Ti vet po thua qe kurdet jane edhe ne Iran , Irak e Siri... atehere perse i kerkojne tokat ne Turqi?...
Pasi bëhesh sikur nuk e di atëherë më duhet të të tregoj atë që edhe ti vet e di!
Kurdistani, territor etnik i kurdëve, është okupuar dhe ëshë ndarë pa të drejtë nga Turqia, Irani, Iraku dhe Siria!Kurdët në Kurdistan, pra në pjesët e ndara, apo edhe të okupuara nga Turqia, Irani, Iraku dhe Siria, duan shtetin e tyre në territorin e tyre etnik, pra Kurdistanin e tyre, ndaj edhe ndodhin kryengritje të herëpashershme! Jam i bindur se ëndërra kurde do të realizohet dhe se një ditë harta aziatike do të ndryshojë dhe aty do të nënvizohet edhe një shtet i ri i quajtur Kurdistan! Sa më shpejt aq më mirë, sado që kjo nuk i pëlqen fare arabëve të Irakut, iranianëve të Iranit, sirianëve të Sirisë dhe turqve të Turqisë! Nuk u pëlqeka as ca arnautëve të Turqisë, që janë bërë më turq se vetë turqit, më faqezinj se vetë ata!
.... Shqiptaret qe kane ardhur qindra vite me pare kane qene nga me te privilegjuarit. Kane pasur poste drejtuese etj etj. Nuk e di nese ke degjuar per Mehmet Ali Pashen qe qeveriste Egjiptin ne periudhen e perandorise Osmane... Nese nuk e do shqiptarin nuk ke pse i jep post.
Do të thotë kjo se kanë qenë më të dëgjuarit dhe gjithëcka cfarë bënë bënë për turqit ( edhe sot bëjnë) dhe e harruan Shqipërinë e mjerë, apo edhe u vie turp ta thonë se nga e kanë prejardhjen! Dhjetë milion shqipëtarë në turqi, e thua vetë, dhe atyre as u dëgjohet zëri kur është cështja shqipëtare, ndërsa kur është cështja e kurdëve ngriten në këmbë, sic bënë ti! Mos më thuaj cfarë bëri Mehmet Ali Pasha, dhe dinastia e tij mbi 150 vjecare, deri të Mbreti Faruk, për Turqi dhe Egjypt, por më thuaj se cfarë bëri ai për Shqipërinë! Asgjë! Patëm shumë pashallar që luftan për turkun, arabin, grekun e serbin, atyre ua krijuan shtetet dhe shqipëtarëve dhe Shqipërisë ua dhuruan coptimin dhe shpërnguljet masive "shpëtuese" për në tokat e "babës dovlet", nepër shkretirat e Anadollit, nepër fshatrat kurde e armene, pra mish për top për interesa turke!
Nuk eshte lejuar shqipja shqiptareve ne Turqi? Te lutem ndergjegjesohu pak... Ne ate kohe nuk ka pasur asnje vend te botes qe te mendonte per per hapje shkollash ne gjuhen e emigranteve. Me thuaj nje shembull qe te provosh te kunderten. Iniciativen per hapje shkolle duhej ta merrnin shqiptaret se atyre u interesonte.
More tuqit nuk ua lejonin, sikur sot kurdëve, shkollat dhe gjuhën zyrtare shqipe as atëherë kur e mbanin Shqipërinë e lere më në Turqi! Dhe nëse atëherë nuk hapeshin shkolla për emigrantët atëherë përse këtë turqit nuk e bëjnë sot kur atje jetojnë dhjetë milionë shqipëtarë, sic thua edhe ti vetë! Përse nuk është njëë Universitet shqipëtarë, një shkollë shqipëtare, një gazetë e përditshme shqipëtare... Përse Turqia nuk e bënë një lëshim sado të vogël ndaj shqipëtarëve të "privilegjuar" sic thua ti! Për këto shkolla e gazeta, për gjuhë të vetë bëjnë kryengritje kurdët, ndërsa arnautet e sojit tënd, në vend që të kërkojnë po këto të drejta për dhjetë milionë shqipëtarët, vjellin vrerë kundrejt kurdëve! Turp!
Hajde ndonjehere ne Stamboll te ikim bashke ne Arnavutkoy ( lagja shqiptare ) dhe te pyesim shqiptaret se si jane trajtuar kur kane ardhur fillimisht dhe si vazhdojne te trajtohen.
Si janë trajtuar? Së pari ua kanë ndërruar mbiemërat dhe pastaj ngadalë e ngadalë i kanë bërë më turq se vetë turqit! Dhe sigurisht që trajtohen mirë: kanë shkollat turke, gazetat turke, radio dhe TV turke, veshje turke, gjuhën turke dhe gjuhën shqipe e flasin pleqtë nepër shtëpi të tyre! Kjo është parajsa arnaute në Turqi, "dhuratë" nga turqit si privilegj ndaj ndëgjuashmërsë dhe meritave ndaj shtetit turk!
Per sa i perket "dhenies se Kosoves te serbet" , po harron qe turku kishte pushtuar edhe Serbine atehere... pra per turkun si Kosova edhe Serbia ishin te pushtuar dhe nuk kishte pse te bente diferencime , aq me teper qe Kosova favorizohej dhe jo Serbia pasi kjo e fundit nuk e nderroi fene.
Kjo është gënjeshtër e paskrupullt! Shqipëtarët nuk ishin të privilegjuar, por serbët! Serbia ishte e pushtuar, porse ajo kishte një lloj autonimie të vecant: nuk prekeshin manastiret serbe, lejohej shkollimi në gjuhën serbe...! Ndërsa shqipëtarëve kjo u mohohej! Kishat shqipëtare u shkatërruan dhe në vend të tyre u ndërtuan xhami! Serbët nuk u shpërngulën në Turqi, por shqipëtarët për tua lëshuar vendin serbëve! Kjo ishte marëveshje turko-serbe , e cila aktuale mund ë jetë edhe sot!
Turqia nuk kishte si ta konfirmonte copetimin e Shqiperise se Osmanet kishin marre fund kur u mor ai vendim. Hape historine se e gjen kush ka qene vendim-marres ne 1913...
Osmanët nuk kishin marrë fund ende në kohën e Lidhjes së Prizrenit, atëherë kur shqipëtarët bënin kërkesa modeste për një autonimi në kaudër të Turqisë, ndërsa Turqia ua kthente atyre sic ua kthen sot kurdëve në Turqi dhe në Irak! Copëtimi i tokave shqipëtare dhe dhënja e tyre pre në favor të serbëve, duke i ndihmuar me ushtri turke ( rasti i Ulqinit kur kryengritësit shqipëtarë përballonin ushtrinë okupuese malazeze dhe ushtruia turke i ndihmon malazezët, nuk është i vetëm). Turqia, në atë kohë, e dinte se do të tërhiqet efdhe nga Shqipëria, por nuk bënte ballë ta ndihmonte formimin e një shteti shqipëtarë! Turqia ishte dhe mbeti armik i përbetuar i shqipëtarëve që nga kohë e Skenderbeut e deri më sot!
PS: Me thuaj pak , perse ne 1913 kur u copetua Shqiperia , dhe me vone ne kohen e gjenoncidit grek ne Cameri shqiptaret iken me shume ne Turqi dhe jo diku tjeter? Mos valle ngaqe Turqia i kishte copetuar vendin? Apo ngaqe ishte pro-serbe? Dhe behet fjale per rreth 10 mil shqiptare , jo pak.
Krijoni Kontakt