Close
Faqja 5 prej 12 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 112
    alpha dominant Maska e D@mian
    Anëtarësuar
    20-09-2005
    Vendndodhja
    Boston, MA
    Postime
    1,170
    Citim Postuar më parë nga INDRITI Lexo Postimin
    Nderkohe Kurdet erdhen ne Turqi, ose me mire ne perendorine Osmane si te shperngulur nga viset mongole, ose nga Kina Lindore.

Ne dallim nga turqit, kurdet flasin nje gjuhe indo-europiane te nen-grupit iranian (qe do te thote se nuk mund te jene me origjine mongole). Ata jane pak a shume autoktone ne rajonin e gjere te Iranit veri-perendimor dhe vendeve fqinje...
    FLUCTUAT NEC MERGITUR

AdIdAs Maska e DoLpHiN
    Anëtarësuar
    28-12-2005
    Vendndodhja
    Hono Lulu
    Postime
    1,453
    Jo problemi ka nisur shume vite me pare ne fakt , qe ne 85-en , por eshte nje numer i vogel i popullsise kurde qe eshte pjestare ne konflikt se te tjeret jane te rregulluar me pune e me te gjitha dhe nuk u intereson rremuja. Vertet qe eshte reagim shume i ashper i shtetit turk , por nuk besoj se do pinte uje diplomacia kur nuk ka pire per 22 vite me radhe... Pastaj nuk duhet harruar se Turqia po lufton kurdet ne Irak dhe jo popullsine kurde brenda territoreve te saj. Te pakten fizikisht nuk i cenon , as nga puna nuk i heq dhe nuk merr asnje lloj mase ndaj tyre. Ndoshta ngjarjet shkaktojne nervozizem dhe lene shije te hidhur per kurdet ne Turqi , por nuk mund te kishte zgjidhje tjeter.
    `That` is good and `that` is funny...but it costs a lot of money...

i/e regjistruar Maska e Labeati
    Anëtarësuar
    31-07-2003
    Vendndodhja
    North America
    Postime
    1,232
    Nuk mund te vesh shenjen e barazimit midis Kosoves dhe kurdeve pasi dihet si mbeti Kosova nen protektoriatin Serb.
    Une nuk vuna shenjen e barazise por te ngjashmerise. Kurdet megjithese nji komb kompakt perkah GJUHA, traditat, kultura si edhe TERRITORI ku banojshin, mbas luftes se pare botnore kur u shperba perandorija osmane, u copetuen ne 4 shtete te reja te krijueme ne ish territoret osmane.
    Ky vendim u muer pa perfille interesat e deshiren e kurdeve, ashtu sikurse edhe tokat shqiptare u copetuen pa perfille vullnetin e shqiptareve.

Kryesisht kjo erdhi per shkak se fqinjet e kurdeve turq, perse dhe arabe ishin ma te forte , ma te shumte edhe ma te organizuem politikisht, se edhe gezojshin favoret e fuqive te medhaja Angli e France qe fituen luften.

Ngjashmerisht edhe populli shqiptar ishte ma i dobet e ma i paorganizuem se fqinjet e vet e nuk kishte miq te fuqishem mbas L1B.

Prej shtetit turk deri tash vone kurdet kane pase vetem DHUNE. 12-15 MILION kurd kane pase te ndalueme me fole gjuhen e vet, kane pase mos-perfaqsim ne shtet e administrate. Edhe sot kane vetem pak ore program lokal ne gjuhen e vet.

Edhe shkrimtari ma i famshem turk Orhan Pamuk, gati u fut ne burg vetem pse tha "mendoj e flas gjuhen kurde" qe asht nji fakt qe tane bota e njef, pervec nacionalistave turq ke kane "shurdhue e qorrue".

Ne ket kuptim une tham se shqiptaret e Kosoves nen serbi kane pase shuma ma teper liri, e te drejta se sa kurdet ne turqi.

Nderkohe Kurdet erdhen ne Turqi, ose me mire ne perendorine Osmane si te shperngulur nga viset mongole, ose nga Kina Lindore.Pra ne kete rast shtetit turk nuk duhet ti vihet damka e ekupatorit por ama duhet te gjeje te tjera zgjidhje, dhuna bie dhune dhe nuk justifikohet lehte.
    Kurdet mund te kene ardhe prej viseve mongole ashtu si edhe turqit kane ardhe prej viseve mongole.
    A mos duhet me u thane turqve kthehuni ne Mongoli?
    kurdet kane po aq sa turqit ndoshta qe jetojne ne ate territor. Me sa kam lexue une Salahudini, prijesi i muslimaneve kunder ushtrive te krishtena ne kohen e kryqezatave ishte kurd, pra ka te pakten nja 10 shekuj qe kurdet jane ne ate vend. Po kjo pak randesi ka. Ajo qe ka randesi asht se ku jetojne SOT, e e drejta e tyne me vendose vete fatin e vet.

Nderkohe ideja e nje shteti Kurd nuk do sillte asgje te mire per rajonin.
    Pse duhet kurdet ti bahen "kurban" rajonit?
    Mos po i kane dashte fort edhe i kane gja borxh apo si?

Nese Kurdet paskan te drejte te kene shtet te tyrin pse te mos e kene edhe Arbereshet e Italise kete te drejte?
    kjo pyetje asht kaq qesharake e "inatcore" sa nuk meriton pergjigje. Po flasim per nji komb qe asht copetue ne katersh pa ju dhane e drejta e shtetit te vet, e jo per diaspora e emigranta.
    Une nuk kam degjue qe arbereshet jane cue ne kambe me kerkue shtet, ti ndoshta je ma i informuem. Vec kesaj atyne nuk di se ju mungon ndonji e drejte prej gjuhes, shkollimit e qeverisjes lokale, po edhe me ju mungue e kerkojne vete pa frige se i vrasin, djegin apo i kalbin ne burgje.

Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anëtarësuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    Citim Postuar më parë nga D@mian Lexo Postimin
    Ne dallim nga turqit, kurdet flasin nje gjuhe indo-europiane te nen-grupit iranian (qe do te thote se nuk mund te jene me origjine mongole). Ata jane pak a shume autoktone ne rajonin e gjere te Iranit veri-perendimor dhe vendeve fqinje...
    Nese i kthehesh Osmanllishtes se vjeter, eshte pak e shume nje gjuhe e perftuar nga shkrirja e Arabishtes me persishten.Origjina e kurdeve(ashtu si dhe e osmaneve ) nuk eshte Evropiane,mund te qendroje nje teori ku konstatohet te jene nga territoret e Kaukazit por ska besueshmeri te une.
    Nderkohe Osmanet vete erdhen nga Turkmenia shperngulja e te cileve filloi qe ne kohen i dinastise Umajade te damaskut.
    Injoranca nuk zhduket me top

Vetvendosje Maska e INDRITI
    Anëtarësuar
    14-11-2002
    Vendndodhja
    I ulur ne zemren e njeres.
    Postime
    2,170
    Citim Postuar më parë nga Labeati Lexo Postimin
    Une nuk vuna shenjen e barazise por te ngjashmerise. Kurdet megjithese nji komb kompakt perkah GJUHA, traditat, kultura si edhe TERRITORI ku banojshin, mbas luftes se pare botnore kur u shperba perandorija osmane, u copetuen ne 4 shtete te reja te krijueme ne ish territoret osmane.
    Ky vendim u muer pa perfille interesat e deshiren e kurdeve, ashtu sikurse edhe tokat shqiptare u copetuen pa perfille vullnetin e shqiptareve.
    Ndoshta deri ketu ke te drejte, por nuk e di une ka pasur ndonjehere ndonje konflikt apo rezistence te kurdeve kunder kesaj ndarje, fjala vjen sikur luftuan tere trevat shqiptare kunder vendimeve te kongresit te Berlinit?
    Une nuk di te kete pasur sinqerisht.

Kryesisht kjo erdhi per shkak se fqinjet e kurdeve turq, perse dhe arabe ishin ma te forte , ma te shumte edhe ma te organizuem politikisht, se edhe gezojshin favoret e fuqive te medhaja Angli e France qe fituen luften.
    Pikerisht ketu nuk jam dakord.
    Pse? sepse Arabet ishin te fundit vende qe u shketuten nga Perandoria Osmane dhe paguan faturen me te shtenjte te sakrifices e prapambetjes.
    Ato u shenderruan ne koloni franko-britanike dhe nga Ish Khalifati i lavdishem Arab u formuan shtete qesharake si Katari, omani, bahrejni Emiratet e bashkuara arabe etj etj. Pra shtete me popullsi 300 mije banore.
    Po te shohim Harten e vendeve Arabe do te konstatojme se kufinjte jane te prera me vizoren e padrejtesise ku kolonizuesi edhe pas ikjes la pas mbeturinat e tij diktatoriale qe i lane keto vende ne nivelet e viteve 1924 kur ra perandoria.

Prej shtetit turk deri tash vone kurdet kane pase vetem DHUNE. 12-15 MILION kurd kane pase te ndalueme me fole gjuhen e vet, kane pase mos-perfaqsim ne shtet e administrate. Edhe sot kane vetem pak ore program lokal ne gjuhen e vet.

Edhe shkrimtari ma i famshem turk Orhan Pamuk, gati u fut ne burg vetem pse tha "mendoj e flas gjuhen kurde" qe asht nji fakt qe tane bota e njef, pervec nacionalistave turq ke kane "shurdhue e qorrue".

Ne ket kuptim une tham se shqiptaret e Kosoves nen serbi kane pase shuma ma teper liri, e te drejta se sa kurdet ne turqi..
    Une theksova edhe me lart, qe kurdet si komunitet duhet te kene tere te drejtat qe ju perkasin dhe nuk jam aspak dakort me nacionalizmin e terbuar, por ama eshte fakt qe konflikti Turko-Kurd eshte shfaqur shume vone, ndoshta nga vitet 80.Kurse Shqiptaret e serbet kane pasur konflikt gjate tere historise se bashkejeteses se tyre ne Kosove.Si mund te themi se Shqiptaret ne Kosove kane pasur me shume te drejta?

Kurdet mund te kene ardhe prej viseve mongole ashtu si edhe turqit kane ardhe prej viseve mongole.
    A mos duhet me u thane turqve kthehuni ne Mongoli?
    kurdet kane po aq sa turqit ndoshta qe jetojne ne ate territor. Me sa kam lexue une Salahudini, prijesi i muslimaneve kunder ushtrive te krishtena ne kohen e kryqezatave ishte kurd, pra ka te pakten nja 10 shekuj qe kurdet jane ne ate vend. Po kjo pak randesi ka. Ajo qe ka randesi asht se ku jetojne SOT, e e drejta e tyne me vendose vete fatin e vet.
    Kush tha qe te kthehen Turqit ne Mongoli? Kush tha qe Kurdet duhet te shperngulen?
    Eshte Fakt qe Salahuddin Ejubi ka qene Kurd ashtu si qindra e mijera komandante e dijetare myslimane nga kurdet te cilet kane dhene kontributin e tyre madhor ne formimin e konsolidimin e shtetit mysliman.Jam dakord problemi kurd duhet pare, duhet tu jepen te gjithe te drejtat njerezore por ama jo edhe nje shtet.Nese eshte e vertete qe Turqit e Kurdet kane jetuar 10 shekuj bashke, atehere pse duhet te ndahen tani?Nuk do te ishte me e mire tu jepen lirete e te drejtat qe ju takojne?

Une nuk kam degjue qe arbereshet jane cue ne kambe me kerkue shtet, ti ndoshta je ma i informuem. Vec kesaj atyne nuk di se ju mungon ndonji e drejte prej gjuhes, shkollimit e qeverisjes lokale, po edhe me ju mungue e kerkojne vete pa frige se i vrasin, djegin apo i kalbin ne burgje
    Jo nuk ka ndodhur te kerkojne nje shtet te tyrin, sepse nuk kane te drejte ta kerkojne dicka te tille ngaqe u shperngulen andej.
    Ato kane gjithe te drejtat e lirite qe ju takojne, ashtu si i kane pasur edhe Kurdet ne Turqi deri ne vitet 80.Pra nese dikujt i cenohet liria lufton ta fitoje lirine e humbur dhe une jam pro atyre qe duan liri, por ama vetem liri jo ta teprojne e te behen vegla te atyre qe shfrytezojne anomalite per te fituar nje kolltuk pushtetari.
    Ndryshuar për herë të fundit nga INDRITI : 15-01-2008 më 16:08
    Injoranca nuk zhduket me top

i/e regjistruar Maska e SKIFTERI&12.05
    Anëtarësuar
    04-11-2007
    Postime
    423
    Citim Postuar më parë nga offspring Lexo Postimin
    turku sesht si serbi se po te mos ishte turku qe derg F16 per te bonbarduar ne beograd kushedi kur i mushej menja milloshevicit ta leshonte kosoven,pak me respekt per nji popull qe na ka ndihmuar ne cashtjen kombetare.me sa di un kurdistani ska ekzistuar nonjiher si shtet dhe ka mbi 600 vjet qe esht pjes e turqis.keshtu qe sma do menja se u leverdis te jen shtet me vete sepse skan asgje pervec tokes qe e kan shkretetir
    eshte e vertet qe na ndihmoje ne kuader te natos por mos harro se siqe thot populli budallaji e hudh nje gure ne dete ndersa njemi te mire smund ta nxjerrin edhe turqia ka vepruar keshtu pasi jau hodhi serbeve kosoven udeshen gjysma e botes te angazhohej ne nxjerrjen e saje nga sketerra ku ishte hudhure.une skam asgje kundra turqve ase kurdeve por ktu ku jetoje ne .GJ.jane populli me i urrejture.sa i perket ati "liderit" kurd oqalan personalishte e urreje shum se kure u kape nga turqit shkeli mbi gjakune e atyre qe vdiqen per kauzen e tije duke then se gjoja e donte popullin turk, me kujtohet se pate reaguare edhe tv gjermane duke ju drejtuare ati se at,her perqka kishte luftuar nete vertet mbasi u bente lutje turqeve ta falnini kishte luftuar per vehte apo per popullin e tije.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    14-11-2007
    Vendndodhja
    ne kabul tu bo plazh
    Postime
    784
    Citim Postuar më parë nga SKIFTERI&12.05 Lexo Postimin
    eshte e vertet qe na ndihmoje ne kuader te natos por mos harro se siqe thot populli budallaji e hudh nje gure ne dete ndersa njemi te mire smund ta nxjerrin edhe turqia ka vepruar keshtu pasi jau hodhi serbeve kosoven udeshen gjysma e botes te angazhohej ne nxjerrjen e saje nga sketerra ku ishte hudhure..
    ateher zoteri i dashur qe ta dish ti sepse me duket spaske ber histori ne shkoll.kosoven serbis ja fali europa ne konferencen e ambasadoreve ne 1913 dhe jo turqia.turqia ka fajet e veta per 500 vjet pushtim por jo per ate cka ti po thua.nuk ka faj turqia se evropa kurv i dha te drejten serbis te merrte kosoven ashtu sic i dha te drejt greqis qe te merrte camerin.

AdIdAs Maska e DoLpHiN
    Anëtarësuar
    28-12-2005
    Vendndodhja
    Hono Lulu
    Postime
    1,453
    Nese i kthehesh Osmanllishtes se vjeter, eshte pak e shume nje gjuhe e perftuar nga shkrirja e Arabishtes me persishten.Origjina e kurdeve(ashtu si dhe e osmaneve ) nuk eshte Evropiane,mund te qendroje nje teori ku konstatohet te jene nga territoret e Kaukazit por ska besueshmeri te une.
    Nderkohe Osmanet vete erdhen nga Turkmenia shperngulja e te cileve filloi qe ne kohen i dinastise Umajade te damaskut.
    Turqit e kane origjinen nga fiset e Huneve qe kane qene te vendosur kryesisht ne Azine qendrore , ndersa kurdet mendohet se kane origjine nga Azia veriore , por keto mbeten thjesht hipoteza pasi nuk ka asnje dokument historik qe te vertetoje. Versioni qe turqit jane pasardhes te Huneve eshte pak me i besueshem sepse edhe sot e kesaj dite perdorin emra qe i kane pasur dikur Hunet , si psh Atila e shume emra te tjere.
    Persa i perket perandorise e Osmane , fillimet i ka pas ne Anatolia ( Ankaraja e sotme ) , Cappadocia dhe Trebizond ( Trabzoni i sotem ). Keto kane qene fillimisht krahinat e kontrolluara nga Osmanet , dhe me ne lindje kane qene Kurdistani ( behet fjale per Shekullin e 11 ). Osmanet ishin pasardhes te Selcukeve dhe nuk ishin te ardhur nga Turkmenistani.

Texas Ranger Maska e Clauss
    Anëtarësuar
    19-06-2003
    Vendndodhja
    Athens
    Postime
    1,483
    Citim Postuar më parë nga DoLpHiN Lexo Postimin
    Turqit e kane origjinen nga fiset e Huneve qe kane qene te vendosur kryesisht ne Azine qendrore , ndersa kurdet mendohet se kane origjine nga Azia veriore , por keto mbeten thjesht hipoteza pasi nuk ka asnje dokument historik qe te vertetoje. Versioni qe turqit jane pasardhes te Huneve eshte pak me i besueshem sepse edhe sot e kesaj dite perdorin emra qe i kane pasur dikur Hunet , si psh Atila e shume emra te tjere.
    Persa i perket perandorise e Osmane , fillimet i ka pas ne Anatolia ( Ankaraja e sotme ) , Cappadocia dhe Trebizond ( Trabzoni i sotem ). Keto kane qene fillimisht krahinat e kontrolluara nga Osmanet , dhe me ne lindje kane qene Kurdistani ( behet fjale per Shekullin e 11 ). Osmanet ishin pasardhes te Selcukeve dhe nuk ishin te ardhur nga Turkmenistani.
    Trebizondi ra shume vone. per Kapodoqine sjam i sigurt, po deri vone e kishin armenet me duket. ndaj te them o Dolphin, lere beep-en historine se sja ke haberin, shiko mos me perkthesh ate kengen e Karabiberimit
    You were meant for me. Perhaps as a punishment.

AdIdAs Maska e DoLpHiN
    Anëtarësuar
    28-12-2005
    Vendndodhja
    Hono Lulu
    Postime
    1,453
    Citim Postuar më parë nga Clauss Lexo Postimin
    Trebizondi ra shume vone. per Kapodoqine sjam i sigurt, po deri vone e kishin armenet me duket. ndaj te them o Dolphin, lere beep-en historine se sja ke haberin, shiko mos me perkthesh ate kengen e Karabiberimit
    Trebizondi eshte Trabzoni i sotem dhe eshte ne Turqine e veriut , shume larg territoreve armene. Fillimisht ishte perandori me vete (perandori i thenshin se nga 1 krahine ishte e perbere). Mbreteria armene ishte ne jug te Turqise se sotme , pra shume shume larg Trebizondit. Kostandinopoja ra ne mes shek 15 me sa mbaj mend une nga historia , dhe ra pikerisht pasi kishte refuzuar te blinte topin me gjyle te shpikur nga osmanet. Ishin pikerisht ato topa qe rrezuan muret teper te trashe te Kostandinopojes dhe ndikuan ne pushtimin e qytetit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga DoLpHiN : 16-01-2008 më 19:18

Faqja 5 prej 12 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Konflikti shqiptaro-serb mbi Kosovën
    Nga ARIANI_TB në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 11-08-2009, 09:57
  2. Shqiptarët, konflikti SHBA-Iran dhe Soros
    Nga Davius në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 04-05-2006, 23:06
  3. Konflikti ne kosove
    Nga benseven11 në forumin Krijime në gjuhë të huaja
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-05-2006, 22:38
  4. Konflikti mes mendjes dhe epshtit
    Nga altin55 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 21-07-2004, 19:19
  5. Lufta në Kosovë dhe arsyet e këtij konflikti
    Nga Klevis2000 në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 06-01-2004, 12:50

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •