Dhe njeher po te them qe nje arsyetim i tille eshte shume i siperfaqshem. Bizanti nuk kishte si qellim asfiksimin e albanise-shqiperise, ne ato 500 vjet bizanti kontrollonte pothuajse vetem qytetet e shqiperise, zonat e tjera u pushtuan nga got, avar, e fundimisht sllav. Cfaje ka ketu bizanti?
Krijimi i nje mbreterie te tille nuk ka rendesi per shqiptarizmin, sepse nuk u krijua nga shqiptare dhe as papa as anzhuinet nuk i rruheshe per identitetin shqiptare. Se si interpretohet kjo mbreteri sot per interesat shqiptare mua nuk me intereson. Cdo efekt qe ti sjell ketu eshte thjesht aksidental. Pra nuk mundet te thuash qe sistemi romano katolik eshte shqiptaro formues.
As une nuk thashe qe ka thene nje gje te tille. Une po te them c'rendesi ka krijimi i nje identiteti gjeopolitik kur ato luajten rolin me decisiv per mbijetesen e nje populli te tere. Si mundet te kete identitet shqiptare pa shqip-foles? Dhe njeher une nuk kam thene asnjehere qe bizanti interesoheshe per mbijetesen e shqiptareve, une thjesht po them qe keto efekte pozitive aksidentale mundet ti gjejme nga te dyja anet.
Arber nuk do te thote asgje ne shqip, esht bastardim i fjales alban, me origjine latine. Une nuk thashe qe emertimi arber erdhi mbas emertimit shqiptar, une thashe qe ky emertim eshte i huaj.
Qe arberit u permenden per here te pare gjate invazionit te romano katolikeve Norman, nuk do te thote se Normanet pushtuan shqiperine me qellim qe te permendeshin arberit.
Krijoni Kontakt