Me ty eshte e pamundur te diksutoje njeri. Megalomania e dalldisur gjeti strehe pikerisht ne radaken tende te madhe por BOSH.
Ti qe ne fjaline tende te pare, nuk e ke idene se per cfare ke qene duke folur dhe per cfare po flet tashti. E nisem temen, sic e ke titulluar edhe ti vete arbitrarisht ne emrin tim, me TRADITAT fetare, ku ti, me gafat e tua te papara, na pretendove se trashegimia jote orthodhokse eshte 2000 vjecare si e asnje komuniteti tjeter ne vend.
Une te deshmova se kjo eshte RRENE qe vetem ti mund ta besosh dhe te SOLLA DESHMI autores historiane, autoritete te njohura ne fushe, qe pohojne se Krishterimi Latin eshte ai me prezencen me te lashte ne Shqiperi e nder shqiptare.
Ti hidhesh e kalon ne temen se Krishterimi (te pakten ne mijevjecain e pare) eshte NJE. Kjo eshte keshtu persa i takon DOGMES por JO TRADITAVE, RITEVE.
Por edhe sikur ti te kesh qene prej 2000 vjetsh i tradites helene te krishterimit, si do na sigurosh ti neve, qe, gjate mijevjecarit te pare, kur krahu lindor i krishterimit nuk ka qendruar nje shekull te vetem pa u perfshire ne HEREZI, "TI" nuk ke qene pjese e tyre edhe jo e doktrines se vertete qe eshte mbrojtur parreshtur ne Rome?!
Duke pare VERBESINE tende heleno-bizantine, nqs ky eshte tipar i trasheguar genetik, GJASA me e madhe eshte qe te paret e tu te kene qene ne anti-latinizmin dhe filohelenizmin e tyre HERETIKE sa here qe boten helene e perfshinte Herezia dhe kryengritja kunde Doktrines Ortodokse te Romes.
Ne thelb ti mban te njejtin qendrim edhe SOT.
Une do te doja, kur te kem kohe, te te sillja ty ca citate nga libri i Donald Nico mbi Bizantin, ku ai tregon per disa tipare te bizantineve qe une i shoh tek TY ekskluzivisht: Kokefortesia e papare per te MITIZUAR konceptet e pafaktuara. Krenaria (fodulleku) ekstrem i MITIT kundrejt realitetit. ARROGANA e papare karshi gjoja aristokratitetit te tyre kundrejt bararise se kundershtareve. Psh, nqs bizantinet mbanin subjektet perendimore per barbare, Karlin e Madh, Oton etj, ti sot ne miniature mban Katoliket e Veriut dhe zakonet e tyre.
Ti je fenomen, i DENJE per nje studim me vete.
Dhe mos harro, se Djalli me fytyre njeriu ne HISTORINE shqiptare nuk eshte Lek Dukagjini (Gegu katolik), POR PJELLA e Sistemit Bizantin-Otoman, Enver Hoxha (Vasileu grek dhe Padishahu i Jugut) - fizionomine e te cilit ti e imiton thellesisht.
Krijoni Kontakt