...Vazhdimi
4- dr. Abdull-llahi thotė: mė thirrėn nė njė konferencė tė medicinės nė Amerikė…
Mė shkoi ndėrmend tė vishem me rrobat e mia tė rėndomta, veshmbathje arabe… arrita nė Amerikė… hyra nė sallėn e konferencės, e pas njė mjek arab dhe u ula pran tij…
Mė tha: ndėrroi rrobat, mos na poshtėrso para tė huajve…heshta…
Filloi konferenca…kaluan dy orė… hyri koha e namazit tė drekės, kėrkova leje, dola dhe shkova tė fal namazin…
Pamja ime ua tėrhiqte vėmendjen… pastaj hyri koha e namazit tė iqindisė, u ngrita ta fali namazin, e afėr meje hetova njė njeri i cili falej afėr meje dhe qante. Kur e kreva namazin, vėrejta se ai qė falej pas meje ishte ai qė mė dha vrejtje pėr rrobat e mia.
Duke i fshirė lotėt tha: ky ėshtė namazi i parė qe katėrdhjet vjet!!
U habita!
I thashė: kam ardhur nė amerika para katėrdhjet vjetėve, kam nėnshtetsi amerikane, mirėpo asnjė rekat si ja kam bėrė All-llahut, subhanehu ve teala. Kur tė pash duke e falur drekėn, mu kujtua Islami, tė cilin e kisha haruar, e thash: nėse ky djalosh ngritet tė falet sėrish do tė falem me te… All-llahu tė shpėrbleftė…
Kaluan tre ditė… kjo konferencė ishte pėr studime mjekėsore… mirėpo shpresva qė ndonjėri tė flet pėr Islamin, mirėpo ishin tė angazhuar…
Nė koktelin e pėrfundimit mė pyetėn: pse nuk ke veshur rrobat e mjekut?
Iu falėnderova pėr interesimin e tyre, e u thashė: kėto janė rrobat tona dhe nuk jam nė spital. Pastaj dėshirova tė shfrytėzoj rastin qė ti thėrras nė fe, mirėpo udhėheqėsi i konferencės aludoi se koha mė pėrfundoi, mirėpo mua mu kujtua qė tė vėndojė pikėpyetje dhe tė ulem…
Thashė: njė konferencė kushton me miliona pėr tė studiuar atė qė gjinde brenda trupit tė njeriut, mirėpo ky trup, vallė pse ėshtė krijuar?!!
U buzėqesha dhe zbrita nga foltorja, udhėheqėsi vėrejti habinė e tė pranishmėve dhe mė dha shenjė qė tė vazhdoj… fillova tė flas pėr Islamin, realitetin e jetės, qėllimin e krijimit, fundin e kėsaj bote, e kur pėrfundova ligjeratėn, u ngritėn katėr mjeke dhe publikuan dėshirėn e tyre pėr tė hyrė nė Islam…
5- Mė tha: kam udhėtuar atje pėr shėrim
Sara ishte motėr medicinale nė laboratorinė e spitalit… tė gjith e njihnin dhe e shihnin ēveshjen e sajė dhe nuhatnin aromėn e sajė… njė ditė mė pa nė laboratori duke marur njė dosje time, e mu buzėqesh… e ula kokėn. Ajo mė tha: mirėsevjen, po ēka paska filani? Heshta…pėrfundova punėn nė laborator dhe dola me keqardhje pėr ēveshjen dhe guximin e sajė. Kuptova se kėto janė hapat e shejtanit…
Mė tha shejtani: jepja numrin e telefeonit tėnd, e kur tė thėrret, kėshilloje!!
Sa ide tė mrekullueshme ke, o iblis!
Ta kėshillojė disa minuta, qė mė vonė tė bi me te nė gropėn e shejtanit…
Vėndosa tia dhurojė njė libėr tė ndikueshėm… e nė fillim tė librit shkrova:
“Motra ime! Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ka tėrhjekur vėrejtjen nga gratė e mbuluara e tė ēveshura, se ato nuk do tė hynė nė xhennet, e as qė do tė shijojnė aromėn e xhennetit… gratė qė veshin rroba tėrhjekėse, vėndojnė shami joshėse, gruaja e parfymosur i ngjanė lavires, e cila e ofron trupin e sajė. Vallė do tė humbish xhennetin pėr shkak tė njė marėdhėnie tė palejuar, me tė cilėn kėnaqet tjetri?! Reziku ėshtė i madh, nuk kalon edhe aq lehtė”.
Shkova nė spital…hyra nė laboratori, mirėpo nuk e gjeta aty… pas disa ēasteve u drejtua kah unė: mirėsevjen, si je… i thashė: elhamdulilah, urdhėro dhe ia dhash librin… e lėkundi kokėn nė shenjė falėnderimi, mori leje dhe shkoi…
I dėgjova disa qė mė panė duke thėnė: All-llahu tė shpėrbleftė…
Pas njė kohe shkova pėr tė bėrė analizat dhe u shtriva nė shtratin e laboratorisė, ndėrkohė me erdhi njė teknik! U habita, ku ėshtė Sara!! Afėr nesh kishte njė perde qė na ndante nga reparti i grave…. Sa u pėrmend emri im, e dėgjova duke thėnė pas perdes: All-llahu tė shpėrbleftė, pastaj kaloi pran nesh, e mbuluar si duhet, nuk ishte e ēveshur e as e parfymosur dhe vetėm me gratė punonte…
6- Pėr fund: a ke trokitur derėn!!
Jetojmė nė njė kohė ku janė shtuar telashet, sprovat e syrit, dėgjimit, imoralit dhe pasurisė jo tė pastėr… sikurse tė jetojmė nė kohėn pėr tė cilėn Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, na ka thėnė:
“Pas juve do tė ketė ditė tė durimit, durimi nė ato ditė ėshtė sikur tė kapish gacėn, ai qė vepron shpėrblehet sa pesėdhjet pre jush”. (sahih, “es-sahiha”, nr. 494).
Pra, ritet shpėrblimi i besimtarit nė kohėn e fundit, sepse ėshtė jabanxhi nė mesin e mėkatarėve, tė cilėt hanė kamatėn, kurse ai kamatė nuk ha, dėgjojnė muzikė, kurse ky nuk dėgjon, shikojnė nė harame, kurse ky nuk shikon, pinė alkool, kurse ky nuk pi…kurse Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ka thėnė:
“Ka filluar Islami jabanxji dhe si i tillė do tė kthehet, siē ka filluar, xhenneti qoftė pėr jabanxhiun”. (“es-Sahiha”, nr. 1273).
Dhe thotė:
“Secili vjet qė vjen, viti qė vjen pas tij ėshtė mė i keq se ky, derisa ta takoni Zotin tuaj”. (Sahih, Tirmidhiu).
Poashtu Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, thotė:
“All-llahu, subhanehu ve teala, thotė:
Pasha Krenarinė Time robit Tim nuk ia grumbullojė dy frika dhe dy qetėsimė; nėse ėshtė i qetė prej Meje nė dynja do ta frikėsoj nė ahiret, e nėse mė frikohet nė dynja, do ta qetėsoj nė ahiret”. (sahih, “sahihut-Tergibi”, nr.3376).
Ai qė frikohet nė dynja, qė e madhėron All-llahun, subhanehu ve teala, ai do tė jetė i qetė nė ditėn e Kijametit dhe do tė gėzohet nė ditėn e takimit me All-llahun… kurse ai qė ka bėrė mėkate, brengė e tij kryesore ka qenė epshi i barkut dhe organit, ky njeri vazhdimisht do tė frikohet dhe do tė trishtohet nė ahiret…andaj mbėshtetju All-llahut para se tė mbyllet dera dhe tė vjen llogaria… mos u mashtro me numrin e madh tė atyreve qė bijnė… e as me numrin e rrallė tė atyreve qė pėrqėndrojnė…sepse ti je nė tė vėrtetėn e qartė…
Dr. Muhamed el-Arifi
Pėrktheu: Bekir Halimi
albislam.com
Krijoni Kontakt