...
Një i marrë lëshohet në shesh të tregut: "Frymë dhe Formë, Formë dhe Frymë!". Po kësaj here nuk e ktheu askush kokën. Zarathustra, tepër i çuditur me reagimin e ftohtë të njerëzve të sheshit, mendoi se mos ndoshta ky qytet qeverisej nga ndonjë njeri i epërm, apo nga disa të tillë, dhe njerëzit, aq më tepër mizat e tregut, kishin fituar shprehi të njihnin të marrët.
- Kafshar, - iu drejtua ai mbathësit të kafshëve, - si ka mundësi që juve, aq më tepër këtu në treg, nuk ju bëri aspak përshtypje i marri që sapo kaloi? Kafshari, mendueshëm nëse ky njeri ishte Zarathustra aq i përfolur atyre anëve, iu përgjigj:
- Udhëtar që ngjan me mjeshtrin e çuditshëm aq të përfolur këtyre anëve, ky njeri nuk na bëri përshtypje sepse para dy javësh një tjetër i tillë doli nga banjot publike duke rendur e thërriste: "Zoti, Zoti". Atë ditë u bë lëmsh i madh në treg. Dhe vetëm disa çaste më vonë e kuptuam që ishte i marrë sepse askush nuk vendoste dot kuptimin e saktë të fjalës së tij.
Para një jave një i dytë doli nga stalla e derrave dhe bërtiste "Liria, Liria", lëmshi kësaj here ishte disi më i madh, saqë disa menduan se fjala ka fuqi magjike. Pasi e qetësuam me çaj bliri dhe ia pastruam fytyrën ai erdhi në vete dhe ne filluam të vendosnim për kuptimin e fjalës të tij, por dhe ky doli i marrë sepse nuk e gjetëm dot një kuptim të saktë të këtyre fjalëve e as ai nuk dinte gjë mbi të.
Këshilli i qytetit pasi u mblodh vendosi që të hartonte një listë me fjalët e pakuptimshme, apo me kuptim aq të papërcaktuar saqë janë të papërdorshme sepse çdokush mund thotë ç'të dojë e nuk i bëhet vonë për kuptimin. Kështu siguruam qetësinë e qytetit.
Para dy ditësh një i marrë tjetër doli nga arat e thërriste "Shpirti, Shpirti", po kësaj radhe reaguan vetëm ata që nuk e kishin parë listën dhe ata ishin të paktë.
Sot, siç e kupton, o Zarathustra - vazhdoi kafshari që kish vërtetuar dyshimin e tij, sepse një turmë rrethonte tashmë mjeshtrin duke shushuritur - të gjithë e kishin lexuar listën prandaj dhe nuk reagoi asnjeri. Këshilli vendosi t'i lërë të lirë këta njerëz për argëtimin e popullit.
Zarathustra pasi u mendua një copëherë kërkoi një bri me lëng molle sepse ajo ditë ishte tepër e çuditshme për stomakun e tij. Ai gjithashtu dërgoi një vajzë nga turma t'i sillte një kopje të listës së bashkisë së qytetit.
...
Përmbajtja e Shpalljes
Vendim
Kjo listë përmban fjalë (terma) të përdorimit të dyshimtë, sepse duke qenë se çdokush i interpreton sipas dëshirës, as gjuhëtarët tanë nuk kanë arritur t'i përcaktojnë saktë e kështu dalin jashtë përdorimit, përveç rasteve kur thuhet ndonjë marrëzi apo gazmore. Këto fjalë sipas gjuhëtarëve tanë marrin kuptim vetëm kur lidhen me botën materiale apo kur përcaktohen saktë e qartë në çdo rast që shprehen nga shprehësi i tyre, në të kundërt përdoren vetëm në rastet e lartpërmendura.
Shpirt
Zot
Frymë
Formë
Liri
i Shenjtë
Paqe
Perfeksion
Art
[...]
Fjalë të tjera të këtij lloji do të shtohen me zbulimin e tyre. Ky vendim hyn në fuqi menjëherë.
Shënim: Nëse spikatni raste kur dikush përdor 3 e më tepër fjalë prej të lartparaqiturave, në të njëjtin kontekst apo fjali në lidhje të drejtpërdrejtë vartësie me njëra tjetrën, luteni të thërrisni ekipin mjekësor më të afërt.
Kryetar i Bashkisë
Kryar Majmala
(nënshkrimi, vula)
Përfaqësia e Këshillit të Bashkisë
Virona Bredhpisha
(nënshkrimi, vula)
Krijoni Kontakt