Close
Faqja 11 prej 51 FillimFillim ... 91011121321 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 101 deri 110 prej 505
    i/e regjistruar Maska e malo666
    Anėtarėsuar
    26-04-2007
    Postime
    564
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist Lexo Postimin
    Cfare fakti historik thua, s'kam dhene? I ke syte ne ball? Justifikimi yt se "regnum albanie, nuk pati asnje domethenie ne formimin e identitetit shqiptare, sepse nuk ka sherbyer si simbol bashkimi per shqiptaret ne rilindje, dhe gjithashtu nuk krijoi ndonje kulture apo letersi shqiptare. - eshte i kot per keto arsye: Regnum Albaniae nuk eshte KULMI i procesit shqiptar-shtetformues, edhe per kete arsye nuk eshte bere simbol. Por kjo nuk do te thote se ao nuk eshe pjese e atij PROCESI. Si mund te mohosh ti FAKTIN historik se per here te pare, qe nga mijevjecari i pare, kur Albania u zhduk ne saje te fenomenee lindore e vecanerisht sundimit te Bizantit, ne mijevjecarin e dyte, ne saj te ambicjeve fetaro-politike perendimoro-katolike DEL NE PAH nje njesi shteterore me EMRIN ALBANI?

Aq me teper, qe per HERE TE PARE, ne listen e bashkeqeveritareve dalin ne DRITE EMRA familjesh sunduese shqiptare, ato familje,te cilat qe ketej e tutje, ne saje te prezences latine, do bejne historine mesjetare shqiptare!
    Keto nuk perbejne fakte por interpretime. Neqoftese emrat shqiptare fisnike dalin per here te pare ne kete kohe ti nuk mundet tja atribosh anzhiunve kete, sepse kjo do ishte nje gafe e vertet. Anzhuinet nuk kishin si qellim perparimin e shqiptareve apo te familjeve fisnike shqiptare. Ajo mbreteri mundet te mbante dhe emrin Ceceni, Somali, apo ku ta dije une, nuk do kishte rendesi, sepse ishte gjithcka pervec se shqiptare.

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ajo qe ti nuk kupton qe nuk kupton vjen pikerisht nga gabimi yt i te parit te historise nga sot ne te kaluaren. Ti kerkon te gjesh nacionalizmin e shek.19 ne shek.13 dhe po se gjete, ti mohon gjithshka sepse per ty nuk ekizston PROCESI, ai proces qe coi pikerisht ne nacionalizmin e shek.19.

Rendesia e Regnum Albaniae eshte e QARTE edhe nje here: Per HERE TE PARE, pas MBYTJES qe iu be emertimit etnik dhe gjeopolitik ALBANI nga faktori lindor (sulmet Barbare DHE SIDOMOS dalja ne drite e faktorit politik-fetar bizantin-konstantinopolitan, pra ajo qe ne kete teme une e quajta Sistemi Bizantin), RISHFAQET Albania, po si emertim gjeopolitik, patjeter edhe ETNIK, dhe kjo behet ne saje te ambicjeve politiko-fetare te botes latine-katolike.
    Pak rendesi ka se sa te ndergjegjshem ishin keta latine per nacionalizmin e shek.19. Rendesi ka qe ata ishin ne HARMONI me proceset historike-nacionale qe do conin ne nacionalizmin e shek.19.
    Pak rendesi ka se cfare interesash me te thella kishin ata ne kete proces, rendesi ka ajo cfare fitoi procesi i identitetformimit nacional-shqiptar nga interesat vetjake te Anzhuineve e latineve ne pergjithsi.

E kupton dot? Mos me thuaj qe JO!

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Perseri dua te kapem me fantazite e gabuara te njepasnjeshme te Albos.

Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin
    Per te 100 here dhe per te fundit here: "Krishterimi latin" dhe "Krishterimi bizantin" jane terma te prodhuara nga ligjerimi laik mbi historine e Kishes. Per mua si besimtar te Krishtere nuk ka shume Krishterime, nuk ka shume Kisha, nuk ka shume Krishta, nuk ka shume Ungjij, nuk ka shume Zoter, nuk ka shume Trini, ka vetem NJE te tille.

Gabim. Te diskutuarit per shume krishterime eshte pjese e historise kishtare, e pare kjo si lende fetare neper shkolla fetare. Nuk eshte tipar laik, vetem nese do thuash qe historia si proces eshte nje dukuri laike. Por kjo do ishte gafe tjeter, sepse do perjashtonte Zootin si faktori kryesor i historise. Po ka shume Ungjij. Nqs NUK E DI, numri kater i ungjijve e ben kete term ne shumes. Lajmi i Mire i Ungjijve eshte NJE. Po Ka SHUME krishter. A nuk tha Krishti vete se shume Krishter (te rreme) do vinin ne emer te Tij?

Dhe per kedo qe te lexon qe ka nje bote shpirterore te gjalle e jo te vdekur, e kupton qe ti nuk je me as fizikisht dhe as shpirterisht brenda Kishes. Besimtari nuk lexon fjalet e dikujt, besimtari lexon shpirtin e atij qe i nxjerr ato fjale nga goja.

Per kedo qe lexon, nuk mund te mos e kuptoje se TI nuk i takon ketij forumi fetar, sepse ARSIMIMI yt i takon nje sheknce elektronike te krijuar nga njeriu. GAFAT e tua qe na eshte dashur te ndreqim ne kete forum jane te panumurta. E fundit ne rastin fetar ka qene kur na i bere MARINE me natyre HYJNORE, GAFE per te cilen nuk pate kurajon as ti kerkoje ndjese bashkedebatuesit tend MesiaForEver.

[quote]Je duke folur per komunitetin me te emancipuar dhe me te arsimuar ne vend, pa kontributin e te cilit nuk do te ishe shtet po do te ishe tribu!!![./quote]

Komuniteti me me emer per dituri eshte ai Katolik, pa te cilin Shqiperia do ishte nje krahine epirote e Greqise

Dhe meqe te pelqen te llomotitesh fjale qe nuk u di kuptimin si "anti-shqiptari" dhe "sistem bizantin", duhet te kesh te qarte, qe Kisha Orthodhokse ne Shqiperi eshte e vetmia Kishe Autoqefale qe Veteqeveriset, i vetmi komunitet fetar ne vend qe eci hap pas hapi me procesin e shtetformimit ne vend. Dhe kur e krahason me komunitetin katolik, ki parasysh qe ne Katolicizem as nuk ekziston koncepti i "autoqefalise" pasi qendra e Katolicizmit eshte Roma dhe qendra administrative eshte Shteti i Vatikanit. Pa harruar qe komuniteti orthodhoks ishte ai qe vuajti me shume se kushdo pasojat e pushtimit turk pasi ne nuk kishim as nje Bab Sulltan e as nje Austro-Hungari, Itali apo Rome qe te na dilte zot.

Kjo eshte RRENE me bisht dhe ti qe ke ikur ADOLESHENT nga Shqiperia nuk ke se si ta dish. Gjithsesi, persa i takon kesaj TEME (sistemit fetar pro-shqiptar), Katolicizmi eshte me autoqefali ne vend, nqs me kete do kuptojme LIRINE per te bere ate cfare do vendi.

Orthodhokset shqiptare i kane dale zot vetes dhe kombit dhe nuk ka goje asnje mysliman apo katolik shqiptar qe ti japi leksione patriotizmi nje orthodhoksi: Une nuk jam nje Gjergj Kastriot vetem ne emer, une jam nje Gjergj Kastriot edhe ne Bese! Une nuk jam nje mik i fatit une jam nje mik i virtytit. Dhe ky eshte dallimi midis te PRETENDOSH se je shqiptar e te JESH shqiptar.

Kjo eshte GAFE (ne lidhje me ate kerkon ti) te cilen e beson vetem TI dhe LIZA ne boten e cudirave me te cilen ti ke ngjashmeri.
    Gj. Kastrioti ishte me Papen dhe familjarisht Mik i virtytit po aq here sa ia kerkonte interesi. Figurojne familjarisht sipas interesave si ortodoks, mysliman edhe katolik.

Dita kur te arrish te kuptosh e ndjesh qe ajo Kupa e Shenjte e Kishes qe te ushqen ty sot, eshte e njejta kupe qe ka ushqyer edhe shpirtrat e te gjithe te pareve tane ne shekuj, do te jete dita qe ke arritur te zbulosh dimensionin me te larte te te qenit shqiptar: dimensionin shpirteror. Te jesh shtetas shqiptar te mjafton nje pashaporte shqiptare dhe te behesh shqiptar mjafton te mesosh te flasesh e shkruash shqip. Te jesh shqiptar i vertete do te thote te misherorsh e besh per vete po ato virtyte qe Gjergj Kastrioti ishte gati te jepte edhe jeten e tij!
    Keto jane fantazi qe i dime se ia ke ushyar vetes prej kohesh. Mirepo, jane gabim dhe per kete ti je per te ardhur keq.

Kush eshte me nacionalist, nje italian apo nje grek, nje austriak apo nje serb?! Je i sigurt qe katolicizmi prodhon me shume patriotizem/nacionalizem se sa orthodhoksia neper popuj te ndryshem?

Rendesi ka per temen, Albo, se cili sistem fetar-politik krijon nacionalizem (pozitiv) per Shqiperine edhe shqiptaret.
    Se une nuk e ve ne dyshim qe popujt e tjere kane nacionalizmat e tyre, por po deshe ta lidh me kete teme, do thoja qe FEJA te cilen ata perqafuan ua lejoi nje gje te tille. Ketu eshte TEMA jone.

Ne fakt, ti nuk e ke idene se cfare do te thote shqiptari, ose me mire te themi, identifikon si "shqiptari" ate qe une e quaj fenomeni i "nacionalizmit te rruges". Nje injorant shqiptar me 4 klase shkolle, i pafe, do te binte dakord me ty ne kete rast. Llogjika e tij mbi shqiptarine eshte e thjeshte dhe e dukshme: "Une jam shqiptar pasi nuk jam as grek e as turk!!!" ku grek simbolizon besen e krishtere orthodhokse dhe turk simbolizon besen islame. Dhe patriotizmin apo shqiptarine ne ate radaken e tij te vogel e mat me sa shume i urren greket e turqit. Dhe ajo shqiptaria qe ne thelb eshte DASHURI dhe e lidhur me Perendine, kthehet ne faren e djallit, ne faren e urrejtjes.

Po sikur te te thoja une TY se nqs TY do te quanin te tjeret, perfshi mua, njeri te rruges, si do ta merrje mundimin ti tu thuash te tjereve se kane nacionalizem rruge?! Pra, kjo eshte pjese e subjektivitetit tend qe si intereson ASKUJT. Te qenit tend PRONAR i forumit, dhe kjo eshte merite qe ty te njihet (edhe nga une), nuk te ben ty automatikisht etalon te parimeve te jetes, politikes, fese, nacionalizmit. Nqs ti tenton te mendosh se po, atehere prape je per te ardhur keq.

Komuniteti katolik ne vend ka nje histori te veten mbi 1 shekullore ne kontributin e vet ne levizjen tone kombetare. Dhe ajo qe spikat, eshte fakti qe katoliket shqiptare nuk e gjenin dot gjuhen e perbashket as mes njeri-tjetrit e jo me te ndihmonin ne gjetjen e gjuhes se perbashket te gjithe shqiptareve. Mirdita e Shkodra kane qene gjithmone perballe njera-tjetres nen trysnine politike austriake e italiane. Dhe vete brenda qytetit te Shkodres, murgjit e prifterinjte katolike nuk e kane gjetur gjuhen e perbashket.

Pse ja fut KOT. Te ka zene kokefortesia mend. Kom. Katolik eshte DESHMITARI i PARE i NACIONIT shqiptar, gjuhes, letersise etj etj.
    Mosmarreveshja nder katolike eshte dicka natyrale. Mos valle jane marre vesht ortodokset apo muslimanet?

Dhe te qenit epirot nuk eshte nje ekskluzivitet grek apo shqiptar, pasi identiteti epirot eshte me i lashte se vete identiteti grek apo shqiptar. Dhe sa per dijeni, percmuese dhe perbueze per nje shqiptar autokton nuk eshte identiteti i te pareve tane, eshte ai identiteti i laraminizuar e bastarduar qe e njohim si "identitet shqiptar", i shqiptareve te sotem. Atij Gjergj Kastriotit do ti vinte turp nga vetja po ti thoshin qe keta "shqiptaret" e sotem jane pasardhesit e tu, ashtu sic u vjen turp edhe arberesheve qe te perqafojne "identitetin shqiptar" por mbrojne me fanatizem identitetin e tyre epirot.

Albo, nuk jeton Shqiperia per hir te Gjergj Kastriotit, por Gjergj Kastrioti eshte per hir te Shqiperise. Dua te te them se FATI historik i Shqiperise nuk varet nga absolutizimi i figures se Gj. Kastriotit. Atij Gjergj Kastriotit nuk do ti venite fare turp ndoshta nga laramanizmi, sepse e kishte ne familje si para tij po ashtu ne brezat qe e ndoqen. Per sa kohe do ndjekesh fantazmat qe ke krijuar ne KOKEN tende?

Me kerkove "prova shkencore" te solla prova shkencore qe ruhen ne Muzeun tone Kombetar ne Tirane. Prova nuk eshte vetem pasuria e madhe shekullore e komunitetit orthodhoks ne vend por edhe varferia e trashegimise romano-katolike. Fakti qe nuk kemi nje trashegimi te madhe kulturore ne lidhje me kete rit deshmon qe ose nuk ka patur shtrirje te gjere, ose nuk eshte praktikuar sa duhet, ose nuk ka lene shenjat e duhura ne ndergjegjen e vete njerezve dhe jetes se tyre shoqerore.

Sa per Islamin, trashegimia e tij kulturore ne Shqiperi eshte me dukshme edhe me e prekshme se ajo romano-katolike. Islami mund te mos jete me i lashte se katolicizmi shqiptar, por eshte shume here me i perhapur se ai dhe ka lene gjurme shume here me te medha ne traditen e shqiptareve se sa ka lene katolicizmi.

Ti nuk DO te kuptosh TEMEN dhe per kete nuk di se cfare shkruan. Prova jote shkencore ka te beje VETEM me ate se per cfare kohe flasin psh Kodiket, por ato nuk mund te vertetojne LASHTESINE me te hershme te secilit komunitet ne vend sepse nuk e bejne dot. Pra, ti je JASHTE TEME.

Edhe ai bleterritesi nga anesdetit i pelqen te citoje Theofan Nolin. Te citosh Fan Nolin si "autoritet kishtar" eshte fyerje jo vetem per Kishen, jo vetem per figuren e Nolit, por edhe per vete inteligjencen tende e timen bashke. Une nuk e bej ate gabim qe ben ti pasi di me mire ta le Nolin te qete ne prehjen dhe meshiren e Perendise!
    Albo
    E sa bleterritesa ka Kisha Ortodokse, tregohet me lehtesi me gisht vetem njerit meqe eshte vene perposht, ndersa te tjeret hane buke ne injorance ose SERVILI, sepse dine te thone VETEM PO, por kjo si ben ate me te mire as te mire.
    Mirepo, UNE nuk shoh ndonje qe ti pergjigjet ne SHTYP. Atehere te qenit bletrrites te tij, me teper se sa shan ate, UL te gjithe ata qe e ulin ate.
    Dil pra TI ne shtyp e debatoje ate, Baleten, Myftarajn!
    Ne po qeshim me ty ne forum, e jo me ne shtyp.

i/e regjistruar Maska e malo666
    Anėtarėsuar
    26-04-2007
    Postime
    564
    Ajo qe ti nuk kupton qe nuk kupton vjen pikerisht nga gabimi yt i te parit te historise nga sot ne te kaluaren. Ti kerkon te gjesh nacionalizmin e shek.19 ne shek.13 dhe po se gjete, ti mohon gjithshka sepse per ty nuk ekizston PROCESI, ai proces qe coi pikerisht ne nacionalizmin e shek.19.

Rendesia e Regnum Albaniae eshte e QARTE edhe nje here: Per HERE TE PARE, pas MBYTJES qe iu be emertimit etnik dhe gjeopolitik ALBANI nga faktori lindor (sulmet Barbare DHE SIDOMOS dalja ne drite e faktorit politik-fetar bizantin-konstantinopolitan, pra ajo qe ne kete teme une e quajta Sistemi Bizantin), RISHFAQET Albania, po si emertim gjeopolitik, patjeter edhe ETNIK, dhe kjo behet ne saje te ambicjeve politiko-fetare te botes latine-katolike.
    Pak rendesi ka se sa te ndergjegjshem ishin keta latine per nacionalizmin e shek.19. Rendesi ka qe ata ishin ne HARMONI me proceset historike-nacionale qe do conin ne nacionalizmin e shek.19.
    Pak rendesi ka se cfare interesash me te thella kishin ata ne kete proces, rendesi ka ajo cfare fitoi procesi i identitetformimit nacional-shqiptar nga interesat vetjake te Anzhuineve e latineve ne pergjithsi.

E kupton dot? Mos me thuaj qe JO!
    Kuptoj qe arsyetimi jot eshte shume i siperfaqshem. Ti the qe formimi i mbreterise anzhuine ishte ne harmoni me nacionalizmin e shek. 19. Ky eshte mendim, jo fakt. Si, arsyetim per kete mendim ti me dhe faktin se kjo mbreteri njiheshe me emrin albani. Kjo perben gafe, sepse emri nuk do te thote asgje. Ti, akoma s'me the se cfare fitoi shqiptari nga interesat e Anzhuinve, kur ne kete periudh, nuk u formua ndonje shkolle, universitet dhe as u shkruajt ndonje liber per historine shqiptare. Gjithashtu ne ndergjegjen tone kjo mbreteri nuk ka lene asnje mbrese (leri brockullat e Kadarese, mua nuk me intersojne fantazirat e poeteve, shkrimtareve).

