Le te ndalemi tek fjalet qe Jezusi i drejtoi Martes. Pyetjet qe ngre jane: Perse Jezusi e ftoi Marten qe te shprehe hapur BESEN e saj ne Krishtin? A ka rendesi ky fakt tek ai njeri, i cili i thote vetes besimtar?
Nese do ti analizojme fjalet e Jezusit brenda llogjikes se njeriut, mendoj se eshte e veshtire qe ato te pranohen, dhe krejt e pamundur qe ato te besohen. Jezusi i tha Martes:
"Une jam ngjallja dhe jeta.."
Nje thenie e tille ne ate kohe ne Izrael, ishte nje blasfemi, pasi askush pervec Perendise, nuk mund te pohonte dhe te deshmonte te tilla fjale per veten e tij. Fjalet e Jezusit drejtuar Martes, ishin nje prove ne te cilen Marta duhej te deshmonte drejt dhe qarte besimin e saj ne Krisht. Jezusi e la te lire Marten, ne menyre qe ajo te shprehte hapur dhe ne liri te plote besimin e saj, ndaj deshmise qe Jezusi tha per veten e tij.Kur Marta u vendos perballe kesaj prove, ajo tha:
" Une kam besuar se ti je Krishti, Biri i Perendise qe ke ardhur ne bote."
Pergjigja e Martes, na tregon BESEN e vertete, e cila vjen vetem nga Perendia dhe jo nga njeriu. Besimi njerzor mbeshtetet ne arsyetimin dhe kapacitetin llogjik. Pra ate qe llogjika nuk e pranon, ske dhe pse ta besosh. Shikoni myslimanet ne deshmine qe ata kane rreth beismit te tyre. Ata pophojne me mburje dhe thone se, BESIMIN ne Allah e mbeshtetin ne llogjiken dhe diturine njerzore. Pra kjo deshmon qarte se, besimi i tyre eshte nje produkt krejt njerzor dhe aspak i erdhur nga Perendia.
Nese i bejme nje analizie llogjike fjaleve qe Jezusi i drejtoi Martes, gjithmone duke u mbeshtetur ne arsyetimin dhe diturine njerzore, do te shohim se llogjika jone e ka te veshtire qe ti kuptoje, analizoje dhe pranoje fjalet e Jezusit. Perse? Sepse llogjikisht njeriu mbeshtetet ne aftesite dhe diturite e tij. Arsyeja se perse Myslimanet e kundershtojne mesazhin profetik te fjales se Perendise ne bibel, ndodh per faktin se llogjika me te cilen bibla na flet dhe deshmon, bije ndesh me llogjiken dhe arsyen e njeriut. Eshte e veshtire te pranosh se Jezusi eshte NJGALLJA dhe JETA e perjetshme. Eshte e veshtire te pranosh se, ai qe beson ne Krisht nuk do te vdese, por edhe nese vdes do te roje. Dhe mbi te gjitha eshte e veshtire te pranosh te gjitha keto deshmi, kur ato dalin nga goja e nje njeriu te quajtur Jezus. Pikerisht farisenjte dhe judenjte, e luftonin Jezusin, per faktin se ai duke qene njeri, e barazonte veten e tij me Perendine. Pra eshte e njejta llogjike, me te cilen myslimanet e gjykojne Jezusin, duke e quajtur cmenduri qe nje njeri te jete dhe njeri dhe Perendi.
Po Marta ku e mbeshteti BESEN e saj?
Fjalet e Martes nuk jane rezultat qe vijne nga gjykimi njerzor. Shikoni si thote Marta:
" Po o Zot, une kam besuar se ti je Krishti, Biri i Perendise qe ke ardhur ne bote."
Ketu shohim se pergjigja e Martes nuk fokusohet thjesht ne fatkin se, e pranon apo jo, qe Jezusi eshte NJGALLJA dhe JETA. Kjo pasi njeriu e ka te pamundur qe te gjykoje dhe vertetoje nje gje te tille. Shume njerez kur vijne para besimit ne Krisht, nese mbeshteten ne llogjiken e tyre, ben qe ata te fokusohen tek aftesite njerzore, dhe keshtu ata mbyllin zemren ndaj zbuleses qe Perendia jep per Birin e tij Zotin Krisht. Ky fakt duket mjaft i shpjeguar ne momentin kur Jezusi i pyeti apostujt duke ju thene: kush thone bota se jam une biri i njeriut?
Aposjtut i thane: disa thone qe ti je Elija, disa te tjere Gjon Pagezori, disa te tjere thone se je profet. Permes ketij fakti shohim qarte se cdo te thote , te mbeshtetesh ne njohurite dhe kapacitetin njerzor. Ndersa krejt ndryshe deshmoi Pjetri, kur Jezusi i pyeti apsotujt: Po ju kush thoni se une jam?
Pjetri tha: ti je Krishti Biri i Perendsie se gjalle.
Te njejten pergjigje shohim edhe ne fjalet e Maries. Por jo vetem kaq. Por shohim gjithashtu se, te njejten pergjigje jep dhe cdo i krishtere, kur ftohet te deshmoje besen e tij ne Krisht. Perse? Kjo tregon se deshmia jone per Krishtin, nuk eshte nje atribut apo rezultat i llogjikes sone, por eshte nje refim qe Fryma e Perendise zbulon ne zemren tone.
Cfar ndodhi me tej, pasi Marta e deshmoi besen e saj ne Krishtin?
Shohim se Jezusi duhej te VERTETONTE plotesisht fjalet qe Ai i tha Martes. Besimi ne Krisht, eshte nje besim qe mbeshtetet ne PROVE, FAKTdhe VEPER te Perendise. Po Besimi islam dhe te gjitha llojet e tjera te besimeve ne bote, a kane PROVE, FAKT dhe VEPER te Perendise?
Mendoj se kjo eshte nje peytje teper fondmentale, per te gjithe ata qe pretendojne se besojne ne Perendine e VERTETE. Nese Jezusi tha: "Une jam NGJALLJA dhe JETA.."natyrisht qe kjo duhej VERTETUAR, dhe PROVA vjen permes VEPRES dhe FAKTIT.
Nese do ti ftoja mysliamnet qe te besonin Krishtin, duke u mbeshtetur vetem ne fjale, atehere ky besim do te ishte njesoj si besimi islam apo besimet e tjera fetare, te cilat paraprihen vetem nga fjalet, keshilla dhe regullat fetare.
Te krishteret besojne ne Perendine e Gjalle dhe te Vertete.
Le te shohim se cfar beri Jezusi me pas.
Jezusi i rrethuar nga nje turme shume e madhe, ju afrua varrit ne te cilin ishte varrosur prej kater ditesh Elazari,dhe pasi ngriti syte lart dhe tha:
" Ate, te faleminderit qe me digjove, dhe une e di se perher me digjon, por kete e thashe per te gjithe keta njerez qe jane ketu, qe te BESOJNE se ti me dergove. "
Krijoni Kontakt