E di e di... por dhe ate dyfishin e taxes, une zakonisht e rrumbullakos poshte, jo lart. Lol.
Ai im shoq gjithmone le te pakten 20%, mua me del tym nga koka prej inatit. Hahaha.
E di e di... por dhe ate dyfishin e taxes, une zakonisht e rrumbullakos poshte, jo lart. Lol.
Ai im shoq gjithmone le te pakten 20%, mua me del tym nga koka prej inatit. Hahaha.
Bakshishi eshte nje vleresim i punes qe personi te ben,une pershembull gjithmone lej bakshish aq sa kam mundesi por nje here te parukierja sme pelqyen floket dhe si dhash as nji cent dhe te ajo nuk shkoj me.
Ti me sjell gjithmone fat dhe lumturi
Ne NYC eshte marre mos me lene bakshish,sidomos ne restaurant.
Nje parafols tha i le nese pi kafe e nese perllogarit nje makiato ne Kosove qe eshte 0.50 cent atehere i bie me be kahre kamarierin.
Duhet te lihet sipas mundesise por te rralle jane ata sidomos ne Ks qe len bakshish ngase nuk kane.
Une le nganjeher deri 20 % te cekut, kur eshte sherbimi i mire kuptohet.
What goes around,comes around.
Bakshishi jepet sipas punes qe te behet. Psh, kur kamarieri te sjell sherbimin, nqs eshte i shpejt, fjal pak (se kemi edhe kamariera te zgjuar ne ktej) dhe ne fund te shton nje "ju befte mire" ia lej me qef i 20 lekshNqs na del qe mbas 45 minutash pasi ke porositur te vjen sherbimi ose nqs vjen e iken si kafshe, kembet e pules ka me marr.
Ose, je ne taxi psh: nqs ke nje taksist modelm qe te con ne vendin qe kerkon nga rruga me e shpjet, jo te te sjelli rreht e rrotull qytetit per qefm nqs nuk flet shume ose sflet fare atehere ia lej me qef i 100 leksh. E kshu me rradhe.
Gjithsesi, sic eshte cekur me larte, bakshishi eshte kthyer ne mode, dhe eshte turp tani mos me dhene bakshish, madje ca katnar lejn bakshish me tregu "shiko, se une kam lek sa me fshi ene *****." Mua nuk me duket normale lenia e bakshishit per cdo rast... apo skam pa i here ke kto supermarketet e EuroMax, nje katundar klasi, qe po i lente bakshish shitses se ishte e bukur nji 5 leksh :`D
Ndersa mua sme plas shume per turpin nqs sjap bakshish, sipas sherbimit gjerat...
/l、
(゚、 。 7
l、 ~ヽ
じしf_, )ノ
...e Dio disse kung e kung fu...哈哈
Bakshish duhet te lihet vetem nese eshte sherbimi ne nivel,shume rralle ka qe te rrespektojne kshtu qe nuk ju le.
Bakshishi nuk eshte ulje por por vleresim.
Eshte e vertet qe kamarieri paguhet per punen e tij por paguhet me pak se çdo personel tjeter i ati restoranti.
Po qe per pagen qe merr nga restoranti kamarieri vjen te merr porosine, te sjell ate ç'ke porositur, ne fund faturen dhe kaq qe do te thot sherbim jo i mire.
Nje sherbim i mire quhet kur:
1)te pershendet
2)kamarieri te hap karigen qe te ulesh
3)ne momentin qe merr porosine te sygjeron per asortimente te ndryshme
4)te sygjeron veren e pershtatshme per zgjedhjen tuaj dhe ta sherben ate ne gote
5)perdor delikatese ne te folur dhe ne sherbim
6)vjen here pas here te pyet se mos ke nevoje per ndonje gje tjeter
7)pastron here pas here tavolinen nga sendet e pa nevojshme si pjata bosh, kartpicete te perdorura etj.
8)ne fund te sygjeron se ç'far te maresh si desert apo per aperitiv
9)dhe e fundit te percjell me fjalet me te mira dhe te uron mirseardhjen per fundjaven tjeter.
Shum here klientet kur ju vjen ndonje mik duan qe te nderoen dhe ja kerkojne kete gje kamarierit dhe ai e ben me qef kete gje per ju dhe ri edhe jasht orarit pavaresisht se mund te jet i lodhur nga puna.
Prandaj dhuhet ditur nje gje, se qefi paguhet kudo.
Per mendimin tim sherbimi i kamarierit eshte art.
Per funksionimin e mire te nje restoranti ç'do gje eshte e lidhur me njera tjetren:
a)gatimi i guzhinjerit.
b)pastertia e restorantit.
c)sherbimi i kamarierit.
Jane keto tre pika perbejne seriozitetin e restorantit.
Bakshishi ne rradhe te pare eshte kulture. Po te vesh re klientet qe nuk lene bakshish jane te rende ne menyren e komunikimit dhe nuk kane ate nivel kulture me klientet qe lene bakshish.
Respekte
eshte vlersim qe i jepet kamarierit per sherbimin qe te jep
pastaj mos haroni kamarireri te pakten ne USA nuk pagohen me shum se 3 dollar ora rroga e tyre e vertet eshte bashkishi ne te shumten e rasteve
un pervete i le 10% te cmimit qe harxhoj nese ja vlen
ka raste qe merzitem i le zero
Partizoni
Po pikërisht për këtë paguhet pak, sepse merr bakshishe. Në këtë mënyrë klientët ndihmojnë pronarin e restorantit, jo kamarierin.Postuar më parë nga Edipluspg
Për mua ky është shërbim i thjeshtë dhe i duhur, po kjo varet nga tipat e njerëzve, ka që u pëlqen kështu, ka që u pëlqen ndryshe.Po qe per pagen qe merr nga restoranti kamarieri vjen te merr porosine, te sjell ate ç'ke porositur, ne fund faturen dhe kaq qe do te thot sherbim jo i mire.
Këto i di të gjitha dhe zakonisht bëhen në restorantet e shtrenjtë ose atje ku nuk ka shumë njerëz, mirëpo, kamarierët mund ta bëjnë këtë shërbim duke u paguar nga punëdhënësi, jo nga klientët.Nje sherbim i mire quhet kur:
1)te pershendet
2)kamarieri te hap karigen qe te ulesh
3)ne momentin qe merr porosine te sygjeron per asortimente te ndryshme
4)te sygjeron veren e pershtatshme per zgjedhjen tuaj dhe ta sherben ate ne gote
5)perdor delikatese ne te folur dhe ne sherbim
6)vjen here pas here te pyet se mos ke nevoje per ndonje gje tjeter
7)pastron here pas here tavolinen nga sendet e pa nevojshme si pjata bosh, kartpicete te perdorura etj.
8)ne fund te sygjeron se ç'far te maresh si desert apo per aperitiv
9)dhe e fundit te percjell me fjalet me te mira dhe te uron mirseardhjen per fundjaven tjeter.
Ka edhe raste kur kamarieri rri afër tryezës, si qiri në këmbë gjatë gjithë drekës apo darkës, por siç të thashë, këto nuk më pëlqejnë . Për mua janë bezdisje, asgjë tjetër.Shum here klientet kur ju vjen ndonje mik duan qe te nderoen dhe ja kerkojne kete gje kamarierit dhe ai e ben me qef kete gje per ju dhe ri edhe jasht orarit pavaresisht se mund te jet i lodhur nga puna. Prandaj dhuhet ditur nje gje, se qefi paguhet kudo.
Nuk është vrazhdësi kur nuk lë bakshish, por drejtësi dhe kulturë. Shumica e njerëzve e shohin dhënien e bakshishit si kulturë, ndërsa për mua është lëmoshë dhe një zakon mjaft i keq.Bakshishi ne rradhe te pare eshte kulture. Po te vesh re klientet qe nuk lene bakshish jane te rende ne menyren e komunikimit dhe nuk kane ate nivel kulture me klientet qe lene bakshish.
Varet nga personi se shume e veta e shohin ne kendveshtrime te ndryshme,disa e shohin si te detyrueshme,disa e shohin si kulture dhe disa te tjere se nje fare shperblimi ndaj tjetrit,secili prej nesh te pakten nje here ka dhene bakshish per arsyet e tyre
Të gjitha gjërat që ne shohim apo duken, janë vetëm një ëndërr brenda një ëndrre
E ke gabim! Mendimet e mia unë i shoqëroj me arsyetime.
Çfarë të çudit ty tek arsyetimet e mia?
Nuk është më mirë që shërbimi i kamarierit të paguhet nga punëdhënësi dhe jo nga klienti?
Nuk është më mirë që shërbimi i kamarierit të jetë gjithnjë njësoj dhe i njëjtë për të gjithë?
Nuk është më mirë që gjërat të jenë të përcaktuara e të përfshira në çmim dhe të mos lihen në dëshirën e njerëzve? Pse duhet të ndihesh në siklet duke menduar se ai mund të mos mbetet i kënaqur me aq sa i jep dhe si i bëhet kur ai rrudh buzët i pakënaqur duke menduar se ti duhet t'i kishe dhënë më shumë?
Nëse ke mundësi për t'u përballur me arsyetimet dhe pyetjet e mia, eja të diskutojmë dhe me arsyetimet e tua më bëj të ndryshoj mendim.
Krijoni Kontakt