Tanil le te vijme tek ceshtja me kulmore e mekatit dhe veprimit e tij ne jeten e njeriut. Gjithmone i referohem mesimit te kuranit, i cili meson se njeriu lind i drejte dhe i pafajshem, por me pas per shkak te kushteve ai behet me mekate.
Mendoj se kam dhene nje sqarim te plote duke e kundershtuar me fjalen e Perendise kete mesim te kuranit, si dhe duke deshmuar po permes fjales se Perendise se njeriu lind nen mekat, jeton nen mekat dhe vdes perejtesisht ne mekat.
Kemi arritur ne perfudnimin se, MEAKTI eshte thelbi i se keqes ne jeten e njeriut, si dhe vdekja eshte paga e mekatit. Pra njeriu vdes si pasoje e mekatit.
Mekatin, nese e marim si nje "element" ose "substance" ne menyre qe ta bejme sa me te mundur veshtrimin thelbesor ndaj tij, banesen e tij e ka ne MISH te njeriut, thote bibla. Ai drejton vullnetin dhe komplet jeten e njeriut. Pozita e njeriut me mekatin eshte, ajo e skllavit dhe zoterise. Njeriu eshte i bindur ndaj mekatit dhe kjo e con njeriun drejt vdekjes se perjetshme. Po vij tek fjalet e apsotullit Pal, i cili na jep nje veshtrim te plote midis njeriut dhe mekatit. Pali thote se, MEKATIN nuk mund ta njihja si te tille, pervecse me ane te LIGJIT te Perendise. MEKATI i drejton deshirat e njeriut, te cilat ne thelb kane paligjesine e Perendise. Une, thote Pali, nuk mund ti njihja deshirat e mija ligjshkelse, nese Ligji nuk me thoshte: MOS deshiro. Pyetja eshte: Perse Perendia i dha kete porosi popullit te tij Izrael?
Ashtu sic thashe edhe me siper, Perendia e perzgjodhi kombin e Izraelit, pikerisht per nje plan dhe qellim te Tij te vecante. Perendia e formoi kete komb, qe permes te cilit te raelizonte shpetimin e njeriut nga mekati dhe vdekja. Po keshtu Perendia i dha kombit te tij, LIGJIN, ne menyre qe Izraeli te mund te shihte poziten e rene dhe mekatare te NJERIUT. Izraeli, perms LIGJIT te Perendise, pati mundesine te shohe, te dije dhe te pranoje se cdo te thote DREJTESI PERENDIE. Nese kombet e botes ecnin nen drejtesite njerzore, me izraelin nuk ndodhte keshtu. Izraeli u perball me LIGJIN e Perendise dhe u vu nen LIGJ, ku mendoj se kater jane arsyet me kryesore.
Se pari: qe NJERIU te njohe MEKATIN dhe natyren e dobet mekatare te tij, si dhe te mesoje se MEKATI e con Njeriun drejt vdekjes se perjetshme.
Se dyti:qe NJERIU te njohe dhe te pranoje paaftesine qe gjendet tek ai ( per shkak te natyres se dobet mekatare), per ta mposhtur dhe mundur MEKATIN.
Se treti: qe NJERIU te pranoje se eshte i paafte, per ta MBAJTUR te pashkelur LIGJIN e Perendise, ne te gjitha pikat e tij.
Se katerti: qe NJERIU, per shkak te paaftesise se tij , te kerkoje dhe pranoje NDIHMEN e Perendise, per ta shpetuar nga MEKATI dhe VDEKJA e perjetshme.
I gjithe qellimi final ne kete kendveshtrim te LGIJIT te Perendise, ishte: SHPETIMI dhe risjellja e NJERIUT ne PAQE me Krijuesin, Perendine JAHVE.
A gjejme mesime te tilla ne kuran? Natyrisht qe jo. Kam pasur deshire qe ketu te kishte diskutante me te pergjegjshem myslimane, te cilet te mund te sillnin referenca nga kurnai, per te na treguar se edhe kurani permban mesime te tilla si bibla. Por si zakonisht, myslimanet hakerohen, injorojne, dhe dalin nga thelbi i teme s duke u mare me pyetje qe jane jashte konteksit, si dhe kerkojne qe te pranosh me dhune mendimin etyre. Gjithsesi qellimi im nuk eshte , si te mund te vijme kunder myslimaneve. Kjo teme ka per qellim njohurine qe bibla dhe mesimi i Perendise Jahve ju jep te krishtereve, per te njohur dhe dalluar te Verteten ndaj te gjitha doktrinave me karater fetar, ku permblidhet dhe ajo islame.
Apsotulli Pal deshmon se, ky mesim i LIGJIT te Perendise dhene NJERIUT, beri qe NJERIU te mund te zbuloje vetveten, duke konstatuar FAJIN qe banon brenda tij, paaftesine e tij per te permbushur LGIJIN e Perendise, si dhe te shohe gjendjen e tij te vdekshme dhe te pashprese. Ishte e pamundur qe vete NJERIU me aftesite e tij, te mund te zbulonte kete te KEQE kaq te madhe, e cila BANONTE brenda tij. Ja si thote Pali: E dime se LIGJI i Perendise eshte FRYMOR, por une jam i MISHTE dhe i SHITUR nen MEAKT. Pali tregon dy pozita te cilat jane te kunderta me njeratjetren. Ai, nen mesimin e LGIJIT te Perendsie, arin te kostatoje dhe te shohe poziten e rene te NJERIUT, i cili eshte nje SKLLAV i shitur tek MEKATI. Pra kjo SKLLAVERI tek NJERIU, ka hequr cdo mundesi tek ne, per te bere DREJTESINE e Perendise. Pali thote:
Ate qe bej nuk e NJOH, sepse nuk bej ate qe dua, por perkunder bej ate qe nuk dua.
Keto fjale te Palit jane me te vertete nje zbulese fondamentale ne jeten tone njerzore. Mbase dikush thote se, si ka mundesi te besh dicka dhe te mos kesh njohuri? Pali nuk thote se, nuk njoh ceshte mire dhe ceshte keq. Njeriu arriti te njohe te miren dhe te keqen qysh ne momentin qe ai hengri "Frutin" e ndaluar. Pali na tregon se veprimin e keq qe NJERIU ben, vjen per shkak te "zoterise" (mekatit), ne te cilin NJERIU eshte i shitur skllav. Mendoni nje skllav dhe nje zoteri, ku skllavi nuk ka asnje te drejte dhe liri te tijen. Cdo fjale e zoterise per skllavin eshte ligj, dhe skllave vetem e zbaton. Kjo eshte mardhenia dhe pozita e njeriut me mekatin. Ja si thote me poshte Pali: nuk bej ate qe dua, por bej ate qe qe nuk dua. Pra Pali tregon se fuqia e maktit eshte totale ne jeten tone, ku njeriu edhe pse di se ceshte mire, nuk eshte ne gjendje per ta bere, por perkundrazi me lehtesi ben ate qe nuk do. Perse?
Nese une bej ate qe nuk dua te bej, thote Pali, kjo me ben te jem plotsisht me ate cka meson LIGJI i Perendise, i cili me ZBULON MEKATIN. Cfare deshmon Ligji i Perendise per njeriun? Se njeriu eshte shkeles i LGIJIT te Perendise, dhe kjo shkelje eshte MEKAT. Pra Pali permes kesaj zbulese qe Perendia dha permes LIGJIT te Tij, del ne konkluzionin se, AI qe shkakton te KEQEN tek NJERIU eshte pikerisht MEAKTI qe banin ne MISH te tij. Njeriu vete mund ti kete deshirat shume te mira, por duke qene SKLLAV i MEKATIT, nuk gjen menyre per ti bere ato. Ja si thote Pali me poshte:
Tani bindem se tek une nuk banon ASGJE e MIRE. Edhe pse une DUA te punoj te MIREN, nuk gje menyren per ta bere. Sepse nuk bej te MIREN qe dua, por te KEQEN qe nuk dua.
Perendia permes apsotullt Pal, na jep zbulesen me te madhe, duke na dhene mundesine, qe NJERIU te shohe ne thelb veten e tij, e cila eshte totalisht nen MEKAT. Cdo kush prej jush e ka mundesine qe te vertetoje plotesisht kete konkluzion te Palit. Sa e sa here ju jeni perpjekur, dhe perpiqeni qe te beni te miren, por deshtoni? Sa here kini pare se beni pikerisht ate qe dhe vete e dini se eshte e keqe? Sa here e shihni veten te pafuqishem per te bere te miren? Sa here e shihni veten plotesisht te afte dhe shume lehte per te bere keq?Sa here mendoni keq per tjetrin, dhe nuk e ndaloni dot mendimin tuaj? Sa here shihni LAKMINE tuaj, dhe nuk mund ti ndalni mendimet e zemres suaj drejt lakmise? Sa here ndjeni krenarine tuaj duke mos ju bindur se DREJTESISE? Sa here e veshtroni gruan e tjetirt, me deshirim? Sa here shkelni ligjet dhe regullate e shtetit? Sa here mendoni te perfitoni me padrejtesi, dhe kur ju behet padrejtesi e konstatoni gje te keqe? Pra te gjitha keto dhe plot te tjera si keto, deshmojne se brenda NJERIUT BANON FAJI ( mekati), i cili e drejton skllaverisht jeten tone, kunder drejtesise dhe paqes se Perendise dhe ne jemi totalisht te paafte per ta ndalur kete psuhtet te MEKATIT. Ja dhe konkluzioni perfundimtar i Palit ne lidhje me njeriun dhe mekatin.
Nese une bej ate qe nuk dua te bej, nuk jam une ai qe e bej( dmth te keqen), por eshte MEKATI ai i cili banon tek mua. Pra shoh nje ligj se, kur dua te bej te miren, e keqja gjendet tek une. Pas njeriut te brendeshm vertetoj se me pelqen ligji i Perendsie, por shoh nje ligj tjeter ne MISHIN tim, i cili lufton kunder ligjit te mendjes time( dmth mendimi per te bere te miren). Pikeisht ky ligj i MISHIT, i cili e kundershton deshiren e mendjes time per te bere te miren, me skllavos nen ligj te MEKATIT. MJERE une NJERIU.
Fjala: "MISH", ne kuptimin biblik nenkupton, vullnetin e keq dhe fajtor te njeriut , me principe te kunderta ndaj Perendsie dhe drejtesise se Tij.
Fjalet perfundimtare te Palit per NJERIUN jane: MJERE UNE NJERIU. Ky eshte i gjithe konkluzioni, ne te cilin Perendia e nxjer njeriun, duke i demshuar se brenda tij banon vetem FAJI, dmth MEKATI. Dhe NJERIU nuk mund te fitoje ndaj tij, pasi cdo orvatje dhe beteje njerzore kunder mekatit eshte deshtim total. Prandaj dhe Pali thote: MJERE une NJERIU.
A e nxjer kurani njeriun ne nje ndergjegjesim te tille, ku njeriu te mund te shohe poziten e tij ne mardhene me mekatin? Nese kurani meson se njeriu ben mekate, mos valle kjo ndryshon gje ne jeten tuaj? Kurani duke mos pasur nje mesim dhe zbulese te Perendise Jahve, natyrisht qe e kthen kete doktrine ne nje mesim morali, ku permes disa regullave myslimanet mendojn se po i largohen mekatit. A mundet Skllavi te kundershtoje zoterine??? Bibla i deshmon njeriut se, ai eshte nje skllav i mekatit, dhe duke qene i tille njeriu nuk mud te perballet dhe te munde mekatin. Vetem CLIRIMI nga skllaveria, ben qe njeriu te largohet perfundimsisht pushteti te zoterise mekat. Pali konstatoi poziten e tij me mekatin, dhe kjo beri qe ai te hedhe syte per sheptim jashte fuqise dhe aftesise njerore, pasi njeriu ne thelb eshte vecse nje i MJERE. Cdo doktrine apo mesim qe nuk meson keshtu , nuk vjen prej Perendise Jahve.
Por cfare mbetet per te bere NJERIU, per te SHPETUAR nga ky MEKAT dhe nga kjo VDEKJE e perjetshme?????
Ndiqni temen, dhe ftoj myslimanet qe te shohin me kujdes duke mos u nxituar ne vendimet e tyre. Nuk kam qellim te vij kunder tyre e as ti gjykoj se ku dhe si ata besojne. Para se te flasesh, thote nje fjale e urte, e shqyrto me kujdes ate cka thuhet, dhe mos fole per ate qe nuk d,i se keshtu meson dhe me shume.
Krijoni Kontakt