pas nje pritje te gjate pa pergjigje po ju pyes si behet lutja kur behet ne drejtim te evliave mirepo te jete ashtu si e mesoni qe behet ose te pakten si e praktikoni kur ta beni pa ofendime vetem deshiroj te di menyren
pas nje pritje te gjate pa pergjigje po ju pyes si behet lutja kur behet ne drejtim te evliave mirepo te jete ashtu si e mesoni qe behet ose te pakten si e praktikoni kur ta beni pa ofendime vetem deshiroj te di menyren
Zoti i shperbleft durimtaret .
Te kam premtuar se do te diskutojm bashke per kete ēeshtje por nuk kam pas edhe aē shume kohe.
Kjo teme eshte shume e madhe dhe veshtire se shpjegohet edhe aē lehte me postimet e tona.
Ma se pari duhet me e kuptuar njeri tjetrin para se tja nisim me fol per fe, edhe duhet me i kuptuar termat lutje apo kerkese ,afersi ndaj avliave etj .etj.
Po ju pyes si e mendoni lutje ,lutje sikur namaz ; lutje sikur kur i lutesh p.sh prindit tend apo vllaut qe te te ndihmoj diēka , lutje per punesim apo lutje sikur une qe ju them ndonjehere disa anetarve ketu TE LUTEM MOS SHKRUAJ ASHTU , apo diēka te ngjajshme keshtu.
Per mos me u keqkuptuar me njeri tjetrin po ju them se une veēse veten tem dhe mendimin tim i reprezantoj ketu .Nuk jam i afte ti perfaqsoj dervishet (sufite) une.
Po flas ēfare kam pare ,degjuar mesuar nga dervishet.
Ma se pari tek dervishet thuhet se kur dyshon ne diēka atehere mos e vepro dhe askush nuk eshte i detyruar te bej veprime lutje sikur p.sh tawassul (ndermjetsim) ne qofte se eshte ne dyshim.
Islami i ka parapare te gjitha situatat qe do te ndodhen besimtaret dhe per te gjitha i ka pergjigjet e veta.
Nuk eshte islami vetem ajo ēka thojn disa dijetar dhe veshtire do ta ken qe ti vendosin kufij islamit.Nuk duhet qe te propagandohet vetem nje pjese e islamit dhe tjetra te lihet anash. Nuk duhet te sillen vetem disa ajete te Kuranit dhe tjerat ajete te mshifen poashtu vlen edhe me hadithet.
Ne islam eshte e lejuar ndermjetesimi (tawassul) bile eshte i rekomanduar;
Kurani po na meson se Zoti ka lene zevendsin ne toke , Kurani po na meson se Muhamedi a.s eshte i derguar si meshire per te gjitha krijesat.
Lexojeni suren nisa ajeti 64 edhe aty flitet per ndermjetesim
Kurani po na meson se Muhamedi a.s ka te drejte mbi besimtaret
ma shume se qe ne kemi drejte mbi vetat tona. Kurani po na meson se te dashurit e Allahut nuk vdesin por jane prane Allahut dhe ushqehen nga Krijuesi jone.
Disa musliman e shohin pejgamberin e tyre veten ne libra dhe e mendojn vetem si nje ngjarje qe ka ndodhur 1400 vjet me pare , ke te tjere musliman qe kerkojn afersin ēdo dite me pejgamberin e tyre dhe eliten muslimane .
Per ma shume kerko ne kete faqe per tawassul dhe i kupton ma shume gjerat
HANAFI.COM.UK . Aty jane te argumentuara si kerkohet tawassuli me ajete te Kuranit dhe hadithe.
Ju lutem te tjereve t'mos sjellin copy pasta ēarshafa nga 500 metra palidhje ketu , i kemi para ato ma pare por ato skan lidhje me tewhid apo me shirk ,jane veēse imagjinata te disa "dijetarve"
pershendetje
Allahu te shperbleft per mundin qe ke bere per t'ju pergjigjur pyetjes qe e kam parashtruar mirepo une doja ta dija menyren si behet qfar thuhet dmth si behet kurse per lejesen apo ndalesen kjo eshte tem tjeter e kuptoj qe nderlidhet por njeher deshiroj qe ta dije se qfar thuhet ndoshta me kupto
lexo misticizmen e te nditurit hiresia e tij baba rexhep
hej qfar je ka flet si behet po pyes dhe jo me me fol palidhje pastaj hym ne teuhid apo spo guxoni me kallzu se ju ngrin shehi hhahahahahahahah, oshqiptar shkruje qysh qka thu tek ose veq ti qka thua ma thjesht spo di.
KOSOVA E MADHE
Veē po du te them se teuhidi ne islam nuk eshte veēse ajo nje faqe qe po e sillni poshte e perpjete. Per ate edhe jeni mbete me gjysme shkolle dhe nuk i keni punet askund.
Teuhidi i jot gjendet ne nje faqe letre te cilen e ka shkruajtur ai wehabi apo ibni tejmija.
Edhe iblisi e din teuhidin por nuk eshte kurgjo puna e tij.
Hajt tregom diēka kur te rrin me rrugaqa ēfare teuhidi ke , kur te rrin me te dashurit e Allahut ēfare teuhidi ke. Ne qofte se e ke ne zemer per ēdo dite Muhamedin a.s dhe veprat e tij ēfare teuhidi ke.
Askush nuk e arrin ta shoh teuhidin e vertet veēse nga letrat .
SE KENDUAM "LET IT BE"
Une i ceka njeqind here pyetjet e mia dhe shume pak jeni pergjigjur dhe gjithmone i beni bisht perghigjeve ju.
Hajt ti me trego se a e din iblisi njesimin Teuhidin.
Jane me mijera menyra qe ti bejsh sexhde Allahut , sexhde Allahut i ben edhe kur ja perkujton te devotshmit e tij , sexhde i ben Allahut edhe kur shkon e viziton vendin ku pushon trupi i nje te devotdhmi ne islam.
Sexhde nuk i ben Allahut kur mendoni se jeni aē shume te pavarur nga gjithēkafi , nuk eshte ne besimin islam me menduar se nuk ka asnjefare ndermjetesimi.
Edhe ndermjetesime ka me mijera edhe shumica e tyre jane te urdheruara nga Allahu . Allahu po thote ne Kuran gjej metoda rruge qe te vijsh afrohesh tek une ; A nuk eshte nje rruge Muhamedi a.s dhe elita islame per t'ju afruar Allahut.
Disa musliman po mendojn se jane krejt te pamvarur secili e ka nga nje parti dhe eshte kandidat i pamvarur , nje dite do te thuani pse po e permendin edhe emrin e Muhamedit a.s ne lutjet tona , do te thuani na mjafton te themi vetem Zot.
SE KENDUAM "LET IT BE"
ncncnncncncncncnncncncnncncncncncncncnccnncncncncn cncncnc
Po ne nuk i lutemi pejgamberit a.s ne nuk i drejtojm lutjet ka ai por ka Allahu e kurse per ate ne duheti ti pasojm ne vepra dhe jo ti lutemi atyre , ju shkoni Allahun edhe nja pak ma posht ja qitni , shum mire e ke te cekne si krishtert priftat apo nuk eshte keshtu ti ende s me tregove fjal per fjal qfare thua , une e kam bere te kam treguar ne qfare thojm po ti ende jo .
KOSOVA E MADHE
Do doja te postoi njė artikull, ne ketė teme, ia kam kushtuar po kėtij fenomeni te hidhur ne qytetin tim... Edhe pse mund ta merrni si provokim, po sidoqoftė te paktėn mos e fshini pa e lexuar...
Qytetit tim
I mbėrthyer me besėtytni dhe verbėri po gjėmon, i dėnuar nga sprovat po rėnkon...
Si fėmije tek shkoja ne shkollė me kanė ngel nė kujtesė ato kasollet e vogla tė cilat mė ngjanin si shtėpi lodrash apo si kasollet nė pėrralla, ishte diēka krejt ndryshe, ēka kuptova mė vonė nė te vėrtet. Njerėzit afroheshin verbėrisht bėnin lėvizje rrethore, pėshpėritnin lutje, i flisnin dikujt pa e ditur se nuk mund ti dėgjoje njeri, e lere mė ti bėj dobi diēka.
"Kush ėshtė mė i humbur se ai qė pos Allahut lut diēka qė nuk i pėrgjigjet atij deri nė kiamet, pse ata (qė luten) janė gafilė ndaj lutjes sė tyre." (El Ahkaf, 5)
Pejgamberi alejhi selam ka thėnė: "Ai i cili vdes duke e lutur dikė tjetėr pėrveē Allahut xh.sh., do tė hyjė nė zjarr." (Buhariu, shih Fet'h el Bari 176/8)
"Zoti yt ka dhėnė urdhėr tė prerė qė tė mos adhuroni tjetėr pos Tij..." (El Isra, 23).
Allahu xh.sh. thotė: "Nėse Allahu tė provon me ndonjė tė keqe, atė smund ta largojė kush pos Tij, po nėse dėshiron tė japė ndonjė tė mirė, ska kush qė mund ta pengojė dhuntinė e Tij." (Junus, 107)
Hidhnin tė holla ne to pa pasur ide se kujt po ia dhurojnė kush do ti merr dhe pėr ēka do ti shpenzojė ato...
"Andaj ti falu dhe prej kurban pėr hir tė Zotit tėnd!" (El Keuther, 2),
Pejgamberi alejhi selam ka thėnė: "Allahu xh.sh. e ka mallkuar ēdo person qė ther pėr hir tė tjetėrkujt e jo pėr hir tė Allahut." (Muslimi nr: 1978)
Allahu kishte zbritur mėshire, elhamdulilah, kisha kuptuar dhe mėsuar qe ai veprim, ishte nga mėkatet e mėdha-shirku. Isha e irrituar nga ato veprime dhe sa here qė mė vinte rasti mundohesha tiu hapja sytė njerėzve pėrreth. Po fatkeqėsisht ai ishte njė numėr shumė i kufizuar dhe vetėm shoqėri e afėrt e imja.
Transmeton Ebi Bekre, Allahu qoftė i kėnaqur me tė, se Pejgamberi alejhi selam ka thėnė: "A dėshironi tju tregoj pėr (tre) mėkatet mė tė mėdha? Thanė: Gjithsesi, o i Dėrguar i Allahut. Tha: "...(ndėr to) ti pėrshkruash Allahut shok (shirku) " (Muttefekun alejh, Buhariu nr: 2511)
Ēdo mėkat Allahu xh.sh. ka mundėsi tia falė njeriut, pėrveē shirkut; shirku nuk falet pėrveēse me pendim tė sinqertė.
Allahu xh.sh. thotė: "Ska dyshim se Allahu nuk fal (mėkatin) ti pėrshkruhet Atij shok (idhujtarinė), e pėrpos kėtij (mėkati) i fal kujt do." (En-Nisa, 48
O shpirtra tė gjallė meditoni thirrni arsyes se shėndoshė: lexo, studio, medito dhe kėrkoje tė vėrtetėn. Mos i ndjekeni verbėrisht te parėt tuaj. Thirrni mendjes sė shėndoshė, mendoni kujt ia drejtoni lutjet e juaja. Cili ėshtė qėllimi qe keni ardhur pėrkohėsisht ne ketė jete? Pse duhet te prisni ndonjė aksident apo njė vdekje tė hershme pėr tju rikujtuar qė nuk do tė kurseheni edhe ju herėt a vonė nga ajo.
A nuk keni frike se njė ditė mund te bėheni ju njė rikujtim pėr dike?!
A nuk keni frike se ai moment mund tju zėre ta pa penduar - papėrgatitur?!...
Kam shumė frike!...
Po ti vesh njė vėshtrim tė shpejte, gati qyteti me i sprovuar nė luftė, ende ka trupa tė zhdukur tė cilėt priten mes ankthit dhe shpresės qe iu vret ēdo moment. Nder vendet me ekonomi me tė rrėnuar. Pėrveē restoranteve e kafiterive asgjė tjetėr nuk funksionon mė mirė. Rini e helmuar, fenomenet e pasluftės, tė panjohura mė herėt pėr ne. Varfėri e skajshme, te ēveshur me firmat me tė fundit, tė lustruar dhe tė parfumosur pėr tju pėrshtatur shumicės pėr tė qenė me trendy ēoftė ajo edhe shfrenim vetėm e vetėm qė tė jesh pjesė e shoqėrisė...
Pendohu oj krijese e Allahut, kėrkoje te vėrtetėn, largohu nga injoranca se pėr Njė Allah
"All-llahu nuk e ndryshon gjendjen e njė populli pėrderisa ata nuk e ndryshojnė vetveten" (Er-Ra'd, 11).
Nėse nuk e bėni njė hap pozitiv e ti hapni sytė nga e vėrteta, do tė humbni, zymtėsia e kohės do tju mbėrtheje.
Allah jepu dritė te kuptojnė urtėsinė tende.
Allah na mėshiro tė gjithėve!...
Udhėzona (pėrforcona) ne rrugėn e drejte! Ne rrugėn e atyre, te cilėt i begatove me te mira, jo ne te atyre qe kundėr veti tėrhoqėn hidhėrimin, e as ne te atyre qe e humben veten! ( El-Fatiha, 5-7)
Krijoni Kontakt