Ne po flasim per krijimin e nje mbreterie franceze anzhuine, dhe ti vete the qe keto nuk kishin si pike intersi formimin e kombit shqiptar, atehere a e kupton pse eshte gafe ta quash kete sistem si identitet formues? Neqoftese une i vjedh canten nje gruaje, dhe ne kete cante ndodhet helmi qe ajo kerkon te vrasi burrin, ti nuk do me quaje mua shpetimtar te burrit.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ti the qe formimi i mbreterise anzhuine ishte ne harmoni me nacionalizmin e shek. 19
    Nuk kam thene kete dhe pikerisht ti ate qe kam thene se kupton FARE, te pakten keshtu duket.
    Ajo qe kam thene eshte se Mbreteria Albane e Anzhuineve ishte ne harmoni, jo me nacionalizmin e shek.19, por me PROCESIN shqiptar identitetformues qe coi dhe beri te mundur nacionalizmin e shek.19.
    As nuk pranova te komentoje (as pro e as kundra) se sa shqiptaro-file, e kuptuar kjo aq me pak me nacionalizmin e shek.19, kane qene ndjenjat e Anzhuineve.

Ne fakt, ndjenjat e tyre kane qene shqiptaro-file, dmth albano-file, ndryshe nuk ka se si te kuptohet emertimi Albani i mbreterise se tyre, te cilen ata e qeverisnin nominalisht, nderkohe qe ishin fisniket vendas shqiptare, dhe kjo eshte ajo qe kuptohet se dyti, te cilet listohen per here te pare ne historine mesjetare, praj ku ata krijuan bazat e asaj qe do behej ne shek.15 me Skenderbeun. Sundimi Anzhuin pervec se afirmoi ekzistecen e Albanise dhe popullit te saj, afirmoi dhe kreret lokale, te cilet gjate sundimit te Sistemit Bizantin ishin shperfytyruar ne cfaredo identiteti pervec se atij Alban JO!

Pra, nqs do nisemi nga keto rezultate, atehere medoemos qe Anzhuinet, jo thjesht si franceze, por me teper si perendimore-latine dhe katolike, pra Sistemi Roman, dalin se kishin brenda interesave te tyre vetjake, gje qe eshte normale, filo-albanizem.
    Ky filo-albanizem i tyre eshte ne HARMONI te plote me gjithe rezultatet e PROCESIT ROMAN ne PROCESIN identitetformimit alban-shqiptar.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Fan Noli nuk eshte bere dy here peshkop. Eshte bere vetem NJE HERE ne 1923 ne Korce. Ti ngaterron veteshpalljen ne peshkop me berjen kanonikisht peshkop. Pra, nqs ke per te thene gje ne kete drejtim, uhet te thuash se gabimi i tij qendron ne veteshpalljen peshkop ne 1919, duke mos mare parasysh kanonet kishtare, madje duke i shelur me kembe ato.
    Si ne Korce si ne NY Noli nuk eshte hirotonisur nga 3 peshkope kanonike. Dhe dioqeza orthodhokse shqiptare e Amerikes iu kthye kanoneve te Kishes duke hyre ne Kishen Orthodhokse ne Amerike 1 vit pas vdekjes se Nolit. E vetmia dioqeze kanonike ne Amerike eshte dioqeza e vogel e Peshkop Ilia Ketrit, te cilen Partriku Athinagoras e lidhi ne kungim direkt me Kishen Meme te Konstandinopojes. I njejti Ilia Ketri qe deri vjet ishte ne krye te Akademise se Shen Vlashit ne Durres.

Mirepo, sic e kam thene edhe me pare, pikerisht ky fenomen, ai i te qenit formal ne besimin ortodoks, i atyre qe i paraprine nacionalizimit te Ortodoksise per ta shenderruar ate nga nje sistem bizantin politiko-fetar ANTI-shqiptar, ne nje sistem politiko-fetar PRO-shqiptar, TREGON pikerisht se Sistemi bizantin i ka bllokuar rruget per te prodhuar nepermjet fese nje shqiptari, ashtu sikurse kane bere me nacionalizmin te gjithe popujt e tjere ortodokse. Keshtu qe rruga e vetme ka qene FORMALIZMI ortodoks si ai i Fan Nolit apo edhe te tjereve.
    Besnikera fetare ortodokse, ne kete rast, ka qene tipar i filo-grekeve, Kisit, Kotokos, Kurrilles etj.
    Dhimiter Beduli e nxjerr ne dukje formimin e ceket teologjik te Peshkopit Noli qe u shpalos hapur ne perkthimet e tij fetare. Ashtu si historia e njeh Nolin si artist, politikan, deputet, opozitar, revolucionar, kryeminister, diplomat, poet, perkthyes, muzikant e se fundmi edhe prift.

Per nje "ortodoks" si puna tende sigurisht qe theksi vihet gjithmone tek emrat e pervecem dhe origjina e tyre etnike. Harron qe ishte po ai komuniteti orthodhoks qe uli Nolat e Xhuvanet e ngriti ne krye te Kishes peshkope kanonike e me formim te vertete teologjik orthodhoks. Dhe nese ishin minoritare greke me origjine, kjo nuk deshmon "anti-shqiptarine" e orthodhokseve shqiptare, deshmon UNITETIN E BESIMIT ORTHODHOKS qe mbledh ne nje kishe si ate minoritarin grek, si ate minoritarin vllah, si ate minoritarin malazez krah per krah me shqiptaret orthodhokse autoktone.

Sa here qe je duke treguar me gisht Kristofor Kissin apo Dhimiter Bedulin si "anti-shqiptare" vetem e vetem se ishin minoritare grek me origjine, je duke treguar me gisht edhe babain tend pasi edhe ti vete ben pjese ne nje minoritet tjeter brenda komunitetit orthodhoks shqiptar.

Dhe nese nuk e ke marre vesh akoma, Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqiperise eshte i vetmi komunitet fetar ne vend qe ne vitin 2007 feston e kremton 70 vjetorin e njohjes se Autoqefalise se saj nga Kisha Meme!

Une se permenda Nolin si autoritet kishtar, por si autoritet intelektual para se gjithash e me pas pse jo edhe kishtar. Fundja, TI nuk ke permendur ASNJE atoritet Kishtar qe te perkrahe konkluzionet e tua, as Intelektual.
    Intelektuali me i shquar i mergates shqiptare ne Amerike per mua nuk ka qene as Peshkopi Theofan, e as Faik Konica. E ka emrin Prof. Dr. Stavro Skendi dhe ishte albanologu me i madh shqiptar ne Amerike, koleg i Enver Hoxhes ne liceun e Korces, dhe armiku numer nje i sistemit komunist ne Amerike, pasi ishte i vetmi shqiptar qe botonte libra per Shqiperine ne Amerike edhe kur sistemi komunist mundohej ta fshinte Shqiperine nga harta politike e botes.

Dhe ne jeten e Prof Skendit ke per te gjetur modelin e nje shqiptari orthodhoks te vertete. Pune shume e fjale pak edhe pse puna e tij asnjehere nuk mori vemendjen e duhur nga populli te cilit i sherbeu.

Une nuk jam kundra historicitetit te termit Epirot, pasi kjo do te ishte idiotesi. Une jam kundra perdorimit te tij si term eleminues ndaj atij alban gjate proceseve helenizuese ne histori. Shihi mie ato qe kam thene. Pastaj familja e Kastrioteve quhen VAZHDIMISHT, jo ne Literature panegjirike si ajo e Barletit, por ne dokumenta mesjetare tregtare me venedikun e raguzen, si Domini Albaniae (Zoter te Albanise). Askund nuk sheh nder to, zoter te Epirit.
    Ti ne fakt je KUNDRA gjithckaje, pasi vete ekzistenca jote si njeri eshte e lidhur me ANTI-ekzistencen e gjithckaje tjeter. Kur nuk e di se cfare je, prej nga vjen, cfare trashegon nga familja dhe te paret e tu, atehere nuk te ngelet gje tjeter vecse te jesh ai qe te huajt te tregojne se je. Pra ti nuk je epirot si Gjergj Kastrioti, ti je "alban" si Karl Topia, femija i nje princi shqiptar qe rrembeu nje princeshe anzhuine dhe e beri nuse. Dhe per inat te ketij turpi anzhuinet pushtuan gjithe feudin e tij.

Komuniteti me me emer per dituri eshte ai Katolik, pa te cilin Shqiperia do ishte nje krahine epirote e Greqise
    Nje besimtar katolik me emer me origjine nga Mirdita para disa javesh kish hapur nje teme ne forum te shprehte keqardhjen e tij se pse Kisha Katolike ne Shqiperi nuk ka peshkope e prifterinj shqiptare. E gjen tek forumi katolik po ke deshire te lexosh e mesosh. Ajo qe me beri mua pershtypje ishte fakti se edhe pas plot 6 shekujsh, Vatikani ende dergon nje "nunc apostolik" ne Shqiperi per te ungjillizuar shqiptaret e pabindur.

Sa per historine e Epirit dhe epirotet, eshte e veshtire per nje vllah endacak si ty qe ta vleresoje sa duhet. Nuk eshte rastesi qe Epiri u be djepi i rilindjes kombetare greke dhe asaj shqiptare, ashtu sic nuk eshte rastesi aspak qe shumica e burrave te shtetit te Greqise e Shqiperise kane qene epirote.

Dhe po te kuptoje sic duhet apostulatin e Gjergj Kastriotit, ajo qe ne ben ne epirotet te bekuar eshte pikerisht, ai besimi orthodhoks dhe ai bekimi i Perendise qe vjen me te. Prej atij besimit lind virtyti, ashtu si prej braktisjes se atij besimi te vertete lind vesi, qe ti e shume si ty e quani "fat".

Keto jane fantazi qe i dime se ia ke ushyar vetes prej kohesh. Mirepo, jane gabim dhe per kete ti je per te ardhur keq.
    Ashtu si prostituta ndihet keq ne pranine e nje murgeshe, ashtu edhe nje njeri me besim te vdekur ndihet keq ne pranine e nje besimtari. Arsyeja eshte e thjeshte: i kujton ate te shenjten qe kane humbur.

Rendesi ka per temen, Albo, se cili sistem fetar-politik krijon nacionalizem (pozitiv) per Shqiperine edhe shqiptaret.
    Se une nuk e ve ne dyshim qe popujt e tjere kane nacionalizmat e tyre, por po deshe ta lidh me kete teme, do thoja qe FEJA te cilen ata perqafuan ua lejoi nje gje te tille. Ketu eshte TEMA jone.
    Per mua fakti qe Theofan Noli dhe Gjergj Fishta, njeri prift e tjetri murg, u perzien ne politike, nuk eshte risi apo progres, perkundrazi, eshte regres. Dhe njeriu u denua nga Perendia per te mos shkelur me kurre ne Atdheun e tij te dashur, e tjetrit i humbi dhe varri.

Nacionalizmi eshte i demshem ne cdo forme dhe ne cdo komb. Dhe per nje te krishtere nacionalizmi eshte helm. Po flasim per nje besim te krishtere qe na meson qe te duam Krishtin me shume se nenen e babane biologjik, e te lutemi edhe per armiqte tane.

Tani ti mund ti mbushesh mendjen vetes se mund te jesh "shqiptar se pari e i krishtere se dyti", por une nuk e ha ate molle te qoftelargut. Nese une jam nje i krishtere i mire jam edhe shqiptari me i mire ne bote!

Kjo eshte GAFE (ne lidhje me ate kerkon ti) te cilen e beson vetem TI dhe LIZA ne boten e cudirave me te cilen ti ke ngjashmeri.
    Gj. Kastrioti ishte me Papen dhe familjarisht Mik i virtytit po aq here sa ia kerkonte interesi. Figurojne familjarisht sipas interesave si ortodoks, mysliman edhe katolik.
    Aurel Plasari, ka hedhur se fundi tezen se vdekja misterioze e Gjergj Kastriotit mund te mos kete qene nga "ethet e Barletit" por nga "helmi i venedikasve". Kurse Kristo Frasheri na thote se lajmin per vdekjen e Gjergj Kastriotit na e paska bere publik ne popull ai Leke Dukagjini, njeriu i venedikasve mes shqiptareve qe qendroi duarkryq gjate gjithe luftes se Gjergj Kastriotit dhe fisnikeve te tjere shqiptare. Po ai Leke Dukagjini trashegoi edhe kalane e Krujes pas largimit te familjes se Gjergjit drejt Napolit dhe nenshkrimit te mareveshjes me Venedikasit. Kristo Frasheri na jep edhe nje shije te vizites se Gjergj Kastriotit ne Rome qe ti besoj se i ke lexuar me endje.

Edhe bashkefshatari yt, Kastriot Myftaraj, e harroi dialektin geg, por me sa duket ia paske marre ti stafeten.

Ti nuk DO te kuptosh TEMEN dhe per kete nuk di se cfare shkruan. Prova jote shkencore ka te beje VETEM me ate se per cfare kohe flasin psh Kodiket, por ato nuk mund te vertetojne LASHTESINE me te hershme te secilit komunitet ne vend sepse nuk e bejne dot. Pra, ti je JASHTE TEME.
    Ti jo vetem qe je jashte teme, por je edhe jashte forumit. Forumi katolik eshte poshte atij orthodhoks.

E sa bleterritesa ka Kisha Ortodokse, tregohet me lehtesi me gisht vetem njerit meqe eshte vene perposht, ndersa te tjeret hane buke ne injorance ose SERVILI, sepse dine te thone VETEM PO, por kjo si ben ate me te mire as te mire.
    Mirepo, UNE nuk shoh ndonje qe ti pergjigjet ne SHTYP. Atehere te qenit bletrrites te tij, me teper se sa shan ate, UL te gjithe ata qe e ulin ate.
    Dil pra TI ne shtyp e debatoje ate, Baleten, Myftarajn!
    Ne po qeshim me ty ne forum, e jo me ne shtyp.
    Ti nuk arrin dot te shohesh Doren e Perendise ne jeten e Kishes Orthodhokse ne Shqiperi, e jo me te kuptosh pjekurine shpirterore te ketij komuniteti. Mos duhet qe te themelojme edhe ne nje Parti Islamike si myslimanet apo nje Parti Demokristinae si katoliket qe ti bejme pak qejfin vetes se jemi "shqiptare te vertete"? Apo mos duhet qe tu kthejme pergjigje askushave qe sulmojne Kishen dhe sherbetoret e saj per te marre ne dore stafeten e "shqiptarit te vertete" te cilen kerkojne ta kthejne ne biznes fitimprures?

Ata qe sulmojne Kishen e marrin shperblimin nga Perendia, ashtu edhe sic e kane marre!

Albo

P.S Baletat, Myftarajt e kompani jane nder lexuesit e mi me te hershem e me te rregullt ashtu sic je edhe ti.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 03-11-2007 mė 00:55

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    .... Karl Topia e nxirrte veten nga perandori i famshem katolik i shek.9, Karli i Madh.
    Ai eshte dhe ka qene gjithnje. Qe te ve ne vend nje pasaktesi te vogel, Karli i madh i Topiajve (u pagezua me emrin e gjyshit) Karlit te Madh Freng-Charlemagne, gje qe e ben ate jo burre po bir te Elena Anjou Topia.

Per temen. Nuk shikoj se si mund te ndahen "territoret" bizantine nga ato katolike para keshillit te Nikeas. Kisha ishte nje dhe ritet qene te perbashketa (me ndryshime te vogla te cilat me kalimin e kohes u thelluan dhe krijuan prishjen e madhe). Vete fakti qe studjuesit serbe pranojne qe ritet e tyre ortodokse kane formula te predikimit katolik, deshmon se ortodoksia nuk qe ndarje me vete nga ortodoksia.

A qene ritet ortodokset apo katolike me te parat? Asnjera. Ose me sakte te dyja qene te njekohshme, per te njejten fe dhe besim.

Tjetra, a jane ritet e praktikuar pas Keshillit te Nikeas nga me te lashtat te ushtruara ne Ballkan? Po, sepse ato kane permbledhur elemente te padiskutueshem te kohes para krishterimit.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 03-11-2007 mė 19:31
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Ai eshte dhe ka qene gjithnje. Qe te ve ne vend nje pasaktesi te vogel, Karli i madh i Topiajve (u pagezua me emrin e gjyshit) Karlit te Madh Freng-Charlemagne, gje qe e ben ate jo burre po bir te Elena Anjou Topia.

U pagezua me emrin e te gjyshit Anzhuin, mirepo kjo se ben ate pasardhes te Karlit te Madh. E shumta qe do mund te pretendohej, nqs Anzhuinet kishin pasardhje te pastra gjaku nga dinastia e Merovingeve, do ishte nje lidhje e zbehte gjaku qe nuk mund te perdorej si justifikim fisnikerie sepse 1) ishte se pari bir i nje princi Alban 2) ishte bir i nje martese te panjohur nga pala Anzhuine.

Per temen. Nuk shikoj se si mund te ndahen "territoret" bizantine nga ato katolike para keshillit te Nikeas.

Askush nuk ka folur ne lidhje me kete. Mbi te gjitha kjo do ishte e pamundur sepse para Nikeas viti 325, Bizanti, pra poli Lindor i Perandorise Romake, po ashtu dhe patrikana e Konstantinopolit, as qe ekzistonin - nderkohe qe ROMA ekzistonte dhe qe ka pasur ne juridiksionin e vet kishtar territorial gjithe Shqiperine e sotme e me gjere. Ne kete sens, perkatesia kristiane e pare i takon asaj qe sot njihet si katolicizem.

Kisha ishte nje dhe ritet qene te perbashketa (me ndryshime te vogla te cilat me kalimin e kohes u thelluan dhe krijuan prishjen e madhe). Vete fakti qe studjuesit serbe pranojne qe ritet e tyre ortodokse kane formula te predikimit katolik, deshmon se ortodoksia nuk qe ndarje me vete nga ortodoksia.

Ne radhe te pare, Kisha ka qene NJE vetem ne DOGME, ne kuptimin me te ngushte, ndersa Ritet kane qene te ndryshme qe nga fillimi, gje qe s'do te thote se kane pasur baza te njejta. Gjithsesi, eshte gagim te thuhet se "prishja e madhe" paska ardhur nga thellimi i ndryshimeve ne rite.
    Ajo qe ngjet ne rastin serb eshte se ata pranojne qe kane qene fillimisht pre e misionarizmit te Romes dhe keshtu, me vone kur ata perqafuan perfundimisht Sistemin Bizantin, u mbeten disa relike te misionarizmit roman.

A qene ritet ortodokset apo katolike me te parat? Asnjera. Ose me sakte te dyja qene te njekohshme, per te njejten fe dhe besim.

Kjo eshte GABIM! Une solla nje reference ketu, te nje nga studiuesve me te mire te riteve e liturgjikes, ate te Adrian Fortecue-s, i cili pohon qarte se Riti Roman eshte me i hershmi.
    Por qe ka qene me i hershem, kete mund ta supozosh sikur edhe thjesht nga fakti se ka qene QENDER absolute kishtare qe nga shek.1, nderkohe qe Poli Bizantin u furmua ne fund te shek. 4.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ti Albo e ke te pamundur te pranosh GABIMET dhe GAFAT (dhe kjo arrogance e vazhdueshme e jotja tregon se rreth ciles Kupe je ngujuar ti)!

Ti thua keshtu qe Fan Noli ka FAJIN e rende te te hirotonisurit DY HERE peshkop.

Une te pergjigjem qe NUK ESHTE hirotonisur DY HERE peshkop dhe se ne lidhje me kete nuk ka asnje faj.

FAJI i tij eshte se pranoi te veteshpallej peshkop - gje qe s'eshte hirotonisje, se ne fund te fundit, ne 1919 as qe kishte prezente ndonje peshkop qe ta hirotoniste - duke shkelur kanonet kishtare per hir te nje kauze te DREJTE politike, ne fakt kombetare.
    Fan Noli u hirotonis KANONIKISHT ne Korce ne 1923, qe eshte Hirotonisja e vetme reale e tij.

Gabimi yt tjeter eshte kur thua se edhe hirotonisja e Korces ishte gabim se ishin prezente vetem dy peshkope. I di mire kanonet kishtare ti? Pse flet kot? Shko me mire ne Holy Cross e futi nje te studiuar qe te meshosh me sakte. Kete ta keshilloj me gjithe mend, kur paske kaq deshire te japesh mend. Madje te keshilloj ti kushtohesh beqarisht krishterimit tend orthodhoks. Vetem atehere do te mund te zene vend qofte edhe marrezirat e tua.

Te vetmes gje qe une i kam vene gishtin ne kete TEME eshte SISTEMI BIZANTIN dhe ata, shqiptare apo jo shqiptare, qe jane bere pjese e tij. Pra, s'kam akuzuar askend thjesht duke u nisur nga predestinacione etnike qe dmth meqe eshte jo shqiptar kjo dmth automatikisht eshte anti-shqiptar.

Nderkohe qe Sistemi Bizantin, PERKUNDER Sistemit Roman, prodhon anti-shqiptari e anti-Albani, po ashtu ia bllokon ne kete proces rrugen Albanise per te krijuar nje krishterim qe te kete FYTYRE albane, keshtu qe Albaneve u eshte dashur perhere te jene OSE formalisht bizantine ose te jene rebela.
    Fan Noli hyn tek ata qe ishin formalisht bizantine, pra ortodoks, ndersa SKENDERBEU hyn tek ata, sikurse dhe shume te tjere ne Shqiperi e Itali, qe ishin REBELA dhe iu bashkangjiten QENDRES qe mbronte te qenit Alban, Romes.

Kurrilla e Kotoko, une personalisht do thosha edhe Kisi - keta qe ishin me gjithe shpirt ortodoks ne kuptimin me te thelle qe gjen kjo fjale brenda Sistemit Bizantin, ishin dhe Anti-Albanet me te terbuar, sidomos dy te paret, sepse dhe pse shqiptare apo alvanosa, ata ishin perpunuar nga makineria politike historike bizantine dhe nuk kishin si te jepnin rezultat tjeter.

Nje besimtar katolik me emer me origjine nga Mirdita para disa javesh kish hapur nje teme ne forum te shprehte keqardhjen e tij se pse Kisha Katolike ne Shqiperi nuk ka peshkope e prifterinj shqiptare. E gjen tek forumi katolik po ke deshire te lexosh e mesosh. Ajo qe me beri mua pershtypje ishte fakti se edhe pas plot 6 shekujsh, Vatikani ende dergon nje "nunc apostolik" ne Shqiperi per te ungjillizuar shqiptaret e pabindur.

E kam lexuar ate TEME dhe NATYRISHT mendimi im eshte KY.

1) Gimi eshte me NENE myslimane labe ish-partizane.
    2) I ati ka qene socialist i thekur, qe vete Gimi e ka pranuar se ra pre e lloqeve te Rames, dmth merret me mend se cfare katoliku!
    3) Vete Gimi e ka pranuar ne kete forum para disa vitesh se ka preferuar me se shumti lidhjet me Dervishlere dhe doktrinat e tyre se sa doktrinen kristiane.

Megjithe qe une kam respekt per Gimin, per aq sa une mendoj se i takon respekti atij, dmth ne lidhje me letersine, pavaresisht nga pikat e mesiperme, nuk i TAKON atij ti drejtohet nje prifti katolik (sic me duket eshte NoName) me: MBAJ SHENIM TI....etj.
    Kete lloj arrogance, ai e ka stil, dhe e keqa eshte se ajo eshte dhe driteshkurter, s'ka as logjike e as parim.

Ne lidhje me temen, Kisha Katolike ka dhe prifterinj dhe peshkope shqiptare. Vete Anxhelo Masafra ne fakt, mos gaboj, eshte arberesh. Sidoqofte nuk duhet harruar se rruga klerikale nder katolike eshte shume me e gjate se nder ortodokse.

Une nuk e mohoj edhe dukurine qe ne vitet 1991 - 2007, Kisha Katolike eshte ne nje proces te vetegjetjes ne lidhje me te qe po nderton sot dhe te kaluares, dhe kjo ka krijuar kriza te elementit tradicional me ate modern. Mirepo, ne asnje rast edhe SOT kjo kishe nuk ka ndonje KRIZE ne lidhje me Albanizmin.

Sa per pjesen e fundit, ku ti habitesh se perse Vatikani dergoka Nunca ne Shqiperi, kjo padyshim eshte PJESE e arsenalit te paditurise tende ne keto fusha.

Qendrat e medha kishtare, aq me teper ajo e Romes, por edhe Konstantinopoli etj, kane gjithnje perfaqesuesat e tyre ne vende te tjera nepermjet te cileve behen prezente. Ne katolike njihen si nunca, ndersa nder ortodokse njihen si eksark, apo apokrisari (mos gaboj keshtu eshte ne greqisht). E gjithe Iliria dikur mbahej e lidhur me Romen nepermjet Nuncit qe kishte rezidencen fillimisht ne Sirmium e me pas ne Selanik.

P.S mua me vjen keq se si nuk ta thone ata qe ke afer se sa ke rreshkitur si njeri. Kjo tregon se ose nuk ke njeri prane, ose nuk ta varin shume, ose jane si ty.
    Por ti ke gallate. Une do habitesha nqs Baleta e Myftaraj do merrnin mundimin te harxhonin kohe me leximin e forumit e aq me shume te postimeve te tua. Vec ne e befshin per te pare prototipe e ekzemplare te rralle.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 04-11-2007 mė 06:54

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Nese une jam nje i krishtere i mire jam edhe shqiptari me i mire ne bote!

PIKERISHT, ky eshte GABIMI me i madh qe bejne shqiptaret e Sistemit Bizantin dhe e bejne o nga injoranca, ose verberia ose keqdashja.

Une nuk kam folur ne kete teme thjesht nga mania ime e momentit e as per t'iu kundervene ndonje personi - per qejf, sepse para se gjithash ne kuptimin me EGOIST nuk kam as kohe e as INTERES vetjak, PERKUNDRAZI, keto qe shkruaj une, ata qe me dine mund edhe ti mbajne shenim per neser.

Ne kete teme une kam folur per nacionalizmin pikerisht per HIR te krishterimit, sepse Krishterimi do arrije te jape frute vetem kur te mbroje, kultivoje identitetin etnik shqiptar. Te veprosh ne Shqiperi si i krishtere kundra etnise shqiptare, KJO eshte anti-krishterim dhe une besoj se per kete do jepet dhe llogari ne Gjykim.

Te jesh thjesht i krishter i mire ASPAK = shqiptar i mire. Se po te ishte keshtu, ne Greqi, Serbi etj ka shume te krishtere te mire qe s'jan aspak shqiptare e aq me shume shqiptare te mire, perkundrazi. Ose, pse cfare kujton ti se ata qe si bie fjala vorio-epirote qe jane anti-shqiptare, megjithese shqiptare, kjo do te thote se nuk jane te devotshem ne krishterim?!
    Ketu mund te permendet edhe rasti i Shen Kozmait, qe megjithese eshte shenjtor, kjo nuk do te thote se nuk eshte anti-shqiptar. Madje edhe sot shohim raste shenjtoresh greke, qe padyshim jane shenjtore, mirepo qe ne fjalimet e tyre ka elemente anti-shqiptarie.

Jeta dhe historia ka treguar se krishterimi (ai bizantino-romak) ka qene i lidhur gjithnje me faktorin politik dhe vetem keshtu ka krijuar BAZA nga te cilat linden popujt e krishtere. Jashte Sistemit Politik, i krishteri eshte pa trajte. Ato kombe qe u afirmuan si ortodokse e bene kete vetem duke i bashkangjitur krishterimit te tyre elemtnin politik-etnik dhe kur keto te dyja u bene nje, atehere ky identitet i qendroi koherave.

Kjo gje NUK ngjau e as po ngjet me shqiptaret.
    Duke i nisur nga binomi i mesiperm, gje qe eshte edhe tema, nje shqiptar eshte i krishter i mire kur bashke me fene e tij bashkangjit ne menyre te pashkeputshme DINJITETIN e tij ETNIK, vetem keshtu ai behet dhe shqiptar dhe i krishter i mire, apo nje i kristiano-shqiptar i mire.

Nqs nje Fe deshton te arrije lidhjen etni-fe, atehere kjo Fe ose nuk eshte e VERTETE, pra eshte e rreme, ose nuk eshte e pershtatshme ne ate forme per ate enti.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 04-11-2007 mė 06:47

Faqja 11 prej 51 FillimFillim ... 91011121321 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  2. Roli i familjes gjatė socializimit politik
    Nga Davius nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 17-01-2006, 12:22
  3. Besimi dhe besimtari
    Nga Fjala e drejte nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-12-2004, 16:41
  4. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59
  5. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •