Close
Faqja 17 prej 51 FillimFillim ... 7151617181927 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 161 deri 170 prej 505
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Kete reference une e kam sjelle ne forum, por nqs deshiron ta gjesh direkte, mund ta shohesh tek dizertacioni mbi Skenderbeun qe beri Noli diku ne vitet 40-te, pas ribotimit te Jetes se Skenderbeut
    Ajo eshte "reference e Nolit" dhe jo reference historike, dhe Noli eshte i famshem per "zbukurime" dhe "llustrime" te fakteve historike per ti bere me te bukura apo per ti sherbyer "nevojave politike te kohes". Kete e ben te qarte edhe nje bashkekohes i tij, Tajar Zavalani ne vepren e tij Historia e Shqiperise qe ndante te njejtat bindje politike me Nolin.

Ne cilin dokument te kohes se mesjetes shqiptare Gjergj Kastrioti del te kete qene katolik?

Pra, per keta historiane, Shuflai, Jirecek e deri tek Noli, familja e Kastrioteve eshte pjese e identitetit laraman te familjeve fisnike shqiptare gjate fundmesjetes (shek.12-15), qe kane nderruar Rit fetar sa here qe kete ua kerkonte interesi politik.
    Ne kete aspekt duhen pare flirtimet e Kastrioteve me ortodokset, pra dhurata ne manastire ortodokse etj.
    Ne fakt, une nuk kam lexuar asnje fakt historik qe nuk le vend per dyshime ne lidhje me besimin e Kastrioteve. Te gjithe historianet ne kete pike kane dale ne nje perfundim "te hamendesuar" apo mundohen te "analizojne korrespondencen diplomatike dhe aleancat e kohes" per te dale ne perfundime fetare. Fakti qe Gjergj Kastrioti lidhi aleance me Mbreterine e Napolit apo mbante korrespondence diplomatike me Romen e Venedikasit nuk e ben ate "katolik". Dhe me ate qe shprehe me lart vetem sa re dakord me bindjen time qe "konvertimi politik" i kohes i diktuar nga rrethanat e luftes nuk mund te shitet si nje konvertim shpirteror.

Dhimiter Frangu, bashkekohesi i Skenderbeut, ministri i tij i financave dhe biografi i tij, e ben te qarte se Skenderbeu ishte katolik. Lexoje jeten qe na ka lene si edhe fjalimet e Skenderbeut edhe do shohesh qarte qe Skednerbeu pretendohet te kete qene katolik.
    Nuk e kam lexuar Dhimiter Frangun, nese mund te sjellesh pjese nga libri i tij ku ai thote se Gjergj Kastrioti ishte katolik do te ishte me interes. Ajo qe eshte me interes eshte fakti se libri autoritar i Gjergj Kastriotit ne Perendim nuk u pranua ai i Frangut por i Marin Barletit i cili ne asnje moment nuk e nxjerr Gjergj Kastriotin katolik, perkundrazi, nga vete titulli qe i vuri vepres se tij, deshmon origjinen epirotase dhe orthodhokse te Kastriotit.

Po edhe sikur te mos ia kete dhene, kjo serish nuk e heq dot aspektin e pamohueshem katolik te fetarise edhe luftes se Skenderbeut, pasi arsyet se perse nuk iu dha ndihma maksimale ne fund te rezistences se tij 20 e ca vjecare, jane te ndryshme edhe nuk cekin hic faktin se ishin papet ata qe sanksionuan luften e Skenderbeut edhe i dhane jehone ne perendim.
    E verteta historike nuk eshte thene ende e plote ne kete drejtim. Ne relacionin e fundit qe Schmitt do te publikoje ne pranveren e 2008 ai citon nje diplomat venedikas qe ti thote Papes para takimit te tij me Gjergj Kastriotin ne Rome se "...ai (Gjergji) eshte me turk se turqit". Dhe mungesa e ndihmes se Papes dhe mbreterive latine per shqiptaret lidhet me faktin se shqiptaret dhe vete Gjergj Kastrioti nuk ndanin as fene e as kulturen e tyre latine.

Historia nuk e ka thene akoma fjalen e fundit ne kete drejtim...

Ajo qe te ka shpetuar pa pare mire eshte se dokumentet per te cilat ti ben fjale datojne para vitit 1443, pra jane te vitit 1426, kur Skenderbeu ishte ende femije. Kurse ajo qe kam thene une ESHTE SE Skenderbeu pas 1443-shit, kur u kthye ne Arberi iu gnjes luftes kundra turqve si KATOLIK eshte fakt (ndersa, nese katolik unit apo i ritit latin eshte debat). Pra as Beduli e as Frasherinuk kane se c'te me thone, sepse po flasim per periudha te ndryshme kohore.
    Ajo deshmon qe Gjon Kastrioti dhe familja e tij i perkisnin tradites orthodhokse. Dhe kjo nuk le vend per asnje dyshim ne kete pike. Pretendimi yt se Gjergj Kastrioti zgjodhi qe te behet "katolik" kur u rrit, eshte po aq e besueshme sa pretendimi i disa myslimaneve qe Gjergj Kastrioti ishte dhe "mysliman i devotshem ne oborrin e Sulltanit".

sic te kam thene, termi Epirot gjendet vetem ne shkrimet romantike te kohes, sic eshte ai i Barletit. Nderkohe DOKUMENTET e kohes, si ato te Venedikut, Raguzes etj, DESHMOJNE per Gjon Kastrioin apo edhe per Skenderbeun se ishte "Dominus in partibus Albaniae", "Domunius Albaniae", "Rex Albanorum".
    Ne asnje nga dokumentete tregtare nuk permendet termi Epir ne lidhje me Kastriotet.
    Barleti ishte shkodran, prift katolik dhe shtetas i Venedikut, njė bashkėkohės i Gjergj Kastriotit. Askush nuk e mohon romatizmin e vepres se Barletit, por nga ana tjeter mos harro qe vepra e Barletit eshte perdorur dhe vazhdon te perdoret si vepra me autoritare e historise se Gjergj Kastriotit.

Ajo qe eshte interesante per mua eshte se si nje prift katolik do te linte jashte vepres se tij faktin qe Gjergj Kastrioti ishte katolik si ai.

Albo

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Qe te mos biem ne nje rreth vicioz me the te thashe, edhe nje here, cfare Feje edhe Riti ishte Skenderbeu edhe Kastriotet?

Bujrum, FAKTE HISTORIKE, te cilat vertetojne ne menyre direkte se Skenderbeu ishte ORTODOKS. Kjo dmth qe me sillni mua ketu, deshmi direkte historike, apo interpretime te dhenash historike nga HISTORIANE serioz te afirmuar se Skenderbeu ishte ORTODOKS e jo katolik. Dua te shoh emrin e atij HISTORIANI qe pohon nje gje te tille.

Ti Albo, qe te te kursej kohe, nuk mund ta besh nje gje te tille, sepse nuk ka asnje historian qe te kete pretenduar se Skenderbeu ishte ORTODOKS e asgje tjeter.

Ndersa une mund te te sjell, dhe ne fakt une i kam sjelle deshmite e historianeve, se Skenderbeu ishte KATOLIK dhe njekohesisht ai kishte lidhje me boten bizantine, gje qe mua me ka shtyre te jem i mendimit te Nolit se Skenderbeu ishte UNIT.

Fan Noli, sic e thashe nuk nxorri ndonje konkluzion nga vetvetja, POR, duke u bazuar ne literaturen qe ai lexoi edhe shfrytezoi per te bere biografine e Skenderbeut, doli ne perfundimin se Skenderbeu ishte padyshim KATOLIK, por me gjasa te forta i Ritit Bizantin.

Noli kete konkluzion e nxorri nga dokumentete mesjetare qe tregojne lidhjet e Papatit me Skenderbeun. Sepse nqs ti thua se manastiri ortodoks nuk do ta permendete Skenderbeun nqs ky do te ishte UNIT, atehere perse Papet do ti jepnin Skenderbeut lloj lloj titujsh, nqs ky do te ishte Skizmatik (ortodoks)?!

Nuk eshte thjeshte korrenspodenca ajo qe i jep ngjyrime fetare Skenderbeut, por lidhja shpirterore me Papatin.
    Nga te dyja mundesite, qe nese eshte kthyer nga HALLI nga ortodoks ne katolik apo nga katolik ne ortodoks, une jam i prirur te besoj, ne perputhje me historianet, se Skenderbeun mund ta detyronte halli te lidhej me Bizantin e Ortodoksine, ndersa e promovonte natyra Albane te lidhej me Romen e katolicizmin, sepse i gjithe konteksti historik mesjetar na thote se Albanet u bene zoter ATEHERE kur RRENOHEJ pushteti bizantin ne Arberi dhe pushteti bizantin rrenohej atehere kur ne Arberi fitonte kauza latine. Pra, kauza latine shkonte paralel me kauzen Albane. Fakti qe Skenderbeu u shpall teorikisht edhe do shpallej praktikisht, me ardhjen in person te papes Piu II dhe fillimin e kryqezates, mbret i Albaneve, ne nje territor te percaktuar si Albani, tregon se INTERESI dhe natyra e asaj cfare ishte edhe cfare donte Skenderbeu perputhej me ROMEN, apo katolicizmin e jo Lindjen apo ortodoksine konstantinopolitane.

Une nuk e kam librin e Dhimiter Frangut me vete, qe te mund ta citoj, por te siguroj qe po ta lexosh, edhe po ti falesh te njejtin kredibilitet sic ti i fal literatures Barletiane, do te shoesh se sa katolik ishte Skenderbeu. Mjafton te lexosh leterkembimin e Skenderbeut me sulltanin Mehmet II, apo sic njihet Fatihun.

Schmidt, eshte i te njejtes vije mendimi sic ishte Shuflai, qe Skenderbeu katolik ka pasur lidhje familjare me boten ortodokse. Ketu rrotullohen argumentimet e tij.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 22-11-2007 mė 17:25

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Qe te mos biem ne nje rreth vicioz me the te thashe, edhe nje here, cfare Feje edhe Riti ishte Skenderbeu edhe Kastriotet?
    Une as nuk kam dyshimin me te vogel qe Gjergj Kastrioti jo vetem qe ishte i krishtere orthodhoks, por ishte edhe nje njeri me besim te madh dhe nje bote shpirterore akoma me te madhe. Gjurmet e Orthodhoksise i gjen ne cdo hap te jetes se tij dhe familjes se tij.

Bujrum, FAKTE HISTORIKE, te cilat vertetojne ne menyre direkte se Skenderbeu ishte ORTODOKS. Kjo dmth qe me sillni mua ketu, deshmi direkte historike, apo interpretime te dhenash historike nga HISTORIANE serioz te afirmuar se Skenderbeu ishte ORTODOKS e jo katolik. Dua te shoh emrin e atij HISTORIANI qe pohon nje gje te tille.
    Emrin e nje historiani? Mua nuk me hyjne ne pune emrat e historianeve, mua me hyjne ne pune faktet historike qe keta historiane apo studiues kane arritur te gjejne e publikojne. Ashtu sic duhet te dish te besh dallimin midis "interpretimeve" dhe "fakteve historike". Te parat jane gjithmone te hapura per debat e ne te shumten e rasteve jane spekullime ne mungese faktesh historike, kurse te dytat nuk lene shume vend per debat pasi eshte e zeza mbi te bardhe.

Ndersa une mund te te sjell, dhe ne fakt une i kam sjelle deshmite e historianeve, se Skenderbeu ishte KATOLIK dhe njekohesisht ai kishte lidhje me boten bizantine, gje qe mua me ka shtyre te jem i mendimit te Nolit se Skenderbeu ishte UNIT.
    Mos merr persiper te mbash qendrime qe nuk i kane mbajtur as Pjeter Budi e At Gjergj Fishta, pasi merr nuanca qesharake perpjekja per tu hequr me katolik se Papa. Nese Barleti, Budi dhe Fishta nuk e njohin Gjergj Kastriotin si katolik, edhe pse keta ishin vete romano-katolike, nuk ka se si ta nxjerresh ti te tille.

Por une te sfidoj ty dhe cdo besimtar katolik shqiptar: kontaktoni Seline e Shenjte ne Vatikan dhe pyeteni nese Gjergj Kastrioti ishte romano-katolik? Le ti hapin arkivat dhe regjistrat dhe te shohin nese emri i tij figuron ne to.

Fan Noli, sic e thashe nuk nxorri ndonje konkluzion nga vetvetja, POR, duke u bazuar ne literaturen qe ai lexoi edhe shfrytezoi per te bere biografine e Skenderbeut, doli ne perfundimin se Skenderbeu ishte padyshim KATOLIK, por me gjasa te forta i Ritit Bizantin.
    Lidhje te forta ka edhe Republika e Shqiperise sot me Vatikanin dhe te gjitha shtetet e Evropes Perendimore, bile aspirojme qe te behemi anetare me te drejta te plota edhe te BE, por nga ben kjo gje ne shqiptaret "popull katolik"?!

Noli ishte "novator i madh" dhe e kish me te lehte qe te dilte ne perfundime gjysem te verteta se sa te thosh nuk e di. Dhe kur vjen fjala tek vepra e tij mbi Gjergj Kastriotin, ai eci ne hapat e Naim Frasherit duke e romantizuar kete figure per hir te identitetit kombetar dhe per hir te aspiratave politike te kohes. Nuk mund te dalesh ne perfundimin qe "meqenese Gjergj Kastrioti shkembente letra me Papen e Romes ai do te kete qene patjeter katolik!".

Schmidt, eshte i te njejtes vije mendimi sic ishte Shuflai, qe Skenderbeu katolik ka pasur lidhje familjare me boten ortodokse. Ketu rrotullohen argumentimet e tij.
    Cili eshte ai orthodhoks qe mban "lidhje familjare" me nje apostat heretik romano-katolik? Te kujtoj se i biri i Gjon Kastriotit, u martua me princeshen e fundit bizantine, Irena Paleologun, dhe nese Gjergj Kastrioti dhe i biri i tij Gjon do te kishin hequr dore nga besimi orthodhoks, kjo martese as nuk do te ishte menduar e jo te behej.

Lexo intervisten me Schmitt per vepren e tij te re qe do te dali se shpejti ne treg:

http://www.forumishqiptar.com/showpo...&postcount=101

Nuk ia vlen qe te harxhojme fjale kot, thjeshte as mos u habit dhe as mos u irrito kur meson qe ka shqiptare si une qe e shohin historine shqiptare nga nje prizem e kendveshtrim tjeter nga ai i yti.

Albo

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Problemi qe une kam me ty Albo, eshte menyra e te menduarit edhe menyra se si ti i fakton, te pakten ne publik, mendimet e tua. Une po te them ne menyre te perseritur se NUK KA HISTORIANE serioz e me emer qe ta nxjerrin Skenderbeun, aka Kastriotet, ortodokse ne nje vije te panderprere dhe kjo eshte arsyeja se TI apo kushdo qofte nuk mund te vije ne kete forum e ta permend nje emer HISTORIANI te tille.

Ne linkun qe ke dhene ti prej Shimitt-it, une nxorra kete kuotim per ty, referencen e ke tek pyetja e katert qe ti ke theksuar me te zeza:

Mė tej, edhe nė Uells sikurse nė Arbėri kleri katolik luante njė rol mjaft tė rėndėsishėm; mė tej, njė ide e fortė politike, sikurse ishte pėr Skėnderbeun themelimi i njė mbretėrie katolike, nė Uells shkohej edhe mė larg, kleri kėtu kėrkonte tė krijonte njė universitet kombetar
    shikoje edhe kete kuotim, qe e ke ne pyetjen e trete:

Njė interpretim i dytė i rėndėsishėm ka tė bėjė me kryengritjen e Skėnderbeut, e cila nė fazėn e saj tė parė nuk duhet vlerėsuar si kombėtare, por si kryengritje e popullatės ortodokse nė Ballkanin perėndimor, vėrtet me njė shumicė arbėrish, por gjithashtu me pjesėmarrje tė sllavėve jugorė e tė vllehėve, tė cilėt ngritėn krye si tė krishterė ortodoksė kundėr Perandorisė osmane, nė njė kohė kur kjo perandori po kalonte, nė vitin 1443, njė periudhė dobėsimi politik.

Si do te mund te shpejgohej "themelimi i nje mbreterie katolike" me "kryengritje e popullatės ortodokse nė Ballkanin perėndimor" PERVEC SE me UNITIZIMIN e kesaj popullate ortodokse qe kerkon te behet mbrteri katolike?!

Citim Postuar mė parė nga Albo
    Lidhje te forta ka edhe Republika e Shqiperise sot me Vatikanin dhe te gjitha shtetet e Evropes Perendimore, bile aspirojme qe te behemi anetare me te drejta te plota edhe te BE, por nga ben kjo gje ne shqiptaret "popull katolik"?!

Nqs ti perdor kete logjike, qe lidhjet e Shqiperise sot me Vatikanin nuk dmth se Shqiperia eshte katolike, pse nuk thua se po ashtu se lidhjet e Kastrioteve me manastiret ortodokse, nuk dmth se Kastriotet, ashtu sikurse Shqiperia me Vatikanin, jane ortodokse?!

E sheh qe ti nuk perdor nje meter te ndershem gjykimi?!

Ndersa metri qe une perdor eshte ky: Nqs Kastriotet jane nga nje rit fetar bizantin (te pakten prej disa brezash te tille), gjate periudhes qe ata ishin ne juridiksionin ortodoks te sllaveve serbe, te cilen Noli e perkufizon keshtu: "ortodoks grek, si aleat i Stefan Llazareviqit tė Serbisė; prej 1419 deri mė 1426", ka kuptim komunioni i tyre me ortodokse (pra dhuratat ne manastiret sllavo-ortodokse, dharata qe datojne ne vitin 1426), ndersa me vone, si te krishtere te ritit bizantin ata njohin papen e Romes, pra behen Unite, dhe keshtu gjen kuptim titujt edhe mbeshtetja qe Kastriotet, aka Skenderbeu, mori nga Papa i Romes.
    Vete Perandori i fundit i Konstandinopojes, ne menyre qe te merrte ndihme nga papati, u be UNIT ne 1439, dmth katolik i ritit bizantin, ndryshe nuk do ta merrte ate ndihme. Nqs Perandori do nuk do ta merrte ate ndihme pa u bere UNIT, pse do tia jepte papa nje princi oortodoks si Skenderbeu, ne nje qoshe te perandorise bizantine?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 23-11-2007 mė 14:48

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Po te them (meqe nuk jeton ne Shqiperi) dicka ne lidhje me "popullin" ortodoks qe e mban Skenderbeun per shenjt ortodoks; Me ka rastisur ne nje Meshe ne Shen Prokop (Kisha e dyte ortodokse, tek liqeni, ne Tirane), para nje viti, te degjoj karagjozllekun me nota fanatike nga goja e nje prifti, qe, meqe gazeta e kishes kishte nxjerre nje artikull ku permendeshin nga nje artikull i bedulit se Kastriotet u kishin bere dhurata manastireve ortodokse (serbe) te Malit te Shenjte, prifti i deklaroi popullit se po ta blenin gazeten kjo do tu jepte fakte atyre se Skenderbeu eshte orthodhoks dhe e tha kete me nje buzeqeshje te atille, thua se behej fjale per nje VEND ku me ne fund Drita kishte triumfuar mbi erresiren ne kete pike.

Keto simpotma jane fatkeqsira-rezultate te sistemit anti-Alban.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Nje pike te fundit qe do kap sot nga Albo jane keto dy kuotime nga ai:

Mos merr persiper te mbash qendrime qe nuk i kane mbajtur as Pjeter Budi e At Gjergj Fishta, pasi merr nuanca qesharake perpjekja per tu hequr me katolik se Papa. Nese Barleti, Budi dhe Fishta nuk e njohin Gjergj Kastriotin si katolik, edhe pse keta ishin vete romano-katolike, nuk ka se si ta nxjerresh ti te tille.
    edhe:

Emrin e nje historiani? Mua nuk me hyjne ne pune emrat e historianeve, mua me hyjne ne pune faktet historike qe keta historiane apo studiues kane arritur te gjejne e publikojne. Ashtu sic duhet te dish te besh dallimin midis "interpretimeve" dhe "fakteve historike". Te parat jane gjithmone te hapura per debat e ne te shumten e rasteve jane spekullime ne mungese faktesh historike, kurse te dytat nuk lene shume vend per debat pasi eshte e zeza mbi te bardhe.

Ne keto dy kuotime dallohet qarte mosserioziteti ne debat. Ne te parin Albo me drejtohet mua se une, duke nxjerr Skenderbeun katolik, po dal kundra edhe mbi Pjeter Budin edhe Gjergj Fishten.
    Ne te dytin, Albo, SFIDES sime per te sjelle qofte edhe NJE EMER te vetem HISTORIANI serioz qe pretendon se Skenderbeu e Kastriotet jane ortodoks ne vije te panderprere, thote se NUK I HYJNE emrat e historianeve!!!!!!

Pra, ne te parin kuotim, Albo mua me kundraven Fishten edhe Budin, QE NUK JANE JO VETEM HISTORIANE, POR qe as qe kane thene ate qe thote Albo, sepse Albo i KEQKUPTON/KEQLEXON ATA, sikurse ben me gjithe historine ne pergjithesi, dhe nje gje e tille do te VERTETOHEJ po te silleshin referencat nga Albo se ku ka thene Fishta apo Budi se Skenderbeu eshte ortodoks.

Por une te sfidoj ty dhe cdo besimtar katolik shqiptar: kontaktoni Seline e Shenjte ne Vatikan dhe pyeteni nese Gjergj Kastrioti ishte romano-katolik? Le ti hapin arkivat dhe regjistrat dhe te shohin nese emri i tij figuron ne to.

Pse kerkon ne sfida te kota, Albo? Selia e Shenjte e ka dhene vleresimin e vet per Skenderbeun, qe atehere kur ai ishte gjalle.

Pse nuk merr mundimin te sfidosh cdo besimtar ortodoks shqiptar ne komunion me Patrikanen e Stambollit, nese mund te ishte Skenderbeu nje ortodoks, duke qene nen Romen edhe nese mund te jete Skenderbeu nje Ortodoks (duke pasur nje identitet etnik) ALBAN/Shqiptar?

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Si do te mund te shpejgohej "themelimi i nje mbreterie katolike" me "kryengritje e popullatės ortodokse nė Ballkanin perėndimor" PERVEC SE me UNITIZIMIN e kesaj popullate ortodokse qe kerkon te behet mbrteri katolike?!
    Si mund te ngrihet nje "mbreteri katolike" kur te gjithe ata qe po bejne luften jane besimtare te krishtere orthodhokse? Apo kujton se ata qe po i shpallnin lufte turkut per te ruajtur fene e traditen shekullore te te pareve te tyre do te beheshin "dele te bindura te Papes" te cilin Gjergj Kastrioti e urrente me gjithe shpirt pas vizites se fundit ne Rome? Por ajo qe eshte me e bukura me kete lloj te interpretuari te historise eshte fakti se Pal Dukagjini dhe i biri i tij Leke Dukagjini, dy prej prijesave me te medhenj katolike ne mesin e fisnikerise shqiptare, jo vetem qe nuk morren pjese ne luftimet e Gjergj Kastriotit por e minuan luften e tij duke u vene ne sherbim te venedikasve me te cilet Gjergj Kastrioti u mat 2 dy here tu shpallte lufte.

Nqs ti perdor kete logjike, qe lidhjet e Shqiperise sot me Vatikanin nuk dmth se Shqiperia eshte katolike, pse nuk thua se po ashtu se lidhjet e Kastrioteve me manastiret ortodokse, nuk dmth se Kastriotet, ashtu sikurse Shqiperia me Vatikanin, jane ortodokse?!
    Sepse une njoh aq histori qe te bej dallimin midis nje Vatikani qe eshte gati te bier ne ujdi me kedo qe avancon politiken e vete asimiluese, dhe nje manastiri orthodhoks ne Malin e Shenjte qe nuk denjon te pranoje asnje lloj ndihme nga njerez qe nuk ndajne besimin orthodhoks. Kjo eshte arsyeja qe emri i djalit te madh te Gjon Kastriotit, Stanishtes, nuk eshte renditur ne ate dokument.

Lexo peshkopin katolik te shekullit te XVII Pjeter Budi, ne letren derguar Romes:

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=51960

Edhe nje citat nga Gjergj Fishta:

“Skėnderbegu dhe shqiptarėt”, ku theksohet se “Mbas katėrqind e pesėdhjetė vjetėsh u kremtue pėr t’parėn herė n’Shqypni dita e dekės s’ Skanderbegut. Kjo e kremte asht nji shej i mirė: asht shej se shpirti ase ndiesit e Skanderbegut kan fillue me u ngjallė ndėr zemra t’shqyptarėve. Kangėt e poetve e legjendat e rapsoditė e popullit e ēfaqin Skanderbegun vetėm si nji fatos fejet, por para synit t’historikut e t’vrojtarit t’paanshėm Skanderbegu asht fatos i liris e i pavarsis s’kombeve, tuj kenė qi dishiri i liris qe aj qi ma s’parit e shtyni at burrė t’pėrmendun me rrokė armėt pėr Shqypni. Skanderbegu me at trimni e rreptsi me t’cillėn luftoj kundra turqve, qi ishin musliman, luftoj edhe kundra venedikasve, qi ishin t’kshtenė. Prandaj t’gjithė shqyptarėt e vėrtetė pa ndėrlikim partiet e besimit, do ta nderojnė Skanderbegun si nji fatos t’komit, e do t’u bahet nam me kremtue emnin e punėn e tij. Skėnderbegu asht ideali i liris e i pavarsis s’Shqypnis”.[27]

Edhe njehere po te them, ngrije telefonin dhe kontakto me Vatikanin ose kontakto me kreun e katolikeve ne Tirane qe te beje ai verifikimet e duhura ne Rome nese Gjergj Kastrioti ishte uniat apo jo?

Nese ke dyshime, lexo edhe vete Gjergj Kastriotin se si u drejtohet romaneve:

Citim Postuar mė parė nga Gjergj Kastrioti
    Vetė Heroi ynė Kombėtar na shfaqet krenar dhe i nderuar pėr preardhjen e tij. Nė letrėn qė i dėrgoi Princit tė Tarantit mė 31 tetor 1460 do tė shkruante: “Nė qoftė se kronikat tona nuk gėnjejnė, ta dini se ne quhemi epirotė (Skėnderbeu i konsideronte shqiptarėt pasardhės tė Pirros e tė Lekės sė Madh, kėshtu edhe Merkurr Bua)[37], dhe, nė kohėra tė ndryshme, stėrgjyshėrit tanė kanė kaluar nė vendin qė ju mbani sot dhe kanė bėrė me romakėt luftime tė mėdha, nga tė cilat, siē e gjejmė (tė shkruar), mė tė shumtėn e herės kanė dalė me nder se sa me turp”.[38] Nė Commentarii Skėnderbeu shton: “Tė parėt tanė qenė epirotė: Prej tyre doli Pirroja, hovin e tė cilit Romakėt mezi mundėn ta pėrballonin dhe i cili pushtoi me armė Taranton dhe shumė vende tė tjera tė Italisė. S’ke sesi u vė pėrballė burrave tė fortė epirotė tarantinėt, racė e ndyrė dhe e lindur pėr tė lidhur vistra cironkash”[39]
    http://www.forumishqiptar.com/showpo...6&postcount=65

Pse kerkon ne sfida te kota, Albo? Selia e Shenjte e ka dhene vleresimin e vet per Skenderbeun, qe atehere kur ai ishte gjalle.
    Nese e ke fjalen per titullin "Athleta Christi" qe Papa i Romes u jepte luftetareve qe dilnin ne mbrojtje te Krishterimit, titull te cilin ia dha edhe Gjergj Kastriotit, ky nuk ishte nje titull fetar apo kishtar, por nje TITULL POLITIK, dhe po te shikosh me vemendje se kush jane ata persona qe e kane marre kete titull ne shekuj, te gjithe ata kane qene jo-romano-katolike por bizantine orthodhokse.

http://en.wikipedia.org/wiki/Athleta_Christi

Pse nuk merr mundimin te sfidosh cdo besimtar ortodoks shqiptar ne komunion me Patrikanen e Stambollit, nese mund te ishte Skenderbeu nje ortodoks, duke qene nen Romen edhe nese mund te jete Skenderbeu nje Ortodoks (duke pasur nje identitet etnik) ALBAN/Shqiptar?
    Asnje besimtar orthodhoks autokton nuk beson se Gjergj Kastrioti ka qene i varur nga Roma apo ne kungim me Romen. Te pakten une nuk kam hasur ne ndonje te tille deri me sot.

Po te them (meqe nuk jeton ne Shqiperi) dicka ne lidhje me "popullin" ortodoks qe e mban Skenderbeun per shenjt ortodoks; Me ka rastisur ne nje Meshe ne Shen Prokop (Kisha e dyte ortodokse, tek liqeni, ne Tirane), para nje viti, te degjoj karagjozllekun me nota fanatike nga goja e nje prifti, qe, meqe gazeta e kishes kishte nxjerre nje artikull ku permendeshin nga nje artikull i bedulit se Kastriotet u kishin bere dhurata manastireve ortodokse (serbe) te Malit te Shenjte, prifti i deklaroi popullit se po ta blenin gazeten kjo do tu jepte fakte atyre se Skenderbeu eshte orthodhoks dhe e tha kete me nje buzeqeshje te atille, thua se behej fjale per nje VEND ku me ne fund Drita kishte triumfuar mbi erresiren ne kete pike.
    Te te jap edhe une nje shembull pak me domethenes se ky i priftit te Shen Prokopit ne Tirane? Te te jap shembullin e nje Peshkopi te Sinodit te Shenjte te KOASH, Hiresise se Tij Ignatit, i cili organizoi edhe perkujtimin e dites se marteses se Gjergj Kastriotit me Donika Kastriotin ne Manastirin e Ardenices, me rastin e 600 vjetorit te lindjes se Gjergj Kastriotit ne 2005?

http://www.forumishqiptar.com/showpo...6&postcount=38

Do te te jap edhe nje shembull tjeter? Kisha e Re e Metamorfozes se Krishtit ne Lezhe, eshte ndertuar jo pa qellim perballe Kishes se Shen Kollit ku eshte varrosur trupi i Gjergj Kastriotit ne Lezhe. Nuk besoj se ka ndonje dyshim qe Kisha e Shen Kollit eshte ndertuar sipa stilit bizantin e jo atij latin.

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=57705

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 24-11-2007 mė 01:47

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Une jam duke bere nje diksutim serioz me ty, nga ana ime.

Shihe si shprehesh ti:

(Postimi 160)Une mund te te sjell 100 fakte historike, perfshi ketu edhe citate nga vete Pjeter Budi e Gjergj Fishta, klerike katolike shqiptare, qe lene te kuptojne ne menyre te terthorte qe Gjergj Kastrioti e "populli i tij" nuk ishin romano-katolike.

(Postimi 164) Mos merr persiper te mbash qendrime qe nuk i kane mbajtur as Pjeter Budi e At Gjergj Fishta, pasi merr nuanca qesharake perpjekja per tu hequr me katolik se Papa. Nese Barleti, Budi dhe Fishta nuk e njohin Gjergj Kastriotin si katolik, edhe pse keta ishin vete romano-katolike, nuk ka se si ta nxjerresh ti te tille.

Une i hapa link-et qe ke dhene ne lidhje me Frang Bardhin DHE NUK PASHE asgjenkundi qe Frang Bardhi te kete pretenduar qofte edhe terrthorazi se Skenderbeu ishte ortodoks.

Ja disa kuota nga link-u qe ti jep, i Frang Bardhit:

The province of Albania is situated in the most distant region of Macedonia, having to its west the Adriatic Sea. To its east it is bordered by Greece and to the north by the Serbs and Bulgarians. It is all ruled by the Turks and in some of the lower regions it is badly oppressed. This province has fourteen bishoprics which have all been vacant and without pastors for years now, with the exception of Stephanensis and Albanensis. Two others have recently been filled, the one by me, unworthy as I am, and another one in Alessio (Lezha) by a discalced friar from Dubrovnik. Because these people have lived for such a long time without spiritual governance, they have become so simple and ignorant that they are abandoning their Catholic faith more and more every day. Some of them have turned to the Schism of the Greeks and others to Mohammedanism, in particular those whom have been particularly subjected to Ottoman tyranny.

There are certain other peoples on the plain of Shkodra, the people of Drivasto (Drisht), Pieterspani (Pjetėrspan), Zapatensi (Sapa), Sardanensi (Sarda), Lezha, Kruja, Durrės, Issemi (Ishėm), Pretia (Preza), Andronichi (Ndroq), Albassani (Elbasan) and many other places and castles, great in number and all Catholic. Although there are Muslims among them, they are Catholic in the majority.

Ku na qenkan keto njerezit ortodoks te Skenderbeut?! Pse nuk na nxjerr kuotimin, po na lodh te lexojme gjithe tekstin dhe te tregojme ate qe parathame, se ti nuk di te lexosh tekstet edhe i keqinterpreton ato?!

Une do te vazhdoj nje here tjeter per arsye kohe me dizinformimet e tua te shumta ne postimet e fundit.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin
    Si mund te ngrihet nje "mbreteri katolike" kur te gjithe ata qe po bejne luften jane besimtare te krishtere orthodhokse? Apo kujton se ata qe po i shpallnin lufte turkut per te ruajtur fene e traditen shekullore te te pareve te tyre do te beheshin "dele te bindura te Papes" te cilin Gjergj Kastrioti e urrente me gjithe shpirt pas vizites se fundit ne Rome?

Sa per mundesine e krijimit te nje mbreterie katolike ne nje vend me popull ortodoks, kjo gje eshte mese e mundur per arsye shume te thjeshta. Krishterimi, ne Perendim ai roman dhe ne Lindje ai bizantin, kane pasur nje Institucion kishtar per nje periudhe te konsiderueshme prej 1000 vjetesh, aq me shume qe Krishterimi Bizantin lindi ne pas shek.4 si zgjatim i Krishterimit me qender Romen. Keshtu qe ketu nuk po behet fjale per DY fe te ndryshme te themeluara ne menyre te pavarur nga njera tjetra dhe qe s'mund te bashkohen.

Aq me teper, qe historikisht Unitizmi njihet si de facto gjate mijevjecarit te dyte, ne Ballkan si edhe ne vende te tjera me popullate ortodokse (Ukraina psh).

Nga ana tjeter, NUK ESHTE e verete se Arberia, ne kohe te Skenderbeut apo edhe me pare, ka qene nje vend me popullate e gjitha ortodokse. Nje pohim i tille eshte nje RRENE me bisht edhe nje te krishteri qe i pelqen te besoje rrena ka problem te madh me seriozitetin ne besim.
    Sic e KEMI VERTETUAR me DESHMI historianesh ne kete forum, Arberia ka pasur ne menyre te panderprere edhe pas Skizmes se 1054-es, me gjithe tkurrjen qe pesoi nga shkeputja e Ilirikumit ne 732 ne dobi te Bizantit, te krishtere te ritit roman, riti i cili filloi te ekspansionohej pas shek.13 duke arritur kulmin PIKERISHT ne shek.15 ne kohe te Skenderbeut

Pikerisht ky perkufizim i mesiperm eshte panorama fetare qe na japin historianet (Shuflai etj e deri tek Pellumb Xhufi).

Vete Schmitt-i, te cilin ti pelqeve ta perdoresh, ne lindkun qe dhe me intervisten e tij nga A. Klosi, thote se "Mė tej, edhe nė Uells sikurse nė Arbėri kleri katolik luante njė rol mjaft tė rėndėsishėm; mė tej, njė ide e fortė politike, sikurse ishte pėr Skėnderbeun themelimi i njė mbretėrie katolike, nė Uells shkohej edhe mė larg, kleri kėtu kėrkonte tė krijonte njė universitet kombetar

A e ke te qarte or djale se Schmitt-i AS QE E VE NE DYSHIM Katolicitetin e Skenderbeut?!

Por ajo qe eshte me e bukura me kete lloj te interpretuari te historise eshte fakti se Pal Dukagjini dhe i biri i tij Leke Dukagjini, dy prej prijesave me te medhenj katolike ne mesin e fisnikerise shqiptare, jo vetem qe nuk morren pjese ne luftimet e Gjergj Kastriotit por e minuan luften e tij duke u vene ne sherbim te venedikasve me te cilet Gjergj Kastrioti u mat 2 dy here tu shpallte lufte.

Skenderbeun nuk e perkrahen ne fillim jo vetem princa katolike, por madje edhe ortodokse. Nqs Dukagjinet u treguan skeptike me Skenderbeun, kjo gje s'kishte te bente me Fene katolike te tyre, por me ambicjet personale (kanosja e pushtetit te tyre rajonal malor nga rritja e pushtetit te Kastrioteve, qe ndoshta ishin zgjeruar tashme ne kurriz te tyre. Pykat e Venedikut, per ti mbajtur te percare vendasit etj). A nuk ishte Papa ai qe iu kanos Dukagjineve me shkisherim nqs do vazhdonin te ishin kundra Skenderbeut?!

Sepse une njoh aq histori qe te bej dallimin midis nje Vatikani qe eshte gati te bier ne ujdi me kedo qe avancon politiken e vete asimiluese, dhe nje manastiri orthodhoks ne Malin e Shenjte qe nuk denjon te pranoje asnje lloj ndihme nga njerez qe nuk ndajne besimin orthodhoks. Kjo eshte arsyeja qe emri i djalit te madh te Gjon Kastriotit, Stanishtes, nuk eshte renditur ne ate dokument.

Historine ti nuk ka pike dyshimi qe SE NJEH. Ti ngaterron leximin e ndonje libri historik qe ben ti me njohjen e historise.
    Sic ta shpjegova (perse me duhet te ta perseris kaq here), Kastriotet, duke nderruar perkatesine kishtare, kane pasur nje periudhe qe kane figuruar si, sic e quan Noli, ortodoks grek me Stefan Lazarevicin prej 1419 - 1426. Gjate kesaj periudhe pikerisht ata i kane bere dhurata manastirit serb te Hilandarit. Cfare ka ketu per tu NGREFUR sikur ke zbuluar Ameriken? Me pas, ata serish kane nderruar kah edhe jane bere katolik. Pra, te qenit Unit i Skenderbeut pas te pakten 1439-tes nuk kundershton aspak te qenit e tij ortodoks 13 vite e me shume me pare. A e kupton dot?!

Lexo peshkopin katolik te shekullit te XVII Pjeter Budi, ne letren derguar Romes:

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=51960
    E lexova Budin, edhe sic e kam kuotuar me siper, AI, jo vetem qe s'permend FARE terthorazi ate qe pretendon ti, por madje thote se Veriu deri ne Elbasan jane ne shumice katolike edhe ne kohen e tij.

Edhe nje citat nga Gjergj Fishta:

“Skėnderbegu dhe shqiptarėt”, ku theksohet se “Mbas katėrqind e pesėdhjetė vjetėsh u kremtue pėr t’parėn herė n’Shqypni dita e dekės s’ Skanderbegut. Kjo e kremte asht nji shej i mirė: asht shej se shpirti ase ndiesit e Skanderbegut kan fillue me u ngjallė ndėr zemra t’shqyptarėve. Kangėt e poetve e legjendat e rapsoditė e popullit e ēfaqin Skanderbegun vetėm si nji fatos fejet, por para synit t’historikut e t’vrojtarit t’paanshėm Skanderbegu asht fatos i liris e i pavarsis s’kombeve, tuj kenė qi dishiri i liris qe aj qi ma s’parit e shtyni at burrė t’pėrmendun me rrokė armėt pėr Shqypni. Skanderbegu me at trimni e rreptsi me t’cillėn luftoj kundra turqve, qi ishin musliman, luftoj edhe kundra venedikasve, qi ishin t’kshtenė. Prandaj t’gjithė shqyptarėt e vėrtetė pa ndėrlikim partiet e besimit, do ta nderojnė Skanderbegun si nji fatos t’komit, e do t’u bahet nam me kremtue emnin e punėn e tij. Skėnderbegu asht ideali i liris e i pavarsis s’Shqypnis”.[27]

Kjo kuote e mesiperme eshte nje FAKT tjeter qe TI NUK DI te lexosh histori.
    Ne radhe te pare ne kete kuote Fishat ASKUND nuk thote as terthorazi se Skenderbeu ishte ortodoks.
    Ne radhe te dyte, ajo ti nuk kupton, sepse ti e shkeput kete kuote nga konteksti historik edhe nga ajo se cfare ka dashur te thote Fishta, eshte se Fishta ka dashur te theksoje nje figure mbarekombetare te Skenderbeut, duke mos u fokusuar ne aspektin Fetar katolik te tij, sepse po ta bente kete ne ato vite, Shqiperia e sapodale apo ne dalje e siper nga perandoria Otomane e me nje shumice myslimane, do te deshtonte te kishte nje mbeshtetje shpirterore tek kjo figure, do mbetej pa frymezim. Keshtu qe Fishta u perul, nuk u tregua FODULL sic e kane ne mode bizantinet edhe flijoi te verteten se Skenderbeu ka ne qender te identitetit te tij gjate kryengritjes anti-turke Katolicizmin, per hir te situates reale te kombit.

Edhe njehere po te them, ngrije telefonin dhe kontakto me Vatikanin ose kontakto me kreun e katolikeve ne Tirane qe te beje ai verifikimet e duhura ne Rome nese Gjergj Kastrioti ishte uniat apo jo?

Nese ke dyshime, lexo edhe vete Gjergj Kastriotin se si u drejtohet romaneve:

http://www.forumishqiptar.com/showpo...6&postcount=65

Me Sfiden tende qe une duhet te ngre telefonin edhe te kontaktoj Vatikanin apo kreun e katolikeve ne Tirane, ti jo vetem nuk je duke thene asgje, por je duke u treguar jo serioz ne debat, ashtu sic do te tregohesha une nqs do te kerkoja ty te kontaktoje Patriarkun Bartoleme ne lidhje me kete ceshtje, apo qofte edhe Kryepeshkopaten e Tiranes. Ne fakt ty te takon te kontaktosh Hiresine grek te Gjirokastres qe nuk na i le vellezerit te psalin asnje tropar ne shqip ne fshatrat minoritare me gjithe prezencen e vizitoreve ortodoks shqiptar aty!

Nese e ke fjalen per titullin "Athleta Christi" qe Papa i Romes u jepte luftetareve qe dilnin ne mbrojtje te Krishterimit, titull te cilin ia dha edhe Gjergj Kastriotit, ky nuk ishte nje titull fetar apo kishtar, por nje TITULL POLITIK, dhe po te shikosh me vemendje se kush jane ata persona qe e kane marre kete titull ne shekuj, te gjithe ata kane qene jo-romano-katolike por bizantine orthodhokse.

http://en.wikipedia.org/wiki/Athleta_Christi

Po pse genjen mor djale: Hape linkun edhe lexoje cfare thote. Permend tre vete qe u eshte dhene ky titull, te cilet ti thua se jane te gjithe bizantine orthodhoks!
    Kush ishte bizantin orthodhoks, Janosh Huniadi!

Edhe se dyti, Atlet i Krishtit eshte nje titull ASPAK POLITIK, por nje titull fetar kristian qe e ka burimin nga Dhiata e Re, letrat e Apostullit Pal, qe ti si ke lexuar hic mesa duket. Evoluimi i perdorimit te ketij titulli jo vemetm ndaj atyre qe bejne asketim, perpjekje e lufte shpirterore por edhe atyre qe ne emer te mbrojtjes se Fese marrin armet kundra armikut te Fese eshte nje dukuri normale mesjetare, por JO nje dukuri thjesht politike, sic e paraqet ti.
    Ate titull Papa mund tua jepte vetem atyre qe Mbronin Sacra Fede-n, dmth Besimin Katolik dhe besimin katolik nuk mund ta mbroje nje qe s'eshte katolik. Lertat e Skenderbeut drejtuar sulltanit Mehmet II, sic na i ka lene Dhimiter Frangu, biografi bashkekohes i Skenderbeut, mik i tij, prift katolik edhe minister ne oborr te Skenderbeut, na tregojne se pikerisht ne to Skenderbeu MBRON besimin Katolik edhe papen.

Asnje besimtar orthodhoks autokton nuk beson se Gjergj Kastrioti ka qene i varur nga Roma apo ne kungim me Romen. Te pakten une nuk kam hasur ne ndonje te tille deri me sot.

Fan Noli e thote shprehimisht. E pranon edhe Aristidh Kolia ne librin "Arvanishtja Gjuha e Perendive". Apo s'jane orthodhoks autokton keta!

Hajde me jep ti mua nje studiues ortodoks qofte ky autokton ose jo, psh Bedulin, qe te pretendoje qe Skenderbeu ka qene ortodoks ne vije te panderprere edhe se kryengritjen e tij 1443- 1468 e ka bere si ortodoks e aspak si katolik!
    Madje edhe vete A. Plasari, ne shkrimet e tij qe jane ne forum, ku mbron lidhjet e Kastrioteve me ritin Bizantin, citon Ducelierin te thote se Kastriotet kane qene te lidhur me boten ortodokse deri ne shek.15, pra me pas ata s'ishin. Pra, as per kete nuk ka dyshim se Skenderbeu u kryengrit si Katolik.

Te te jap edhe une nje shembull pak me domethenes se ky i priftit te Shen Prokopit ne Tirane? Te te jap shembullin e nje Peshkopi te Sinodit te Shenjte te KOASH, Hiresise se Tij Ignatit, i cili organizoi edhe perkujtimin e dites se marteses se Gjergj Kastriotit me Donika Kastriotin ne Manastirin e Ardenices, me rastin e 600 vjetorit te lindjes se Gjergj Kastriotit ne 2005?

http://www.forumishqiptar.com/showpo...6&postcount=38

Do te te jap edhe nje shembull tjeter? Kisha e Re e Metamorfozes se Krishtit ne Lezhe, eshte ndertuar jo pa qellim perballe Kishes se Shen Kollit ku eshte varrosur trupi i Gjergj Kastriotit ne Lezhe. Nuk besoj se ka ndonje dyshim qe Kisha e Shen Kollit eshte ndertuar sipa stilit bizantin e jo atij latin.

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=57705

Albo

Ne radhe te pare, qe Skednerbeu te jete kurorezuar ne Ardenice eshte thjesht nje tradite lokale jo e besueshme. Jo e besueshme sepse Mbreti kurorezohet ne Kryeqytet ne kishen katedrale e jo ne maje te kodres ne periferi, dhe deshmite e te tjereve na thone se u kurorezua ne Kruje.

Se dyti, Kisha e Shen Kollit e sotmja eshte varri i sajuar i Skenderbeut, sepse ai reali nuk dihet se ku ka qene saktesisht. Fakti qe ti nuk je ne dijeni te kesaj ceshtje tregon se ti AS Kristo Frasherin se ke lexuar, lere me te tjeret.
    Kisha ku ka qene varrosur Skenderbeu ka qene ne Keshtjelle te Lezhes ku ka qene edhe qyteti atehere, ne Kodrinen mbi qytetin e sotem, e jo ne fushe rreze kodres, aty ku eshte sot monumenti-kishe i varrit te Skenderbeut. (S'ma ha mendja se ke qene ndonjehere ne Lezhe qe keshtu te falen edhe hamendesimet ne perpjekje e siper per te gjetur justifikime historike per ate qe i ke vene per detyre apriori vetes per te besuar).
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 25-11-2007 mė 07:23

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Tė flasesh pėr Gjergj Kastriotin nė radhė tė parė duhet tė njohesh edhe simbolet e atij BURRI!
    Divi mjelem me Leden ,na ēojnė nė kohet me te sterlashta PARA KRISHTO-MUHAMEDINIZMIT,vula sekrete e Gjergjit ishte e pėrbere nga kėto figura.Kokorja e tijė me brinjet e dhise tregon po kete lashtesi.Ngjajesimi i tijė me Piro Burrin edhe qėnia e tijė legjende e shqipfolsėve te kudondodhur ne rajon te krishtere myslimane dhe paganė ,na thote se Gjergj Kastrioti kishte ne zemren e vete MĖMĖDHENĖ edhe jo jusufllaqet fetare ,ashtu sikur pretendojnė disa ėndrrimtare me sy hapur tek kjo temė?

Faqja 17 prej 51 FillimFillim ... 7151617181927 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  2. Roli i familjes gjatė socializimit politik
    Nga Davius nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 17-01-2006, 12:22
  3. Besimi dhe besimtari
    Nga Fjala e drejte nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-12-2004, 16:41
  4. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59
  5. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •