Postuar mė parė nga
Aikido
Kjo qė ke thėn nuk ka dyshim, ėshtė mėse e vėrtet. Sepse dhe evolucioni i njeriut e ka treguar kėtė nga (homo erecutus nė homo sapiens, po tė shikojm nė ēdo disiplin sa vjen dhe ritet shpejtėsia, dikur ishte rekordi nė 100 metra 10.08 tani ka vajtur 9.58). Kultura e lojės mori hov nė vitet 1970 - 1974 Ajax - Holland, ku ka mbi 30 vjet qė me kėtė kulturė luan Barcelona. Kur flitet pėr kohėt aktuale padyshim futbolli ka evoluar, dikur flisnim pėr lojtarė si Baggio, Van Basten, Guli, Rajkard, Mateus, Meler, Rumenige, Careca, Kuman, Budragenjo, Laudrup, Hagi, Ronaldo, Zidane etj. Tani flasim pėr lojtarė tė tjerė dhe emra tė tjerė pėr 10 vjeēarin e ri. Dikur bėnim krahasime si p.sh: Hoenes, Muller, Krujf, Rosi, Tardeli, Bekenbauer, Sokrates, Maradona, Pele, Eusebio, Pushkash, Di Stefano etj.
E kam pėrmbledhur mė lart pėr evolucionin e natyrės, qė lidhet ngusht dhe me sportin. Normalisht do flasim me nostalgji pėr futbollin e viteve 90-tė, ishte futboll mbi tė gjitha dhe jo biznes siē bėhet sot. Atėherė vėrtet fitonte mė i miri, dhe jo si sot qė ndeshjet fitohen nė tavolina ku vendosen nga "Kupola" mafioze sportive. Kam dy ditė qė kėrkojė konferencat e Capellos dhe asnjė nuk kam gjetur qė tė krahasohet me Van Basten, thjesht ka thėn me (cilėsit qė mbart Ibra mund tė bėhet mė i mirė se Van Basten, tek VB kam parė nuhatjen dhe shpejtėsin e shėnimit, tek Ibra kam parė forcėn dhe teknikėn, duke punuar shum mund tė rrisi nuhatjen dhe shpejtėsin e reagimit pėrpara portės, i kam vėn nė dispozicion njė lojtarė si Del Piero ti mėsojė si tė gjuajė mė mirė pėrpara portės dhe tė rrisi nuhatjen pėr tė shėnuar).
Mund tė jenė mė tė mirė, paguhen mė shum, trajtohen mė mirė, ushqehen mė mirė, kanė kushte mė tė mira, aparatura pėr rezultatet e problemeve dhe riparimin e tyre, e shum tė tjera. Nė futboll njėherė nė 100 vjet mund tė vijė lojtarė si MESSI, ėshtė njė lojtarė qė do kujtohet me shekujė e shekujė, ndoshta do bėhet dhe legjend...
Krijoni Kontakt