empirike nga muslimanėt. F. Mage*lani, i cili ishte i pari qė dėshmoi se Toka ėshtė e rrumbullakėt, u bazua nė studimet islame tė botuara nė Spanjė. Bile edhe kapiteni i anijes sė Mage*lanit, ishte musliman nga Afrika. Nuk e tep*rojmė nėse themi se dituritė nė tė cilat ba*zohet shkenca mo*derne kanė ardhur kryesisht nga shkencėtarėt muslimanė.Jo vetėm kaq, por edhe marrėdhėniet shoqėrore: bujaria, fis*nikėria dhe respekti i veēantė ndaj femrės u sollėn nė Evropė nga arabėt, nga rajoni i quajtur Provansė, qė shtrihet ndėrmjet Francės e Spanjės, prej nga u pėrhapėn nė tėrė Evropėn.Koncepti i sigurimit pėr dėmshpėrblim u bė i njohur nė Evro*pė nga muslimanėt arabė. Edhe ēeqet e bankave pikėsėpari fi*lluan tė pėrdoren nga musli*manėt.Nė astronomi, Ibėn El-Hithami ishte astronomi i parė qė e zbuloi astrolabin. Tė gjitha kėto qė u pėr*mendėn janė vetėm njė pjesė e vogėl e asaj qė zbu*lova gjatė studimeve tė mia pėr Evro*pėn moderne. Edhe vetė ēuditesha dhe pyetja i habitur: Kush janė muslimanėt? Asgjė nuk dija pėr Fenė Islame e as pėr mus*li*manėt. Kėshtu, hulumtimet e mia i fillova qė nga fillimi.Nga enciklopedia mėsova se muslimanėt janė ata tė cilėt i pėr*kasin Fesė Islame dhe se kanė njė libėr tė shenjtė qė thirret Kur'*an. Nė bibliotekėn e Universitetit ekzistonte njė pėrkthim i mi*rė i Kur'*anit tė Madhėrueshėm, tė cilin e mora dhe fillova ta studioj me shumė vėmendje e kujdes.Gjatė studimit zbulova kėto tri pika kryesore, tė cilat mė la*nė pėrshtypje tė thellė. Ato janė:1. Nė Kur'an nuk ka kundėrthėnie, si nė librat e feve tė tjera.2. Nė Kur'an, nė pėrmbajtjen e tij, nuk haset nė asnjė kun*dėr*thėnie me arritjet shkencore.3. Kur'ani pėrfshin kryesisht ēdo aspekt tė jetės.Pastaj fillova tė studioja jetėshkrimin e Muham*medit (a.s.). Lexova disa libra rreth jetės sė Pejgam*berit. Studimet e mia zgjatėn pesė vjet.Nė lagjen ku jetoja banonin edhe tre arabė mus*limanė. Gjatė muajit tė Ramazanit ata agjėronin e unė habitesha. Njė ditė i pyeta: "Pėrse po e torturoni veten?" Ata ma dhanė kėtė pėrgjigje tė logjikshme: "Ne agjėrojmė jo pėr ta torturuar ve*ten, siē thoni ju, por pėr shumė arsye... Problemi kryesor i njė*riut sot ėshtė vetėkontrolli! Zoti na ka dhuruar shumė mun*dė*si... Agjėrimi na mėson gjėrat mė tė rėndėsishme qė na i ka falur Zoti. Thika, pėr shembull, pėrdoret nė kuzhinė pėr pėrga*titjen e ushqimit dhe pėr gjėra tė tjera, por edhe pėr ta vrarė ve*ten ose dikė tjetėr. Pra, varet si e pėrdor, pėr tė mirė a pėr tė keq. Agjėrimin ne e bėjmė pėr tė mirė, qė t'i pėrkryejmė dhe t'i zhvillojmė mundėsitė tona. Sidomos vetė*kontrollin..." Kjo pėr*gjigje ishte vėrtet e logjikshme. Pas kėsaj ngjarjeje, qė mė la pėr*shtypje tė thellė, miqėsia ime me kėta muslimanė zhvi*llohej e rritej pėr ēdo ditė!Njė ditė, njėri prej tyre m'u drejtua me kėto fjalė: "A e di se je bėrė musliman?" U befasova dhe menjėherė e pyeta se pėr*se ma bėnte kėtė pyetje "Po, - mė tha - a nuk e beson Kur'-anin?" "Po, e besoj" - i thashė. Mė pyeti: "A nuk beson se Muhammedi ėshtė i Dėrguari i All-llahut?" "Po" - iu pėrgjigja duke i thėnė se njė libėr si Kur'ani s'mund tė sjellė askush pa qenė i Dėrguar i Zotit ! Miku im mė tha: "E gjithė kjo tė bėn tė kuptosh se je bėrė musliman!" U ktheva nė shtėpi dhe u mbylla aty pėr njė kohė tė gjatė. Ndjeva qė drita e besimit kishte filluar tė mė ndriēojė dhe All-llahu i Madhėrueshėm tė mė udhėzojė.I mėsova lutjet, namazin. Erdhi muaji i Rama*zanit dhe Zoti mė dha vullnet qė tė agjėroj.Ky ishte fillimi. Nė kėtė fillim zbulova se Feja Islame ėshtė e thjeshtė dhe e kuptueshme, prandaj edhe e pranova. Mė vonė shko*va nė Indonezi si li*gjėrues universitar. Atje mėsova edhe mė shumė.Tani, mė nė fund, e them me sinqeritetin mė tė thellė: E fa*lėnderoj All-llahun qė mė ndihmoi ta gjej tė vėrtetėn dhe jam i sigurt se s'ka tė vėrtetė tjetėr pėrveē Fesė Islame. S'ekziston rrugė tjetėr shpėtimi pėr njerėzimin pėrveē Fesė Islame. Ndiej se Islami ėshtė e VĖRTETA!

Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    الرازق Err-Rrazik, (Gjithėfurnizuesi)

Zogjtė e Korbit
    Kishte Qenė Nje Njeri ne Kohen e Ibrahimit a.s,i cili nuk nuk e kerkonte Rriskun me veprat e tij , mirpo bente nje Lutje te veqant vazhdimisht dhe per qudi i vinte rriski dhepse duk e kerkonte rrikun,mirpo e priste rriskun qe ti vinte vetė vetiu,dhe kjo Lutja qe e bente vazhdimisht ishte : O Allahu mė Furnizo mua ne kete Jetė,sikur qe i furnizon zogjėt e Korbit dhe Njerzit kur e degjonin kete njeri ,i cili e bente kete Dua apo Lutje quditeshin dhe disi e nenqmonin dhe Ironi...

Shkenca Rreth Zogjeve te Korbit

Shkenca ka vertetuar se Zogjė e Korbit ne Momentin qe dalin nga Veza , ne fillim Trupin e kan pa qimė d.m.th kan trup Lakuriq dhe i vie nje Aromė teper e keqe dhe e rende ,sa qe Korbi i rritur nga kundermimii trupit te te vegelve te tij,detyrohet qe ne vegjeli te i largon dhe ti hudh jasht Foles se saj pershkak te aromes se rende qe leshojn ata nga trupi i tyre...

Dhe keta zogjė te vegjel detyrohen qe ta vazhdojn jeten te vetem ,mirpo shikuar per nga aftesit e tyre qe te kerkojnė ushqim dhe qe te furnizohen eshte pamundshme qe ata ta bejne nje gje te tillė vetė sepse nuk munden sepse nuk i kan ato aftesi fizike qe as te fluturojn por edhe as te ecin me kembet e tyre qe ta ushqejnė veten e tyre...

Mrekullia e Allahut dhe Atributi dhe Emri Allahut - Err-Rrazik (Gjithfurnizuesi)

Kjo Aroma e keqe apo Kundermimin qe e leshonė trupi i ketyre zogjve te Korbit,eshte terheqese per disa Insekte dhe Krimba,te cilat krimba dhe insekte kur verejnė kete aromė te keqe,menjeher shkojnė tek ajo aromė...dhe ne kete moment ,zogjtė( vilat) e korbit kan mundesi qe kur keto insekte te vijn tek trupi i tyre ta shfrytezojn kete moment dhe ti hajnė keto insekte dhe te vie deri tek ushqimi dhe keshtu ,Allahu ia ka mundesuar qe te VetėFurnizohen me ushqim (me krimba) derisa te rriten dhe te behen te afta fizikisht qe ta sigurojnė existencen apo rriskun e tyre vetė sikur nje Korb i Rritur ,i cili benė gjahė per ta ushqyer veten...

Keshtu qe Ai njeri qe kishte bere atė lutje,kishte gjetur mbeshtetje dhe argument ne Mrekullin e Allahut qe i ka dhene botes se shpezėve ,gjegjesisht Zogjeve te Korbit...

Keshtu qe kjo Deshmon se Allahu eshte Gjithfurnizues ,per qdo krijes lene furnizim te caktuar dhe ne menyre te caktuar e bene kete furnizmi (si rasti i te vegjelve te krobit)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Gimi3 : 03-06-2008 mė 11:17

Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Nuk do ta Braktisi Kurrė...

Letrat e Prindit
    Nje Prind kishte udhetuar ne nje shtet te larget duke i lene pas gruan e tij dhe tre femijet e tyre.Kishte udhetuar per te gjetur kafshaten e gojes..

Femijet e donin shumė dhe i shprehnin rrespekt te veqant per baban e tyre..

Babai pas nje kohe iu dergon nje leter...

Por ata nuk e hapen qe ta lexonin qka ka ne te..por secili prej tyre e mori per ta puthur dhe thoshin kjo eshte letra e me te dashurit tonė dhe me te shtrenjtit...Eveshtronin zarfin nga jasht e pastaj e vendosnin ne nje sėnduk te vogel te mbeshtjellur me kadife..e nxirrnin here pas here ,e pastronin nga pluhuri dhe e parfumonin,e pastaj e kthenin ne kuti...

Keshtu vepruan me te gjitha letrat qe ua dergonte babai i dashur...

Kaluan vitet...

U kthye prindi por nuk gjeti nga familja e tij vetem se nje djalė...

E pyeti ku eshte nena jote???

Djali u pergjigj: e pat goditur nje semundje e rende dhe nuk patem mundesi te paguajme mjekimin e saj dhe pas nje kohe vdiq..

Babai tha: e perse ,a nuk e keni lexuar letren e pare ,qe ua kam pas derguar nje shume te mire te te hollave..

Djali: jo

Babai e pyeti: ku eshte vellau yt?

Djaloshi u pergjigj; eshte njoftuar me disa shok te keqij dhe pas vdekjes se nenes nuk kishte kush ta keshillonte dh eta udhezonte dhe shkoi me ta.

Babai tha: po a nuk e ka lexuar letren time ku e kam keshilluar qe te largohet prej shoqeris se keqe dhe te le te vije tek une?

Po motra ku eshte pyeti babai I habitur!

Djali u pergjigj: eshte martuar me atė djaloshin per te cilin te pat shkruar ne leter dhe pat kerkuar keshillen tende,tash ajo po jeton me te jetė te shumtuar…

Babai I nervozuar tha: po a nuk e ka lexuar letren time ku e kam keshilluar qe te mos martohet me tė se ai nuk eshte I pershtatshem per tė…

Djaloshi tha: jo ,te gjitha letrat I kemi ruajtur ne kete kuti me kadife gjithnje I zbukuronin I puthnim por nuk I kemi hapur anjeher qe ti lexojmė..

E meditova rastin e kesaj familje si I shkaterruar dhe u shendrruar jeta e tyre ne nje jetė te shemtuar,vetem se nuk I kan lexuar letrat e prindit por jan mjaftuar me madherimin apo shenjtrimin e tyre dhe ruajtjen e tyre,duke mos vepruar sipas porosive te prindit te tyre qe ishin ne ato letra…

Pastaj e shikova Kuranin e Madheruar te vendosur ne dollap…Tash me vete,O I mjeri une…Une po trajtoj Mesazhin e Allahut ndaj meje,sikur ata femijet mesazhet e prindit te tyre…
    Une e le Kuranin ne dollap apo ne kuti me kadife dhe e ngriti diku lartė qe te mos neperkembet por nuk po e lexoj e as nuk perfitoj ngaAi,kurse Ai eshte Udherrefyesii tere jetes sime…
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga fisniku-student : 27-05-2008 mė 12:26

Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Dashuria pėr nėnėn

Tregimi nė vijim ėshtė njė ngjarje e shkurtėr, mirėpo shumė tėrheqės dhe kuptimplotė. Mbetėm me shpresė se do t'ju pėlqej shumė... Pas 21 vitesh martese, hasa ne njė dashuri te ēiltėr.

Para disa kohėsh, fillova te kaloj kohėn me njė grua tė ve qysh prej 19 vite. Gruaja ime ma parapriu me fjalėt e saja, duke thėnė: E di shumė mirė se sa e doni atė. Gruaja pėr tė cilėn mė kėshillonte shoqja ime tė kaloj ēaste me tė, ishte Nėna ime, e cila kishte mbetur e vejė qysh para 19 viteve. Punėt dhe obligimet e shumta si dhe 3 fėmijėt kishin bėrė qė nėnėn time ta vizitoj shumė rrallė. Njė ditė prej ditėsh, gjeta kohėn qė ta ftoj nėnėn time pėr darkė. Mora telefonin dhe e telefonova. Ishte bėrė vonė dhe Nėna u bė merak kur ma dėgjoi zėrin, nuk e kishte zakon qė tė flas me dikė nė kohė tė vona, dhe mė pyeti: Si je biri im? Mirė jam Nėnė - iu pėrgjigja. Tė telefonova nga koshienca pėr tė kaluar disa ēaste me ju. Mė pyeti: Vetėm ne tė dy? U mendua pak dhe mė tha: Mė pėlqen propozimi yt... Ditėn e enjte, pasi mbarova orarin e punės, u nisa pėr nė shtėpinė ku banonte nėna ime. Ndihesha paksa i shqetėsuar...Kur arrita nė shtėpinė e nėnės, vėrejta se edhe ajo ishte paksa e merakosur dhe ishte duke pritur te dera e shtėpisė.

Ishte veshur bukur dhe m'u duk se kishte veshur fustanin e fundit qe ia kishte blerė babai im pak para se tė vdiste. Duke buzėqeshur si njė engjėll me tha: Biri im, te gjithėve u kam thėnė se sonte do tė dalė me djalin tim, dhe qė tė gjithė janė gėzuar, andaj tė gjithė me padurim presin kthimin tim pėr t'ju sqaruar hollėsitė e kėtij takimi.

Shkuam nė njė restaurant jo tė zakonshėm, mirėpo i bukur dhe i qetė, nėna u mbėshtet nė krahun tim dhe dukej sikur tė ishte njė zonjė. Pasi u ulėm, fillova ta lexoj listėn e gjellėrave, edhe pse Nėna nuk ishte nė gjendje tė lexonte pėrveē shkronjave tė mėdha. Gjėrsa po lexoja listėn e ushqimeve, Nėna mė shikonte me njė buzėqeshje tė gjerė, me dy buzėt e saja tė ēara, mė ndėrhyri, duke thėnė: "Kur ishe i vogėl, unė isha ajo qė lexoja pėr ju", ndėrsa tani ka ardhur koha tė ta kthej kėtė borxh dhe ja unė po lexoj sot pėr ty. Ēlodhu dhe pusho nėna ime - i thashė. Gjatė tėrė mbrėmjes biseduam dhe nuk kishte asgjė tė rėndomtė, me pėrjashtim tė nostalgjive dhe pėrditshmėrisė sonė. Qėndruam aq shumė sa qė koha ishte bėrė shumė vonė. Pasi qė u kthyem dhe arritėm te dera e shtėpisė, Nėna m'u drejtua me kėto fjalė: Kam dėshirė qė te dalim sė bashku pėrsėri, mirėpo me kusht qė unė tė paguaj? Ia putha dorėn dhe i thashė lamtumirė. Pas disa ditėsh, me erdhi lajmi se Nėna kishte ndėrruar jetė. Kishte vdekur nga sulmi ne zemėr.

E tėrė kjo ndodhi pėr njė kohė shumė te shkurtėr qė unė asgjė nuk munda tė bej pėr te. Kaluan ca ditė dhe nga posta mė arriti njė letėr e dėrguar nga restauranti, nė tė cilin kishim darkuar unė dhe Nėna ime. Nė tė kishin qenė disa fjali tė shkruara nga dora e Nėnės sime: "Kam paguar faturėn para kohe, duke e ditur se nuk do tė kem rastin tė takohem me ty pėrsėri. Me rėndėsi ėshtė se bėra pagesėn pėr dy persona, pėr ju dhe gruan e juaj. Ju assesi nuk mund ta pėrshkruani vlerėn e asaj nate, nė te cilėn darkuam sė bashku. Te dua shumė biri im". Nė kėtė moment, arrita tė kuptoj domethėnien e fjalės "Dashuri" apo "Te Dua".

Nuk mund ta kuptosh domethėnien madhėshtore te kėsaj fjale derisa nga dashuria juaj tė mos vjelė mirėsi dhe bukuri edhe pala tjetėr ashtu siē beri Nėna ime. Asgjė nuk ka vlerė me shumė sesa Prindėrit, e nė veēanti Nėna. Dhuroja kohėn te cilėn ata e meritojnė... Duhet ditur se ky ėshtė obligim i Allahut dhe i Prindėrve, prandaj kėto gjėra nuk shtyhen. Me kėtė rast, mė ra ndėrmend tregimi kur qe pyetur Abdullah ibėn Omeri:
    "Nena ime ėshtė e moshuar, nuk mund tė lėvizė fare, dhe mė duhet ta bart nė ēdo vend, madje edhe kur ta kryen nevojėn... nganjėherė nuk ka fuqi qė ta pėrmbanė veten keshtuqė, kryen nevojėn duke qenė nė duart apo shpinėn time... A mendon se unė e kam kryer obligimin ndaj saj? Ibėn Omeri u pėrgjigj: A ke harruar fėmijėrinė tėnde kur edhe ju vepronit kėshtu me Nėnėn tuaj?! Ju po i shėrbeni duke shpresuar vdekjen e saj, ndėrsa ajo iu shėrbente juve, me gjithė mundimet dhe lodhjet qė kishte duke shpresuar jetėn dhe lumturinė tuaj". Vėrtet dallim i madh nė mes kėtyre dy qėndrimeve...

Shpresojmė se porosia dhe mesazhi i kėsaj ngjarjeje do t'ju arrij edhe atyre te cilėt ende i kanė prindėrit gjallė!!!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Gimi3 : 03-06-2008 mė 11:24

Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Gati Sa Nuk e Shita Fenė per 20 Pens

Para disa viteve nje miam ne Xhamis i shperngul ne qytetin e Londres ne Britani.Ai gjithmon e kishte zakon te udhetonte me autobus prej shtepis se vetė deri ne qytet.
    Disa javė pas shpernguljes gjatė udhetimit te tij shpesh i binte te udhetonte me te njejtin autobus dhe me te njejtin shofer.

Nje Ditė prej ditesh pagoi bileten e autobusit dhe u ul,kur pa se shoferi ia kishte kthyer 20 pens ma teper se sa duhet.

Mendoj Imami ne veten e tij qe tia kthej keto para,sepse nuk eshte e drejte e tij.Pastaj nje moment tjeter mendoj dhe tha: "Harroje kete qeshtje! Kjo eshte nje shume e vogel dhe nuk i intereson askujt. Pastaj,Firma e autobusit nuk humb asgje nese i mungon kje shume parash. Ateher do ti marri keto per vete dhe do ti llogaris te blej nje dhuratė per vete".- dhe me pas heshti.

Autobusi u ndal ne stacionin te cilin deshiroi imami.Por ,para se te dalė prej deres,u ndal nje moment e zgjati doren dhe ia ktheu shoferit duke i thene: "Urdhero keto 20 pens ,mi dhe me teper kur e pagova bileten.Ato jan te tuat...

Shoferi e moeri kete shumė te hollash dhe filloi te qeshė duke thenė : "A nuk je Imam i ri ne kete vend?, Kam Menduar disa herė qe te vij ne Xhaminė tuaj dhe te bej Ibadet aty. Ta kam dhene kete tepricė me qellim qe te shohė se si do jetė veprimi ytė"

Kur Imami doli prej autobusit ndjeu nje dobesim ne kembet e tij dhe gati ra ne tokė prej ketij qendrimi. U mbeshtet ne nje shtyll qe kishte afer,i drejtoi syt nga Qielli duke qarė dhe duke thenė: "O Allahu im! Desh e shita fenė time per 20 pens"

Perkujtoni vellezer dhe motra,ndoshta ne nuk i shofim se sa ndikojnė sjelljet tona tek njerzit. Ndonjeher nuk eshte vetem Kurani te cilin e lexojnė njerzit ose vetem Islamin te cilin e shikon Jomuslimani. Per kete duhet qdonjeri prej nesh te jetė shembull dhe model per te tjeret,duke qenė gjithmon te sinqertė dhe besnik,sepse ne ndoshta nuk shofim se si njerzit na percjellin neve ne sjelljet tona dhe ne bazė te saj gjykojnė per ne si Musliman.

Perktheu: Shaban Murati
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga fisniku-student : 02-06-2008 mė 14:38

Faqja 11 prej 26 FillimFillim ... 91011121321 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Tregime te ndryshme fetare!
    Nga Zana e malit nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 41
    Postimi i Fundit: 24-01-2010, 03:28

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •