Close
Faqja 86 prej 255 FillimFillim ... 3676848586878896136186 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 851 deri 860 prej 2545
    i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Ky është mbishkrimi i Shkodrës,për të cilin fola më lart. Shkruar me një alfabet shumë të vjetër etrusk
    Krahas tij janë dhe disa përfundime të nxjerra nga studimi i mbishkrimeve të tilla, ku ëhstë përdorur si mënyrë, krahasimi mes tyre

---------------

E Barat, kondicionel? Sa ore ke te drejte te rrish ne forum para perjashtimit tjeter?

Nje nga pak gjerat ku Pilika nuk eshte i sakte. Sopata dyteheshe e qunjtur ndryshe pellazk ose Labria nuk eshte e Zeusit origjinalisht. As above, So below! - 2 tehe, nje lexim, ngado qe ta kthesh.

Përshëndetje Styx
    Për dy pyetjet e para s'të jap dot përgjigje të saktë, por gjithsesi "è belo finchè dura" thonë pasardhësit e etruskëve :)

Pilika ka bërë edhe "gabime" të tjera, por është diskutim tjetër nëse i bëri me dashje apo pa, por megjithatë ai nuk bën gabim kur përmend atë historinë e atij mbretit që erdhi nga larg. Zeusi vrau koken, e bija lindi etj...por do dalim shume nga tema po vazhduam ne kete drejtim.
    Që të rrimë në teme, mund të përmendim emrin që mban sëpata [ LAB-ris].
    Këtu mund të vinte në ndihmë Alfeko apo Dias 10 sepse kjo është fjalë që nuk ka kuptim në greqisht sepse vjen nga dialekti ionik.

KJO ËSHTË NJË FJALË JO-GREKE.

Të paktën po aq sa janë jo-grekë ehde ata që mbanë një emër të ngjashëm sot e kësaj dite, LAB nga LAB-ëria

Sa i përket shprehjes së përmendur nga ti "As above, So below", vetëm një popull ka pasur zotër të tillë, që shihnin dhe poshtë dhe lart...Çudi që s'kishin grekët të tillë

-----------------
    Sapo ma more nga goja. Sikur me ke lexuar mendjen, ose sic i thone 'great minds' (per hir te shprehjes jo se e pretendoj) think alike

p.s. Barat te kam thene 100 here, forget the safe, go straight for the cash
    ;)

C kemi Darius...

Kemi kohë plot

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565

Meqë jemi te "ngatërresat" mes zotërve, edhe kjo pikturë e riprodhuar nga një vazo etruske (nga Chiusi ), që tregon "tre në një" është interesante besoj.
    Zeusi Hadi Poseidoni {ngjajnë sikur mbanë plisa}
    Si thoni?
    Mbanë apo jo?

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    barat të përshëndes edhe njëher,megjithse me styx edhe Darius ngrihet shumë lartë niveli i temës.
    për mbishkrimin do punoj me alfabetet që njohë edhe në se mundem të nxjerrë anën do ta postoj edhe mendimin timë.

për Pilikën do thoja se "atij ju bë varri ,pastaj ju botua vepra e vetë madhështore,kështu që nuk mundë ta akuzojmë drejtpërdrejt pa njohur dorshkrimet e veta origjinale".Këto dorshkrime i njohi Shabja.....ndaj nuk do shumë mëndë të kuptojmë botimin e tijë të ri.

Sopata dytehëshe paraqitet si simbol i Zeusit të paktën nga 20 punime shkencore që njohë unë...në se ka kuptime të tjera,ju shpëtojnë njohurive të mija.

Labi-Labët janë farë e vjetër(ta mburim pak veten).Homeri i përmënd për trima edhe të besës.Ju kujtoj thënien e tijë "Se me verën e pësoj edhe i shumë dëgjuari i Qendavërve............
    Në dasmën e një Labi(Thesalin pellazge) ishin ftuar edhe Qendavrët.këta të fundit si u dehën filluan të gacmonin gratë e labëve.Labët i vranë.Lapi.Lapitho,Labithon=labët ,përmënden edhe në linear b.Vetë këngët e tyre pa muzikë tregojnë vjetërsin e kësaj fare.

pikërishtë stelën e Limnos edhe leximin e Thomopulos kam postuar më lartë.

hera e parë që i shikoj perëndit me rrufe edhe me qylafër....dale daleeeee.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    barat më lartë na foli për Pilikën e madhë edhe Thënon =Athinan.
    Pilika shpjegon një gojdhënë shqiptare--barat në se e ke postoje-- në të cilën tregohet lindja e Thënos nga koka e Zeusit.

ja ky fragment edhe në një punim etruskë.Vreni Tinsin,Tina(Zeusin) të cilit i çau kokën padashje SETHLANSI=HEFESTI çalaman.Nga koka e tinsit lindi thënoja e armatosur.THANR=dadeja .THALNA=mamija.ndërsa arëmbërsi i perëndive mbanë një sopat dytehëshe....simboli që përmëndëm më lartë.

njoh shumë për këtë punim,por përderisa nuk kam dëgjuar mendimin e kundërt,nuk njohë asgjë fare.Ju pres.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Shkruar ne Afrikaan nga nje autore holandeze:

“Shenjat e kurores mbreterore Romake si pershembull kurora e arte, froni dhe skepri jane me origjine Etruske. Po ashtu… meshtekna e perdredhur reth nje sopate me dy tehe, symbol I autoritetit imperial, fuqise se shenjte absolute te te mbretit, origjinonte nga Etruria. Sepatat me dy tehe me te vjetra te njohura jane gjetur ne Vatulonia brenda nje varri qe daton 600 pes. …Sepata me dy madje edhe me tri tehe, ose labri, ka qene per shume shekuj simbol i Kretes. Pallati i mbretit legjendar Mino quhej Shtepia Sepatave, ose Lab-irinth. Sepata kishte formen e HARKUT te HENES. Ka disa qe mendojne se sepata origjinon nga pushtuesit Doriane, porse forma sopates eshte zgjedhur sipas kultit Hyjnor autokton te Mbretereshes Hene.”

Sepata me dy tehe ne Brazil, Nigeri dhe Karaibe i takon Sangos- zotit te vetetimave. Labria ishte shenja qe mbetej ne Gur pasi t’i kishte gjemuar rrufeja. Sango identifikohet me briret e dashit dhe me ngjyrat e bardhe e te kuqe.

Sic shkrova me lart, sepata njihet si Laberi, si Peleg/Pellasg (πέλεκυς), por edhe Sagaris, sepata e Amazonave (mos harroni ketu kujt i takon Ylli i Vergines, pa le se c’thone greket se i takon Filipit IV, nderkohe qe ne murin e tumbes shihen qarte gra me gjoks jashte. Mbase keto qene Filipat).

Nje si pune etimologjie:

Ne linear Linear B “Labris” eshte transliteruar si Da-pu-ri-to-jo
    (Alfeko, vetem ti mund ta zhbirilosh kete rrokorin e Kretes)

Labri
    Laberi
    Kalabri
    Galabri (nenfis Dardan, mbase ai i Leke Dukagjinit)
    Labarum (shenja qe i doli ne enderr Konstandinit te Madh)
    Lab-Y-R-inth---Lab-URi-nth???Kroni?? El? Chami/Joni
    Lab-I-R-inth
    Labri - Buze (lat.)
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Une kisha deshire te jap mendimin tim mbi etimologjine e fjales Lab,laberi .
    L=lart ,A=asht ,B =me ba ose me ber,bej.Kjo fjale me rezulton per Njeriun qe punon lart qe ben aktivitet lart ,pra me nje malsor.Po ta lexojme nga e djatheta ne te majte me del BAL dhe me qe b=m kemi Mal.
    Dija eshte injorance e mesuar.....

Fillimisht dua te pershendes rikthimin e Barat, i cili se bashku me disa te tjere, perbejne nje grup te vogel por shume simpatik. Mendoj se mendimtaret dhe te diturit, i duhen ketij debati qe ne pamje te pare duket modest, per arsye sepse zhvillohet vetem ne nje forum dhe jo ne nje kateder shkencore.
    E verteta eshte se forumet kane zevendesuar shume mire ate qe duhej te benin shkencetaret ne universitete.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Tani le te rikthehemi tek tema.
    Une kam nje mendim tjeter per labris.

Ky eshte labris i periudhes minoike.

Tani une mendoj se labris ka te beje me Vetetimat dhe Driten.

Duke pare simbolet e Zeusit qe jane:

pra duke ditur qe Zeusi ishte zot i drites, rrufese, ndricimit, dites, kontrollit te jetes nga lart, une mendoj se lapris derivon ne nje fare menyre prej foljes llamburis=ndricoj.
    Kjo llamburitje , ky ndricim ka te beje me nje objekt nga lart dhe ska te beje shume me sepaten por me nje skepter te Zeusit me te cilen ai leshonte elektricitetin, driten, rrufene.

Vete fjala llampe eshte nje fjale shume e lashte, llampe ne lashtesi do te thote drite.

Ku e kemi takuar labris per here te pare ne literaturen antike?
    Eshte Plutarku:
    Herakles, having slain Hippolyte and taken her axe away from her with the rest of her arms, gave it to Omphale. The kings of Lydia who succeeded her carried this as one of their sacred insignia of office, and passed it down from father to son until Candaules. Candaules, however, disdained it and gave it to one of his companions to carry. When Gyges rebelled and was making war upon Candaules, Arselis came with a force from Mylasa to the assistance of Gyges, slew Candaules and his companion, and took the axe to Caria with the other spoils of war. And having set up a statue of Zeus, he put the axe in his hand and called the god, "Labrandeus," labrys being the Lydian word for 'axe'[2].

Zeusi quhej zoti LABRANDEUS.
    Le ta analizojme pak kete fjale:
    Labra-ndeus
    Fjala e pare u shpjegua me siper ka te beje me ndricimin, driten, driten e rrufese , elektricitetin.
    Fjala e dyte eshte as me pak as me shume folja shqip NDEZ.
    Pra me nje fjale zoti eshte ai qe leshon driten, rrufene, elektricitetin.
    Simboli i tij eshte Shqiponja qe SHQUAN cdo gje nga lart, ajo kontrollon jeten mbi toke dhe leshon rrufene.
    Prandaj rrufete e Zeusit jane me te frikshmet sepse ato vine nga larte dhe te godasin. Ato kane formen e nje Z-je ashtu sic ka elektriciteti ne kabinat elektrike.
    Ndaj Zeusi eshte Z-ja.

Clidhje ka kjo me shqiptaret?
    Pervec perputhshmerise te plote etimologjike te fjaleve, flamuri i meposhtem do tju tregoje pse shqiptaret adoptuan kete simbol.
    Ky simbol nuk e ka fillesen ne kohen e bizantit, as te Skenderbeut por qe ne koherat shume te lashta te adhurimit te Dionit edhe Zeusit:

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    styx,po ashtu është.
    nga linear b mungon "L",ndaj drejtësishtë është përcaktuar nga Michael Ventri zëvëndësimi i dëgjimit të saj nga "r-d".

labët janë njëri nga fiset më të vjetra që nuk u humbë kurrë gjatë rrjedhës së historis së tyre.

përsa i përket shenjës së diellit ajo gjendet kudo në mesdhe ,si para aleksandrit edhe mbas tijë.Kjo na tregon se Leka i mbrojti simbolet e të parve tanë-simbolet pellazge.Ndërsa lidhja Akili-leka-pirro burri-gjergj kastrioti ,përveç lidhje gjaku ishte edhe lidhje e të njëjtave simbole.
    Duke dëshifruar gjuhën e simboleve të gjergj kastriotit ,gjejmë pasardhësit e vetëm të kombit të lashtë pellazgë.
    Vula sekrete e tijë e botuar nga Pilika është një faktë i pakundërshtueshëm i trashgimnis autoktone të kombit tonë..po kështu edhe kokorja e tijë me brinjët e dhis-simbol i Ëmëlthit,dhisë që e ushqeu deri sa u rritë.
    po postoj simbolin pellazgë të gjergj kastriotit më poshtë ,simbolin e trashgimnis sonë autoktone.shqiponja dy krenare-dielli yllë etje janë të dhëna bindëse që vërtetojnë se vula sekrete e gjergj kastriotit nuk ishte aspak rastësi.

dy fjalë për Pilikën.

djema,sotë një pjesë e mirë e jona studjon jashtë vëndit me mënyrën e vetë-dikush në universitetet e degjuara,dikush tjeter në bibloteka ..etje.Njohurit e disa miqve të kësaj teme janë shumë të larta,aq sa në se guxon të thuash diçka që nuk qëndron ,patjeter do marrësh përgjigjie.Lër të bëjmë shëmbull më të thjeshtë një grupë matematikanësh të cilët diskutojnë për matematikën.Në se dikush prej tyre do thoshte se 2+2=5 ..llogjike që do dukej çmënduri.Këtu dua të lidhë Pilikën.Ne e njohim pak a shumë prejardhjen tonë nga të njëjtat burime qe studjoj Pilika,ndaj llogjikishtë që lehtëdallojmë një shtrembërim të tijë,por po të marrim parasysh se ai e përfundoj librin më 1990 edhe ja botuan si e varrosën.. do jetë e vështirë të kuptojmë se Pilika ka gabuar,pasi njohurit e tij tregojnë se ai e njeh shumë mirë çështjen...por vallë përse na thotë se 2+2=5.Mua nuk ma heq askush nga mëndja se mbi dorshkrimin e tijë u vu tmerrësishtë dorë tradhëtare,dorë si dora e hartës së greqis deri në gjirin e vlorës.Dijesimi i mëtejshëm mbi lashtësin ,do ta bëjë shumë më të qartë këtë dorë në të ardhmen.

shijoni Ledën Epiriote me Divin mjelëm=vula sekrete e Gjergj Kastriotit

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •