Close
Faqja 13 prej 51 FillimFillim ... 3111213141523 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 121 deri 130 prej 505
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar mė parė nga postuar me pare nga Seminarist
    ]Ne kete teme une kam folur per nacionalizmin pikerisht per HIR te krishterimit, sepse Krishterimi do arrije te jape frute vetem kur te mbroje, kultivoje identitetin etnik shqiptar. Te veprosh ne Shqiperi si i krishtere kundra etnise shqiptare, KJO eshte anti-krishterim dhe une besoj se per kete do jepet dhe llogari ne Gjykim.

Pergjigja

Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin
    Krishterimi i Vertete ka 2000 vjet qe jep fryte mes shqiptareve, i gjen ne ata kodiket e shenjte, i gjen ne manastiret e kishat shekullore, i gjen ne ikonat e Onufrit, i gjen ne ikonostaset dhe mozaiket qe sot ruhen si pasuri kombetare, i gjen ne perkthimet ne shqip te ungjillit nga greqishtja, i gjen ne perpjekjet per alfabetin e pare shqiptar ne shkrimin e gjuhes shqipe, i gjen ne luften per lirine dhe mbrojtjen e tradites se te pareve ndaj turqve per 500 vjet, i gjen edhe ne rezistencen ndaj propagandes latine uniatiste mes shqiptareve qe vazhdon edhe sot e kesaj dite.

Kur une flas per frute, e kam fjalen, sic e kam thene, per lidhjen fe-etni dhe JO per rezultatet e Fese ne etni. Sepse ne rastin e dyte, dmth rezultatet e Fese ne etni, qe eshte edhe permbajtja e pergjigjes tende, nuk kemi te bejme me ate per te cilen po flas une. Ajo per cka une flas do te thote qe FEJA identifikohet me, ne rastin tone, Shqiperine dhe ineteresat e saj historike, sikurse edhe e anasjellta.
    Kjo gje eshte arritur tek TE GJITHE popujt ortodoks ballkanik, PERVEC Shqiperise.

Ne rastine dyte, pra, cka eshte ajo per te cilen ti kthen pergjigje, kemi te bejme me rezultatet e Fese (ortodokse) ne etni, qe dmth KOLONIZIMIN bizantino-helen ne etnine shqiptare.

Kundra etnise shqiptare? Orthodhoksia eshte ne zemer te etnise shqiptare, or tunxh! Ashtu sic eshte ne zemer te etnise greke, ashtu sic eshte ne zemer te etnise serbe, ashtu sic eshte ne zemer te e tnise bullgare, ashtu sic eshte ne zemer te gjithe popujve orthodhokse.
    Kjo eshte RRENE me bisht, dmth qe ortodoksia eshte ne zemer te etnise shqiptare, po ashtu sikurse eshte ne zemer te popujve qe ti permend.
    Ndoshta ti e ke fjalen per ate se si ndihesh ti personalisht ne lidhje me orthodhoksine dhe duke DITUR qe ne kete forum ti ke shfaqur shpesh here, mu ne kete teme, KOMPLEKSITETIN e identifikimit te VETES me Shqiperine apo Heronjte e saj (psh e ke identifikuar veten me Gjergj Kastriotin, Muzaken etj), mund te gjeje kuptim shprehja jote se Orthodhoksia eshte ne zemer te Shqiperise (lexo Shqirtit Shqiptar, lexo Albo-s).
    Kjo eshte nje semundje e jotja, qe megjithese une nuk e kam qejf tipin tend, me vjen KEQ qe e ke.

Nuk eshte Orthodhoksia qe perthyhet dhe u peshtatet popujve e kulturave, jane kulturat e popujt qe Krishterohen dhe veshin kostumin e virtyteve te krishtera! AntiKrishterim eshte perpjekja per te perligjur ekzistencen tende si popull duke ndjellur urrejtjen ndaj popujve te tjere! AntiKrishterim eshte te tradhetosh mesimet e Krishtit dhe Misionin e Kishes per hir te krenarise boshe kombetare!

Albo, nqs ajo qe kam theksuar me te zeze, eshte ashtu sic e ke thene ti, atehere shprehja jote e mesiperme se Orthodhoksia eshte ne zemer te nder te tjere Heleneve (dmth Bizantineve) eshte nje RRENE me Bisht, sepse e dime perbuzjen qe kane pasur ata popuj te tjere, duke u vetelavderuar per gjera qe si kishin te tjeret.
    Patjeter qe Ortodoksia u pershtatet kulturave. Kjo do te thote qe, PA kompromentuar DOKTRINEN, ajo u pershtatet ne shprehi kulturave ku ka gjetur vend. Dihet qe Krishterimi eshte Helenizuar dhe Romanizuar. Ambicjet e botes pagane greko-romake, u zevendesuan nga ambicje te reja greko-romake, paralel me te vjetrat, por kesaj radhe kristiane.

Nese dishepujt e Krishtit do te kishin bere kete mekat qe ti ze ne goje, ata do te kishin zgjedhur te qendronin judenj besnike, e nuk do te beheshin te Krishtere! Nese greket e lashte do te kishin bere te njejtin gabim qe ti ze ne goje, ata nuk do te perqafonin "fene e judenjve" por do te vazhdonin tek perendite e tyre pagane! Nese te krishteret e hershem do te benin te njejtin gabim si ty, ata do te kishin zgjedhur qe te gjunjezoheshin perpara perendive pagane te romaneve e do tu benin atyre flijime, e nuk do te deshmonin besimin e tyre te krishtere deri ne martirizim!

Kjo eshte nje menyre protestanto-ungjillore e te debatuarit, qe perjashton zhvillimet kishtare. Psh, qe ta kuptosh, pse ne cilin vend ka thene Krishti apo Apostojt qe GJUHA e Kishes eshte Greqishtja? Atehere, sipas teje, Shen Kozmai nuk do te mund tu thoshte dot shqiptareve, se gjuha e Kishes eshte greqishtja, prandaj mohoni shqipen e mesoni greqisht!!!!

Shpikja e "identitetit alban" mbi mbreterine e anzhuineve eshte sa idioteske edhe qesharake. Eshte idioteske pasi ai eshte emer qe na e kane vene te huajt dhe mund te perdoret vetem si nje fakt perpjekje kolonizimi te anzhuineve ndaj shqiptareve e jo per "identitet kombetar". Eshte qesharak per kedo qe njeh historine e anzhuineve ne Shqiperi dhe kapricot e Tanush Topise e te birit te tij, Karl Topise, qe nuk e kane marre seriozisht as bashkekohesit e tij e jo me historianet serioze.

Une nuk shpika identitetin Alban MBI apo ne BAZE te mbreterise Anzhuine. Por une thashe se ne Mijevjecarine DYTE, pasi Albania e Antikitetit u ASFIKSUA ne faktori LINDOR sidomos ai Bizantin, DOLI ne drite si NJESI GJEOPOLITIKE dhe etnike me Anzhuinet. KJO eshte rendesia e TYRE. Dhe se gjate mijevjecarit te dyte kete tipar, te daljes ne PAH te Albanise, e shohim gjithnje ne linjen e Sistemit Politik perendimor latin-katolik. Rreth 1700-es VETEM Kisha Katolike mblodhi nje KUVEND me emrin ARBER, KUVENDI I ARBERIT.. S'behet fjale qe Bizanti apo Konstantinopoli ta kene bere nje gje te tille apo te ngjashme paksa me te.

Dhe ajo qe i ve kapak te gjithave eshte lidhja fshatareske qe ti ben mes anzhuineve dhe "ritit latin" mes shqiptareve. Se cfare lidhje ka kjo me komunitetin katolik shqiptar, nje Zot e di!

Kjo fjali eshte e pakuptimte!

Me kete llogjike te pastert ateiste, shume kollaj mund te dalesh edhe ne perfundimin qe edhe "Zoti eshte anti-shqiptar". Shen Kozmai nuk ka se si te kete qene "anti-shqiptar" pasi thirrjet e tij per edukimin e shqiptareve ne gjuhen greke nuk kishin si motiv helenizimin e tyre, kur ne ate kohe nuk kish as Greqi, por kishin si qellim ringjalljen e besimit dhe ruajtjen e besimit orthodhoks ne rradhet e shqiptareve nen tutelen e osmanllinjve. Shkollimi ne gjuhen greke bente te mundur qe shqiptaret te kuptonin liturgjine e se dieles dhe Ungjillin qe lexohej po ne Kishe ne greqisht.

Kush tha qe thirrjet e Shen Kozmait nuk kishin per qellim helenizmin e shqiptareve??!! Ti e thua kete gje? Mbi cfare baze? Ke lexuar ti, apo ben debat per hir te debatit? Shen Kozmai NUK DONTE thjesht ti helenizonte shqiptaret. AI i konsideronte ata defacto Helene, por helene te basarduar, apo helene qe po humbisnin identitetin e tyre duke folur nje gjuhe (barbare) si shqipja. Them barbare se te konsiderosh ne menyre ekskluzive greqishten si gjuhe te kishes, eshte paralel me idene pagane se gjuha e kultures e filizofise eshte greqishtja e jo gjuhet barbare. Nuk ka ekzistuar Greqia si shtet, por ka ekzistuar Helenizmi, per te cilin te gjithe studiuesit e asaj kohe thone se U BE NJE me krishterimin ortodoks.

Dhe ne retrospektiven historike, fjalet e Shen Kozmait ishin ne vetvete profeci: Gjithe kokat e rilindjes sone kombetare 1 shekull me pas u shkolluan ne gjimnazin grek te Janines, Zosimea Skoli, qe nga Abdyl/Naim/Sami Frasheri e deri tek Sulejman Delvina e Ismail Bej Vlora! Pinjolli i Sulejman Delvines sot, ashtu si ty me lart, e quan shenjtorin anti-shqiptar edhe pse vete ben pjese ne minoritetin turk shqiptar!

Ky eshte nje budallallek qe ti e ke perseritur shpesh ne kete forum dhe askush s'ta ka vene ne dukje.

Nuk e di ku ta filloj te te korrigjo ne keto qe shkruan pasi kam shume per te thene:

Parimi "Uniteti ne Diversitet" dhe "I pari mes te babarateve" nuk jane parime qe kane dale nga gjiri i Kishes Romano-Katolike, por nga gjiri i Kishes Orthodhokse, parime qe aplikohen edhe sot e kesaj dite brenda saj qe ben te mundur qe Kisha te jetoje ne cdo popull e ne cdo shtet e pavarur administrativisht nga Kishat simotra, por e varur e ne unitet te plote doktrinor e shpirteror me kishat motra kudo ne bote. Vete ekzistenca e institucionit te Papatit apo Shtetit te Vatikanit, bien ndesh jo vetem me traditen e Kishes por edhe me vete aspirata kombetare te popujve.

Parimi i pari mes te barabarteve eshte treguar ne kohe se eshte nje parim hipokrit qe nuk eshte zabtuar e as nuk zbatohet ne shumicene rasteve as ne vete vendet ortodokse. Sidoqofte duhet te kuptosh se Monarkizmi edhe jo Barazia eshte tipari me i hershem kishtar. Zoti paraqitet si mbret, po ashtu profetet, psh Moisiu, qeverisnin si monark e jo si te pare mes te barabarteve.

Dhe teksa Orthodhoksia eshte boshti i identitetit kombetar te gjithe popujve orthodhokse, besimi katolik eshte kthyer sot ne ate qe ti vete e quajte "identitet kulturor". Prej trupit te rene te Kishes se Romes linden me qindra mijera copeza protestante qe gjelojne sot ne mbare boten ne formen e sekteve te krishtera qe vetem sa shtremberojne Lajmin e Mire dhe mundohen te zbesin shkelqimin e Krishterimit te Vertete.

Identitet kulturor ne lidhje me fene eshte ajo qe tha Damiani qe ia aprovova edhe une, qe ta kuptosh Fene jo si bindje personale por si trashegimi per hir te te pareve dhe ta kthesh ate thjesht ne nje ritual te jashtem pa nje bindje te brendeshme personale. Hidhi syte rreth e qark familjes tende neper fis dhe do ta shohesh qarte kete dukuri. Edhe nga Kisha Ortodokse, dmth Kisha Lindore ka pasur Skizma q enga antikiteti (Nestorianizmi, Monofizitizmi, Ikonoklatizmi) e deri SOT (Rusia u ca me Skizma ne periudhen moderne te historise. E ke lexuar jeten e Rasputinit?). Keshtu qe nuk mund te fajesosh per kete dukuri vetem Romano-katolicizmin.

Dhe nese ne Konstandinopoje Patriarkana dhe mbare Kisha kane qene gjithmone ne mbrojtje kur vjen fjala tek ndikimi i perandorit mbi punet e Kishes, ne Rome lindi fenomeni i shkrirjes se pushtetit politik me ate kishtar, ku Papa i Romes kurorezonte mbreter, shpallte kryqezata per clirimin e tokes se shenjte, bente inkuzicionin e cdo ideje perparimtare ne perpjekjen e vete per te kontrolluar gjithcka ne shoqerite ku vepronte. Dhe cilat ishin frutet e saj? Frutet e saj ishin arritja ne ate pike ku sot ne 2007 dhe Papa i Romes e pranon qe besimi katolik eshte tashme i vdekur ne Evrope dhe kishat katolike po mbyllen per tu lene vendin xhamive qe kane mbire ne mbare Evropen Perendimore. Apo rasti me i fundit ku kreret e Evropes se Bashkuar nuk denjuan qe as te zinin ne goje trashegimine e krishtere te kontinentit!!!

Kush tha qe Konstandinopoja ka qene e mbrojtur kur vjen fjala tek ndikimi i perandorit? Nuk ke lexuar histori ti. Patriket jane nderruar sa here u ka dashur qejfi perandoreve. Madje ortodksia ia dedikon fitoren shpesh here pikerisht momenteve kur ne FRONIN politik vinte besimtari ortodoks qe bente te mundur permbysjen e ngjarjeve. Qe Papa te kurezoje mbreter, kjo nuk dmth qe ka shkrirje te pushtetit shpirteror me ate fizik. Shkrirje KA atehere kur personi qe ka pushtetin shpirteror USHTRON edhe pushtein FIZIK, apo anasjelltas dhe kjo ka ngjare me shume ne LINDJEN ortodokse se sa ne ate romake. Se vetem ne Perendim ka ngjare qe kur Perandori i shpalli lufte papes pikerisht per supremaci, u detyrua qe me pas ti kerkonte te falur duke i ndenjur TRE DITE RRESHT zbathur ne debore per te pritur faljen e papes. (Lexo Investitur Streit)

Jeta dhe historia na kane mesuar qe Orthodhoksine nuk e kane shuar nga zemrat e njerezve as 500 vjetet e pushtimit turk, as 500 vjetet e propagandes latine mes shqiptareve, as dy luftera boterore e as 80 vjetet e ideologjise komuniste! Eshte e gjalle sot sic ishte 2000 vjet me pare, sic do te jete deri ne fund te kohes. Sepse nuk eshte nje "identitet kulturor" qe i ndryshon format e ngjyrat me kohen e stinet, eshte nje identitet shpirteror i patjetersueshem dhe i pazevendesueshem!

Edhe kjo eshte nje RRENE romantike me BISHT. Ortodoksia u shua ne zemrat e njerezve ne SHQIPERI. Edhe e di se pse? Pikerisht se nuk kishte arritur lidhjen me etnine shqiptare, shkrirjen me te edhe ambicjet e saj.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 05-11-2007 mė 13:44

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar mė parė nga postuar me pare nga Malo
    ]randaj po them qe arsyetimi jot eshte i siperfaqshem. Te njejten gje mund te them dhe une per sistemin bizantin. Meqe popullsite autoktone shqiptare u mbrojten nga temat e bizantit kunder invazioneve sllave, atehere i bie qe sistemi bizant, ishte jo vetem identitet formues per shqiptaret, por baze ekzistence per kombin tone. Por prape kjo nuk do quheshe dot analize, sepse ne te dyja shembujt keto efekte do ishin aksidentale.

Hajde bujrum na i verteto ti neve qe temat e bizantit bene te mundur mbijetesen e nje njesie gjeopolitike dhe etnike me emrin Alban-i!!!!

Per IRONINE e argumentit tend, nje nga provat e para te shkruara ne mijevjecarin e dyte, ku permenden albanet, eshte ajo e Ana Komnenit, bijes se perandorit Aleks, qe permend emrin arvanitet ne lidhje PIKERISHT me sulmin e NORMANEVE katolike ne trojet e heleno-bizantinezuara shqiptare (albane), pikerisht ne Durres, shek.12.

Nderkohe qe perandori bizantin Konstandin Porfirogjeniti i shek.9 ne vepren e tij "Mbi perandorine", kur permend popujt qe perbejne Bizantin, as qe i permend albanet.

Kush te ka thene ty qe shqiptaret se kane therritur veten Albane, apo vendce arber? Ky ka qene emertimi qe perdorej para shek.15.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 05-11-2007 mė 13:37

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Styx

mos e ngaterro temen pas nje pike jo te rendesishme. Kur une i jam referuar pretendimit te Karl Topise per origjinen e tij e kam bere kete ne lidhje me ate te Karlit te Madh te shek.9 edhe jo Karl Anzhuinit. Pra, une nuk kam mohuar se Karl Topia ka lidhje me Anzhuinet. Vetem kam thene, bazuar tek Shuflai, se ne mesjete, princat ballkanike pervetesuan nje mode te kohes per te nxjerre origjinat e tyre nga dyer fisnike, ashtu sic kane bere Engjelloret e Drishtit qe permend Albo. Kjo pra ishte tema.

i/e regjistruar Maska e malo666
    Anėtarėsuar
    26-04-2007
    Postime
    564
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist Lexo Postimin
    Hajde bujrum na i verteto ti neve qe temat e bizantit bene te mundur mbijetesen e nje njesie gjeopolitike dhe etnike me emrin Alban-i!!!!

Per IRONINE e argumentit tend, nje nga provat e para te shkruara ne mijevjecarin e dyte, ku permenden albanet, eshte ajo e Ana Komnenit, bijes se perandorit Aleks, qe permend emrin arvanitet ne lidhje PIKERISHT me sulmin e NORMANEVE katolike ne trojet e heleno-bizantinezuara shqiptare (albane), pikerisht ne Durres, shek.12.

Nderkohe qe perandori bizantin Konstandin Porfirogjeniti i shek.9 ne vepren e tij "Mbi perandorine", kur permend popujt qe perbejne Bizantin, as qe i permend albanet.

Kush te ka thene ty qe shqiptaret se kane therritur veten Albane, apo vendce arber? Ky ka qene emertimi qe perdorej para shek.15.
    C'rendesi ka emri o vlla? Ajo qe thashe une e ka thene dhe Neritan Ceka. Nuk ka rendesi ketu qe s'kishte ndonje sistem gjeopolitik me emrin alban, rendesi ka qe shqiptaret u mbrojten nga pushtimet sllave, por prape kjo qe nje efekt aksidental i qellimit parimor bizant (prandaj dhe e qujta gafe nje arsyetim te tille dhe vetem e solla si shembull).

Fjala alban ne shqip nuk do te thote asgje! Eshte perkthim latin i fisit te parthineve (te pakten me sa di une). Atehere, fakti qe anzhuinet e adoptuan emrin e njohur boterisht gjeografik te vendit qe pushtuan nuk ka asnje domethenie.

Fakti, qe perfirogjiti nuk i ka permendur shqiptaret nuk do te thote qe ato s'banonin ne shqiperi.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,380
    Postimet nė Bllog
    22
    Ne rastine dyte, pra, cka eshte ajo per te cilen ti kthen pergjigje, kemi te bejme me rezultatet e Fese (ortodokse) ne etni, qe dmth KOLONIZIMIN bizantino-helen ne etnine shqiptare.
    Shko e thuaj babait dhe mamase tende qe ju jeni "kolone greke" dhe hajde na jep reagimin e tyre ne forum. Dhe pasi te marresh ndonje shpulle turinjve qe te te vije mendja ne vend, hap edhe fjalorin qe te mesosh perkufizimin e fjales "kolonizim".

Kolonizimi ka kantonacion negativ vetem kur behet ne kundershtim te vullnetit te lire te nje populli. Kur nje popull pushton me vetedije te plote dhe ne liri te plote te verteten, te bukuren, e te miren, dhe e ben ate per vete, kjo nuk e ka emrin kolonizim, e ka emrin QYTETERIM ose ZHVILLIM!

Ndoshta ti e ke fjalen per ate se si ndihesh ti personalisht ne lidhje me orthodhoksine dhe duke DITUR qe ne kete forum ti ke shfaqur shpesh here, mu ne kete teme, KOMPLEKSITETIN e identifikimit te VETES me Shqiperine apo Heronjte e saj (psh e ke identifikuar veten me Gjergj Kastriotin, Muzaken etj), mund te gjeje kuptim shprehja jote se Orthodhoksia eshte ne zemer te Shqiperise (lexo Shqirtit Shqiptar, lexo Albo-s).
    Kjo eshte nje semundje e jotja, qe megjithese une nuk e kam qejf tipin tend, me vjen KEQ qe e ke.
    Si ndihem une eshte ndier edhe Gjergj Kastrioti, edhe Gjon Muzaka, edhe Naim Frasheri, edhe Abdyl Frasheri, edhe Ismail Bej Vlora, edhe cdo shqiptar qe e ka kerkuar me vetemohim identitetin e humbur shqiptar dhe e ka gjetur dhe e ka bere per vete.

Njerezit me besim te vdekur ngushellojne veten duke pergojuar besimin e te tjereve sic ben edhe ti me lart. Je katandisur ne nje gjendje shpirterore vertet per te ardhur keq.

Dhe se gjate mijevjecarit te dyte kete tipar, te daljes ne PAH te Albanise, e shohim gjithnje ne linjen e Sistemit Politik perendimor latin-katolik. Rreth 1700-es VETEM Kisha Katolike mblodhi nje KUVEND me emrin ARBER, KUVENDI I ARBERIT.. S'behet fjale qe Bizanti apo Konstantinopoli ta kene bere nje gje te tille apo te ngjashme paksa me te.
    Per cilin Kuvend te Arberit e ke fjalen, per ate Beselidhjen e Lezhes ku Gjergj Kastrioti aplikoi parimin orthodhoks kishtar te "I pari mes te barabarteve" per te siguruar bashkimin e faktorit shqiptar ne lufte kunder turqve, apo e ke fjalen per ate Kuvendin e Arberit te mbajtur disa shekuj me pas nga ai Papa me origjine arbereshe qe si flamur te familjes se tij kish shkabonjen me dy krena bizantine?!

Sado qe dridhesh e perdridhesh sa nga "anzhuinet" e sa nga "Kuvendet e Arberit" prape te duhet ti zgurdullosh syte para gjurmeve te orthodhoksise dhe atyre bizantineve qe i ke aq qejf.

Dihet qe Krishterimi eshte Helenizuar dhe Romanizuar.
    Jo, une nuk di gje qe Krishterimi eshte helenizuar dhe romanizuar. Une di qe greket e romanet jane Krishteruar!

Shen Kozmai NUK DONTE thjesht ti helenizonte shqiptaret. AI i konsideronte ata defacto Helene, por helene te basarduar, apo helene qe po humbisnin identitetin e tyre duke folur nje gjuhe (barbare) si shqipja. Them barbare se te konsiderosh ne menyre ekskluzive greqishten si gjuhe te kishes, eshte paralel me idene pagane se gjuha e kultures e filizofise eshte greqishtja e jo gjuhet barbare. Nuk ka ekzistuar Greqia si shtet, por ka ekzistuar Helenizmi, per te cilin te gjithe studiuesit e asaj kohe thone se U BE NJE me krishterimin ortodoks.
    Po shiko atehere, duhet t'i shtosh listes se tradhetive te Shen Kozmait edhe ate te filo-turqizmit pasi eshte po ky Shen Kozma qe citohet te kete thene: "Me mire callmen e turkut se sa zgjedhen e latineve!" Dhe po te kishe "lexuar" mbi jeten e Shen Kozmait ashtu sic pretendon se ke bere, do te kishe kuptuar qe ai perseri theksin nuk e ve as tek urrejtja ndaj latineve e as tek dashuria per turqit, ai theksin e ve tek RUAJTJA E BESIMIT ORTHODHOKS TE PACENUAR! Po ky Shen Kozma predikonte ne popull qe vertet perandoria bizantine ra pas 11 shekujsh lavdie, por renia ne duart e turqve duhet pare si nje bekim Perendie. Po te kishte rene ne doren e frankeve barbare, nuk do te kishim humbur vetem lirine si popull por do te kishim humbur edhe ate te shenjten, besimin orthodhoks.

Me behet qejfi qe e ke renditur veten ne rangun e Sherif Delvines e Kastriot Myftarajve, je rikthyer me te vertete ne identitet!

Keshtu qe nuk mund te fajesosh per kete dukuri vetem Romano-katolicizmin.
    Po mundohesh te krahasosh te pakrahasueshmet? Nese ne Lindje skizmat linden si nevoje e ruajtjes se besimit dhe mistereve te Kishes nga herezite e heretiket, ne historine e Perendimit precesi skizmatik arriti ne shkallen me te larte te mutacionit: skizmimi shitet si rilindje shpirterore!

Kush tha qe Konstandinopoja ka qene e mbrojtur kur vjen fjala tek ndikimi i perandorit?
    Nuk thashe qe ishte e mbrojtur por ishte ne mbrojtje, qe nenkupton qe Kisha dhe kleri kishtar qe nga Patriku e deri tek murgu i thjeshte ishin skeptike dhe i druheshin cdo nderhyrje te perandorit ne punet e Kishes. Shembuj nga historia kishtare ke plot, qe nga Shen Athanasi i Madh qe kapi nga freret kalin e Perandorit per ti treguar atij qe herezia kish prekur edhe oborrin e tij perandorak, Shen Joan Gojeartin qe u degdis nga Froni i Shen Ndreut ne internim po nga perandori; apo Shen Maksim Refimtari qe humbi gjuhe e dore vetem e vetem se mbrojti me vetemohim besimin orthodhoks para perandorit e patrikut te Konstandinopojes ...etj.

Historia e Papatit dhe Vatikanit pas Skizmes se Madhe eshte e pershtjelluar nga histori kryqezatash e inkuzicionesh aqsa ne kohen e Gjergj Kastriotit, Vatikani kish edhe floten e saj detare ushtarake!!!

Edhe kjo eshte nje RRENE romantike me BISHT. Ortodoksia u shua ne zemrat e njerezve ne SHQIPERI. Edhe e di se pse? Pikerisht se nuk kishte arritur lidhjen me etnine shqiptare, shkrirjen me te edhe ambicjet e saj.
    Sepse flaka e Orthodhoksise eshte shuar ne zemren tende, nuk do te thote se ajo eshte shuar ne zemren e gjithe orthodhokseve. Une nuk e bej gabimin qe ben ti qe te marr persiper te flas ne emer te gjithe orthodhokseve, por di te te them, qe Flaka e Orthodhoksise nuk eshte shuar ne zemren time.

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 06-11-2007 mė 03:58

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Styx

mos e ngaterro temen pas nje pike jo te rendesishme. Kur une i jam referuar pretendimit te Karl Topise per origjinen e tij e kam bere kete ne lidhje me ate te Karlit te Madh te shek.9 edhe jo Karl Anzhuinit. Pra, une nuk kam mohuar se Karl Topia ka lidhje me Anzhuinet. Vetem kam thene, bazuar tek Shuflai, se ne mesjete, princat ballkanike pervetesuan nje mode te kohes per te nxjerre origjinat e tyre nga dyer fisnike, ashtu sic kane bere Engjelloret e Drishtit qe permend Albo. Kjo pra ishte tema.
    Ne te gjithe debatet qe ke bere permend "Regnum Albanie" qe krijuan Anzhuinet dhe "nxitjen" qe i pasak dhene kjo tipareve shtetformese te "shqiptareve". Nuk shoh rolin e Karlit Madh ketu. Karlin e Madh e perdore vetem si argument se feudalet shiptare ezagjeronin lidhjet e tyre me shtete me te fuqishme.

Ne se Karl Topia del i lidhur me Anjouinet kjo nuk e ben ate me pak te lidhur me dinastite franceze se sa po te ishte pinjoll i Karlit te Madh. Ne kete pike nuk shoh ekzagjerim te bere nga figurat shqiptare, por shoh super mashtrim te bere nga kleri dhe krajlet Serbe. EDhe ne kete pike deshmohet vetem tendenca e Sllaveve ( dhe jo Shqiptareve) per tu lidhur pas qerres te me te fortit (flirtet me Romaket, me Shqiptaret, me Turqit, me "Francen", me Ortodoksine (qe nuk qe asgje per ta), Tito me Perendimin etj) duke tradhetuar ne cdo rast kampin ku jane te atashuar.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Po Epirin a e permend gje..., e pra Epiri considerohet si toke shqiptare...!
    Ne nje postim te mepareshem kam shkrojtur...

Themelimi i Temes se Durresit bie nga fillimi i shek IX, ku si “prove” ( terminus ante quem ), mund te kosiderohet nje leter e vitit 826 e patrikut te Kostantinopojes Teodor Studiti per peshkopin e Durresit Antonin…
    Autori bizantin i shek.XI, Mihal Ataliati, e ka fjalen tamam per trevat e arberit, kur thote se marredheniet e shqiptareve ( albani ) me pushtetin bizantin ishin ndertuar mbi bazen e sistemit te izopolitise. Por qe nuk perjashtohet qe ponimi i tij te vleje edhe per trevat e tjera shqipetare.

Pse thua...,

--------------------------------------------------------------------------

Po a e di ti qe Roberto il guiscardo ( 1015-1085),Duka e Puglies,Calabrise, me pas
    Ruggero II ( 1095-1154)- Duka e me pas mbret i Sicilise, dhe me pas akoma,
    Guglielmo II ( 1153-1189 ) - Mbret i Sicilise, i cili mori Durresin dhe Selanikun me 1185, ... u shporren nga trojet tona ne saje te ushtrise se Bisantit ne bashkepunim me forcat vendase? Sa beteja u fituan kunder ketyre pushtuesve te huaj normane dhe latine, si ne Berat, Oher, Durres, Selanik, etj...!
    Mos harrojme qe eshte edhe kulmi i hegjemonise se Perendimit latin, me kryqezatat deri sa pushtuan me dredhi edhe vete kryeqytetin e Perandorise...

Mos valle keto pushtime kishin si pikesynim ēlirimin e popujve ballkanike nga te pafete? ..., - si edhe ndodh ne Palestine? ne Token e Shenjte? ..., mos valle kishin si pike kryesore ngritjen e identitetit alban nga zgjedha barbare bizantine???...?!
    Ja po ta them une, qe do te ndodhte siē edhe ndodhi ne Mesjeten e vonet ne Perendim, po te kishin fituar latinet, do te kishin djegur ne turrat e drureve mijera njerez..., do te shduknin popullata te tera nen pretekstin e divergjencave doktrinore siē bene me popujt e Italise Jugore ( Taranto ), siē shduken pothuaj krejt popullsite e krishtera ne Indine Perendimore..., siē shduken pothuaj krejt indigjenet e Amerikave..., siē edhe bene shkuj me pas ne zemer te Evropes Gjermani,France,Szicer,Hungari,Ceki..., siē i prenin gishtin e madh te dores se djathte ruseve, polaket!!!
    Pa harruar ketu kryqezaten e katert, ku vodhen, grabiten, perdhunuan( gjera qe dihen...).
    Mund te harrojme Papa Pio II Piccolomini ( 1458-1464 ), ku ne nje dokument te kohes thuhet qarte qe" nuk kishin nje simpati te veēante per ortodokset, duke mbajtur kundrejt tyre nje qendrim agresiv " te pakten sa ai qe do te kishin drejt religjoneve pagane te Botes se Re", duke mbajtur raporte sekrete me Sulltanin Muhamed II ..., ne dem te Bizantit qe lengonte nen rrethimin disa vjeēar turk?
    Kostantinopoja ra dhe bashke me te edhe Shqiperia, dhe jo vetem...!

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Per cilin Kuvend te Arberit e ke fjalen, per ate Beselidhjen e Lezhes ku Gjergj Kastrioti aplikoi parimin orthodhoks kishtar te "I pari mes te barabarteve" per te siguruar bashkimin e faktorit shqiptar ne lufte kunder turqve, apo e ke fjalen per ate Kuvendin e Arberit te mbajtur disa shekuj me pas nga ai Papa me origjine arbereshe qe si flamur te familjes se tij kish shkabonjen me dy krena bizantine?!

Sado qe dridhesh e perdridhesh sa nga "anzhuinet" e sa nga "Kuvendet e Arberit" prape te duhet ti zgurdullosh syte para gjurmeve te orthodhoksise dhe atyre bizantineve qe i ke aq qejf.

Se per cfare Kuvendi e kam fjalen une, kjo kuptohet qe kur kam thene se ate Kuvend me emrin Arber e mblodhi Kisha Katolike.
    Pergjigja jote se Papa Klementi VII (Francesko Albani) kishte si embleme familjare shqiponjen dykrenore, nuk do te thote si deduktim logjik ala-Albo, se MERITA e Kuvendit te Arberit i shkoka tradites se sistemit bizantin ne Shqiperi, qe na ka dhene Shqiponjen dykrenore dhe JO Sistemit Roman.

Ky lloj konkluzioni eshte BANALITET. Shqiponjen Dykrenore e mbajne edhe Austriaket. Mos valle kane qene dikur ortodoks ata? Apo mos valle per kete meritat apo pameritat e tyre shkojne ne llogari te ortodoksise?

Tjerta: A mund te thuhet qe Skenderbeu e konsideroi veten me parimin si i pari nder te barabarte ne Lidhjen e Lezhes, duke u nisur nga parimi kishtar ortodoks, apo thjesht duke u nisur nga SITUATA reale, ku ai kishte nevoje per konsensusin e te gjithe princave te cileve ai s'mundej ne ate kohe tu imponohej dot?
    Nje njeri qe ka logjike, di ta beje dallimin nga dy rastet e mesiperme.

Po shiko atehere, duhet t'i shtosh listes se tradhetive te Shen Kozmait edhe ate te filo-turqizmit pasi eshte po ky Shen Kozma qe citohet te kete thene: "Me mire callmen e turkut se sa zgjedhen e latineve!" Dhe po te kishe "lexuar" mbi jeten e Shen Kozmait ashtu sic pretendon se ke bere, do te kishe kuptuar qe ai perseri theksin nuk e ve as tek urrejtja ndaj latineve e as tek dashuria per turqit, ai theksin e ve tek RUAJTJA E BESIMIT ORTHODHOKS TE PACENUAR! Po ky Shen Kozma predikonte ne popull qe vertet perandoria bizantine ra pas 11 shekujsh lavdie, por renia ne duart e turqve duhet pare si nje bekim Perendie. Po te kishte rene ne doren e frankeve barbare, nuk do te kishim humbur vetem lirine si popull por do te kishim humbur edhe ate te shenjten, besimin orthodhoks.

Me behet qejfi qe e ke renditur veten ne rangun e Sherif Delvines e Kastriot Myftarajve, je rikthyer me te vertete ne identitet!

Une nuk i shtoj Shen Kozmait ndonje liste tradhetish, sepse, nga pikerpamja e tij, ai nuk ka tradhetuar askend. Shen Kozmai ka shprehur ne lidhje me gjuhen edhe bindjen e tij etnoreligjioze, ate pikepamje qe mbizoteron DERI sot ne boten greke, nje pikepamje e natyrshme per ta, qe ortodokset e trevave bizantine, ku futen ekskluzivisht ortodokset shqipfoles, jane Helene.

Pastaj me siper ti ben nje GAFE te rradhes, sepse Shen Kozmai nuk ka thene shprehjen "Me mire callmen e turkut se sa zgjedhen e latineve!". Kjo lloj GAFE eshte ne vazhde te njohjes tende te percipet per ate qe flitet ketu.

Ne historine e Bizantit, ka pasur qendrime te ndryshme lidhur me faktin se si ka mundesi qe Perendia lejoi pushtimin e Konstantinopolit. Ka autore kishtare e historine bizantine qe ia dedikojne kete renie, pikerisht degradimit moral kristian te te krishtereve bizantine, pra e shohin si NDESHKIM nga Perendia, nderkohe qe, sidomos pas PUSHTIMIT otoman, doli, si pasoje e nevojes per vetengushellim, edhe krahu qe pa tek pushtimi otoman BEKIMIN e Zotit per ti ruajtur bizantinet nga degradimi doktrinal ortodoks.
    Une nuk mohoj qe te dyja keto aspekte mund te kene pjesene vete ne histori, POR sidoqofte une verej edhe nje HIPOKRIZI historike. Sepse po te ishte e vertete qe pushtimi otoman ishte bekim i Zotit per ti ruajtur nga Perendimi Latin, pse atehere ne 1821 e tutje greket u cane nga dashuria per perendimoret per tu shkeputur nga otomanet e per tu bashkuar sic jane edhe sot ne nje sistem Europian ku qendra eshte ne po ne Perendim ?

Une nuk jam i rreshtuar ne krah te Sherif Delvines, pasi ky e mohon qe Kozmai te ishte Shenjt duke perdorur si logjike filo-rusizmin e tij, dmth agjenturllekun e tij. Une thjesht mund te thuhet qe gjendem ne NJE vije me Delvinen apo kedoqofte per aq sa keta shohin tek bindjet e Shen Kozmait elemente anti-shqiptarie. Vetem kaq, elemente qe jane pra pjese e sistemit politik-fetar bizantin.

Gjithashtu, nuk mund ta dime nese Bizanti do pushtohej nga Latinet e jo otomanet, ky do humbishte bashke me lirine edhe ortodoksine. Ky pretendim eshte bere, por nuk mund te provohet se sa do ishte i vertete. Fakti qe ti Albo krenohesh ne kete teme me ORTHODHOKSINE e Arberesheve qe kane kaq kohe me Romen, tregon se kjo teori NUK eshte e vertete.

Historia e Papatit dhe Vatikanit pas Skizmes se Madhe eshte e pershtjelluar nga histori kryqezatash e inkuzicionesh aqsa ne kohen e Gjergj Kastriotit, Vatikani kish edhe floten e saj detare ushtarake!!!

Kjo qe thua ti vlen per te dyja kishat, madje qe para Skizmes. Inkuizicioni, dmth perndjekja ne baze te ligjeve shteterore e atyre qe dyshoheshin per Herezi, eshte nje NORME qe prej kohes se Konstandinit te Madh, dmth shek.4.
    Po ashtu, Kisha ne te dyja krahet ka perdorur autoritetet laike kundra atyre qe kishin shkelur kanonet kishtare. Gjate periudhes otomane, peshkopet metropolite ortodokse, per shembull, ai i Kosturit etj, kane perdorur policine per te ndeshkuar fizikisht ata qe kishin dale kundra ligjeve kishtare, psh perdorimin e gjuheve jo greke nder ortodoks.
    Ka pasur edhe peshkope qe kane marre pjese personalisht ne luftra me kauza kombetare.

Pra, nuk mund te akuzohet Perendimi per dicka qe ka bere edhe Lindja.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 09-11-2007 mė 10:49

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Styx,

une kam pershtypjen se ti nuk di se cfare flet.

Ja ajo qe kam thene une, ne lidhje me pretendimin e Albos se Pal Engjelli, pra familja e Engjelloreve e ka prejardhjen nga familja perandorake e Engjelloreve ne Konstandinopoje:

Citim Postuar mė parė nga postuar me pare nga Seminarist
    Karl Topia e nxirrte veten nga perandori i famshem katolik i shek.9, Karli i Madh.
    pergjigja jote e kuotuar me poshte SKA KUPTIM:

Citim Postuar mė parė nga postuar me pare nga Styx
    Ai eshte dhe ka qene gjithnje. Qe te ve ne vend nje pasaktesi te vogel, Karli i madh i Topiajve (u pagezua me emrin e gjyshit) Karlit te Madh Freng-Charlemagne, gje qe e ben ate jo burre po bir te Elena Anjou Topia.

Kjo pergjigje ska kuptim, dmth ska lidhje, sepse ajo qe pretendohet nga une eshte pretendimi i origjines se Karl Topise nga Karli i Madh Merovingi i shek.9, NDERSA ti ngaterrohesh me Karl Anzhuinin e shek.13, te cilin TI gabimisht e quan Charlemagne, per te cilin une nuk kam mohuar se Karl Topia e kishte gjysh.

Pikerisht, sepse kishte gjysh Karl Anzhuinin, Karl Topia bente pretendimin se vija e tij e fisnikerise shkonte tek Karli i Madh i shek.9, dhe pikerisht kjo hidhet poshte si romantizem nga Shuflai, ashtu sikurse hidhet poshte origjina Engjellore konstantinopolitane e Pal Engjellit.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Shko e thuaj babait dhe mamase tende qe ju jeni "kolone greke" dhe hajde na jep reagimin e tyre ne forum. Dhe pasi te marresh ndonje shpulle turinjve qe te te vije mendja ne vend, hap edhe fjalorin qe te mesosh perkufizimin e fjales "kolonizim".

Kolonizimi ka kantonacion negativ vetem kur behet ne kundershtim te vullnetit te lire te nje populli. Kur nje popull pushton me vetedije te plote dhe ne liri te plote te verteten, te bukuren, e te miren, dhe e ben ate per vete, kjo nuk e ka emrin kolonizim, e ka emrin QYTETERIM ose ZHVILLIM!

Albo

Pikerisht ketu qendron edhe gabimi yt kryesor ne tema te tilla dhe kjo eshte tregues i burgosjes tende ne perkatesine kulturore te fese. Une nuk e zgjidh ceshtjen e kolonizimit duke pyetur prinderit, sepse po te perdorej kjo lloj metode (psh po te pyese bie fjala O. Jezaxhiu prinderit e tij etj etj), atehere mund te dale qe ne Shqiperi s'ka pasur ndonjehere KOLONIZIM, ne te gjitha permasat e kesaj fjale.

Kolonizim kulturor quhet atehere kur nje popull behet asimilues dhe produktues i nje kulture qe mbart identitet tjeter. Kjo nepermjet pushtimit dhe prezences se vazhdueshme drejtuese te fuqise se huaj ne vend. Ky sukses kulturor mund te jete i cfaredo, por vetem nuk mund te mohoje asimilimin/kolonizimin kulturor.

Ne kete sens, produktiviteti bizantin ne Shqiperi, per aq sa ky produktivitet nuk identifikohet me specifikat etnike vendore (gjuhen, kulturen, zakonet) eshte nje kulture kolone, me te cilen nuk mund te krenohemi ne aspektin etnoformues te krenarise.
    Produktivitet dhe krenari etnoformuese ne aspektin kulturor eshte Meshari i Gjon Buzukut, formula e pagezimit te Pal Engjellit, sepse jane deshmi te GJUHES shqipe dhe jo thjesht se jane masterpiece kishtar.

A ka Kisha Ortodokse ne Shqiperi sot shenjtore kombetare, sic eshte Shen Kozmai nje shenjt etnik per greket, apo Shen Sava per serbet, apo Shen Simeoni per bullgaret, Shen Vladimiri per Ruset, shenjt qe te shprehe vete ambicjet e aspiratat etnike te shqiptareve, qofte edhe vetem te shqiptareve ortodokse? Nqs nuk ka, pse nuk ka? Si mendon ti?

ps: kuptoje pyetjen qarte e asaj konkretisht nqs do pergjigju, mos mu ngaterro me Konstandinin e Madh apo Jeronimin, se ta di mendjen ty une dhe kjo eshte teme tjeter.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 09-11-2007 mė 11:24

Faqja 13 prej 51 FillimFillim ... 3111213141523 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  2. Roli i familjes gjatė socializimit politik
    Nga Davius nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 17-01-2006, 12:22
  3. Besimi dhe besimtari
    Nga Fjala e drejte nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-12-2004, 16:41
  4. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59
  5. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •