Close
Faqja 13 prej 22 FillimFillim ... 31112131415 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 121 deri 130 prej 217
    titulli i tanishëm
    Anëtarësuar
    15-02-2005
    Postime
    59
    anja
    "high art" m'u m'duket si "totally free"
    me llafe të tjera o është "free" o s'është - ça dmth "totally free"?
    kshu dhe "high art" - o është "art" o s'është - ça dmth "high art"?

në lashtësi art ishte akropoli, koloseu, veprat muzikore, etj! gjona që të hyjnë në punë po që janë dhe të bukura (përveç se të hyjnë në punë). kurse sot siç le dhe ti të kuptohesh na u ndaka arti në praktik dhe estetik?! po nejse dualizmi oriental nga s'ka hy, s'bën përjashtim as "arti"!
    ça t'i boj un pikturat e Pikasos? pse qekan art ato ? as i hyjn kujt n'pun as janë të bukura!

ja ça është art Suzuki 2005 Hayabusa 1300R Limited
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

Hesht injorant :)

Katana 750
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-02-2005
    Postime
    127
    Kulla vec dicka me tingulloj po s'e kuptoj ku e ke fjalen:

"po nejse dualizmi oriental nga s'ka hy"

C'fare dualizmi oriental? Fakti qe ne orient ndahet materiali nga abstrakti.....me qarte nga bota shpirterore?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-02-2005
    Postime
    127

E kisha per Liquid

Citim Postuar më parë nga anja bojku
    Kulla vec dicka me tingulloj po s'e kuptoj ku e ke fjalen:

"po nejse dualizmi oriental nga s'ka hy"

C'fare dualizmi oriental? Fakti qe ne orient ndahet materiali nga abstrakti.....me qarte nga bota shpirterore?

Me fale Kulla, e kisha per Liquid ate larte.

titulli i tanishëm
    Anëtarësuar
    15-02-2005
    Postime
    59
    dualizmi oriental ka shumë interpretime: trup-shpirt, materie-ide, e mirë-e keqe, tokësor-qiellor (pikëpamje fetare), etj.
    e kisha fjalën që gjoja-ndarja e artit në praktik-estetik është pikërisht sipas kriterit dualist oriental. Ç'kuptim ka që arti të ndahet në praktik e estetik, apo siç e përmende utilitar(përdorues)-high art(zbukurues) kur arti sipas koncpetimit të tij fillestar europian ishte mu këto të dyja bashkë të pandara, art!

nji mendim i imi është që llumi llapalog, zbrazolog, gjojalog, rremolog, sorollatuemosdilmeasnjivenolog, etjerolog duhet të gjejë një mënyrë që të rrojë, kështu që uzurpon termin "art" i ndryshon kuptimin sipas qejfit të vet (me veglën kryekorruptuese orientale - dualizmin) edhe krijon artin e "katunarve" dhe artin e "qytetarve". "katunaristët" bëjnë "zanat" kurse "qytetaristët" bëjn "art" (kjo madje duhet shënuar: titulli: si të përvetësojmë termat dhe të hypim në fuqi pa qenë të aftë).

s'e kam me ty anja e kam me atë 99,9% që e heqin veten për artistë edhe me vjedhjen e termit (sepse vjedhje është) iu kanë ulur vlerën artistëve të vërtetë. po se mos ndodh vetëm në art.

paçim

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-02-2005
    Postime
    127
    Kulla,

po dualizmi ne Orient eshte teper i theksuar ama ben pjes the ne oksident por oksidenti gjithmone eshte perpiqur te tingelloj nje balance permes kesaj, dhe e verteta eshte qe nuk ka pasur gjithmone sukses. Ne mesjete shkoj ne anen e shpirtit, ne kohen tone ne anen ekstreme te sekularizmit. Vetem ne Greqin e lashte kishte nje harmoni permes fakteve kontradiktore dhe jetes materiale dhe shpirterore.

Sa per abuzimin e titullit artist sot eshte e vertet, sepse c'do gje hidhet ne ate kategori pa i dhene mendim vleres estetike ose tematike. Dhe tani e kam fjalen me shume per artin vizual: Vetem ne kohen e rilindjes ne Fireneze, i mbeshtetur nga familja Medici dhe i lene i lire tek artisted te krijonin c'te donin arriti vertete harmonine qe Greqia klasike kishte arritur. Ato jo te mbeshtetur nga kjo familje i sherbenin princeve, papes, mbreterve, etj, dhe merrnin vec diktim nga ato.

Per artin fillestar Europian besoj e ke fjalen per Greket, dhe e vertete eshte qe ato kishin nje konceptim shume harmonial te tij, por prap estetika dhe tema ishin kualitete me te vleresuara te tij dhe pse shume malleshtor dhe i bukur ishte akropoli; Ato besonin qe c'do krijese e njeriut (pallate, o temple) duhet te permbante bukurine e natyres dhe ate te shptirtit/imagjinates.

Dhe ku e ke fjalen per ato qe e kane vjedhur titullin artist? Tek ato post--modernet qe vec pretendojn?

Administratore Maska e Fiori
    Anëtarësuar
    27-03-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    3,016
    Mendoj se eshte me e rendesishme te flasim per artin sot. Madje vete jam me e interesuar ne lidhje me artin shqiptar, duke qene se ketu ku jam nuk kam fare lidhje me te.

Vetem javen e kaluar me ra rasti te takoja nje grup kengetaresh shqiptare dhe te them te drejten isha aq shume e zhgenjyer nga "prezantimi i tyre" sa nuk mora me mundimin te shkoja ti degjoja (edhe pse per ironi nuk e kisha degjuar cd-ne e tyre tek albasoul edhe pa i pare ne origjinal). Disa te njohur te mi kur e moren vesh, u cuditen si nuk mora te pakten nje foto ose autograf nga grupi ne fjale.

Eshte arti vertet kaq elastik dhe relativ?! Cfare eshte art per mua nuk eshte art per ty?!
    "Arti" shqiptar po mbijeton thjesht per te ngrene apo ka njerez qe hane thjesht per te mbajtur gjalle artin...

p.s. tek posti #100 kam postuar foton e nje pikture qe mu dergua ne adresen elektronike nga nje anetare e forumit. Jam kurioze nq se ndonjeri ka ndonje mendim ne lidhje me te, duke qene se iku si pa u marre vesh dhe jam e sigurt nuk mu dergua mua thjesht per te vdekur ne nje faqe forumi : )

titulli i tanishëm
    Anëtarësuar
    15-02-2005
    Postime
    59
    që dualizmi ka hy në oksident, kjo duket, po fakti që oksidenti s'po e përtyp dot dualizmin megjithse kan kalu nja 2000 vjet edhe kjo duket - gjo që d.m.th. që dualizmi s'bo për oksidentin, jo për gjo po iu ka zverdh fytyra keq oksidentit e ka shum pasoja anësore, ballore e prapësore kjo punë.

n'greqi të lashtë e romë që thua ti, nuk qe "harmoni" ajo, po qe mu "mungesë dualizmi" ose "monizëm" me nji fjalë, pra ishte art i tërë e i pandashëm. këtë po të them.

po që dualizmi ka hy deri në palcë, duket, se dhe ti po vazhdon ta bësh interpretimin me dualizmin si "default" ndërkohë që ai jo vetëm s'është "default" po është "fault" fare.

mendimi im për artin është ai i të lashtëve, "gjo e përdorshme e punume mjeshtrisht". pajk e fund.
    (kuptohet që mendimi im i bie të jetë fyes për "artistat" kshu që s'pranohet më gjerë se nuk osht "politically correct". po un s'e quj veten antar t'nanji grupi që uzurpo termat e i ve vlerat vetë, quje atë "pro-/post-/sub-/super-/ modern/abstract" a si ta ndiesh)

paçim

titulli i tanishëm
    Anëtarësuar
    15-02-2005
    Postime
    59
    hm diku aty cipër duhet të jetë dhe mendimi im për atë pikturën që thotë fiori

(i know i suck)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-02-2005
    Postime
    127
    Fiori dhe Liquid,

Me gjithe k'to teori, ndoshta ia kemi hequr realitetin artit. Kushedi s'duhet te katagorizojm kaq shume sepse ne nje ane e bejme shume 'inflexible' dhe ne tjetren, sic thot Fiori, shume elastik.

Mendoj se vetia a pagabueshme e vepres artistike eshte qe eshte emotive, ngacmon ndenjat dhe jo intelektin. Pra nje krijese qe si reaksion ka nje ndenje eshte veper artistike, sic thote dhe Liquid per ato qe hyn ne pune. Ama per mua duhet te kete vetine emotive: Kjo mendoj eshte vetia kryesore, emocionet qe provokon, le te jene te embla ose te idhura, mjafton qe provokon ndenjat.

Fiori, per cilin grup e ke fjalen, sepse nuk eshte e pabesueshme te kesh dale e pakenaqur. Te them te drejten nuk kam shume njohuri per artin konteporan shqiptar por isha ne Shqiperi k'te vere mbas 13 vite, dhe u habita me sa kishe rene puna artistike. Ishte ne nje nivel shume te ulet, per 'mass consumption'. S'kishte origjinalitet, te pakten muzika. C'do gje ishte e marr, kopjuar, coptuar, ngjitur copa copa dhe pastaj ne treg.

Faqja 13 prej 22 FillimFillim ... 31112131415 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Jeta më e lartë
    Nga Matrix në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 21
    Postimi i Fundit: 12-06-2010, 10:25
  2. Tradita ilire tek shqiptarët e Maqedonisë
    Nga alibaba në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 19-11-2008, 15:40
  3. Për kë jetoni?
    Nga Rebele në forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Përgjigje: 35
    Postimi i Fundit: 13-05-2005, 15:20
  4. Koncepti i jetës!
    Nga vagabondi1 në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 08-11-2003, 01:10
  5. Mosha e trete! Me ke duhet te jetoje njeriu ne pleqeri?!
    Nga Mina në forumin Tema shoqërore
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 28-07-2002, 15:00

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •