Close
Faqja 15 prej 51 FillimFillim ... 5131415161725 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 141 deri 150 prej 505
    i/e regjistruar Maska e malo666
    Anėtarėsuar
    26-04-2007
    Postime
    564
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist Lexo Postimin
    Natyrisht qe nqs dikush do niset nga parimi se nuk ka rendesi emri, atehere eshte e kote te debatosh. Cfare rendesie ka identifikimi me emertimin gjeopolitik-etnik ALBAN ne 1272, pas nje kohe rreth 600 vjetesh asfiksimi dhe rreth 500 vite nga ky asfiksim jane te bizantit, si mendon ti? Nuk paska rendesi per zhvillimet nacion-formuese shqiptare? Po po te mos kishte qene perdorur ky ermertim nga faktori politik-fetar Latin gjate gjithe Mesjetes, ndoshta hera e pare qe do i referoheshim historikisht ekzistences se nje njesie gjeopolitike Albane, do ishte thjesht shek.20. Me cfare justifikimi historik do te mund te krijohej Albania ne konferencat e viteve 1913-1920, kur ajo nuk do kishte ekzistuar asnjehere me pare?
    Dhe njeher po te them qe nje arsyetim i tille eshte shume i siperfaqshem. Bizanti nuk kishte si qellim asfiksimin e albanise-shqiperise, ne ato 500 vjet bizanti kontrollonte pothuajse vetem qytetet e shqiperise, zonat e tjera u pushtuan nga got, avar, e fundimisht sllav. Cfaje ka ketu bizanti?

Krijimi i nje mbreterie te tille nuk ka rendesi per shqiptarizmin, sepse nuk u krijua nga shqiptare dhe as papa as anzhuinet nuk i rruheshe per identitetin shqiptare. Se si interpretohet kjo mbreteri sot per interesat shqiptare mua nuk me intereson. Cdo efekt qe ti sjell ketu eshte thjesht aksidental. Pra nuk mundet te thuash qe sistemi romano katolik eshte shqiptaro formues.

Neritan Ceka ndoshta ka thene qe Temat e Bizantit luajten rol ne mbrojtjen e trojeve shqiptare te sotme nga sulmet sllave, por ai s'ka thene se keta Tema te Bizantit luajten nje rol ne identitetformimin alban, ndryshe ec e ma jep referencen se ku e ka thene. Bizantinet ruajten trojet arbereore nga sulmet sllave, ashtu sikurse ruanin kolonite e tyre ne asimilim e siper.
    As une nuk thashe qe ka thene nje gje te tille. Une po te them c'rendesi ka krijimi i nje identiteti gjeopolitik kur ato luajten rolin me decisiv per mbijetesen e nje populli te tere. Si mundet te kete identitet shqiptare pa shqip-foles? Dhe njeher une nuk kam thene asnjehere qe bizanti interesoheshe per mbijetesen e shqiptareve, une thjesht po them qe keto efekte pozitive aksidentale mundet ti gjejme nga te dyja anet.

Me sa di une, variantin e perkthimit alban-parthen, per here te pare e kam sjelle une ne forum, dhe une e kam lexuar tek libri "Dilema e Arberit" e P. Xhufit. Gjithsesi, i vene nga te tjeret apo emertim vendas, emri Arber, perkunder pretendimit tend, eshte ai qe perdorej para perdorimit te emertimit shqip-tar.

Nuk thashe se s'kane qene, por se edhe nje here qe Kreu i Sistemit Bizantin beri nje harte gjeoetnike te Perandorise, aq qe i ra ndermend te permendte albanet. Ky Sistem u DETYRUA ti permende atehere kur ne kolonite e tyre Arberore u duken perendimoret-katolike si Normanet.
    Arber nuk do te thote asgje ne shqip, esht bastardim i fjales alban, me origjine latine. Une nuk thashe qe emertimi arber erdhi mbas emertimit shqiptar, une thashe qe ky emertim eshte i huaj.

Qe arberit u permenden per here te pare gjate invazionit te romano katolikeve Norman, nuk do te thote se Normanet pushtuan shqiperine me qellim qe te permendeshin arberit.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Pra, nqs ti beson se misoni ekumenik i kishes nuk mund te degjenerohet ne nje mision te ngushte brenda nje populli, ATEHERE pa fjale ti je duke i dhene te DREJTE VATIKANIT qe sipas teje "nuk ua le rradhen shteteve e popujve qe ti dalin per zot vetes."
    Vatikani nuk eshte Kishe eshte SHTET. Dhe Selia e Shenjte e Romes e Vatikani nuk jane sinonime. Kur te diskutosh me ndonje katolik te lejohen te tilla gabime, por jo me nje orthodhoks.

Ja dhe GAFA tjeter! Kisha Katolike ka Sinod lokal te vetin. Si mundet nje Dioqeze te kete Sinod? Kete vetem Albo, qe eshte veteshpallur nje lloj "peshkopi" ex-catedra orthodhoks i ketij forumi, mund ta spjegoje.
    Krahe ka edhe pula, por ce do qe nuk fluturon dot. Kujt i hyn ne pune sinodi kur ajo Kishe nuk njeh fare konceptin e autoqefalise dhe Papa i Romes ben edhe sot e kesaj dite emerimet ne krye te dioqezave shqiptare e dergon edhe vikare speciale te tipit "nunc apostolik"? Ke po perpiqet te ungjillizoje ai "nunci apostolik" ata katoliket e pabindur te maleve, apo ne skizmatiket orthodhokse?!

Kjo eshte Hipoteze banale religjiozo-nacionaliste greke dhe thjesht anti-perendimore. Fakti qe ti mburresh SOT me orthodhoksine e subjekteve bizantine te Kishes se Romes, sic jane Arbereshet unite, tregon se PER TY Orthodhoksia mund te bashkejetoje me edhe NEN Romen....:
    Une as nuk "mburrem" me arbereshet ne Itali dhe ritin e tyre bizantin, as nuk i urrej latinet katolike. Tek arbereshet ne Itali une shoh gjurmet e Orthodhoksise si ne vetedije si ne traditen e kulturen qe kane arritur te ruajne edhe sot e kesaj dite. Kurse sa here qe shoh besimin dhe historine e latineve katolike, une kuptoj se sa i bekuar jam nga vete Perendia per ate besimin orthodhoks qe shume prej nesh e marrin si te falur ose nuk i kushtojne rendesine e duhur.

I gjithe ky pasazh me siper pasqyron varferine tende reale ne lidhje me aspektin kombetar te identitetit te cdo njeriu dhe e ben te paspjegueshme pjesemarrjen tende ne kete teme, sepse ti shkurt je kundra nje teme te tille.
    Thone qe njerezit me shume-flamure perfundojne se valevituri flamurin e fundit ate te nacionalizmit. Dhe duke marre parasysh kohen post-moderne ne te cilen jetojme ku globalizimi dhe levizja e lire dhe e shpejte e njerezve po shuan cdo kufi fizik midis popujve, fakti qe ti je duke ngritur lart flamurin e nacionalizmit me sjell nder mend ate portretin e Haxhi Qamilit qe valeviste flamurin e Bab Sulltanit ne Shqiperine e Mesme dhe kerkonte te bente "kunder-revolucion" edhe kur koha e Babe Sulltanit kish perenduar njehere e mire.

Ne fakt, rolin e Haxhi Qamilit e ka zene Abdi Baleta, ty une do te quaja "Pjeter Budi" i koheve moderne qe thurr plane per te pushtuar e shtene nen kontroll ne emer te Papes se Romes te gjithe "skizmatiket" e "popullit te Skenderbeut".

Ku i dihet, mbase keni me shume sukses sot se sa keni patur ne keto 600 vjetet e fundit!

Ti pra jeton ne nje gjendje sa falso aq edhe viktime. Falso, sepse realiteti fetar qe ty te rrethon, pra orthodhoksia, jeton ndryshe nga parimi yt dhe viktime, sepse ky lloj parimi i yt, se feja ortodokse nuk duhet ti sherbeje ceshtjes nacionale shqiptare, i bie per shtat botes ortodokse qe te rrethon.
    Mos deshe te thuash qe je shqiptar me i mire se une dhe ke bere me shume per kombin se une?! Ti je nje apostat edhe brenda familjes tende e jo me per identitet kombetar qe nuk behet fjale. Me cdo liber qe lexon ti shpik nje identitet te ri shqiptar dhe kjo eshte ajo qe te ben me shume qesharak se cdo gje tjeter me lart.

1) Deshtimi i te pasurit shenjtor kombetar i takon periudhes para-Islame te Shqiperise, shekujve 10-15. Ne kete periudhe duhen kerkuar pergjigjet, sepse kjo ka qene periudha kur popujt qe kishin perqafuar Bizantinizmin ne Ballkan bene reformen fe-komb: Bullgaret e bene ne shek 9-12; serbet e bene ne shek.13; greket kishin vete bizantin; shqiptaret hic.
    Or tunxh qe as nuk di e as nuk do te mesosh. I vetmi popull ballkanik qe i pari hodhi themelet e identitetit kombetar ishin shqiptaret me Beselidhjen e Lezhes dhe me luften e shenjte qe bene kunder turqve. Dhe ai Gjergj Kastriot u be nje simbol qendrese e lirie jo vetem per shqiptaret por per gjithe popujt e shtypur ballkanike nen zgjedhen e Sulltanit.

Edhe sot e kesaj dite Gjergj Kastrioti nderohet njesoj si nga nje serb, si nga nje grek, si nga nje maqedon, si nga nje bullgar, ashtu sic e nderojne edhe vete shqiptaret.

Pra, 2/3 e shqiptareve nqs jane praktikisht myslimane u falen te njejtit Zot sikurse edhe te krishteret. Keshtu qe mos i ofendo thjesht nga fanatizmi i momentit 2/3 e shqiptareve, sepse kjo vazhdon te flase keq per mendesine tende reale.
    Or tunxh, une nuk po ofendoj njeri, ai qe eshte duke ofenduar je ti, je duke ofenduar inteligjencen time dhe te atyre qe te lexojne. Shqiptaret e kane nje shenjtor qe ua kane zili gjithe popujt fqinje dhe qe e gjen ne mes te sheshit te Tiranes, Prishtines e Shkupit. Mban emrin e Shen Gjergjit dhe me bekimin e Perendise ndali me nje grusht njerezish perandorine me te madhe dhe me te frikshme te kohes. Eshtrat e te cilit turqit i varrnin si hejmali shenjtori ne qafe.

Jo atehere, por edhe sot e kesaj dite Gjergj Kastrioti nuk nderohet njesoj nga te gjithe shqiptaret. Sepse te gjithe hiqen si shqiptare, por jo te gjithe jane shqiptare. Te gjithe shpikin nga nje identitet kombetar shqiptar, por ka vetem nje identitet kombetar shqiptar, ate qe lindi ne 28 nentor 1443 ne Kruje me kthimin e Gjergj Kastriotit ne Atdhe, dhe qe u konfirmuar perseri ne po te njejten dite ne Vlore, me 28 nentor 1912.

Dhe ai flamuri yne bizantin kombetar i vrau si syte e Sulltanit edhe syte e Papes se Romes njesoj! Dhe nga e njejta kupe latine helmi qe mori jeten e Gjergj Kastriotit, u helmua edhe Ismail Bej Vlora!

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 12-11-2007 mė 02:51

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    18-06-2005
    Postime
    297

Lightbulb

Nga cila kuzhin po i njxerr keto lajme(genjeshtra)Historija Shqiptare tregon te kunderten,na sjell ndoj fakt,ose mos pastroj tregimet?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 12-11-2007 mė 02:44

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Nga cila kuzhin po i njxerr keto lajme(genjeshtra)Historija Shqiptare tregon te kunderten,na sjell ndoj fakt,ose mos pastroj tregimet?
    Dr. Aurel Plasari, eshte sot drejtor i Bibliotekes Kombetare ne Tirane, para 2 vjetesh nxorri nje liber ku hidhte tezen e helmimit te Gjergj Kastriotit gjate vizites se tij ne Rome.

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=70752

Kurse per helmimin e Ismail Bej Vlores, lexo me poshte:

http://www.albasoul.com/modules.php?...thread&order=0

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=78519

Shiko sa mire eshte kur ke deshire te mesosh e fillon e lexon.

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 12-11-2007 mė 02:57

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Vertet nuk paske shkruar qe nena e Kostandinit ka thene, ke shkruar qe perandori bizantin ka thene.
    Jo, ketu ti duhet te ndalesh, sepse ketu qendron Injoranca jote ne lidhje me historine. Sepse edhe sikur te kisha shkruar une ashtu ne emer te Elenes, se emes se Konstandinit, pergjigja jote, nqs merr vesh ndopak nga historia, do duhej te ishte nje terheqje vemendje per ate se Elena ne shek.4 nuk ka pas se si ti lente amanet pasardhesve per mos-martesa me paganet duke perjashtuar vetem Franket, sepse franket ne shek.4 as qe luanin ndonje rol ne historine e Romes (Bizantit) e jo me te permendeshin eksluzivisht.

Pra, ceshtja eshte se ketu ti si edhe ne FE e ke treguar se je i paafte te marresh pjese ne diksutim.

Se kush e ka thene ndrsyhon asgje ne argumentin se franket dhe barbaret e Kostandinit te Madh kishin te njejten prejardhje. Gjithashtu pak rendesi ka ne se mbi kete fakt qenesor qe prej shekullit te 8-9 eshte shkruar nga perandori yt ne shekullin e 13.

Ka rendesi, sepse ti e justifikove te qenit frank te Konstandinit me ate se derisa e ka thene Elena, e jema e tij, ajo dinte se cfare fliste.

Fakti eshte se kete amanet e ka lene perandori bizantin i shek.10 dhe me ate perjashtim qe u beri lidhjeve te martevsave me Franket, meqe prej ketej e kishte origjinen edhe Konstandini i Madh, MUA edhe cdo njeriu qe nuk fle gjume e enderron kur lexon histori - sic ben ti - tregon se perandori ne fjale e konsideronte Konstandinin latin nga Perendimi.

Po ne fakt akrabacite e tua ne kete argument jane menyre te menduari dhe jo thjesht gafa. Sepse me sa duket per ty derisa nje gje nuk eshte bere publike nuk ka ekzistuar. Me kete teori struci po na mbush mendjen ne kete teme se derisa une nuk di (s'kam lexuar), Shqiperia nuk ka ekzistuar. Kjo do te ishte shume e vertete sikur ti te ishe Krishti.
    Ti je fare...Une po te them kete e thote Shuflai, ti me keput brockulla. Pse duhet ta besoj se e thua ti, apo thejsht se e thote Muzaka? Pse mos valle Muzaka nuk ka pasaktesi historike ne deshmine e tij?

. Eshte gafa jote qe ke lene ne hije se Karl Topia i kishte vjedhur vajzen Anzhuineve te cilet me pas i gllaberuan mbreterine, nderkohe qe ky qe i biri i anzhuines se grabitur dhe personi mbreteria e te cilit nuk eshte cenuar nga anzhuinet. Kjo ndodh ne brezin tjeter pas tij ne Helenen e Krujes dhe Markon. Po ti ke lexuar vetem Porgenitus pasi t'u sollen argumente ne temen e Skenderbeut mbi ritin. Sigurisht, edhe ketu ke te drejte, sepse Albo ka fshire cdo post pervec te tuajave dhe te vetave.

Askund nuk kam thene se ishte Karl Topia ai qe i kishte vjedhur vajzen Robertit. Keto jane parafytyrime te tua qe bashke me fjalite e tua qe si merr vesh njeri, te bejne TY tip anti-patik ne debat pervec se nje provokator socio-komunist.

Ti TIRAS nuk ke sjelle asnje argument ne TEMEN per Skenderbeun dhe nuk ehste nevoja ta perseris njeqind here kete. Boll me mitet sikur po ju pret njeri fjalen e po ju heq postimet juve, se si behet vone njeriu per nivelin arsimor te bursanto-studenteve te djemve te deputeteve komuniste.

Mos me keqkupto Seminarist. Ti je dogmatikisht nje ortodoks, por nje ortodoks qe e akne lene ne vend te fundit per shkak te prejardhjes. Nuk te ndihmon ketu as pjesa shqiptare e as ajo turke. Revolta jote lexohet vetem ne kete pike.
    E ke shume gabim...Gjithsesi jam shume me lart e me i nderuar se ty.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 12-11-2007 mė 18:09

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin

Mos deshe te thuash qe je shqiptar me i mire se une dhe ke bere me shume per kombin se une?! Ti je nje apostat edhe brenda familjes tende e jo me per identitet kombetar qe nuk behet fjale. Me cdo liber qe lexon ti shpik nje identitet te ri shqiptar dhe kjo eshte ajo qe te ben me shume qesharak se cdo gje tjeter me lart.
    Se cfare ke bere per Kombin ti, kjo po duket dita dites, madje ne kete teme ti ke treguar shume.
    Ti e ke fjalen se ke bere nje forum, mirepo duhet te dish se ky forum eshte thike me dy presa, po qe fjala per kombin.

Sa per temen, ne vazhde te disnformacioneve qe ke dhene ne forum, doli dhe nje informate tjeter, ajo qe Gjergj Kastrioti qenka shenjtor, me dekret ex-catedra te "peshkopit" te veteshpallur te FSH-se.

Ironia e ketij romanticizmi qendron se nqs ORTODOKSET do pranojme ate se Skenderbeu eshte shenjtor, kjo do te thoshte se NE pranojme qe jemi si Skenderbeu, Uniate, apo Katolike te Ritit Lindor.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 13-11-2007 mė 11:49

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ti je aq i nxene mer Seminarist sa truri i ka zene pamjen edhe syve te tua te ballit. Njeriu me vizion mesatar do kishte vene re qe i eshte dhene e drejte ne faktin qe nuk citon Elenen por Perandorin Bizantin. Argumenti vijonte qe nuk ka rendesi fakti se kush apo ne cilen periudhe kohore eshte shkruar sepse vertet qe Kostandini dhe franket kane origjine te njejte. Ky post nuk eshte fshire. Perseritjet nga tre here te fjaleve te tua perdori ne Seminar, qe t'ju a ngulitesh pallavat ne koket aguridheve dhe mediokerve.

Citim Postuar mė parė nga Styx
    Vertet nuk paske shkruar qe nena e Kostandinit ka thene, ke shkruar qe perandori bizantin ka thene. Se kush e ka thene ndryshon asgje ne argumentin se franket dhe barbaret e Kostandinit te Madh kishin te njejten prejardhje. Gjithashtu pak rendesi ka ne se mbi kete fakt qenesor qe prej shekullit te 8-9 eshte shkruar nga perandori yt ne shekullin e 13.
    Jo, ketu ti duhet te ndalesh, sepse ketu qendron Injoranca jote ne lidhje me historine. Sepse edhe sikur te kisha shkruar une ashtu ne emer te Elenes, se emes se Konstandinit, pergjigja jote, nqs merr vesh ndopak nga historia, do duhej te ishte nje terheqje vemendje per ate se Elena ne shek.4 nuk ka pas se si ti lente amanet pasardhesve per mos-martesa me paganet duke perjashtuar vetem Franket, sepse franket ne shek.4 as qe luanin ndonje rol ne historine e Romes (Bizantit) e jo me te permendeshin eksluzivisht.
    ... MUA edhe cdo njeriu qe nuk fle gjume e enderron kur lexon histori - sic ben ti - tregon se perandori ne fjale e konsideronte Konstandinin latin nga Perendimi.
    Ti ke arsye te nenkuptosh qe perandori bizantin e quan Kostandinin latin nga Perendimi, ndersa une e di qe Kostandini ishte dardan. Qe kur deshira quhet fakt historik?

... Ti je fare...Une po te them kete e thote Shuflai, ti me keput brockulla. Pse duhet ta besoj se e thua ti, apo thejsht se e thote Muzaka? Pse mos valle Muzaka nuk ka pasaktesi historike ne deshmine e tij?
    Nuk kam permendur Muzake gjekundi. Po ashtu nuk falsifikoj perkthimet per t'ja pershtatur argumentit tim , sic je kapur ti duke bere disa here ne te shkuaren.

... se si behet vone njeriu per nivelin arsimor te bursanto-studenteve te djemve te deputeteve komuniste.?
    Kam pare djem te tille te zgjuar po aq sa edhe hajvane. Po qe te flesh i qete, nuk hyj ne asnjeren kategori (as te deputeteve, e as te bursave.)

... E ke shume gabim...Gjithsesi jam shume me lart e me i nderuar se ty.
    Me behet qejfi per vetebesimin dhe shkallen e larter qe paske arritur. Po si e mat? Krishti u lante kembejt dishepujve te tij.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 12-11-2007 mė 22:27
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Sa per temen, ne vazhde te disnformacioneve qe ke dhene ne forum, doli dhe nje informate tjeter, ajo qe Gjergj Kastrioti qenka shenjtor, me dekret ex-catedra te "peshkopit" te veteshpallur te FSH-se.
    Jeta e Gjergj Kastriotit eshte nje jete shenjtori pasi cdo njeri qe e jeton jeten e tij me postulatin: "Do te ngelem deri ne vdekje mik i virtytit e jo i fatit" eshte nje shenjtor. Cdo i krishtere qe heq dore nga ofiqet e sulltanit dhe komanda e ushtrise perandorake dhe kthehet ne Atdhe per te udhehequr popullin e tij te vogel ne luften e shenjte per lirine dhe mbrojtjen e fese e tradites se te pareve, eshte nje shenjtor. Cdo i krishtere qe arrin te ndali ushtrine me te madhe e me te frikshme te kohes me nje grusht njerezish, nuk ka se si ta kete arritur dot kete gje pa Bekimin e Perendise, ashtu si Shen Konstandini erdhi ne pushtet ne Rome me shenjen e kryqit. I biri i Gjon Kastriotit dhe i vellai i Reposh Kastriotit, shpirtrat e te cileve prehen ne hajatin e manastirit te Hilandarit ne Malin e Shenjte.

E njeh apo jo Kisha Orthodhokse si shenjtor, kjo eshte vetem ceshtje kohe, pasi Kisha Orthodhokse gjithmone ka respektuar vullnetin e popullit te krishtere orthodhoks i cili i nderon dhe dallon shenjtoret shekuj perpara se Kisha ti njohi si te tille. Nuk ka popull orthodhoks e jo-orthodhoks ne boten e krishtere qe nuk nderon jeten dhe vepren e Gjergj Kastriotit.

Albo

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin
    Jeta e Gjergj Kastriotit eshte nje jete shenjtori pasi cdo njeri qe e jeton jeten e tij me postulatin: "Do te ngelem deri ne vdekje mik i virtytit e jo i fatit" eshte nje shenjtor.

Ky eshte kulmi i nje verberie romantike! Po kush e ka vertetuar kete se fjalet e tij, "do te ngelem deri ne vdekje mik i virtytit dhe jo i fatit", jane realiteti i asaj qe ka ndodhur? Cili eshte virtyti ne kete rast? Psh, nqs Skenderbeu ishte me tradite ortodokse, mik i virtytit apo i fatit eshte kthimi i tij nen Romen, nen te cilen ai luftoi si Katolik? Nqs Skenderbeu nuk la gje te mire pa thene ne mbrojtje te papes dhe Romes sa ishte gjalle, i cili u be edhe motiv luftimi per te, virtyt ishte te shante papen ne fund te jetes, ashtu sic kerkon ti ta vertetosh me fakte nga Kristo Frasheri?

Ti mohon bazat e identitetit kombetar ne kete teme, duke e quajtur kete si segmentim te implementuar nga Perendimi kundrejt identitetit pan-bizantin grek te imponuar nga Lindja; ti quan Apostazi mbrojtjen e idese se eshte ne Perendimin aty ku gjehen te strehuara ambicjet nacionale shqiptare - ndersa ti kerkon qe Gjergj Kastrioti te jete shenjtor...Mirepo mbi cfare bazash, kur ky e iu pergjigj pikerisht politikes fragmentuese te Vatikanit dhe hyri ne Komunion fetar me te?

Cdo i krishtere qe heq dore nga ofiqet e sulltanit dhe komanda e ushtrise perandorake dhe kthehet ne Atdhe per te udhehequr popullin e tij te vogel ne luften e shenjte per lirine dhe mbrojtjen e fese e tradites se te pareve, eshte nje shenjtor.
    Ne nuk mund ta dime te plote te verteten. Ndoshta sulltani ka dashur me te vertete ta zhduke edhe ate, ashtu sikurse pretendohet ne histori. Keshtu qe Skenderbeu e ka pasur te domosdoshme te gjeje nje rrugedalje tjeter, pra duke i dale kundra. Sidoqofte, sulltani nuk ia dha trojet e te jatit, kur ky vdiq, shkak qe u be xhelozi per Skenderbeun. Skenderbeu nuk u kthye per te udhehequr thjesht nje popull te vogel kunder turqve, por me ate popull ai donte te joshte pushtetin politik perendimor dhe me keto te fitonte ate qe se kishte pasur as i ati. Nqs nuk do te ekzistonte faktori perendimor, zor se ai do kishte marre mundin e kryengritjes.

Cdo i krishtere qe arrin te ndali ushtrine me te madhe e me te frikshme te kohes me nje grusht njerezish, nuk ka se si ta kete arritur dot kete gje pa Bekimin e Perendise, ashtu si Shen Konstandini erdhi ne pushtet ne Rome me shenjen e kryqit.

Duke ditur qe Konstandini erdhi ne pushtet me ane te luftes qe beri ne Rome kunder Maksentit, pikerisht ku thuhet se ai pa kryqin, Albo-ja eshte duke MBESHTETUR idene se Zoti bekon luftra-kryqezata kundra te pafeve. Pra, ti je duke dale ne kundershtim me veten kur thua me larte ne kete teme se Roma (Papa) ka bere e ideuar kryqezata.

I biri i Gjon Kastriotit dhe i vellai i Reposh Kastriotit, shpirtrat e te cileve prehen ne hajatin e manastirit te Hilandarit ne Malin e Shenjte.

Ne nuk e dime se sa e vertete eshte kjo. Ti je gati ta hash sapunin per djath sa here qe kete ta ofrojne lindoret. Kush e ka thene kete? Nje fare studiuesi me emrin Grigorevic, ne mos gaboj rus, qe e zbuloi ne shek.18. Me pas, askush nuk e ka analizuar se sa reale eshte kjo gje. NUK KA asnje analize te kesaj hipoteze.

Ekziston edhe mendimi se Muzaka ka bere gabim kur shprehet se Reposhi vajti ne manastirin e Sinait, qe ndodhet ne Arabi. Mendohet - dhe kjo hipoteze eshte e logjikshme - qe Sinai i Muzakes eshte ngaterruar me SINEN e Gardhit te poshtem ne Diber. dmth qe Reposhi te kete qene murg ne nje manastir (katolik?!) ne Diber.

Po e motra e Skenderbeut qe ka qene murgeshe klariste (urdheri franceskan i femrave) ne manastirin katolik ne Kep te Rodonit?

E njeh apo jo Kisha Orthodhokse si shenjtor, kjo eshte vetem ceshtje kohe, pasi Kisha Orthodhokse gjithmone ka respektuar vullnetin e popullit te krishtere orthodhoks i cili i nderon dhe dallon shenjtoret shekuj perpara se Kisha ti njohi si te tille. Nuk ka popull orthodhoks e jo-orthodhoks ne boten e krishtere qe nuk nderon jeten dhe vepren e Gjergj Kastriotit.

Albo

Po kush na qenka ky popull qe dikerka edhe nderonka Gjergj Kastriotin si shenjtor?!

Ketu dalim serish (perseri dhe perseri) ne KOMPLEKSITETIN e perseritur ne kete teme: Albo = Populli shqiptar; Albo=Esenca e popullit shqiptar, dmth Shpirti i Shqiptarit --> kjo dmth qe meqe Albo = Orthodhoksi, atehere kemi Orthodhoksi ala-Albo = Shqiperi, Shqiptari.

Keshtu qe cfare ndien Albo, kete e ndien populli shqiptar, madje kete e ndjejne edhe kompiuterat tone, kur ne ekran del Albasoul-i, duke dhene flashin: Albo eshte Shqiperia, Shqiperia eshte Albo!

Fatkeqsisht ne Kishen Ortodokse sot po ndodh me shumice dukuria qe te pamendte (shoferat e personaliteteve te kishes, kompiuteristat, pensionistat, komunistet etj) te na japin mend!

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar mė parė nga malo666 Lexo Postimin
    Dhe njeher po te them qe nje arsyetim i tille eshte shume i siperfaqshem. Bizanti nuk kishte si qellim asfiksimin e albanise-shqiperise, ne ato 500 vjet bizanti kontrollonte pothuajse vetem qytetet e shqiperise, zonat e tjera u pushtuan nga got, avar, e fundimisht sllav. Cfaje ka ketu bizanti?

Malo, ti ke nje problem me arsyetimin. Ashtu sikurse ne rastin e Perendimit pro-Alban, Bizanti nuk ka pas pse ta bazoje ekzistencen e vet ne anti-Albani.
    Nuk eshte kjo METODA mbi te cilen kerkohen faktoret pro edhe anti Alban ne histori.
    Metoda kerkon pikerisht ato faktore, ne kete rast te huaj, ne te cilet u gjenden, fshehen, strehuan, promovuan, mbrojten ato faktore te tjere, ne kete rast te brendshem, te cilet ne zinxhir cuan ne krijimin, stabilizimin dhe zyrtarizimin e ceshtjes nacionale Albane.

Keto pra i gjejme te perpuqura gjate gjithe historise nepermjet vijes Perendim-Albani, ndersa Lindje-AntiAlbani.

Krijimi i nje mbreterie te tille nuk ka rendesi per shqiptarizmin, sepse nuk u krijua nga shqiptare dhe as papa as anzhuinet nuk i rruheshe per identitetin shqiptare. Se si interpretohet kjo mbreteri sot per interesat shqiptare mua nuk me intereson. Cdo efekt qe ti sjell ketu eshte thjesht aksidental. Pra nuk mundet te thuash qe sistemi romano katolik eshte shqiptaro formues.

Bizanti nuk u krijua nga Greke, por eshte baza gjeopolitike e interesave nacionaliste moderne greke, pasi Megali Ideja eshte pikerisht arritja e Bizantit. Kur e krijoi Konstandini Bizantin, nuk i rruheshe per greket, por kjo nuk i pengon ata te shikojne ne Bizant pikerisht realizimin e ambicjeve te tyre.

Arber nuk do te thote asgje ne shqip, esht bastardim i fjales alban, me origjine latine. Une nuk thashe qe emertimi arber erdhi mbas emertimit shqiptar, une thashe qe ky emertim eshte i huaj.

Ne radhe te pare, per perkatesine e fjales Alban - Arben, ka hipoteza te ndryshme. Disa studiues, po marrim psh S. Frasherin, e shikon ate te lidhur me kompoziten Are-ben, pra bujk.
    Sidoqofte, ketu rendesi ka, jo se kush e vuri emrin, por ndergjegjesimi i popullit ne veteidentifikimin me ate emer.

Faqja 15 prej 51 FillimFillim ... 5131415161725 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  2. Roli i familjes gjatė socializimit politik
    Nga Davius nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 17-01-2006, 12:22
  3. Besimi dhe besimtari
    Nga Fjala e drejte nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-12-2004, 16:41
  4. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59
  5. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •