Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 27
    zhapik buster Maska e drity
    Anėtarėsuar
    11-01-2006
    Postime
    1,237

Kur quhesh mysliman, apo bektashi, apo ortodoks, apo katolik?

ē'eshte ajo gje qe e ben dike te llogaritet si mysliman, bektashi, ortodoks, katolik ?

Feja e paraardhesve?
    Ne qofte se po, sa breza duhen marre parasysh?
    Po kur familiet jane te perzjera?

Praktikimi i fese?
    Ne qofte se po, a duhet te shkoj rregullisht ne kishe apo xhami?
    A duhet te zbatoj me perpikmeri rregullat e besimit fetar?

Tjeter kriter?
    Cili?

Per shembull, une qe kam pasur gjysherit e njeres ane bektashi e te tjetres mysliman, te dy prindrit ateiste, i martuar me nje ortodokse dhe qe i ēoj femite ne nje shkolle katolike, a mund ta quaj une veten mysliman? Kur me pyesin ē'besimi i perket, si mund te pergjigjem?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga drity : 26-08-2007 mė 10:05
    When you are in it up to your ears, keep your mouth shut.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    26-10-2006
    Postime
    992
    Zgjedhe fejen, cila te duket me e mir pasoje.

p.s - Vetem mos me thuaj se je pjestar i ksaj fejes se Dragutit hahahaha
    Urrejtja ndaj armikut, dyfishon forcėn e njė populli

Texas Ranger Maska e Clauss
    Anėtarėsuar
    19-06-2003
    Vendndodhja
    Athens
    Postime
    1,483
    good for u. po meqe gruaja eshte gjenerali i shtepise (mesa lexojme te pakten), po i vajte kondra, me ger-ver-et qe do pasojne te jesh i sigurt, ike para kohe. ndaj ta them.

tani seriozisht, nuk kisha ndermend te prishja temen tende. ajo qe doja te thoja eshte qe keto gjera jane zgjidhje personale. dhe si te tilla mund te te them qe une do kisha problem me cdo gje qe kufizon lirine time ashtu si une e perceptoj ose ashtu si ajo eshte krijuar (te une) nga shume gjera si 1 midis disave le te themi psh "etika" (fjale e sakte?) post-kristiane. per mendimin tim dhe flas vetem per mua, feja e paraardhesve nuk perben kriter kaq te madh ashtu sic nuk perben kriter dhe praktikimi i fese ashtu sic eshte formuluar ne etapa/kohe te caktuara.
    natyrisht, keto mendime mund te ndryshojne se thone qe kur te afron ora fillon i shikon gjerat ndryshe free will is a bitch though.

kush dreq eshte draguti?
    You were meant for me. Perhaps as a punishment.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Pyetja tende eshte shume e thjeshte per tu pergjigjur dhe per tu kuptuar drejt. Njerezit zgjedhin qe te jene besimtare e te praktikojne nje besim te caktuar, ose te mos besojne e te mos praktikojne asnje besim, ose te urrejne te gjitha besimet e botes, ose te besojne ne Zot "ne menyren e tyre".

Ka nje menyre pragmatiste dhe te drejte per te mesuar besimin e dikujt. E pyet, cfare besimi i perket? Pergjigjia qe personi qe ke perpara do te japi, eshte edhe pergjigjia e pyetjes tende.

Mirepo, besimi i dikujt eshte edhe dicka relative kur vjen fjala tek praktikimi i besimit. Per shembull, ai qe pretendon se eshte mysliman por nuk ka shkelur ndonjehere ne xhami apo teqe, edhe pse tradita familjare e tij eshte myslimane, nuk e ben ate detyrimisht mysliman ne syte e nje besimtari tjeter mysliman qe shkon ne xhami dhe praktikon besimin e tij.

Pra te pasurit e trashegimise familjare ne nje besim te caktuar, nuk te ben detyrimisht besimtar te atij besimi. Por, kjo nuk do te thote se besimi i trasheguar nuk ka luajtur nje rol indirekt ne formimin tend si njeri si nga ana shpirterore edhe nga ajo morale. Pra edhe ai myslimani qe nuk e praktikon besimin e tij, trashegon dicka nga besimi mysliman i familjes se tij gati ne menyre te pavetedijshme.

Per shembull, une qe kam pasur gjysherit e njeres ane bektashi e te tjetres mysliman, te dy prindrit ateiste, i martuar me nje ortodokse dhe qe i ēoj femite ne nje shkolle katolike, a mund ta quaj une veten mysliman? Kur me pyesin ē'besimi i perket, si mund te pergjigjem?
    Une nuk do te merrja persiper te pergjigjesha per ty, por nese zgjedhjet e njeriut ne jete deshmojne se kush eshte ai, une do te thosha qe ti nuk e di se cfare je pasi nuk ke patur asnje perjetim shpirteror ne jeten tende dhe nuk ke marre mundimin te ekplorosh asnje besim te caktuar. Po ta kishe bere kete gje, do te ishe treguar me i ndjeshem ndaj vendime te jetes tende.

Por ne te njejten kohe, Perendia te ka dhene edhe nje bekim te madh, qe mbase me kohen ti arrin ta vleresosh sic duhet. Ti je ekspozuar me te gjitha besimet e sektet e kohes dhe nese nje dite do te ndjesh nevojen e ushqimit te botes tende shpirterore, ti do te mund te zgjedhesh besimin me te bukur dhe me te mire mes gjithe atyre besimeve qe zure ne goje.

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 26-08-2007 mė 17:36

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-10-2004
    Vendndodhja
    Nganjehere hyj ne (nenforumet) Boten (pa)Shpirterore te disa "fetarve"
    Postime
    700
    Citim Postuar mė parė nga drity
    ē'eshte ajo gje qe e ben dike te llogaritet si mysliman, bektashi, ortodoks, katolik ?

Feja e paraardhesve?

Praktikimi i fese?

Tjeter kriter?
    Cili?

Nje pergjigje te mire ta ka dhene albo.

Nuk vendoset besimi i vertet ashtu se ku ke lindur dhe ē'fare shoqerie ke pasur edhe obligimet fetare nuk merren parasysh ne disa menyra si i marrin disa fetare.
    Po e citoj nje shkrimtar ; Kur te gjejsh te verteten nuk ndalesh se kerkuari ate

Ke bere pyetje me vend dhe je shprehur shume sinqerisht per gjendjen tende shpirterore.Pak veta e din se ku jane me besim edhe pse shprehen se i takojn nje besimi te caktuar.
    E kur te pyesin se ē'fare besimi i perket thuaju se je ne kerkim e siper dhe ende nuk ke vendosur per te gjitha.Thuaju se i kerkon dhe i merr te mirat e te gjitheve dhe te keqijat i hudh poshte.

Ka raste kur disa besimtare thojne se i takojn nje besimi te caktuar por veprimet e tyre jane te kunderta me ate besim dhe me shume ngjasojn me nje besim tjeter ,kto vepra i bejn si per te mira si per te keqija.

Shpresoj te jesh i lumtur ne zgjedhjen tende
    SE KENDUAM "LET IT BE"

Anėtarėsuar
    11-01-2006
    Postime
    1,237
    Citim Postuar mė parė nga Clauss
    good for u. po meqe gruaja eshte gjenerali i shtepise (mesa lexojme te pakten), po i vajte kondra, me ger-ver-et qe do pasojne te jesh i sigurt, ike para kohe. ndaj ta them.
    Luftash kane luajtur ne shtepi ata qe te kane bere koken? Po shkove me kete mendje do te ti rrise femijet shteti. Natyrisht per ty keto probleme do shtrohen vetem nese ke prirje heteroseksuale dhe pas nje ēiftimi te suksesshem.

Citim Postuar mė parė nga Clauss
    tani seriozisht, nuk kisha ndermend te prishja temen tende.
    I rendesishem eshte rezultati jo deshira. Nese ke probleme me ēfare shkruaj une ne tema te tjera, nxirre koken nga rera atje e jo ketu.

Tashti seriozisht mbi temen.
    Shqipja e sotme lexohet nga majtas djathtas dhe nga larte poshte. ēdo tentative tjeter mund te te krijoje diare dhe te vjella.

i/e regjistruar Maska e Borix
    Anėtarėsuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Po jap mendimet e mia.

ē'eshte ajo gje qe e ben dike te llogaritet si mysliman, bektashi, ortodoks, katolik?
    Feja e paraardhesve?
    Mendimi praktik se paraardhesit e tu (brezat e meparshem, sa do te larget e te degezuar) mundesojne trashegimin e dogmes fetare tek pasardhesit eshte i gabuar. Feja jote nuk percaktohet nga te tjeret, sepse bota shpirterore e cdo njeriu, sipas botekuptimit fetar, eshte personale, por jo domosdoshmerisht unike. Meqenese nuk eshte unike, atehere shume persona te nje shoqerie te caktuar bejne gabimin e radhes se i perkasin fese se ciles i perket edhe familja e tyre.

Praktikimi i fese?
    Mendoj se praktikimi i fese eshte vetem nje aspekt i te qenit fetar. Ka shume prifterinj qe predikojne, por me vone akuzohen per abuzime seksuale. Ka shume hoxhallare qe nuk lexojne dhe kuptojne kuranin mekanikisht. Ka shume budiste qe luten perpara statujave te ndertuara nga bashkeatdhetaret e tyre. Ka shume femije pesevjecare qe luten neper tempuj, por qe nuk kuptojne se c'po ndodh. Prandaj, sipas meje, edhe praktikimi i fese nuk eshte percaktori kryesor i besimit perkates.

Tjeter kriter?
    Cili?
    Veprat bazuar mbi besimin, sa per te permendur nje. Por, kjo pyetje i duhet drejtuar specifikisht atyre personave qe deklarojne se besojne, se jane besimtare te devotshem, se jane te pathyeshem ne besim.

Jam i sigurt se, ne fund te fundit, asnje nuk do te mund te te pergjigjet jashte rrethit tautologjik te arsyetimit, sepse te gjithe fetaret marrin si baze nje supozim te bazuar mbi dogmen e tyre, jo jashte saj.
    "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

Anėtarėsuar
    11-01-2006
    Postime
    1,237
    only truth & albo

Falemderit per pergjigjet, por me duket se jemi keqkuptuar.
    Nuk gjendem ne krize shpirtorore.

Ajo qe po perpiqem te ndertoj ketu eshte nje debat mbi nje metodologji statistikore. Eshte nje debat teknik dhe jo shpirteror.

Per te mos ofenduar besimtaret e nisa kete teme nen "Tolerancen Fetare" dhe jo nen "Ateizmin".
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga drity : 27-08-2007 mė 05:07

i/e regjistruar Maska e Daja-GONI
    Anėtarėsuar
    21-03-2006
    Postime
    1,546
    Citim Postuar mė parė nga drity

Feja e paraardhesve?

Praktikimi i fese?

Tjeter kriter?
    Cili?

Fese i thone edhe besim.Dmth.siq e dime te gjithe ,eshte diqka ne te cilen njeriu beson.Dhe fela me e mire per te gjithe eshte ajo ne te cilen nje njeri beson,se perndrysh nuk do te ishte quajtur besim.Nuk eshte me rendesi se qfar feje kan pasur prinderit apo gjysherit,sepse njeriu duhet te besoj vetem ne ate qe "beson",se perndrysh bie ne konflikt me vehten.
    Sa per femijet,edukoj ti ata ne frymen shqipetare,e sa per fe mos u bej merak ,ata me siguri se do te zgjedhin me te miren .

Intifada verzioni 4.0 Maska e mesia4ever
    Anėtarėsuar
    01-12-2006
    Vendndodhja
    Guinea
    Postime
    6,386
    Kete mesazh po ta shkruaj si nje shok, kinse njihemi qe moti...
    Duhet te vendosesh se cfare beson miku im, ke Islamin qe te premton seks te perjetshem ne ‘xhenet’, fruta, sherbetore, lumenj me vere, lumenj me qumėsht e mjalte nese lufton dhe jep jeten per te dhe Muhamedin i cili vet nuk e diti se a do te shkoje ne parajse a jo. Pra nese te fyen nje karikature me shume se vrasja e mijera njerėzve, goditja me aeroplane e banesave, hedhja e metrove dhe autobuseve ne ajer, prerja e kokave te njerėzve, nese mendon se nje fe e cila te meson te mohosh, luftosh, poshtėrosh, ofendosh besimin e te tjereve, te mos i marresh per miq, nese mendon se cfare ka ndodhur 6 vjet me heret nuk e pyet nje dėshmitar por nje njeri 1000 km larg vendit te ngjarjes, nese mendon se martesa me 9 vjecare eshte vullnet i Zotit, nese nje kritike eshte me fyese se marrja e jetes se dikujt, nese mendon se duhet ta puthesh nje gur ne Meke, ta gjuash djallin me gure gjate haxhit dhe mund ta lendosh ate duke bere ashtu, predikimi i urrejtjes per ata qe nuk besojne si ti, nese beson se qiejt e toka ishin te ngjitura (Kurani 21:30), nese beson se sulltanet gjakpirės jane duke shijuar prostitutat e gjenetit dhe paraardhėsit e tu te cileve iu moren grate dhe u vrane barbarisht, iu shkatėrruan jeterat e tyre dhe gjenden ne ferr, pra gjithsesi ta rekomandoj Islamin. Ke ateizmin i cili thote se ekziston ketu ne toke krejt rastėsisht, se mund te kesh prejardhje prej majmunit, se bretkosa pas nje ‘kohe’ mund te kthehet ne luan por megjithatė interesante kjo ide. Mund ta besosh big-bangun nese beson se pas shpėrthimit te nje bombe mund te krijohet nje banese. Ke Deshmitaret e Jehoves dhe nese do ta pėrjetosh ‘parajsen’ e tyre te rekomandoj me mire te shkosh ne pushim ne ndonje fshat piktoresk, do te kalosh me mire atje, kurrfarė dallimi nuk do te gjesh me ‘parajsen’ e tyre. Ke Mormonizmin nese beson se ne jeten tjeter do te behesh zot dhe do te martohesh me gra.
    Ke Harry Potter-in..., aha po ky liber nuk pretendon se duhet te besohet per dallim nga ato qe i permenda me heret. Ke katolicizmin dhe ortodoksine te cilat jane krejt rituale, te cilat kane huazuar nga paganizmi pothuajse aq sa ka huazuar feja Islame.
    Ke Jezusin i cili u premtoi atyre qe e besojne perjetesine me te, nuk ke pse ta vrasesh aske, ta urresh aske, ta mohosh aske, nuk ke perse te vdesesh ne xhihad duke marre jetera njerzesh, nuk ke perse te ia presesh koken dikujt duke menduar se po i sherben Zotit dhe vetem se feja te urdheron ta besh kete. Nese mendon dhe beson se Zoti eshte dashuri, se jeta eshte e shenjte dhe duhet te respektohet pra ta rekomandoj Ungjillin.
    Por duhet te zgjedhesh me menquri...

Po te tregoj per mua...
    Paraardhesit e mi kane qene katolike te forte, pra atyre iu desh nje kohe relativisht e gjate ta pranonin Islamin, gjyshi im mysliman i forte (pra ka agjeruar ramazanin prej moshes 12-13 vjecare, besimi i nje gėnjeshtre ka pasoja dhe mendoj se u eshte bere e padrejte, madje edhe po te jete e vertete Islami ka pak gjasa te jete i shpetuar sepse Muhamedi tha se vetem 70.000 veta do te hyjne ne parajse), babai im e konsideron veten mysliman (por cuditerisht beson se Jezusi eshte kryqėzuar, pra eshte me i logjikshem sesa myslimanet tjere ne kete drejtim), familja jane myslimane vetem me tradite dhe asnjeri prej tyre nuk e ka lexuar Kuranin dhe as qe do ta lexojne ndonjehere nese vazhdojne keshtu, pra jane indiferente ne kete drejtim. Nena ime gjithashtu afetare por megjithate i beson Islamit. Pra ne pergjithesi per gjinine femerore Islami nuk ka menduar, kinse ato nuk ekzistojne. Por nuk kane njohuri per Islamin aspak, nuk dijne se ky njeri ‘i pamekate’, ‘i shenjte’, ‘Jezusi’ i dyte (Muhamedi) ka martuar nje 9 vjecare, kur u tregoj kete me thone se po gėnjej dhe nervozohen si mysliman, se ‘ndoshta’ bashkekohaniket e tij kane gėnjyer, pastaj thone se Muhamedi ka martuar shume gra per me ‘shpernda’ fene apo se ‘evangjelistat’ me kane bere magji dhe me kane ‘shperlare’ trurin se kinse ata e kane formuar Islamin, ata e kane detyruar Muhamedin te martohet dhe te abuzoje me femije, ata e kane detyruar ate qe t’i urdheroje pasuesit e tij qe t’i mbysin te gjithe ata qe e mohojne si profet dhe vendosin se cfare duhet te besoj une per Islamin.
    Respekt

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Rreth Pėrhapjes Sė Islamit Ndėr Shqiptarėt
    Nga cobra nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 20-09-2012, 14:47
  2. Emrat gjeografike arberore te krishtera te masakruar nga Turqia
    Nga Conquistador nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 29-07-2010, 21:18
  3. Komuniteti Mysliman dhe legjislacioni
    Nga Iliriani nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 22-05-2006, 12:26
  4. Rrymat politike katolike shqiptare
    Nga ~Geri~ nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 74
    Postimi i Fundit: 30-04-2006, 04:33

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •