Close
Faqja 9 prej 51 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 505
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Me ty eshte e pamundur te diksutoje njeri. Megalomania e dalldisur gjeti strehe pikerisht ne radaken tende te madhe por BOSH.

Ti qe ne fjaline tende te pare, nuk e ke idene se per cfare ke qene duke folur dhe per cfare po flet tashti. E nisem temen, sic e ke titulluar edhe ti vete arbitrarisht ne emrin tim, me TRADITAT fetare, ku ti, me gafat e tua te papara, na pretendove se trashegimia jote orthodhokse eshte 2000 vjecare si e asnje komuniteti tjeter ne vend.
    Une te deshmova se kjo eshte RRENE qe vetem ti mund ta besosh dhe te SOLLA DESHMI autores historiane, autoritete te njohura ne fushe, qe pohojne se Krishterimi Latin eshte ai me prezencen me te lashte ne Shqiperi e nder shqiptare.

Ti hidhesh e kalon ne temen se Krishterimi (te pakten ne mijevjecain e pare) eshte NJE. Kjo eshte keshtu persa i takon DOGMES por JO TRADITAVE, RITEVE.

Por edhe sikur ti te kesh qene prej 2000 vjetsh i tradites helene te krishterimit, si do na sigurosh ti neve, qe, gjate mijevjecarit te pare, kur krahu lindor i krishterimit nuk ka qendruar nje shekull te vetem pa u perfshire ne HEREZI, "TI" nuk ke qene pjese e tyre edhe jo e doktrines se vertete qe eshte mbrojtur parreshtur ne Rome?!

Duke pare VERBESINE tende heleno-bizantine, nqs ky eshte tipar i trasheguar genetik, GJASA me e madhe eshte qe te paret e tu te kene qene ne anti-latinizmin dhe filohelenizmin e tyre HERETIKE sa here qe boten helene e perfshinte Herezia dhe kryengritja kunde Doktrines Ortodokse te Romes.
    Ne thelb ti mban te njejtin qendrim edhe SOT.

Une do te doja, kur te kem kohe, te te sillja ty ca citate nga libri i Donald Nico mbi Bizantin, ku ai tregon per disa tipare te bizantineve qe une i shoh tek TY ekskluzivisht: Kokefortesia e papare per te MITIZUAR konceptet e pafaktuara. Krenaria (fodulleku) ekstrem i MITIT kundrejt realitetit. ARROGANA e papare karshi gjoja aristokratitetit te tyre kundrejt bararise se kundershtareve. Psh, nqs bizantinet mbanin subjektet perendimore per barbare, Karlin e Madh, Oton etj, ti sot ne miniature mban Katoliket e Veriut dhe zakonet e tyre.

Ti je fenomen, i DENJE per nje studim me vete.

Dhe mos harro, se Djalli me fytyre njeriu ne HISTORINE shqiptare nuk eshte Lek Dukagjini (Gegu katolik), POR PJELLA e Sistemit Bizantin-Otoman, Enver Hoxha (Vasileu grek dhe Padishahu i Jugut) - fizionomine e te cilit ti e imiton thellesisht.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ne radhe te pare eshte gabim te mendosh se ka patur popullsi te madhe latine ne bregdetin shqiptar. Popullsia ne shumice ka qene greke e qyteteve te medha si Durresi, Apollonia, Lezha etj. Madje ne Durres seri ne shekullin e XIII shqiptaret perbenin ne numra popullsine e katert. Ajo qe dua te them eshte se romaket nuk perbenin nje popullsi qe te justifikoje ritin e krishtere romak. Se e njejta do te vlente edhe per Selanikun Athinen, Korinthin, Filipet e shume qytete te medha te perandorise (ne lindje).
    Ne lidhje me kete koment qe une e kam mare privatisht, do thoja se ne kete teme une jam i VETMI qe i jam referuar nje VEPRE serioze te nje autori serioz si Shuflai, ne te cilet deshmohet qarte ajo per cka kam folur.

NQS JU keni REFERENCA te tjera serioze, psh Jireceku qe ka shkrojtur per qytetet bregdetare ne Mesjete, ku te hedhin poshte te dhenat e Shuflait (gje qe nuk ka mundesi), bujrum.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ne radhe te dyte, Isauri nuk shkeputi viset e shqiperise nga Perendimi por provincen e Ilirikumit qe ne kohen e perbehej nga Prevalitana, Dalmacia etj pra nga Shkodra e larte. Faktikisht Thema e Durresit nuk ka qene asnjehere nen juridiksionin perendimor. Shume dijetare, si Noli etj jane ngateruar nga termi 'ilirikum' duke menduar se permbante edhe Shqiperine e sotme por eshte gabim.

Ne radhe te trete, kjo qe thuhet se termat fetare jane me origjine latine eshte gjysem e vertete. Duke trajtuar fjalorin e sotem sigurisht qe termat qe mbizoterojne jane ato latine por ka ndodhur keshtu edhe para 150 viteve? JO eshte pergjigja. Sepse te gjitha termat fetare orthodhokse jane pastruar nga shqipja me pretekstin se ishin greqizma. Ti, i rritur ne Tirane nuk besoj se ke degjuar ndonjehere terma si: ajodhime, dhemon, dhjall, ajasme, liturgji, vaftis, konizme etj. qe perdoren akoma nga plakat ne Jug. Madje edhe Shuflaj edhe te tjere kane pasur parasysh visarin leksikor kryesisht te veriut.

Theksimet dhe nenvizimet e mia, shprehin qarte se nuk qenke fare kompetent ne kete fushe. Po te vazhdoja me citimet e Shuflait, po deshe mund te kerkosh edhe ne botimet e cfaredo konference fetare katolike e ortodokse ne Shqiperi, do te shihje se Leoni III Izauri (HERETIKU me te cilin ALBO krenohet qe ia shkeputi Ilirine Romes Ortodokse. Mos ndoshta kane bere te njejten gje te paret e tij, pra jane krenuar me heretike???) shkeputi nga Patrimoniumi i Rome Epirin e Ri (dmth Shqiperia Vjose-Lezhe), Prevalitanin (Mali i Zi me rrethinat e Shkodres), po ashtu do shihje se Durresi ka qene ne Komunion te vazhdueshem me Romen.

Nqs do, mund ta bej pa problem kete pune.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Malo,

persa mund te vleje kendveshtrimi yt se gjoja eshte Despotati i Epirit dhe jo Regnum Albaniae i Anzhuineve, hapi i pare SHQIPTAR shtet-formues, do te kisha keshilluar te lexoje VETEM kete titull, ne mos te gjithe librin: THE DESPOTATE OF EPIROS 1267-1479. A contribution to the history of Greece in the middle ages. - Donald M. Nicol....

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Do te doja te shihja pak ate referencen se cfare kane thene arbereshet para Papes - qe permend Albo siper, se jam i sigurte se do jete ndonje keqkuptim.

Vija kohore historike, Regnum Albaniae - Skenderbe - Principata e pavarur Shqiptare e Vidit - Tokat e bashkuara ne Itali e viteve 40-te, si mund te paralelizohen me Despotatin e Epirit shek.13 - qeverisja e komunitetit ortodoks nga Patrikana e Stambollit gjate otomanizmit - Krahines Autonome te Epirit 1914. Cili eshte promotori fetar pas atij politik apo e anasjellta ne te dyja rastet? Pse pikerisht vetem ne vijen e pare perdoret pa nderprerje emertimi Alban-Shqiperi, ndersa tek vija e dyte jo, dhe pse perdoruesit e termit alban jane vetem katolike perendimore?

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Por edhe sikur ti te kesh qene prej 2000 vjetsh i tradites helene te krishterimit, si do na sigurosh ti neve, qe, gjate mijevjecarit te pare, kur krahu lindor i krishterimit nuk ka qendruar nje shekull te vetem pa u perfshire ne HEREZI, "TI" nuk ke qene pjese e tyre edhe jo e doktrines se vertete qe eshte mbrojtur parreshtur ne Rome?!
    Ne kete pike, me duket se ke ngaterruar forum. Forumi i komunitetit katolik eshte nje forum me poshte se ky qe je duke shkruajtur. Ata njerez qe Kishen Orthodhokse e njohin si Kishe Greke nuk meritojne as te lexohen e jo me te marrin pergjigje.

Duke pare VERBESINE tende heleno-bizantine, nqs ky eshte tipar i trasheguar genetik, GJASA me e madhe eshte qe te paret e tu te kene qene ne anti-latinizmin dhe filohelenizmin e tyre HERETIKE sa here qe boten helene e perfshinte Herezia dhe kryengritja kunde Doktrines Ortodokse te Romes.
    Ne thelb ti mban te njejtin qendrim edhe SOT.
    Po te lexosh shkrimet e mia e te tua ne kete teme, e kupton shume mire vetem nga fjalori qe perdor se kush eshte shpirterisht i verber dhe kush perpiqet te shesi nje nacionalizem rruge si atdhedashuri. Nuk jam une qe po perdor terma si "rit", latin, bizantin, helen, grek, e me the te thashe.

Une greqisht nuk di, ne Greqi nuk kam qene ndonjehere. Italisht di dhe ne Itali edhe kam qene per pak kohe. Prandaj crregullimet e tua mendore dhe boten tende te trazuar shpirterore mos kerko te ma faturosh mua. Vazhdo kryqezaten tende ndaj Kishes se fati i atij bleterritesit qe u zhvesh si prift dhe u shkisherua te pret. Kisha e flak tej me kohen mishin e huaj nga trupi i saj, ashtu sic ka flakur tej te gjitha herezite me te cilat qoftelargu e ka sulmuar.

Une do te doja, kur te kem kohe, te te sillja ty ca citate nga libri i Donald Nico mbi Bizantin, ku ai tregon per disa tipare te bizantineve qe une i shoh tek TY ekskluzivisht: Kokefortesia e papare per te MITIZUAR konceptet e pafaktuara. Krenaria (fodulleku) ekstrem i MITIT kundrejt realitetit. ARROGANA e papare karshi gjoja aristokratitetit te tyre kundrejt bararise se kundershtareve. Psh, nqs bizantinet mbanin subjektet perendimore per barbare, Karlin e Madh, Oton etj, ti sot ne miniature mban Katoliket e Veriut dhe zakonet e tyre.
    Shikon sa mire, e ke pervetesuar me se miri propaganden latine. Shiko se mos i faturoni atyre bizantineve orthodhokse edhe kater kryqezatat famekeqe, shekujt e inkuziocionit dhe dy luftrat me famekeqe boterore qe ka pare njerezimi. Dhe nese shume prej popujve bizantine kane rezerva e dyshime karshi Romes e Vatikanit, keto jane te perligjura deri ne nje fare shkalle, po te sjellesh nder mend plackitjen dhe perdhosjen me skandaloze te historise, ate te Konstandinopojes nga kryqezatoret franke, apo levizjen uniatiste ne territore me nje besim shekullor orthodhoks, apo pushtimet e Italise fashiste.

Ti je fenomen, i DENJE per nje studim me vete.
    Cdo njeri me besim, zgjon xhelozine dhe interesin e nje njeriu pa besim apo me besim te vdekur. Ti ben pjese ne kete grupin e dyte se je nje seminarist qe nuk e mbarove ndonjehere seminarin.

Dhe mos harro, se Djalli me fytyre njeriu ne HISTORINE shqiptare nuk eshte Lek Dukagjini (Gegu katolik), POR PJELLA e Sistemit Bizantin-Otoman, Enver Hoxha (Vasileu grek dhe Padishahu i Jugut) - fizionomine e te cilit ti e imiton thellesisht.
    Krimet e Enver Hoxhes ne ato 50 vjet jane hic asgje perpara atyre qindra mijera shpirtrave te pafajshem qe kane humbur jeten per hir te Kanunit te Leke Dukagjinit ne 500 vjet! Dhe Enver Hoxha vdiq ne 1985, rregjimi dhe ideologjia e tij u rrezua e varros perfundimisht 5 vjet me pas. Kanuni i Leke Dukagjinit merr jete te pafajshem njerezish edhe sote kesaj dite!!! Dhe qe te mos ngelesh injorant, i biri i bimbashit te Gjirokastres, Enver Hoxha, nuk ka qene "tosk", ka qene geg qe kish levizur ne jug te vendit. Pinjollet e familjes se tij sot pretendojne se gjyshi i tij e ka patur emrin Ndue.

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 26-10-2007 mė 02:03

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Vazhdo kryqezaten tende ndaj Kishes se fati i atij bleterritesit qe u zhvesh si prift dhe u shkisherua te pret. Kisha e flak tej me kohen mishin e huaj nga trupi i saj, ashtu sic ka flakur tej te gjitha herezite me te cilat qoftelargu e ka sulmuar.

eshte PERGJEGJESI dhe eshte shkalla me e larte e VETEDIJES SHQIPTARE si ne aspektin shpirteror personal edhe ne aspektin kombetar. Prandaj te solla shembullin e qiririt te Naimit qe digjet e leshon pak drite me ate flaken e rrethuar nga erresira.

Te gjitha fjalite e tua jane fantastike, por ka edhe me faktastike sic jane keto te kuotuarat, sepse flasin shume per PERSONALITETIN tend.

1) Une po bekam kryeqezate, aq me teper qe kjo kryqezate e imja eshte KUNDRA KISHES (ne kete rast Albo nga ex-cathdra e tij heleno-bizantine ka vendosur qe une jam duke folur jo kundra NJEREVE ne kishe por kundra KISHES. Kjo sepse shpirti i Albos gjen kenaqesi kur i kamuflon gjerat personale me nje kauze me te madhe si ajo e KISHES).

2) Kjo dmth qe Albo po ben kundra-kryqezate, dmth Albo luan ne kete teme, sipas tij, KISHEN kundra te ciles une po bej kryqezate.

dmth, Albo-ja, rolin e "NDRICIMIT" qe ka marre mbi supe, dmth ate te "qiririt te Naimit qe digjet e leshon pak drite me ate flaken e rrethuar nga erresira", e kupton si fati i atij bleterritesit qe u zhvesh si prift dhe u shkisherua te pret. Kisha e flak tej me kohen mishin e huaj nga trupi i saj, ashtu sic ka flakur tej te gjitha herezite me te cilat qoftelargu e ka sulmuar.

Dmth, Ndricimi i Qiririt te Albos nuk nenkupton gje tjeter vecse nje DJEGIE qe vijon ne perbuzje, mosrespektim, dhunim i atyre qe ai i quan "vellezer" ne erresire.

flm shume Albo per pergjigjet e tua dhe per friken qe ti mbjell nder "erresire", se na ndricove si qiri i Naimit!

Cdo njeri me besim, zgjon xhelozine dhe interesin e nje njeriu pa besim apo me besim te vdekur. Ti ben pjese ne kete grupin e dyte se je nje seminarist qe nuk e mbarove ndonjehere seminarin.
    Per cfare besimie ke fjalen?! Ai aksidental?
    Une nuk e mbarova seminarin sepse ishte i mbushur me Albo-xhinj.... Sja vlente barra qirane, isha i i vetmi me shkolle te larte qe ndiqte nje arsimim te nivelit te mesem.
    Dhe po qe per xhelozine e besimit une kam lexuar per besimin shume me teper se te gjithe te gjallet e fisit tu - qe sipas teje jane ngujuar rreth kungates se shenjte, gje qe eshte nje RRENE me bisht - te marre se bashku.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 26-10-2007 mė 12:01

Citoj …Per cfare besimie ke fjalen?! Ai aksidental?
    Une nuk e mbarova seminarin sepse ishte i mbushur me Albo-xhinj.... Sja vlente barra qirane, isha i i vetmi me shkolle te larte qe ndiqte nje arsimim te nivelit te mesem.
    Dhe po qe per xhelozine e besimit une kam lexuar per besimin shume

Po mire more djale me shkolle te larte…, qe nuk i’a dole dot seminarit me nivel te mesem…, po tani ē’do te besh?
    Ke vendosur te behesh si Migjeni? O ndoshta me revolucionar?
    O ndoshta te kane ofruar nje burs ne nje seminar tjeter…, ku mesohet psh. latinisht???
    Apo ke vendosur te hapesh nje seminar per hesapin tend?
    Sido qe te jete, seminari nuk te ka vlejtur ( pasi keshtu shprehesh ), por gje qe duket!
    Nuk mund te kesh kete ton urrejtje, kur shprehesh, nuk mund te krenohesh ( me libra ), kur thjesht ballafaqohesh me mendime jo te tuat…, dhe me e keqja eshte qe ke humbur besimin…, te pakten kete kuptoj une ( te lutem me kundershto ), meqe ke lexuar mjaft per besimin…,
    ndoshta e ke lexuar ate shprehjen; mund te te zhgenjejne ortodokset per asnjhere kurre ORTODOKSIA, por ndoshta eshte me mire keshtu, perpara se gjithash nje prift duhet te jete njeri, nuk ka fare rendesi se sa klase ka bere!

Ka te drejte Albo kur thote me lart; Ne kete pike, me duket se ke ngaterruar forum. Forumi i komunitetit katolik eshte nje forum me poshte se ky qe je duke shkruajtur. Ata njerez qe Kishen Orthodhokse e njohin si Kishe Greke nuk meritojne as te lexohen e jo me te marrin pergjigje.- nuk shoh te aresyeshme te shtoj gje tjeter…!

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    1) Une po bekam kryeqezate, aq me teper qe kjo kryqezate e imja eshte KUNDRA KISHES (ne kete rast Albo nga ex-cathdra e tij heleno-bizantine ka vendosur qe une jam duke folur jo kundra NJEREVE ne kishe por kundra KISHES. Kjo sepse shpirti i Albos gjen kenaqesi kur i kamuflon gjerat personale me nje kauze me te madhe si ajo e KISHES).
    Ky eshte problemi me ty, se ti as nuk merr mundimin qe te lexosh ate qe shkruan. Te pretendosh se ka "shume Kisha" dhe "shume Krishterime" apo te etiketosh Traditen e Shenjte te Kishes si "helene" e "greke", e te quash komunitetin tend orthodhoks "anti-shqiptar" e "anti-kombetar". Dhe nuk po ndalem ne gafat e tjera qe edhe ne aspektin shkencor historik nuk qendrojne si "riti latin eshte me i lashte se ai bizantin ne Shqiperi" kur Muzeu yne Kombetar ne Tirane ka nje pavion te tere te mbushur vetem me trashegimine e tradites orthodhokse mes shqiptaresh.

Nese une diskutoj me ty, diskutoj se me dhimbsesh qe ke shkarre kaq poshte pasi te ishte ndonje tjeter, une do te beja ate qe di te bej me mire, ta injoroj.

2) Kjo dmth qe Albo po ben kundra-kryqezate, dmth Albo luan ne kete teme, sipas tij, KISHEN kundra te ciles une po bej kryqezate.
    Kryqezatat nuk jane pjese e tradites orthodhokse, jane pjese e tradites romano-katolike. Tradita Orthodhokse vetem na deshmon martirizimin e besimtareve dhe shenjtoreve te Kishes ne mbrojtje te besimit te tyre. Kjo eshte tradita qe une njoh dhe vleresoj ne maksimum.

dmth, Albo-ja, rolin e "NDRICIMIT" qe ka marre mbi supe, dmth ate te "qiririt te Naimit qe digjet e leshon pak drite me ate flaken e rrethuar nga erresira", e kupton si fati i atij bleterritesit qe u zhvesh si prift dhe u shkisherua te pret. Kisha e flak tej me kohen mishin e huaj nga trupi i saj, ashtu sic ka flakur tej te gjitha herezite me te cilat qoftelargu e ka sulmuar.
    Nuk e degjon vetem nga goja e Naimit, e degjon edhe nga goja e Kryepeshkopit Anastas ne Tirane: "Jeta ime eshte vetem nje qiri i ndezur perpara ikones se Zotit tone Jisu Krisht!" Qe do te thote, maksimumi qe nje besimtar mund te beje eshte te japi shembullin e jetes se tij me besim ne sherbim te gjithe shoqerise.

Dmth, Ndricimi i Qiririt te Albos nuk nenkupton gje tjeter vecse nje DJEGIE qe vijon ne perbuzje, mosrespektim, dhunim i atyre qe ai i quan "vellezer" ne erresire.
    Varet me cfare syri e shikon: ka shqiptare qe shkojne me moton: "nuk shikoj me larg se hunda ime". Ka te tjere qe jane servile e lajkatare e te puthin nga nje faqe e te peshtyjne nga faqja tjeter. Ka edhe ata shqiptare si puna ime qe kur shohin dicka qe nuk shkon me mikun e shokun qe ke nuk krah, ia ben verejtjen dhe ia thua ne sy ate qe ndjen.

Ai qe te do te miren, te korigjon. Ai qe nuk te do te miren, te thote vazhdo keshtu se e ke mire.

Dhe po qe per xhelozine e besimit une kam lexuar per besimin shume me teper se te gjithe te gjallet e fisit tu - qe sipas teje jane ngujuar rreth kungates se shenjte, gje qe eshte nje RRENE me bisht - te marre se bashku.
    Sa libra kishin lexuar dy vellezerit peshkatare, Shen Pjetri dhe Shen Ndreu, dy apostujt e Krishtit ne nder te te cileve u ngriten dy patriarkanat me te nderuara ne mbare historine e Krishterimit?

Kam lexuar edhe une sa te duash mbi besimin tim orthodhoks, por kjo nuk me ben mua nje "besimtar te mire", me te mire se ai besimtari i thjeshte orthodhoks me kater klase shkolle qe i zbaton mesimet e krishtera ne jeten e tij, kreshmon, lutet dhe merr pjese rregullisht ne jeten liturgjike te Kishes.

Prandaj une te them pa te keq qe kendveshtrimi yt eshte kryekeput roman, edhe pse vjen nga nje tradite familjare orthodhokse, edhe pse ke fituar nje kulture te gjere mbi doktrinen orthodhokse apo historine e Kishes. Asgje nuk vlen po nuk praktikove besimin tend dhe po nuk more pjese ne jeten e Kishes, pasi ate qe te meson Shpirti i Shenjte, nuk ta meson dot as gjithe librat e publikuara ne historine e njerezimit.

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 26-10-2007 mė 14:22

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ky eshte problemi me ty, se ti as nuk merr mundimin qe te lexosh ate qe shkruan. Te pretendosh se ka "shume Kisha" dhe "shume Krishterime" apo te etiketosh Traditen e Shenjte te Kishes si "helene" e "greke", e te quash komunitetin tend orthodhoks "anti-shqiptar" e "anti-kombetar". Dhe nuk po ndalem ne gafat e tjera qe edhe ne aspektin shkencor historik nuk qendrojne si "riti latin eshte me i lashte se ai bizantin ne Shqiperi" kur Muzeu yne Kombetar ne Tirane ka nje pavion te tere te mbushur vetem me trashegimine e tradites orthodhokse mes shqiptaresh.

Ketu ndalu ti ne kete teme, po te kesh sinqeritet. Kjo eshte tematika. Une deshmoj se ne te gjitha pikat qe ti ngre me lart JE GABIM.

- Cfare do besh ti, sikur une te sjell botime ORTODOKSE ku u referohet krishterimit Latin perkundrejt atij Bizantin?

- Cfare do besh ti sikur te te sjell referenca konkrete, ortodokse edhe studime kompetente historike, qe i referohen krishterimit bizantin dhe kesaj tradite si Helene?

- Une nuk quajta komunitetin ortodoks pro apo anti-kombetar. Une thashe se SISTEMI bizantin-konstantinopolitan prodhon anti-shqiptari. Te pakten keshtu na tregojne faktet e vazhdueshme, prandaj edhe po diskutojme ne kete teme. Se sa merr pjese secili anetar i komunitetit ortodoks ne kete lloj sistemi eshte dicka individuale e jo grupore, megjithese natyrisht qe ka tendenca qe sistemi te tentoje te formoje edhe prototipe shoqerore, pra te veproje ne grup.

Kjo vlen edhe per komunitetin katolik. Nuk jane thjesht individed pro-shqiptare, POR SISTEMI politik-fetar katolik qe prodhon NATYRSHEM shqiptari. Se sa merr pjese nje individ katolik apo nje grup ne kete prodhim te natyrshem shqiptarie kjo eshte ceshtje per tu studiuar ne secilin rast. Gjithsesi, si ne rastin bizantin, sistemi politiko-fetar katolik ka tendenca edhe me te fuqishme per te krijuar prototipe shoqerore ne grup qe jane pro-shqiptar.

Sepse ndersa tek katoliket te qenit shqiptar=katolik, tek konstantinopolitanasit bizantine te qenit ortodoks ne rastin me te mire eshte = (vorio-)epirot. Fjala shqiptar aq me shume po edhe ajo Alban, menjanohen ploteisht ose perdoren ne forma perbuzese te te pakulturuarit, varfanjakut, sherbetorit - pra pejorative.

Nqs nga nje studim i tille do te rezultonte se ekziston nje e keqe e tille, pra nje sistem politiko-fetar anti-shqiptar, dhe nqs, akoma me keq, ky sistem ia ka arritur te formoje nje grup te tille shoqeror anti-shqiptar, ATEHERE reagimi YT edhe i cdokujt, nqs ka SINQERITET, eshte se si mund te asnjanesohet kjo dukuri dhe jo te mbulosh koken si struci. Ose, ajo qe mund te besh eshte THJESHT te mos e pranosh kete lloj realiteti.

- Si mund te jete GAFE, o Albo, qe Krishterimi i Tradites Latine eshte me i LASHTI ne Shqiperi edhe nder Shqiptare, kur ti, per te kundershtuar kete, nuk perdor asnje logjike te thjeshte normale?
    Sepse nuk eshte e logjikshme te thuash qe, meqe Muzeu Kombetar ka nje pavion te tere objektesh bizantine ortodokse, kjo ka si rrjedhoje logjike konkluzionin se tradita ortodokse eshte ME E LASHTA ne vend.

A e kupton dot se ne baze te kesaj logjike, dmth sasise, ndoshta Islami del me i lashte se katolicizmi ne Shqiperi?

Pastaj ti ke guximin e habitshem per te MOHUAR ate qe eshte prnuar via shkence historike edhe nga Figura Kishtare qofshin keto edhe ortodokse. Fan Noli e pranon qe Krishterimi Latin eshte me i vjetri nder shqiptare (Hmmm Fan Noli na fliska per krishterime). Apo do referenca te tera te tilla edhe nga autore te tjere?

Atehere i bie qe konkluzioni eshte se KY ESHTE THJESHT nje Forum, nje anonimitet jo serioz elektronik edhe niveli juaj, njejes apo shumes, justifikohet keshtu!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 26-10-2007 mė 15:56

Faqja 9 prej 51 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  2. Roli i familjes gjatė socializimit politik
    Nga Davius nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 17-01-2006, 12:22
  3. Besimi dhe besimtari
    Nga Fjala e drejte nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-12-2004, 16:41
  4. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59
  5. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •