Postuar mė parė nga
Seminarist
Ne kete teme, une thashe qe Roma ka qene qendra edhe patrikana kishtare me prezencen me te lashte ne Shqiperi edhe nder shqiptare.
Per ta kundershtuar kete fakt, te pranuar nga vete ortodoksia, doli Arbereshi Niko, qofte edhe Albo, te cilet, per te kundershtuar idene e vertetesise se ketij fakti, argumentuan se:
- Roma nuk ka pasur asnjehere ne varesi Shqiperine.
- Roma madje nuk ka qene qender kishtare primate.
Ne kete pike te dyte, qe Roma nuk ka qene qender primate kishtare, u fute edhe ti Bizantin, me argumentin tend te paplote, qe Antiokia ka qene qendra kishtare dhe ajo qe te ben ty te mendosh keshtu eshte volumi i shkrimeve.
Pergjigjen per kete ta kam dhene, se Kisha nuk eshte bazuar ASNJEHERE ne volum shkrimesh, per te caktuar se cila duhet te jete qendra primate kishtare. Madje te pretendosh nje gje te tille, do te thote te mos njohesh konkretisht kriteret e kishes gjate historise per te caktuar primacine e nje kishe.
Keto kritere, Bizantin, kane qene DY, sic ti kam thene tashme edhe ASPAK volumi i shkrimeve, qe ti e quan edhe sjell si argument:
1. Roli apostolik ne themelimin e Fronit peshkopal ne fjale.
2. Roli administrativ ne perandori.
Pastaj, duhet te kesh parasysh, se, fakti nese kisha ka gabuar ne Tradite, kur ka konsideruar Pjetrin si themelues dhe mbrojtes se fronit te Romes, kjo nuk e cenon aspak se de facto edhe de jure, megjithe qofte edhe gabimin sikur te kete, Kisha ka konsideruar pra ROMEN si:
1. te themeluar nga Pjetri edhe me relate te vecante me te.
2. qender kishtare si rrjedhoje e te qenit kryeqytet i perandorise.
Keshtu, une, duke i takuar kesaj Kishe, e cila nuk ka as sot ndonje vrasje ndergjegje ne lidhje me saktesine e ketyre traditave, JAM ne rregull kur argumentoj se krishterimi roman ka prezencen me te lashte ne Shqiperi.
Krijoni Kontakt