Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 11

Tema: Virtyti

The World Is Yours Maska e J@mes
    Anėtarėsuar
    27-05-2002
    Vendndodhja
    Tiranė
    Postime
    1,966

Virtyti

Virtyt njė fjalė qė vjen nga latinishtja, qė do tė thotė forcė, nė kuptimin e tij origjinal, nėnkupton kurajon dhe forcėn e luftėtarit: nė mėnyrė mė tė pėrgjithshme, fuqi ose aftėsi pėr tė bėrė dicka, pėr tė shkaktuar njė efekt.
    Nė kuptimin e tij modern dhe mė tė pėrdorshėm, aftėsi pėr tė bėrė mirė.
    Tė jesh i virtytshėm do tė thotė tė kesh cilėsi shumė tė larta nė aspektin e moralit njerėzor.
    Tė jesh njeri nė kuptimin e plotė tė fjalės apo tė jesh i pėrsosur nga ana morale e kjo nėnkuptohet vetvetiu: tė jesh i virtytshėm.
    Pėr tė arritur nė majėn e piramidės sė kėtij stadi, pra virtytit, cdo njeri duhet nė radhė tė parė, nė egon e vet tė ketė "prirje dhe forcė tė brendshme... njerėzore pėr tė bėrė punė tė mira, vetia mė e mirė qė ka ai, cilėsia e lartė morale e njeriut, pastėrti dhe pėrsosmėri morale".
    Tė kesh virtyt njerėzor, do tė thotė tė kesh vlerat apo cilėsitė mė tė larta morale se vet morali nėnkupton lidhjen me nderin, me forcat e brendshme tė cdo egoje tė arsyeshme, tė cilat e shtyjnė njeriun te veprojė, tė qendrojė deri nė shkallė sakrifice nė jetėn e tij.

Aforizma mbi virtytin

* Virtyt ėshtė tė mos e cmosh veten mbi aftėsitė dhe mos e ul veten mė poshtė se je. (Gėte)
    * Kur e pranon dobėsinė e vet, njeriu bėhet i forte. (H. Balzak)
    * Kotėsia, mendjemadhėsia, arroganca janė vese tė njerėzve fatkeq. (Skėnderbeu)
    * Mėshira nuk ėshtė njė virtyt, se shpirtbutėsia nuk ėshtė detyrė. (Viktor Hygo)
    * Eshtė dobėsi kur njeriu kėrkon sqarim tė tepruar pėr turpin qė bėn. (Molier)
    * Askush nuk ėshtė i keq me dėshirėn e tij, por nga mosnjohja e virtyteve. (Sokrati)
    * Po tė duash tė arrish qėllimin e pėrpjekjeve tė tua, pyet me mirėsjellje se ku ėshtė rruga e drejtė qė ke humbur. (Shekspir)
    * I virtytshmi, duke shikuar vetveten, kupton se duhen cmuar njerėzit. (Kresh)
    * Tė gjitha tė metat e mėdha te njerėzit me nam, numėrohen si virtyte. (Molier)
    * Tė metat, tė cilat manifestohen haptazi, ato janė tė vogla, me tė rrezikshmet janė ato tė cilat fshihen nėn pamjen e virtytit. (Seneka)

Ēfarė ėshtė virtyti pėr ju?

Nga J@mes Douglas
    »« ¤ »«Ź£ŠŲ®ĀŠŲ»« ¤ »«

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Une nuk kam idene me te vogel se ē'eshte virtyti, une njoh vetem Parime.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    07-10-2007
    Vendndodhja
    ne syte e tu qe adhurojne syte e mi.ne buzet e tua,qe puthin te miat cdo cast.ne frymen tende,se eshte dhe imja.ne gjakun tend,qe vlon per mua.zemra ime,Land.
    Postime
    783
    virtyti mbaron aty ku fillon e meta.njeri pa te meta sot nuk ka.njerez me virtyte gjithashtu

The World Is Yours Maska e J@mes
    Anėtarėsuar
    27-05-2002
    Vendndodhja
    Tiranė
    Postime
    1,966
    Jam i bindur se (pėrjashto ktu parimet) kushdo ka nje koncept te tijin lidhur me diēka.
    Virtyti ėshtė veti e ēmueshme e karakterit tė mirė. Ai ėshtė prirja dhe aftėsia e njė njeriu tė tejkalojė nė (mbi) diēka, tė kryejė njė veprim tė caktuar nė mėnyrėn mė tė mirė.

Besoj se ēdonjeri prej nesh mbart vlera te lindura ose te fituara dhe po keshtu se bashku me to mbart dhe sjellje -> zakone -> anti-vlera te lindura ose te fituara gjate jetes.

Ne qofte se s'dini diēka per virtytin, lind pyetja po per vesin dini gje?
    »« ¤ »«Ź£ŠŲ®ĀŠŲ»« ¤ »«

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    07-10-2007
    Vendndodhja
    ne syte e tu qe adhurojne syte e mi.ne buzet e tua,qe puthin te miat cdo cast.ne frymen tende,se eshte dhe imja.ne gjakun tend,qe vlon per mua.zemra ime,Land.
    Postime
    783

Smile

vesi eshte e kunderta e virtytit.kush ka vese nuk eshte i virtytshem.te gjithe kemi vlera.edhe vese.njerezit pa vese e kane vendin ne muze.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar mė parė nga augusta b Lexo Postimin
    vesi eshte e kunderta e virtytit.kush ka vese nuk eshte i virtytshem.te gjithe kemi vlera.edhe vese.njerezit pa vese e kane vendin ne muze.
    e vertete, kush me pak e kush me shume, te gjithe kemi vese dhe te meta te ndryshme.

Carpe Vinum Maska e Zombi
    Anėtarėsuar
    27-08-2007
    Vendndodhja
    Postime
    1,035
    Une akoma s'kam njohur njeri te mire ( me virtyte) po, kam njohur vetem njerez!
    • The rest is silence.

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga augusta b Lexo Postimin
    virtyti mbaron aty ku fillon e meta.njeri pa te meta sot nuk ka.njerez me virtyte gjithashtu
    Ne fakt une kam njohur njeren qe quhet AUGUSTINA dhe ajo ka shume virtyte......po eshte e vertete,dhe jo pse e them une.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

l'aquila tornera a volare Maska e brandon
    Anėtarėsuar
    07-04-2006
    Postime
    622
    Ja se si e pershkruan Niceja virtytin:
    -Duhet ruajtur virtyti nga predikuesit e tij ,pasi keta jane armiqte me te rrezikshem te virtytit ,sepse e predikojne virtytin si ideal per te gjithe- duke i hequr fuqine terheqese per te qene i rralle, i jashtezakonshem, jo i mediokerve.
    .....Me tej.....
    Virtyti njihet nga keto karakteristika:
    -Nuk do te behet i njohur
    -Nuk supozon kudo virtytin
    -Eshte modest
    -Nuk ben propagande
    - Nuk i lejon askujt te behet gjykates se ai eshte virtyt ne vetvete
    -Ben ate qe eshte e ndaluar
    -Eshte ne stilin e Rilindjes; i lire nga morali.
    La vida es un carnaval

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar mė parė nga brandon Lexo Postimin
    Ja se si e pershkruan Niceja virtytin:
    -Duhet ruajtur virtyti nga predikuesit e tij ,pasi keta jane armiqte me te rrezikshem te virtytit ,sepse e predikojne virtytin si ideal per te gjithe- duke i hequr fuqine terheqese per te qene i rralle, i jashtezakonshem, jo i mediokerve.
    .....Me tej.....
    Virtyti njihet nga keto karakteristika:
    -Nuk do te behet i njohur
    -Nuk supozon kudo virtytin
    -Eshte modest
    -Nuk ben propagande
    - Nuk i lejon askujt te behet gjykates se ai eshte virtyt ne vetvete
    -Ben ate qe eshte e ndaluar
    -Eshte ne stilin e Rilindjes; i lire nga morali.
    urime brandon, e ke thene shkelqyeshem.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Virtyti nacionalist i Bektashizmit Shqiptar
    Nga Qafir Arnaut nė forumin Komuniteti bektashi
    Pėrgjigje: 77
    Postimi i Fundit: 14-02-2011, 05:37
  2. Nietzsche
    Nga fisnik nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 156
    Postimi i Fundit: 05-12-2010, 17:19
  3. SPIRITUALITETI: Kapitulli IV - Dashuria ėshtė virtyti mė i madh
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 01-10-2006, 14:57
  4. Shėn Justini: Misioni i brendshėm i Kishės sonė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 27-09-2004, 06:46
  5. Virtyti dhe vesi.
    Nga Mina nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 05-05-2003, 17:34

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •