Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 21

Post Feja kundër gjuhës

Një nga arsyet që feja vazhdon ende të mbijetojë në kohët tona është fakti se fetarët kanë prirjen t'i përdorin fjalët në mënyra të paqarta, të papërcaktuara dhe shpesh të pakuptimta! Kushti kryesor që duhet të plotësojë dikush për t'u bërë i kuptueshëm në ligjëratë, është që t'i ketë fjalët e sakta dhe të përcaktuara si në përkufizim ashtu dhe në përdorim. Nuk mund të flasësh me një fjalë brenda një konteksti të caktuar duke i veshur asaj një kuptim tjetër kontekstual siç kryhet rëndom nga fetarët (në rastet kur të paktën njëra nga fjalët i ka një si kuptim).

Në përgjithësi në jetën e përditshme fetarët përdorin të njëjtat fjalë me ateistët. Po të mos vepronin kështu, kuptohet që as nuk do të merreshim vesh. Problemi del kur iu lind nevoja të përcjellin idetë e tyre fetare në një bisedë racionale. Duke qenë se misticizmi e besimi fetar nuk ka asnjë themel në realitet, fetarët në vend që të pajtohen më së fundi me këtë fakt, përkundrazi rropaten ta "shpjegojnë" (termi i duhur: racionalizojnë) besimin e tyre fetar duke uzurpuar fjalët dhe konceptet e duke i përdorur ato në mënyra që jo vetëm bien ndesh me kuptimin normal të tyre, por shpesh i humbasin krejt kuptimin.

Sipas dëshire dhe pa asnjë pengesë apo vramendje p.sh. i ndryshojnë përkufizimet apo kuptimet e fjalëve, vetëm e vetëm që të akomodojnë "zotat" e tyre përkatës sipas doktrinave përkatëse. Nuk është e thënë që të gjithë e bëjnë këtë enkas e në dijeni të plotë, por ky është përfundimi që bie në sy pasi (keq)përdorin fjalorin. Dhe duke qenë se idetë e fesë nuk janë reale, pasi nuk puqen në asnjë pikë me realitetin (kjo prej përkufizimit të fesë: besim në "mbinatyrale") kjo metodë i shkon më së miri për shtat fesë ndaj dhe praktikohet sheshit. Me anë të kësaj krijohet një hutim i drejtpërdrejtë në mendjen e bashkëbiseduesit, përmjet të cilit iu bëhet e mundur të parëve të mujshojnë iluzionet e tyre në një bisedim racional.

Shembulli i parë që është dhe më flagranti është vetë fjala "zot", ku konceptualisht nga term sinonim i aftësisë apo vetisë të shprehur si mishërim në kohët e lashta, që shqipja fatmirësisht e ruan ende dhe në termin "zotësi", "vetë shkop, vetë zot", "i zoti i shtëpisë", etj. sot jo vetëm që i është uzurpuar dhe turbulluar përkufizimi, por madje rrezikon të mbetet dhe pa përkufizim fare!

Një shembull tjetër do të ishte ideja e besimtarëve se "zoti" është "i mirë" moralisht. Por duke qenë se kjo çon tek çështja e famshme e "të keqes" në botë, siç përqëndruar u shpreh nga Epikuri, fetarët detyrimisht i ndryshojnë kuptimin e përkufizimin fjalës në mënyrë që "e mira" për "zotin" të ketë kuptim të ndryshëm e madje pa lidhje me "të mirën" për njerëzit; Gjë që siç kuptohet e bën "të mirën" e përdorur, si diçka pa lidhje me "të mirën", si të thuash, diçka "jo të mirë". Një absurditet i shkallës së parë!

Rast tjetër është p.sh. kur fetarët flasin për "zotin" në kuptimin e një "qenieje jo-trupore, jo-materiale, jo-energjike". Kjo qartas hedh poshtë vetveten sepse (jo)kuptimisht del si të thuash "qenie mos-qenëse", "ështje që s'është"! Që truri të pranojë idenë e "qenies mosqenëse" do t'i duhej detyrimisht ta hedhë krejt poshtë atë dhe t'i gjejë një koncept të ri! Po si mund të bëhet kjo pa ndryshuar vetë fjalën?! E që të pranosh, pra, një qenie që s'është, do të thotë të mohosh pikërisht atë që fjala qenie do të thotë! Absurditet tjetër i shkallës së parë!

Rast tjetër është dhe rasti i besës i cili është përmendur në diskutim e sipër te tema "Feja koncept vetëzhvlerësues", #25.

Normalisht gjatë një bisede me fetarë këto gjëra mund të konstatohen në dorë të parë, dhe pas rasteve të para që janë komike, nisin e bëhen të mërzitshme ndaj dhe m'u desh t'i shkruaja diku këto rreshta. Ndoshta duhet përdorur kjo temë si përmbledhëse e termave të gjuhës që janë uzurpuar nga feja.

Manitu Maska e kiniku
    Anëtarësuar
    08-07-2005
    Vendndodhja
    Mos të na vijë cudi se cdo frymor nga vete natyra priret të kerkoj ushqim; Lukreci
    Postime
    869

Languageeee

<<
    Normalisht gjatë një bisede me fetarë këto gjëra mund të konstatohen në dorë të parë, dhe pas rasteve të para që janë komike, nisin e bëhen të mërzitshme ndaj dhe m'u desh t'i shkruaja diku këto rreshta. Ndoshta duhet përdorur kjo temë si përmbledhëse e termave të gjuhës që janë uzurpuar nga feja.
    >>

Paradox; mendoj se nuk qëndron në uzurpimin e termave nga fetaret apo nga humbja e terminologjise adekuate dikund në "debat" e siper; por në spjegimin\përshkrimin e kotë të një QENIE që qendron më lart gjuhes, menqurise dhe dimenzionit tonë me fjalor të dimenzionit tonë.

E gjitha jeta\bota jonë është e ndertuar në koncepte\fenomene të cilat kanë nga një emer apo folje etj. Ilustrim, Lutja, të gjithë e dim se cka nënkupton ky emer, cfare veprimesh mbulon, në mos në detaje atëherë në parim. Fjalet që në kemi krijuar\përdorim janë fjalë që tregojne një proces të jetes sonë.

Kur dikush tenton që një QENIE e cila është plotsisht e panjohur për njerezimin, e cila pretendon të jetë Alfa dhe Omega, e cila pretendon të mos ketë formë\materie, as e krijuar e as e lindur, QENIE e cila qendron apsolutikisht jashtë dimenzionit tonë dhe që u nënshtrohet ligjeve krejtsisht të panjohura për njerezimin, etjetj ; ta bejë të njohur dhe të kapshme për njeriun që ky i fundit ta dashuroj\adhuroj\besoje, atëherë vertet është komike.

Prandaj kemi '"the prophets" të cilet zbriten "dije mbi Zotin" në tokë.

Cka na thanë "Profetet" për ketë QENIE të panjohur? Profetet janë VETEM njerez dhe nuk dinë gjuhe tjeter pervec asaj njerzore. "Dijen" e tyre mbi Zotin filluan ta na servojnë në gjuhen dhe konceptet tona. Nese "Profetet" kanë parë\degjuar Zotin, mendoj se do të i inspironte për një fjalor tjeter e jo të Kuranit\Bibles. Në gjuhen e tyre nuk ka asgjë jashtë-dimenzionale, subjekti\objekti i tyre është krejtsisht njerzor, i manget. --> Qeniet lindin\vdesin. Gjuha\koncepti\botëkuptimi jonë mbi jeten njeh vëtëm kesi QENIESH, që lindin. Vjen Profeti e thotë se ka QENIE që nuk lind e as nuk vdes. Okay. Aty ndalet. Del Filozofi\Teologu (Akuinski) e jo PROFETI i cili mendon\logjikon\zberthen gjuhen dhe thotë se Zoti është Actus purus. Ketë nuk mund ta mohosh, mirpo edhe ai ndalet aty pa deshifruar misterin\pohimin e tij. Sapo fillojnë të përshkrujanë "Zotin" me gjuhen njerzore, përfundojnë të perqeshur. Gjuha\Fjala ishte ajo që krijojë Zotin, dha definicione, u shkruan Bibla\Kurani e tani, me zhvillimin e njeriut, janë pikerisht fjalet që mohojnë Zotin.

ZOTI pretendon të jetë mbi sistemin\jeten\boten\gjithsinë tonë, mirpo, gjuha e tijë, fjalet të cilat ZOTI ua komunikojë Profetve, është prodhim njerzor.

To be continued...shpresoj..
    Where have all the good men gone
    & where are all the gods?

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anëtarësuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Citim Postuar më parë nga KVS
    Një nga arsyet që feja vazhdon ende të mbijetojë në kohët tona është fakti se fetarët kanë prirjen t'i përdorin fjalët në mënyra të paqarta, të papërcaktuara dhe shpesh të pakuptimta! .

Jo te gjithe fetaret...vetem ata qe flasin Shqip. I njejti problem ndodh tashme ne Shqiperi me termat e biznesit, apo burokracise (si psh workshopi etc etc). Shqipja eshte shume e varfer ne fjale, dhe fete do ta bastardojne me teper duke qene se terminilogjia fetare do vazhdoje te 'penetroje' per aq kohe sa 'sentimenti' fetar nder Shqiptaret shqipfoles rritet.
    Adresat e faqeve personale mund ti vendosesh ne profil por jo ne firme. Stafi i Forumit

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-11-2002
    Postime
    1,509
    Qafir, e para shqipja nuk eshte fare e varfer (sidomos po te perdoresh "depertoj" ne vend te "penetroj" dhe "ndjenje" ne vend te "sentiment", ), dhe e dyta, ka nje aftesi fjaleformimi shume te fuqishem, nese krahasohet me goxha gjuhe te tjera.
    Ignore List: Den Bossi

alpha dominant Maska e D@mian
    Anëtarësuar
    20-09-2005
    Vendndodhja
    Boston, MA
    Postime
    1,170
    Citim Postuar më parë nga Qafir Arnaut
    Shqipja eshte shume e varfer ne fjale...
    Shqipja eshte e varfer ne fjale sepse shqiptari eshte i varfer ne ide dhe i vobekte ne prodhimtari mendore!
    FLUCTUAT NEC MERGITUR

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-02-2006
    Postime
    182
    Nuk eshte e vertete.

Shqipja eshte nje gjuhe shume e pasur ne shprehje.
    Nuk eshte faji i shqipes se disa nuk dine gjuhen e tyre.
    Flisni nje cike me njerezit e letrave, shikoni perkthimet e tyre dhe do te vereni se shqipja ka perla.

me kujdes per gjuhen ametare!

Rast tipik i "uzurpimit" që trajton tema:

http://forumishqiptar.com/showpost.p...&postcount=113
    Citim Postuar më parë nga Rejjan
    REferenca e LEgjionit duket se eshte marre nga kendveshtrimi materialist per racionalizmin.
    ne Islam racionalizmi eshte baze. Sepse sistemi i jetes i quajtur Islam nuk mundet te jete konkret per te gjitha kohrat pa pasur per baze racionalizmin. Racionalizmi islam eshte racionalizmi mbi menyren e aplikimit te ligjeve hyjnore dhe perdorimin e tyre. Ne ISlam nuk ka dallim midis arsyes dhe fese, racionalizmit dhe teologjise, midis shkences dhe hyjnores,ato jane nje teresi e vetme per faktin se jo vetem burimi i te gjitha ketyre eshte i Vetmi, Zoti, por edhe se harmonizimi i ketyre e ben Islamin te jete i pambarim dhe i fresket ne cdo kohe.
    Ajo cka ka ndodhur me Krishterimin gjate rruges se tij historike, me sakte qendrimin e tij anti shkence dhe arsye ne menyre te vecante ne Mesjete, nuk mundet asesi ti mvishet Islamit, sepse pikerisht e kunderta kandodhur. Shkenctaret e medhenj te islamit historikisht kane qene Dijetare feje dhe hoxhallare. (shih. "Kontributi i shkencetareve muslimane").
    Ja pse te pasurit besim nga ana jone vetem se na e forcon arsyen dhe mpreh racionalizmin, mbi te gjitha muslimani eshte racionalist sepse vete krijimi ka ne vetvehte racionalizmin. Shembulli i botes qe jetojme por edhe me gjere eshte tabloja me e perkryer e racionalizmit gjithperfshires te Krijuesit
    ku fjala racionalizëm, zhvishet drejtpërdrejt nga kuptimi origjinal, mvishet me kuptimin e modifikuar (dhe të kundërt madje) dhe sqarohet dhe pseja e këtij veprimi, indirekt. Në fund të sallatës: racionalizmi aka arsyeja d.m.th. besim

Dhe tërë kjo kryhet me ndërgjegje të mirë. Çfarë t'i thuash robit p.sh., pranej dhe un detyrimisht jom dakord me d@mianin, për pjesën e funit të fjalisë së tij.

---
    Tani, sikur ndonjëri të na ndihmonte të gjenim dhe argumentin që përdori i cituari në shkrimin e cituar për të arritur në përfundimin me gërma të trasha..., ka tre javë falas në Shizuoka...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Legjion : 20-05-2006 më 11:23
    Alle Serben müssen sterben

i/e regjistruar Maska e çuço
    Anëtarësuar
    14-04-2006
    Vendndodhja
    Piter Panin e kam ne pallat
    Postime
    32
    Normalisht gjatë një bisede me fetarë këto gjëra mund të konstatohen në dorë të parë, dhe pas rasteve të para që janë komike, nisin e bëhen të mërzitshme ndaj dhe m'u desh t'i shkruaja diku këto rreshta. Ndoshta duhet përdorur kjo temë si përmbledhëse e termave të gjuhës që janë uzurpuar nga feja.[/QUOTE]
    do doja te ndalja vetem ne fund se te them te drejten nuk kam nerva te replikoj per te gjitha me ty. ti thua terma te gjuhes(shqipe kuptohet) te uzurpuar nga feja.
    JAM KURJOZ TE DI KUSH JANE KETO A MUND TE MI ME THUASH NDONJE ? SE U BENE KAQ KOHE QE JETOJ NE SHQIPERI DHE NUK I NJOH APO SKAM NDESHUR ME KETE FENOMEN TE "UZURPIMIT TE GJUHES SHQIPE NGA FJALORI FETAR"

ps: do te isha mirnjohes nqs do me thuaje nja dy fjale te tilla per kulture me teper
    S.O.S!!!!uomo in mareeeeeeeeeeeeeee......................

do doja te ndalja vetem ne fund se te them te drejten nuk kam nerva te replikoj per te gjitha me ty. ti thua terma te gjuhes(shqipe kuptohet) te uzurpuar nga feja.
    JAM KURJOZ TE DI KUSH JANE KETO A MUND TE MI ME THUASH NDONJE ? SE U BENE KAQ KOHE QE JETOJ NE SHQIPERI DHE NUK I NJOH APO SKAM NDESHUR ME KETE FENOMEN TE "UZURPIMIT TE GJUHES SHQIPE NGA FJALORI FETAR"

ps: do te isha mirnjohes nqs do me thuaje nja dy fjale te tilla per kulture me teper
    Kam përshtypjen se çdo hapës teme do ndihej në mos i fyer, të paktën i çuditur me këtë reagim. Në fakt po bëj habi! Kjo tregon se replikuesi ndjen një farë shtyse të brendshme apo ngacmim (të paqartë për mua) që të polemizojë hapësin e temës, pa ia lexuar temën. Pse e them këtë? Sepse pyetja jote (megjithë riformulimin zmadhues nga "terma të gjuhës të uzurpuara nga feja" në "uzurpim të gjuhës nga fjalori fetar" që sikur e alarmizon gjendjen, kur unë s'vura ndonjë kujë, por thjesht vura diçka në dukje) normalisht i ka përgjigjet në shkrimin e parë, në shembujt përfaqësues e marrë atje! Një ilustrim të mirë përbën dhe shembulli i Legjionit më lart, me procesin e paraqitur. (Madje mendoj se forumi gëlon me shembuj konkretë, për atë që ka sadopak kohë në dispozicion për t'i spikatur dhe sjellë këtu.)

Si një shënim do të desha të thoja se nuk ishte synimi im që të kapej kjo temë nga pikëpamja e pastërtisë së gjuhës apo diçka e tillë, por nga pikëpamja e mujshimit të gjuhës nga feja, pavarësisht origjinës kombëtare të termave, ku kjo zë peng termat për vete duke turbulluar qëllimshëm bisedën apo dhe vetë rrjedhën racionale të mendimit (pasi gjuha dhe mendimi janë të lidhura dhe të ndërvarura drejtpërdrejt, saqë çdo ndryshim në gjuhë pasqyrohet në mendim).

Çështja që bie në sy është hutimi që krijohet në arsyetim kur termi zhvishet e vishet fetarisht duke e futur në fjali si njësi të mirëqenë me kuptimin e ndryshuar dhe të marrë si premisë. Një rast që më vjen gjegjësisht në mend është p.sh. kur merret si e mirëqenë që termat "moral, i moralshëm" duan të thonë përkatësisht "rregulla fetare, dikush/diçka që ndjek rregullat fetare". Pa e shtjelluar më tej këtë për sonte, për mungesë kohe. Madje ftoj Kinikun ta shtjellojë uzurpimin e termit "moral" nga feja sepse shumë njerëz, në mos shumica e kuptojnë moralin pikërisht për të këtillë: "rregulla fetare"; saqë kanë arritur deri aty sa të thonë se feja e shpiku moralin. Nëse ky nuk është uzurpim termi për qëllim akomodimi të fesë (shemb. 6), cili është?

i/e regjistruar Maska e çuço
    Anëtarësuar
    14-04-2006
    Vendndodhja
    Piter Panin e kam ne pallat
    Postime
    32
    jam dakort parimisht me ato qe thua nuk kam asnje kundershtim sidomos kur shkruan per gjuhen dhe mendimin por nuk eshte ketu problemi o zotni.Problemi qendron te kjo shprehje "uzurpim i gjuhes" nuk eshte ilustrim fjala zot sepse fjala zot eshte e shqiperuar ose me sakt eshte fjale e gjuhes shqipe e adaptuar kuptimit fetar qe permban/sepse ne te kundert do ishim kombi me gjuhen me te vaket ne bote qe ne terminologjine e saj nuk ka as nje shqiperim te emrit "zot". ne fjalorin fetar mund te hapesh biblen apo kuranin apo te lexosh cdo gjuhe te botes se si e ka emeruar.por perseri theksoj qe nuk shoh uzurpim sepse ti o djal nuk me jep shembuj konkret te ketij fenomeni ne mase.
    tamam tamam as dy fjale nuk i gjen dot te ketij rasti qe ne shqiptaret i kemi zevendesuar.
    DHE SI MUND TI THEMI UZURPIM? SE KUPTOJ
    S.O.S!!!!uomo in mareeeeeeeeeeeeeee......................

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Kadare: Poshtërimi i Ballkanit
    Nga dodoni në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 11-12-2006, 19:57
  3. Pse Migjen Kelmendi xhelozon Tiranën?
    Nga RTP në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 61
    Postimi i Fundit: 29-11-2005, 18:14
  4. Kryeministri i Kosovës jep dorëheqjen
    Nga rudo në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 227
    Postimi i Fundit: 14-11-2005, 08:52
  5. Historia ndryshe
    Nga karaburuni në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 01-07-2005, 09:53

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •